עזרה מדברים בחרדית? זקוקה לתרגום!

מצב
הנושא נעול.
ההונגרים קוראים לזה הוליפצעס
קאפוסטה לא שמעתי אף פעם
כרוב ממולא זה טוטוט קאפוסטו. קאפוסטו פירושו כרוב. הרבה משתמשים בקיצור ב"קאפוסטו" בשביל לתאר כרוב ממולא. אולי הוליפצעס זה ביידיש, כי זה ממששש לא נשמע הונגרית.

כרוב ממולא זה טוטוט קאפוסטו. קאפוסטו פירושו כרוב. הרבה משתמשים בקיצור ב"קאפוסטו" בשביל לתאר כרוב ממולא. אולי הוליפצעס זה ביידיש, כי זה ממששש לא נשמע הונגרית.
התכוונתי אכן לאידיש הונגרית:)
הונגרית אין לי מושג

אידיש עתיקה וגרמנית. היום אומרים מאמע, ובכינוי מאמי

אגב הבובה (משחק) מגיע מ"פופה" הצרפתי שמשמעו אשה קטנה (והשוו לבייבי) אך בבושקה ברוסית זה כבר סבתא.....

ובשו״ת דברי חיים בעניין אשה שמעריסתה נקראת חיה ולשם געגועין קראוה לסימן טוב ״באבא״ כדרך שמכנים אלטער לס״ט וכו׳ (ח״ג אה״ע קנג)

ומצאנו מילה אחת שיש לה משמעויות שונות בשפות אחרות כגון: נין שבעברית זה בן כמו "אם תשקור לי ולניני ולנכדי" (וכן בספרדית ניניו זה ילד וניניה זה ילדה)

ובגמ' סוטה כתוב - וַיֵּצֵא אִישׁ הַבֵּינַיִם מִמַּחֲנוֹת פְּלִשְׁתִּים וְגוֹ׳ מַאי בֵּינַיִם אָמַר רַב שֶׁמְּבוּנֶּה מִכׇּל מוּם וּשְׁמוּאֵל אָמַר בֵּינוֹנִי שֶׁבְּאֶחָיו דְּבֵי רַבִּי שֵׁילָא אָמַר שֶׁהוּא עָשׂוּי כְּבִנְיַן רַבִּי יוֹחָנָן אָמַר בַּר מְאָה פָּפֵי וַחֲדָא נָאנָאי וְגׇלְיָת שְׁמוֹ (סוטה מב)

וכותב שם רש"י - נאנאי - זהו אב בלשון פרסי:

וזה מזכיר לי שלפני 6 שנים בערך הייתי בטיסה מארה"ב לאיטליה ולידי היתה סבתא נחמדה ששיחקה כל הטיסה עם הנכד שלה בכל מיני משחקים שהביאה איתה לטיסה וכל הזמן הנכד אמר לה "נונה" מתיישהו במהלך הטיסה החמאתי לה על כך שהיא סבתא נפלאה ושאלתי אותה מה פירוש המילה "נונה" באיטלקית, והיא אמרה לי שכך אומרים "סבתא"

חצי בלת"ק (חושש שעד שאגמור לקורא את כל האשכול 1. הוא יינעל 2. אשכח את מה שרציתי לכתוב)

בישיבות, הר' אלחנן הידוע..

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה