דיון הספרות החרדית - לאן?

• הוסף לסימניות
בציבור הכללי יש עוד הרבה נושאים שמדברים שם עליהם ולכן שם, ככל שהספר יותר "מתאר" ו"מדבר טוב" בנושאים אלו, הספרים הם יותר להיטים
ולמה? כי זה נושאים שכל בן-אנוש חווה אותם ורוצה לחוות ובספר זה מוצג מכל מיני היבטים, כאלו ואחרים
תוסיפו לזה עוד קצת אקשן והנה לכם ספר להיט
בציבור שלנו זה הרבה יותר מורכב לדבר על נושאים כאלו
ולכן באמת, בודדים הספרים שעושים את הספר מרתק בצורה מושכת כזו
אני חושבת שצריך לדעת לכתוב בצורה שממחישה מאד ואולי אפילו מדברת על כל מיני דברים כאלו
בצורה שתרגיש מאד ציורית ומוחשית
וככה גם אפשר להעביר מסרים (שצריך... והמון!!) בנואשים אלו
חולקת עלייך.
את רוצה לשבור מוסכמות? חומות? קירות?
שוברים מידי פעם אחד, הרביעי.
מה עכשיו?

אני דווקא מרגישה שהספרות החרדית נפתחה קצת, אבל עם כל זה עדיין שומרת על קו ישר ונקי.
ראיתי כאן ברפרוף קצר, אשכול שמתייחס לספר שמדבר כנראה על גירושין (בין יפה'לה לדודי).
אין לי שמץ מי אלו ומה היה הסיפור שלהם. אבל זו כבר פתיחות מסוימת שלא פגשתי בה עד עכשיו.
היא קיימת במגזר? כן. דיברו עליה? כמעט ולא.
אז יש דברים שנפתחים אט אט (בטוחה שזה בא להעביר מסר כלשהו, אחרת לא היה טעם שהסיפור הזה יתפרסם), אבל עדיין שומרים על משקל תקין ואיזון.
וזה בסדר. אבל מכאן ועד לבקשות וועדת חריגים פסולה?
איפה תרצו לראות את עצמכם עוד שנה שנתיים?
אולי נדייק יותר- איפה תרצו למצוא את ילדכם עוד שנה שנתיים?
מה תקראו אתם? מה יקראו הם?

אם אתה רוצה לכתוב ספר אקשן ומאלץ את עצמך שהגיבור יהיה חרדי, ככה בדיוק הוא יתנהג, כמו האנשים שדוחפים על ראשם כיפה בבית משפט.

אבל אם הוא באמת חרדי בעיניך, אם באמת חשוב לך היהדות/שמירת המצוות בסיפור. ככה הוא יתנהג.
השאלה אם לסופר (ולגיבור) חשובים באמת הדברים האלה, ואז הם יהיו קיימים בספרים באמת.
מסכימה עם כל מילה.
כאשר לסופר יהיה אכפת- לדמות גם יהיה אכפת. הרי היא הולכת על פי רוב לפי צו ליבו, לא? הוא זה שמנחה אותה מה חשוב יותר ומה קודם למה.

• הוסף לסימניות
חולקת עלייך.
את רוצה לשבור מוסכמות? חומות? קירות?
שוברים מידי פעם אחד, הרביעי.
מה עכשיו?

אני דווקא מרגישה שהספרות החרדית נפתחה קצת, אבל עם כל זה עדיין שומרת על קו ישר ונקי.
ראיתי כאן ברפרוף קצר, אשכול שמתייחס לספר שמדבר כנראה על גירושין (בין יפה'לה לדודי).
אין לי שמץ מי אלו ומה היה הסיפור שלהם. אבל זו כבר פתיחות מסוימת שלא פגשתי בה עד עכשיו.
היא קיימת במגזר? כן. דיברו עליה? כמעט ולא.
אז יש דברים שנפתחים אט אט (בטוחה שזה בא להעביר מסר כלשהו, אחרת לא היה טעם שהסיפור הזה יתפרסם), אבל עדיין שומרים על משקל תקין ואיזון.
וזה בסדר. אבל מכאן ועד לבקשות וועדת חריגים פסולה?
איפה תרצו לראות את עצמכם עוד שנה שנתיים?
אולי נדייק יותר- איפה תרצו למצוא את ילדכם עוד שנה שנתיים?
מה תקראו אתם? מה יקראו הם?

מסכימה עם כל מילה.
כאשר לסופר יהיה אכפת- לדמות גם יהיה אכפת. הרי היא הולכת על פי רוב לפי צו ליבו, לא? הוא זה שמנחה אותה מה חשוב יותר ומה קודם למה.
אני חושבת שבציבור שלנו קצת קשה עם המושג "אהבה", מעדיפים לדבר על אכזבה, כעס וגירושין... (זה גם יותר מעניין).
אני כותבת את זה כי קרובת משפחתי ניסתה פעם להשמיע לי שיר לא חרדי שמדבר על אהבה ולא היה לי נח לשמוע... (בצדק! אני לא שומעת שירים לא דתיים בד"כ). אפילו שיכולתי לכוון את המילים לאהבה בין עם ישראל לבורא עולם.
אבל אחר כך שהיא הכירה לי שיר שמדבר על כעס ואכזבה זה כבר היה נסבל...
מעניין מאוד.
(הבן איש חי לדוגמה כתב הרבה סיפורים שלא היו נכנסים לספרות החרדית, אבל את זה קל לקרוא כי מדובר באישיות גדולה וקדושה, וגם הכתיבה והסיפורים קדושים מאוד).

• הוסף לסימניות
אני חושבת שבציבור שלנו קצת קשה עם המושג "אהבה", מעדיפים לדבר על אכזבה, כעס וגירושין... (זה גם יותר מעניין).
אני כותבת את זה כי קרובת משפחתי ניסתה פעם להשמיע לי שיר לא חרדי שמדבר על אהבה ולא היה לי נח לשמוע... (בצדק! אני לא שומעת שירים לא דתיים בד"כ). אפילו שיכולתי לכוון את המילים לאהבה בין עם ישראל לבורא עולם.
אבל אחר כך שהיא הכירה לי שיר שמדבר על כעס ואכזבה זה כבר היה נסבל...
מעניין מאוד.
(הבן איש חי לדוגמה כתב הרבה סיפורים שלא היו נכנסים לספרות החרדית, אבל את זה קל לקרוא כי מדובר באישיות גדולה וקדושה, וגם הכתיבה והסיפורים קדושים מאוד).
הכל תלוי בצורה של ההצגה. הרי גם שלמה המלך המשיל בשיר השירים לאהבה.

• הוסף לסימניות
דיון מעניין ומחכים!
תביאו לנו ספרים עם סביבות חדשות ולא מוכרות, תכתבו ספר על עלילות האסקמוסים, על האבוריג'ינים, על מגלי הארצות, על העבדות, על מלחמות אזרחים, על סינים, על יפנים, על קוראנים, על טנזאנים, על ארגנטינאים, על כל אחד אחר,
בדיוק כמו ש @Ruth 7884 אמרה:
תמלול של המחשבות שלי!!
אבל אני חושבת שזה לא יתקבל. הלוואי שכן.
מעידה על עצמי שניסיתי.
התחלתי וסיימתי בכמה חברות שמהוות את קהל הקוראים העיקרי שלי ;) והן הזדזעו ומחו בעיניים כלות על החוסר בדמות מינימום חרדית לייט, על אף שלא היו שום אלמנטים בעייתיים בסיפור(ואפילו להפך, הייתה שם נאמנות מיוחדת לערכים, גם אם לא הוצהר במפורש שאיסור הונאה הוא מהתורה...)
לגמרי הורידו לי את החשק.
ואולי פשוט לא פניתי למקום הנכון ובמקומות אחרים זה כן יתקבל?.... רק אלוקים יודע

• הוסף לסימניות
ולישרים תהילה של הרמח"ל.
ואגב אני חושבת שפשוט יש ספרים כאלה בציבור שלנו אבל זה פשוט לא מוחצן מאוד. ברוך השם. בדרך כלל ספרים מתורגמים כמו: הדרן והקצה וכו...
מעידה על עצמי שניסיתי.
התחלתי וסיימתי בכמה חברות שמהוות את קהל הקוראים העיקרי שלי ;) והן הזדזעו ומחו בעיניים כלות על החוסר בדמות מינימום חרדית לייט, על אף שלא היו שום אלמנטים בעייתיים בסיפור(ואפילו להפך, הייתה שם נאמנות מיוחדת לערכים, גם אם לא הוצהר במפורש שאיסור הונאה הוא מהתורה...)
לגמרי הורידו לי את החשק.
ואולי פשוט לא פניתי למקום הנכון ובמקומות אחרים זה כן יתקבל?.... רק אלוקים יודע
מעניין לקרוא. אולי תנסי לפרסם במקומות אחרים אבל כמו שרשמתי:
כרגע אני לא רואה את זה משתנה כי מצד אחד כשקוראים ספר טוב מתחברים לגיבור/ה שלו ואם כך להתחבר לגיבור/ה שהוא לא יהודי. נשמע לי מוזר ולא תקין.

• הוסף לסימניות
אבל כמו שרשמתי:

כרגע אני לא רואה את זה משתנה כי מצד אחד כשקוראים ספר טוב מתחברים לגיבור/ה שלו ואם כך להתחבר לגיבור/ה שהוא לא יהודי. נשמע לי מוזר ולא תקין.
לא רואה בזה פגם, כל עוד ערכים אנושיים נשמרים בשלמותם.
אבל מבינה את אלו שיחלקו עליי...

• הוסף לסימניות
בלת"ק

קראתי לא מזמן את הספר החדש של יונה ספיר, "הנשר נחת"
השילוב של ההשקפה שם נורא!
אני לא מדבר על דעתי בנושאים שהיא מציפה שם (טכנולוגיה, לימודים אקדמאים, צבא וכו'), אלא נטו על הרמה הספרותית.
אתה פשוט רואה איך הסופרת התאמצה להכניס אמירות שלא קשורות לספר ומפריעות לחויית הקריאה, וזו יונה ספיר - אחת הסופרות המוצלחות!
דעתי היא שלהכניס יהדות בכוח לספר זה פשוט לא נכון. עדיף ספר בלי אזכורי יהדות (כמובן שבלי אזכורים לא כשרים), מאשר ספר כזה לא מגרה.
סתם לדוגמא - מיה קינן. אצלה ההשקפה נכנסת כחלק בלתי נפרד מהעלילה, וכמעט בכל ספר שלה אחד הגיבורים מתנהג בצורה מסוימת שמשפיעה על מהלך העלילה בגלל שהוא יהודי.

• הוסף לסימניות
די צפוי...
ייתכן ועצם הידיעה שמדובר בספר שלא עוסק ביהודים, יגרום לאנשים לחוש דחייה וניכור כלפיו.
כלומר, לא הספר עצמו יהווה בעיה, אלא הריחוק שהוא ייצור מלכתחילה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
תביאו לנו ספרים עם סביבות חדשות ולא מוכרות, תכתבו ספר על עלילות האסקמוסים, על האבוריג'ינים, על מגלי הארצות, על העבדות, על מלחמות אזרחים, על סינים, על יפנים, על קוראנים, על טנזאנים, על ארגנטינאים, על כל אחד אחר,
למה אנחנו מוגבלים בלכתוב דווקא על ארסנל דמויות ספציפיות, שקשה במיוחד להדביק עליהם סצנות דרמה ואקשן?
ספציפית זה לא מופקע, אבל זה לא יתן מענה לספרות נשים. ספר איכותי הוא ע"פ רוב אחד כזה שיוצר הזדהות אצל הקורא, שהוא מזהה בו את התחבטויותיו, קשייו, התמודדויות שלו ורגשות שקרובים לליבו
לא מדברת על ז'אנר המתח והפנטזיה, שפונה בד"כ לגברים ובני נוער
הסופרות המצליחות בציבור הנשים החרדי הן סגנון רותי קפלר, דבורי רנד. הן תפסקנה לענין כשהנושא יהיה יערות האמזונס.

• הוסף לסימניות
ספציפית זה לא מופקע, אבל זה לא יתן מענה לספרות נשים. ספר איכותי הוא ע"פ רוב אחד כזה שיוצר הזדהות אצל הקורא, שהוא מזהה בו את התחבטויותיו, קשייו, התמודדויות שלו ורגשות שקרובים לליבו
הסופרות המצליחות בציבור הנשים החרדי הן סגנון רותי קפלר, דבורי רנד. הן תפסקנה לענין כשהנושא יהיה יערות האמזונס.
לא יודע. לא מכיר את הז'אנר.
אבל בכל אופן יערות האמזונס הם רק הרקע לעלילה. העניין הוא יותר בדמויות. וסבורני שניתן להרכיב עלילה סוחפת ומעוררת הזדהות גם אם הדמויות הם לא בדיוק יענק'לה ורוח'לה מרחוב רבי עקיבא.

אני ממש ממש לא מסכים.

• הוסף לסימניות
רותי קפלר הכניסה את פפואה ניו גיני בספר לחיות וחצי (תקנו אם אני טועה) ואהבנו מאד

• הוסף לסימניות
רותי קפלר הכניסה את פפואה ניו גיני בספר לחיות וחצי (תקנו אם אני טועה) ואהבנו מאד
נדמה לי שזה היה ב"נורמלי האחרון". ואני דווקא פחות אהבתי את הקטעים הספציפיים האלה.
עולמות רחוקים פחות מדברים אליי, ולא בגלל זה:
הדמויות הם לא בדיוק יענק'לה ורוח'לה מרחוב רבי עקיבא.
ממש לא זה העניין.
זה פשוט מרגיש מנותק וזר מידי מכדי ליצור הזדהות.
הנושא הוא לא המקום.
הנושא הוא הדמויות.
זה נכון, אבל כשהרקע והמיקום כל כך זרים ורחוקים - קשה לחוש חיבור והזדהות עם הדמויות.

דיון מרתק ומעניין.

• הוסף לסימניות
בנורמלי האחרון...
ואני נורא אהבתי את זה! וזה מראה שהכול עניין של טעם אישי בספר תכתבו של גוטמן היה רשום (בין שאר הדברים) שכשכותבים משהו צריך לבחור את קהל היעד ולהתאים לזה כי אי אפשר לרצות את כולם
לא תמיד הזדהות נוצרת כשאת קוראת את ספר שהוא מזכיר לך את מציאות החיים שלך לפעמים בדיוק ההפך זה יוצר ריחוק מסוים. סתם לדוגמא את הספר ילדה נוף שזה כידוע על הפרעות קשב אני ממש לא התחברתי אליו למרות שכל מי שמכיר אותי היה בטוח שאני אתחבר לספר הזה בתור אחת ממשפחה מופרעת קשב מובהקת! וגם לי יש לעומת זאת לילדי דינור של יעל רועי שזה ספר אלגוריה וחלק נכבד ממנו בהשראת קש"ר מאוד אהבתי
לפעמים כיף לצאת מהריבוע שאת חיה בו ולקרוא על עולמות אחרים...
אבל זה באמת עניין של סגנון וטעם!

• הוסף לסימניות
סתם זורק רעיון - אם למישהו קשה עם ספרים שאינם יהודיים, אפשר פשוט לכתוב ספר שמבחינה כרונולוגית שייך לתקופה... שלפני היהדות. טדאם! והכל בא על מקומו בשלום.
חחחח אבל זה רעיון גאוני!! אולי כדאי לעשות על זה זכויות יוצרים😉
לרשום ספר על למך או לרשום ספר על האדם שחי הכי הרבה שנים קרי מתושלח אני בטוחה שהיה לו סיפור חיים מעניין במיוחד

• הוסף לסימניות
סתם זורק רעיון - אם למישהו קשה עם ספרים שאינם יהודיים, אפשר פשוט לכתוב ספר שמבחינה כרונולוגית שייך לתקופה... שלפני היהדות. טדאם! והכל בא על מקומו בשלום.
זו תהיה בעיה גדולה. מה אתה יודע על התקופה הזאת? באיזה כלי נשק הם השתמשו? איזה אוכל הם אכלו? באיזה צורה הם בישלו אותו? היה להם שלטון מרכזי? היו להם חיות מבויתות?
אתה רוצה ספר מקצועי, או אסופת שגיאות היסטוריוניות?

• הוסף לסימניות
קישוטי סוכה תורניים, בסגנון שהגיבור הלך להתייעץ עם הרב שלו, שלפתע צץ מאי שם, או שפתאום הוא מוצא את עצמו מתפלל לאלוקים תוך כדי סצנת אקשן קטסטרופלית, זה נראה כל כך לא טוב,
ספר שמדביקים עליו מלמעלה כל מיני אנקדוטות רוחניות, כמס שפתיים למישהו, הוא צחוק מהעבודה.
חזק מאוד ואמיתי ונכון גם לגבי נושאים אחרים שיוצרים תוכן שלא מתאים ליהדות --ועוטפים את זה באנגדוטות רוחניות
מישהו פעם שאל --למה למרכז הספורט בר"ג קוראים "מכביה " ? הרי זה בדיוק התרבות שהמכבים נלחמו נגדה
באופן אישי מעדיף ספרים שלומדים מהם משהו -- כמו עוז מרטין לדוגמא

• הוסף לסימניות
זו תהיה בעיה גדולה. מה אתה יודע על התקופה הזאת? באיזה כלי נשק הם השתמשו? איזה אוכל הם אכלו? באיזה צורה הם בישלו אותו? היה להם שלטון מרכזי? היו להם חיות מבויתות?
אתה רוצה ספר מקצועי, או אסופת שגיאות היסטוריוניות?
זה בדיוק מה שמאפשר מרחב לדמיון. לא יהיו שגיאות היסטוריות - כי אין היסטוריה בתקופה הזאת. זו פרה-היסטוריה. וגם אם אולי יש השערות - לא חושב שקהל היעד הוא פרופסורים לארכאולוגיה שמתמצא בהם.

• הוסף לסימניות
זה בדיוק מה שמאפשר מרחב לדמיון. לא יהיו שגיאות היסטוריות - כי אין היסטוריה בתקופה הזאת. זו פרה-היסטוריה. וגם אם אולי יש השערות - לא חושב שקהל היעד הוא פרופסורים לארכאולוגיה שמתמצא בהם.
יאלה, צא לדרך.
רק תיזהר ממיתוסים ומיתולוגיות נפוצות על העולם הקדום, רובן מגיעות מתפיסות כפרניות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה