חם מהתנור חדש - AI לשאלות תורניות

מצב
הנושא נעול.
במחילה,
מי שעושה היקש בין חלבי השלמים לבין דבש וחלב, בינתו פחותה משל ילד בחיידר
הבינה הזו קצת מזכירה את הפנים חדשות המפורסם (לוקחים ע"ז ושורפים ואז זה מותר מדין פנים חדשות, ואפשר לברך שבע ברכות..)

אני עובר על האשכול בעיון,
ולא מצליח להתחיל להבין על מה יצא הקצף?
אחלק את הטענות שנשמעות כאן, לחמישה זרמים:

1. טענת "יודעי דעת עליון" (האמת שמתחילה לא ראיתי טעם להתייחס לתגובות אלו, אך מכיון שראיתי שממשיכים לדבר בסגנון זה, נדרשתי לדבר): "אוי לנו שכך עלתה בימינו!!!!!!!!! הגענו למצב שכבר א"א לרדת יותר!!!!" "איסור תורה להשתמש בכלים ״התורניים״ הארורים הללו!", "ס"ת שכתבו מין", "הכלים של הבינה יכבשו בסערה את עולם התורה עד שידיחו את הדור כולו, לא פחות !!! אוי לנו שכך עלתה בימינו !!" - (אולי ניתן ללמד על הכותבים זכות, שאינם מכירים בחומרתו של "איסור תורה" - או שמא בשעת כתיבת הדברים ה"לב חכם לימינו" שלהם, היה שרוי בתרדמת קלה..)

2. הגישה הרדיקלית: "יש היום מספיק ספרי לימוד.. ואם זכיתם ללמוד את כולם תעשו חזרה…" "כבודו מכיר את ספר קובץ מפרשים? אחריי שכבודו יסיים אותו בע״פ ואת כל ספרי רבותינו הראשונים והאחרונים- (כמובן שבע״פ) אז שישתמש בבינה המלאכותית לשימוש תורני…" - זה בערך כמו לומר, " למה הינך לובש גרביים, כבר מיצית עד תום את לבישת המכנסיים?" - כלי הבינה, במהותו - לא נועד להוסיף עוד חיבורים ופירושים, וככל הנראה זו גם לא הייתה כוונת המפתחים. הכלי נועד לשמש כעין חברותא, לרדת בעזרת שיח ומשא ומתן בין האדם למכונה, לעמקי ושרשי ההלכות. קובץ המפרשים, כלל אינו צועד על אותו נתיב - הוא בא לעולם על מנת להביא לך את דברי ענקינו ככתבם וכלשונם. וכך בדיוק כשם שחברותא אינה סותרת ללימוד דברי המפרשים, ולהיפך! - הבינה תוכל רק להוסיף בלימוד באורך, רוחב ועומק.

3. הגישה האקדמאית: "מודל שפה הוא בסך הכל מודל סטטיסטי שיכול לחזות את המילה הבאה על פי סטטיסטיקה בהתבסס על המילים הקודמות, אין לו שום סברא, הוא לא מבין ולא חושב, הכל זה מילים בעלמא. הוא בסך הכל כותב אני חושב ש... בתקוה שאז הסטטיסטיקה היא שההמשך יהיה יותר מדויק." - אכן מרשים מאד השימוש במילים כמו "מודל", "סטטיסטיקה", וכו' - אך הטענה איננה נכונה בעליל. אופן לימוד הבינה הוא אכן על סמך הסתברויות סטטיסטיות, אך גם מוח האדם פועל בצורה דומה. לדוג': כדי ללמד את הבינה מהי חתולה, מוצגות לה אלף תמונות של חתולים. המחשב משווה בין התמונות, ומוצא את ה"צד השווה" ביניהם, ואיפה יכולה להיות גם קולתו של זה - שלא כחומרתו של זה, והנה יש לנו מערכת לזיהוי חתולים. איך תינוק לומד מה זה חתול? אם יראה חתול רק פעם אחת, אזי יתכן שגם לפיל בגן החיות יקרא חתול. לאחר שהתינוק רואה מינים, צבעים וגדלים שונים של חתולים, וכן רואה פילים, נבנית במוחו מערכת דומה לזו שהופקה במחשב. זה נקרא סטטיסטיקה. זה ברובד הפשוט ביותר. אך גם ההבנה שלה פועלת כך, בדומה להבנת האדם (כל אחד יכול לנסות בעצמו לשאול חידות היגיון את הבינה, שיפתרו ב99.9 מהאחוזים בצורה מדוייקת. זאת, כמובן, מכיון שהבינה לא "בסך הכל כותב אני חושב ש... בתקוה שאז הסטטיסטיקה היא שההמשך יהיה יותר מדויק", אלא כלי שמבין. [ ברור ופשוט, עד כדי אצ"ל, שאין ולא תהיה לבינה תודעה. כי אין כלל קשר בין הדברים ואכמ"ל].

4. הסכנה בפסיקת הלכות: עם טענה זו אני מסכים, אם כי איני סבור שמפני זה כדאי להימנע מלהשתמש בכלי. אולי יש מקום לבקש מהמפתחים שידגישו יותר את אי היותו פוסק.

5. החרטטת: ידועה נטייתה של הבינה להמציא ולצטט מקורות שלא קיימים, מספרים שלא היו ולא נבראו. מה שמהווה כמובן בעיה חמורה לניסיון להיעזר בה בלימוד. אך כבר קדמני משתמש אחר כאן בשרשור (פנחס ציור עיפרון) בעקירת טענה זו ככל הנוגע למערכות מסוג זה: "לAI אין דעות אלא הכול זה עניין של חישוב מה היא המילה הבאה הכי מתאימה ואם הדאטה שלו מבוסס על חומר מספיק טוב ומזוקק (לדוגמא אוצר החכמה ) אז זה אין סיבה שהוא יגיד שטויות" - כנראה בחוש למי שניסה קצת להשתמש במערכת.

אך אף על פי האמור לעיל - יש מקום רב לשיפור במערכת, עד כדי כך שבמצבה הנוכחי יעילותה מוטלת בספק.
בעזרת השם המשך יבוא במאמר ביקורת , אך לא בתור ניגוח כי אם "מקלקל ע"מ לתקן".
ליבי, לב בשר, אומר לי שגם תגובה ארוכה זאת נכתבה ע"י ה'ארורה'.

תן לי סיבה אחת שאדם שמאמין שאפשר ללמוד תורה עם הבינה לא ינסח איתה תשובה בפרוג...😉
כי אין לו סיבה לעשות את זה הוא מבין מה הוא כותב ובאמת מעמיק במה שנכתב

וכשהוא לומד איתה תורה?....
אתה מדבר לגופו של גולש עניתי לגופו של גולש

לגבי ללמוד איתה תורה זה כבר עניין אחר וכבד דנו בזה עם אתה רוצה לשמוע את דעתי אז דעתי היא שנכון להיום אי אפשר ללמוד איתו כי הוא יכול לגרום למכשולות במגוון אפשרויות שונות

לגבי העתיד את זה העתיד יראה לנו כבר

אתר מדהים ביכולות

לגבי השימוש באתר, כל אחד ישאל את רבותיו, נטפרי ישאלו את רבותיהם והכל יבא על מקומו בשלום.

ליבי, לב בשר, אומר לי שגם תגובה ארוכה זאת נכתבה ע"י ה'ארורה'.
חשפת שאינך מיודעי בינה, כי כל מי שמכיר את השפה והשפראך של הבינה, רואה מיד שהכותב כתב מנהמת ליבו הבשרי, ולא ממעמקי המנוי של בינתו המכנית.

חשפת שאינך מיודעי בינה, כי כל מי שמכיר את השפה והשפראך של הבינה, רואה מיד שהכותב כתב מנהמת ליבו הבשרי, ולא ממעמקי המנוי של בינתו המכני.
פשיטא

תוכל לכתוב לי בצורה מסודרת מה הטענות שלך שאני ידע לאן אתה חותר ?
מה הטענות שלו, אני לא יודע
הטענה האחת והיחידה שלי היא
שעם כל ההתקדמות שהבינה מביאה איתה והיא מביאה התקדמות שאסור להתכחש אליה
היא טומנת בחובה גם בעיה לא פשוטה
דווקא בגלל שהיא כ"כ יעילה
מי שמתמש בה מגיעה למצב שהוא אומר לעצמו
למה לי לנסח תשובה ארוכה בפרוג אם בינה יכולה לכתוב לי את זה בשניות
וכן הלאה על כל תחום
היא חוסמת את איזור ההפריה והיצירה במוח
כל בעיה או צורך שעולה מופנה מייד אליה ולפני שאתה חושב עם עצמך אתה מוצא את עצמך כבר מתכתב עם בינה ומבקש ממנה פתרון
ושזה נכנס לפן התורני הבעיה הזאת מתעצמת עוד יותר...

מה הטענות שלו, אני לא יודע
הטענה האחת והיחידה שלי היא
שעם כל ההתקדמות שהבינה מביאה איתה והיא מביאה התקדמות שאסור להתכחש אליה
היא טומנת בחובה גם בעיה לא פשוטה
דווקא בגלל שהיא כ"כ יעילה
מי שמתמש בה מגיעה למצב שהוא אומר לעצמו
למה לי לנסח תשובה ארוכה בפרוג אם בינה יכולה לכתוב לי את זה בשניות
וכן הלאה על כל תחום
היא חוסמת את איזור ההפריה והיצירה במוח
כל בעיה צורף בביצוע שעולה מייד מופנה אליה ולפני שאתה חושב עם עצמך אתה מוצא את עצמך כמה מתכתב על בינה ומבקש ממנה פתרון
ושזה נכנס לפן התורני הבעיה הזאת מתעצמת עוד יותר...
הפוך ! מי שמשתמש בה יודע כמה אי אפשר לסמוך עליה במתן תשובות מנוסחות אולי בהתחלה אתה נהנה מהיכולת אבל ככל שעובר הזמן אתה מרגיש את ההבדל באותנטיות וגם בכיף של לכתוב תשובה שאתה מבין מה כתבת

אני משתמש המון ב AI ולא מנסח את התשובות שלי אף פעם ב AI

אני משתמש המון ב AI ולא מנסח את התשובות שלי אף פעם ב AI
ולא מוצא את עצמך פונה לAI ואחרי שתי דקות אומר לעצמך
מה? הייתי עושה את זה לבד? הייתי חושב לבד?
אני גם משתמש הרבה ולפעמים מרגיש שיש לזה עלי גם השלכות פחות טובות

ולא מוצא את עצמך פונה לAI ואחרי שתי דקות אומר לעצמך
מה? הייתי עושה את זה לבד? הייתי חושב לבד?
אני גם משתמש הרבה ולפעמים מרגיש שיש לזה עלי גם השלכות פחות טובות
אני לא שואל אותו שאלות שלא הייתי יודע לבד אלא נעזר בו יותר כמו מורה בדברים שאני לומד

יש דברים לא נצרכים שאולי אני משתמש בו אבל אני חושב שזה בגבול הסביר בשבילי

בעיקרון החלטתי לא להגיב שוב בנושא זה כי התגובות פה לענ"ד מגלים במובן מסוים את הרמה הרוחנית של הכותב ברבדים עמוקים, ולא נ"ל ששייך על זה וויכוח.

רק שעל משפט הזה אני חייב למחות,
(אולי ניתן ללמד על הכותבים זכות, שאינם מכירים בחומרתו של "איסור תורה" - או שמא בשעת כתיבת הדברים ה"לב חכם לימינו" שלהם, היה שרוי בתרדמת קלה..)
זה ציניות הרסנית, שנראה מבית היוצר של ה.... זכור לי מישהו שביקש פה שיתייחסו לו בכבוד.. אז קריינא דאגרתא.... ??
ועצוב, שבשביל להטמיע את דעותיך על הבינה הרוממה, שכל כך קרובה לליבך, אתה רואה צורך זלזל בכל השאר עם מושגים הכי קדושים והחלטיים ביהדות, שאגב, בקלות אפשר במקרה שלנו לומר בדיוק את ההיפך.
לי ברור שכזה משפט לא נכתב בטעות, אלא נובע מתוך התנשאות של משכיל שמבין (בקבלה... ו) ברזי הבינה על נעבאך כמה טמבלים שתקועים פה באשכול.

למרות שבוער בי מאוד להתווכח על מה שכתבת - הנקודות שהעלית ממש לא ברור ההקשרים שלהם, ועולה על כלנה, להיות בוטה עד כדי להגדיר דעות שלא מתאימות לפתיחות שלך כ'יודע דעת עליון', ששוב מזכירים לי את ה.... - לא אעשה זאת כפי שכבר כתבתי בהתחלה, כי לא נראה לי שיעזור משהו, כל אחד כותב מתפיסת עולמו מהמקום שהוא גדל ובעיקר מהמקום ובסביבה שהוא נמצא בו כעת, עד שהאדם עצמו לא תופס שזה תלוי בזה, וכנראה בטול בכלל, שזה תובנה דקה ועמוקה שזכה לה עם הגיל.....
כפי הנראה מאוד קשה לאדם לחסום את דהירתו לקדמה רק בגלל שחז"ל כתבו 'לא יגעת ומצאת אל תאמין'....

עצוב לי בעיקר על ניקים טריים בלתי מנוסים שיכולים ליפול במלכודת דבש הזה, ולהיגרר רחוק.
אך לדאבוני אין הרבה מה לעשות, פרוג הוא מרחב ופלטפורמה לכל מאן דבעי, ובשונה מפעם, כולם יכולים להיות חלק פה - ואני מניח שלא פעם יש וויכוח בין שני ניקים על נושא מסוים, ואם היה מתגלה להם מי עומד מאחורי הניק הנגדי, הם בעצמם היו מאוד נבוכים להמשיך את הוויכוח, פשוט כי יש ביניהם פער גדול בערכים, שנובע מהמקום בה גדלו וכל המסתעף - ומי שכותב לפי הכללים יכול למכור את מרכולתו כמעט בכל נושא באין מפריע. אין על זה ביקורת אמיתית.

קצת בדומה לזה, אין ערך 'חדשות ועדכונים', שרובו ככולו מצייצניים שרובנו לא היו מסכימים להקשיב להם באחד על אחד, אפילו לא שניה, ובטח לא להתחבר אליהם, וזה עוד עדין, ולמרות זאת משתמשי פרוג שכמהים לחדשות מוצאים את עצמם עסוקים בלקרוא ולהנות מההגיגים והפרשנות שלהם שמאוד לקוי.... פעם לפחות היה פה נספחים, בו התקיים כעין סיעור מוחות בנושאים השקפתים, משהו, מה שאזל פה לגמרי.... בקיצור צריך הרבה סייעתא דשמיא...

נערך לאחרונה ב:
מרוב השקופע לא מצאתי דברים לגופו של עניין, מישהו יודע מי עומד מאחורי האתר? זה חייב להיות גוף גדול, האם זה ספארייא? כי אם כן, יש מקום מסויים לחששות שהובאו לעיל.
בינתיים אני יכול לומר שבאמת האתר מצויין ביותר, והמעלה שלו המיוחדת היא דווקא באיסוף מקורות, אני לא התייחסתי מילה לדבריו, (ובאמת בתוכן הוא לא מיוחד) אבל ביכולת להביא מ"מ הוא פשוט מיוחד.

ai הסכים לתת לי דרשה נגד הבינה מלאכותית לשאלות תורניות:):

יש מי שחושב שבימינו, בעידן הטכנולוגיה, אפשר להחליף את מסורת הדורות במכונה קרה.
הרי הבינה המלאכותית יודעת להביא מקורות, לסדר תשובות, להקשות קושיות, ואפילו לנסח חידושים.
יש מי שמתפתה לחשוב: "הנה, יש לי תורה בלחיצת כפתור, למה לי לטרוח, למה לי לשבת בבית המדרש, להזיע, להתייגע, לשמוע שיעור, לשאול רב, להתפלפל עם חברותא?"

אך כמה יש לרחם על אותם מסכנים, רחמנא ליצלן, שנפלו בפח הזה.
הם רואים בתורה אוסף של מידע, רשימת מקורות, קובץ של תשובות – ולא מבינים שהתורה היא נשמה, היא חום, היא מסורת חיה שעוברת מדור לדור, מאב לבן, מרב לתלמיד, עם דמעה, עם שמחה, עם געגוע.

הרי כל ילד יודע:
ספר תורה שכתבו מין – אפילו כל האותיות כתובות כהלכה, אין בו קדושה כלל.
למה? כי חסר בו הנשמה, חסר בו הכוונה, חסר בו המסירה של יהודי שמקדיש את ליבו ונפשו לכתיבת אות קודש.

כך גם תשובה של בינה מלאכותית –
גם אם תצטט את כל הש"ס והפוסקים, גם אם תביא את כל הדעות, גם אם תסדר את כל השיטות,
אין בה את קדושת התורה, אין בה את חותם המסירה, אין בה את הנשמה היהודית.

תורה – לא סטטיסטיקה, לא אלגוריתם, לא רובוט.
תורה – מסורת, חום, נשמה, קדושה.
תורה – זה רב שמוסר לתלמיד, זה חברותא שמתווכחים, זה אב שמספר לבנו, זה דמעה של געגוע, זה שמחת הגילוי אחרי עמל.

כמה יש לרחם על אלה שחושבים שאפשר להחליף את כל זה במכונה.
הם אולי יקבלו תשובה, אבל לא ירגישו את החום, לא יזכו לאור, לא יטעמו את טעם החיים של התורה.

אשרי מי שזוכה לשבת בבית המדרש, לשמוע שיעור, לשאול, להתפלפל, להזיע, להתייגע,
כי רק כך התורה חיה בו, לא רק בראש, אלא בלב ובנשמה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה