המשך דיון בענייני דיסני

• הוסף לסימניות
טוב, בואו נמשיך כאן, בבקשה...
המשך של מה שהתרחש פה

• הוסף לסימניות
תראה את מיקימאוס וחבריו המגניבים - חבורה של מדליקים מקליפורניה, שמלמדים אותך בעצם קיומם איך "נכון" להתלבש, איך "נכון" לדבר, ואיך "נכון" לבלות.
ואם אתה לא כזה, אז מי אתה בכלל??

אני מתכוונת כמובן לדור הקודם או אחד לפניו שגדלו על זה,
ואז זה היה דבר חדש לחלוטין..
בימינו מיקימאוס הוא כבר לגמרי חננה, נכון.

• הוסף לסימניות
נ.ב- במחשבה שניה,
אני עוד יותר מתחזק בעמדתי, :) , כמה מפתיע.
"תהיה מגניב" זה לא הסאבטקסט, זה המוצהר, זה הוויזואל והשפה, זה הבידור בעצמו,
"תהיה טוב תהיה רגיש לאחרים" זה הסאב-טקסט.
מסכימה מסכימה מסכימה מסכימה עם @שאול יצחק

ורוניתתת יקרתייי מה את סחההה (כפרות)? :eek::eek::confused::eek:
אם כבר הסרטים הישנים של וולט דיסני היו בקטע של נסיכות מסכנות ויפות שאיזה אביר מציל אותם.
היום דווקא יש שם יותר תוכן עם ערך מוסף,
הרבה פיתוח אינטלגנציה רגשית וכל הדברים ששאול יצחק כתב למעלה.

(התחלתי לכתוב את התגובה שם אבל באמת לא רציתי לפלוש לאשכול של אבימ)

• הוסף לסימניות
ואם הדור שגדל על דיסני האם הוא ערכי יותר, לא יודע איך לבדוק את זה,
אולי צריך להשוות לערבים ומוסלמים שלא גדלו על זה ואני לא בטוח שתוצאת הבדיקה תהיה שלילית,
וגם האמת אפילו סתם ביחס לדור הקודם של החילונים, אפילו שהם היו כאילו יותר ערכיים, אבל זה רק בדברים מאוד מסויימים, בדור החדש שכן גדל על דיסני יש הרבה יותר "גובה העינים" , "כנות" , "רגישות", "ענווה" "ואל תסתכל בקנקן"(בבחינה מסויימת. אם לא תתני לסלפיס להטעות אותך) מלדור החילוני הקודם, לדעתי, ואני לא בטוח שזה לא נזקף לטובת דיסני ושות'.
בקיצור לא יודע, אבל זה נושא מעניין. :)
ואם כבר להרחיב את הדיון...
אז כל הערכים שציינת, אנשים מאמצים אותם בחום לליבם, בעיקר בגלל שהם מגניבים כרגע.
תראה לי מישהו שחושב עצמאית (ברור שיש, זה בהכללה גסה) על איזה ערך ששווה להאמין בו.
נגיד מישהו שמחליט שבעיניו הערך של "אמת אחת מוחלטת" הוא ערך עליון.
לא תמצא אוותו, כי זה לא ערך מגניב בימינו. ממש לא.
מגניב להיות בגובה העיניים, ולהכיל את כולם ולא לשפוט אותם חלילה חלילה (אל תסתכל בקנקן וזה)
אז אני לוקחת בערבון מאוד מוגבל את כל הערכים המגניבים האלו.

כי בעיני הערך העליון הוא: תהיה מגניב. וחתיך.

• הוסף לסימניות
מסכימה מסכימה מסכימה מסכימה עם @שאול יצחק

ורוניתתת יקרתייי מה את סחההה (כפרות)? :eek::eek::confused::eek:
אם כבר הסרטים הישנים של וולט דיסני היו בקטע של נסיכות מסכנות ויפות שאיזה אביר מציל אותם.
היום דווקא יש שם יותר תוכן עם ערך מוסף,
הרבה פיתוח אינטלגנציה רגשית וכל הדברים ששאול יצחק כתב למעלה.

(התחלתי לכתוב את התגובה שם אבל באמת לא רציתי לפלוש לאשכול של אבימ)
ביחס להיום זה באמת נראה שיא הצניעות והיופי, הסרטים של פעם...
אבל תכלס הם פתחו משהו חדש מאוד, בזמנו.
וכמו ששאול יצחק כתב, עשו אוברול לכל המושגים של אהבה, פנטזיות, והמסתעף.

וליבליב - לעולם לא נסכים על כלום, כנראה.
כך נגזר עלינו, ואל לנו להילחם בזה.

• הוסף לסימניות
הי, גם אני התחזקתי עוד יותר בדעתי, בינתיים
המסר שלהם הוא ככה, בעיני:
תהיה חתיך, ומגניב, ואז גם תהיה נחמד לאחרים, או כנה או וואטאבר בלה בלה בלה
השפה שלהם, היא בעצם ה"אני מאמין" שלהם, ובמידה מסוימת הם לא רק משתמשים בה, אלא גם היו מהיוצרים שלה.
תראה את מיקימאוס וחבריו המגניבים - חבורה של מדליקים מקליפורניה, שמלמדים אותך בעצם קיומם איך "נכון" להתלבש, איך "נכון" לדבר, ואיך "נכון" לבלות.
ואם אתה לא כזה, אז מי אתה בכלל??
אה, וכמובן, תהיה עם לב טוב, תהיה כנה, תהיה חבר טוב וכו' (שזה עוד סדרה של ערכית שהתרבות המערבית התלבשה עליהם ונתנה להם פירוש די נרחב)

קיצר, לסיכום דברי עד כה:
בעיני דיסני הוא חלק מהיוצרים של תרבות המערב המתחדשת,
ובעיני התרבות הזאת הזיקה הרבה לעולם, והביאה ירידה חדה בערכים, במוסריות, באנושיות.
יש בדור הזה דברים מהממים, שלא היו פעם, אבל אני לא חושבת שזה בגלל התרבות הזאת, אלא למרות. ואולי אפילו כתגובת נגד.
שומע מה שאת אומרת. מסכים חלקית, בעיקר לא.
ולא שאני חושב שדיסני זה איזה דבר נעלה,
ואני גם מבין שזה לא שאת חושבת שהם לא מוצר מגניב,
אבל סתם ככה,
אולי זה דיבור לא כ"כ מקובל, אבל תרבות המערב המתחדשת, אני לא כזה בטוח שהיא כל כך רעה כמו שזה נדמה,
ברמה של האדם הפשוט אני מתכוון,
ברמה של העשירים\מושלים בכיפה\אטום\תאגידים היא עלולה אכן להשמיד את העולם כמו שאנחנו מכירים אותו,
אבל ברמה של הבנאדם הפשוט זה עוד צריך עיון מבחינתי. אני גדלתי בזה,
ואני מוצא הרבה דברים חיוביים שיש בי שאני נאלץ לייחס אותם לגידול על העולם המערבי ובתוכו גם דיסני ושות'.
אבל זה בסדר אולי עוד אשנה את דעתי במשך השנים, יש לנו איזה 120 שנה (מינוס חצי במקרה שלי) לפענח פה את העסק, מקווה לפיענוח פורה.
;)
ושוב,
הנושא שיחה שלנו לא היה המסר של דיסני,
הנושא היה- הרעיון של לעשות "מוצר בידורי שגם בדרך אגב מעביר מסר",
נגד "מוצר שבא לחנך בהדיא".
ומה שאת אומרת ש"האני מאמין" שלהם זה תהיה מגניב וחתיך, אני חושב שהאני מאמין שלהם זה "בוא נעשה מלא מלא כסף מהסרט הזה", ובמילא השפה והסוג בידור הוא על התדר של תהיה מגניב, כי זה מה שמוכר,
אבל הנושא שיחה שלנו האם יש גם מסר שעובר, ואני טענתי שיש. הרבה.
זהו בערך.

• הוסף לסימניות
נגיד מישהו שמחליט שבעיניו הערך של "אמת אחת מוחלטת" הוא ערך עליון.
לא תמצא אוותו, כי זה לא ערך מגניב בימינו. ממש לא.
יש סיבה אבל למה התרבות המערבית מקיאה את הרעיון הזה,
כי הרעיון הזה מפרנס איתו תמיד את הרעיון של "בוא נלבש מטען חבלה ונפוצץ את כל מי שלא מאמין באמת האחת המוחלטת שלנו", כמו שאנחנו כולנו רואים,
לכן הנטיה לעבור ל- "תקבל את כולם, תכיל את כולם" , כי הוא הרבה יותר בטיחותי למי שרוצה לעבור את הכביש בלי להתפוצץ או להדקר או עוד כמה דברים, בדרך. :)
אבל באמת זה מתחיל (אולי גומר) להיות דיון שלא מתאים לפורום ציבורי.

• הוסף לסימניות
שומע מה שאת אומרת. מסכים חלקית, בעיקר לא.
ולא שאני חושב שדיסני זה איזה דבר נעלה,
ואני גם מבין שזה לא שאת חושבת שהם לא מוצר מגניב,
אבל סתם ככה,
אולי זה דיבור לא כ"כ מקובל, אבל תרבות המערב המתחדשת, אני לא כזה בטוח שהיא כל כך רעה כמו שזה נדמה,
ברמה של האדם הפשוט אני מתכוון,
ברמה של העשירים\מושלים בכיפה\אטום\תאגידים היא עלולה אכן להשמיד את העולם כמו שאנחנו מכירים אותו,
אבל ברמה של הבנאדם הפשוט זה עוד צריך עיון מבחינתי. אני גדלתי בזה,
ואני מוצא הרבה דברים חיוביים שיש בי שאני נאלץ לייחס אותם לגידול על העולם המערבי ובתוכו גם דיסני ושות'.
אבל זה בסדר אולי עוד אשנה את דעתי במשך השנים, יש לנו איזה 120 שנה (מינוס חצי במקרה שלי) לפענח פה את העסק, מקווה לפיענוח פורה.
;)
ושוב,
הנושא שיחה שלנו לא היה המסר של דיסני,
הנושא היה- הרעיון של לעשות "מוצר בידורי שגם בדרך אגב מעביר מסר",
נגד "מוצר שבא לחנך בהדיא".
ומה שאת אומרת ש"האני מאמין" שלהם זה תהיה מגניב וחתיך, אני חושב שהאני מאמין שלהם זה "בוא נעשה מלא מלא כסף מהסרט הזה", ובמילא השפה והסוג בידור הוא על התדר של תהיה מגניב, כי זה מה שמוכר,
אבל הנושא שיחה שלנו האם יש גם מסר שעובר, ואני טענתי שיש. הרבה.
זהו בערך.
אז אני אמרתי בהקשר לדיון המקורי,
שברור שמה שמשעשע ודרך אגב מעביר מסר, הוא אפקטיבי פי כמה,
ומכירה כמה וכמה מוצרים כאלו.
ושונאת דברים שבאים לחנך אותי, שונאת.
רק מה שאמרתי, שוולט דיסני רק עשו בידור, בלי שום מסר.
המסר שיש בסרטים שלהם כביכול, בא בסה"כ לתת איזה עטיפה לתכנים האמיתיים שעוברים דרכם, שהם תכנים בעייתיים בעיני.
בין אם זאת היתה כוונתם ובין אם לא.

ובעניין זה שטענת שהם רק באו והשתמשו בשפה שמוכרת, אני טוענת שהם היו בין הראשונים לייצר את השפה הזאת.

• הוסף לסימניות
ובעניין זה שטענת שהם רק באו והשתמשו בשפה שמוכרת, אני טוענת שהם היו בין הראשונים לייצר את השפה הזאת.
נדמה לי שאת חושבת שהם הראשונים, כי הם היו הראשונים אצלך,
כי מן הסתם גדלת דתיה ואם ראית משהו אז זה רק דיסני,
אבל היה כבר תרבות שלימה כזאת, MTV , ושות',
ושות',
ושות.
..
ושות.

• הוסף לסימניות
יש סיבה אבל למה התרבות המערבית מקיאה את הרעיון הזה,
כי הרעיון הזה מפרנס איתו תמיד את הרעיון של "בוא נלבש מטען חבלה ונפוצץ את כל מי שלא מאמין באמת האחת המוחלטת שלנו", כמו שאנחנו כולנו רואים,
לכן הנטיה לעבור ל- "תקבל את כולם, תכיל את כולם" , כי הוא הרבה יותר בטיחותי למי שרוצה לעבור את הכביש בלי להתפוצץ או להדקר או עוד כמה דברים, בדרך. :)
אבל באמת זה מתחיל (אולי גומר) להיות דיון שלא מתאים לפורום ציבורי.
זה היה סתם ערך לדוגמא, שהשתמשתי בו.
תנסה להעביר בראש כל מיני ערכים טובים ונכונים, שהם פשוט לגמרי לא מגניבים.
ולכן אף אחד לא דוגל בהם.

• הוסף לסימניות
כאחת שגדלה על דיסני, זה מה שיש לי לומר:
דיסני מתוחכמים מאוד!!
יש להם דרך דיבור לילד וגם למבוגר הפשוט שעל פניו נירא תמים לחלוטין.
אבל! הם אכן משדרים מסרים שליליים סמויים לתת מודע, או מי שעם תודעה מספיק רגישה יכול לקלוט גם במודע.
בעיקר בשנים האחרונות התכנים נהיים פחות ופחות מותאמים לילדים (ברמת התמימות) הנושאים של הסרטים יותר מובנים לאדם הבוגר יותר. מה שהילד יותר יקלוט בסרטים שלהם כיום זה בהחלט רק את ה"מגניב" ה"אקשן" הפחד האדרנלין עולה מדיי פעם.
אבל גם אם מצליחים לקלוט את הסיפור הם לא מבינים את הניואנסים, ואת הבין השורות.
ולעניות דעתי זה מאוד הרסני!
כמה שאני אוהבת את דיסני, היום אני מסתכלת ביתר התבוננות והסתייגות.
עם יד על הדופק.

• הוסף לסימניות
ביחס להיום זה באמת נראה שיא הצניעות והיופי, הסרטים של פעם...
אבל תכלס הם פתחו משהו חדש מאוד, בזמנו.
וכמו ששאול יצחק כתב, עשו אוברול לכל המושגים של אהבה, פנטזיות, והמסתעף.

וליבליב - לעולם לא נסכים על כלום, כנראה.
כך נגזר עלינו, ואל לנו להילחם בזה.
אני לא נלחמת..אני מתדיינת.
את פשוט לוקחת את זה קשה מדי ומתחילה לשבור את הרהיטים אצלך בבית..
את חייבת להפסיק עם המנהג המגונה הזה.
חייבת.
אני ארשום אותך לסדנה לעצבים..
עליי כפרע

• הוסף לסימניות
נדמה לי שאת חושבת שהם הראשונים, כי הם היו הראשונים אצלך,
כי מן הסתם גדלת דתיה ואם ראית משהו אז זה רק דיסני,
אבל היה כבר תרבות שלימה כזאת, MTV , ושות',
ושות',
ושות.
..
ושות.
אבל הם פרצו עם השפה הזאת חזק, ונצרבו חזק בתודעה.
עובדה שגם דתיים גדלו עליהם :D
ולכן בעיני הם שותפים בכירים ביצירת השפה הזאת.

• הוסף לסימניות
זה היה סתם ערך לדוגמא, שהשתמשתי בו.
תנסה להעביר בראש כל מיני ערכים טובים ונכונים, שהם פשוט לגמרי לא מגניבים.
ולכן אף אחד לא דוגל בהם.
האמת, לא מצאתי. כל הערכים המגניבים מופיעים בדיסני. :)
באמת.
כנות. חברות. אל תתייאש. תהיה אמיתי.
לא הצלחתי לחשוב על עוד שום ערך,
אה רגע, אולי חוץ מצניעות, שהוא ערך עליון בעיני ולא נחשב מגניב בעולם המערבי (למרות שהערך של "תהיה נאמן לילד שבך" שכן מקבל מעט חשיבות אך לא מספיק, כולל בתוכו קצת את המושג של צניעות, כי ההפקרות בתחום הזה באה רק בהתנתקות מתקופת הילדות שעוד לא היה בה את היצר הזה)
אבל יש לזה סיבה לדעתי, לזה שצניעות לא מקבל שום דגש, שהתחילה בזה,
שהעולם המערבי גדל להורים נוצרים די אדוקים,
וראי שוב ערך "חינוך בהדיא ולא בדרך עקיפה" , ותוצאותיו. יש לזה עוד סיבות,
אבל באמת זה דברים עמוקים מדי בשביל פה,
אבל מה שאני בא להגיד, שזה עוד יתאזן בהמשך לדעתי.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אני לא נלחמת..אני מתדיינת.
את פשוט לוקחת את זה קשה מדי ומתחילה לשבור את הרהיטים אצלך בבית..
את חייבת להפסיק עם המנהג המגונה הזה.
חייבת.
אני ארשום אותך לסדנה לעצבים..
עליי כפרע
הי, התכוונתי שאל לנו להילחם בגורל המשותף שלנו, שהוא חוסר הסכמה על כל דבר מהותי.
(כן, סנייפ הוא מהותי מאודדד)
ולכן עלינו לקבל גורל זה בהשלמה ובהכנעה.

לרהיטים שלום.

• הוסף לסימניות
חברים.. בוא נבהיר רגע משהו.
אפחד מאיתנו לא דוגל בלהראות את סרטי וולט דיסני לילדים המתוקים והטהורים והזכים והמהממים שלנו.
(לא יודעת מה עם שלכם אני בכל אופן מדברת על שלי. :D)- [רגע לפני הסקילה-זה בצחוקקק!]
כמובן שאנחנו לא בעד יחצנות או שיווק לסרטי וולט דיסני.
הדיבור הוא שהדבר הזה קיים בעולם החילוני. עם עוד הרבה דברים שקיימים בעולם החילוני.
האם הדבר הזה הוא חיובי לעולם החילוני או לא?
ואני אומרת- חיובי.

(עריכה: אמרתי נוריד את ההבלטה באותיות לא לייצר אנטגוניזם וכאלה..:)..)

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אבל הם פרצו עם השפה הזאת חזק, ונצרבו חזק בתודעה.
עובדה שגם דתיים גדלו עליהם :D
ולכן בעיני הם שותפים בכירים ביצירת השפה הזאת.
זה לא עובדה שגם דתיים גדלו עליהם,
זה פשוט כי זה היה נקי יחסית לשאר הדברים האחרים, לכן גם דתיים גדלו עליהם.

• הוסף לסימניות
האמת, לא מצאתי. כל הערכים המגניבים מופיעים בדיסני. :)
באמת. כנות. חברות. אל תתייאש. תהיה אמיתי.
לא הצלחתי לחשוב על עוד שום ערך, אולי חוץ מצניעות, שהוא ערך עליון בעיני ולא נחשב מגניב בעולם המערבי,
אבל יש לזה סיבה לדעתי, שהתחילה בזה,
שהעולם המערבי גדל להורים נוצרים די אדוקים,
וראי שוב ערך "חינוך בהדיא ולא בדרך עקיפה" , ותוצאותיו. יש לזה עוד סיבות,
אבל באמת זה דברים עמוקים מדי בשביל פה,
אבל מה שאני בא להגיד, שזה עוד יתאזן בהמשך לדעתי.
כן, כולנו מקווים שזה עוד יתאזן :D
וצניעות זאת דוגמא קלאסית לערכים הלא מגניבים.
אתן לך עוד כמה - וותרנות, לקיחת אחריות, עשיה מתוך הבנה ולא מתוך רגש, ועוד.
אני חושבת שגם הערכים שאתה ציינת הם נעלים מאוד, אבל רק אומרת שאנשים הולכים עם הערכים האלו לא מתוך בירור פנימי, אלא בגלל שזה מגניב.

ולא שאני לא מבינה מה אתה אומר,
אני מבינה טוב מאוד, באמת.
אבל אני חושבת שעוד לא הלכת עם זה עד הסוף, עם כל המחשבות האלו

• הוסף לסימניות
חבים.. בוא נבהיר רגע משהו.
אפחד מאיתנו לא דוגל בלהראות את סרטי וולט דיסני לילדים המתוקים והטהורים והזכים והמהממים שלנו.
(לא יודעת מה עם שלכם אני בכל אופן מדברת על שלי. :D)- [רגע לפני הסקילה-זה בצחוקקק!]
כמובן שאנחנו לא בעד יחצנות או שיווק לסרטי וולט דיסני.
הדיבור הוא שהדבר הזה קיים בעולם החילוני. עם עוד הרבה דברים שקיימים בעולם החילוני.
האם הדבר הזה הוא חיובי לעולם החילוני או לא?
ואני אומרת- חיובי בריבוע.
את אומרת דבר מסוכן!!
כדאי לך לשקול טוב טוב את המשפט האחרון.
לאדם יהודי באשר הוא בין אם שומר תורה או לא יש שם תכנים אנושיים שליליים. בלי קשר לתורה כרגע, אלא מבחינה אומנית מוסרית.

• הוסף לסימניות
זה לא עובדה שגם דתיים גדלו עליהם,
זה פשוט כי זה היה נקי יחסית לשאר הדברים האחרים, לכן גם דתיים גדלו עליהם.
אוי אל תיכנס לקטנות,
הם נצרבו חזק בתודעה, חזק יותר מכל דבר שהיה לפניהם ואולי דיבר בשפה הזאת.
הם כמו הקוקה-קולה של עולם התרבות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: