הריני מוסר מודעה שלצערי מעולם לא זכיתי ללמוד באופן מסודר שו"ע חו"מ, ק"ו שלא בעיון, והידיעה שיש לי בנושא מסוים זה היא בעיקר ממה ששמעתי מכמה רבנים, ולאחר מכן עיינתי מעט בנושא. (ביניהם אני זוכר ששמעתי זאת בפעם הראשונה מהגרש"צ רוזנבלט שליט"א).
ודו"ק שלא כתבתי כאן דעה מוחלטת לשום צד בענין הנוכחי, אלא שמאז ומתמיד - ותוכלו למצוא פעמים נוספות שהערתי על כך - כואב לי שעולים נושאים הלכתיים, ואנשים (וזה בעיקר צורם כשזה נשים, שעם כל הכבוד להן, ויש הרבה כבוד, אבל התחום של דימוי מילתא למילתא והעלאת סברות בהלכה קצת רחוק מהן, בהיות שלא עסקו מעולם בלימוד ש"ס ופוסקים בעיון), כותבים דברים מסברתם בלי שום פקפוק ובבטחון גמור, ולא מבינים
שבשביל לפסוק הלכות חייבים ללמוד, ומי שלא למד לא יודע, ויכול לטעות לגמרי, גם ובעיקר כשזה נראה לו מאד פשוט!
(את השורות האחרונות בהודעה שלי, הוספתי רק כדי שלא ת/יקרא אי מי את ההודעה ות/יאמר לעצמו/ה בביטול "עוד אחד שבנה על הגג על חשבון השכנים שלו וכמובן שהוא בטוח שהוא צודק" וכך לא יתקבל המסר שבהודעה. אך בשום אופן לא כדי לומר שתמיד זו ההתנהגות המחוייבת ומי שאינו עושה כן הרי"ז מידת סדום).
לגופו של ענין - יתכן שלא הדגשתי מספיק, אך הודעתי התייחסה למה שנכתב לעיל בפשיטות שמי שיש לו זכויות בנכס, למרות שאינו יכול לעשות בו שימוש כלל, יכול לתבוע מחבירו שלא להשתמש בו / לשלם את ערכו.
ודבר זה שנוי במחלוקת הפוסקים, עי' רמ"א חו"מ שס"ג ס"ו, ולעומת זאת פת"ש שם.
אין לי ספק שהרב
@אהרןאהרן שזכה כבר לשמש קמי בי"ד חשוב בקי ממני ולא נתעלם ממנו הלכה זו אלא שסבור היה שאין הנידון דומה לראיה, וכנראה מהמשך דבריו, אלא שאין לי ויכוח עם זה, ורק רציתי להעיר על כך שהלכות לא כותבים מסברא, אלא מלימוד. (אגב, כמדומה שלא כתבת כאן כלום בענין קודם, ומסתמא אם ת"ח כמוך היה כותב היו הדברים שקולים ומבוססים יותר).
ואבקש מחילתו של הרב
@999 אם שגגתי ודבריו לא היו מסברא גרידא. אכן ידעתי שיש דעות כאלו וכמ"ש אך כיון שנכתבו הדברים כאילו אין חולק בזה וללא שום מקור, הערתי מה שהערתי.
ולסיכום - הנושא הנידון באשכול הוא זניח בלבד מבחינת ההודעה שלי. העיקר הוא שצריך לזכור שגם אם נראה לך פשוט מאד - הלכה לא יודעים ובטח שלא "פוסקים" בפורום ציבורי בלי ללמוד!