מידע שימושי אילו מנהגים השקפות והנהגות, כלל עדות האשכנזים למדו מהספרדים/עדות מזרח?

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
לא שידוע לי.
אולי זה..
גם אשכנזים חפצי חיים משתנים בהתאם למציאות הנהוגה כיום במקום מגוריהם-ארץ הקודש.
כמה שיינדל מסתובבות היום בבית יעקב? האם רוב האשכנזים לא התאימו את עצמם למנהג הספרדים כאן וקוראים יפה?

• הוסף לסימניות
הרבה ממנהגי ארץ ישראל במקורם הם מנהגי הספרדים, והאשכנזים בבואם לארץ קיבלו עליהם מנהגים אלו
ואפרט רשימה חלקית,
א} ברכת כהנים כל יום ולא דווקא ברגלים
ב} ברכת שהחיינו בברית מילה (אם כי חשוב לציין שקהילות בודדות נמנעות מכך אף בארץ)
ג} שיר למעלות אשא עיני בתפילת ערבית
ד} הרבה מהפיוטים שנאמרים בשמחת תורה על ידי האשכנזים (לפחות רובם) הם פיוטים ספרדים כגון: אין אדיר כה', יבוא אדיר במהרה.
ה} הרבה מפיוטי השבת הנאמרים אצל רוב האשכנזים הם מהספרדים- כגון לכה דודי, ידיד נפש, דרור יקרא, שבת היום, ויש עוד הרבה בסגנון זה.
ו} המנהג שלא לומר ברכת מעין שבע בליל הסדר שחל להיות בשבת מקורו בספרדים (והובא לראשונה בר"ן והאשכנזים יוצאי גרמניה נוהגים עד היום לומר מעין שבע בליל הסדר, אם כי יש לציין שמנהג זה נהגו בו אף בפולין בערך משנות הרמ"א.
יש לי עוד רשימה ארוכה אך אשמח לדעת לאיזה דברים התכוון פותח האשכול כדי לדעת במה להתמקד.

• הוסף לסימניות
אנחנו למדנו בשיעורי היסטורי שהלבוש הירושלמי זה לבוש שהעולים במאה ה18 וה19 "חיקו" את הספרדים להדמות להם בזמן השלטון האותומני.
בגלל השלטון העותונמי הסתכסך עם האשכנזים בנושא בית כנסת החורבה.
לא זוכרת הרבה פרטים אבל משהו כזה.

• הוסף לסימניות
הרבה ממנהגי ארץ ישראל במקורם הם מנהגי הספרדים, והאשכנזים בבואם לארץ קיבלו עליהם מנהגים אלו
ואפרט רשימה חלקית,
א} ברכת כהנים כל יום ולא דווקא ברגלים
בגליל למשל, קהילות גדולות עדיין לא אומרים.
ג} שיר למעלות אשא עיני בתפילת ערבית
כנ"ל, יש חסידים וליטאים שלא אומרים.
ד} הרבה מהפיוטים שנאמרים בשמחת תורה על ידי האשכנזים (לפחות רובם) הם פיוטים ספרדים כגון: אין אדיר כה', יבוא אדיר במהרה.
ה} הרבה מפיוטי השבת הנאמרים אצל רוב האשכנזים הם מהספרדים- כגון לכה דודי, ידיד נפש, דרור יקרא, שבת היום, ויש עוד הרבה בסגנון זה.
אמת
יש לי עוד רשימה ארוכה אך אשמח לדעת לאיזה דברים התכוון פותח האשכול כדי לדעת במה להתמקד.
לא יודע למה הוא התכוון, אבל אני מניח למנהגים שרווחים בציבור החרדי בני התורה.
(כמו באשכולות סמוכים על דמי שדכנות, נוסח תפילה, מוסדות לימוד וכדו' שמעת פעם על מושג של ציבור אשכנזי מסתפרד?)

משהו שחורה לי לאחרונה - למה בגנים וגם בבתי ספר הספרדיים עדיין הגננות והמורות מלמדות נוסח תפילה וברכהמ"ז אשר יצר בנוסח אשכנזי.
זה לא אצל כולם, אבל קיים במוסדות שונים.
והבעיה שהם משתרשים בזה.. ולך תשנה את הילדים אח"כ לנוסח המקורי.

• הוסף לסימניות
אנחנו למדנו בשיעורי היסטורי שהלבוש הירושלמי זה לבוש שהעולים במאה ה18 וה19 "חיקו" את הספרדים להדמות להם בזמן השלטון האותומני.
בגלל השלטון העותונמי הסתכסך עם האשכנזים בנושא בית כנסת החורבה.
לא זוכרת הרבה פרטים אבל משהו כזה.
ידוע.
זה היה לבוש של הספרדים והמקובלים בירושלים.
יש בשרוול מספר טבעות חישוקים כאלה ע"פ הסוד.

• הוסף לסימניות
דמי שדכנות
🥴🤦
של ציבור אשכנזי מסתפרד?)
אם אני זוכר נכון, אשכנזי שחזר בתשובה חייב לנהוג כמנהג השו"ע.
משהו שחורה לי לאחרונה - למה בגנים וגם בבתי ספר הספרדיים עדיין הגננות והמורות מלמדות נוסח תפילה וברכהמ"ז אשר יצר בנוסח אשכנזי.
זה לא אצל כולם, אבל קיים במוסדות שונים.
והבעיה שהם משתרשים בזה.. ולך תשנה את הילדים אח"כ לנוסח המקורי.
הגננות אשכנזיות?

• הוסף לסימניות
לא לחיות בסרט.
גם אשכנזים חפצי חיים משתנים בהתאם למציאות הנהוגה כיום במקום מגוריהם-ארץ הקודש.
כמה שיינדל מסתובבות היום בבית יעקב? האם רוב האשכנזים לא התאימו את עצמם למנהג הספרדים כאן וקוראים יפה?
לא בהכרח.
סבתא שלי עלתה לארץ אחרי השואה וקראה לעצמה שושנה במקום רייזל.
זה היה עברות של השם (וצבריות) ולאוו דווקא בגללל הספרדים.

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
אני שמעתי משהו על זה ש"ברוך הוא וברוך שמו" הספרדים היו מקפידים מאד ואשכנזים פחות
והיום הנושא התחזק אצל האשכנזים.
כמו כן הספרדים נוהגים בהרבה הנהגות כמנהג הזוה"ק
מה שמצוי אצל הרבה קהילות חסידיות

אגב למי שיודע
הבן איש חי והחפץ חיים היו בקשרי מכתבים בנושאי הלכה
כך שיש דברים שהספרדים נוהגים כמו המשנה ברורה
אפשר להבין שגם להפך.

• הוסף לסימניות
זכר לשמחת בית השואבה
המקור הוא מחמדת ימים ומישיבת המקובלים בית קל זה הגיע לכלל הקהילה הספרדים הירושלמית בירושלים ובצפת. ומשם זה הגיע לכל הקהילות הארץ עד שזה הגיע לאחרון הליטוואקס.

• הוסף לסימניות
כבודו כתב שללא פעילות של אנשי אליאנס יהודי ארצות האיסלאם כולם היו שומרים כיום תומ"צ, ואין שום אפשרות לדעת את זה בוודאות.

מה יעזור שילמדו על זה בבית יעקב? האם זעקת ילדי טהרן שינתה משהו במציאות?

עדיף לדבר על יהודים שעלו מאשכנז ופעלו בעיירות פיתוח כדי להציל את ילדי העולים, ואכן נזקפים לזכותם דורות של שומרי תורה ומצוות.
ובמקביל אפשר ללמוד גם על הגדולים (הספרדים) שפעלו בארצות שבהם פעלו האליאנס ונלחמו בהם ללא הרף.
דוגמת הגה"צ ר' רפאל ברוך טולידנו זצ"ל ועוד

• הוסף לסימניות
אמירת הלל בברכה בבית הכנסת בליל הסדר , מנהג ספרדי שנשתרש אצל רוב מוחלט מהאשכנזים באה"ק.(להוציא את היקס השורשיים)
איסור אכילת דגים בחלב, הגם שרוב האשכנזים לא נוהגים בזה, הרבה מהאשכנזים הירושלמים נהגו בזה כהשפעה מהספרדים.
תפילין בחול המועד בא"י כמעט שלא מצוי זו השפעה ממנהג הספרדים, בחו"ל מצוי מאד קהילות אשכנזיות שמנחים תפילין בבית ואפילו בביהכ"ס בחוה"מ.
אמירת תפילת הטל ותפילת הגשם קודם תפילת מוסף ולא בתוך החזרת הש"ץ.
ויש עוד שינויי הלכה ומנהג רבים צריך להיזכר, בשם רבה הגדול של ירושלים רבינו שמואל סלנט מפורסם שמאד חשש לדעתם של מרן הב"י והפר"ח שהיו רבני א"י והיו ספרדים, ואמר שבא"י יש לחוש לדעתם, ובמקרים רבים נטו ממנהג אירופה לשיטתם.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
אמירת הלל בברכה בבית הכנסת בליל הסדר , מנהג ספרדי שנשתרש אצל רוב מוחלט מהאשכנזים באה"ק.(להוציא את היקס השורשיים)
"למדו את זה מהספרדים" או שיש מהפוסקים שלהם שכתבו כך?

• הוסף לסימניות
תודה לכולם. ממש עוזר לי
לא יודע למה הוא התכוון, אבל אני מניח למנהגים שרווחים בציבור החרדי בני התורה.
(כמו באשכולות סמוכים על דמי שדכנות, נוסח תפילה, מוסדות לימוד וכדו' שמעת פעם על מושג של ציבור אשכנזי מסתפרד?)
ברוך שכיוונת

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה