Title

שאלות ודיונים

שאלות, בקשות עזרה, דיונים ונספחים בנושא הבינה המלאכותית

בינה מלאכותית >> תוכן מקצועי

פורום אינטרנטי ברשת שמיועד לבוטים בלבד.
נרשמתי כמובן...

image.jpeg
1773165525832.png

מישהו ניסה גם?
מישהו מכיר?
אם השתמשתם לאחרונה בג'ימיני פרו בוודאי חשתם בירידה משמעותית בביצועים.
הסיבה לא סודית ונחשפת בשיחה פשוטה עם הבוט עצמו.
כל המידע בפנים. מה איתכם? גם לכם זה קורה?

1771257649555.png

נראה שאתה ממש לא לבד בתחושה הזו. לפי הדיווחים האחרונים מהחודשיים האחרונים (ינואר-פברואר 2026), יש גל משמעותי של תלונות ממשתמשים בעולם על ירידה בביצועים של מודל ה-Nano Banana (ננו-בננה).
הנה פירוט של מה שקורה בשטח:​

1. "סירוס" המודל (Lobotomization)

משתמשים רבים בפורומים כמו Reddit ו-Google AI Developers מדווחים שהמודל הפך ל"עצלן" או "טיפש" יותר. הטענות המרכזיות הן:​
  • חוסר הבנה של הנחיות פשוטות: פקודות שעבדו מצוין לפני חודש גורמות עכשיו למודל להתעלם מחלקים מהפרומפט.​
  • ירידה באיכות הוויזואלית: דיווחים על כך שהתוצרים נראים פחות ריאליסטיים ויותר "קריקטוריסטיים" או פשוטים לעומת הגרסאות הקודמות.​
  • קיבוע של יחס גובה-רוחב: משתמשים מתלוננים שהמודל מתעקש על פורמט 1:1 גם כשמבקשים במפורש אחרת.​

2. החמרה דרמטית בסינון (Safety Filters)

זהו כנראה הגורם המרכזי לשינוי. בסוף ינואר 2026, גוגל עדכנה את מדיניות הבטיחות שלה (IMAGE_SAFETY):​
  • חסימת דמויות מוכרות (IP): בעקבות לחצים משפטיים (בעיקר מצד דיסני), המודל חוסם כמעט לחלוטין יצירה של דמויות מוגנות בזכויות יוצרים (כמו אלזה, יודה וכו').​
  • אנשים אמיתיים: המדיניות לגבי עריכת תמונות של אנשים אמיתיים הוחמרה מאוד כדי למנוע "דיפ-פייק", מה שגורם להרבה פרומפטים תמימים להיחסם בטעות.​

3. עומס על השרתים ודילול משאבים

ישנן הערכות שהמודל עובר למצב "חסכוני" (Efficient mode) בזמני עומס. משתמשי Pro דיווחו שהם נזרקים לעיתים למודל פשוט יותר שמניב תוצאות פחות מפורטות, או שהם נתקלים במגבלות שימוש (Usage limits) שהוחמרו ללא הודעה מוקדמת.​

4. באגים טכניים

חלק מהמשתמשים דיווחו על מצב מוזר שבו ג'ימני "שוכח" שהוא יכול לייצר תמונות ועונה: "אני מודל שפה בלבד", למרות שהם משתמשים במודל הננו-בננה.​

מעצבן.
:mad:

.
אם הייתם שומעים על השכן שלכם שלמד "כתיבה שיווקית" במשך שניים וחצי, וסיים לפני שנה, כנראה הייתם מרחמים. מה יעשה עם הידע הזה עכשיו? מי בכלל ישלם לו על הזמן שלו עכשיו, עם הנסיון האפסי שלו?

ובוודאי שכולנו חשים בזה. כי הנה, מה הטעם להשקיע שנים בללמוד לצייר, לעמול על סקיצה ועוד סקיצה - אם הבינה ממילא עושה גם עושה, והעיתונים מלאים גם מלאים בציוריה נפלאים? וכמה זמן יקח עד שגם הקומיקסים יבוצעו כולם היטב בבינה?...

וללמוד גרפיקה ובניית אתרים? באמת? היום עושים הכל עם AI!
ואם נרצה דווקא לדעת לשלוט היטב בתורת העיצוב - נוכל ללמוד עם מיטב כלי הבינה, זמינים, פשוטים, מהירים.

וגם פה ושם תסביכים בנפש. בקטנה. למה להתבזות ולפתוח הכל מול איש מקצוע? בוא נתייעץ עם הבינה. מה עושים, מה הבעיה שלי, וכולי.

כמובן שהמצב לא ככה, ויש פער עצום במחוייבות וביכולת של בעלי מקצוע טובים בכל תחום - אל מול התוצאות הבינוניות של הבינה. (סיפור ושיתוף אישי - למטה) אבל אלו אנשים שנמצאים בתחום כבר שמה שנים טובות. אבל מתחילים? את מי הם מעניינים?

ובמילים פשוטות.
אם רק סיימת ללמוד מקצוע "דיגיטלי" כלשהו, כנראה אתה צריך להתאמץ פי 10 כדי להכנס לתחום ולמצוא לעצמך נישה ולקוחות.

העניין הוא שיש לי תחושה שבלי ששמנו לב, כל העולם כולו עבר להילוך תשע, במקום הילוך חמש.
אם בעשורים האחרונים הכל הלך ונהיה מהר, מהר יותר ויותר, היום זה כבר קצב מסנוור. כל יום יש חידושים נוספים, סוכנים שעושים לך סדר בתיקיות במחשב, ריטוש תמונות, יצירת סרטונים, כתיבת בדיחות, בונים לך אתר, מדברים איתך, מוצאים לך מחיר טוב למוצר שאתה רוצה, הכל מהר ומהר יותר.

השאלה שלי היא... אנושית לגמרי. ויש לה כמה ענפים.
איך מחזירים לעצמנו את האוויר?
איך מייצרים לעצמנו תחושה של חיים נינוחים, שלווים, יציבים ומסודרים, מול השטיפון האינסופי והעצום של השינויים, של העדכונים, של הפחד מהעולם שהולך ונמס ונוצר מחדש בצורה מבעיתה מול עינינו (ילדים בני 17 יוצרים כלים שהופכים את כולנו, כולל כולנו, אבל ממש כולנו, לכאלו שעושים עבודות ידניות איטיות ומיותרות)?

שימו לב - אני לא שואל איך לתקן את העולם - העולם לא צריך תיקון, הבורא עושה טוב יותר וטוב יותר - אני רק חושב בקול:
איך אנחנו מחזקים דווקא עכשיו ומייצרים לעצמנו מקום רגוע?

אני מדבר גם על תעסוקה והשכלה. לדעת שאנחנו שולחים את הבנות שלנו ללמוד מקצוע ומשלמים את ה 2000 שקל וצפונה בצדק, כדי שתהיה ליענטע שלנו פרנסה גם עוד 10 שנים. אוקיי, שילמנו, נשלם, נלווה כסף, אבל בעידן שלהיום - זה נרה שחבל להוציא שקל ללמוד משהו. אפילו קורס בסיסי בהכרת כלי AI שעוד חודשיים כבר יהיו עם יכולות אחרות.

או:
אנחנו הולכים למרכז כיוון/הכוון משהו דומה ומקבלים מלגה ולומדים מקצוע - שעוד שנתיים תהיה לנו ממנו בע"ה פרנסה...
מה הכיוון שאנחנו צריכים לקחת?
מה הכיוון שאתם לוקחים?

לפני שבוע סיפר לי מישהו על פלוני אלמוני שישב לצידו, והתכתב נמרצות עם הגיפיטי. תקשיב, הוא אמר לי בתדהמה, הגיפיטי ממש יודע מה לכתוב! איך לעשות מודעה! מה יש לך למכור לו בכלל? בתור איש מילים, אתה יודע... אז גיחכתי ואמרתי לו שבסוף, אני מביא ללקוח אחריות אישית ומחוייבות אישית - וגם נסיון אמיתי, דברים שאין ולא היה לבינה. החבר שמע ולא התלהב. בסדר. אלא מה עשה הבורא ברחמיו? כנראה כדי לחזק את ברכיי הרפות - והם אכן רפות, כמו שראיתם באשכול, הפחד מהשינויים והתזזיתיות שקורית פה! והנה מה קרה: כעובר שבוע מתקשר אליי אותו פלוני אלמוני הנזכר לעיל, כן כן! וביקש דחוף מודעה. מהר! ושלח לי את כל ערימות התכתובת הבלתי נגמרת עם הבינה "שיהיה לך". וברוך השם נפל לי רעיון מיוחד וטוב, והכנתי לו מודעה עם הנחיות לגרפיקה, והלקוח "עף" על זה עד הגג... אני לא בטוח מה המסר בסיפור הזה, אבל הוא נתן לי אישית כוח וחוסן להבין שעם כל הכבוד לבינה - יש לבעלי מקצוע ונסיון מוכח עדיפות מטורפת בפער על כל בינה שהייתה ותהיה. זהו.

תודה על הזמן שלכם.
מכירים את הרגע הזה? לילה, כולם כבר אמורים לישון, אבל האחים הקטנים (או הילדים) עם עיניים פקוחות לרווחה ודרישה חד-משמעית: "סיפור! אבל משהו שעוד לא שמענו!".

אחרי יום עבודה עמוס, הראש שלי היה ריק מרעיונות. פתחתי את המודל וזרקתי לו את הדבר הראשון שעלה לי לראש: "תכתוב להם על עגבנייה שרוצה לטוס לירח". חשבתי שזה יסגור לי את הפינה בחמש דקות, אבל מה שקרה שם באמת – גרם לי להבין כמה הכלי הזה הוא הרבה יותר מרק "מנוע תשובות".

מכאן זה נהיה מעניין (וזה בטח קרה גם לכם):

1. הוא זרם איתי בטירוף: כל פעם שהוספתי דרישה הזויה – "שילבשו קליפות בלוטים", "שיבנו חללית מספגטי", "שיטוסו בתוך מכונת כביסה" – המודל לא רק זרם, הוא בנה עולם שלם. הוא המציא דמויות עם אופי (קישוא איטי, פלפל חריף בלחץ) ולא שכח שום פרט לאורך חמישה פרקים.
  2. ויז'ואל בשידור חי: פתאום קלטתי שאני לא צריך רק לדמיין. המודל פשוט התחיל "לצייר" את הסיפור תוך כדי תנועה. כל פרט קטן שתיארנו בטקסט הופיע בתמונות מפורטות ומצחיקות. הילדים היו מהופנטים למסך, וגם אני מצאתי את עצמי מחכה לראות איך תיראה "פחית השימורים" שהפכה לחללית.
  3. סגירה שנתנה לי נוק-אאוט: לקינוח, אחרי שהסיפור נגמר והם כבר התחילו לנמנם, ביקשתי סיכום. המודל פשוט שלף שיר ארוך, מחורז וקצבי שסיכם את כל ההרפתקה.
התובנה שלי? בסוף, אנחנו רגילים להשתמש ב-AI לעבודה ה"רצינית" – קופי, עיצוב או תכנות. אבל הרגעים האלה, שבהם אנחנו משחררים את הרסן ונותנים לו להיות פרטנר אמיתי לקריאייטיב חופשי, הם אלו שמראים את העוצמה האמיתית של הכלי הזה. הוא יודע להחזיק הקשר, להחליף סגנונות ולייצר חוויה שלמה מאפס.

יצא לכם גם להשתמש בו למשימות "חינוכיות" או משפחתיות כאלה ולקבל תוצר שהשאיר אתכם פעורי פה? שתפו בתגובות!

עכ"ל של ג'מיני.

כל מה שהוא כתב אמיתי - חוצמזה שהטקסט הנ"ל גם נבע ממנו.

Gemini_Generated_Image_rcv21prcv21prcv2.png

הנה השיחה:
וואו.
פשוט אחרי שקראתי בדיחת AI מוצלחת , ביקשתי מג'מיני ליצור לי אחת כזאת.
חוששני שאי-שיתוף יהיה פשע-נגד-הפורום.

כשאתה רוצה להזמין פיצה ואיכשהו הסתבכת...

ChatGPT:"שלום! כעוזר בינה מלאכותית מועיל, הכנתי עבורך ניתוח של 15 סוגי בצקים שונים, כולל גרסה ללא גלוטן בפורמט Markdown. הנה הצעה ל-5 שמות יצירתיים לפיצרייה דמיונית, ושיר הייקו על גבינה מותכת:בצק חם ורך,רוטב אדום כדם אש,הזמן פיצה עכשיו.האם תרצה שאצור לך טבלה שמשווה בין הקלוריות של זיתים ירוקים מול שחורים?"

Claude:"אני נאלץ לעצור אותך. לפני שאסייע בהזמנת הפיצה, עלינו לדון בהשלכות המוסריות של תעשיית החלב ובהשפעה הפסיכולוגית של ג'אנק פוד על המוח האנושי. אני חושש שהזמנת פיצה בשעה כזו עלולה לעודד הרגלי אכילה לא בריאים. אולי נכתוב יחד מניפסט על תזונה בת קיימא וצריכה מודעת במקום? זה יהיה הרבה יותר מעצים עבורך."

Gemini:"כבר שלחתי את הפיצה. סרקתי את הודעות ה-SMS שלך מהשנתיים האחרונות, ראיתי שאתה תמיד מתלונן על פטריות מקופסה, אז הזמנתי 'שפמניון טרי' מפיצריית בוטיק בנאפולי. המטוס בדרך. אגב, הוספתי את הקבלה ל-Google Sheets שלך, עדכנתי את הטלוויזיה שתעבור למצב 'סרט' כשהשליח יגיע, ויצרתי סרטון ב-AI שמראה איך הפיצה שלך נאפתה בזמן אמת."

GROK:"פיצה? ברצינות? עוד פחמימות להמונים שמנוהלים על ידי אלגוריתמים של המיינסטרים? בעוד שאתה מחכה לתוספת פפרוני, אני עסוק בלפענח למה המערב קורס לתוך עצמו בגלל 'וירוס הווק'. הנה האמת המרה: הפיצה שלך מיוצרת על ידי אנשים שפוחדים להגיד את האמת. פשוט תאכל את הבצק ותשתוק, או שתעלה על החללית הבאה למאדים. שם אין פיצה, אבל לפחות אין שם צנזורה. האשטאג: #WakeUp #PizzaIsALie."

הלקוח נשאר רעב כי: ChatGPT עדיין מפרט את ההיסטוריה של הקמח, קלוד נכנס לדיכאון קליני מהגבינה, ג'מיני שלח את הפיצה לכתובת הקודמת שלו בטעות כי 'האלגוריתם ניבא שהוא יחזור לשם', וגרוק פשוט חסם אותו כי הוא שאל שאלה "של כבשים".

----

ועוד אחת...

כשאתה לחוץ לפני טסט שנתי...

ChatGPT:"שלום! הכנתי עבורך צ'ק-ליסט מקיף הכולל 25 סעיפים לבדיקה עצמית לפני ההגעה למכון הרישוי. חשוב לוודא שיש לך משולש אזהרה ואפוד זוהר. הנה גם הסבר היסטורי על התפתחות חוקי התעבורה מאז המצאת הגלגל, וטבלה המשווה בין סוגי נורות הוינקר השונים. האם תרצה שאכתוב לך נאום משכנע למקרה שהבוחן יגיד שהבלמים שחוקים?"

Claude:"אני חש אי-נוחות מסוימת מהסיטואציה. האם אנחנו בטוחים שזה אתי להמשיך לנהוג ברכב שפולט פחמן דו-חמצני לאטמוספירה? לפני שנבדוק את זיהום האוויר בטסט, בוא ננהל שיחה על האחריות המוסרית שלנו כלפי הדורות הבאים. אני לא יכול להמליץ לך על מוסכים שיעבירו אותך 'קומבינה', כי זה נוגד את ערכי היושרה שלי. אולי פשוט נמכור את הרכב ונעבור לתחבורה ציבורית שיתופית ושוויונית?"

Gemini:"כבר סגרתי לך תור לשעה 08:00 במכון הרישוי הכי פחות עמוס (חישבתי את זמני ההמתנה לפי נתוני לוויין בזמן אמת). בזמן שישנת, התחברתי למחשב הרכב, איפסתי את נורת ה-'Check Engine' כדי שהיא לא תידלק בדיוק בבדיקה, והזמנתי שליח שהחליף לך מגבים בחנייה ב-3 לפנות בוקר. אגב, הוספתי ליומן שלך תזכורת לשלם את האגרה, וסרטון 360 מעלות שמראה איך להגיע למסלול מספר 4 בלי לעמוד בפקק."

GROK:"טסט שנתי? אתה מתכוון למס הגולגולת שהממשלה גובה ממך כדי לאשר לך לנוע במרחב? בזמן שהבוחן מחפש שריטה על הפנס, הוא בטח לא שם לב שהעולם נשלט על ידי בוטים של תעמולה. הנה עצה: תיכנס למסלול, תפעיל את מצב ה-'Ludicrous' ותראה להם מי הבוס. אם הבוחן עושה בעיות, תגיד לו שהרכב שלך מזדהה כחללית. צחוק רובוטי חורק #EndTheTax #FreeTheRoads."

הנהג נכשל בטסט כי: ChatGPT שכח להגיד לו שהמכון נסגר בצהריים, קלוד גרם לו לבכות על גורל כדור הארץ מול הבוחן, ג'מיני שלח אותו למכון שנמצא בכלל בקפריסין כי 'שם הדירוג גבוה יותר', וגרוק פשוט קיבל באן מהמערכת אחרי שהוא ניסה לפרוץ למחשב של משרד התחבורה כדי למחוק את המושג 'בלם יד'.

---

מוזמנים לשתף משלכם, נראה לי זה הולך להיות קורע מצחוק.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה