תח"צ תחבורה ציבורית בישראל - קצת שפיות!

נכון. היה שם אחד שממש "איים" עליו , בקש פרטים-הוא לא נתן, ואמר לו :אתה עוד תשמע ממני. גם אני ניסיתי מיד להתקשר לחברה (הנהג אמר שהם חברת שירות של אגד , אמרתי לו שבמרכז מידע לא אמרו לי שיש שינוי, והוא לא יכול ככה לעשות. ועוד אמרתי לו שלפחות היה אומר שלא נכנס לשכונה, אז הייתי יורדת כמה תחנות קודם שזה גם קרוב לשכונה. ואמר לי? מאיפה אני אמור לדעת איפה את רוצה לרדת? אמרתי לו אתה לא אמור, אבל אני יודעת מה המסלול ואם אתה משנה וזה לא בסדר, לפחות היית מדווח קודם, עדיף לדבר לקירות..) בכל מקרה התקשרתי מיד לחברה שכמובן לא עבדה בחול המועד... נו, ואם אתלונן עשיתי זאת בעבר) ישלחו לי מכתב שזה בבירור ומתנצלים. מה לעשות?!

לרשום את פרטי הנהג ולהתלונן

זה אולי כבר לא יעזור לכם - אבל יעזור מאד לנוסעים העתיידים של אותו נהג
במקרים מסויימים אפשר גם לרשום בקול את פרטי הנהג ואז זה יכול לעזור על המקום
שורש הבעיה שבהרבה מקרים אין לנהג מה לחשוש מהחברה. לפחות מניסיוני.

יכול להיות שזה מגיע ממקום גזעני?!
אני בעל הבית פה ואת תקפצי?!
כי אצל אחינו היהודים לא זכור לי שנתקלתי בכאלו מקרים.
בכל מקרה יש דברים מעצבנים, והמעצבן שהם כנראה ישארו ככה...

רק להמחשה מה הכוונה שוק תחרותי באירופה.

נסעתי לפני תקופה זוג באירופה, בחברת רכבות פרטית (לא ממשלתית) שמתחרה על הקו הספיציפי עם חברה ממשלתית, יציאה מתחנת רכבת באחת הבירות במרכז אירופה לעיר בארץ אחרת, כ10 שעות נסיעה ברכבת שינה.
תחנת רכבת ענקית עם תחנת מטרו, חנויות, ומשרדי שירות לקוחות של כ10 חברות הרכבת הפעילות בתחנה (החברה הממשלתית, חברות של מדינות סמוכות, וחברות פרטיות) ומיצגים היסטוריים ואומנתיים שונים וכו'.
נכנסנו לתחנה הסואנת בהמון אדם (אחרי הכל גם תחנת החלפה בנסיעות בינלאומיות) ופנינו ישר לעבר טרקלין הנוסעים של החברה בה אנחנו אמורים לנסוע, הכניסה לטרקלין ללקוחות החברה חינם להעביר את זמן ההמתנה לרכבת בנוחות.
העברנו את הברקוד של כרטיס הרכבת במקום המיועד ודלתות הטרקלין נפתחו, טרקלין יפה ומעוצב ובלי הרגשת ההמוניות בתחנה, מסכים על הקיר עם זמני הרכבת ומספרי הרציפים רק של החברה שלנו, דיילי שירות, שולחנות קטנים וכסאות סביבם, חדרי שירות נוחים, בר משקאות וגלידה וכו', ופסנתר כנף גדול במרכז האולם.
התיישבנו מסביב שולחן והוצאנו מהתיק את ארוחת הערב, הכנו לעצמנו כוס תה, והעברנו בנוחות את שעות ההמתנה.
לפני הרכבת פנינו בשביל הישיר למדרגות הנעות המעלות לרציף בו הרכבת מחכה, עלינו לקרון שלנו, מצאנו את החדר שלנו, והתחלנו להתארגן.
אחרי כמה דקות הגיע הדייל והביא בקבוקי מים והציע כוס קפה, שאל אם הכל בסדר, והסביר קצת על המנעול של החדר.
פרשנו מצעים, ארגננו את הדברים, והלכנו לישון...
התעוררנו משנת לילה די נוחה (יחסי לדרכים) לקול הרמקול שמכריז ב3 שפות "בוקר טוב, השעה... אנחנו עומדים להגיע ל... בעוד כשעה וחצי, מזג האויר ביעד... הדיילים שלנו כבר יחלקו את הקורואוסונים לארוחת הבוקר, שמחים שנסעתם איתנו..."
לאחר כמה דקות הדייל דפק על הדלת והביא שקית נייר עם קרואסון גדול, חמאה, ריבה וסכו"ם (כמובן שהלך אחר כבוד לפח, הצצתי לפני זה מסקרנות לראות מה הם מחלקים), ושאל אם אנחנו רוצים משהו לשתות, לבקשתינו הכין לנו כוסות תה.
נכנסתי לחדר הסמוך שראיתי שהוא ריק והתפללתי שחרית ביחידות, התארגנו וירדנו בעיר חפצינו...

החברה הזו מוכרת כרטיסים לפי ימות השבוע - כל יום במחיר אחר (כלומר אותו מחיר כל שבוע, ביום ראשון כרטיס עולה ככה, ביום שני ככה, וכו') הכרטיס שלנו עלה 80 ש"ח כל כרטיס!!!
רק שתבינו מהי כוחה של תחרות, בשירות! במחיר! ובהכל!!!

לא להתלונן בחברה אלא במשרד התחבורה (אפשר גם וגם)
חוץ מזה שלא תמיד כשהנהג אומר או מראה לכם שאין לו בעיה ושהוא לא מפחד מהחברה - זה אמת (בדרך כלל לא)

אפילו מי שנוסע באוטובוס משלם "מיסים פסיכיים", מע"מ על הנסיעה, מע"מ על קניית האוטובוס, מס הכנסה של הנהגים וכל העובדים של החברה, משכורות שמנות של כל הפקידים במשרד התחבורה ש"דואגים לנו" ועוד ועוד.
מי שקונה דירה חדשה ב2 מיליון ש"ח משלם 360,000 ש"ח מע"מ! גם דירה ראשונה אין שום פטור מזה. חוץ מכל מיני בירוקרטיות ("לטובת האזרח" כמובן) שמעלים את מחיר הדירה במאות אלפי ש"ח.
מי שקונה רכב כמעט הכי פשוט בישראל טויוטה קורולה משלם כמעט 100,000 ש"ח מס.
זה שמהעשירונים הגבוהים, המדינה (הפקידים עם המשכורות) לוקחת מהם עוד יותר, לא אומר שהעניים לא משלמים מיסים הזויים.

אה, עוד משהו, כמה ימים אחרי זה קיבלתי אימייל מהחברה:

שלום,

תודה רבה שבחרתם לנסוע בקו הרכבת שלנו. אנו מצפים לטיולים הבאים שלכם.

האם היית מרוצה מXXXXXX הפעם? הצוות ואני נשמח לכל משוב חיובי וטיפים לשיפור.

דרג את הצוות שלנו

דעתכם חשובה לנו ביותר, שכן מטרתנו היא לספק שירות באיכות הגבוהה ביותר. בכל חודש אנו מוציאים עשרה זוכים מרוצים מבין הביקורות שנשלחו; כל זוכה מקבל (סכום שווה ערך ל830 ש"ח, לדוג' פי 10 ממחיר הכרטיס שלי...) בכרטיס XXXXXXXX Pay שלו.

שוב תודה ויום נעים.

Radim Jančura, הבעלים,

קו ביום XXXX 00/00/00 מXXXXXX, תחנת רכבת לXXXX XXXXXX

ולמי שמסוקרן מה השאלות בדירוג:
שאלות על יחס הדיילים, האם הציעו את מה שהיו אמורים להציע, על ההרגשה, על הנקיון, ובקשה לכתוב במלל חופשי מה שמרגישים על החוויה של הנסיעה איתם.

אפילו מי שנוסע באוטובוס משלם "מיסים פסיכיים", מע"מ על הנסיעה, מע"מ על קניית האוטובוס, מס הכנסה של הנהגים וכל העובדים של החברה, משכורות שמנות של כל הפקידים במשרד התחבורה ש"דואגים לנו" ועוד ועוד.
מי שקונה דירה חדשה ב2 מיליון ש"ח משלם 360,000 ש"ח מע"מ! גם דירה ראשונה אין שום פטור מזה. חוץ מכל מיני בירוקרטיות ("לטובת האזרח" כמובן) שמעלים את מחיר הדירה במאות אלפי ש"ח.
מי שקונה רכב כמעט הכי פשוט בישראל טויוטה קורולה משלם כמעט 100,000 ש"ח מס.
זה שמהעשירונים הגבוהים, המדינה (הפקידים עם המשכורות) לוקחת מהם עוד יותר, לא אומר שהעניים לא משלמים מיסים הזויים.
אנחנו מדינה פיצית עם צרכי ביטחון הזויים שאין שום מדינה בעולם שמתקרבת לזה
כמה עולה ירוט טיל אחד ? כמה עולה כיפת ברזל אחת?
כמה עולה כל יום מלחמה בעזה?

אנחנו מדינה פיצית עם צרכי ביטחון הזויים שאין שום מדינה בעולם שמתקרבת לזה
כמה עולה ירוט טיל אחד ? כמה עולה כיפת ברזל אחת?
כמה עולה כל יום מלחמה בעזה?
בא לא נכנס לפוליטיקה, אבל כולם יודעים שגם בצבא יש בזבוזי כסף הזויים, לא פלא שהצבא מתנגד לפיקוח על תקציב הביטחון האם הוא מתבזבז או לא.

במדינה משלמים מיסים. נקודה סוף פסוק. כל מדינה בכל מקום, במיוחד מדינת ישראל. זה לא נושא הפורום למה משלמים מיסים. הנושא כאן הוא הרפורמה.
בלחם, מעולם לא חשבת שהמדינה צריכה לסבסד 75% בגלל שיש מיסים. וגם אם חשבת ככה, זה בעיה שלך. ככה זה.
ברהיטים, אף אחד לא חושב שהמדינה צריכה לממן 75%
רק בתחבורה ציבורית, המדינה מסבסדת 75%, אז לבוא אחרי זה ולכתוב שהמדינה כופה רפורמה זה אפעס...

ואכתוב שוב, הרפורמה רעה. ושגויה. לא נכנס לזה בכלל. רק מצחיק להתלונן על כפיה כשמסבסדים לך 75%.
בלי הסבסוד תשלם אלפי ש"ח לחודש על תחבורה.
ואל תכתבו שטויות על נהלים ופקידים וחניונים. זה זניח. החלק הארי זה סבסוד על התחבורה עצמה.

לא, הטענה זה למה יש פה תחבורה יקרה, לא נוחה, ללא שירות, ולא יעילה.
הכוונה של לא יעילה זה שהיא לא מצליחה לגרום לאנשים לנסוע איתה במקום להעמיס על הכבישים עם רכבים פרטיים, לגרום פקקים וזיהום אויר, להגדיל את הוצאות הפיתוח בסלילת כבישים + מחירי הדירות בתקני החניות הנצרכים, עומסים ושטחי מחיה ומשאבים יקרים, מעלים את אחוז התאונות ותקציבי החירום, וכו'.
זו המטרה של תחבורה יעילה, וגם בזה המדינה לא מצליחה, וכל רפורמה מרחקת עוד יותר את התקווה שתהיה פה פעם תחבורה טובה.

נכון. היה שם אחד שממש "איים" עליו , בקש פרטים-הוא לא נתן, ואמר לו :אתה עוד תשמע ממני. גם אני ניסיתי מיד להתקשר לחברה (הנהג אמר שהם חברת שירות של אגד , אמרתי לו שבמרכז מידע לא אמרו לי שיש שינוי, והוא לא יכול ככה לעשות. ועוד אמרתי לו שלפחות היה אומר שלא נכנס לשכונה, אז הייתי יורדת כמה תחנות קודם שזה גם קרוב לשכונה. ואמר לי? מאיפה אני אמור לדעת איפה את רוצה לרדת? אמרתי לו אתה לא אמור, אבל אני יודעת מה המסלול ואם אתה משנה וזה לא בסדר, לפחות היית מדווח קודם, עדיף לדבר לקירות..) בכל מקרה התקשרתי מיד לחברה שכמובן לא עבדה בחול המועד... נו, ואם אתלונן עשיתי זאת בעבר) ישלחו לי מכתב שזה בבירור ומתנצלים. מה לעשות?!
כאחד שעבד בעבר במשרד של חברת אוטובוסים

אני יכול להגיד לכם בוודאות (לפחות בחברה שאני עבדתי)
1. גם אם לא קבלתם עדכון, אם הטענות שלכם מוצדקות הנהג יועמד על מקומו ובמקרי קיצון יוזמן לשימוע
2. גם אם הנהג רק נשאל ע"י הסדרן למה עשית ככה וככה וגם אם יקבלו את התירוץ שלו (שהוא יפברק על המקום) - עצם הדבר שהוא רואה שמדווחים עליו משפיע עליו ומרתיע אותו (כמובן יש נהגים יוצאי דופן שבדר"כ מוזמנים לשימוע ואם זה לא עוזר מפוטרים)

ואם תשאלו למה אנחנו לא רואים בשטח תוצאות
זה רק כי אתם רק מאיימים על הנהג ולא מדווחים באמת
כשאיימתם עליו שאתם תתלוננו זה נכנס לו לראש, ואם עד יום יומיים אף אחד מהחברה לא פונה אליו (כי אתם לא דיווחתם) אז הוא מבין שאין לו ממה לפחד

נערך לאחרונה ב:
לא, הטענה זה למה יש פה תחבורה יקרה, לא נוחה, ללא שירות, ולא יעילה.
הכוונה של לא יעילה זה שהיא לא מצליחה לגרום לאנשים לנסוע איתה במקום להעמיס על הכבישים עם רכבים פרטיים, לגרום פקקים וזיהום אויר, להגדיל את הוצאות הפיתוח בסלילת כבישים + מחירי הדירות בתקני החניות הנצרכים, עומסים ושטחי מחיה ומשאבים יקרים, מעלים את אחוז התאונות ותקציבי החירום, וכו'.
זו המטרה של תחבורה יעילה, וגם בזה המדינה לא מצליחה, וכל רפורמה מרחקת עוד יותר את התקווה שתהיה פה פעם תחבורה טובה.

התחבורה בישראל היא דפוקה ולא יעילה. אין ספק. כבר כתבתי על זה אין ספור פעמים כאן בפורום, אתה ודאי זוכר.
ומירי רגב בחכמתה ההזויה, שמה את כל כובד משקלה על קייטנת הנחות במקום על שיפור התחבורה עצמה. גם לקחה את רוב הכסף לשיפור התחבורה בשביל סבסוד הנחות. אבל לא זה מה שעניתי.
הדבר היחיד שאני כותב עכשיו זה כנגד התלונה שהמדינה כופה רפורמה.

מיניה וביה -
אם כל הערים החרדיות נכנסו לרפורמה בגלל שהם נמצאים באשכולות 1-5 (ורובם נמצאים באשכולות 1-2)
אז אנחנו לא ממנים את המדינה במיסים פסיכיים
לא בהכרח.
החישוב נעשה בחישוב הכנסה לנפש.
בעוד על הכנסות העשירון התחתון משלמים מס על כל שקל הכנסה בעת ההוצאה בדמות "מס ערך מוסף", את רווחי עשירון העליון ניתן לכלוא בחשבון החברות שבבעלותם לשנים ארוכות ובאפשרות מסוימות אף לא לשלם עליהם שקל שחוק.
בנוסף, המס שהעשירון העליון משלם מגיע מרווחים שמגיעים מתזרים משאר העשירונים, שאינם מצליחים לצבור הון ולהרוויח הון מהון. לפרגן להם זה חשוב, לרחם עליהם - מהפן הזה - מיותר.

כאחד שעבד בעבר במשרד של חברת אוטובוסים

אני יכול להגיד לכם בוודאות (לפחות בחברה שאני עבדתי)
1. גם אם לא קבלתם עדכו,ן אם הטענות שלכם מוצדקות הנהג יועמד על מקומו ובמקרי קיצון יוזמן לשימוע
2. גם אם הנהג רק נשאל ע"י הסדרן למה עשית ככה וככה וגם אם יקבלו את התירוץ שלו (שהוא יפברק על המקום) - עצם הדבר שהוא רואה שמדווחים עליו משפיע עליו ומרתיע אותו (כמובן יש נהגים יוצאי דופן שבדר"כ מוזמנים לשימוע ואם זה לא עוזר מפוטרים)

ואם תשאלו למה אנחנו לא רואים בשטח תוצאות
זה רק כי אתם רק מאיימים על הנהג ולא מדווחים באמת
כשאיימתם עליו שאתם תתלוננו זה נכנס לו לראש, ואם עד יום יומיים אף אחד מהחברה לא פונה אליו (כי אתם לא דיווחתם) אז הוא מבין שאין לו ממה לפחד
אוקי אז תביאו לי מספר שאתלונן. זה היה קו 972 של אגד (חברת שירות)

הבעיה בשוק קומוניסטי, הוא שחברות התחבורה רק חושבות איך לסמן V על המשימה כי יש דיכוי של התחרות (איך להעביר את המסלול של האוטובוס הכי מהר בלי להעלות נוסעים כדי שיופיע במערכת של משרד התחבורה שהנסיעה בוצעה). במידה מסויימת אין לחברות עניין האם הם באמת נותנים תח"צ טובה, אלא איך הם מסמנים V בצורה הכי קלה.

בעיה נוספת היא שמחיר "הפיקוח והרגולציה" (המשכורות של הפקידים ש"מפקחים") יכול להיות כמעט כמו כל הסבסוד, כך שבפועל חוץ ממימון של המון פקידים הציבור לא מרוויח הרבה.

חוץ מזה שהמימון הוא לא מאיזה נדיב שקוראים לו המדינה, אלא ממס רכב ודלק שמיועדים לממן תח"צ כדי שלא יצטרכו להרחיב את הכבישים לרכב פרטי עוד יותר.
דרך אגב אם המימון הוא 75%, מעניין למה מהדרין בית שמש לא עולה פי 4 מנסיעה באוטובוס רגיל. נראה לי זה עולה מקסימום פי 1.5.

לא בהכרח.
החישוב נעשה בחישוב הכנסה לנפש.
בעוד על הכנסות העשירון התחתון משלמים מס על כל שקל הכנסה בעת ההוצאה בדמות "מס ערך מוסף", את רווחי עשירון העליון ניתן לכלוא בחשבון החברות שבבעלותם לשנים ארוכות ובאפשרות מסוימות אף לא לשלם עליהם שקל שחוק.
בנוסף, המס שהעשירון העליון משלם מגיע מרווחים שמגיעים מתזרים משאר העשירונים, שאינם מצליחים לצבור הון ולהרוויח הון מהון. לפרגן להם זה חשוב, לרחם עליהם - מהפן הזה - מיותר.
די עם התמימות
בתוך עמנו אנחנו יושבים. זה לא ריאיון לעיתונות הזרה. אנחנו יודעים כמה מס רובנו משלמים. (שוב, זה מצוין. ח"ו לא כותב כנגד. היעוד היהודי זה לשבת ולעסוק בתורה ולגדל משפחות ברוכות ילדים וכמובן להקל עליהם כמה שיותר. אבל אל תכתבו שהמדינה כופה רפורמה ושאנחנו משלמים מיסים פסיכיים)

את המיסים מהעשירונים הנמוכים המדינה מוציאה מהכיס שלנו בלי שנדע (מיסים עקיפים הם עיקר ההכנסה של המדינה ממיסים)
אם גבינה צהובה בסופר עולה 30 ש"ח אף אחד לא יודע כמה מתוך זה מגיע למדינה בדרך כזו או אחרת.

ברור שאוטובוסים מיועדים לכלל המשתמשים, גם לאמהות עם עגלות.

יחד עם זאת, עגלות (בעיקר פתוחות) מאריכות את זמן העליה והירידה, ותופסות הרבה מקום במעברים, ולפעמים גם גורמות לכך שאין מקום לנוסעים אחרים.

בעבר, כשהיה צורך לשלם על עגלה פתוחה, רבים מהנוסעים הצליחו (לא תמיד כל כך בנוחות או בצורה בטוחה), להסתדר בצורות אחרות, היו כאלה שקיפלו את העגלה, אחרים השתמשו במנשא, ואפילו כאלה שהפתרון שלהם היה להמעיט את בנסיעות עם תינוקות.

להשאר למטה בתחנה בתקווה שהאוטובוס הבא יקח אותך למחוז חפצך למען נוסע אחר שיכל לקפל את העגלה אבל העדיף שלא לעשות זאת רק בגלל שלא מחייבים אותו בתשלום זה לא בדיוק אגואיסטיות, אלא יותר תסכול.

אמור מעתה, די לתסכול (וסמליל מתאים כמובן).
אני פשוט לא מבינה את הדיון על העגלות.
האוטובוס מיועד לכולם! כן גם לאשה עם העגלה החמישית לאותו אוטובוס. לקפל את העגלה זה לא אופציה כי כשהאוטובוס מפוצץ בעגלות הוא כמעט תמיד מפוצץ גם באנשים וזה סכנת נפשות. אז מה היא לא תיסע? למה? כי מישהי החליטה שאסור לעלות עם עגלה ל2 תחנות?
כל אדם שעולה לאוטובוס עושה את השיקול אם זה שווה או לא. כשהאוטובוס מפוצץ זה שיקול גם בלי עגלה.

לא ממש בנושא האשכול, אפשר לדלג.

הזכירו כמה פעמים 'חזק' 'חלש', ושהחזק צריך להתחשב בחלש.
אני מבינה היטב למה הכוונה. ומה שאכתוב בהמשך איננו דומה לנושא שדיברתם עליו.
אמנם רציתי להרחיב את היריעה, שבעולם הרחב, התיאוריה של 'חזק' 'חלש,' הביאה לאבסורדים קשים.

לדוגמא, ביידן עמד לצידה של ישראל מייד לאחר הטבח הנורא. כי אז ישראל היתה ה'חלשה'.
קצת לאחר מכן, הוא הגביל כידוע מאוד את ישראל בזמן שהיא בתוך מלחמה קיומית, ולמעשה היה נגדה, כי היא כבר היתה 'חזקה' מול העזתיים ה'חלשים'.
לא משנה כמה ה'חלש' רשע, מזיק, מסוכן, לא צודק, רוצח - נעמוד לצד ה'חלש'!

גם בישראל מי שמתחבר ל'ערכים' הללו בצורה העקומה שלהם, מעלים עין לדוגמא מבניה לא חוקית ומדברים נוספים שהערבים עושים - חלקם גרועים ומסוכנים - כי הם כביכול ה'כבושים' ו'החלשים'. ואלו ליהודים - יהרסו, יכו, יעצרו ללא הוכחות, כי הם כביכול ה'כובשים' ו'החזקים'.
אותו הדבר לגבי מהגרים לא חוקיים, שהציפו את דרום תל-אביב, וגרמו לתופעות קשות. 'זכויות האדם' שלהם קודמות לאזרחים ישראליים ותיקים, שסובלים עכשיו. למה? כי המהגרים הם כביכול ה'חלשים' בסיפור.

שוב מדגישה, שהבנתי את כוותכן. ואין השוואה לדוגמאות שכתבתי.
אמנם אני מעדיפה שכחברה נעודד את כל אחד ואחד - יהיה מי שיהיה - 'חזק' או 'חלש' - להתחשב ולחשוב גם על השני.
כמובן כל אחד לפי יכולתו, לפי מצבו, ולפי רצונו - כך שזה ודאי לא יצא אחיד מבחינה מעשית.
זה כן יהיה אחיד בהכרה שיש גם אחרים בעולם, וצריך לנסות להתחשב בכל מצב - לפי היכולת, האפשרות והרצון.
ולא להגיע למצב של 'מגיע לי הכל, כי..."

ואחרי כל הפילוסופיה, דוגמא קטנה.
הולכי רגל קודמים לנהגים במעבר חציה.
יש מקומות שעל הנהגים לעצור כל כמה מטרים, ולפעמים מדובר באוטובוסים שמכילים עשרות נוסעים.
עובר לו מישהו 'חלש' ו'קודם' (מעצם העובדה שהוא הולך רגל, לא כי יש לו איזה קושי) במעבר חציה, לאיטו, משוחח בניחותא בטלפון, שורה של אוטובוסים ומכוניות ממתינה, והוא נראה כמו מלך העולם. זכותו לעבור. הוא קודם. איזה כיף.
ויש את אלה, שגם הם עוברים, אך משתדלים למהר קצת ולהתחשב.
ויש גם את אלה, תתפלאו, שמידי פעם מתרחקים מהמעבר חציה לתוך המדרכה, כדי לאפשר לרכב שכבר עצר לפני כן כל כמה מטרים, או שכבר עומד הרבה זמן במקום, וכל פעם כשנגמרת נגלה של עוברים ושבים, מגיע עוד מישהו, ועד שהמישהו הזה חוצה, מגיעה עוד נגלה.
וה'חלש' עם הקדימות שיש לו בתור הולך רגל - מעדיף לאפשר לכמה מכוניות ואטובוסים על כלל האנשים שיושבים בהם ומחכים - להתקדם הלאה.

עד כאן להפעם...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה