דרוש מידע לא מסוגלים לעזוב את ירושלים

מצב
הנושא נעול.
הייתי טורח להתייחס עובדתית, אם הייתי מתרשם שיש לכותבת היכרות, ולו שטחית, עם בית שמש.
אך כמעט אין שורה אחת שכתבה שמתאימה עובדתית לבית שמש.
רק אעיר שהאשכול לא התיימר להשוות בין ירושלים לבין בית שמש, אלא לשאול האם יש הצדקה להיאחזות בירושלים בכל מחיר, גם במחיר של החיים עצמם.
ומנין לך שלא גרתי בבית שמש?!

עיין בתגובתי לעיל.
הפקטור היחיד המשמעותי בין ירושלים לבית שמש הוא המחיר.

מלבד זאת כל שאר הנתונים- נתונים לפרשנות אישית, וכאן רואים את "חן המקום על יושביו"

אני לא מתכחשת לעובדה שההבדל במחיר הוא דרמטי ביותר, והוא הפקטור המשמעותי.
ולדעתי הפקטור היחיד.

יש פה ניקים שמנסים בכל דרך להגיד שהחיים בבית שמש יותר טובים מלבד הקטע של המחיר,
וזה פשוט לא נכון עובדתית.

יש לכל מקום יתרונות וחסרונות
וגם- כל נתון יכול להחשב בעיני כל אחד כיתרון או חיסרון.
והדוגמא הטובה ביותר הוא מזג האוויר.
שאחד יעדיף קריר ונעים יותר בקיץ ובסתיו, והשני יעדיף חמים יותר בחורף.
יש מעלה גדולה בבית שמש או במקומות אחרים שכולם שם צעירים, אני גם לא רציתי לעזוב את ירושלים, וכשעזבתי לא רוצה לחזור, זה חלום גם להורים וגם לילדים לגור במקום שיש הרבה חברה תואמת לגיל, בירושלים היינו בודדים לגמרי.
גם אם מישהו יתן לי דירה חינם לא מעונינת לחזור

קודם כל ירושלים זה לחץ חברתי, מה יגידו החברים. אם אני הולך לחתונה של חבר ומספר שהלכתי לגור בעפולה זה עלול להכניס אותי למשבר של שבוע...
אז כן צריך להשתחרר מהלחץ החברתי.
דבר שני, לפעמים רק לאחד מבני הזוג זה פסגת החלומות ולשני זה חלום שחור. הוא מוכן לגור במחסן \גילה\ חור שצריך לטפס אליו בסטנדרט 50 מדרגות עם עגלה של תינוק + 4 קומות בלי מעלית.... והיא מעדיפה שפיות. דירה בגודל סביר, לקנות חלב בלי כושר, להגיע לעבודה עם תחבורה נורמלית
במקרה הזה אין הצר שווה בנזק המלך, אם שניים מוכנים להקריב ולשאת בנטל אז בכיף אבל אם אחד סובל אין ענין לקדש את הפרה בכח.
דבר שלישי צריך להסתכל על העתיד, אם אין לכם דירה עכשיו בירושלים ובשום מקום , אז תתכוננו לשלם שכירות גבוהה מאד בעתיד כשהמשפחה תגדל. תחשבו מעכשיו על דירה בכל מקום שתוכלו לעבור אליו במקרה שתאזרו אומץ \תאלצו לעשת את הצעד הזה
דבר רביעי והכי חשוב החלטתם לעבור? אל תנחמו את עצמיכם שזה לשנים בודדות. הדבר הגרוע ביותר זה להיות עם רגל אחת באופקים ורגל אחת בירושלים, יש לזה הרבה סיבות למה לא.והאחת מהן, השולית ביותר כי בד"כ זה לא קורה. ואם זה קורה או שזה קורה מייד או אחרי הרבה שנים משהו כמו 10. ובכלל זה שזהלא מוחלט זה ממשיך את התעוקה והגלגלת של ההתנצלויות והמשברים.

לא יודע למה זה הפריע לי קצת
אבל יש פה איזה נימה של צדקנות מוכנים להקריב
אולי זה לא, אולי זה מעדיפים לגור בדירה שלנו בחוסר מקום כדי לא להתגלגל בשכירות
ולא לעבור לפרפריה בגלל משכורת,
באותה מידה ואף יותר אני יכול לכתוב אני ואשתי מבינים שהחיים לא פיקניק הסתכלנו למציאות בעינים קפצנו למים התנקנו מהסינר של ההורים כמו ילדים גדולים ומצאנו את עצמינו בקהילה נפלאה בחריש עם דירה חדשה ומרווחת.
קיצור תכתבו מה אתם חושבים בלי קורבנות למיניהם עם משמעות קטנה שמי שעם ראש בריא קצת יותר ועשה צעדים הוא חושב שהחיים פיקניק
תודה
הכל טוב,
כל אחד מה שנכון לו.. אם הייתי עובדת במקצוע אחר, הייתי כנראה עוברת לגור בצפון\דרום..
לא הייתי משלמת ככה
וכל הכבוד לכם שהתנתקתם ככה זה באמת הקרבה :)

אלו שלא טעמו, וכן רבים מאלו שטעמו והצליחו להשתחרר, לא מסכימים שיש לה מה להציע על פני מקומות אחרים.
באמת?
תחבורה ציבורית פנימית ולערים אחרות זמינה בפריפריות בדיוק כמו בירושלים?
בבית שמש יש לכם קוים מלפנות בוקר עד השעות המאוחרות לכל ערי הארץ?
ותחבורה פנימית? אז למה האשכולות המתלוננים האין סופיים על מצב התחבורה הפנימית של בית שמש?
ומקומות תעסוקה? איזה מקומות תעסוקה רוחיים בית שמש מציעה בדיוק כמו בירושלים? ובאותו שכר?
ומשרדי ממשלה? ומשרדים בכללי? (עורכי דין לדוג')
ורפואה מעבר לרופא ילדים בקופ"ח? רוב האנשים צריכים מדי פעם חוות דעת רפואית, מיון ילדים וכו'
ומוסדות לימוד ברמה בכל הסגנונות?
רק אני מכירה בחורי ישיבה קטנה ואברכי כולל (לטאים) שנוסעים מבית שמש לי-ם ולא הפוך?
ושומעת מאברכים מצוינים שלא מוצאים את עצמן מבחינת רמה לימודית?
ברור שלא כולם אלא מיעוט קטן אבל לא נראה לי שבי-ם יש אחד שאומר את זה...

לכל מקום יש מעלות וחסרונות, בהחלט,
וגם לי-ם
אבל זה מגוחך לגמרי לכתוב שאין לי-ם שום דבר להציע על פני בית שמש לדוג...
יש אנשים שיעדיפו את המעלות והחסרונות של י-ם
ויש שיעדיפו את המעלות והחסרונות של בית שמש
ועדיין אם השכונות החרדיות של י-ם יקרות בהרבה מבית שמש כנראה חלק גדול מהציבור מעדיף את י-ם על מעלותיה וחסרונותיה

נערך לאחרונה ב:
רק אני מכירה גם אנשים שלא גרו מעולם בירושלים ואין להם משפחה בירושלים
ואחרי החתונה עברו כזוג לגור בירושלים ולא רוצים לעזוב אותה?
(גם כאלה שגרו ובני משפחתם גרים בבני ברק או בבית שמש)
וגם אנשים שעשו הלוך ושוב בין ירושלים לפריפריות שונות וחלקם בסוף התיישבו בירושלים וחלקם בפריפריה?
וגם אנשים שקנו דירה בבית שמש, גרו שנה וחזרו לירושלים במתכונת של לשכור ולהשכיר?
וגם אנשים שכל החיים גרו בירושלים ועזבו ולא מבינים איך הם לא עשו את זה קודם?
וגם אנשים שכל החיים גרו בירושלים ועברו וגם שמחים במקום החדש וגם מתגעגעים לירושלים?
וגם אנשים שלא גרו בירושלים, ולא מצליחים לדמיין איך זה לגור שם?

נראה לי קצת שיטחי לכתוב שכיום כל מקום חרדי מבוסס שווה יותר מירושלים.
לכם אולי זה נכון אבל אני לא רואה את זה סביבי כמשהו גורף.

חושבני שיש ויכוח על הנתון הזה.
אלו שלא טעמו, וכן רבים מאלו שטעמו והצליחו להשתחרר, לא מסכימים שיש לה מה להציע על פני מקומות אחרים.
עזבו מיסטיקה, בזה אני לא מבין. מדבר על נתוני ואיכות חיים.
משום מה חלק מחברי חזרו לי-ם
חלק סוג של מבואסים כי טענו שחוץ מדירה מרווחת אין דבר שמגשים להם את י-ם אם מבחינה של מזג אויר אם הצעה של מקומות עבודה/כוללים....
ויש לדעתי חלק שמראים שהכל טוב
כי מה לעשות אין תחליף לי-ם א"א להתכחש למעלות הגדולות של העיר הזאת!

לדעתי צריך לעשות הפרדה
בין אלו שהשתקעו בדירה קנויה שיערב להם
מאמינה שלקחו את כל השיקולים בדרך...
לבין אלו שבוחרים לשכור דירות/כוכים/מחסנים/יחידות,
ולסבול את הצפיפות/המחיר המופרז/ המחסור באור/באויר/הכמויות מדרגות/הריחות/העובש/הנזילות/מקקים/ עכברים/ וכל מיני מרעין בישין/הפקקים /התחרות/היוקר מחיה/ המראת וכו (כאן המקום להוסיף)
רק כדי ל"השאר בירושלים"
אם בן אדם פוקח עיניים לבעיות, ולאפשרויות שאפשר לפתור אותם (בקלות יחסית, ועוד להשאר עם עודף)
ועם כל זה בוחר להשאר....בבקשה תהנו....

אה באמת?
תושבי בית שמש אף פעם לא נוסעים לקניות בי-ם?
יש לכם הכל הכל בשכונות החרדיות של ב"ש?
כולל רפואה טובה?
כי אם לא- אתם גם מגיעים בדיוק לאותם מקומות כמו הירושלמים רק אחרי נסיעה ארוכה יותר
למה שילד בית וגני שנוסע לגאולה התקלקל יותר מילד מבית שמש שנוסע לאותו מקום בדיוק?
גם אם בבית שמש כולם חרדים צנועים וצדיקים
אי אפשר להסתדר בלי לצאת מהעיר...
אני בית שמש שנתיים ולא נתקלתי בשום דבר שהיה חסר לי

גם בעולם הישיבות רואים שבחורים משאר הארץ יותר שמורים מהירושלמים.
אין ספק שהחומרנות שמגיעה מכל מיני אוכלוסיות מבחוץ (וד"ל) בתוספת מראות פריצות בכל נסיעה באוטובוס או ברכבת, הורסו את נשמתם של צעירי הצאן.
בהחלט הגיוני
ירושלים מציעה לבחורים המון אפשרויות בילוי ושיטוט שאין בהרבה מקומות אחרים
כמובן שבחור יכול לנסוע מבני ברק לתל אביב אם הוא רוצה
אבל בירושלים הכל יותר נגיש וזמין
בטח לבחורים על טרמפים או אופניים
ויש לא מעט בחורים שזה אסון בשבילם
לא כולם, שלא יקפצו פה.
אבל להרבה אחרים, כן.

אני בית שמש שנתיים ולא נתקלתי בשום דבר שהיה חסר לי
אני גרה בין בית שמש לירושלים.
לאחרונה מתעדפת לעשות קניות בבית שמש מירושלים. קדם כל בגלל אפשרויות החניה אבל גם בגלל העמס המופחת והשרות היותר טוב שמקבלים בשל כך!
אז אם מחפשים לצאת לקניות עניניות, לרכוש מה שצריך במחיר טוב בית שמש לוקחת. לא חסר בה כלום.
יתכן שמי שמחפש את הזוג הנעליים שנחתו השניה מארה"ב במחיר מפולפל לא ימצא אותם בבית שמש. אני פשוט לא שיכת לאוכלוסיה הזו לכן אין לי שום יתרון לקניות ברב שפע (ולמה אני כן יוצאת לשם לעתים? כדי לעשות שופינג עם אמא אז שוב חוזרים לחוית מגורים ליד ההורים אבל זה לא קשור לירושלים...)

אין כמו ירושלים בעולם כולו, אין חולק, כולנו אוהבים את העיר הזו.
אבל יש יתרונות רבים במגורים במקומות אחרים. וצריך לשים לב אליהם כשאין את היכולת הכלכלית לגור בירושלים.

יש לי קרובת משפחה שגרה בירושלים שהיתה רוצה לתת לילדים שלה איכות חיים כמו שיש אצלנו (בית שמש)
המרחבים,השקט ,הנוף
ואני גרה בירושלים ויש לי כמה בני משפחה בבית שמש, ואין לי שום ענין ורצון לעבור לבית שמש.
זה די מצחיק להביא מקרה אחד כהוכחה :)

בלת"ק
כל הזוגות הצעירים שנשארים בירושלים ליד ההורים,
תחשבו אם הילדים שלכם עוד יוכלו להשאר שם,
או שתגרו עריריים אבל בירושלים,
הילדים יגרו אחד כאן אחד שם וכו...
אם תעברו לפריפריה, אולי הילדים יגרו בעתיד לידכם.....

כל מי שיודע לחלק בין קדושה שמתייחסת לאדם ובין קדושה שתלויה בעצם הדבר מבין שיש כאן ערבוב נושאים.
עיר חרדית היא לא קדושה מצ"ע, ירושלים כן.

לא. וכפי שהפוסקים נימקו שהשכונות החדשות בירושלים בגלל שהם סמוכות לפלטרין של מלך. אז מה שייך לבית שמש, ביתר או מקסיקו..
בהר נוף יש קדושה שתלויה בגלל "עצם הדבר" למה כי זה סמוך ונראה, ובית זית לא סמוך ונראה? קריית מנחם סמוך ונראה, ומושב אורה לא סמוך ונראה?

ירושלים היתה יקרה יותר וללא פרופורציה מהפריפריות של אז.
לפני 40 שנה ההבדל במחיר בין הר נוף לעמנואל (!) היה 5,000$ (95,000$ לעומת 100,000$) והיו שהעדיפו את עמנואל כי אמרו שזו העיר החרדית החדשה וגם כן היו הטבות במשכנתא, כך שהפער במחיר בין ירושלים לעמנואל (!) לא היה כ"כ גדול...

למה אתם לא גרים בירושלים שבין החומות ששם היא הקדושה הכי גדולה ?
יש מצווה לגור בירושלים בין החומות? למה לא כל הרבנים גרים שם? (אני לא אומר שאין עניין, אבל לצערי אני לא בדרגה לקיים "עניינים")

זה נקודה לדיון.
דווקא כמי שחושבת שאין על מזג האוויר של ירושלים, זה לא חד ערכי.
המציאות שאין צורך לכרבל ילדים בחורף, ומזג האוויר ממוצע ולא מזיע מאד בקיץ. (אם כי אכן יותר חם, אין חולק, אבל יש מזגן) היא גם מעלה לא רק חיסרון.
שלא לדבר על כך, שברמות ד' וג' שהמערב שלהם פתוח לחלוטין, יש אוויר מצוין ממש.
גם בשיא הקיץ.
לא כמו ירושלים, אבל לא מאד רחוק, וכן גם לא כמו ירושלים בחורף...
אז שוב זה ענין שנתון לפרשנות ולהעדפות אישיות, ובלתי אפשירי להגיד שזו מעלה של עיר אחת על פני השניה באופן גורף.
גם סימן שאלה.
בפועל רואה משפחות צעירות בי-ם, רמת המושגים שמושפעת מאוכלוסיית תצו"ח, בהחלט מעלה את התחרותיות שתושבי בי"ש צופים בה מהצד ומשפשפים עיניים.

יחסית בבי"ש בהחלט אין את הקטע הרהבתני, ומצוי מאד שאנשים חיים לפי רמת המושגים של עצמם.
תראי שציינתי שלא מדובר על רמת החיים מבחינת קניות וסטייל ארצות הברית.
תחרות קיימת בעוד הרבה מישורים.
אין מצב שעיר שבה גרים כ"כ הרבה צעירים אחד ליד השני, והחברה כ"כ צמודה, (ויש בזה גם המון מעלות) לא תביא להשוואות ולתחרות בין אחד לשני.
מה שאין בירושלים כעיר מתבגרת שאין בה חברה צעירה צמודה, שבאופן אוטומטי הילדים וההורים גדלים יותר כאינדבידואלים.
ואין כאן הכרעה מה טוב יותר או פחות, אלא הצגת עובדות בשטח.

תחבורה ציבורית פנימית ולערים אחרות זמינה בפריפריות בדיוק כמו בירושלים?
בבית שמש יש לכם קוים מלפנות בוקר עד השעות המאוחרות לכל ערי הארץ?
ותחבורה פנימית? אז למה האשכולות המתלוננים האין סופיים על מצב התחבורה הפנימית של בית שמש?
יש הרבה דיונים בגלל שבית שמש עוברת מהשלב של עיר קטנה לשלב של עיר גדולה ולכן יש שינויים במסלולי הקווים (כמו בירושלים שהוציאו את התח"צ מבר אילן בגלל הרק"ל, ובעבר הוציאו מיפו, ועשו נת"צ ירמיהו שפע חיים וכו'). התחבורה ציבורית בבית שמש מצוינת. וגם מירושלים אין מכל שכונה בירושלים אוטובוס לפריפריות, אלא צריך לקחת אוטובוס פנימי בתוך ירושלים, תכלס ייתכן שתושב בית שמש יגיע יותר מהר לחלק מפריפריות כי יש לו אוטובוס מהשכונה. (כמובן בירושלים יש תדירות יותר גבוהה).

ומקומות תעסוקה? איזה מקומות תעסוקה רוחיים בית שמש מציעה בדיוק כמו בירושלים? ובאותו שכר?
ומשרדי ממשלה? ומשרדים בכללי? (עורכי דין לדוג')
ורפואה מעבר לרופא ילדים בקופ"ח? רוב האנשים צריכים מדי פעם חוות דעת רפואית, מיון ילדים וכו'
ומוסדות לימוד ברמה בכל הסגנונות?
רק אני מכירה בחורי ישיבה קטנה ואברכי כולל (לטאים) שנוסעים מבית שמש לי-ם ולא הפוך?
ושומעת מאברכים מצוינים שלא מוצאים את עצמן מבחינת רמה לימודית?
ברור שלא כולם אלא מיעוט קטן אבל לא נראה לי שבי-ם יש אחד שאומר את זה...
נסיעה לתעסוקה ומקומות לימוד מבי"ש לירושלים יכולה להיות כמו נסיעה פנימית בירושלים כך שזה לא משנה באיזה "עיר" זה נמצא.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה