קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
שלום לכל חברי הפורום, אני חדש חדש כאן
אבל בתחום ההוצאה לאור אני למעלה מ-30 שנה. ב-22 השנים האחרונות עבדתי כגרפיקאי יחיד חרדי בבית דפוס "חילוני" "כבד" במרכז הארץ (זה אומר שאסור היה לי להיות חולה...) שם נתתי ללקוחות (הן חרדים והן חילונים) גם "ראש גדול מאוד" וסייעתי להם רבות בעריכת החומר לדפוס, עברית נכונה, ניקוד, הגשה וכו'. הגעתי למצב שמוציאי עיתונים וחוברות נתנו לי "יד חופשית" (תרתי משמע...) לחלוטין להתערב בחומר ולערוך אותו (תוך כדי עבודת העיצוב והעימוד שלי במסגרת בית הדפוס)... מאלול תשס"ט נאלצתי בפתאומיות, בשיא כוחי, לפרוש עקב אירוע מוחי לא חמור, ב"ה (אני בסה"כ בן 47 כיום). אני חוזר לעצמי, ב"ה, וההתעסקות בעבודתי היא היא השיקום שלי (עברתי ממש נס גדול).
בקיצור, מה אני מלאה אותכם, זה מה שאני עושה, ב"ה, לשביעות רצון לקוחותיי: הקלדה מדוייקת כמעט ללא שגיאות (לא עיוורת) ומהירה של כל חומר, תוך כדי הקלדה אני מתקן שגיאות בעברית, בונה פסקאות ואף מעמד. עיצוב כריכות, עריכה גרפית (מתן הוראות עיצוב לגרפיקה), מגיה, עורך ומעמד ספרים (ב"ה, רבים ומוצלחים שיצאו בכמה מהדורות) של מחברים ת"ח, מייעץ ומכוון עד להפקת הדפוס הסופית.
אני גם כותב כתיבה עיתונאית, מסוגל לערוך עיתון/חוברת בכל תחום, מראיין (גם שידרתי ברדיו כמה שנים...) ומשכתב.
לאחר שנה של חופשת מחלה, כיום אני מובטל, חותם בלשכה, ומחפש עבודה במשרה מלאה בתחומים שלי. לא פוחד משעות נוספות (היו תקופות של יומיים רצוף בדפוס...טירוף, אבל פרנסה). עבדתי על המקינטוש עוד כשהיה "קטן" וראשון בארץ (בית הדפוס שעבדתי בו היה השני שקנה אותו אז ב-87) ועברתי את כל הגירסאות שלו עד שנתקענו על ג'י4 הנחמד.
אני עובד על פוטושופ ופריהנד 9. גם נוגע בוורד אם צריך (הקלדה נטו). כן כן, אני צריך שידרוג לתוכנות החדשות ובעה"ב שלי משום מה (למרות שקנה את התוכנות בין הראשונים אז) סירב להוציאני לקורס הטמעה. אם זה לא יקרה במסגרת העבודה (תוך כדי. אגב, מק למדתי תוך כדי עבודה ללא שום קורסים) איאלץ ללמוד לבד איכשהו.
א-קיצר, אני מחפש סביבת עבודה מתאימה לי עם שכר הולם (בעה"ב הקודם ממש לא העריך אותי עד שפרשתי, ועד היום לא מצא מחליפ/ה ולקוחות גדולים רבים וותיקים עזבו), באיזור המרכז. אני מחפש, כמובן, גם עצמאית (הוצע לי, למשל, לנהל סטודיו של 5 גרפיקאיות [תזרים עבודה, עמידה מול הלקוח והבנת צרכיו וכו'] אבל התנאים לא התאימו מאוד).
אז אם אתם, חברים, צריכים הכל או חלק ממה שאני יכול לעשות, או מכירים מי שמחפש
אנא השאירו כאן הודעה עבורי ואחזור חזרה. תודה. תודה.
בעקבות הנאמר כאן:

מהי אכן הסיבה שבשמות נהרות והרים ניתן להוסיף ה"א הידיעה (הירדן הכרמל) בעוד שבכל השמות האחרים (אנשים ומקומות) לא מוסיפים?
שאלה: ברצוני לדעת מהי הסיבה שה"בית" של מלת "מַרְבָד" רפה?
תודה מראש.

תשובה: שלום וברכה,

בניגוד לכלל שמקובל ללמד, הדגש הקל לא תמיד בא אחרי שווא נח אלא רק ברוב המקרים. מילים כמו מרבד אינן מעטות בכל רובדי הלשון ההיסטוריים, למשל מלכות, ילדות, שכבה, קרבה, שמות במשקל קַטְלָן - צרכן, סרבן ועוד רבים - כולן בלי דגש, אף על פי שהשווא הוא נח. התופעה בולטת עוד יותר בכינויים, כגון בְּשָׁכְבוֹ.

בברכה,
ד"ר קרן דובנוב

שאלה: תודה על ההתיחסות, אמנם גם אנכי ידעתי מכלל זה (תנועה קלה), אלא ששאלתי נסבה על מלת "מרבד", למה המ"ם הבלתי שרשי הוא בתנועה קלה, ומדוע מלה זו שונה מ"מפתח"?

תשובה: שלום רב,

לא ברור לי למה כוונתך ב'תנועה קלה'. המ"ם שבמילה מַרְבָד מנוקדת בפתח משום שההברה היא סגורה בלתי-מוטעמת. השווא ברי"ש הוא שווא נח, אלא שכפי שכתבה לך ד"ר דובנוב אין אחריו דגש קל (יש אומרים שבהשפעת הרי"ש).

בברכה,
תמר כץ

שאלה: איני יודע איך קוראים לזאת במונחים המודרניים, אבל בספרי הדקדוק המסורתיים קוראים לזאת תנועה קלה, וזה פירושה: כל תנועה שהיתה צריכה להיות שו"א נע אלא שיש שו"א נע אחריה, ולכן נהפכה לתנועה, תנועה זו איננה תנועה רגילה, אלא תנועה קלה, וההבדל בינה לבין תנועה קטנה הוא, שהשו"א נח שאחרי תנועה קטנה מדגיש בג"ד כפ"ת הבאים אחריו, והשו"א נח הבא אחרי תנועה קלה, ברוב הפעמים מרפה בג"ד כפ"ת הבאים אחריו.
המ"ם של "מרבד" לכאורה הוא בתנועה קטנה רגילה, כמו מלת "מַפְתֵּחַ", "מַשְׁבֵּר", ואם כן למה נרפה הבי"ת במרבד?

תשובה: שלום וברכה,

אכן יש תנועה קטנה לפני שווא נע שהתאפס כאשר היו אמורים להיות שני שוואים נעים רצופים. מקובל לקרוא לשווא הזה 'שווא מרחף'. בצורות כגון דַּרְכֵי- יש שווא כזה: לפניו תנועה קטנה ואחריו אין דגש.

המילה 'מרבד' איננה שייכת לעניין זה כי השווא שיש בה הוא שווא נח ממש. ומדוע אין אחריו דגש? משום שהכלל של דגש קל אחרי שווא נח איננו מוחלט, ואולי בהשפעת האות רי"ש כפי שכתבתי לך (כמו שַׁרְבִיט).

בברכה,
תמר

שאלה: תודה רבה,
אכן את מאשרת את דברי שבאמת המ"ם הוא בתנועה קטנה.
במלה הספציפית "שרביט" אפשר למצוא סיבה אחרת מדוע הבי"ת רפה, - בגלל שהרי"ש נוסף, במקום שבט, כמו שמביא הראב"ע אסתר ד יא, ולכן אופי הבי"ת לא תשתנה.
וחוץ מזה, מצאתי עוד שמות שאצלם אחרי שו"א נח אין בג"ד כפ"ת דגושים ולאו דוקא אחרי רי"ש: סנבלט, שעשגז, סלכה, אבגתא, ענתתיה, שעלבים, סרגון.
[לא ציינתי שכל אלה אינם אחרי תנועה קלה אולם כנראה הבינה זאת בעצמה].

תשובה: יש שמות רבים שבהם אותיות בג"ד כפ"ת רפות לאחר שווא נח באותיות שונות, כגון 'ממתקים', 'פתגם'. יש הטוענים שתופעה זו שכיחה יותר בהשפעת הרי"ש, אך לא חייבים לקבל את הדעה הזאת. רק ציינתי בפניך שהיא קיימת.

תמר

תשובה שלי: תודה,
אסייג נא את דברייך, שמלת ממתקים איננה דוגמא טובה, כי תחת המ"ם הראשון קיים מתג, ולכן המ"ם השני נע, דוגמת מלת "רצפת" (אסתר א, ו).

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה