הרבה זמן לא כתבתי כאן פוסט. בעקרון אני טיפה'לה עסוק בדברים אחרים, אבל המלחמה הזו כל-כך הציתה לי את הפיוז עד שהפוסט הזה נזל לי בעל כרחי מהאצבעות. לבריאות
*
הסיפור בקצרה. שני חברות שמתחרות על פורמולת התינוקות - מטרנה וסימיליאק. האחרונה יצאה בקמפיין ענק - "שמן דקל זה רע אצלינו אין שמן דקל". מטרנה יצאה בתגובה מתוחכמת "שמן דקל זה דווקא אחלה. אצלינו יש שמן דקל".
*
סימילאק.
סימילאק נכון לעתה ממוצבת גבוה בקטגוריית הפורמולות. היא הפורמולה הכי יקרה במדף. אממה-מה, להיות הכי יקר עוד לא הופך את המוצר להכי נמכר. וזה די מעצבן לחברה לראות שהמכירות שלה לא נוסקות והיא פורמולה לעשירים. מאידך הזדמנות גדולה - ממרום קומתה היא יכולה ביתר קלות לגרוף את השוק. הרי היא המוצר הכי יקר.
מה עושים? שפכו מלאן כסף על מדיות. קד"מ מיוחד בכינוסי נשים בכל עיר ועיר ובכל קהילה וקהילה. ועדיין הישועה לא באה. כנראה שישנו גליד עב מדי ששומר על נתח השוק של מטרנה.
ואז מחליטים שאם ברמת השיווק זה לא הולך, חוזרים למוצר עצמו. סורקים את רכיבי הפורמולה ומגלים שאין בה שמן דקל. אז קדימה יש לנו מסר - "שמן דקל זה לא טוב". מציירים קומיקס עם צואה שחורה עבה, מפחידים את האמהות - זהירות, אל תתנו לתינוק שלכן לאכול מהאזבסט המפחיד הזה שמכונה שמן דקל.
מילה טובה: ללא ספק המהלך שובר שוויון. אם מצליחים ליצור דה-לגיטימציה בריאותית למוצר של חברה מתחרה, תמיד תמיד הנצחון מובטח. הבריאות מעל הכל, במיוחד לנשים. גם אם היא עולה עוד כמה שקלים לאריזה.
ומילה פחות טובה למשרד הפרסום מימד. הקריאיטיב קצת לא קשור. אמירה ששמן דקל הוא מסוכן לא צריכה לבוא יחד עם אמירות מותג לעוסות של סימיליאק. מה כן היה צריך להיות? אינפורמטיבי. אינפורמטיבי. אינפורמטיבי. תשדרו הודעות ורצינות, לא קריאיטיב!! אולי אפילו שחור לבן ומסגרת גסה; אני הייתי מרחיק את זה אפילו מפרסום במוספי השבת ומניח את זה במדורי הלוחות של היומונים והמקומונים.
ואם כך היה, שהייתם מעבירים מסר דוקר ונוקב: "שמן דקל זה מסוכן", אני כמעט בטוח שהייתם נותנים אז למטרנה לטגן עצמה ברביכת שמן הדקל.
(וזה בלי קשר לגיחוך שחלק מפרסומי החוצות דחפו גם את גודל האריזה החסכוני, ועוד קמעא היו מנצלים שטח לבן במודעה להשכרת דירת הנופש של מנהל השיווק של סימילאק)
*
מטרנה
כן. הכניסו אותכם לפלונטר -
להגיד בחזרה "שמן דקל זה דווקא בריא" זה שטויות. אם העימות ימשיך הלאה והלאה, וכל אישה חרדית תדע ששמן דקל הוא מוצר בפולמוס, הסוף שלכם קרב. כי בסוף הרי כולן מפחדות ממכשפות לא בריאות שיש באוכל.
אז קודם כל שתיקה מוחלטת. תנו לסימיליאק להתאמץ קצת לשכנע את כולם ששמן דקל זה נישט גוט. שכנוע כזה לא אורך יום אחד. הטעות הגדולה שלכם היתה שהגבתם. אויש - כל תגובה שלכם מעבה את "פולמוס הדקל". תבינו, לא "שמן הדקל" הוא הבעיה, אלא "פולמוס שמן הדקל" הוא הבעיה. כי כעת בכל פגישת בנות-דודות הנושא המרכזי הוא שיש בהמודיע ויכוח פרסומות אם שמן דקל זה טוב לפשוש או לא. בפועל כל אינצ' שתרמתם בזעקת "שמן דקל זה טוב" זה אינצ' ל"פולמוס שמן הדקל". חבל, חבל!!
אז מה כן אפשר לעשות?
אם שתקתם, יופי. כעת תגששו בשקט בשקט בסקרים ומדידות עד כמה פשתה השמועה ששמן דקל זה רע. כמה מאמינים? כמה באמת עברו? כמה חטפו פחד? כמה לועגים לזה? הסיכוי גבוה שאם לא עניתם זה יעבור בשקט. (בעצם לא בטוח. מימד יודעים להפציץ מדיה). ואז מצוין. החיים באיזי.
אבל חלילה, אם זה באמת מתחיל לתפוס הבלוף הזה, אין לכם ברירה. אם אתם סופר נועזים תוכלו למצוא חומר כימי קטלני בסימיליאק (טיפ: כל חומר בעולם הוא לא טוב לפחות ל2.5 אנשים ביקום) ותשיבו מלחמה השערה. כי אם כבר סימילאק מלכלכת אז מצוין, קדימה, בכיף, שתדע כל אמא עברייה שתמורת הצואה הקשה שהבן שלה יחסוך במטרנה היא מסתכנת בסימיליאק ברוחות רעות שרק שדים מסוגלים לעמוד בדרכם. ואז סימילאק תמצא גם חומר. ואז תשיבו מלחמה. והשוק כולו יהפוך לשוק של בלאגאן, עשן - הסטטוס קוו יישמר רק בגלל שאף אחד לא באמת יידע מה האמת ואיזה מוצר טוב יותר. (במילים אחרות, האסטרטגיה תהיה, בלית ברירה, להפוך את התחום כמו בסלולר, ב-א-ל-א-ג-א-ן)
ואם בכל זאת הפולמוס ממשיך והמכירות יורדות, אין ברירה; תזיזו הצידה בבקשה את משרד הפרסום לכמה ימים; שלא יחפרו בשכל. תכנסו את הפרופסורים שרקחו את הפורמולה, והם יוציאו מהר עוד פורמולה - ללא שמן דקל. במקביל לפורמולה הותיקה. והבוחר יבחר. אז תחזירו את הפרסומאים לזירת האיגרוף. כי אם כבר מישהו נושך לכם בשר, תנסגו אותו בעצמכם. לפתרון הזה קוראים במבוא לכלכלה: קניבליזציה עסקית.
*
לילה טוב