לא כל דבר שקורה זה מתוך כוונה זדונית להרוס את האמונה ההו-כה- שברירית.
השינוי הזה קרה מתוך הבנה שהמילה "ניצול" מוחקת את הסבל שעבר האדם. המילה "שורד" משמעותה- עבר סבל רב, וב"ה הצליח לשרוד למרות זאת ולמרות שנושא עימו לתמיד את תוצאות הסבל שעבר.
(מבחינת תזמון, זה קרה יחד עם התרחבות ההכרה בניצולי שואה לצורך גמלה, גם לכאלה שלא היו במחנות ויצאו מאירופה לפני, וההבנה שצריך לבדל את מי שלא ממש עבר שואה ומי שכן)
אז נכון שלפני 80 או 50 שנים לא היתה מודעות לזה, כמו שלא היתה מודעות להכרה בסבל מכל סוג. לילד עם לקות קראו עצלן, החביאו ולא טיפלו בפגועי נפש ופגיעות מכל סוג לא קיבלו הכרה וטיפול. "מה שהיה- היה"
ב"ה אכשר דרא. היום לא מאשימים קרבנות פגיעה (הלוואי), מטפלים בלקויות למידה, ומכירים בסבל של אנשים שעברו זוועות ולא מוחקים אותן בשם "פגיעה באמונה"
בתקופה האחרונה נכנס המונח החדש "שורד" שורד שבי שורדי שואה,
עד לא מזמן הם היו ניצולי שואה ועכשיו הם שורדי שואה, ניצולי השבי אפי' לא זכו לזה הם הוגדרו מיד "שורדי שבי", לא ניצולי שבי ואפי' לא שאלו אותם איך הם מגדירים את עצמם...
השאלה שצריכה להישאל היא האם זה מקרה?
המסקנה פשוטה יש פה גורמים שרוצים שכשנדבר עליהם לא יהיה לנו בראש שום רמז והרגשה כלפי "מציל" כי רצונם להשכיח ולשנות בתת מודע שלנו, ובעיקר מרוב אחינו בני ישראל שבשדות, את הידיעה האמיתית והפשוטה שהוא יתברך לבדו עשה עושה ויעשה לכל המעשים ובפרט מעיתות ומצבי סכנה שהיה פשוט לכל יהודי גם הרחוק ביותר, שרק ה' יתברך מציל אותו את זה הם רוצים לקעקע.
פירוש מרחיק לכת
מתמסכן וקורבני.
מתנצלת (בעצם למה אני צריכה להתנצל)
שהוכחות מGPT מעולם לא גרמו לי להעריך את החשיבה הכה עצמית.
לענ"ד
זה לחזק את הרושם שזה היה יותר 'בידיים שלהם'
כמו יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
לא חושבת שנגד הקב"ה היה להם בראש
יותר מנגנון הגנה לתת להם משהו להשען עליו - כוחות ההשרדות
(כי אין להם אמונה)
כל התפיסה הזאת,
כמה המדינה מחפשת אותנו היהודים המאמינים,
לא בוגרת בעיניי.
עד לא מזמן הם היו ניצולי שואה ועכשיו הם שורדי שואה, ניצולי השבי אפי' לא זכו לזה הם הוגדרו מיד "שורדי שבי", לא ניצולי שבי ואפי' לא שאלו אותם איך הם מגדירים את עצמם...
השאלה שצריכה להישאל היא האם זה מקרה? או שיש פה גורמים עוינים!! שמנסים לשנות אותנו ואת התודעה שלנו!!!
מה קרה שפתאום אחרי כל כך הרבה שנים התחילו להשתמש במונח החדש הזה וזה בולט בעיקר בניצולי השואה שאחרי 80 שנה שהם ניצולי שואה הם נהיו שורדי שואה. והשינוי למי שעקב כמדומני מגיע מהתקשורת החילונית מצד מסוים, ואט אט חודר גם לתקשורת החרדית שהתלהבו מהמונח החדש, אך לא ירדו לעומק הטמון בו.
ומהו באמת?
נסביר: המילה ניצול היא משורש 'נצל' והמילה שורד משורש 'שרד'.
סוג
שורש נ.צ.ל (להינצל / להציל)
הערה
שורש ש.ר.ד (לשרוד)
הערה
בניין קל (פָּעַל)
–
אין צורת קל רווחת
שָׂרַד
עבר
עבר – יחיד זכר
נִצַּל
להינצל (נפעל)
שָׂרַד
שרד
עבר – יחיד נקבה
נִצְּלָה
שָׂרְדָה
עבר – רבים
נִצְּלוּ
שָׂרְדוּ
הווה
נִצָּל / נִצֶּלֶת
פועל סביל – מי שניצל
שׂוֹרֵד / שׂוֹרֶדֶת
פועל פעיל
עתיד
יִנָּצֵל / תִּנָּצֵל
יִשְׂרֹד / תִּשְׂרֹד
ציווי
הִנָּצֵל! / הִנָּצְלִי!
בניין נפעל
שְׂרֹד! / שִׂרְדִי!
מקור
לְהִנָּצֵל
לִשְׂרֹד
שם פעולה / בינוני
נִצָּלוּת (נדיר), הַצָּלָה (מהפעיל)
לפי הקשר
שְׂרִידוּת
שם עצם מופשט
בניין הפעיל (גרימת פעולה)
הִצִּיל
גרם למישהו להינצל
–
אין שימוש
בינוני פעיל (המציל)
מַצִּיל / מַצִּילָה
מי שמושיע אחרים
–
שם עצם מתואר
נִצּוֹל / נִצּוֹלָה
אדם שניצל
שׂוֹרֵד / שׂוֹרֶדֶת
אדם ששׂרד
ההבדל פשוט ל'נצל' יש הטית הפעיל 'הציל' ל'שרד' את הטיית 'משריד'.
המסקנה פשוטה יש פה גורמים שרוצים שכשנדבר עליהם לא יהיה לנו בראש שום רמז והרגשה כלפי "מציל" כי רצונם להשכיח ולשנות בתת מודע שלנו, ובעיקר מרוב אחינו בני ישראל שבשדות, את הידיעה האמיתית והפשוטה שהוא יתברך לבדו עשה עושה ויעשה לכל המעשים ובפרט מעיתות ומצבי סכנה שהיה פשוט לכל יהודי גם הרחוק ביותר, שרק ה' יתברך מציל אותו את זה הם רוצים לקעקע.
ואת זה עושים במסווה של תיקוני ודיקדוקי לשון מדומים.
1. הטיה סמנטית (Semantic Bias)
זו השפעה לא מודעת של המשמעות הגלומה במילה על האופן שבו אנו תופסים את המציאות.
במקרה הזה — המילה “ניצול” נושאת בתוכה רמז סמנטי לכך שיש מציל, בעוד “שורד” משדר פעולה עצמאית.
2. היקשרות סמנטית (Semantic Association)
המוח שלנו יוצר אסוציאציות אוטומטיות:
“ניצול” → “הצלה”, “מציל”, “חסד”.
“שורד” → “מאבק”, “התמודדות”, “כוח פנימי”.
האסוציאציות האלה נוצרות בתת־מודע ומשפיעות על הרגש כלפי הדובר או הנושא.
3. מסגור לשוני (Framing Linguistic)
זה מונח מוכר במדעי התקשורת.
הוא מתאר איך בחירת מילה ממסגרת את הסיפור או הדמות.
המילה “ניצול” ממסגרת את האדם כמי שניצל על־ידי כוח חיצוני,
בעוד “שורד” ממסגרת אותו כבעל כוח פנימי.
סיכום קצר:
מונח
הגדרה
דוגמה בהקשר שלך
הטיה סמנטית
השפעה תת־מודעת של משמעות מילה
"ניצול" מעורר דמות מציל
היקשרות סמנטית
אסוציאציה רגשית בין מילים קרובות במשמעות
"ניצול → הצלה"
מסגור לשוני
בחירה במילה שמעצבת את נקודת המבט
"שורד" ממסגר כחוזק עצמי
אם אתה רוצה להשתמש בזה בטקסט מחקרי או מאמר — הכי מדויק לומר:
“המונח ‘ניצול’ נושא הטיה סמנטית ומסגור לשוני המרמזים על קיומו של מציל, בניגוד ל‘שורד’ המדגיש עמידות עצמאית.”
היוצא מכל האמור שעלינו לעשות הכל להפסקת השימוש במונח המעוות הזה בלקסיקון שלנו.
נ.ב. לא שמעתי משהו שעורר על זה, אם כי אני לא כ"כ חשוף... כך שאם מישהו כבר דיבר על זה אשמח שתציינו. ואני קיימתי בנפשי במקום שאין אנשים השתדל להיות איש. והנלע"ד כתבתי.
זה ממש לא הגדרה נכונה, שהרי לדוגמא- מי שהיה בתאונה, ויצא ממנה בשלום- הוא ניצל ממנה, ולא שרד אותה...
מי שהיה בפיגוע ח"ו, ויצא בשלום- הוא ניצל מהפיגוע, ולא שרד אותו...
ואותו דבר על ניצולי שואה, שעד הטרנד האחרון והמשוגע, תמיד קראו למי שעבר את מאורעות השואה- ניצול שואה,
מי שעבר תאונה ולא קרה לו כלום, ניצול.
אבל מ שעבר תאונה ונפגע אנושות, שרד את השיקום המפרך.
מי שחלה בסרטן ונלחם 3 שנים,
שרד.
בלי סוף כתוב בספרים על השוטאה,
'איש לא שרד'.
כלפי "מציל" כי רצונם להשכיח ולשנות בתת מודע שלנו, ובעיקר מרוב אחינו בני ישראל שבשדות, את הידיעה האמיתית והפשוטה שהוא יתברך לבדו עשה עושה ויעשה לכל המעשים ובפרט מעיתות ומצבי סכנה שהיה פשוט לכל יהודי גם הרחוק ביותר, שרק ה' יתברך מציל אותו את זה הם רוצים לקעקע.
ואת זה עושים במסווה של תיקוני ודיקדוקי לשון מדומים.
.
היום זה כבר נכנס , אבל את השינוי הובילו לפי מה שבדק לי ג'ימיני (-ומתנצל.. שאני לא הולך לבדוק את אתרי ההבל שלהם אחד אחד) אנשי שמאל, https://gemini.google.com/share/4f948ae77255
כמובן שאין בזה ראיה מוחצת. ותמיד יכול שזה בגלל.. ובגלל...
אבל רגלים לדבר ודאי יש כאן.
אלו תהליכים שמתגלגלים מעצמם , אף אחד לא ישב ותכנן איך להנדס אותנו
קורה בהרבה מילים...
המילה "חולה" בעבר- על כל מחלונת שגרתית היינו "חולים" והיום משתמשים בה בעיקר למחלות קשות יותר,
שלא לדבר על המילים כושים, זקנים ומפגרים - שיצאו מהשפה
גם על זקן- תוכל לומר שזה הנדסת תודעה, הרי במקורותנו זה מושג של כבוד ומעורר הערכה,
למה הוצאנו את זה מהשפה?
לא יודעת באיזו עולם חרדי חייתם, אני לא בת 20... ומאז ומעולם דברו סביבנו:
חולה = "לא מרגיש טוב" (מצד שאם הוא חולה חלילה הוא זקוק ליותר מצוות כדי להינצל וכו)
מפגר = "מיוחד"
זקן = ובכן, אצל חרדים בניגוד לחילונים זו מחמאה! ובנוכחות האדם עצמו "מבוגר"
כושים = נמשיך לקרוא להם ככה! זו חלק מהקללה שלהם (למען הסר ספק: אתיופים אינם כושים כי אם אפרקאים יהודים, כמו שיש מרוקאים יהודים ופולנים יהודים.)
בקוקטייל מאמינים שריהוט איכותי הוא הרבה מעבר למראה מרשים, הוא הבחירה ביצירה על־זמנית שממשיכה להרגיש נכונה גם כשהטרנדים מתחלפים. אנו מקפידים על חומרי גלם מובחרים, רמת גימור גבוהה ועיצוב מדויק שמעניק לכל חלל נוכחות אלגנטית ונוחות יומיומית. הקולקציות שלנו נבחרות בקפידה כדי ליצור חללים מרשימים, הרמוניים ומזמינים כאלה ששומרים על יופיים לאורך שנים ומספרים סיפור של איכות ללא פשרות. עבורנו, יוקרה אינה מותרות – היא נקודת המוצא. סטנדרט שמנחה כל בחירה, כל חומר וכל קו עיצובי. אנו מזמינים אתכם לעיין בקטלוג, לבקר באולמות התצוגה ולבחור.
בלת"ק
אני חושבת שההבדל פשוט-
בשואה היתה מטרת השמדה- אז מי שלא הושמד- ניצל מהתוכנית.
מבחינת הנאצים ימ"ש, הם כישלון.
לחמאס היו מטרות פוליטיות, ואולי גם התעללות, אז הם פשוט לא ניצלו,
השבי בהחלט מילא את המטרות, אבל הם שרדו את זה, לעומת האחרים, שלא שרדו-
אבל מבחינת החמאס ימ"ש- מילאו את אותו ייעוד.
(כשהגרמנים הרגישו בסוף, הם הרגו כמה שיותר, לעומת שבי החמאס שלקראת הסוף המצב היה סטטי למדי, מבחינת כמות השורדים)
בלת"ק חלקי, לא כל כך משנה לי שיהנדסו לי את התודעה-העיקר שלא יהיה שוב 7.10
על כל פנים מי שחשוב כאן הם השורדים עצמם- שאלנו אותם מה הם אומרים? בעד או נגד?
אחרי שנשאל, נהיה חכמים יותר
לעניות דעתי מי שניצל ממאורע כלשהו- זה אומר שהמאורע פסח עליו והאדם לא חווה אותו. לעומת מי ששרד, שהיה גם היה ועם כל הקושי הוא כאן חי וקיים
לכן זו דווקא הבעת הערכה לומר שהם שרדו ולא ניצלו, מצביע על החוסן הנפשי של כל אחד מהם (שבי ושואה גם יחד)
אני חושבת שהמטרה של זה זה דווקא להמעיט מאחריות חמאס.
בדרך כלל שרידה מקושרת לאירוע לא נשלט שצריך להתמודד איתו.
החטיפה נשלטה בהחלט על ידי מממני ההפגנות לשיחרור החטופים-קאטר
בלתק
מה שעומד מאחורי השינוי מניצול שואה לשורד שואה, הוא ההבנה של הטראומה המתמשכת.
ההבנה שהשואה ממשיכה ללוות עד היום, שהיא משפיעה, ועל כן האדם "שורד" בהווה, ולא "ניצל" בעבר.
הוא שורד כל יום ויום את השואה.
ומה היה עד השנים האחרונות?
פשוט, מי דיבר לפני 80 שנה על פוסט טראומה? מי בדק מה סוחבים האנשים שחזרו משם?
הדברים נפתחו לאט לאט, וכדאי שתדעו שיש היום מחקרים על ההשפעה והטראומה של הדור השני.
וכן, ברור הרי לכולנו שכל מי שהיה בשבי בשנתים האחרונות ממשיך לשרוד את זה כל יום. זה ממש לא נגמר!
(אם לדברכים ההבדל בין "ניצול" ל"שורד" הוא בגלל שלניצול יש מציל, היה מתבקש שעל החטופים היו אומרים ניצולים, הרי לכאורה לדבריהם המדינה/צהל/טראמפ/ההפגנות הם אלו שהצילו אותם...)
אם אתם אוהבים הוכחות מג'ימיני...
(אני לא סומכת עליו, אבל אני רואה שהוא נהיה מן דאמר)
שאלה: למה שינו את הכינוי של ניצולי השואה לשורדי שואה? מה ההבדל?
השינוי בכינוי מ**"ניצולי שואה"** ל**"שורדי שואה"** נובע בעיקר מתוך רצון לשקף באופן מדויק יותר ומכובד יותר את החוויה והמאבק של היהודים שעברו את השואה, ואת התמודדותם המתמשכת לאורך השנים.
המונח "שורדי שואה" משמש כיום לצד המונח הרשמי הוותיק יותר "ניצולי שואה".
מה ההבדל ומדוע השינוי?
ההבדל טמון במשמעות ובקונוטציה הפנימית של כל מילה:
מונח
משמעות מרומזת וקונוטציה
הסיבה להעדפת "שורדים"
ניצולי שואה
המונח "ניצול" (מבוסס על "הֲלוֹא זֶה אוּד מֻצָּל מֵאֵשׁ" מספר זכריה) מרמז על פאסיביות ועל סיום ההתמודדות. הוא מתאר מישהו שניצל ממשהו שנגמר, כאילו הניצול היה משהו שקרה לו ולא פעולה אקטיבית שלו.
תחושה שהמונח אינו הולם את גודל הטראומה ומשמעות ההישרדות לאורך כל החיים.
שורדי שואה
המונח "שורד" מדגיש אקטיביות, מאבקוהתמודדות מתמשכת. הוא מתאר אדם שהיה צריך להילחם על חייו, להתגבר ולשרוד לא רק את תקופת השואה עצמה אלא גם את ההשלכות והטראומה הנפשית לאורך כל חייו.
הופך את האדם ממי שניצל במקרה למי שהצליח לשרוד מתוך כוחות נפש ומאבק, ומכיר בכך שהשואה לא "נגמרה" עם תום המלחמה, אלא נמשכה בתוך חייהם.
סיכום השינוי
המעבר לשימוש במונח "שורד" נועד להעביר מסר של כבוד והערכה לאקטיביות ועוצמת הנפש שנדרשו כדי להמשיך לחיות עם הטראומה. הוא מכיר בכך שמי שעבר את אירועי השואה אינו פשוט "ניצל", אלא נאלץ לשרוד אירועים קשים מנשוא וממשיך להתמודד עם השלכותיהם.
הערה: למרות העדפת רבים להשתמש ב"שורדי שואה", המונח "ניצולי השואה" הוא עדיין המונח הרשמי המופיע בחוקי מדינת ישראל (כגון "חוק ההטבות לניצולי שואה").
היום זה כבר נכנס , אבל את השינוי הובילו לפי מה שבדק לי ג'ימיני (-ומתנצל.. שאני לא הולך לבדוק את אתרי ההבל שלהם אחד אחד) אנשי שמאל, https://gemini.google.com/share/4f948ae77255
כמובן שאין בזה ראיה מוחצת. ותמיד יכול שזה בגלל.. ובגלל...
אבל רגלים לדבר ודאי יש כאן.
האם כל דבר שיובילו אנשים שמאל נידון להנדסת תודעה מתוך מטרות כפירה?
אוקי, לא מתווכחת, לא נראה שיש כאן פתיחות לדיון.
אבל דווקא לדעתי הכינוי "מתמודד נפש" מכבד יותר מהכינוי "משוגע" או "חולה נפש" שהיה מקובל פעם...
ברור שהיום יש מודעות לכבד כל אדם עם הסבל שעבר/עובר, יש מודעות לטראומות, וזה מעלות עצומות
סתם לידיעה, היחס שקיבלו השבויים המשוחררים ממלחמות יום כיפור וששת הימים היה מחפיר, הם חזרו ישירות לחדרי חקירות עם יחס של בוגדים בערך, שמעתי כמה מהם שאמרו שזה היה טראומה עצומה ונפרדת מטראומת השבי הקשה.
הם נאבקו שנים לקבל הכרה, לקבל קיצבאות, לקבל אחוזי נכות...
והיום ברור לכולם שמי שחוזר משם הוא פגוע פעולות איבה, או לחילופין נכה צהל, מובן לכולם עוצמת הסבל וההשלכה לחיים בעתיד, אז כן - שינו להם את ההגדרה, למה זה רע?
(אולי, ככה נראה לי, הייטקיסטים הם תמיד שמאלנים. וגם אם לא, תפסיקו לצאת טיפשים שמסתמכים על תשובות סטטיסטיות שאין לכם מספיק הבנה בתחום כדי להבין מה המצאה ומה נכון)