פריפריה שינוי דעת קהל על הפריפריה

אני חושב שמי שרואה שאין לו כסף לדירה בערי הביקוש וקונה דירה בפריפריה
זה אומר:
שיש לו חשיבה מחוץ לקופסא
שהוא לא נבהל מ"מה יגידו"
שיש לו אחריות כלכלית
שיש לו כתפיים רחבות לקבל אחריות
ולתשומת ליבכם פותח האשכול מכיר את הפריפריה על מעלותיה ורק רצה לדעת איך אפשר להאיר לעוד משפחות את הדרך
ומי שחושב שעדיף להישאר בשכירות
יכול להיכנס לאשכול הזה
https://www.prog.co.il/threads/הפתרון-האמיתי-לנשואי-הילדים-ולזוגות-שלא-עומדים-בשכירות-הגבוהה-ובמשכנתא-החונקת.1098980/

איך בדיוק?
מי שגר בחריש/קריית גת אורך לו להגיע הביתה מהשבע ברכות/חתונה בבני ברק עם רכבו 40/45 דקות דקות
וגיסו שגר ברמה ד' בלי רכב (משכנתא 8,000...) ומתנייד עם אוטובוסים והוא מגיע לביתו אחרי שעה וחצי?
זה באמת קורה
הרבה פעמים יצא לי להגיע הביתה הרבה לפני כאלה מהמשפחה שהיו צריכים להגיע בתחבורה ציבורית לק"ס
אגב מב"ב לרכסים שאין פקקים הוויז כותב 59 דקות, וזה הזמן שלוקח בימי שישי רגילים, או בשעות שלא עמוסות
אבל בזמני עומס כמו פורים חול המועד וכו' סיוט כמו שבכל הארץ

בפועל אין בפריפריה איכות חיים גבוהה יותר מבמרכז, בוודאי לא בדירות ישנות. אולי אפשר לקבל דירה קצת יותר גדולה, אבל גם במרכז יש המון מקומות יפים לדוגמא בבני ברק יש שכונות חדשות בפרדס כץ, בירושלים יש הרבה, בבית שמש, ביתר, מודיעין עילית יש אזורים חדשים ויפים. ואיכות חיים זה גם עוד המון דברים חוץ משטח הדירה. הפריפריות שיצליחו זה המקומות בפריפריה שנותנים את החיים שאנשים רגילים אליהם, כמו רכסים, אחיסמך, עכו, וכדומה
זו התורה שלך.
בקשת אנשי הפריפריה היא שתפסיק עם הדמורליזציה לפריפריה.
אתה חווית את מה שחווית מנקודת מבטך.
יש המון המון המון זוגות במרכז שפריפרי היכול לשדרג את חייהם, כן גם בדירות ישנות בכרמיאל ונוף הגליל.
ואתה מוכר להם תותים על דירות בפרדס כץ?? מה הם הבנים של דן גרטלר?
או לחילופין מספר סיפורים על כסיף ותילה.
מי שסגר בעכו ד' יהיה בעזרו, הרוויח גם וגם. (אני דרך אגב ויתרתי, לא בא לי את החסרונות של המרכז במגורים בפריפריה).
אבל מי שלא? מה יעשה? תבין שלא כולם עם השקפת עולם כמו שלך, ויש המון שיוכלו להשתדרג בפריפריה, יש המון, אולי רוב הצעירים בפריפריה שאחרי שהתרגלו אליה לא מבינים מה הם חיפשו במרכז על כל יתרונותיו העצומים רוחנית וגשמית.

מעצבן שעושים את זה שמי שגר במרכז הוא סתום וטיפש, כי הרי או שיש לו יח"ד סרוחה, או שיש לו משכנתא ענקית. גם אני השתכנעתי ככה כשהייתי בחור וקראתי את הכתבות של הפריפריה, עד שעברתי לפריפריה בעצמי וגיליתי שזה קצת יותר מורכב. לגבי איכות חיים זה סתם סיסמת שיווק של אנשי הפריפריה. בפועל אין בפריפריה איכות חיים גבוהה יותר מבמרכז, בוודאי לא בדירות ישנות. אולי אפשר לקבל דירה קצת יותר גדולה, אבל גם במרכז יש המון מקומות יפים לדוגמא בבני ברק יש שכונות חדשות בפרדס כץ, בירושלים יש הרבה, בבית שמש, ביתר, מודיעין עילית יש אזורים חדשים ויפים. ואיכות חיים זה גם עוד המון דברים חוץ משטח הדירה. הפריפריות שיצליחו זה המקומות בפריפריה שנותנים את החיים שאנשים רגילים אליהם, כמו רכסים, אחיסמך, עכו, וכדומה.

