על המחיה והכלכלה

הפורום הכלכלי של פרוג!
מנהלי הפורום: מקצועי בלבד

צרכנות

כל המידע על מוצרים שווים מבצעים וקופונים.
זכויות הצרכן, טיפים צרכניים וקניות חכמות בארץ ובחו"ל.
מנהלת הפורום: יופלה אפרסק
נושאים
1.5K
נושאים
1.5K

עובר ושב

כלים טיפים והתייעצות לניהול נבון של משק הבית וכלכלת המשפחה.
חרם צרכנים. חסכנות והתייעלות פיננסית. וכל מה שיעזור לכם לגמור את החודש בתוך מסגרת התקציב.
מנהל הפורום: הון ובית
נושאים
359
נושאים
359

השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד
נושאים
2.5K
נושאים
2.5K

חשבונאות ומס

דיני מיסים, פתיחת עסק, ראית חשבון, חוזים ודיני עבודה - כל זה כאן בפורום.
מנהל הפורום: יהודה מילר
נושאים
8.6K
נושאים
8.6K

קורת גג

פורום נדל"ן. דירות ונכסים.
עדכונים ודיונים על מחירי קורת גג ופתרונות לדיור. מחיר למשתכן ודירה בהנחה.
מנהל הפורום: ירמי וולדמן
נושאים
2.1K
נושאים
2.1K

ייעוץ משכנתאות

שאלות דיונים והתייעצויות בענייני משכנתאות.
מנהל הפורום: הון ובית
נושאים
2K
נושאים
2K
מצטט 2 מאמרים מעניינים של רונן מרגוליס.

מושג כלכלי שחשוב להכיר: תועלת שולית פוחתת​

אחד המושגים הכלכליים החשובים ביותר בנוגע להתנהלות כלכלית הוא תועלת שולית פוחתת. בפשטות, הרעיון אומר שככל שנוציא עוד כסף על אותו דבר, אנחנו אמנם נפיק יותר אושר , אבל בקצב הולך ופוחת . בנוסף, קיימת נק' אופטימלית של "מקסימום אושר", שמעבר לה הוצאה נוספת לא תספק לנו עוד אושר ואולי אף תקטין את כמות האושר.​

בואו ניקח כדוגמא רכישה של נעליים:
  1. הזוג הראשון שנרכוש הוא קריטי להישרדות (אחרת נלך יחפים ברחוב) וממנו נפיק הכי הרבה סיפוק.
  2. כשנרכוש עוד כמה זוגות, הם יספקו לנו נוחות לשימושים שונים (נעלי ספורט, סניקרס אופנתיים , נעליים אלגנטיות , מגפיים לחורף , כפכפים לקיץ וכו').
  3. אם נרכוש עוד כמה זוגות נוספים זה כבר לא יהיה הכרחי אלא בגדר מותרות. עדיין נפיק מהם סיפוק נוסף, אך לא כמו הזוגות הראשונים.
  4. אבל לאחר כמות מסוימת של נעליים, ששונה כמובן מאדם לאדם (או מאישה לאישה) כבר לא בהכרח נפיק עוד סיפוק, ואולי אפילו נהיה מתוסכלים יותר (כי קשה למצוא מקום אחסון לכל הנעליים, קשה לבחור איזה זוג לנעול בכל הזדמנות וכיוצ"ב).
העיקרון הזה נכון לכל תחום צרכני. תמיד תהיה תועלת שולית פוחתת ותהיה קיימת נק' מסוימת שמעבר אליה כבר לא נפיק יותר אושר עם הוצאה כספית נוספת.

מה זה עוזר לנו בחיים?​

עצם המודעות לקיומה של תועלת שולית פוחתת יכולה לסייע לנו להוציא פחות מבלי לחוש הקרבה – כל שעלינו לעשות הוא לשאול את עצמנו לפני רכישה מסוימת "האם כבר יש לי מספיק מאותו דבר", וכמה סיפוק תוסיף לי אותה רכישה. וכאשר מוציאים פחות (במיוחד בתקופה של אינפלציה גבוהה), יש יותר כסף פנוי להשקעה, שיוכל לייצר לנו עוד כסף (במיוחד אחרי הירידות בשווקים) עבור המטרות הגדולות שלנו.
מושג חשוב נוסף בנוגע להוצאות הוא העלות האלטרנטיבית, על כך בקרוב .
  • 313
  • השוק האפור החרדי 2 / עו"ד נתן רוזנבלט​

שטף התגובות העצום והעצוב מהטור בשבוע שעבר מגלה שהנושא הזה נפוץ הרבה יותר מכל מה שחשבנו • עשרות סיפורים הגיעו אלינו, די חומר לספר שלם על חורבנות של בתים יהודיים, המחישו את ההתאמה לתשעת הימים.

בשבוע שעבר כתבנו על תופעת השוק האפור בציבור החרדי. שטף התגובות העצום והעצוב, מגלה שהנושא הזה נפוץ הרבה יותר מכל מה שחשבנו. עשרות סיפורים הגיעו אלינו, די חומר לספר שלם על חורבנות של בתים יהודיים, המחישו את ההתאמה לתשעת הימים.
    מדור זה אינו עוסק בסיפורים, לפיכך ניגע רק במספר דברים שהתחדשו לנו השבוע. כל אחד מהם הוא תמרור אזהרה שיכול להציל משפחות רבות מרדת שחת.
    העניין הראשון זו תופעה חדשה של החתמת ערבים להלוואות הללו כולל שעבוד דירת הערב. סיפר לי השבוע ידידי ר' יהודה אלק העוסק עשרות שנים בנדל"ן ברכסים והאזור, כי הוא מטפל כעת בתיק של אברך שלקח בעבר הלוואה של פחות ממיליון ש"ח לצורך נישואי ילדים, והיום זה כבר מעל מיליון וחצי. הבעיה היא לא בדירתו שהוא כבר התייאש ממנה, אלא בדירת החברותא שלו. מתברר כי בשעתו, המלווה החרדי עם כל הביגוד, ביקש רק לפני שהוא עושה את החסד ומלווה לו את הכסף, שרק החברותא ורעייתו יחתמו על איזה פתק פורמלי "רק בשביל הפרוצדורה". זהו, כעת המלווה הוא זה שעסוק בפרוצדורה על מנת לקבל בקרוב שתי דירות יפות ברכסים ואין מידו מציל.
    המסקנה; אין בעיה לחתום ערבות לחבר כדי שיוכל לקנות דירות לילדיו, אבל מומלץ לתכנן לפני כן היכן ילונו ילדיך אחרי שייקחו ממך את הדירה.
    העניין השני הוא קרנות הלוואה למיניהן, שהן לדעתי סוג של שוק אפור בתחפושת. מדובר בקרנות שהן בעצם סוג של מתווך. אין להם כמעט הון עצמי, הכל מבוסס על הפקדות של משקיעים שרוצים לקבל ריבית אטרקטיבית יותר מהבנק, ומהצד השני לווים שלא יכולים לקבל מבנק רגיל מסיבות שונות. לכאורה שני הצדדים מרוויחים, אבל רק לכאורה. למעשה, כמו בכל הלוואה בריבית, צד אחד מתעשר מכך שהצד השני נעשה עני.
    אבל קודם כל מילה טובה על הקרנות; לפני חמש שנים היו למעלה מחמשת אלפים משפחות חרדיות תקועות בשורה ארוכה של קבוצות רכישה, היום נותרו מהן פחות מאלף. אין קורא אחד שלא מכיר מישהו שהיה תקוע שנים עם קרקע שרכש באחיסמך, בית שמש, או מודיעין עילית, ופתאום בבת אחת הכל הסתדר. אז כל זה בזכות הקרנות הללו, שפשוט היו שם מתי שהבנקים סרבו לתת אשראי והוציאו את כמעט כל הקבוצות מהבוץ.
    אבל המחיר, אוי המחיר, היה גבוה מאוד, עד כדי ייקור הדירה במאה אלף ש"ח ויותר. הסיבה היחידה שלא שמענו על המצוקה הזו היא קפיצת מחירי הנדל"ן, שבלעה בתוכה את העלויות הללו.
    אין שום סיבה שעניי בני ברק שאין להם מה לאכול, ישלמו לעשירי רמת גן 7% ריבית, בתוספת אחוזים רבים נוספים בגין כל מיני עמלות מוזרות, שיוצרות יחדיו מפלצת של 12% ריבית שנתית.
    המסקנה; גם אם ההלוואה הזו מגיעה במהירות ובקלות, כדאי לחפש כל אפשרות אחרת לפני שלוקחים אותה.
    ועוד משהו; הגיע הזמן שתקום פלטפורמה כזאת בתוך הציבור שלנו, עם ריבית כשרה וסבירה, זה קל ופשוט את וכל הצדדים ירוויחו. אם מישהו קורא את זה והוא בעל יוזמה, יש כאן רעיון מדהים לרווח יפה.
    המשך בשבוע הבא
    0 תגובות
  • 287
  • יש מישהי שקנתה או שמעה על מישהו שקנה עגלת בוגבו דרך האתר שלהם הבינלאומי :https://www.bugaboo.com/us-en
    אני רוצה להזמין אצלם דרך חברת משלוחים ואשמח לשמוע אם זה בטוח , מפחיד קצת לקנות עגלה כשאין עם מי לדבר לשמוע שההזמנה בוצעה והכל בסדר.
    0 תגובות
    בהמשך לאשכול הקריטי בנושא שכר השכנים, אולי זה הזמן לעורר מודעות ויוזמה בעוד נושא חשוב לא פחות:

קורס מקצועי לשדכנים- עם תעודת שדכן/ית.

חלק מהשדכנים עושים לפעמים טעויות גדולות בדרך להצעת השידוך, או שחסרים להם כלים בסיסיים לדעת איך להתאים ואיך להציע ואיך לשכנע וכו'.
    זה גורם גם לחוסר הצלחה בהרבה מקרים, גם לתחושת פגיעה לא מוצדקת בגלל הצעת שידוכים לא קשורים בכלל, ולעוד הרבה בעיות.
    יש הרבה מה ללמוד.
    לדעתי זה חלק מהתהליך שנעבור בדרך לייעול כל נושא השידוכים.
    גם העלאת השכר, וגם התמקצעות של שדכנים בקורסים מקצועיים.

כמובן שכל אחד ואחת יכולים להציע ולנסות וזה מצווה גדולה.
    אבל לשדכנים במשרה מלאה, מגיע לדעת יותר ולהצליח יותר.
    ושוב ההשוואה לתיווך דירות, שכל אחד לומד קורס מקצועי, ומשלם הרבה לקבל תעודה ולקבל את מיטב הכלים על מנת להצליח,
    למה כאן זה שונה? זה פחות חשוב?

אז אם אתם יודעים על קורסים כאלו, או שיש לכם את האפשרות ליזום כאלו, עדכנו את הציבור :)
    • וואו!
    Reactions: אש קודש!1 //
    8 תגובות
    לפני מספר חודשים עשיתי מחזור משכנתא בבנק מזרחי טפחות, כמובן יש עמלות שצריכים לשלם שבמקרה שלי הם הסתכמו בכמה אלפי ש"ח,
    ביקשתי מהפקיד לשלם במקום אך הוא אמר לי שאין אפשרות כזו אלא אני חייב להכניס את זה להלוואת המשכנתא,
    לא היתה לי ברירה והכנסתי.

לפני כחודש חשבתי לעצמי שאין שום הגיון על כך שחוץ מהעמלה שאני צריך לשלם אני גם יצטרך להוסיף את הריבית של המשכנתא על העמלה, ופניתי לפניות הציבור של הבנק.
    והנה לפני מספר ימים יצר עמי קשר בנקאי מהבנק והודיע לי שאני צודק ואני יכול כרגע לפרוע כל סכום שארצה מהמשכנתא (אפי' פחות מ-10% שזה המינימום לפרעון חלקי) בלי שום עמלות.
    לשאלתי מדוע לא יכולתי לפרוע את העמלות בצורה מיידית נעניתי בתשובה ש"ככה המחשב עובד, מכיון שכל מחזור זה בעצם פרעון ובפרעון אתה פורע הכל ביחד עם העמלות, אז זה כבר מחושב בהלוואה החוזרת כחלק מהתיק"... (מענין אם תקלת חישוב במחשב שהיתה לרעתם הם גם היו משאירים...)

ולמדתי מכך:
    א. תמיד לנסות להפעיל את השכל הישר מעבר למה שהפקידים אומרים.
    ב. שלפנות לפניות הציבור של הבנק זה כח שהפקידים מפחדים ממנו (כשניסיתי לדבר עם בנקאית כדי להבין כמה דברים בקשר לעמלות ואמרתי לה שדיברתי עם פניות הציבור, היא לא הסכימה לתת לי שום מידע אלא רק "הם יפנו אלינו ואנחנו נדבר איתם...")

אם יש פה מישהו שגם חויב להכניס את העמלות לתיק שיידע שאפשר לטפל בזה...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה