פורום מחשבים

פורום לענייני מחשבים, תוכנות, אינטרנט, סינונים, שרתים, חומרה, רשתות, תקשורת ועוד.
מנהל הפורום: יעקב ויצמן

מחשבים ותוכנות > תוכן מקצועי

אני יודע שלא גמרנו את הנושא הקודם, אבל רציתי לכתוב כמה מילים על שיטות החיבור השונות של המסכים.

נתחיל מחיבור ה VGA הפשוט, החיבור הישן והטוב שנמצא איתנו כבר 20 שנה בערך, נקרא גם DSUB15 , או RGB או חיבור אנאלוגי ועוד כמה שמות. כשמו כן הוא, יש לו 15 פינים ששם עוברים ה RGB שלושת צבעי היסוד ועוד שני תדרי סינכרון של שורה אופקית ומסך אנכי. החיבור תוכנן ע"י IBM בזמנו עבור מסכי CRT (דהיינו מה שהציבור קורא מסכים "שמנים" כפראפרזה למסכי ה LCD ה"דקים" ).
הטכנולוגיה של המסכים הללו היתה בנויה בצורה כזאת שהיתה קרן של אלקטרונים שסורקת את המסך בשורות עד שהיתה גמורת את העמוד ואז מתחילה מחדש מלמעלה.( למעשה היא עשתה את זה 3 פעמים כל פעם לצבע אחר) האותות שעברו בכבל התאימו בדיוק לטכנולוגיה הזאת הם הכילו את צבעי היסוד בצורה אנאלוגית (תחשבו על זה כעל גל עולה ויורד ולפי זה השתנה הגוון) ואת אותו הסינכרון שהודיעו לקרן מתי לרדת שורה או להתחיל עמוד.
אח"כ הוסיפו בפינים הפנויים של החיבור (לא היה שימוש מלכתחילה לכל ה-15 פינים רק IBM כחברה מסודרת השאירה כמה ספייר) ערוץ שנקרא DCC ואחכ DCC2 שהוא נועד להעביר מידע מהמסך לכרטיס מסך (וגם לפעמים הפוך) בצורה דיגיטלית על יכולות המסך מבחינת קצבי הריענון וכדו'.

לקראת המעבר למסכים דקים התעוררה בעיה, החיבור האנאלוגי לא התאיםץ כ"כ, למה ?
מסכי LCD בנויים (בגדול) על אלפי נורות קטנות כביכול שכל אחד מאירה בנפרד מחברתה לפי ההוראות שהיא מקבלת. והשליטה היא בעצם אינדבידואלית על כל נקודה (אני בכוונה לא כותב פיקסל, כי כל פיקסל זה בעצם חיבור של 3 נורות בגווני היסוד).
סוג החיבור האנאלוגי היה מותאם לשליטה על הקרן של מסכי ה CRT, שהמעגלים בתוך המסך היו מתרגמים את עוצמת האות בחיבור לעוצמה של הקרן באופן יחסי ומותאם (כמו שהחריצים בתקליטים הישנים משנים את הקול בואפן יחסי לעומק וצורת החריץ), אבל היה מאוד קשה להוציא מכזה גל אנאלוגי שליטה מדוייקת על הנקודות הבודדות במסכי LCD.
והכי טיפשי בכל הסיפור הזה שבמילא הכרטיס מסך (או מכשיר ה DVD או מה שלא יהיה), ממילא מייצר את התמונה בצורה דיגיטלית מלאה פיקסל אחרי פיקסל ורק הרכיב DAC בכרטיס היה הופך את את זה לגל אנאלוגי, לכן חיפשו דרך לשדר בצורה ישירה את האות הדיגיטלי למסך (או למקרן).
היה כאן גם את השיקולים הרגילים של מעבר מפורמט אנאלוגי לדיגיטלי (רעשים באות ופחת וכו').

לכן בשנת 1999 בערך המציאו את ה DVI שזה פורמט דיגיטלי "טיפש". אני אומר טיפש כי לא מעניין אותו איזה תמונה הוא מעביר, אם היא שיטה כזאת או אחרת ואם היא זהה בכלל לתמונה הקודמת או לא, הוא תמיד יעביר תמונה אחרי תמונה גם אם לא היה שינוי כלל מהתמונה הקודמת.(נקודה שהולכת להשתנות בתקנים העתידיים)
הם כללו בחיבור של ה DVI גם את הפינים של חיבור ה RGB הישן לצרכי תאימות, זה אומר שגם אם יש לך כרטיס מסך עם חיבור DVI אתה עדיין יכול לחבר לו מסך VGA עם מתאם פשוט.ויותר מזה, אתה יכול לשים רק חיבור DVI אחד על מסך ותוכל לחבר אליו מקור אות DVI או אנאלוגי (עם מתאם מתאים כמובן).- יש לי על זה סיפור בהמשך...

באופן עקרוני היה אמור להיות שליטה מלאה בשוק של תקן ה DVI בגלל פערי האיכות האדירים שהיו צריכים להיות באופן תיאורטי.
אבל למעשה היצרנים הצליחו לבנות מעגלים מאוד טובים שיודעים לקרוא ולהמיר מתוך המידע האנאלוגי של הצבעים והסינכרון את הפקודות המדויקות של כל פיקסל. הם עושים את זה כ"כ טוב, שלעין לא מקצועית קשה להבחין בין חיבור VGA רגיל ל DVI (כמובן שתלוי במסך, אני מדבר בהכללה גסה).

עוד העדפה שהיתה לתקן הדיגיטלי שאפשר להצפין אותו שלא יהיה אפשרי לראות החומר רק במכשיר תואם שיודע לפענח, וכך למנוע העתקה של החומר. להרחבה הזה שנכנסה בשנתיים האחרונות קוראים HDCP, שזה הצפנה של החומר בהפרדה גבוהה, המידע עדיין יכול לעבור ב DVI או בתקן המתקדם יותר זה לא משנה, העיקר שהוא מוצפן ורק מכשיר מתאים יוכל לקרוא אותו.
כל הסרטים המסחריים ב HD מוגנים ב HDCP.

בעיקרון ה DVI מוגבל בערך ל-2 מגה פיקסל, שבמסך רחב זה יוצא בערך רזולוציה של WUXGA = 1920 לרוחב עם 1200 לגובה, בקצב ריענון של 60 מסכים לשניה (60 הרץ), אבל המתכננים הכניסו בחיבור של DVI שני חוברים בעצם כך שאם שני ההתקנים (המשדר והמסך) תומכים אפשר להעביר על הכבל ערוץ כפול שיכול להכפיל את גודל התמונה ל-4 מגה-פיקסל ב-60 הרץ. רוב מסכי ה 24 אינטש מגיעים עם רזולוציה כזאת 1920 על 1200.

ב-2006 בערך יצא המחליף של ה DVI שנקרא HDMI שזה בעצם DVI קצת משופר ובעיקר בבחינות הבאות:
חיבור הרבה יותר קטן ופחות מסורבל.
יכול להעביר גם 8 ערוצי קול באבחנה גבוהה על אותו חיבור, וגם מידע של שליטה מרחוק.

אבל לא להבהל, חיבור ה HDMI תואם אחורה ל DVI, דהיינו אפשר לחבר מכשיר DVD או BD-DVD או מה שלא יהיה שיש לו חיבור HDMI למסך שיש לו DVI עם מתאם פשוט. רק לזכור שאם המסך לא תואם לתקן ההצפנה HDCP לא תוכל לראות חומר מוצפן לא משנה עם זה DVI או HDMI.הרבה מהמסכים 24 אינטש ומעלה שנמכרו בשנה האחרונה אפילו שלא תומכים ב HDMI (רק עכשיו ממש מתחילים לצאת מסכים 22-24 עם HDMI) תומכים ב HDCP.

(לשם הידע הכללי, כרטיסי המסך של ATI מסידרה HD2600 ומעלה יכולים להעביר על גבי הכבל של DVI את האודיו של HDMI ג"כ, לא ברור מה עם ה HD2400).

עוד סוד קטן שהרבה לא שמו לב, רוב מסכי ה LCD היום מגיעים עם חיבור DVI אחד, ועוד אחד או שנים של VGA רגיל. אבל בכמה מסכים שנחשבים יותר יוקרתיים או "מעוצבים" השתמשו באופציה שאפשר להעביר VGA על גבי כבל DVI (זה מצב משולב שנקרא DVI-I), ולכן עשו רק חיבור DVI אחד, ובמידה ורצית לחבר את המסך לחיבור VGA רגיל היה עליך לחבר מתאם לכבל ואז יכולת לחבר לחיבור הישן. זה היה נפוץ מאוד בארץ בדגמי הזכוכית של XEROX (שכאמור הוא רק שם שיווקי של PROVIEW) .
רק מה שהם לא חשבו עליו, שיש פרט בתקן של DVI שגורם לפעמים למסך לבחור בחיבור האנאלוגי אם שני החיבורים קיימים. כך שהרבה מאוד פעמים קורה שאתה מחבר את המסך בחיבור DVI לכרטיס מסך עם יציאת DVI והמסך יעבוד בשיטה הפחות טובה האנאלוגית (המחשב משדר ברטיס מסך גם ביציאת DVI שידור אנאלוגי, והמסך תמיד בוחר את זה בגלל ה DCC שלו שהוא תמיד קודם, אכ"מ). דבר כזה לא יקרה אף פעם בחיבור DVI-D רק דיגיטלי כי המסך פשוט לא יכול לקבל עליו שידור אנאלוגי.
הייתי פעם באיזו תערוכה ושם הציגו מסך כזה והשוויצו באיכות שלו וכו' וכו' וכמה שהוא דיגיטלי ושמו אותו ליד מסך עם חיבור אנאלוגי כדי להדגיש את ההבדל של DVI, ואני מיד קלטתי שהוא במוד VGA בכלל. איזה פאדיחה יצאה להם. (בסוף הראיתי להם איך משנים בדרייבר שה DVI יהיה רק דיגיטלי).

לסיכום, DVI זה קריטי ?
מנסיון שלי, ברוב המסכים המודרניים, ברזולוציות נורמליות עד 1280x800 או אפילו 1440x900 לא ממש תרגישו את ההבדל (רק אם ממש ממש תסתכלו מקרוב), למעלה מזה כבר בד"כ מרגישים יותר אבל גם לא קריטי. חוץ מהעובדה שבחיבור DVI אין לך בעיות של כיוון התמונה במסך (שוליים וכו' כי השליטה היא מדויקת על כל פיקסל).
בתיאוריה אמור להיות הבדל גדול, בלמעיישה, לא תמיד, אם אפשר אז למה לא, אז לא על זה יפול העולם.
כל כרטיסי המסך של ה 2-3 שנים האחרונות מכילים חיבור DVI אחד לפחות וכנ"ל גם המסכים של השנתיים האחרונות (חוץ מהדגמים הממש זולים). אולם בכרטיסי מסך משולבים בלוח אם כמעט כולם הם VGA (יש כמה דגמים עם DVI ו HDMI אפילו אבל זה עדיין מאוד לא נפוץ), כך שאם אין לך עדיין DVI בלוח ולא מפריע לשימוש שלך שהכרטיס משולב (רוב האנשים ) אני לא חושב שה DVI הוא סיבה ללכת לרוץ כרטיס נוסף.
תומך : איזה מחשב יש לך ?
לקוח: לבן ...
_______​

תומך: תלחץ בבקשה על אייקון "המחשב שלי" בצד שמאל של המסך .​

לקוח: שמאל שלי או שלך?​

_______

תומך: שלום, במה אפשר לעזור לך?​

לקוח: שלום, אני לא מצליח להדפיס ..​

תומך: או קיי, תלחץ בבקשה על " START "​

לקוח:תשמע חבוב - אל תתחיל איתי עם שפה טכנית - אני לא ביל גייטס !!!​

_______

לקוח: שלום, אני לא מצליח להדפיס. כל פעם שאני מנסה אני מקבל הודעה "לא מוצא את המדפסת". אפילו כבר שמתי את המדפסת מול המסך - אבל הוא עדיין אומר שהוא לא מוצא אותה ...​

______

לקוח : יש לי בעיה עם הדפסה בצבע אדום.

תומך: יש לך מדפסת צבעונית ?​

לקוח: אהההה.... תודה.​

________

תומך: ומה יש לך עכשיו על המסך ?​

לקוח: דובי שהחבר שלי קנה לי בסופר ..​

_______

תומך: תלחץ בבקשה על F8​

לקוח: לא עובד​

תומך: בוא נעבור על זה שוב. מה עשית?​

לקוח: לחצתי על F שמונה פעמים כמו שביקשת אבל שום דבר לא קרה ...​

________

תומך: אתה בטוח שאתה משתמש בסיסמא נכונה?​

לקוח:כן, בטוח. ראיתי את אחד החברה פה מצליח להתחבר איתה .​

תומך: אתה יכול לתת לי אותה כדי שאני אנסה להתחבר?​

לקוח:כן - 5 כוכביות.​

________​

תומך : באיזה אנטי וירוס אתה משתמש?​

לקוח: נטסקייפ​

תומך: זה לא תוכנת אנטי וירוס...​

לקוח: סליחה... התכוונתי אינטרנט אקספלורר​

________

לקוח :יש לי בעיה עם המחשב: חבר שלי התקין פה שומר מסך אבל כל פעם שאני מזיז את העכבר הוא נעלם!​

________

תומך: תמיכה שלום, במה אפשר לעזור?​

לקוח: ערב טוב, אני מחכה לכם כבר למעלה מארבע שעות. תוכל לומר לי כמה זמן ייקח עד שתוכלו לעזור לי ?​

תומך: אה..? סליחה, אני לא מבין... מה הבעיה ?​

לקוח: עבדתי בוורד ולחצתי על כפתור העזרה לפני יותר מארבע שעות. אפשר לדעת מתי מישהו יצור איתי קשר סוף ,סוף ?​

________

תומך : במה אפשר לעזור לך?​

לקוח :אני כותב את האי מייל הראשון שלי​

תומך : או קיי, ומה הבעיה?​

לקוח: בכתובת מופיעה האות a ?. את זה אני יודע לכתוב - אבל איך אני מקיף אותה בעיגול ???​
הסברים על מסכי LCD, חלק א'

אני לא ידוע אם הציבור רוצה את כל האריכות שאני הולך לכתוב כאן, יש בזה הרבה פרטים טכניים אל אני חושב שיש שיהיה להם שימושי.

אני לא אכנס לכל פרטי הטכנולוגיה של ה LCD, רק אציין שיש 3-4 של פאנלים.(פאנל זה בעצם ה"זכוכית" ששם יש את כל הנקודות שמרכיבות את המסך, זה בעצם הלב של המסך, בנוסף לזה יש את האלקטרוניקה שכל יצרן מחליט להרכיב לפאנל ויש את הפלסטיקה שזה המעטפת החיצונית והחיבורים וכדו')

הפאנלים הכי זולים והכי נפוצים (נדבר על הסיבות אח"כ) נקראים TN. היתרונות שלהם 1) מאוד זולים לייצור, 2) קצב רענון גבוה (על הנייר-נדבר על זה לקמן) 3)הטכנולוגיה מאוד מפותחת.
חסרונות,
1) זוויות הצפייה שלהם גרועות מאוד ביחס לשאר הטכנולוגיות. בעיקר במישור האופקי. זה הסיבה שגם כאשר אתה מסתכל ממש מולם יהיה הפרש בגוונים בין קצה אחד של המסך לקצה אחר, כי אתה מסתכל ממש מול רק חלק אחד וחלק אחר הוא קצת בזווית ובמסכים אלו יש הבדל גוונים מאוד גדול גם בזוויות קטנות. זאת הבעיה העיקרית שלהם ולכן את המסכים היקרים באמת מייצרים בשיטות אחרות.
2)גם בד"כ הם מסכי 6 ביט. זה אומר למעשה שהם לא באמת יכולים לייצר את כל 16.7 מליון צבעים שהמחשב מפיק (אם משהוא רוצה את החישוב המדוייק שיבקש) , אלא רק 262 אלף וכדי לייצר את שאר הגוונים הם משתמשים בטריקים אופטיים שונים (אחד נקרא DITHERING שזה בעצם שילוב של כמה צבעים אחד ליד השני שנראים כמו גוון אחר לעין, ויש עוד שיטה שנקראת FRC אבל זה מסובך ולא כ"כ מקובל אז נדלג על זה עכשיו). במצבים האלו הם יכולים להפיק כ-16.2 מליון גוונים (קצת פחות מ-8 ביט האמיתיים, כי השיטות הנ"ל לא עובדות טוב על הגוונים הכהים). תכל'ס מקובל שמסכי TN יכולים להפיק בין 50 ל-80 אחוז מה GAMUT (תקן של קשת צבעים של ה NTSC).
אין סיבה אמיתית שהם מיוצרים רק ב-6 ביט ולא ב-8, רק סיבה כלכלית, הם בד"כ משווקים כמסכים זולים וזה מאוד מוזיל את עלויות הייצור, וגם בגלל שאנשים הם כמו כבשים, והם רצים אחרי המספרים שהיצרן בדה מליבו והחליט לרשום ע"ג האריזה, ובמסכי 8 ביט קשה מאוד לעשות קצב ריענון של 2 MS או 4, לכן היצרנים מעדיפים מסכים "מהירים" עם הרבה פחות גוונים מאשר לכאורה יותר איטיים ויקרים אבל עם כל הקשת.
יש יצרנים שכן מייצרים פאנלים של TN עם 8 ביט, סמסונג למשל.

אחרי זה יש עוד שתי רמות שנקראות MVA ו PVA שהם מאוד דומות, והם שילוב בין ה IPS לקמן לבין ה TN, ומשלבים זוויות טובות יחסית עם קצב רענון גבוה, בעיקר מיוצרים ע"י LG פיליפס, וקצת NEC.

ויש את הרמה הגבוהה שנקראת IPS, הם הכי טובים, בדגמים הממש טובים יש כמעט 160-170 מעלות עם סטיית גוון אפסית ממש. הם גם נותנים 100% מהגוונים של קשת ה GAMUT. הם מיוצרים בעיקר ע"י HITACHI וקצת ע"י סוני, הרבה יצרנים משלבים את הפאנלים שלהם במסכים היוקרתיים ביותר שלהם. כמו DELL בכמה דגמים וגם APPLE, צריך לבדוק כל דגם לגופו.

מבחינת מחירים מסכי IPS עולים בין פי 3 לפי 5 ממסכי TN באותו גודל.

למה כתבתי קודם שהנתונים על האריזה הם שקריים ?
יש תקן ISO עולמי לבדיקת ריענון של פיקסל משחור ללבן ובחזרה, התקן נקרא ISO 13406-2, האמת שהוא לא מספק הרבה מידע על ביצועי המסך באמת כי זה סיטואציה לא שכיחה שפיקסל יעבור כאלו מצבים קיצוניים, ובדרך כלל מדובר על מעבר בגווני האפור של הפיקסלים (גם בציבעוניים זה אפור ויש פילטר צבעוני על זה), ושם המספרים הרבה יותר מחמיאים למסכים, ולכן (ומעוד סיבה) היצרנים החליטו לרשום את קצבי הרעינון שלהם במעבר מגווני אפור הם קוראים לזה G2G = Gray to Gray, אבל כיוון שזה לא התקן הרשמי (שהוא כאמור קיצוני מלבן לשחור וכו') כל אחד החליט על דעת עצמו מה נקרא אפור, וממילא 2 MS של יצרן אחד יכול להיות שווה ל 6 MS של יצרן אחר. קאפיש ?

-המשך יבוא
  • 1K

• רציתי לכתוב משהוא על נידיים.

עקב ירידת המחירים הדרסטית והשיפור הגדול בביצועים שבאו לעולם הנייד מאז פיתוח פלטפורמת סנטרינו (שימו לב שכל שמות המעבדים שבנויים על הפלטפורמה הזאת הם ישראלים בניאס,דותן,יונה, מרום וכו' והמעבד הבא ג"כ נחלים וכו' ) היום הרבה קונים מחשב נייד או במקום מחשב או רגיל או כתוספת (אוי, אל תזכירו לי את ההצטדקות הדבילית בפרסומת של אלתר...).

אנשים באים לקנות נייד מבולבלים מההיצע ומכל המספרים שאין להם שום מושג מה הם אומרים, אז הם משווים פשוט את המספרים, למחשב הזה יש 120​
    GB ולזה יש 160GB אז זה כנראה יותר טוב.
    וגם אלו שכן מבינים (כמו רוב הציבור הקדוש כאן, אני מניח) חושבים שכמה יותר משוכלל יותר טוב.
    אז בואו אגלה לכם כמה סודות.

יש הרבה יותר במחשב נייד מאשר דגם המעבד וגודל הדיסק.
    בגדול, מכיוון שהשוק נהיה מאוד תחרותי, היצרנים מחפשים דרך להוזיל עלויות (פיתוח וייצור) בכל דרך אפשרית, ומכיוון שישנם הרבה פרטים במחשב שא"א לכתוב על הנייר (כמו איכות המקלדת וממה מורגב מארז המחשב מפלסטיק מנגזיום או פלסטיק סיני של מכונית צעצוע ב-2 שקל) הם יצרו הרבה רמות של הרכבה. באותו מפרט של מעבד ודיסק וכדו' יש מחשב ב-3000 שקל ששם חסכו בכל מה שלא מופיע על הנייר, ויש מחשב עסקי לכאלו שמבינים או מחפשים איכות ב-7000 ומעלה.
    לדוגמא,
    HP חברה מכובדת מאוד בשוק הניידים, יש לה רמות נמוכות (אני לא אומר שהם לא טובות, כל מקרה לגופו) כמו סידרה Pavillion שלהם ויש להם סדרה יקרה NC (יש שם המון דגמים אבל כולם מתחילים ב NC).
    או למשל ל
    IBM בזמנו היתה סידרה T שכולם מכירים שהיו מחשבים מאוד טובים והיתה סידרה R או G שהיתה מחשבים עם מפרט זהה אבל עם הרכבה יותר זולה (אחרי זה הם הוציאו עוד יותר זולים כדי לעמוד בלחץ של הסינים, נחשבים בסדרה R עם E בסוף שהיו הכי פשוטים).
    במה זה מתבטא ?
    דבר ראשון, באחריות, בד"כ למחשבים האיכותיים יש 3 שנים במקום 1, וגם סוג האחריות היא עסקית והרבה יותר טובה (שירות יותר טוב, ויותר מהיר וכדו'), המארזים שלהם בד"כ עשויים מגנזיום שהוא הרבה היותר חזק וקל מאשר הפלסטיק (המחשבים הטובים מיוצרים מפלסטיק שנקרא
    ABS והזולים מפלסטיק סתם פשוט) וגם הרבה יותר יקר.
    ההרכבה והתכנון הרבה יותר טובים. אני לא אכנס כאן לכל הפרטים ההנדסיים, אבל מי שהקליד פעם על מקלדת של
    T43 של IBM יודע שאין מה להשוות לשום נייד אחר של 3-4 אלף, זה כמו להשוות בין אורגנית של ילדים לאורגן מקצועי PSR של ימהה.
    או לדוגמא, בניידים זולים (כמו למשל בסדרה
    INSPIRION או VOSTRO של דל, אפילו שמבין הזולים הם דווקא די טובים, שוב כל דגם לגופו) אם תלחץ על הגב של הצד, תרגיש שהוא "שוקע" ולפעמים גם תראה סימנים על המסך, זה נובע מתכנון וייצור זול של ה CAGE - המסגרת של המסך.
    עוד דבר, לכל הניידים הטובים יש מנגנון מבוסס ג'ירוסקופים שמנתק את הדיסק הקשיח ברגע שהמחשב נופל כדי לצמצם את הסיכוי של איבוד מידע.
    האיכות של המסכים בניידים היקרים הרבה יותר טובה, אנשים מתפתים בחנות למסכים מבריקים ונוצצים, ולא חלי ולא מרגיש שזה מאוד מרשים בשנייה הראשונה אבל מאוד לא שימושי, יש השתקפות נוראה של מקורות אור כמו פלורסנט, תנסו לעבוד עם זה במשרד עם תאורה מאחוריך , פשוט סיוט. גם הניגודיות מאוד חלשה (הם פשוט מורידים פילטר
    UV אחד מהמסך ומשייפים את הפלסטיק בזווית).
    מסכים איכותיים ממש אפשר למצוא רק בניידים היקרים, בדגמי ה
    T4xP של IBM הם השתמשו במסכי IPS שהם ממש מיוחדים. הקיצר מי ששילם קיבל.
    עוד אלף ואחד פרטים, למשל, כל המחשבים הזולים (רובם) משתמשים בכ.מסך משולב בצ'יפסט של הלוח אם, זה לא כזה נורא, אבל זה יכול להוריד בין 5 ל 10 אחוז בשימוש סטנדרטי, והרבה יותר ביישומים גרפיים שונים.
    לעומת זה בכל הניידים היוקרתיים (שוב כמו סידרה
    T של IBM ) תמיד יהיה כרטיס מסך נפרד עם זיכרון עצמאי.
    עוד דוגמא טובה היא הצירים של המסך, חלק שתמיד היה בעייתי, או שנשברים או שמאבדים את הרגישות ומדלדלים לצדדים. בניידים איכותיים בודקים אותם במעבדה עד ל-50000 פתיחות וסגירות ועוד המון דוגמאות.

עוד נקודה שקשורה לניידים בכלל, והיא חלקי חילוף.
    חלק גדול מהחלקים בניידים הם אוניברסליים כמו זיכרון, דיסק וצורב ואפילו מעבד (בלוחות שהוא לא מולחם).
    אבל חלקים אחרים כמו לוח אם או אינוורטר (חלק ששולט על המתח של המסך, יש לו בלאי מאוד גבוהה) שונים ממחשב למחשב וכמובן גם חלקי הפלסטיקה השונים.
    זה נושא שכדאי לדעת, שניידים שנפוצים מאוד בעולם (למשל הסידרה
    LATIDTUDE של DELL שהיא הסידרה האיכותית שלהם) החלקים מאוד קלים להשגה ומאוד זולים, וזה כולל סוללות לוחות אם ואפילו חלקי פלסטיקה.
    לעומת זה ניידים פחות נפוצים אפילו כמו
    LG וכדו' כל תיקון אצל היבואן יעלה מאות או אלפי שקלים וקשה מאוד למצוא כאלו חלקים.
    לכן כדאי לבדוק אם הולעים להשקיע להרבה זמן. (הנה רשימה קטנה של יצרנים, סוני- קשה מאוד להשיג חלקים, והם מאוד יקרים.
    IBM- אלו הישנים עד T43 מאוד זולים וקל להשיג, DELL בגדול קל להשיג חוץ מאשר בסדרות הזולות החדשות, HP- תלוי בדגמים, העסקיים קל להשיג והמחירים בינוניים. בזולים, תלוי בדגמים, המחירים קצת גבוהיים ביחס לדל וIBM למשל. שאר החברות כמו MSI או CLEVO או פוג'יטסו וכדו' - לא לגעת - מהבחינה הזאת , אין כמעט אפשרות להשיג חלקים)

ואם החלטת ללכת על נייד איכותי אבל אין לך 8000 שח פנויים רק 3000-3500 תמיד תוכל למצוא חברות או פרטיים שמייבאים לארץ את הסדרות היקרות כשהם מחודשים, בד"כ עם אחריות בינלאומית לעוד שנה-שנתיים.
    לדעתי, ואני יודע שהרבה חלקו עלי, עדיף לקנות
    T43 ב-3600 או משהוא כזה בן שנה ומשהוא מאשר לקנות איזה צעצוע של טושיבה נוצץ מפלסטיק סיני.
    זה כמו ההבדל בין לקנות מרצדס מודל 2005 או קאיה 2008 (לא שיש מי משהוא נגד קאיה, לי עצמי יש...). נכון זה לא חדש, אבל זה ליגה אחרת לגמרי.

0 תגובות
  • 993
  • כפי שבודאי כולם כאן זוכרים, כתבנו כבר על מלחמות HD-DVD וה BLU-RAY, שני תקנים האמורים להחליף את הDVD הותיק (עוד מעט בר מצווה...).
    אז ככה שטושיבה (שהיא העצם הייתה בזמנו הרוח החיה מאחורי ה DVD בכלל) נטשה סופית את התקן שלה (HD-DVD), והשוק עבר סופית למונופול של סוני ושות' BLU-RAY.

זה דבר טוב ולא טוב.
    זה טוב, כי עכשיו שיש תקן ברור ומסודר, הקונים יקנו יותר, ממילא היצרנים ייצרו יותר ומאוד מהר ( Mark my words...) בין שנה לשנתיים לא נראה שום מחשב בלי כונן BD (זה הקיצור Blu-ray DVD = BD ).
    זה קצת רע, כי הטכנולוגיה הרבה יותר מורכבת ויקרה מה HDDVD של טושיבה, מה גם כשיש מונופול המחירים לא ירדו כ"כ מהר אני מאמין שכוננים למחשב רגיל יגיעו ל-100 דולר בחצי שנה הקרובה ותוך שנה יתייצבו על קו ה 70-60. עוד שנה לאחר מכן הם יהיו הסטנדרט ויהיו בערך 40.

זה טוב, כי נוכל לגבות 25 -50 גיגה על דיסק אופטי אחד, שזה ממש נחמד. את מ-50 גיגה אפשר די לשכוח כי מדובר על דיסקים עם שתי שכבות שהם מאוד יקרים לייצור, וכמו שכמעט אף אחד לא משתמש ב DVD לצריבה של 8.5 גיגה, כי הם די יקרים, לא פחות מ-10-15 ש"ח לדיסק ריק לעומת 1-1.5 לדיסק שכבה אחת רגיל - 4.5 גיגה.

עד כאן בנושא המדיה.
    שאל כאן משהוא בשבוע שעבר על התקנים של ה DVD+R וה DVD-R.

תשובה, זה לא רלוונטי היום כלל, אין בזה יותר טוב ופחות טוב, פשוט כשכתבו ב 95 את התקן של ה DVD חברות הסרטים התנגדו שיכנס לתקן בצורה מסודרת התקן של המדיה לצריבה, מטעמים די ברורים. לכן זה נסחב כמה שנים, ונהיתה בזה מחלוקייס, בין שני צדדים המינוס (שגובה בעיקר ע"י פיוניר, בזמנו היתה שחקן די מרכזי וטושיבה), וה-פלוס שגובה ע"י כמה יצרני מחשבים כמו HP ועוד. תכלס היצרנים פשוט ניטרלו את המלחמה הזאת די מהר, הם פשוט ייצרו כוננים שקוראים וכותבים את שתי הטכנולוגיות כך שכל הויכוח ניהיה תיאורטי.
    בתכל'ס היום כל הכוננים והמכשירים של השנים האחרונות (3 שנים בערך לפחות) קוראים וכותבים הכל. גם המחירים של המדיות די זהים.
    בתכל'ס, התקן ה"מינוס" יותר דומה לDVD רגיל, כך שאם יש איזה מכשיר DVD קצת ישן שלא מוכן לקרוא "פלוס" במינוס יש סיכוי גדול (במיוחד אם בצריבה מגדירים לו BOOK TYPE של DVD, אכ"מ) שיעבוד.
    ה"פלוס" תקן יותר משוכלל, הוא תומך גם בסוג של כתיבה מתמשכת ( PACKET WRITING) , דהיינו, שאפשר להוסיף על התוכן כמו בדיסקט ולא צריך כל פעם תהליך של צריבה מלאה. זה הסיבה שזה התקן השולט במקליטי ה DVD למיניהם , ובמצלמות הוידאו שמקליטות ישירות על ה DVD, רוב המכשירים הנ"ל יעבדו רק עם "פלוס". יש כאלה שיעבדו גם עם מינוס, אבל התאימות תהיה מוגבלת ולא תוכל לשנות את החומר המוקלט כ"כ (רוב מקליטי ה DVD צורבים היום בתקן שנקרא DVD+VR שהוא בעצם הרחבה לא כ"כ תקנית של ה"פלוס", אם יש בעיות אפשר בתוכנה תמיד להעביר את החומר ל- DVD-ROM נקי).
    תכל'ס לשימוש פרטי, במיוחד עם מדובר על ציוד חדש יחסית לא משנה כלום. למקליטי DVD "פלוס" ולתאימות מקסימלית עם כוננים ומכשירים ישנים עדיף קצת המינוס.

ע"כ.
    0 תגובות
    מוצ"ש

זה קרה באמצע שבוע שעבר, המחשב (החדש והמשוכלל) קרס!! שבק חיים לכל חי!! (אין פרצוף מספיק עצוב להכניס פה...)

הטכנאי אמר שצריך לבדוק איזה וירוס חדר אליו ואולי זו סתם תקלה, כי אם זה וויורס התולעת, צריך לתפוס אותו כמה שיותר מהר, כי הנזק שיכול להגרם,הוא גדול וזה שאלה של זמן, מה כבר הספיק להרוס.

וירוס התולעת, למי לא יודע (ועדיף שלא תדעו!) מכרסם (ממש כך) במהירות את קבצי המערכת ללא רחם, ואם הוא נכנס, אין דרך אל-חזור.

וזה מה שקרה אצלי, את התולעת כנראה תפסנו מאוחר מידי, כאשר הנזק הגדול כבר התחולל!! הטכנאי אמר, מצטער, אבל המחשב זקוק לפרמוט מחדש, לאתחל אותו מ-ב-ר-א-ש-י-ת!!
    באותו רגע, כפי שאתם ודאי מתארים לעצמכם ,עיני כוסו בשחור חזק וכבד כזה שאולי רק אתם תבינו, והמצברוח הפך עגום.
    הווה אומר שכל הקבצים נמחקו, כל התקיות של גובו (כמה חודשים שלא גיביתי מתוך עצלות וחוסר זמן) כל העבודות שנמצאות בטיפול שוטף, (מודעה שהיתי צריכה להכניס בעיתון שופ"ש לא נכנסה עקב התקלה) עבודות של לקוחות שמעוניינים להמשיך כל מיני עבודות בעתיד, כל התוכנות (!!!) הפנטים (הרבים!!) ההורדות (החשובות יותר ופחות) מאות תמונות באיכות, מאות תמונות אישיות, מדריכים, ואפילו מסמך של שעות עבודה (ששוה המון..למי שיודע ומכיר).
    ה-כ-ל הלך קאפוט!!

בקיצור צער רב

הבשורה היותר שמחה הגיעה למחרת כאשר הטכנאי בישר לי שלאחר שעות עבודה מייגעות, הצליח לשחזר את הקבצים מהזכרון! ורק צריך להתקין התוכנות שוב! הודו לה'!

ראשית מעל במה זאת אני רוצה להודות להקב"ה על אשר שמע את תפילתי (והצדקה שהבטחתי לקופת העיר...)

ושנית לשתף אתכם בכמה נקודות מנסיוני (המר, בנקודה כלשהיא) בבחינת הקדמה רפואה למכה, כדי שתבכו עכשיו, ולא תבכו אחר כך והווי משכיל ללמוד מטעויות של אחרים. (שלי-במקרה דנן)
    • התקינו תוכנת אנטי ווירוס חזקה + חומת אש פעילה במחשב שלכם, אל תסתפקו בכל התוכנות אנטיווירוס החינמיות מהרשת, שעושות הרבה רוח אבל כלל לא עושות את העבודה, (את הטעות הזאת עשיתי בשבילכם אני) זו השקעה כדאית וחסכון בצער (שלא יבוא). ודרך אגב הרבה גרפיקאים ששאלתי אותם על איזו תוכנת אנטי וירוס ממליצים, לא ייחסו לזה חשיבות ואני חושבת שזה אכן חשוב. וכמו שאמר הטכנאי אליו פניתי, שמחשב (משוכלל ויקר ככל שיהיה) בלי תוכנת אנטי ווירוס ראויה להתכבד וחומת אש פעילה, זה כמו בית (מפואר ומושקע ככל שיהיה) בלי דלת! צודק, לא?
    אז ההמלצות שלי (של הטכנאי) הן:
    -נבחר 2008-קאספארסקי גירסה 7.0-דמי רשיונות לשנה (כולל חומת אש) 260 או 160ש"ח, אותו בחרתי.
    -נבחר 2007-NOD28-אם אינני טועה במספר,לאידעת כמה עולה.
    -NURTON- חזק אבל כבד ומכביד.
    • גבו, גבו קבצים חשובים, התגברו על העצלות, ואני יודעת שזה התגברות. (אני הייתי ממליצה לכם לגבות גם רשימת אנשי קשר, ורשימת אתרי אינטרנט מועדפים, היו לי המון אבל לא נורא, זה בזעיר אנפין...)
    • אני קושרת את קריסת המחשב לפעולת הורדה ענקית שעשיתי יום לפני מאחד האשכולים הסמוכים בפורום זה, לכן בָּקשתי, שכל אחד שמעלה קובץ זר או לינק, יבדוק אותו כדי שלא יצטרכו שאר הציבור לסבול מוירוס שנדבק בו (אפילו שבודאי אנטיוירוס לכ"א בנפרד) אבל זה בכ"א חשוב מאוד.
    • אם קורה לכם דבר כזה תתפללו ותפסו פרופורציות...
    זהו מנסיוני, מקווה שהועלתי ולו ל1 בגלובוס כולו...
    שבוע טוב ללא צער. (והאמת בימים האלה הפורום היה חסר...)
    שוקולטה

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה