דרוש מידע זהירות, וּפָ֣קַדְתִּ֔י עַ֖ל כָּל־לֹחֲצָֽיו! (על דרך גיוס הכספים מחברי הקהילה/בית הכנסת)

מצב
הנושא נעול.
מסכימה מאד.
מישו מבני המשפחה שלי, עבר למקום חדש. דירה חדשה, שכנים חדשים. סבבה, שישלם על זה..
החוצפה שלו זה שגם יש לו רכב. (מזדה 2008).
העניין הוא שהחליטו שהוא זה שיהיה אחראי על בנין בית הכנסת.
נפגשנו במפגש משפחתי וראיתי שכתפיו שחות,
שאלתי מה קורה והוא עונה לי:
את מדברת איתי ולא מבינה מה מוטל על כתפי.
אני אמור להשיג עד מחר מליון שקלים..
ביקש ממני עזרה בקמפיין,
והדבר היחיד שעזרתי לו זה שיעצתי לו להטיל את התפקיד החשוב על כתפיים אחרות.
במחילה,
זה מזכיר את הטענה הקבועה של חברי הכנסת ש"כל רצונם הוא לחזור לכולל, אבל מה לעשות שכפו עליהם הר כגיגית והכריחו אותם ללכת כפופים ובוכים לבית המינים".

אף אחד לא נהיה גבאי בניגוד לרצונו. ומי שלא רוצה יודע טוב מאד איך להתחמק מכל סוג של אחריות.

מזדהה עם כל מילה .
תתנו לכל מתלונן כזה יומיים להחליף אותכם תראו איך הוא משתגע ....
תנו לגבאי להיות אחרון המתפללים בלי שום אחריות ותראו איך הוא משתגע...

זה כמו שיבוא אב משפחה ויבכה על מר גורלו שהוא צריך לגייס אלפי שקלים לפרנסת המשפחה מדי חודש. כן. יכולת להישאר רווק. כשהלכת להתחתן ידעת במה זה כרוך.

אתה מתכוון כמובן שהגבאים (המדוברים כאן) למדו, והם פשוט מיישמים את ההלכות, נכון? אין לי סמיילי מספיק צוחק בשביל זה. (אולי זה יספיק :ROFLMAO:)

כבר הבאתי כאן הלכה פשוטה מהמשנה ברורה שהם בכלל לא מתייחסים אליה.

ועוד קצת הלכה, לבקשתך. מרן הרב ניסים קרליץ זצ"ל פסק שמצד עיקר החיוב, שעליו מותר לכפות, מספיק מינימום ממש, ולכן כל בית כנסת סביר שבונים, אפשר לתת את רוב הכסף של הדמי חבר/קרן הבנין מכספי מעשרות (מה שחייבים אסור לתת מכספי מעשרות).
היה כאן הרבה דברים נגד ההלכה.
להתפלל בחניה זה לא פיתרון.
איזה הלכה הבאת מהמשנ"ב?
ומה המקור של הפסק שהבאת בשם הגר"נ קרליץ? בדברים האלו לא מספיק להביא דברים מעומעמים צריך לראות בפנים מדוייק. כי בשו"ע שכתוב שכופים כתוב שזה צריך להיות הבנין הכי גבוה בעיר.
יש הרבה דברים ממש בחוסר ידיעת ההלכה שכתובים באשכול. כדאי לראות בפנים, ולא להפיל על גבאים שבד"כ יש רבנים שמלווים אותם.

ועוד קצת הלכה, לבקשתך
הלכה זה לא פלסטלינה.
זה נראה כאילו סימנת חץ ועכשיו בא נסדר את זה עם ההלכה.
זה סימן עם הרבה פרטים, שרואים מהאשכול שלא עברת עליו.
גם אם יש מקום לשיפור. קודם צריך לדעת מה ההלכה אומרת.
זה הדבר העיקרי פה בסיפור, ולא מישני.

@זושא כץ אתה כותב ארוך ארוך, חלק מהדברים בכלל לא על מה שכתבתי.
אתה משכנע אותי מה הפלוסים של בטון ביחס לפנלית, אני לא אמרתי שאין לזה פלוסים, ואולי הם מכריעים, אמרתי שיש הרבה גבאים טובים ומתפללים טובים שחיים בסדר גמור עם בית כנסת עם פנלית. לא אמרתי שבטון בהכרח לא שווה את המחיר, אמרתי שהבחירה בין שני האופציות צריכה להיבחר על ידי ציבור המתפללים, כשמציעים להם את שני האפשרויות באופן שווה עם אפשרות להחליט.
אז לא המדובר לתלות תוכניות כדי שהציבור יגיד את דעתו באיזה קיר לשים את הפתח. והנושא הוא לא איכות חומרי הבניה. העניין הוא הפאר. מה ההפרש בין היכל בית כנסת נמוך והיכל בית כנסת גבוה? עצום. זה כולל עוד מטרז' עצום של יציקות, אבן ירושלמית, ארון קודש בגובה מתאים, ועוד ועוד. שני האופציות קיימות, והמתפללים צריכים להחליט ביניהם, וגם אחרי שמחליטים, אסור להטיל את העלות על כולם במידה שווה ושיסתדרו עם זה איכשהו.
אל תדחוף לפה את הרב, אני מכיר כמה וכמה בתי כנסת שלרב אין שום עמדה האם היכל בית המדרש יהיה בגובה 3 מטר או 15 מטר. או האם שווה להשקיע עכשיו באולם מפואר בשביל הכנסות עתידיות. אז גם אם בבתי הכנסת שאתה מכיר הרב מחליט הכל, אולי. אבל אני לא דיברתי על בתי הכנסת הללו.
ומהמאה - גג מאתיים - איש שאתה אולי מכיר, אתה מכליל את אלו שמתלוננים על כל המגביות ברחבי הארץ, ולא רק שאתה יודע מה הם לא תורמים, אתה יודע שהם תורמים לאיחוד הצלה! ממש רוח הקודש.
(ואגב, או לא כל כך אגב, ההכללות הללו על אלו שמתלוננים, זו המחשה חיה של סתימת פיות. ובכן, הריני להודיע חגיגית, שעל כל גוף ציבורי, בטח גוף ציבורי שלוקח כסף מהאזרח הקטן, מותר להתלונן. כן, גם גוף ציבורי שעומדים בראשו גבאים מסורים שלא על מנת לקבל פרס, וגם אם הגבאים נשואים ב"ה, והנשים שלהם יכולות לקרוא את האשכול.
התלונה צריכה להיות מנומסת, מנומקת - אבל מותר להתלונן.)

בקיצור, נראה לי שאין לך ויכוח איתי כי לא כל כך הצגת עמדה מנוגדת למקרים שאותם תיארתי, ולנושא הספציפי שעליו דיברתי.

אבל בהנחה שכן יש ויכוח, חייב להציע לך לעבור התגובות והלייקים כאן, ולשים לב לעמדת הציבור... אז אולי כולם כאן קמצנים ורעי לב וכפויי טובה. אולי...

כי בשו"ע שכתוב שכופים כתוב שזה צריך להיות הבנין הכי גבוה בעיר.
אף גבאי ואף בית כנסת לא מקיימים את ההלכה הזו, כולל המדוברים כאן. ויש לזה כמה הצדקות, אם דחוף לך אביא לך מראי מקומות. (יש לימוד זכות גם במשנה ברורה, אבל ההצדקה שם לא כ"כ רלוונטית בימינו. אבל יש במקומות אחרים).

אז למה אתה תוקע דברים בלי קשר?

אחרי כל הדיון הארוך הזה...
התלבטתי האם לכתוב את זה,
אני לכשעצמי נמנע מלהשתייך לביהכנ"ס כלשהו בגלל הלחץ שמפעילים עליך בסכומים שאין לי אפשרות לעמוד בהם.
נ.ב. למה שגבאי לא יקבל משכורת כלשהי
בסכום שמביע הערכה לפועלו
אני מאמין שזה עומד קצת מתחושת הפרייאריות
אומנם גבאי זה אופי אבל ברור שפידבק לא מזיק לאף אחד
משהו כמו 5000ש"ח

נ.ב. למה שגבאי לא יקבל משכורת כלשהי
בסכום שמביע הערכה לפועלו
אני מאמין שזה עומד קצת מתחושת הפרייאריות
אומנם גבאי זה אופי אבל ברור שפידבק לא מזיק לאף אחד
משהו כמו 5000ש"ח
מאה אחוז. לדעתי גם.
אבל לא יודע למה מקובל אצלנו שהרבה דברים אנשים עושים בלי שנותנים להם כסף, כולל גבאי צדקה מכל הסוגים, גמחי"ם מכל הסוגים, וכך הלאה.

נקודה חשובה שכמה הציגו כאן. כאילו זה חד חד ערכי. או חורבה דלוחה, או שבונים בית כנסת. ואל תדאגו, כל הגבאים בונים מינימום שבמינימום, תסמכו עליהם.

זה כמובן קשקוש.

דוגמה קלאסית. האם לבנות בית כנסת מבטון או מפנלית. שני אופציות, שניהם אופציות קיימות, יש הרבה בתי כנסת של יהודים טובים מפנלית, והרבה בית כנסת של יהודים טובים מבטון. ההבדל בעלות הכספית - ברור.

האם אלו לא שני אופציות? האם לא צריך לחשוב טוב טוב לפני שבוחרים באופציה היקרה, האם הציבור יכול ורוצה לעמוד בה?

כנ"ל, בעצם די דומה, בית כנסת שכבר נמצא בקראוון. ורוצים לעבור לבניין. הקראוון נעים, ונוח, ויש בו ארון קודש יפה. ואם צריך שטיבלאך נוספים, אפשר לקנות עוד קראוון.

האם לעבור ולבנות בניין? שאלה! יש לה שני צדדים... וצריך לדון אותה בכובד ראש, ואם אין איזה ספונסר גדול - צריכים לקחת בחשבון ובמלוא הרצינות את הנושא המדובר כאן.

אלו רק שני דוגמאות כלליות, ויש עוד המון המון פרטים. כל מי שבנה פעם משהו, יודע שעל כל פסיעה ופסיעה, כל בלוק וקרמיקה וצבע וחלון ומה לא, עומד בפניו מנעד רחב מאוד של אפשרויות.
צודק במאה אחוז.
כרגע אני לא נמצא בכזה מצב, אבל מתסכל אותי לראות בית כנסת מרכזי המיועד לאברכים, בשכונה של אברכים, שהגבאים החליטו שצריך לחפות את כל הקירות שלו בשיש, ולמלא את כל התקרה והקירות בנברשות פאר, להזמין ארון קודש עצום, להזמין ריהוט לכל בית הכנסת הישר מנגריה יוקרתית, ספרייה בסדר גודל עם כמויות בלתי נתפסות של ספרים, וכמובן "אוצר החכמה" במהדורה האחרונה - והכל כמובן צריך ליפול על האברכים, שלפעמים בסלון הבית יש להם שולחן מתקפל וכסאות כתר.

אפרופו חנוכה...
כתוב לגבי המנורה שבהתחלה בית חשמונאי הדליקו בשל עץ,
תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף כד עמוד ב
"שפודין של ברזל היו, וחיפום בבעץ. העשירו - עשאום של כסף, חזרו העשירו - עשאום של זהב."
כשהיה אפשרות שידרגו בעדינות, בלי להרוג כלכלית אף אחד
אפי' שבית חשמונאי מסרו את הנפש למען המקדש ואפי' שזה בזיון שהמנורה של עם ישראל עשויה מעץ או כסף
לא כופים על הציבור בכל מחיר

היה כאן הרבה דברים נגד ההלכה.
להתפלל בחניה זה לא פיתרון.
איזה הלכה הבאת מהמשנ"ב?
ומה המקור של הפסק שהבאת בשם הגר"נ קרליץ? בדברים האלו לא מספיק להביא דברים מעומעמים צריך לראות בפנים מדוייק. כי בשו"ע שכתוב שכופים כתוב שזה צריך להיות הבנין הכי גבוה בעיר.
יש הרבה דברים ממש בחוסר ידיעת ההלכה שכתובים באשכול. כדאי לראות בפנים, ולא להפיל על גבאים שבד"כ יש רבנים שמלווים אותם.
אתה הולך בכיוון הלא נכון.
יש חובה שיהיה בית כנסת בכל עיר. הנידון בכלל לא על זה.
אין שום חובה הלכתית שעוסקת ברמת הפאר והיופי של בית הכנסת. אתה גם חיפשת ומה מצאת? הלכה מסויימת, שצריך שבית הכנסת יהיה גבוה מכל הבתים שבעיר, שלצערנו אף אחד בדוק, כולל בתי המדרש המפוארים ביותר, לא מקיימים את ההלכה הזו (גם בית המדרש הגדול של בעלזא איננו הכי גבוה בכל ירושלים).
ולמה? כבר כתבו הפוסקים כמה צידוקים למנהג.

אבל בכלל לא זה הכיוון. אנחנו לא יהודים של לצאת ידי חובה או של מינימום. חס ושלום.
אנחנו אוהבים את הקדוש ברוך ואת המצוות שלו. מדליקים נרות חנוכה מהדרין מן המהדרין בשמן זית הכי זך, התפילין שלנו יקרות, הארבעת המינים שלנו, וגם המצות, זה רק דוגמאות למה שכולנו עושים הרבה מעל המינימום.

גם בתי הכנסת, כל בית הכנסת שלנו, הם מעל המינימום - שהמינימום, כאמור, זה פשוט בית. מקום שאפשר להתכנס ולהתפלל בו.

אנחנו כולנו רוצים בהחלט לעשות יותר מהמינימום. הרבה יותר. אבל אנחנו רוצים, וגם חייבים על פי התורה, שזה יהיה בפרופורציה ליכולות הכלכליות שלנו, ובתיאום עם שאר התחייבויות הצדקה שיש לנו, שגם בהם אנחנו חייבים.

תודה!
ולגופו?
אני ודאי מתחבר לזה אבל אישית אני לא מרגיש כל כך לחיץ.
כי אם זה מישהו שקרוב אליי הוא בדרך כלל יודע ומכיר את המצב הכלכלי והיכולות שלי וברוב הקרים זה נגמר בהסכם ברור בינינו שהוא יורד ממני במצ'ינג הנוכחי ואני מתחייב לדלג עליו בסיבוב שלי...
ואם זה אחד שלא קרוב אז מהיכ''ת.

ואין לך מושג כמה שעות וימים וחודשים אני משקיע בחינם...
כדי לבנות בית כנסת יותר זול ויותר חסכוני...
מישהו מבזבז כסף ???
אני מקיא דם כדי לחסוך בהוצאות....
נוסע בליל הושענא רבא עד בני ברק כדי להביא פקעלאך בחצי שקל פחות ליחידה...
וחוזר כדי לקבל תלונות על כך שהפקעלאך מידי פשוטים....
וגם תלנות על כך שנשאר חמישים פקעלאך...
ולמה בזבזת כסף ?? ולא חישבנת את זה ???
לקחת את זה מידי אישי............

ותודה שזה קצת הרבה...דמגוגיה להשוות פקעלאך לבניין ביהכנ"ס שרבים שמים לב לתופעה החדשה הזאת לבנות מבנה מפואר וענק ו....ו.... על חשבון המתפללים
כמובן שאדם צריך להוזיל את ממונו לבניית ביהכנ"ס יפה ונעים כראוי לבית ד'
אך חשוב לשים לב לאותם אברכים שנאנקים כל חודש להחזיר את הוצאות המשכנתא שכר הלימוד וכו' וכו' ממלגה זעומה מהכולל ומהעבודה של האישה ומחשבים כל שקל (גם אם מידי פעם משקיעים באופן חד פעמי בספה יפה ....)
ואח"כ מחוייבים לבוא לדינר הענק ולהתחייב סכומים של מאות שקלים לחודש תוספת לשאר ההלוואות שחונקות אותם גם ככה ותוספת להו"ק הקבועה לביהכנ"ס לדברים השוטפים
אין שום דבר נורא בביכנ"ס בעל קומה אחת מרוהט טוב ויפה
הן אמנם תמיד היו את הביהכנ"ס המפוארים יותר אבל הם היו על חשבון איזה תורם כבד מחו"ל .....

אני אתייחס רק לבי"כ של קרלין
את יודעת כמה אנשים שאין להם כסף ללחם, שמתחננים כל חודש לעזרה ללחם לקחו על עצמם סכומים גבוהים במצינג לבי"כ?
מי שיש לו שיתרום בכיף, אבל מי שאין לו, באופן הכי בסיסי אין לו כלום ומכריחים אותו לתרום על זה אני מתקוממת.
חסידים זה פרשה אחרת לגמרי.............
חסידים בלי ביהמ"ד מפואר והכי חשוב גדול מאודדדדדדד לא תחשב כחסידות מהשורה הראשונה..........

משפחתו ולפעמים ממשכן אף את ביתו בשביל:
להשיג שטח מהעירייה
לתאם עם:
אדריכל
מהנדס
יועץ קרקע
יועץ אינסטלציה
יועץ חשמל
יועץ נגישות
יועץ מעליות
יועץ בטיחות
יועץ אקוסטיקה
יועץ תאורה
כיבוי אש.
לתאם ולסנכרן בין כולם, לשלם לכולם (400 ש"ח למ"ר בניה!!!)
וזה עוד לפני הבניה בפועל שמצריכה לגלגל:
מליוני ש"ח
הפקדות
תרומות
רו"ח
עו"ד
רשם העמותות
ועל כולם "עצות" והערות מהציבור
וכל זה בלי לקבל אגורה שחוקה אחת.
ואז הוא פונה אילך, כן זה שיושב מאחורי המקלדת וכותב על רכב שרד של הגבאים...
ומבקש שבמקום שהעבודה שהוא עשה תתחלק בין כולם אתה בסך הכל תהיה שותף בבית הכנסת שלך!!!
כפיית צדקה זה בשביל אחרים, בית הכנסת זה בשבילך!
לאחר שבבית שלך קנית ספת עור עם ריקליינרים, ספוטים ואי במטבח עם שיש קיסר (טוב, הקצנתי בשביל המסר)
מותר שיהיה לך ולילדיך מקום ראוי להתפלל וללמוד.
הבהרה: לא דברתי על קהילות שבונות בית הכנסת שמתחרה עם בורג' חליפה ומפילים על הציבור תרומה

חבל להקצין טיעונים בשביל להגחיך. מה הקשר להציק? הגבאים רוצים לרומם את בית אלוקינו. לבנות בית כנסת הכי מפואר והכי גדול. אין בכלל ויכוח שזה רצון טוב.
בסך הכל כתבו שזה צריך להיות מתואם במאה אחוז עם היכולת והרצון של הציבור.

כן, כן. דמגוגיה מס' 1.
יש הרבה אנשים שחתמו הראשונים בשביל שיהיה בית כנסת סביר, מקום להתפלל בו. הם רצו ונתנו הו"ק של 150 ש"ח כשרק אמרו שצריך, בלי שום קמפיינים וטררם וחודש שלם של שטיפת מוח.
אבל "משום מה", כשמגיעים לבנות בית כנסת הכי גבוה והכי מפואר בעיר, פלוס אולמות שמחה וגן ילדים וכו' וכו', ומבקשים מהם הו"ק של 500 ש"ח בחודש, אותם אנשים קצת מתחמקים... ולכן צריך לשפוך מאות אלפי ש"ח על קמפיינים גרנדיוזיים...

*הבהרה, 500 ש"ח זה רק רק שלב א. בית כנסת הכי גבוה בעיר צריך גם ארון קודש הכי גבוה כנל, חיפוי אבן ירושלמית כנל, וכן הלאה. ההודעה על המגביות הנוספות תגיע בנפרד...)
אין לי כח לקרוא את כל התגובות.
אבל
הצגתם מצוין את הבעיה שקשה לאנשים לתרום הרבה כסף,
החסרתם את כל התמונה השלימה: שכולם רוצים שיהיה בית כנסת, שאין לאנשים חצי מושג מה זה נקרא עלויות של בית כנסת, עשיתם השוואה שגויה לקופות צדקה ומוסדות אחרים שבהם אתה תורם כ"בעל חסד ובעל לב טוב" בשונה מבית כנסת שאתה תורם פי כמה וכמה ונבלע בתוך רשימת אנשים שחייבים לתת, ולא רואים את זה כתרומה.

זה נשמע כאילו הגבאים זה קבוצה של אנשים שקיבלו בטעות שליטה בבית הכנסת, והם פשוט מנחיתים הוראות בלי לשאול.
בדר"כ לכל קהילה יש רב, שהוא עומד בראש. הגבאים זה אנשים פשוטים כמו כולם, שחוץ מללכת לכולל ולמכולת גם עובדים עבודה פיזית בבית כנסת בכל ימות השנה. (יש גבאים שלא יכלו לנסוע לשבת, כי לא היה להם מחליף וכו', או בהפסקה של יום כיפור שכולם רצים הבייתה הם ממלאים נייר טואלט)
הגבאים הם אוסף אנשים שהתייעצו בדר"כ עם אדריכל של בתי כנסת, ועם מתפללים נוספים שהסכימו להטות כתף ולשבת בכל הדיונים וכאבי הראש ולא רק לזרוק עצות וללכת.
בדר"כ תולים את התוכניות על הקיר ומגיעים הערות.
ואם יש כאלה שבאמת באים לשאול, בדר"כ הם מגלים דברים שהם לא חשבו עליהם אם ברעיונות טובים או בבעיות שיש בשטח והם לא חשבו עליהם.

אתם לא יודעים את ההבדל בין בית כנסת מפנלית לבנין, במיוחד שבית כנסת זה מרכז קהילתי ולא רק חדר עם 4 קירות לתפילה, בדר"כ ביכנ"ס מסודר זקוק לכמה קומות ולהרבה חדרים. בן אדם נורמלי שהוא בעל משפחה והוא וילדיו מסתובבים בבית הכנסת באופן קבוע חייבים מבנה קבע ולא פנלית.
באופן כללי, לפני שבונים כולם מגיעים עם גישה של כדאי לחסוך ולחסוך, ואח"כ כשבונים מתחילים להצטער, "חבל שלא קנינו את הריצוף השני בעוד 10 ש"ח למטר" וכד'.
אתם לא מדברים מידע של מחירים, אלא מלזרוק באויר "בטח יש יותר זול", ואתם בוודאי צודקים, אבל מה שאתם לא מחשבים שאולי אפשר למצוא חלון בצבע אחר וזה יותר זול, אבל בשביל לצבוע את בית הכנסת בצבע תואם יצטרכו להוסיף על הצבע עודועוד..
בנוסף, בדר"כ הגבאים מחפשים רעיונות איך להוזיל וניתן לפנות אליהם.

גבאי הוא אבא של בית הכנסת, הוא לא פיליפיני שמנקה ..
לכן הוא קונה שרפרפים לתשעה באב כי הוא יודע שיישאר לו כסף מהמקומות של ימים נוראים, ובחנוכה הוא קונה מראש ספרים כי הוא יודע שהוא יצליח להתרים אותם עד ט"ו בשבט.
אתם באמת רוצים שהוא ישחק אותה ראש קטן?

בית כנסת זה לא צדקה.
זה חלק מהתחייבות כמו ארבעת המינים.
ואין סיבה שמישהו אחר ישלם לך את המקום בו הינך יושב.
מאותה סיבה שגם ךועד הבית משלמים יותר יקר מפעם, ולמרות שיש התחייבויות קודמות
גם לחיידר של הבן משלמים למרות שיש התחייבויות קודמות.

פעם היה תורמים והיום אין.
הציבור גדול פי כמה מפעם
הציבור מאד משוייך למגזרים וקובוצות כולל התורמים בחו"ל.

ניתן סיכום נוסף:
1.בית כנסת אתה בונה עוד חדר לעצמך כדי שיהיה לך מקום להתפלל, (בדיוק כמו שאתה בונה בבית חדר לשינה, אם יש לך כח ללכת לבחור קרמיקות ואינסטלציה גם לחדר של התפילה, גש לגבאים והם יחבקו אותך, אם לא, הם מסכימים שתביא להם כסף והם יילכו לקנות במקומך , ואפילו לא יבקשו ממך דלק)
בחיידר וישיבה זה מצינג , ומי שחכם יודע לא לבוא אם הוא לא רוצה לתרום.
2. אין גבאי שלא ישמח למצוא פיתרון איך לגרום לאנשים לתת בלי כפיה, הם אפילו מחפשים את הרעיון רק בשביל "נציב שבת" או מקומות ימים נוראים...
3. אף אחד לא מוציא מהשני באותו מצב, ניגשים ומנסים ואם כל אחד יתן את מה שהוא יכול, הכל יהיה בסדר.
הבעיה היא: שאנשים לא רוצים לתת (ולא שאינם יכולים), אבל לא נעים להם, ואז הם נותנים ומקללים.

ומהניסיון:
בכל בית כנסת נורמלי, יש אנשים שלא תורמים לקרן הבנין , ומקבלים את כל הזכויות. כי הגבאים הם בני אדם. כי הם אנשים נורמלים שמגיעים ואומרים אין לי אפשרות עכשיו, אני רוצה פריסה גדולה יותר, אני ינסה עוד חודש, וכו' ואתה רואה שהבן אדם מבין את הצורך ובאמת הוא מוגבל. (מבלי לדעת את הסיבה)

המענין הוא:
שבדר"כ אלו שמתנגדים לתרום לבית כנסת, (עם כל הדיבורים על הפנלית, והניקיון, ועל הרב המעצבן) הם אלו שגם כאשר אתה אוסף לאבות ובנים של השבוע ומחפש מישהו שיתרום 50 ש"ח ,מהם לא רואים שקל.
אבל לקבר רחל או לאיחוד הצלה או קק"ל ומד"א.. תראה אותם מסבירים כמה חשוב לתרום.

ועוד יותר כיף לראות שכולם יודעים את מה שאתה יודע בלב:
וכשאתה רואה את הגבאי של ישיבת בין הזמנים אוסף כסף לקראת סוף בין הזמנים והוא מבקש מכל אחד שיתרום , (ולא נוקט סכום או תשלומים), כש"ההוא" מגיע, הוא משתתק ואפילו לא מציע לו.. ואילו כשלאחריו מגיע האברך הדלפון של האזור , הוא מנסה את מזלו, ואומר לו בחום "שכוייח" כשההוא מתנצל ואומר "אין לי".
אלוף!
אין מה להוסיף.

לקחת את זה מידי אישי............

ותודה שזה קצת הרבה...דמגוגיה להשוות פקעלאך לבניין ביהכנ"ס שרבים שמים לב לתופעה החדשה הזאת לבנות מבנה מפואר וענק ו....ו.... על חשבון המתפללים
כמובן שאדם צריך להוזיל את ממונו לבניית ביהכנ"ס יפה ונעים כראוי לבית ד'
אך חשוב לשים לב לאותם אברכים שנאנקים כל חודש להחזיר את הוצאות המשכנתא שכר הלימוד וכו' וכו' ממלגה זעומה מהכולל ומהעבודה של האישה ומחשבים כל שקל (גם אם מידי פעם משקיעים באופן חד פעמי בספה יפה ....)
ואח"כ מחוייבים לבוא לדינר הענק ולהתחייב סכומים של מאות שקלים לחודש תוספת לשאר ההלוואות שחונקות אותם גם ככה ותוספת להו"ק הקבועה לביהכנ"ס לדברים השוטפים
אין שום דבר נורא בביכנ"ס בעל קומה אחת מרוהט טוב ויפה
הן אמנם תמיד היו את הביהכנ"ס המפוארים יותר אבל הם היו על חשבון איזה תורם כבד מחו"ל .....
כמה לדעתך עולה לבנות קומה אחת מרוהטת?
כמה? אפילו מפאנלית.
בסוף מישהו צריך לשלם.

שהגבאים החליטו שצריך לחפות את כל הקירות שלו בשיש, ולמלא את כל התקרה והקירות בנברשות פאר, להזמין ארון קודש עצום, להזמין ריהוט לכל בית הכנסת הישר מנגריה יוקרתית, ספרייה בסדר גודל עם כמויות בלתי נתפסות של ספרים, וכמובן "אוצר החכמה" במהדורה האחרונה - והכל כמובן צריך ליפול על האברכים, שלפעמים בסלון הבית יש להם שולחן מתקפל וכסאות כתר.

להביא מקרה קיצון ולהשחיל אותו לדיון כאן.
נו נו...:unsure:

וְכָל מִי שֶׁעוסְקִים בְּצָרְכֵי צִבּוּר בֶּאֱמוּנָה. *הַקָּדושׁ בָּרוּךְ הוּא יְשַׁלֵּם שכָרָם.
*רק הקב"ה יכול לשלם שכר הגבאים, כי האדם יראה לעיניים - הגבאי כן עושה טוב, לא עושה טוב, משתנה לפי איזה צד קמתי...ובאיזה שולחן בבית כנסת אני יושב...
וה' יראה ללבב - רק הוא יודע כמה מסירות נפש, כוחות ואנרגיות נדרשים בשביל לעסוק בצרכי ציבור - היינו גבאים מכל סוג.

מי שיודע איפה מחלקים רכבי שרד לגבאים שיעדכן בבקשה, מאמין שיש פה כמה גבאים שישמחו לדעת

@זושא כץ אתה כותב ארוך ארוך, חלק מהדברים בכלל לא על מה שכתבתי.
אתה משכנע אותי מה הפלוסים של בטון ביחס לפנלית, אני לא אמרתי שאין לזה פלוסים, ואולי הם מכריעים, אמרתי שיש הרבה גבאים טובים ומתפללים טובים שחיים בסדר גמור עם בית כנסת עם פנלית. לא אמרתי שבטון בהכרח לא שווה את המחיר, אמרתי שהבחירה בין שני האופציות צריכה להיבחר על ידי ציבור המתפללים, כשמציעים להם את שני האפשרויות באופן שווה עם אפשרות להחליט.
אז לא המדובר לתלות תוכניות כדי שהציבור יגיד את דעתו באיזה קיר לשים את הפתח. והנושא הוא לא איכות חומרי הבניה. העניין הוא הפאר. מה ההפרש בין היכל בית כנסת נמוך והיכל בית כנסת גבוה? עצום. זה כולל עוד מטרז' עצום של יציקות, אבן ירושלמית, ארון קודש בגובה מתאים, ועוד ועוד. שני האופציות קיימות, והמתפללים צריכים להחליט ביניהם, וגם אחרי שמחליטים, אסור להטיל את העלות על כולם במידה שווה ושיסתדרו עם זה איכשהו.
אל תדחוף לפה את הרב, אני מכיר כמה וכמה בתי כנסת שלרב אין שום עמדה האם היכל בית המדרש יהיה בגובה 3 מטר או 15 מטר. או האם שווה להשקיע עכשיו באולם מפואר בשביל הכנסות עתידיות. אז גם אם בבתי הכנסת שאתה מכיר הרב מחליט הכל, אולי. אבל אני לא דיברתי על בתי הכנסת הללו.
ומהמאה - גג מאתיים - איש שאתה אולי מכיר, אתה מכליל את אלו שמתלוננים על כל המגביות ברחבי הארץ, ולא רק שאתה יודע מה הם לא תורמים, אתה יודע שהם תורמים לאיחוד הצלה! ממש רוח הקודש.
(ואגב, או לא כל כך אגב, ההכללות הללו על אלו שמתלוננים, זו המחשה חיה של סתימת פיות. ובכן, הריני להודיע חגיגית, שעל כל גוף ציבורי, בטח גוף ציבורי שלוקח כסף מהאזרח הקטן, מותר להתלונן. כן, גם גוף ציבורי שעומדים בראשו גבאים מסורים שלא על מנת לקבל פרס, וגם אם הגבאים נשואים ב"ה, והנשים שלהם יכולות לקרוא את האשכול.
התלונה צריכה להיות מנומסת, מנומקת - אבל מותר להתלונן.)

בקיצור, נראה לי שאין לך ויכוח איתי כי לא כל כך הצגת עמדה מנוגדת למקרים שאותם תיארתי, ולנושא הספציפי שעליו דיברתי.

אבל בהנחה שכן יש ויכוח, חייב להציע לך לעבור התגובות והלייקים כאן, ולשים לב לעמדת הציבור... אז אולי כולם כאן קמצנים ורעי לב וכפויי טובה. אולי...
אני כותב ארוך כי
100 מילים חכמות לא יצליחו להוציא מילה אחת שאינם כאלה מהראש...

לא חושב שאי פעם ניסיתם לתת צורה וצבע לטענות שלכם: לא ביררתם כמה עולה בית כנסת בקומה אחת וכמה בקומותיים, לא ניסיתם להשוות קהילה מרכזית לקהילה צדדית, אלא פשוט התחלתם את נאום המתבכיינים
איך אתם מבקשים כסף, ועוד הרבה כסף.. כשאתם לא יודעים מה החשבונות שלי במעשר כספים...

ואני עניתי שמי שבאמת יש לו בעיה מצליח לסדר אותה, ורוב אלו שלא נותנים הם אלו שמתחמקים מכל מה שהציבור נותן, כי הם אוהבים לקחת ולקבל ובקושי לתת.

וכתבתי גם שאין כזה ציבור או מגזר שנקרא גבאי בית כנסת . הם פשוט "מתפללים עם גיבנת".
הם מתפללים כמו כולם שגם מוכנים להשקיע ראש וידיים בשביל אחרים,
יש לך דעה אחרת ? רוץ ותגיד אותה, הם ישמעו ויחשבו. ואולי גם יוסיפו אותך לקבינט של הדיונים.
אין לך כח? תן גיבוי למי שמוכן לנהל ולעבוד.
זה לא ראוי רק להצביע על בעיות וקשיים מבלי לתת פתרונות מעשיים.
(ופיתוח כמו "תישארו בקראוון" זה לא נקרא פיתרון).

וכאן בפורום אנונימי יש הרבה אנשים שנותנים לייק לכל מי שכותב ומציף את הבעיות של המימסד
וזו לא חכמה, החכמה לבדוק אם יש פיתרון או אופציה אחרת.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה