לצורך עבודת מחקר אשמח שתעלו כאן.
תודה רבה!
עברתי כאן על האשכול ונראה לי שחסר כאן דיוק מסוים שיכול לפתור את רוב אם לא כל השאילתות.
השאלה ממתי? ואיפה?
אם הכוונה לשינויים שנעשו כאן בארץ לפני 200-300 שנה ופחות אז כן יש המון,
ומאד קשה לראות את זה היום כי כבר יש הרבה פוסקים אשכנזים שכתבו את זה בספריהם כפסקי הלכה כך שצריך להעמיק כדי להבין את השורש, וזה מה שמטעה הרבה פעמים.
לעומת זאת בחו''ל יש עדיין הרבה הבדלים, והשינויים הגיעו הרבה יותר מאוחר.
ממה שאני יודעת בוודאות אחרי בדיקה:
1. הלבוש הארוך הגיע מהספרדים כתוצאה מאנטישמיות שחוו בעלייה לארץ לפני המון שנים לא ב100-200 שנים האחרונות.
זה התחיל כ''תחפושת'' להדמות ל.. והפך ללבוש שלהם, כמו השטריימל שהיה אמור להיות ''עונש'' והפך למשהו מלכותי.
2. ברכת כהנים מידי יום. יש גם כיום הרבה קהילות אשכנזים שלא נושאים כפיים מידי כיום כמנהג המסורת. כנ''ל אמירת ברכו לפני עלינו לשבח.
3. הפיוטים הנאמרים לפני תיקום הגשם/הטל מקורם בעדות המזרח.
4. ראיתי פעם בספר ישן שכותב שסדר הסליחות של האשכזנים והספרדים התחלפו ביניהם במהלך השנים.
לא יודעת כמה זה נכון, נתקלתי בזה במקום ששהינו לפני הרבה שנים ולצערי לא לקחתי את שם הספר לבדוק. (הייתי בטוחה שאמצע מקורות נוספים).
5.הילולת ל''ג בעומר התחילה אצל הספרדים, רק כיום יש ''חזקת שייכות'' לאשכנזים כי הם כביכול קנו אותה מהם.
6.רוב פיוטי השבת נכתבו על ידי רבנים ספרדים, לא כי האשכנזים לא תעסקו בזה, זה בא מהאסור לקיים תורה ומצוות בגלוי במקומות האלו ולכן חברו פיוטים שבתוכם יש את ההלכות הנצרכות בלי שהצנזורה תשים לב. כשהגיעו לארץ זה דבק בכולם.
7.המנהג שנשים לא הולכות לבית העלמין, כיום זה שרוי במחלוקת ותכל''ס זה לרוב כבר תופס הפוך, אבל זה דווקא הגיע מהספרדים שאסרו זאת משום סכנה לאישה.
אגב-
כל אלו שמזדעזעים ולא מבינים איך מנהגים והלכות שונות שנהגו במשך שנים מקורם בכלל בעדות המזרח,
רק לעדן ת'עניין תזכרו שבסופו של דבר כולנו בני איש אחד אנחנו וכולנו קבלנו את אותה תורה. וזה שכיום יש הרמוניה מושלמת כזו זה הדבר הכי יפה שיש.
יש גם דברים שהספרדים לקחו מהאשכנזים, כגון: ציציות בחוץ, קטניות בפסח(יש הרבה שלא אוכלים), צוואת רבי יהודה החסיד ועוד...
הלבוש הארוך אומנם הגיע מהרצון להדמות ללבוש הספרדי אבל הלבוש הליטאי-ספרדי של בני הישיבות כיום מקורו באירופה.