מונית יכולה להגיע ל700 ש"ח לכל צד, ואם יש יותר מ3 ילדים אז 2 מוניות...
צודק
ברור שיש כאלה שגם שהולכים לפריפריה מה שיש להם אפשרות זה דירה ישנה וקטנה
ואז אין להם לא איכות חיים ולא דירה מרווחת ונעימה
כאן מדברים יותר על אלה שיש להם אפשרות להשקיע 2 מליון על דירה ( כמובן עם משכנתא)
והשאלה אם במחיר הזה יקבלו דירת 3 חדרים חנוקה בפרדס כץ או דירת גן חדשה בפריפרייה
ואין כאן תשובה חד משמעית מה עדיף
כל משפחה עם הנתונים שלה
רק מה שבטוח שאין להחלטה שתתקבל שום קשר למנת משכל כמו שרשמו פה במחילה כמה הזויים

חחח גדול
בן כמה אתה??
בית שמש לפני 15 שנה
תודה. אני גר בעיר 25 שנה (למעט שנה וחצי לאחר החתונה). אף פעם זה לא היה פריפריה (אא"כ לדעתך לפני 15 שנה רמות בירושלים הייתה פריפריה)
ושבתקופתך הפערים במחירים באחוזים בין הפריפריה (הבאמת לא מושכת לטעמי) שאתה גרת לבין המרכז היו פחותים בהמון ממה שהם היום.
גם היום הפערים באחוזים די קטנים. אפשר לקנות דירות 3 חדרים חדשות בבית שמש או בני ברק ב1.7 מיליון. אפשר לחשוב כמה פחות עולות דירות חדשות בפריפריה.
בקשת אנשי הפריפריה היא שתפסיק עם הדמורליזציה לפריפריה.
ממש לא עושה דמורליזציה. אני ממליץ איך לשנות את דעת הקהל, וממחיש מקומות שעשו את זה (עכו, רכסים, נתיבות ועוד). עוד 10 שנים משפחה ממוצעת, כנראה הילדים הזו"צים שלהם יגורו, בקריית גת מערב, רמב"ש ה'2, עכו, רכסים, אולי עפולה עילית, אולי כסיף וכדומה.
ואתה מוכר להם תותים על דירות בפרדס כץ?? מה הם הבנים של דן גרטלר?
מוכרים דירות חדשות (בניינים חדשים) בפרדס כץ ב1.7 מיליון (השבוע ראיתי פרסום ביתד).

ממש לא עושה דמורליזציה. אני ממליץ איך לשנות את דעת הקהל, וממחיש מקומות שעשו את זה (עכו, רכסים, נתיבות ועוד). עוד 10 שנים משפחה ממוצעת, כנראה הילדים הזו"צים שלהם יגורו, בקריית גת מערב, רמב"ש ה'2, עכו, רכסים, אולי עפולה עילית, אולי כסיף וכדומה
מבחן התוצאה קובע שמה שאתה מציע אולי ישים, אבל לא יעזור לכל הזוגות שעכשיו עם 2 ילדים פלוס ובדרך לקטסטרופה אם ישארו במרכז.
דירת 3 חדרים בבני ברק או 6 בחריש, זה שיקול שקיים רק למי שמתכנן לחיות 10 שנים קדימה ותו לא.
אחרי שבן אדם מתבסס כבר כמעט בלתי אפשרי לעבור.
מה שכן הויכוחים איתך מיותרים, אתה מסרב להכיר בכך שיש אנשים שלא דחוף להם לגור בעיר חרדית.

למה אתה לא מספר שאתה ברחמי הבורא שייך ליחידי סגולה, שכבת שמנת דקיקה
מצטער אבל אני לא רואה את זה ככה.
גיסים ואחים שלי גרים במרכז (גם תל ציון ואחיסמך נחשבים).
לא זוכר מישהו מהוועד שלי שגר בפריפריה.
כשאני הלכתי לפריפריה זה היה מוזר בעיני חברי.
כולם גרים במרכז-טאבו משותף בב"ב, אחיסמך, מו"ע, בי"ש, שכונות י-ם.
הפריפריות שיצליחו זה מי שיהיה אחיסמך הבאה (עכו) או בית שמש הבאה (קריית גת מערב) או כסיף רכסים וכדומה.
מבחן התוצאה קובע שמה שאתה מציע אולי ישים, אבל לא יעזור לכל הזוגות שעכשיו עם 2 ילדים פלוס ובדרך לקטסטרופה אם ישארו במרכז.
דירת 3 חדרים בבני ברק או 6 בחריש, זה שיקול שקיים רק למי שמתכנן לחיות 10 שנים קדימה ותו לא.
אחרי שבן אדם מתבסס כבר כמעט בלתי אפשרי לעבור.
מה שכן הויכוחים איתך מיותרים, אתה מסרב להכיר בכך שיש אנשים שלא דחוף להם לגור בעיר חרדית.
בא נפגש עוד 10 שנים ונראה איך יתפתחו הערים המעורבות שאתה תומך בהם, ואיך יתפתחו הערים/השכונות החרדיות שאני תומך בהם... לפי נתוני העבר הערים שהתפתחו הם מהסוג השני.
לדעתך עדיף לגור ב6 חדרים בחריש מאשר לגור ב3 חדרים חדשה בפרדס כץ (באותו מחיר)? מצוין.
יש כאלו שמעדיפים לגור ב3 חדרים חדשה בפרדס כץ. סוגרים מרפסת שירות/מרפסת סוכה עם גג נפתח, סוגרים את הסלון, נכון זה קצת קומפקטי, אבל לדעתם אין עם זה שום בעיה, ו6 חדרים זה מיותר להם לגמרי. לא רואה למה צריך להטיף להם כמה הם מסכנים וסובלים.

לזה קוראים מרכז
גם במרכז החלוני פתח תקווה , רמת גן, תל אביב-יפו, בת ים,
ובמהשך גם בחולון, ראשון לציון, הרצליה.
והקו הסגול: גבעתיים, קריית אונו, אור יהודה, יהוד, גבעת שמואל
מחוברים עם קווי תחבורה מאחת לשנייה
כי זה מרכז שהכל קרוב והכל נגיש
בין טבריה לצפת ועפולה עדיין לא ראיתי רכבת קלה או קשה שעוברת
[נ.ב. אני כבר יודע שמתוכנן רכבת מת"א לטבריה ב2035, ואין צורך לעלות את זה שוב כאן....]
אגב אולי מישהו יודע האם יש אוטובוס מהשכונה החרדית בטבריה לעפולה

ספויילר... אין אוטובוס מהשכונה החרדית בטבריה לעפולה ...
כן מסכים ולא מסכים
כי האוטובוסים לפריפייה לא לוקים בשירות יתר אלא להיפך
המצב של האוטובוסים שמה הרבה יותר גרוע ויעידו עשרות האשכולות כאן!!! בפרוג בנוסח הזה
דדחחווףף!!!! עצומה למשרד התחבורה לאוטובוס פעם בשבוע מעפולה לבית שמש
[שעובר גם דרך חריש והר יונה ומסיים בגבעת זאב החדשה!]

דווקא לציבור שלנו שמשתמש בתחבורה ציבורית אז אם מסתכלים על העתיד הקרוב אז זה לא יהיה כ"כ משנה הנסיעה
עכשיו בונים מסילה מהירה של 250 קמ"ש מחיפה לתל אביב לשנת 2030
ואחרי אפשר להשתמש עם הרכבת הקלה
נסיעה ממוצעת מק"ס לב"ב אפילו שרק קצת עמוס בתחב"צ עם אוטובוס הישיר זה שעה ועשר דקות
מעכו לב"ב עם הרכבת ייקח שעה וחצי
אני לא חושב שמישהו יספור את ה 20 דקות האלו
ובעכו מדובר שבונים שכונה חרדית למהדרין וזה לגור גם בתוך מפרץ חיפה המפותח

• תודה
Reactions: CPA
מצטער אבל אני לא רואה את זה ככה.
גיסים ואחים שלי גרים במרכז (גם תל ציון ואחיסמך נחשבים).
לא זוכר מישהו מהוועד שלי שגר בפריפריה.
כשאני הלכתי לפריפריה זה היה מוזר בעיני חברי.
כולם גרים במרכז-טאבו משותף בב"ב, אחיסמך, מו"ע, בי"ש, שכונות י-ם.
הפריפריות שיצליחו זה מי שיהיה אחיסמך הבאה (עכו) או בית שמש הבאה (קריית גת מערב) או כסיף רכסים וכדומה.

בא נפגש עוד 10 שנים ונראה איך יתפתחו הערים המעורבות שאתה תומך בהם, ואיך יתפתחו הערים/השכונות החרדיות שאני תומך בהם... לפי נתוני העבר הערים שהתפתחו הם מהסוג השני.
לדעתך עדיף לגור ב6 חדרים בחריש מאשר לגור ב3 חדרים חדשה בפרדס כץ (באותו מחיר)? מצוין.
יש כאלו שמעדיפים לגור ב3 חדרים חדשה בפרדס כץ. סוגרים מרפסת שירות/מרפסת סוכה עם גג נפתח, סוגרים את הסלון, נכון זה קצת קומפקטי, אבל לדעתם אין עם זה שום בעיה, ו6 חדרים זה מיותר להם לגמרי. לא רואה למה צריך להטיף להם כמה הם מסכנים וסובלים.
נקודת המחלוקת בינינו נסובה על עצם האופציה לגור לכתחילה בעיר מעורבת, אז חבל על הזמן.
תשתדל רק שאתה כותב את דעתך לפרט את הפוזיציה המדוייקת הזו.
לדעתי יש המון שיועיל להם לגור בחריש כרמיאל נתיבות וכו' ולא בבני ברק. מכל בחינה. כן אותם כתבות שיווק שקראת מטעם כל מיני עסקנים כשהיית בחור הרבה פעמים כן נכונות, אני ועוד אלפי אברכים זה הדוגמא לכך.

סתם מעניין? לחיות עם ילד שנים ביחידה אתה מודע, ניסית, מישהו מקרוביך?
יש המון זוגות שלא יכולים לקנות דירה גם ב1.7 כמו שאתה מתאר, שזו נקודת קיצון. זה המחיר הכי קיצוני שאפשר למצוא במרכז. ולנכסים בהתאם.

יש המון זוגות שלא יכולים לקנות דירה גם ב1.7 כמו שאתה מתאר, שזו נקודת קיצון. זה המחיר הכי קיצוני שאפשר למצוא במרכז. ולנכסים בהתאם.
זה הרוב למעשה, ומיעוט הקטן יש באפשרותם, אך כל הנרשמים להגרלות למשל אין הפרוטה מצויה אצלם (90 אחוז משכנתא!)

לא המיקום או האוויר של הפריפריה הופך את האדם למצומצם וצר אופקים,
אלא בעיקר גודל הקהילה,
בדרך כלל זה בפרפריה המרוחקת שיש בה הרבה מעלות שכולם מכירים את כולם וחיים בהרמוניה נפלאה, אבל אין שם את המגוון שיש בעיר הגדולה,
יש לסייג שישנם קהילות סגורות (בעיקר בציבור החסידי) שגם בעיר הגדולה הם חיים במין בועה מצומצמת, ולכן גם אלו יהיו הבורים וצרי האופק.

אז מה תגידי על בית שמש? איזה הייטק יש שם ודירות מתחילות בכמעט 2 מיליון?
לא נראה לי שמי שגר ליד חיפה יש לו אפשריות עסוקה בהרבה יותר גרועות
צריך להבדיל בין המרכז במהות שבית שמש לא עונה להגדרה הזאת לבין מרכז מבחינה חרדית
לא בדיוק קשור לאשכול
אבל דיברתי עם מישהו שנוסע כל יום מרמה ד' לתל אביב לעבודה.
נוסע בקורקינט חשמלי 17 דק' עד הרכבת (או ברכב), ואז רכבת, ס"ה מדלת לדלת 1:10 ש' (תפילה במניין ברכבת עם ס"ת).
שאלתי אותו למה הוא לא גר בבני ברק (באותו מחיר), הוא אומר שהוא אוהב את בית שמש (נוף), והנסיעה בכלל לא בעיה.

• תודה
Reactions: 710
סליחה רשרמתי אחוזים, אבל יש פער גדול מאוד בין כמות האנשים עם העומק בין המרכז לפרפריה.
מעניין אותי אם אתם גרים בפרפריה כל מי שהפריע לו מה שרשמתי
כי אני מכירה כמה ערי פרפריה ומכל אחד המון אנשים וחד משמעית יש שם פחות עומק!
אגב מי שנמצא בתוך זה לא ירגיש את השטחיות רק אחרי שיוצאים משם מבינים כמה זה נכון!
אני גרה בשיא המרכז
בלי שום כוונה לעבור לפריפריה.
ויוצא לי לא פעם לשמוע מהשכנה בגינה דברים רדודים, כדברייך.
ואפרט:
ונשים שרצות בחודש אלול לקנות את הסחורה החדשה שהגיעה לקידישיק.
ואחר כך מתווכחות בגינה איזה סטים הכי יפים.
ואיזה סיכה לקנות לכל סט.
ואיזה נעליים לשים.
אני לא מזלזלת ח"ו בתוך עמי אנוכי יושבת וכו' וכו'
הבנתי שבפריפריה הדיונים הללו פחות נפוצים.

אני גרה בשיא המרכז
ואפרט:
ואיזה סיכה לקנות לכל סט.
ואיזה נעליים לשים.

אחד מה'נושאים החמים' שהכי בוער על הפרק
הוא רדוד ביותר
ובהשערה בלבד - משתתפים בו אנשים מהמרכז + אנשים מהפריפריה.

לכבוד 'גאווה יהודית' היקר

תודה על הנקודות הרבות שהעלית, שממש העירו את עיני ביחס לפריפריה.
אני אברך צעיר, נשוי שנתיים, ויש לי הון עצמי של 200,000 ש"ח

כבר חצי שנה שאני מברר על כמה קהילות בצפון, וכמעט נפלתי בפח, אנשים חסרי מצפון מכרו לי חלום, על חברה איכותית, על פרנסה שפויה, אפי' אמרו לי שיש כוללים טובים בפריפריה.
אמרו לי שמתרגלים לנסיעות והיום הרבה יותר טוב מפעם.
ספרו לי גם שהיום יש בפריפריה את כל החנויות שיש במרכז ואף אחד לא נוסע למרכז לקניות.
אפי' כמה רבנים המליצו לי לעבור לפריפריה לדירה משלי, אמרו שזה חשוב.

אבל ממש משמים קראתי מה כתבת ואני מתרשם מאוד, אף פעם לא הבנתי אם המקומות האלו כל כך מוצלחים, למה צריך לשכנע אנשים לבוא?

אפשר לומר שהצלת אותי.

אני חייב לך את החיים שלי.

רק לסיום שאלה קטנה, יש לך איזה הצעה בשבילי, איזה פתרון מה לעשות עם ההון העצמי הנמוך?
אני ממש חושש שאתקע כמו כמה אנשים שגילו אחרי 10 שנים שהם נשארו קרחים מכאן ומכאן.

נ.ב. צר לי על גיסך, מקרה עצוב.
חח אני גר במרכז ובדדרך לעבור לדרום .. חשבתי כמוך בסוף תקנה ב 20000אלף קרוואן בכביש 6

1762649440613.png

הועלה באשכול על מחירי השכירות בב"ש.

אני גרה בשיא המרכז
ואפרט:
ואיזה סיכה לקנות לכל סט.
ואיזה נעליים לשים.
גם על זה דנים שם (בפרפריה)
האמת שיש לי כמה דוגמותלתת לך מה מדברים שם בגינה אבל ושמרת לעצמי מפאת הכבוד פה
אחד הנשואים המדוברים שם זה מה ההוא עשה ומה ולמה ההיא הלכה כמובן שאתו אישה לא נמצאת איתם, מכירה נשים שקיבלו על עצמם לא לרדת לגינה כדאי לא לשמע את כל הלשון הרע שהולך בגינות שם

ולא דווקא לזה התכוונתי לרדידות השיח בין הבנות הוא פחות על גאווה יהודית לדוגמא או מושגים כללים בעולם ועוד המון דברים זה רק דוגמאות קטנות

לא המיקום או האוויר של הפריפריה הופך את האדם למצומצם וצר אופקים,
אלא בעיקר גודל הקהילה,
בדרך כלל זה בפרפריה המרוחקת שיש בה הרבה מעלות שכולם מכירים את כולם וחיים בהרמוניה נפלאה, אבל אין שם את המגוון שיש בעיר הגדולה,
יש לסייג שישנם קהילות סגורות (בעיקר בציבור החסידי) שגם בעיר הגדולה הם חיים במין בועה מצומצמת, ולכן גם אלו יהיו הבורים וצרי האופק.
דווקא לקהילות החסידיות הגדולות יותר קל בפריפריה כי הולכים שם גם אברכים על רמה גבוהה והם יכולים להגיע מעל אלף משפחות ואז לא חסר כלום כי תמיד הרי יש להם כללים עם כל הסוגים כי הרי גם שהם גרים בבני ברק ובירושלים כמעט כולם לומדים בכוללים שלהם ואכ יש להם הכל כמו במרכז

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה