מידע שימושי דקה של שפיות

• הוסף לסימניות
ראיתי שיש פינה שנקראת דקה של שפיות
מביאה מדי פעם דברים חמודים ומחזקים
אני מעלה את זה פה בשרשור

(מקווה שבסדר אם לא אני ימחוק או ההנהלה)

קרדיט מהחתול השחור

• הוסף לסימניות
שעת בוקר מוקדמת על גדת נהר פראי ושוצף. המים קרעו את האפיק בעוצמה אדירה, מתרסקים על סלעים לבנים וסוחפים איתם הכל בטירוף.
על גשר עץ רקוב עמד נער צעיר, מביט מהופנט בזרם. הוא הצביע למטה בהתלהבות וקרא לסבא שלו, דייג זקן ושזוף: "סבא, תראה את הדגים האלה! איזה אלופים! תראה באיזו מהירות פסיכית הם שוחים! הם פשוט טסים על המים, גולשים למטה בלי להתאמץ בכלל. איזו קלילות!"

הסבא התקרב לאט, נשען על מעקה העץ החורק, והביט למטה אל עשרות הדגים שחלפו במהירות הבזק עם הזרם.
ואז, הוא הסיט את מבטו הצדה. במים הרדודים, קרוב לגדה, היה דג אחד בלבד. הדג הזה פנה לכיוון ההפוך. כל הנהר היכה לו בפרצוף. המים דחפו אותו אחורה באלימות, אבל הוא הכה בסנפירים שלו בטירוף. השרירים שלו רעדו. הוא קפץ מעל אבנים חדות, נהדף לאחור, ושוב הסתער קדימה. נלחם על כל סנטימטר מול טונות של מים.

הנער גיחך: "תראה את הדג המסכן והטיפש הזה. למה הוא כל כך מתאמץ? למה הוא סתם נלחם? שישחרר קצת, יזרום עם כולם וייהנה מהשייט!"

הסבא הניח יד כבדה על כתפו של הנער, ולחש בקול צרוד:
"ילד... הדגים שראית קודם, אלה שטסים למטה בזרם בלי מאמץ? אלה דגים מתים. הבטן שלהם צפה והם חסרי חיים. הזרם פשוט סוחף את הגופות שלהם. אבל הדג ההוא שנלחם? זה שיורק דם נגד המים? הוא הדג היחיד פה שחי! רק דג חי מסוגל לשחות נגד הזרם."

חברים, בואו נדבר על הנהר הכי סוער בהיסטוריה: הדור שלנו.

הרחוב בחוץ הוא מפל של מים עכורים. המסכים, תרבות ה"בא לי עכשיו", הזלזול בערכים, הפיתויים, והלחץ החברתי המטורף להיות "כמו כולם".
הלחץ לזרום דורש מכם אפס מאמץ. פשוט תשחררו. תוותרו על סדר בישיבה כי עייפים, תזרמו עם שיחה זולה של החבר'ה, תתפשרו על העיניים. "אל תהיו מוזרים, תזרמו!" החברה תמחא כפיים ותקרא לכם "קלילים".

אבל התורה מגלה לנו סוד אדיר: סימן הטהרה של דג הוא סנפיר וקשקשת. הסנפיר הוא המנוע שנותן לדג הטהור את הכוח להתנגד למים!

כשאתם בחברה שזורמת למקום רע – ואתם בוחרים לשתוק או לקום וללכת. כשכולם שקועים בהבלים – ואתם בוחרים לפתוח ספר, לשמור על העיניים ועל הקדושה. זה קשה! תרגישו חיכוך אדיר. יסתכלו עליכם מוזר. היצר ילחש: "למה להילחם? תזרום, יהיה קל".

אבל תזכרו את חוק הברזל: לזרום בקלות למטה, זה התפקיד של דגים מתים.

החיכוך שאתם מרגישים כשאתם הולכים נגד החברה, המאמץ לשמור על העקרונות שלכם – זה לא אומר שאתם פראיירים. זה הסימן המוחלט שאתם בחיים! שהנשמה שלכם טהורה ופועמת. מי שחי באמת, חותר אל היעד. אל תפחדו לשחות נגד הזרם. תזכרו שהמים הכי נקיים וזכים, נמצאים תמיד למעלה – קרוב לנביעה של המעיין!

#דקה_של_שפיות

• הוסף לסימניות
עדכון דרמטי:
בוודאי שמעתם על המידע המצמרר המפחיד ביותר,
כל יחידות הצבא האחראים על יירוטי הטילים, וכיפת ברזל, טילי החץ וכו',
קמו, בתיאום מושלם, בלי להקדים ולומר, ועשו מעשה, בהחלטיות:
הם נטשו באחת את מקום שירותם, ונקודות פריסתם, ועזבו את הציוד שנותר מיותם.
למותר לציין את החרדה שאופפת את המערכת, בהפסקת ההגנה על העורף,
פירוש הדבר שכל טיל שישוגר, אחריתו מי ישורנו, זה עשרות הרוגים, ובתים לעשרות שייחרבו,
שאלו אותם למה ? !!
הם ענו בטבעיות: בין הזמנים.
אימה וחרדה, המדינה נרעדה, אבל מי יגן על כולנו ? !!
ובענוות חן יוצאת התשובה נעימה ומרגיעה, לא נטשנו את העמדות ח"ו, החלפנו מיקומים, מהיכלי הישיבות, להיכלי הקהילות, השתדרגנו בגדול,

אנו משתמשים בטילים מסוג אחר - לפום צערא אגרא
הטילים חדשים, עם יותר עמל, יותר התגברות,
אנו נעשה את שלנו,
ובעל מלחמות, יפרוש עלינו סוכת שלומו.

בניסן עתידים להיגאל.

• הוסף לסימניות
אחוזת פאר במיאמי. מסיבת יוקרה של אנשי עסקים. במרכז האולם עומד ריצ'רד, טייקון נדל"ן יהיר, ועונד לצווארו שרשרת עם אבן כחולה ענקית. כולם מסתכלים עליו בהערצה. הוא מספר בגאווה שקנה אותה ב-10 מיליון דולר במכירה פומבית.
פתאום נכנס לאולם אדם מבוגר, לבוש בפשטות. זהו מר כהן, היהלומן המומחה והוותיק ביותר בעולם. ריצ'רד קורא לו בזלזול: "היי זקן! בוא תראה מה זה יהלום אמיתי. ראית פעם דבר כזה?"

מר כהן ניגש. הוא אפילו לא מוציא זכוכית מגדלת. הוא מציץ באבן לשנייה אחת, נאנח ואומר בקול שקט אך חותך שכולם שומעים: "זו זכוכית סינתטית שקונים בתחנת דלק. היא שווה אולי 15 דולר."

השקט באולם צורם. כולם מסתכלים על ריצ'רד. הפנים שלו מאדימות מזעם ובושה. הוא שולף את השרשרת, זורק אותה בבוז לתוך פח האשפה המעוצב שבפינת החדר, צועק: "עבדו עליי! אני לא אסתובב עם זבל של 15 דולר!" ובורח מהאולם.

אחרי שכולם עוזבים, מתגנב לשם עובד הניקיון. הוא ניגש לפח, מוציא את השרשרת, ומכניס לכיס. למחרת בבוקר, הוא מגיע לחנות של מר כהן.
"אדוני," שואל המנקה, "למה אמרת שזה זכוכית? הרי זה יהלום ה'בלו מון' הנדיר בעולם!"
מר כהן מחייך. הוא לוקח את השרשרת מהמנקה, מעביר לו צ'ק של מיליון דולר, ואומר:
"ברור שזה יהלום אמיתי. הוא שווה עשרים מיליון. אבל אדם שמוכן לזרוק את האוצר הכי יקר שלו לפח רק בגלל משפט אחד שמישהו אחר זרק לו – הוא אדם שלא מגיע לו להחזיק יהלומים. האבן הזו חיפשה מישהו שמבין את הערך שלה באמת, גם כשמישהו אחר מזלזל בה."

חברים, תסתכלו במראה.
אתם ה"יהלום הכחול" הזה. בורא עולם יצר אתכם עם נשמה טהורה, עם כישרונות, עוצמות ויופי פנימי ששווים מיליארדים.

אבל מה קורה לנו במהלך החיים?
אנחנו מסתובבים בעולם, ופתאום מגיע מישהו – בוס בעבודה, חבר קרוב, בן זוג בשעת כעס, או סתם בן אדם ברחוב – וזורק לנו משפט מזלזל: "אתה לא מספיק טוב", "אתה לעולם לא תצליח", "הרעיון שלך גרוע".
והתגובה האוטומטית שלנו היא בדיוק כמו של אותו טייקון טיפש. אנחנו מאמינים לזלזול! אנחנו לוקחים את הערך העצמי שלנו, את החלומות שלנו ואת האמונה בעצמנו – וזורקים אותם ישר לפח האשפה של הייאוש. "אם הוא אמר שאני גרוע, אז כנראה שאני באמת אפס".

זו הטעות הכי טראגית שיש!
הערך של היהלום לא משתנה במילימטר רק בגלל שאיזה "מר כהן" החליט לזלזל בו. הערך שלכם לא נקבע על ידי מה שאנשים אחרים חושבים עליכם או אומרים לכם. הערך שלכם הוא מוחלט, טהור ונצחי, והוא נקבע אך ורק על ידי היצרן שלכם – בורא עולם.

אם אתם נותנים למילים של אנשים אחרים למחוק לכם את הביטחון העצמי, אתם מוכיחים שאתם לא מבינים איזה אוצר יש לכם בידיים.
בפעם הבאה שמישהו מעיר לכם, מקטין אתכם או מנסה להוריד לכם את האוויר – אל תזרקו את עצמכם לפח. תחייכו אליו בלב ותגידו:
"אני יודע בדיוק כמה אני שווה, גם אם אתה עיוור מכדי לראות את זה!"

#דקה_של_שפיות

• הוסף לסימניות
הרוח שרקה באלימות מעל התהום העמוקה של הרי האנדים. בצד אחד של התהום עמד כפר עני ואפור, ובצד השני – עמק קסום וירוק, אליו כולם חלמו להגיע.
אנטוניו, אב המשפחה המסור מכולם, החליט שהוא יבנה לאשתו ולילדיו את הגשר הבטוח והמרהיב ביותר בעולם. במשך חצי שנה, בעבודה מטורפת שקרעה לו את השרירים, הוא סחב על גבו לוחות של זכוכית קריסטל משוריינת. הוא חיבר כבלי פלדה באצבעות מדממות, לא ישן בלילות ולא אכל. כל טיפת זיעה שהגיר – הוקדשה למטרה אחת: שהילדים שלו יחצו אל העמק בצורה המושלמת ביותר.

ביום הגדול, הגשר עמד שם, נוצץ מול השמש כמו יהלום. יצירת מופת של אהבה.
אנטוניו קרא לילדיו. הם עמדו שם נפעמים וגאים. אבל ברגע שהבן הקטן הניח יד על מעקה הזכוכית כדי להתייצב, אנטוניו איבד שליטה וצרח: "אל תיגע! אתה משאיר טביעות אצבע! קרעתי את הגב חצי שנה על הפוליש הזה, ואתה הורס לי אותו ברגע!"

הילד נבהל וקפא. הילדה הגדולה ניסתה ללכת מהר, והנעליים שלה חרקו. "אל תגררי רגליים! את שורטת את הרצפה! שום הערכה אין לכם למה שעשיתי!" שאג אנטוניו, עיניו אדומות מלחץ ועייפות של חודשים.
וכך, במקום ליהנות מהנוף המדהים ומההישג העצום של אבא שלהם – הילדים צעדו על הגשר בראש מורכן. הם רעדו מפחד, פחדו לנשום כדי לא ללכלך. אנטוניו עמד בצד השני מרוצה. הוא העביר אותם על הגשר הכי נקי בעולם, אבל הילדים שלו הגיעו לגן העדן... בטראומה.

חברים, הסיפור הזה הוא המראה המדויקת של הבתים שלנו בחודש ניסן.

אימהות ואבות, העבודה שלכם לפני פסח היא הירואית. אתם "אנטוניו". אתם קורעים את הגוף בקרצופים, מזיזים ארונות, מוציאים הון, ולא ישנים בלילות. למה? מאהבה טהורה וממסירות נפש למצוות החג! אתם רוצים לבנות "גשר קריסטל" למשפחה שלכם. המסירות הזו היא קדושה.
ילדים ומתבגרים שקוראים את זה: תפתחו את העיניים. ההורים שלכם מוסרים את הבריאות שלהם למענכם. אל תקחו את הגב הכואב שלהם כמובן מאליו! תעזרו, תעריכו ותצדיעו למאמץ המטורף שלהם.

אבל כאן, הורים יקרים, מגיעה המלכודת.
מרוב עייפות קיצונית ורצון למושלמות, אנחנו הופכים לפקחי זכוכית. כשהילד עובר עם ביסקוויט, אנחנו מאבדים את זה. פירור הופך לעילה למלחמת עולם. אנחנו צועקים, ומייצרים בבית אווירת טרור. "אל תדרוך פה! אל תיגע בזה! אני קורסת ואתם רק הורסים!"

כאן אנחנו חייבים לעצור ולשנן את משפט המחץ:
אבק זה לא חמץ, והילדים שלכם הם לא קורבן פסח!

ליל הסדר הוא העמק הירוק. אבל אם הילדים מגיעים לשולחן כשהם פוחדים להזיז את הכוס כדי לא ללכלך את המפה, ואתם יושבים שם מרוטים וכועסים – מחקנו את מטרת החג.
פסח הוא חג החירות. תנקו, תשקיעו, תבערו את החמץ כהלכה. אבל אל תתנו ללחץ ולסמרטוטים למחוק את החיוך של המשפחה שלכם. עדיף קצת פחות פוליש על הפאנלים, ויותר ילדים שחוצים את חג הפסח בשמחה, בחום, ועם חיבוק אדיר לאבא ואמא!

#דקה_של_שפיות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...