התייעצות שידוכים

מצב
הנושא נעול.
לכל המיתממים שדבר זה קשור רק למדוברים ולא להורים
עיינו בדברי חז"ל המצורפים
בתרגום חופשי: כל זמן שלבנך/בתך אני עדיין דרישות או תביעות וכדומה מהר לחתן אותו כי אח"כ...
אמנם ברור שגם כתוב שם שבגיל מבוגר יותר יהיו לו דעות ולא תוכל לומר לו כלום

(קידושין ל' עם פירוש רש"י)
אדידך על צוארי דבריך. בעוד ידך תקיפה על בנך קודם שיגדיל ולא יקבל תוכחתך השיאו אשה
משיתסר. שנין הגיע זמן לכנוס ויותר מעשרין ותרתין אל תאחרהו

אשתף
שמעתי על 2 מנהיגים שהורו לבחורה ולבחור ב2 שידוכים שונים
להמתין עד שהצד השני יסכים כי זה השידוך
ב1 המתינו 10 שנים וב1 המתינו 11 שנים
ב2 השידוכים ההורים התרככו וב1 מהם גם הבחורה התרככה

4)בהחלט מותר לך להתעקש, גם אלו שרוצים לעזור לך מתעקשים. בסוף אתה תחליט ואתה תשא בתוצאות.
אמת ולצערינו הרבה משתמשים בה ללא חשיבה על התוצאות בעתיד אלא בעיקר על ההווה
כך שמעתי היום מבחור שהתארס בגיל 52 עם גרושה עם ילדים כי כולם דחו אותו מגיל 40
והוא בריא בנפשו עם עדות התיק הרפואי, אבל במלאכת בורר הוא היה תקוע עם הוריו עד 52

אני רוצה להשיב בכלליות לכמה טענות שעלו פה
1)הכל זה משמים ולא קשור למעוכב
2)אין לכם זכות להטיף לי מוסר
3לא עברתם את זה
4)מותר לי להתעקש על מה שחשוב לי
5)על הדבר הכי חשוב בחיים לא מתפשרים
6)פנינה הציקה לחנה לשם שמים וניזוקה אז אל תציקו.

תשובות:
1)שידוך זה מצווה ראשונה בתורה לגבר, ושמירה מיוחדת לאשה וממילא כתוב הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים.
וזה קשור ליראת שמים. ומוטל על כל אחד ההשתדלות כי כך רצונו יתברך.ובוודאי לא לזרוק סתם שידוכים.
2)לא רק לי אין זכות להוכיח, רבי עקיבא אמר תמהני בדור הזה אם יש מי שיודע להוכיח, קל וחומר בדור שלנו.
אני לא מטיף ולא קובע מסמרות וגם אינני יכול לכפות, אני נותן כיוון חשיבה שיסודו בדברי חז"ל השומע ישמע והחדל יחדל. מי שזה כל כך מציק לו זה אומר שנגענו בליבו ואולי בסוף ישתכנע. מי שברור בעצמו לא אמור להתפעל.
3)כן עברנו את זה.
4)בהחלט מותר לך להתעקש, גם אלו שרוצים לעזור לך מתעקשים. בסוף אתה תחליט ואתה תשא בתוצאות.
5)למה חז"ל אמרו "בתך בגרה שחרר עבדך תן לה" ? למה חז"ל אמרו "נחות דרגא וסוב איתתא" ? הרי זה להתפשר על הדבר הכי חשוב בחיים? לרדת ממדרגתך החשובה ולהתחתן. זה לא אני זה גמרא.
6)פנינה שאלה את חנה אפוא ילדיה. למרות שלא היה לה. לא שאלו פה אף אחד איה חתנך והיכן כלתך וממילא זה לא דומה. זה יותר דומה למשהו שנפל ונגיד לו אפוא יש מיון קרוב שיגבסו אותו.

ושאלה לקינוח. מי שיקח אותכם לא יתפשר על כלום? אתם מושלמים?
בהכל אתה צודק
אבל הבעיה היחידה היא ההנחה שאפשר ויותר מזה, צריך וחובה לשכנע. ועל זה בדיוק היתה קצת תרעומת שבסופו של דבר אם אנשים לא רוצים את העזרה/השכנוע/העצות, אי אפשר להחליט בשבילם שהם צריכים וחשוב להם החינוך הזה.

1. אתה אומר אסור לזרוק סתם שידוכים - ברור!!! אבל כל אחד עם גבולות הגזרה שלו

2. אתה אומר שאתה לא מטיף אלא רק נותן כיוון חשיבה, זה נכון. אבל השאלה של פותח האשכול היתה איך לשכנע מישהו שהיה נשמע שהוא לא מעונין בשכנוע, ועל זה הגיבו את התגובות למעלה

3. לא שלא מאמינה, רק כנראה מה שעברת אם כך אתה מדבר זה לא בדיוק החוויה שהרבה רווקים עוברים, מי שנמצא בפנים וקפץ, זה לרוב כאלו שחווים בלי סוף נשמות טובות שבטוחות כמוך שאם הם לא יפתחו את עיני המועמד, נעבך בגללם הוא ישאר רווק מאובק.

4. ברור לכל אחד שהוא ישא בתוצאות, אבל רשמת לפני שרק מניח כיוון, ופה רושם אלו שרוצים לעזור לך מתעקשים, שוב אותו ענין של הזכות של אחרים לחפור ולהתעקש כי לדעתם הם יותר הכי טוב יותר מהאדם עצמו מה נכון לו

5. אין ויכוח, אם מישהו חושב שלא לוותר על מקום מגורים זה אומר שאדם לא מוכן לעשות שום שינוי והקרבה - שיזכור שהוא לא יודע פרטים נוספים, אולי הבחור כבר ויתר על עשרים דברים שהיו חשובים לי מאד, ופה יש לו קושי עצום שמי אמר שזה מתפקידו להתעלם ממנו?

6. דומה מאד. אמרו פה תתעקשו ותשארו זקנים מלבינים, זה בדיוק להגיד איפה כלתך. והדוגמא עם הגבס, אותו דבר חוזר עצמו, זה להחליט על בן אדם שהוא נפל כי ככה אתה רואה את זה, ויש המון דברים מסביב שאתה לא יכול לראות מהמקום שלך, ככה שכמה שאתה בטוח שהבנא נפל, אולי הוא שניה התכופף והכל טוב איתו, והוא ממש לא מעונין שתקח אותו בכח למיון.

ובקשר לשאלתך, אשמח לשמוע איך הגעת למסקנה שכולם בטוחים שהם מושלמים? דיברו פה על משהו אחד או שניים שהם בהרגשה של מישהו מסוים בלתי עבירים בשבילו, שהוא לא קרע את המידות והרצונות האחרים שלו ובא בהרבה עוונה ורצון לבוא לקראת בהרבה דברים שקשים לו?

וסתם שאלה חוזרת, כי באמת מסקרן אותי, למה כ"כ בוער לאנשים לעזור לפעמים בכח, אתה מרגיש צורך להגיד ולהתעקש עם האנשים שהם טועים, למה אם מישהו אומר חזרה שלא מעונין בעזרה, צריך לחפש דרך לשכנע אותו, בעיקר במצב הזה?
אם אתה הורה או בן משפחה קרוב ונגוע, זה עוד מובן, אבל יש פה הרבה אנשים בפורום שזה נטו בעיה שלהם שהם לא מוכנים להקשיב לדברים, גם במחיר שהם ידפקו, ואתה חזור וטוען שזה כי הם נגועים בדבר ולכן אכפת להם, ואני שואלת מה לך כואב ככ שאנשים מתנגדים?

בכל אופן, בהחלט מסכימה עם עצם הגישה ומה שאתה כותב, אני חושבת שיש בזה הרבה דברי חכמה והדברים נכונים מאד לכשעצמם, ניסיתי רק להבהיר את הנקודה שהציקה פה של האחריות שאנשים חשים בכח על אחרים, שזה מה שזה גרר תגובות למה שרשמת.

ואני אקח דוג' קיצונית
אחד מתעקש על בלונדינית עם עיניים תכולות
דיברת השבוע עם כמה מהעוסקים בדבר וזו דוגמא אחת מרבות כלל לא קיצונית ולא נדירה אבל מעכבת הרבה

אשתף
שמעתי על 2 מנהיגים שהורו לבחורה ולבחור ב2 שידוכים שונים
להמתין עד שהצד השני יסכים כי זה השידוך
ב1 המתינו 10 שנים וב1 המתינו 11 שנים
ב2 השידוכים ההורים התרככו וב1 מהם גם הבחורה התרככה
איך זה מסתדר עם התאוריה שלך שצריך להתפשר? למה להתעקש דווקא על השידוך הזה?

וסליחה מראש שאני כופרת, לא נשמע אמין בכלללל שרב יגיד כזה דבר, איך הוא מתיר למישהו לחכות עד שהצד השני ירצה אותו???

הרווק בדר״כ מקבל הצעות לעיתים קרובות, נניח פעם בכמה ימים/שבועות, ממילא תחושתו שזה מעשה רגיל ושגרתי, ונותן יחס בהתאם…
צודק
וזה חבל מאוד
אבל עדיף מבט על המעוכבים ולהתייחס מעט בבגרות לכל הצעה עם הרבה מחמאה מילולית ובדיקה מקיפה ואולי גם ניסיון לפגישת היכרות שלא מחייבת כלום

וסתם שאלה חוזרת, כי באמת מסקרן אותי, למה כ"כ בוער לאנשים לעזור לפעמים בכח, אתה מרגיש צורך להגיד ולהתעקש עם האנשים שהם טועים, למה אם מישהו אומר חזרה שלא מעונין בעזרה, צריך לחפש דרך לשכנע אותו, בעיקר במצב הזה?
אם אתה הורה או בן משפחה קרוב ונגוע, זה עוד מובן, אבל יש פה הרבה אנשים בפורום שזה נטו בעיה שלהם שהם לא מוכנים להקשיב לדברים, גם במחיר שהם ידפקו, ואתה חזור וטוען שזה כי הם נגועים בדבר ולכן אכפת להם, ואני שואלת מה לך כואב ככ שאנשים מתנגדים?

בכל אופן, בהחלט מסכימה עם עצם הגישה ומה שאתה כותב, אני חושבת שיש בזה הרבה דברי חכמה והדברים נכונים מאד לכשעצמם, ניסיתי רק להבהיר את הנקודה שהציקה פה של האחריות שאנשים חשים בכח על אחרים, שזה מה שזה גרר תגובות למה שרשמת.
כואב לי הלב על הרבה מעוכבי זיווג שאני מכיר או לא מכיר אני יודע את מכאובם, ואני יהודי שרוצה לעזור.
לתת למשהו ילדים אני לא יכול. להעניק לחולה במחלה מסוכנת חיים איני מסוגל.לפרנס את כולם רק ה' יכול.
נישה אחת יש בה בחירה שה' העניק לברואיו- שידוכים.
זה לא אומר שמי שישתדל יצליח, מה' מצעדי גבר כוננו, אבל הקב"ה רוצה את הפתחו לי פתח כחודו של מחט....
תתפלל הרבה ותעשה כפי שביכלתך. וכשאני רואה שאנשים לפעמים יורים לעצמם ברגליים. ואחרי שנים מתגעגעים לשידוכים המתוקים שהציעו להם לפני 5 שנים ליבי דווה עליהם.ואני יעשה את מה שאני חושב שטוב עבורם לא את מה שהם אוהבים לשמוע.(מי שיתנגד בתוקף ויאטום אוזניו אני לא יצעק לו באוזן...) אני לא בעד שחכם ישא טפשה
ובת צדקנית תנשא לפרחח.לא. אבל אם זה דברים שלא יפריעו עוד 5 שנים, או אפילו דברים שכן יפריעו אבל משום מה
כמה שנים כולם חושבים שהמשפחה שלך היא לא ברמה של המשפחות שאתה ציפת להשתדך עימם, וכולם טועים....
יכול להיות שכולם טועים. ויתכן שיש בך משהו מיוחד נדיר. או שיש לך יהלום בבית. אתה צריך הכרה בינלאומית,
אתה צריך שהמטבע שלך יהיה עובר לסוחר ואם זה לא כך, חפש באיזה מדינות מקבלים את הדינרים האלה, תעשה שקלול אינדקציות ותלך על ההכי טוב מבין אלה שמסכימים לקחת אותך. קח את ההכי טוב מההיצע שברשותך
אם עברו 4 שנים ולא מצאת משהו כלבבך הסיכוים אחרי זה לא מתרבים למצוא (יש מקרים חריגים, חשבונות שמים
אני מדבר על הרוב)
מחכים מחכים מחכים ובסוף עושים את הצעד שלא רצו, אדם צריך להיות מודע למצבו
ההצעות הם אינדקציה מה חושבים עליך בציבור. אני מדבר על מקצעונים לא חובבנים. וגם במקצעונים תבחר את ההכי טוב ממה שהציעו לך זה הרמה שהקב"ה שיבץ אותך. אל תחפש את מה שכולם במשך שנים לא מציעים לך. יש לזה סיבה.

נערך לאחרונה ב:
כואב לי הלב על הרבה מעוכבי זיווג שאני מכיר או לא מכיר אני יודע את מכאובם, ואני יהודי שרוצה לעזור.
לתת למשהו ילדים אני לא יכול. להעניק לחולה במחלה מסוכנת חיים איני מסוגל.לפרנס את כולם רק ה' יכול.
מעניין מניין המקור.
כי אני שמעתי ישירות מאדם אמין מאד ומקורב לר' חיים קנייבסקי ששמע ישירות ממנו שר' חיים קנייבסקי אומר: מה' אישה לאיש. מה, רק זה מה'? אלא שבזה אין לאדם אפילו אפשרות להתערב, הקב"ה הוא המזווג זיווגים.

וע"ע בת שלמה ועוד.....

אתה יכול ללכת לבית חולים העמק לדוגמא, הבנתי שהוא לא משהו, ולעורר אנשים לעבור להדסה או תל השומר, אתה יכול ללכת למוקד שירות לקוחות ולסבר את אזני העובדים שמנצלים אותם והם לא יגיעו ככה אף פעם למשכורת מספקת אז שילכו ללמוד משהו רציני ולהרויח יותר.

את החיים, הפרנסה כמובן אתה לא יכול לתת, וגם את השידוך.

אבל מה החילוק ששם אתה לא משכנע ועוזר ופה כן?

לא ממש מצליחה להסכים עם התפיסה, אבל ממש מאחלת והלואי ואמן שהדרך שלך תצליח, והלואי שיזיז ויעזור למישהו שישמע ואכן תיטיב עימו בצורה הזאת.

ושוב חשוב לי להדגיש, לא מדברת על פעם פה פעם שם להגיד מילא בניחותא, לתת את דעתך במקום שהיא נצרכת, אלא מדברת על השכנוע והאחריות לעורר ולהתעקש כדי לשנות מישהו אחר.

אני רוצה להשיב בכלליות לכמה טענות שעלו פה
1)הכל זה משמים ולא קשור למעוכב
2)אין לכם זכות להטיף לי מוסר
3לא עברתם את זה
4)מותר לי להתעקש על מה שחשוב לי
5)על הדבר הכי חשוב בחיים לא מתפשרים
6)פנינה הציקה לחנה לשם שמים וניזוקה אז אל תציקו.

תשובות:
1)שידוך זה מצווה ראשונה בתורה לגבר, ושמירה מיוחדת לאשה וממילא כתוב הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים.
וזה קשור ליראת שמים. ומוטל על כל אחד ההשתדלות כי כך רצונו יתברך.ובוודאי לא לזרוק סתם שידוכים.
2)לא רק לי אין זכות להוכיח, רבי עקיבא אמר תמהני בדור הזה אם יש מי שיודע להוכיח, קל וחומר בדור שלנו.
אני לא מטיף ולא קובע מסמרות וגם אינני יכול לכפות, אני נותן כיוון חשיבה שיסודו בדברי חז"ל השומע ישמע והחדל יחדל. מי שזה כל כך מציק לו זה אומר שנגענו בליבו ואולי בסוף ישתכנע. מי שברור בעצמו לא אמור להתפעל.
3)כן עברנו את זה.
5)למה חז"ל אמרו "בתך בגרה שחרר עבדך תן לה" ? למה חז"ל אמרו "נחות דרגא וסוב איתתא" ? הרי זה להתפשר על הדבר הכי חשוב בחיים? לרדת ממדרגתך החשובה ולהתחתן. זה לא אני זה גמרא.
6)פנינה שאלה את חנה אפוא ילדיה. למרות שלא היה לה. לא שאלו פה אף אחד איה חתנך והיכן כלתך וממילא זה לא דומה. זה יותר דומה למשהו שנפל ונגיד לו אפוא יש מיון קרוב שיגבסו אותו.

ושאלה לקינוח. מי שיקח אותכם לא יתפשר על כלום? אתם מושלמים?
השתדלות חובה לעשות כי נגזר עלינו בעולם הזה חובת ההשתדלות "לא עליך המלאכה לגמור ואין אתה בן חורין להבטל ממנה"
האם ההשתדלות תביא את השידוך? לא. הכל משמיים.
וגם כשהכל משמיים חובה להמשיך ולהשתדל.
אנשים התחתנו בלי מאמץ בגיל צעיר מאוד בפגישה ראשונה אז כמה כבר השתדלות הם עשו?
וזה בכל דבר בחיים ולא רק בשידוכים.
לנו יש את החובה לעשות והתוצאות בידי שמיים.
אחרת היה לנו כוחי ועוצם ידי

אינך יכול לתת ילדים, ולא להעניק חיים, ולא לפרנס, וגם לא לתת לבן אדם שידוך.
אתה כן יכול לדחוף ולהתעקש עם אנשים שיעשו את ההשתדלות הנראית לך - בכל תחום.

- לדחוף ולהתעקש שייגשו לטיפולים כאלה ואחרים - למי שעוד אין לו ילדים.
- לדחוף ולהתעקש שילכו לרופאים ולטיפולים כאלה ואחרים - למי שחולה.
- לדחוף ולהתעקש שיעשו השתדלויות כאלה ואחרות בנוגע לפרנסה.
- לדחוף ולהתעקש שיתפשרו על כל מיני דברים בשידוכים.

השאלה איננה האם הינך צודק בדברים שאתה אומר בנוגע לאיך צריכים לנהוג בשידוכים.
נניח שאתה צודק בהכל.
השאלה היא מה הינך עושה או לא עושה, כדי לעזור לאחרים שנמצאים במצב הזה -
והם חושבים ומרגישים אחרת ממך בנוגע לעצמם ולצורת ההשתדלות שלהם.

האם זה עוזר להם שהינך דוחף ומתעקש על דבריך?
האם הם שומעים לך?
האם הם משתפים פעולה?
האם בסופו של דבר הינך גורם להם לבנות בית נאמן בישראל מתוך אושר ושמחה?
האם בסופו של דבר הם מודים לך שדחפת והתעקשת איתם על מה שהם לא רצו?

אם כן, אז נהדר. עם הצלחות לא מתווכחים.
במקרה שזה לא כך - יוצא שלא רק שלא עזרת להם, אלא שעוד הקשית עליהם.

זהו מבחן המציאות. מה התוצאות של מה שאנחנו עושים.
לא מה התוצאות שהיינו רוצים שיהיו.

נערך לאחרונה ב:
לכל המיתממים שדבר זה קשור רק למדוברים ולא להורים
עיינו בדברי חז"ל המצורפים
בתרגום חופשי: כל זמן שלבנך/בתך אני עדיין דרישות או תביעות וכדומה מהר לחתן אותו כי אח"כ...
אמנם ברור שגם כתוב שם שבגיל מבוגר יותר יהיו לו דעות ולא תוכל לומר לו כלום

(קידושין ל' עם פירוש רש"י)
אדידך על צוארי דבריך. בעוד ידך תקיפה על בנך קודם שיגדיל ולא יקבל תוכחתך השיאו אשה
משיתסר. שנין הגיע זמן לכנוס ויותר מעשרין ותרתין אל תאחרהו

למהר לחתן זה נקרא להכריח?
אפשר לפתוח דיון חדש על גיל הנישואין הרצוי, ומתי כדאי להורים להתחיל עם שידוכים לילדיהם.
זה לא קשור למה שכתבו באשכול הזה.

מעניין מניין המקור.
כי אני שמעתי ישירות מאדם אמין מאד ומקורב לר' חיים קנייבסקי ששמע ישירות ממנו שר' חיים קנייבסקי אומר: מה' אישה לאיש. מה, רק זה מה'? אלא שבזה אין לאדם אפילו אפשרות להתערב, הקב"ה הוא המזווג זיווגים.

וע"ע בת שלמה ועוד.....
המקור הוא לא ר' חיים. שר התורה צוטט את הגמרא.שמוכיחה מפסוקים
ולעניננו: אני שב ומסביר בשלישית שמי שיתעקש לא להתחתן לא יתחתן."בדרך שאדם רוצה לילך מוליכין אותו"
ואם נגזר על אדם שיתפרנס ואחרי זה הוא ישרוף את השטרות לא יהיה לו כסף. מה לעשות שה' נתן בחירה ודורש
השתדלות. ובטח לא לקפוץ ידים מלקבל את השפע שה' שולח. גם בשידוכים אם תזרוק את מה שהוא שולח זה בחירתך.
מלבד זאת הייתי ממליץ לכל אותם שמצקצקים לי אמונה לעשות מבדק עצמי, לא צריך לעדכן אותי בתוצאות.....
1)האם אתה יוצא לאוטבוס אחרי שהחברה הודיע שהאחרון להיום כבר יצא וממתין לאוטבוס זה באמונה?
2)האם שמשהו לא הולך לך כפי התוכנית שתיכננת אתה מתרגז או שאתה שליו ונינוח ומקבל זאת באמונה?
3)האם שמשהו מעליב אותך אתה כועס, או שאתה יודע " ה' אמר לו קלל" ?
4)האם אתה יושב בבית ואומר אני רעב וה' שולח לך אוכל עד הבית כמו הרבי רבי זושא מאניפולי שאמר זושא רעב...

אם בכל המקרים האלו אתה לא כועס ויוצא לאוטבוס גם שמודיעים שאין אוטבוסים, ואומר אני רעב ודופקים לך בדלת
להביא לך אוכל .אזי תמשיך בדרכך. אתה בדרגת אמונה גבוהה במיוחד "והבוטח בה' חסד יסובבנו"
אבל אם לא, תתנהג בהתאם למדרגתך.ותדע שלזרוק שידוך לפעמים זה לא אמונה אלא חוסר יכולת לקבל החלטות.
או חוסר הבנת המציאות מה אתה שווה בעיני הציבור.או סתם דחיינות. ולפעמים עקשנות על זוטות שעולה ביוקר.
אדם צריך להתנהג באמונה לפי מה שהוא באמת שלא יהיה "בפיהם כיבדונו וליבם רחק ממנו" אברהם אבינו האמין באלוקים קפץ לכבשן וניצל. אחיו הרן היה חיקויי אם אברהם צודק אני איתו קפץ ונשרף, הוא לא היה במדריגה הזאת באמת. מי שמתנהג לא במדרגה שלו יכול להישרף. ויכול להישאר רעב הרבה עשו כרשב"י ולא עלתה בידם.
וגם יכול להישאר בבדידות כמו שחזקיהו המלך לא רצה להתחתן כי ראה ברח הקודש שעתידים לצאת לו ילדים רשעים
ולא התחתן אלא בגלל שה' אמר לו שהוא כועס עליו שהוא לא מתחתן. לא לכל אחד ה' הולך לשלוח שליח לזה.

נערך לאחרונה ב:
פנינה שאלה את חנה אפוא ילדיה. למרות שלא היה לה. לא שאלו פה אף אחד איה חתנך והיכן כלתך וממילא זה לא דומה.
לא היתה כוונה להשוות אחד על אחד ממעשה פנינה.
המעשה הזה כן בא ללמד כמה חמורה אונאת דברים.
ומעידה הגמרא שפנינה עשתה זאת לשם שמים.
והיא גם הצליחה.
בזכותה חנה התפללה יותר ואחר כך נולדו לה ילדים.
ואף על פי כן, ואף על פי כן.

ו ד' הוכיח את יעקב - כך עונים את המועקות?
על אף שיעקב צדק בדבריו.

האם ידוע לכבודו כמה מועקות יש?
כמה דמעות נשפכות כשכבודו ואחרים לא יודעים ולא רואים?
האם ידוע לכבודו כמה לפעמים שבור ליבם של הממתינים/ות, גם אם לא רואים זאת מבחוץ?
כמה גלים סוערים הם עוברים בדרך הארוכה והמפותלת שלהם?
ואף פעם אי אפשר לדעת באיזה יום ובתוך איזה גל אתה תופס אותם?

אי אפשר לומר, אני אדבר מה שאני רוצה - ואם לא ירצו - לא יקבלו.
כי כשמדברים לאנשים ונשים שהם מועקות, וליבם שותת גם ככה, זה לא פעם חץ שלוח. לא פחות.

סיפרתי לפני כן על מקרה של אמא שהתחמקה מהצעות טובות, כיוון שבתה התחילה לרדת מהדרך, ואף אחד מבחוץ לא ידע.
רק תדמיינו איזה לב שבור היה לה ממילא מכל הסיפור הזה.
ואותו אחד, שבא להוכיח אותה נמרצות על הבררנות, ונתן לה שמוס' ארוך ומטורף - שנוגע בכל הנקודות הכואבות שיכולות לכאוב לאמא.
הוא כנראה חשב שעשה מצווה גדולה, להושיע את הבת.
אין לו כל מושג כמה דמעות שפכה אצלי אותה אישה.
וכנראה שזה היה רק מעט מהדמעות ששפכה בבית לכרית.

נכון שזה מקרה יותר נדיר.
אבל יש הרבה מקרים אחרים.
לדבר עם רווקה כמה זה נורא שיעבור הזמן ולא יהיו לה ילדים, כאשר היא כולה מתגעגעת ונכספת לילדים.
במה זה שונה מאשר לדבר כך לאשה נשואה שאין לה ילדים?
אלא שאשה נשואה מבינים יותר את הצער שלה.
ורווקות - הן כנראה טפשות וגם אין להן רגש טבעי של אשה, והן לא מבינות שהזמן עובר. וחייבים להציל אותן מעצמן.

קשה לשמוע אנשים ונשים, שלא רק שעוברים סבל רב, אלא שחלק מהחברה מאשימים אותם בסבל של עצמם, מרגישים עליהם עליונות, ומרשים לעצמם לומר להם ככל העולה על רוחם.

סליחה על החריפות.
לפעמים לא מספיק להסביר.
לפעמים צריך לזעוק.

נערך לאחרונה ב:
רק שימו לב:
יש אנשים שמדברים וגורמים לרווקים/ות לצאת להפסקה משידוכים.
וחבל...
אני מכירה מקרוב כמה שיצאו ליותר משנה הפסקה...

רק שימו לב:
יש אנשים שמדברים וגורמים לרווקים/ות לצאת להפסקה משידוכים.
וחבל...
אני מכירה מקרוב כמה שיצאו ליותר משנה הפסקה...
בהחלט.
השידוכים והטלטלות לוקחים מהם המון המון כוחות נפש.
ודיבורים ותוכחות ולחצים של אנשים גוזלים את כוחות הנפש שעוד שם.
ובאיזשהו שלב, יש העוצרים להפסקה ארוכה.
ואז יבואו המוכיחים הנ"ל להסביר בלהט למה בגיל כזה אי אפשר פתאום לא לשמוע במשך תקופה ארוכה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...