מידע שימושי אילו מנהגים השקפות והנהגות, כלל עדות האשכנזים למדו מהספרדים/עדות מזרח?

מצב
הנושא נעול.
לפותח האשכול,
קח בחשבון שלשאול פה זה כמו לשאול בGPT, הכל נשמע אמין, אבל כשמתעמקים ומחפשים מקור... 🤭☹️🤔
דוקא חלקם הביאו כאן מקורות.
אבל שוב המטרה שלי היתה פחות בפן ההלכתי ויותר בקטע הזה
אבל אני מעונין בתכל'ס. במה שנהוג היום בישיבות, בכוללים, במנהגים הרווחים בציבור החרדי (פחות בקטע ההלכתי)

למשל, תצא הוראה/ פסק של גדול אשכנזי שיחליט שעל כל בחורי הישיבות להכניס ציציות כדי לא להוציא לעז על הראשונים.. 😅 סתם דוגמא. הרי לא יקום ולא יהיה!
על כאלה התכוונתי.

@אוהב את הטבע
בלת"ק
ההברה שבה הבנות האשכנזיות מתפללות בדר"כ משום מה
לא מתפללות בהברה אשכנזית?

ה} הרבה מפיוטי השבת הנאמרים אצל רוב האשכנזים הם מהספרדים- כגון לכה דודי,

זה מתלמידי האריז"ל
זה לא נקרא ספרדים - חסדים לקחו הרבה מהנוסח והמנהגים

ידיד נפש, דרור יקרא,

זה ממנחם בן סרוק ודונש בן לברט בתור הזהב של ספרד.
עוד לפנני היתה מזרח אירופה יהודית.
זה כלל יהודי.

לצורך עבודת מחקר אשמח שתעלו כאן.

תודה רבה!
עברתי כאן על האשכול ונראה לי שחסר כאן דיוק מסוים שיכול לפתור את רוב אם לא כל השאילתות.
השאלה ממתי? ואיפה?
אם הכוונה לשינויים שנעשו כאן בארץ לפני 200-300 שנה ופחות אז כן יש המון,
ומאד קשה לראות את זה היום כי כבר יש הרבה פוסקים אשכנזים שכתבו את זה בספריהם כפסקי הלכה כך שצריך להעמיק כדי להבין את השורש, וזה מה שמטעה הרבה פעמים.
לעומת זאת בחו''ל יש עדיין הרבה הבדלים, והשינויים הגיעו הרבה יותר מאוחר.
ממה שאני יודעת בוודאות אחרי בדיקה:
1. הלבוש הארוך הגיע מהספרדים כתוצאה מאנטישמיות שחוו בעלייה לארץ לפני המון שנים לא ב100-200 שנים האחרונות.
זה התחיל כ''תחפושת'' להדמות ל.. והפך ללבוש שלהם, כמו השטריימל שהיה אמור להיות ''עונש'' והפך למשהו מלכותי.
2. ברכת כהנים מידי יום. יש גם כיום הרבה קהילות אשכנזים שלא נושאים כפיים מידי כיום כמנהג המסורת. כנ''ל אמירת ברכו לפני עלינו לשבח.
3. הפיוטים הנאמרים לפני תיקום הגשם/הטל מקורם בעדות המזרח.
4. ראיתי פעם בספר ישן שכותב שסדר הסליחות של האשכזנים והספרדים התחלפו ביניהם במהלך השנים.
לא יודעת כמה זה נכון, נתקלתי בזה במקום ששהינו לפני הרבה שנים ולצערי לא לקחתי את שם הספר לבדוק. (הייתי בטוחה שאמצע מקורות נוספים).
5.הילולת ל''ג בעומר התחילה אצל הספרדים, רק כיום יש ''חזקת שייכות'' לאשכנזים כי הם כביכול קנו אותה מהם.
6.רוב פיוטי השבת נכתבו על ידי רבנים ספרדים, לא כי האשכנזים לא תעסקו בזה, זה בא מהאסור לקיים תורה ומצוות בגלוי במקומות האלו ולכן חברו פיוטים שבתוכם יש את ההלכות הנצרכות בלי שהצנזורה תשים לב. כשהגיעו לארץ זה דבק בכולם.
7.המנהג שנשים לא הולכות לבית העלמין, כיום זה שרוי במחלוקת ותכל''ס זה לרוב כבר תופס הפוך, אבל זה דווקא הגיע מהספרדים שאסרו זאת משום סכנה לאישה.

אגב-
כל אלו שמזדעזעים ולא מבינים איך מנהגים והלכות שונות שנהגו במשך שנים מקורם בכלל בעדות המזרח,
רק לעדן ת'עניין תזכרו שבסופו של דבר כולנו בני איש אחד אנחנו וכולנו קבלנו את אותה תורה. וזה שכיום יש הרמוניה מושלמת כזו זה הדבר הכי יפה שיש.
יש גם דברים שהספרדים לקחו מהאשכנזים, כגון: ציציות בחוץ, קטניות בפסח(יש הרבה שלא אוכלים), צוואת רבי יהודה החסיד ועוד...
הלבוש הארוך אומנם הגיע מהרצון להדמות ללבוש הספרדי אבל הלבוש הליטאי-ספרדי של בני הישיבות כיום מקורו באירופה.

אני שמעתי משהו על זה ש"ברוך הוא וברוך שמו" הספרדים היו מקפידים מאד ואשכנזים פחות
והיום הנושא התחזק אצל האשכנזים.
בשו"ע מובא בשם הרא"ש שעל כל ברכה ששומע אומר בהו"'ש, מכאן למדו/הביאו ראיה המרוקאים למנהגם לענות גם על ברכה שיוצאים בה י"ח, משא"כ לשאר פוסקים.
זכורני, שהגר"א כתב שאין חובה או שאי"צ לומר ברוך הוא וכו'
כמו כן הספרדים נוהגים בהרבה הנהגות כמנהג הזוה"ק
מה שמצוי אצל הרבה קהילות חסידיות
נכון למחצה.
וטוב לדעת שהספרדים בתפילה הולכים בד"כ כהקבלה. ובהלכה לרוב פוסקים (בשונה מפוסקים שנגררים אחר המקובלים) כהשו"ע.
אגב למי שיודע
הבן איש חי והחפץ חיים היו בקשרי מכתבים בנושאי הלכה
כך שיש דברים שהספרדים נוהגים כמו המשנה ברורה
אפשר להבין שגם להפך.
מחילה, לא היתה ביניהם שום התכתבות.
הח"ח הביא ברכה לספר שכתב ר' יצחק ניסים שהיה ראל"צ בארץ והיה מתלמידי הבא"ח ונלחם על כך בכל עוז.
למרות שחיו בתחילת שנותיהם באותו הזמן (הבא"ח נפטר כ-30 שנה קודם הח"ח), לא ידעו זה מזה לכאורה.

יש לזה מקור ?
שמעתי מ"בגדדי" מקורי. שעסק בזה וחקר. אנסה לברר כי הוא כבר בשמים...
אני רואה שיש פה כאלה שיודעים יותר
אז אין לי מה להגיד.
קבלו ביטול

ואם כבר על ה"ללמוד" אחד מהשני
שהיתי ביום כיפור במרכז רפואי מהגדולים בארץ
בבית כנסת קטן עם מנין וחצי
ועשו "מיקס" בתפילות
בלילה- אשכנזי
ביום ספרדי
לא זוכרת מתי התחיל מה

תובנות:
מחולק שם סידור תפילה ליום כיפור
שערבב בין הנוסחים בצורה צורמת וכמובן רק פרקים נבחרים...
אני "הרבנית" נתתי הוראה לא להשתמש מרב בלבול של הציבור..
מה שהיה עם החילונים זה עניין מרגש בפני עצמו
אותי עניין מה הציבור שלנו עבר שם
(חושבת שמי שרצה מצא בית כנסת חסידי באזור, מי שהיו זה שלא יכלו לעזוב)

הספרדים התענגו על הסליחות האשכנזים,
על תפילה זכה, ונתנה תוקף, ועוד פיוטים ידועים יותר מהשיר שבהם...

האשכנזים לא מצאו את עצמם בשחרית ובסדר העבודה (הייתי עם 2 מחזורים ובדקתי את ההבדלים)
כמובן יש זורמים יותר ותקועים יותר
אבל ככל שעבר היום כולם נהיו מלאכים של יום כיפור
ובנעילה לא היה הבדל מה הנוסח המקורי

(ובאמת מרגש היה כמות האנשים שצבאו על הדלתות "לשמוע שופר")

כולנו יהודים

איך אוכלים מושט חם בליל שבת
אשכנזים? פרט. הרחב. נמק.
זה מתלמידי האריז"ל
זה לא נקרא ספרדים - חסדים לקחו הרבה מהנוסח והמנהגים

זה ממנחם בן סרוק ודונש בן לברט בתור הזהב של ספרד.
עוד לפנני היתה מזרח אירופה יהודית.
זה כלל יהודי.
כן, אבל תכל'ס היום האשכנזים לא שרים את זה בביתם
5.הילולת ל''ג בעומר התחילה אצל הספרדים, רק כיום יש ''חזקת שייכות'' לאשכנזים כי הם כביכול קנו אותה מהם.
ימחלו לי החסידים המתוקים.
זה דבר שממש קשה להולמו!
בגלל שעשו מתי שעשו איזה קנין בין מי למי אז אסור לאפח'ד להדליק קודם או בכלל, רק ברשות???
למה רשב"י היה חסיד באיאן?!?!?!

שמעתי מ"בגדדי" מקורי. שעסק בזה וחקר. אנסה לברר כי הוא כבר בשמים...
אני רואה שיש פה כאלה שיודעים יותר
אז אין לי מה להגיד.
קבלו ביטול
מעניין.
אתמול שאלתי את אחד מגדולי "ממשיכי דרכו" וזה שתרגם מספריו שהיו כתובים בערבית, אביו היה בזמנו ושימש אותו מעט בתור ילד.
ואמר לי שלא היה כלום.

חיברו ר' אלעזר אזכרי ז"ל היה בדורו של רבנו האר"י ולא דונש בן לברט

אז שאלת על דרור יקרא?
האשכנזים שאני מכירה שרים.

בכל מקרה, אמרתי,
דורו של האריז"ל לפני 500 שנה
אני לא מחשיבה את זה לספרדים
המון משם המשיך כחלק מהמסורת למזרח אירופה

מעניין.
אתמול שאלתי את אחד מגדולי "ממשיכי דרכו" וזה שתרגם מספריו שהיו כתובים בערבית, אביו היה בזמנו ושימש אותו מעט בתור ילד.
ואמר לי שלא היה כלום.
כנראה קוצר הבנתי...
לא מסתמכים על נשים...

אנסה לברר אבל רוב הסיכוי שאני לא זוכרת נכון.

להערכתי הוא היה בקשר גם עם הנ"ל (כלומר עם כל זקני בגדד המקוריים וחיפש אותם )
חושבת שהקהל פה יותר מעורה ויודע.

3. הפיוטים הנאמרים לפני תיקום הגשם/הטל מקורם בעדות המזרח.
4. ראיתי פעם בספר ישן שכותב שסדר הסליחות של האשכזנים והספרדים התחלפו ביניהם במהלך השנים.
לא יודעת כמה זה נכון, נתקלתי בזה במקום ששהינו לפני הרבה שנים ולצערי לא לקחתי את שם הספר לבדוק. (הייתי בטוחה שאמצע מקורות נוספים).
הפיוטים לפני תפילת גשם/טל הם שונים בין הספרדים לאשכנזים, בעוד האשכנזים נוהגים בפיוט זכור אב שמקורו מהפייטנים הא"י הקדומים עוד קודם החלוקה לספרדים ואשכנזים, הרי שהספרדים נהגו בפיוטים "שפעת רביבים" ו"לשוני כוננת" שחיברום רבי אברהם אבן עזרא ובי שלמה אבן גבירול, מגדולי פייטני ספרד.

סדר הסליחות כפי הנהוג אצל הספרדים מופיע ברמב"ם ובסידורי הגאונים וכן מנהג תימן, ומעולם לא היה אצל האשכנזים ובוודאי שלא נתחלף.

בכל מקרה, אמרתי,
דורו של האריז"ל לפני 500 שנה
אני לא מחשיבה את זה לספרדים
המון משם המשיך כחלק מהמסורת למזרח אירופה
החלוקב בין ספרדים לאשכנזים קיימת למעלה מ1000 שנה בפוסקים זה נקרא מנהג ספרד ומנהג אשכנז גם בשנים ההם, להחליט שכשיש הרבה גדולי עולם ספרדים אז לא קוראים לזה ספרדים, זה קצת בורות וקצת .....

כנראה קוצר הבנתי...
לא מסתמכים על נשים...

אנסה לברר אבל רוב הסיכוי שאני לא זוכרת נכון.

להערכתי הוא היה בקשר גם עם הנ"ל (כלומר עם כל זקני בגדד המקוריים וחיפש אותם )
חושבת שהקהל פה יותר מעורה ויודע.
זה בסדר. היו נשים חכמניות ששמעו וקיבלו מהם תורה, ובטח דברי מסורת והנהגות.

כדוגמת -
אשת רמבעה"נ.
אימו של הדרישה (אמנם טענו כנגדה שנשים חכמתן בפלך)
היתה אשת ראש ישיבה בכורדיסטאן [שכחתי את שמה כרגע] שהיתה מוסרת שיעורים עמוקים לתלמידי חכמים בשפה הארמית בה השתמשו הכורדיסטאנים (עד היום..) מאחורי פרגוד.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה