מידע שימושי ילדה מחוננת בת 3 וקצת

• הוסף לסימניות
נסחפתם.
אתם לא מחוננים. תרגיעו.
באמת, האם כל מי שיש לו קליטה מהירה וציונים גבוהים הוא מחונן בעינכם?

[כמו שכבר נכתב, קל להחשב מחוננים במערכת חינוך לא תובענית. ואני לא מחוננת, ולמרות זאת הייתי משועממת ממש בבית הספר.]

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י וו;2229629:
סלחי לי אבל דווקא אני סותרת את דבריך.
אני ידעתי לקרוא כבר בגיל 3 וזה רק הועיל לי.
הייתי במרכז מיוחד שעשו אתגר לילדים מחוננים, (בדיקה אם ניתן ללמד ילדים כבר מגיל קטן קריאה) ודווקא זה ממש הצליח.

לימוד הקריאה הצליח.
גם לי הועיל הידע בקריאה.
פיתוח מיומנויות למידה - לא.
אבל אולי אצלך זה שונה כי למדת עם עוד ילדים
בניגוד אלי שלמדתי יחידני.
את דווקא מחזקת את דברי.
ולא. מי שיודע לקרוא בגיל צעיר הוא לאו דווקא מחונן.
אני ההוכחה.
אפילו שהגעתי להשגים (לא אאריך מפאת ענוותנותי...:)) תמיד ראיתי לצידי
גאוניים אמיתיים שהגאונות שלהם לא היתה צריכה הוכחה בדמות קריאה, והכניסו אותי
בכיס הקטן שלהם.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י poto12;2229680:
זה מה שעושה ילד למחונן??
קריאה בגיל 3
טוף.. אז אני שייכת למשפחת מחוננוביץ':p
נראה לי מוגזם שכמעט כל אחת מעידה על עצמה שהיא מחוננת
מה ההגדרה של מחוננים?
תפיסה מהירה? איי קיו גבוהה? אינטלגנציה? אניטלגנציה רגשית?
אגב נראה לי שהבת של פותחת האשכול לפי התאור האינטלגנציה הרגשית שלה גבוהה ומשם היא גם דולה שפה גבוהה

ממש ממש לא כתבתי כדי להראות ש"גם אני מחוננת". זה לא המטרה שלי. רק בתור תגובה שזה לא בהכרח נכון שלא כדאי ללמוד לקרוא לפני הבי"ס.
לידיעתך בציבור הלא שומר תורה ומצוות יותר מוצאים במהירות "מחוננים" ושם דוחקים על ההורים שישלחו את ילדיהם כבר מקטנות לשלוחת אוניברסיטה. אני בזמנו הייתי שיקול לכך. רק שברוך ד' אז ד' העיר את עיניהם של הורי לדרך ד'.
עכשיו אני לא חושבת שאני מחוננת, כשהייתי קטנה היה לי קליטה מהירה ובשלות. לכן.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לבן;2229687:
נסחפתם.
אתם לא מחוננים. תרגיעו.
באמת, האם כל מי שיש לו קליטה מהירה וציונים גבוהים הוא מחונן בעינכם?

[כמו שכבר נכתב, קל להחשב מחוננים במערכת חינוך לא תובענית. ואני לא מחוננת, ולמרות זאת הייתי משועממת ממש בבית הספר.]

״מחוננות היא יכולת אנושית שמתבטאת בעיקר בחשיבה, בהבנה ובסקרנות רבה. מנת המשכל (IQ) של מחוננים גבוהה בהרבה מהממוצע בקרב כלל האוכלוסייה. מחוננות מוזכרת בדרך כלל בהקשר של ילדים או נוער.״ (מקור ויקיפדיה)
זו הסיבה אולי שאתם מכירים רק ילדים מחוננים.

ולא רק במערכת החינוך שלנו קל להחשב מחוננים.
תקראי קצת על המרוץ לכיתות המחוננים במגזרים אחרים. מכירה כמה וכמה ילדים די סטנדרטיים שאובחנו במבחני הסאלד כמחוננים ונכנסו לכיתות מחוננים.

ותרגיעי, אני לא מחוננת בכלל. שנאתי ללמוד J

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י poto12;2229680:
זה מה שעושה ילד למחונן??
קריאה בגיל 3
טוף.. אז אני שייכת למשפחת מחוננוביץ':p
נראה לי מוגזם שכמעט כל אחת מעידה על עצמה שהיא מחוננת
מה ההגדרה של מחוננים?
תפיסה מהירה? איי קיו גבוהה? אינטלגנציה? אניטלגנציה רגשית?
אגב נראה לי שהבת של פותחת האשכול לפי התאור האינטלגנציה הרגשית שלה גבוהה ומשם היא גם דולה שפה גבוהה

לכן כשכתבתי על עצמי "איני יודעת אם אני מחוננת..." כי זה פשוט מצחיק עם אומר את זה על עצמי בלי למצמץ, למרות שכן בורכתי באי קיו גבוה וכו וכו ברוך ה' אבל יהללך זר ולא פיך,(וחוץ מזה באמת איני יודעת אם אני גם נכנסת להגדרה של מחוננים) רק פשוט לא אהבתי את הגישה שבה דיברו על המחוננים!
העיקר הוא לתעל את כל הכישרונות ומה שבורכנו משמים לעבודת הבורא, כל אחד קיבל מתנות משלו, ובכל הכלים האלה הוא צריך להשתמש לעשה טוב! אז מה זה משנה מי מחונן ומי לא...כל אחד קיבל מה שהוא צריך ברוך ה'!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קומיקו;2229693:
לימוד הקריאה הצליח.
גם לי הועיל הידע בקריאה.
פיתוח מיומנויות למידה - לא.
אבל אולי אצלך זה שונה כי למדת עם עוד ילדים
בניגוד אלי שלמדתי יחידני.
את דווקא מחזקת את דברי.
ולא. מי שיודע לקרוא בגיל צעיר הוא לאו דווקא מחונן.
אני ההוכחה.
אפילו שהגעתי להשגים (לא אאריך מפאת ענוותנותי...:)) תמיד ראיתי לצידי
גאוניים אמיתיים שהגאונות שלהם לא היתה צריכה הוכחה בדמות קריאה, והכניסו אותי
בכיס הקטן שלהם.
יש בזה משהו נכון

• הוסף לסימניות
סימנים שהילד מחונן

המבחן הראשון לאיתור ילדים מחוננים נערך בכיתה ב' או ג', אבל מכיון שילדים רבים לא מצליחים להתמודד עם המבחן בשלב זה, יש מקרים רבים בהם מבחני האיתור מתבצעים גם בכיתה ה'.

אז מה יעשה האב הגאה שבטוח שהסטיבן הוקינג הבא גדל אצלו בבית ורוצה שגם שאר העולם יכיר בכך? חוץ מלחכות בסבלנות עד שמבחני האיתור יתנו את החותמת הרשמית, ד"ר שלזינגר נותנת מספר היבטים בהתנהגות של ילד אליהם ניתן לשים לב:

סקרנות: אחד המאפיינים הבולטים ביותר אצל הילד המחונן הוא הסקרנות המפותחת, כבר מגיל מאוד קטן. יש ילדים אשר גדלים בבית מטפח מאוד והסקרנות אצלם נובעת בעיקר מעידוד ההורה. לעומת זאת, אצל הילד המחונן מדובר במשהו אינהרנטי שלו. הוא יוזם שאלות מעצמו ואינו מסתפק בתשובות פשטניות. הוא ישאל עוד ועוד עד שיהיה מסופק.

עירנות ופעלתנות: אצל תינוקות עם פוטנציאל למחוננות אפשר להבחין במאפיינים כמו עירנות גבוהה לסביבה, פחות צורך בשינה ופעלתנות גבוהה יותר.

התקדמות מהירה: אלמנט נוסף שניתן לבחון אצל תינוקות ופעוטות בעלי פוטנציאל למחוננות הוא היכולת לזהות דמויות מוכרות כבר בגיל מוקדם יחסית ובאופן כללי, התקדמות מהירה יותר באבני הדרך של ההתפתחות.
זיכרון מפותח: יכולת לזכור בקלות מידע שנספג בשיחה, קריאה בספר משחק ועוד.

ד"ר שלזינגר מסבירה שכבר מגיל גן ניתן לשים לב ליתרונות כגון הנאה והתלהבות מהלמידה ויישום מהיר שלה, אוצר מילים רחב באופן יוצא דופן, סקרנות בריאה, הסקת מסקנות ופתירת בעיות באופן יצירתי ומקורי ודמיון מפותח.

כמו כן, ד"ר שליזנגר מסבירה כי גם במקרה של ילד חכם וגם במקרה של ילד מחונן מדובר בילדים בעלי יכולות גבוהות. ההבדל בזיהוי של ילד מחונן לעומת ילד חכם יכול להיות מושפע מגורמים שונים. למשל, אצל ילד חכם, שגדל בסביבה מטפחת מאוד שאיתגרה את יכולותיו הגנטיות-תורשתיות, הסיכויים גבוהים יותר שהוא יאובחן כמחונן. לעומתו, ילד בעל אותן יכולות בסיסיות, שלא התחנך באותה סביבה מטפחת, לא יאובחן כמחונן.

• הוסף לסימניות
אשר, לשאלתך: (באדיבות משרד החינוך)
איך מזהים ילדים בעלי פוטנציאל מחוננות בגיל הרךshare

זיהוי ואיתור ילדים מחוננים בגיל הרך
הורים רבים מעלים את הצורך לאתר ילדים מחוננים כבר בגיל הרך ולפתח את יכולותיהם. בגיל זה יש חשיבות מכרעת לכך שצרכיו הרגשיים, הפיזיולוגיים והחברתיים של ילדכם ימולאו בקשר שלכם עמו ובמערכת החינוך שבה הוא לומד.

לכן, אף שתהליך האיתור מתחיל רק בבית הספר היסודי, הנהגנו בשנת הלימודים התשס"ד פרויקט ניסיוני לטיפוח ילדים מוכשרים כבר בגיל הגן. הפרויקט מתקיים בערים ירושלים, ראשון לציון ורמת השרון. בימים אלה אנו מעריכים את הצלחת הפרויקט כדי להחליט על המשך פעילותו.

אם אתם מזהים אצל ילדכם את אחד מהמאפיינים הבאים, ייתכן שהוא בעל פוטנציאל למחוננות:

סקרנות
תובענות
יצירתיות
צמא לידע
ערנות גבוהה
טווח קשב רחב
יכולת מילולית גבוהה
מורכבות רגשית גבוהה
רגישות רבה לסביבה ומעורבות במתרחש בה
שימו לב: הפער בין היכולת השכלית ובין ההתפתחות הפיזית, הרגשית והחברתית
במקרים רבים היכולת השכלית והמילולית של ילדים מחוננים בגיל הרך היא מעל הממוצע, בעוד שההתפתחות הפיזית, הרגשית והחברתית שלהם ממוצעת או נמוכה מהממוצע לבני גילם. חשוב שתוכלו לזהות פערים אלה ולסייע לילדכם לפתח את אותם רבדים – עשויים להיות לכך השלכות חשובות על תפקודו היעיל בתחומי החיים בעתיד.

כיצד מאתרים ילדים בעלי פוטנציאל מחוננות בגיל הרך
איתור ילדים בעלי פוטנציאל מחוננות בגיל הרך הוא תהליך מורכב, משום שמבחן אינטליגנציה בגיל זה אינו אמין מספיק ופעמים רבות לא יוכל לשקף את מלוא הפוטנציאל של ילדכם. זאת בין היתר כיוון שבגיל זה לילדים יכולת קשב מצומצמת יותר, לרוב הם אינם חשים בנוח עם הבוחן, ולעתים המבחנים אף דורשים יכולות מילוליות שאינן מותאמות לגילם. לכן חשוב לקבל מידע משלים מכם ההורים ומהגננות המלוות אותו.

טיפוח ילדים בעלי יכולות גבוהות בגיל הרך במסגרות פרטיות
בכמה מקומות בארץ פועלות מסגרות פרטיות להעשרה לגיל הרך. אם אתם מעוניינים לרשום את ילדכם למסגרת מסוג זה אנו ממליצים שתבחנו היטב את תכני התכנית ואת הדמויות החינוכיות שעמן ייפגש ילדכם. בשנת 2004 הקמנו כמה מסגרות ניסיוניות לטיפוח ילדים בעלי יכולות גבוהות בגיל הרך, ובימים אלה מגבש האגף למחוננים ומצטיינים מסקנות והמלצות להמשך הפעילות.

חוזר מנכ"ל - הקפצת ילד לכיתה א'
בחוזר המנכ"ל תוכלו למצוא את העקרונות המנחים בהחלטה אם להקפיץ את ילדכם לכיתה א' או לא. החוזר מציג המלצות ושיקולים חינוכיים, ומפרט את השלבים השונים בתהליך קבלת ההחלטה ואת תפקידם של הגורמים השונים המעורבים בתהליך.

עוד הגדרה שאולי תעזור מתוך חוזר מנכ"ל בעניין מחוננים:
הגדרות

א. תלמיד מחונן

תלמיד מהאחוזון העליון של האוכלוסייה בכל שנתון, בכל אחד מתחומי המחוננות (יכולת לימודית כללית/רמת אינטליגנציה כללית, כישרון אמנותי, הצטיינות לימודית ספציפית וכישרון ספורטיבי), בתנאי שיעמוד גם בקריטריונים של מוטיבציה (התמדה, נחישות) ויצירתיות (מקוריות) מעל לחציון השנתון.

הערה: כיוון שרשימות המומלצים ללמוד בתכניות הייחודיות נקבעות על פי נורמות יחסיות מקומיות, מדובר בפועל ב-3-1 האחוזים העליונים באוכלוסייה.

ב. תלמיד מחונן-על

תלמיד מתת-קבוצה של מחוננים שכישרונם נדיר ביותר. מספרם הוא כ-15-10 תלמידים בכל שנתון. בתחום האינטליגנציה מדובר על תלמידים שה-I.Q. שלהם גבוה מ-155.

ג. תלמיד מצטיין

תלמיד מחמשת האחוזים העליונים של האוכלוסייה בכל שכבת גיל, בכל אחד מתחומי המחוננות כפי שהוגדרו לעיל, בתנאי שיעמוד גם בקריטריונים של מוטיבציה (התמדה, נחישות) ושל יצירתיות (מקוריות). אוכלוסיית התלמידים המצטיינים נחלקת למצטייני יישוב ולמצטייני בית ספר.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לבן;2229617:
1. איני מחבבת את מתנגדי המחקרים על בסיס טענה "אקדמאית" זו. בכל מקרה ישנה תיאוריה הקושרת בין הכישרונות המיוחדים של מחוננים לבין הליקוי.
2. לא ברור ההקשר.
3. אכן הפרעת קשב נוצרת פעמים רבות על הרקע הרגשי, אך מנגד ישנם מחוננים רבים שאינם מאובחנים כסובלים מהפרעות קש"ר בגלל המחוננות.
4. אמירה זו מגיעה מההסטוריה הרחבה של מחוננות הקשורה להפרעות חברתיות ותקשורתיות שונות. וסביר להניח שהבסיס של החשיבה של האנשים על השגעון נעוץ באי אבחנה של בעיות כמו תסמונת אספרגר ובעיות נוספות. שהביאו אנשים לחשוב שהשגעון וליקויי התקשורת מקורם בגאונות היתר.
5. אכן, ואין בכך סתירה למה שכתבתי.

אומר לך למה הסתייגתי.
בדיוק לפנייך כתבה משהי על בנה שהוא מחונן. איך היית מרגישה במקומה למראה הודעה מלומדת כי רבים מהסובלים מקשיי קש"ר הנם מחוננים? או האמירה כי המחוננים סובלים מבעיות שונות? האם הדבר היה ממלא אותך נחת?
טענתי שאין להכליל!
את טענת טענה מסוימת, ועיגנת אותה במחקר. מה היו הפרמטרים במחקר? מלבד מנת משכל, צריכים להילקח בחשבון למשל גם תנאים סוציאליים, כמו משפחה, ביה"ס, איזור מגורים, מעמד כלכלי. תנאים גנטיים. באיזה טווח גילאים בוצע המחקר? כמה שפות הנחקרים דוברים? איך מתייחסת הסביבה החברתית שלהם למחוננים?
אני אומרת , שכמו מי שיצא לחקור את תופעת הADHD במחוננים, יש מי שבדק אותה באוכלוסיות אחרות, ואין להסיק ממחקר זה על כלל אוכלוסיית המחוננים, ולהלחיץ אמהות בישראל.
אם את טוענת שאין להתלהב כל כך ממחוננות- את צודקת, זו מתנה שיש לנהוג בה בזהירות. וגם אין לשאוף אליה.
אבל מכאן ועד ההכללה ההיא- רחוקה הדרך לדעתי.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קומיקו;2229275:
ישיבה למחוננים שקיימת אצלינו בחסידות
הביאה המון בעיות קשות.
עם כל החינוך למצוינות ותחרות שהיה שם לא יצאו ממנה תלמידי חכמים כ''כ מהר.
היום מכניסים לשם פחות ופחות מחוננים אמיתיים אלא יותר ''נכדים של''
ולאט לאט היא הופכת לישיבה רגילה.
בחור שההורים שלו מכניסים בו אהבת תורה ורצון לדעת ולהתקדם יצא מוצלח וגם בריא יותר.
זו דעתי על סמך הכרות קרובה עם כמה מתלמידי הישיבה.

גם כן ישיבה למחוננים.
שכחת לציין כי בישיבת ה'מחוננים' הנ"ל, לא למדו עיון...
רק שיננו בעל פה מיליון דפי גמרא בשנה, בלי להבין מילה ובלי להתעמק.
עוד מחוננות אחת כזו, ואבדנו.

זה לא חינוך למצויינות, זה חינוך לשטחיות.

(דיווחים למנהל האשכול על הודעה בעלת תוכן רע בעוד 3... 2... 1... שניות. למעוניינים באשכול: מהרו לצלם לעצמכם את המסך).

נכתב ע"י לבן;2229687:
נסחפתם.
אתם לא מחוננים. תרגיעו.

אוף
ואני כבר חשבתי... :(

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אן;2229759:
אומר לך למה הסתייגתי.
בדיוק לפנייך כתבה משהי על בנה שהוא מחונן. איך היית מרגישה במקומה למראה הודעה מלומדת כי רבים מהסובלים מקשיי קש"ר הנם מחוננים? או האמירה כי המחוננים סובלים מבעיות שונות? האם הדבר היה ממלא אותך נחת?
טענתי שאין להכליל!
את טענת טענה מסוימת, ועיגנת אותה במחקר. מה היו הפרמטרים במחקר? מלבד מנת משכל, צריכים להילקח בחשבון למשל גם תנאים סוציאליים, כמו משפחה, ביה"ס, איזור מגורים, מעמד כלכלי. תנאים גנטיים. באיזה טווח גילאים בוצע המחקר? כמה שפות הנחקרים דוברים? איך מתייחסת הסביבה החברתית שלהם למחוננים?
אני אומרת , שכמו מי שיצא לחקור את תופעת הADHD במחוננים, יש מי שבדק אותה באוכלוסיות אחרות, ואין להסיק ממחקר זה על כלל אוכלוסיית המחוננים, ולהלחיץ אמהות בישראל.
אם את טוענת שאין להתלהב כל כך ממחוננות- את צודקת, זו מתנה שיש לנהוג בה בזהירות. וגם אין לשאוף אליה.
אבל מכאן ועד ההכללה ההיא- רחוקה הדרך לדעתי.

הטענות שלך לא אקדמאיות ונשענות על בורות מוחלטת בתחום המחקר. אני כותבת על תופעה ידועה שמעוגנת בהרבה מחקרים ומוכרת מאד בספרות. אין ספק שהחוקרים לא עיגנו תופעה זאת באופן גורף בספרות על ילדים מחוננים רק בגלל מחקר אחד שנעשה בחתך אוכלוסיה מצומצם.

חבל שלדעתך ילד הסובל מקש"ר הוא ילד בעייתי. זו טעות מובהקת. הרבה מאד מנהיגים ומדענים תולים את ההתקדמות וההצלחה שלהם בADHD שלהם.

ובקשר ל"לא להלחיץ אמהות בישראל"- נאיביות היא תופעה פסולה. אם ילד סובל מבעיות שונות או מוגדר בשכבת סיכון עדיף לאם לדעת זאת ולהיות מוכנה לכך.
בדיוק כפי שההודעות כאן שהעמידו את האמהות הנרגשות מה"מחוננות" של ילדיהם על מקומן.- היו חיוניות בעיני.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לבן;2229836:
הטענות שלך לא אקדמאיות ונשענות על בורות מוחלטת בתחום המחקר. אני כותבת על תופעה ידועה שמעוגנת בהרבה מחקרים ומוכרת מאד בספרות. אין ספק שהחוקרים לא עיגנו תופעה זאת באופן גורף בספרות על ילדים מחוננים רק בגלל מחקר אחד שנעשה בחתך אוכלוסיה מצומצם.

חבל שלדעתך ילד הסובל מקש"ר הוא ילד בעייתי. זו טעות מובהקת. הרבה מאד מנהיגים ומדענים תולים את ההתקדמות וההצלחה שלהם בADHD שלהם.

ובקשר ל"לא להלחיץ אמהות בישראל"- נאיביות היא תופעה פסולה. אם ילד סובל מבעיות שונות או מוגדר בשכבת סיכון עדיף לאם לדעת זאת ולהיות מוכנה לכך.
בדיוק כפי שההודעות כאן שהעמידו את האמהות הנרגשות מה"מחוננות" של ילדיהם על מקומן.- היו חיוניות בעיני.
...

• הוסף לסימניות
לבנבנה, במקום לגייס מחקרים נגד המחוננים ואם הם כן מחוננים או לא,
תביאי כמה מחקרים איך לפתח ולאתגר אותם.
זה יהיה הרבה יותר יעיל לכולנו, כאמהות למחוננים / חכמים / טפשים / מפגרים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לבן;2229836:

קודם כל, אני מודה לך על הנימה האישית. היא מחממת את ליבי.
עכשיו, כאדם בלתי אקדמאי ובור בלתי מוחלט הרשי לי לחלוק על טענתך כי אני סבורה שילד בעל קשיים הוא בעייתי. אמנם אני לא סבלתי מקשיים כאלו (על אף ששומו שמיים- אני אכן "מחוננת" להוותי, וכבר כתבתי היכנשהו באשכול מהו יחסי לענין הזה) אך אחי הקטן סבל גם סבל (מנת משכל רגילה, אם את שואלת) ולא היתה משפחה אוהבת תומכת ומכילה יותר מאיתנו לאורך כל שנות סבלו (הוא חי ב"ה, רק הקושי נפתר).
אם את רוצה להעיר את תשומת לבה של האם הנרגשת להערכות נוספות- אפשר לעשות זאת בצורה מעודנת יותר.
והכללה- שוב, בצניעות מופלגת שלא מעוגנת במחקרים ע"ג מחקרים- אינה מתאימה כאן כמו בכל מקום אחר.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רותי קפלר;2229829:
גם כן ישיבה למחוננים.
שכחת לציין כי בישיבת ה'מחוננים' הנ"ל, לא למדו עיון...
רק שיננו בעל פה מיליון דפי גמרא בשנה, בלי להבין מילה ובלי להתעמק.
עוד מחוננות אחת כזו, ואבדנו.

זה לא חינוך למצויינות, זה חינוך לשטחיות.

(דיווחים למנהל האשכול על הודעה בעלת תוכן רע בעוד 3... 2... 1... שניות. למעוניינים באשכול: מהרו לצלם לעצמכם את המסך).

(

חמודה, זה המצב בכל הישיבות בחסידות לצערינו.
דווקא שם הלימוד היה מעט יותר איכותי לאחר הסינון הקפדני
אבל הבעיות היו בתחומים שונים.
(שאלת תם -למה נראה לך שימחקו את ההודעה הזו?
מה מענין את מנהלי פרוג הסיבה לשיטחיות הלימוד?)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י בפוטנציאל;2228936:
חנה התפללה על ילדיה שלא יהיו יותר מידי ולא פחות מידי-
.

בדיוק!
מה זה משנה מחונן לא מחונן העיקר שיגדלו לתורה ומצוות ומעשים טובים ואם הוא מחונן אדרבה...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י בפוטנציאל;2230011:
התפילה שלה בדיוק בגלל שזה מאד משנה.
להיות חריג זה בעיה. ומחונן זה בעיה.

למה מחונן זה בעיה?
פגשתי מלא בנות מחוננות כשלמדתי בלוסטיג (סמינר של מכון ללמודי תואר ברמה גבוהה) וברוך ה' הכל בסדר:)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י nesimov;2230028:
למה מחונן זה בעיה?
פגשתי מלא בנות מחוננות כשלמדתי בלוסטיג (סמינר של מכון ללמודי תואר ברמה גבוהה) וברוך ה' הכל בסדר:)

לא כל בחורה חכמה/מוכשרת מעל הממוצע מסווגת כמחוננת. אפילו לא הרוב.
וגם אם את צודקת ומבחינה סטטיסטית יש במקום ריכוז גבוה של מחוננות הרי שזה לא מעיד על השתלבות מחוננים באוכלוסיה רגילה:)

(הבנות בלוסטיג מוכשרות כי מנפים אותן ע"י תנאי קבלה גבוהים ובהחלט משקיעניות. רובן המוחלט אינן מחוננות )

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אן;2229395:
תגובתך השיבה את נפשי...
התגובות כאן עוררו בי תהיות.
לתומי חשבתי שציבור שומרי התורה אמון על הערכת המאמץ ולא על התוצאות. (הרי לא דומה מחונן שמוציא מאה בלי מאמץ, לזה שטורח ויושב ושוקד ומוציא שמונים).
אולי לבנים יש טעם באבחון המוכשרים במיוחד, כדי לקדמם בלימוד ובד-בבד לתמוך את התפתחותם הרגשית שעלולה להיפגע מההתפתחות השכלית המוגברת.
אבל לבנות??
למה? כדי שתחלפנה טיטולים באופן גיאומטרי? כדי להכניס עוגות לתנור בפרק זמן מחושב עפ"י פרמטרים גיאוגרפיים? כדי לספר סיפור ולתת נשיקת לילה טוב עם זיקה היסטורית?
ילדה שרואים שהיא חכמה ונבונה, כדאי לאתגר אותה כמו שכתבו כאן בחכמה לפניי, בבית ובאופן נעים וערכי. עידודה כ"מחוננת" עלול ליצור תסכול רב כאשר תמצא את עצמה במצב בו אינה יכולה להפוך לאינשטיין הבא, כי יש דברים יותר חשובים- ילדיה, למשל. שלא לדבר על קשיים ממשיים של מי שהורגלה באיתגור שכלי והזנחת החלק הנשי, האמהי בחייה.
יש לנו, כנשים, תפקיד אדיר ורב חשיבות, והוא גידול בעלינו וילדינו ללימוד התורה ולקיום מצוותיה בשמחה ובאהבה. ואת כל המחוננות שלנו אנחנו אמורות להכניס לשם.
ואיכשהו, זה לא ממש מסתדר עם הסגידה להישגים לימודיים כיום.

כמה מקומם. וכי ההשקעה בלימודים מחייבת שאשה יהודיה תזניח את ילדיה? הפרמטרים היחידים אם להשקיע בלימודים הם אופן החלפת הטיטולים והכנסת העוגות לתנור שיגזרו מכך?
אני לא רואה שום סגידה ללימודים היום. אני רואה בנות ששורפות את שנות התיכון בפעילויות חברתיות (ערכיות! בונות! מפוקחות!) ואח"כ מקדשות את העניות ובזות לכל מי שעובדת במה שהוא מעבר לטלמרקטינג (מבלי לזלזל ח"ו בטלפניות היקרות) בטענות של השתדלות יתר וכו' וכו'.

לו בנות הסמינרים היו לומדות היום ברמה גבוהה ובאופן ממוקד לימודים בתחום בו יש פרנסה בכבוד ומחוננות היו ממנפות את כישוריהן לפרנסת בית של תורה באופן כשר ומיטבי-נשות ישראל היקרות לא היו נאלצות לנצל את כישוריהן השכליים ע"מ למתוח את משכורתן מינימלית כדי לכסות את צרכי הבית.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אן;2229496:
קודם כל, אני מסכימה איתך עקרונית, וגם נהניתי מהניתוח. (את מחוננת, לא?...)
אני יותר מזדהה עם הסוג השני.
אובחנתי כ"מחוננת" בכיתה ג' או ד', לא זוכרת; שנתיים אחר כך עברתי לבית יעקב.
ההורים שלי נהנו מבערת הידע שלי, אבל לא סגדו לה; הם היו צוחקים שהתעודה שלי "משעממת" כדי להוריד לי את הצורך להוכיח את יכולותיי. אבל זה עזר במידה מוגבלת- כי החברה (גם החרדית!!) מעריצה גאונים.
וזה יוצר ת ס כ ו ל, כשאת מגלה שכל "חוכמתך" צריכה להתכנס אל תוך הבית, כי היית רגילה לקצור תשואות ומחיאות כפיים על הברקותייך ועכשיו קשה לך להשיג אותן על הברקת הרצפה....
אז שוב, יש צורך לאתגר ילדה כזו, לענג אותה בדברים מרתקים, וללמד אותה את הדברים המרתקים בנשיות!!
רק בתקופה האחרונה גיליתי למשל, כמה גאונות והנאה יכולה להיות במטבח. כמה יצירתיות.
.

חוכמת נשים בנתה ביתה - את החוכמה של האישה רואים דווקא בבית!! איך היא מנהלת את הילדים, אך החינוך שלה, האם היא אישה בונה או אישה הורסת, אך היא מתנהגת לבעלה, לחמותה וכו'
אך היא מנהלת את נקיון וסדר הבית,בשולים ואפיה...אם האישה תתנהג בחוכמה הכל יעריצו אותה!!!
אמא שלי היא אישה מוערצת בעני אנשים וכל זה גם בגלל הבישולים שלה, החינוך שלה וכו'

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה