"אני מאוד לא אוהב את שוק הנדל"ן בישראל. בשורה התחתונה, התשואות משכירות בישראל כל כך עלובות, 1.8%–2.5%, שאתה לא יכול באמת לעשות כסף מזה, לדעתי. למעט דירה למגורים, שהיא החלטה צרכנית יותר, אני לא קונה דירה בישראל", כך אמר אבנר סטפק, מבעלי בית ההשקעות מיטב, בכנס משקיעים של גיא נתן, מנהל קרן הגידור Valley, שנערך ביום שישי האחרון.
סטפק הוסיף: "בשוק הזה יש 'רימונים בלי נצרה', כמו
עסקות 90/10 שאוטוטו מגיעות לשלב הקריטי. אני פחות אוהב את מניות הדירות למגורים בישראל. אני חושב שהתמחור שלהן — גם היום — גבוה מדי".
בשיחה עם TheMarker אמר סטפק: "לדעתי, השוק הזה בבועה מבחינת כל פרמטר: החל ממחיר למ"ר; כמות המשכורות שצריך לרכישת דירה במחיר ממוצע, שהיא יותר מ-250 משכורות; וכנגזרת של זה, העובדה שהיקף המשכנתא הממוצעת זינק מכ-620 אלף שקל לפני כחמש שנים לאזור 1–1.1 מיליון שקל כיום. זאת עלייה חדה, והבעיה העיקרית היא שזה הפך את המחירים לבועתיים ואת הדירות ללא־נגישות".
בנוגע לשוק השכירות, סטפק אמר: "התשואות עלובות, אין להן אח ורע בעולם המערבי, לא באירופה ולא בארצות הברית. בפער הנוכחי בין התשואה השוטפת משכירות לבין עלות המימון, שזה אחד המדדים המקובלים להשקעות נדל"ן, אף אחד לא משקיע. ברוב העולם לא מקובל להשקיע בדירות רק על סמך זה שאנחנו מאמינים שתהיה
עליית ערך, אתה קודם כל רוצה שתהיה לך תשואה נורמלית מהשכרה. בארה"ב ניתן לקבל תשואות של 5%–6%".
לדברי סטפק, גם שוק האג"ח הקונצרניות, שמציג מרווחים נמוכים (הפער בין תשואות האג"ח הקונצרניות לממשלתיות), אינו אטרקטיבי במיוחד. "אני חושב שזו לא תקופה להסתער על אג"ח קונצרניות, ואולי אף לצמצם שם את ההשקעה. הסיכון ביחס לסיכוי לא מצדיק השקעה גדולה בתחום זה. אני מעדיף דווקא את האג"ח הקונצרניות הבטוחות יותר (אג"ח בדירוגים גבוהים), אף שהמרווחים שם יותר נמוכים, בטווח קצר־בינוני — ולא באיגרות החוב הארוכות", אמר סטפק.
סטפק רואה שתי נקודות אור בשוק הנדל"ן. לדבריו, מחיר המשכנתאות צפוי לרדת, ובנוסף, צד ההיצע בישראל לא מנוהל. "מגמת הירידה במחירי המשכנתאות תמשיך ללא קשר לירידה בריבית בבנק ישראל. תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות, והן קובעות את מחירי המשכנתאות.
"בשוק יש עודף היצע של דירות לא־מכורות, כ-83 אלף דירות. אם הייתי רגוע לגבי צד ההיצע, שמדינת ישראל מנהלת ברשלנות רבה זה שנים, אולי הייתי אומר שתהיה קריסת מחירים בנדל"ן, כי הביקושים לא כאלה חזקים. אבל אני לא באמת חושב תהיה פה קריסת מחירים, בגלל שגם צד ההיצע מטופל גרוע".
מדד ת"א 125 עלה ב-52% ב-12 החודשים האחרונים, ומדדים סקטוריאליים — כמו מדד הביטוח — הציגו ביצועים טובים יותר. סטפק התייחס לעליות בת"א ואמר: "יש מקום לעליות נוספות, אבל עכשיו זו תקופה לסלקטיביות במניות".
"יש פה יוקר מחיה מטורף שגורם לעזיבה"
בכנס המשקיעים השתתפו בין היתר יוסי לוי, מנכ"ל ומייסד מור בית השקעות, ומודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק הפועלים. "אני לא אוהב את הקונספציה הזאת שהכלכלה פה חזקה, תמיד היא תהיה חזקה והשקל תמיד מתחזק. זו קונספציה", אמר לוי. "יש פה הרבה בעיות מתחת לפני השטח, שאם לא יטפלו בהן — נהיה בבעיה. אנחנו מתחילים לראות את הדברים אחרת".
הוא הוסיף: "יש פה יוקר מחיה מטורף, דרך אגב, שמשפיע עליכם וגורם לחלק מהצעירים גם לעזוב את הארץ. יש פילוג בעם, שאם לא יטפלו בו, חלק מהאנשים החכמים ואלה שמובילים את השוק ותורמים לרווחים מאוד גדולים של חברות שמשלמים מסים לממשלה — יעזוב. חלק קטן מהם כבר עזב את הארץ. אם זה ימשיך ככה, כנראה שעוד חלק יעזוב".
שפריר הסכים כי "הבחירות הבאות הן קריטיות. יש שני נושאים קריטיים: שוויון בנטל ביטחוני וגם כלכלי, זה משהו שהוא קריטי לכלכלת ישראל ב-20–30 שנה הקרובות".
המשתתפים התייחסו גם לטרנדים שונים, כמו בינה מלאכותית (AI) והשקעות בקריפטו. סטפק אמר: "לדעתי, מבחינת השווקים, טרנד ה-AI כבר מאחורינו, אין מה לחפש בחברות AI היום". לוי התייחס גם להשפעות הנלוות של AI על מגזר האנרגיה: "יש חברות שעוסקות בתחום של כורים גרעיניים קטנים. לחברות האלה יש דרישה מטורפת. הביקוש לחשמל בשביל AI רק הולך לגדול, כי בונים עשרות ומאות חוות שרתים".
שפריר התייחס להשפעה המבנית של AI על הכלכלה: "בשורה התחתונה, זה מקפיץ את הפריון ומגדיל את הרווחים של החברות, אולי ב-8%–9% ממה שהיינו רגילים בעבר".
המשתתפים התייחסו גם לטרנד הנוכחי של מטבעות דיגיטליים ושוק הקריפטו. "אני מאוד מאמין בקריפטו. אני כבר 13 שנים בתעשייה הזו", אמר סטפק. "ברור שהמוסדיים ייכנסו, זה בכלל לא שאלה של אם, רק של כמה ומתי".
לוי, ולעומתו, אמר: "אני בקושי מתעסק עם זה. רק בקטנה, בעיקר ביטקוין ואתריום. אבל הבן שלי מתעסק רק בזה. אז בניגוד לדעה שלי, זה לא משנה כמה אמרתי לו, 100% מהכסף שלו מושקע רק בזה. העולם שייך לצעירים והתחום הזה יתקדם. ותאמין לי, באחוזים שהוא עשה — אני מצדיע לו".
דה מרקר