פונט הפונט של המאה ה-21 נולד בהשראת כת"י ה'ראשונים'(סריפי 5 משק')

• הוסף לסימניות
המעצב והטיפוגרף עודד עזר היה מתוסכל מכך שהפונטים שמרכיבים את העיתונים והספרים של ימינו עוצבו לפני יותר מ-50 שנה. כעת, לאחר שלוש שנות לימוד של מסורת הכתב העברי, הוא מציג פונט חדש ועכשווי

a.v.0501.10.2.9.jpg

רק לפני כשנתיים אמר המעצב והטיפוגרף עודד עזר כי אין לו שאיפה לעצב פונט (גופן) "שיחליף את הפרנק-ריהל". כפי שאמר אז, "אתה לא כותב שוב יצירה של מוצרט. אני מקווה לייצר פונט למאה ה-21, בתקווה שיהיה קלאסיקה של המאה ה-22. אבל אף אחד עוד לא הבין איך צריך להיראות פונט במאה ה-21. המשימה שלי ושל כל מעצב בר דעת היא להבין את המאה הזאת. השאלה היא אם יכול להיות פונט לפייסבוק, למשל, ששייך למאה ה-21. לי עוד אין תשובה" ("גלריה", 17.3.2009).

כמעט שנתיים עברו, ונדמה שלעזר כבר יש תשובה. בימים אלו הוא משחרר לאוויר העולם את הפונט "רץ". הוא מקפיד אמנם להבהיר כי עדיין אין לו יומרה להחליף את פרנק-ריהל, אבל הוא בהחלט מקווה שהפונט שיצר יוכל לשכון בכבוד סמוך אליו. על השאלה אם יש לכך בכלל סיכוי, לאור השליטה של פרנק-ריהל בספרים, בעיתונים ובמגזינים, עונה עזר שהוא רק יכול לקוות. "אני כמו במאי קולנוע שמוציא סרט לעולם ומקווה שהוא יצליח ושיראו אותו הרבה אנשים. אני לא שואף להחליף את פרנק-ריהל, את הדסה או את נרקיסים. התקווה שלי היא שפונט רץ יצטרף לקבוצה הזו כאופציה, אולי יותר עכשווית".

עזר, בן 38, סיים את לימודיו במחלקה לעיצוב גרפי בבצלאל ב-1998. הוא נמנה עם הדור הצעיר של מעצבי האותיות בישראל, ביניהם מיכל סהר, ינק יונטף ודני מירב, המציעים פרשנות חדשה ועכשווית לטיפוגרפיה העברית וגם מעצבים מוצרים מסחריים. בין השאר יצר את הפונטים "אלכימאי", "מעודד" ו"תאגיד", הנראים בכתבי עת רבים. כיום הוא מחלק את זמנו בכמה תחומים הקשורים כולם לטיפוגרפיה: הוא מרצה בכיר במכון טכנולוגי חולון, משתף פעולה עם חברות עיצוב ומעצב לוגואים ופונטים יחודיים - כמו לדוגמה הלוגו של רשת מגנוליה או הפונטים של אם-סיסטמס ושל יס, מתחזק שלושה בלוגים שונים העוסקים בלוגואים, בפונטים ובצדדים האישיים והמקצועיים של עבודתו, עוסק בטיפוגרפיה אקספרימנטלית ולבסוף גם מעצב פונטים. את עיצוב הפונטים הוא מפריד מהפן המסחרי של עבודתו, מכיוון שבשונה מלוגואים מדובר ביוזמה שלו. "אני קם בבוקר, יש מחקר שאני רוצה לחקור. בסוף יוצא ממנו פונט ואני מקוה שהקולגות שלי יקנו אותו".

עבודותיו של עזר זכו במשך השנים בפרסים רבים, הוצגו במוזיאונים ובתערוכות, פורסמו בכתבי עת בינלאומיים ושוכנות באוספים הקבועים של המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק ושל מוזיאון ישראל. בהקדמה לספר מעבודותיו, שיצא לאור בשנת 2009 בהוצאת גשטאלטן, כתבה פאולה אנטונלי, אוצרת העיצוב של המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק: "העיצוב של עזר מאפשר לחלום על שפה על-אנושית, המושפעת מביולוגיה יותר מאשר מתרבות - החלום של כל אמצעי התקשורת האוניברסליים שחשבנו עליהם במשך שנים".

אופק שלא ראיתי

עזר מספר שהעבודה על הפונט, שנמשכה שלוש שנים, נולדה מהתסכול שלו מהעובדה שהפונטים שבהם אנו משתמשים כיום בטקסטים ארוכים, כמו בעיתונים, מגזינים וספרים, נוצרו כולם לפני למעלה מ-50 שנה (ראו מסגרת בעמוד הבא). "איך קרה שבתקופה מאוד קצרה מעצבים שונים הצליחו כל אחד לעצב פונט שונה אחד מהשני, לעומת תקופתנו שבה יוצאים המון פונטים שכולם דומים זה לזה, כולל הפונטים שלי? אני לא מוציא את עצמי מהביקורת הזאת. התחלתי לחשוב למה זה קורה והגעתי למסקנה שהבעיה היא לא היעדר כישרון אלא במתודולגיית העבודה. אנחנו לא יודעים לעבוד כמו שהם עבדו".

כלומר?

"התחלתי לקרוא איך הם עבדו וגיליתי שהרבה מהם כתבו ותיעדו את תהליך העבודה שלהם: רפאל פרנק כתב חיבור וכך גם פרידלנדר ונרקיס. דבר אחד היה משותף לכולם: הם חקרו את ההיסטוריה של הכתב העברי. אז הבנתי שאני לא יודע מספיק. אני מכיר את ההיסטוריה של המאה ה-20 ותו לא. זו תוצאה של הגישה המודרניסטית, שמוחקת את העבר ואת המסורת. המסורת היא פרסונה נון גרטה, אנחנו רוצים ליצור משהו נקי מהכל. כיום אנחנו רואים את קצה הקרחון אבל יש לנו 2,500 שנה אחורה".

מה זה אומר ללמוד?

"בשלב ראשון ללכת להיכל הספר, לארכיונים, למגילות הגנוזות, לשבת ולקרוא. בשלב השני לחקור ולהתאמן: להעתיק כתבי יד ישנים. זה לא מובן מאליו, נפתח לי אופק שלא ראיתי קודם". עזר מציג לדוגמה את אחד מכתבי היד הישנים, כתב יד משנת 1332 של יעקב בן משה שהיה לדבריו "גרפיקאי, גם אם לא קראו לזה אז גרפיקאי. הוא היה סופר סתם וכתב מכתב מהודר לחבר שלו. תראה את האלף", הוא אומר בהתפעלות, "ראית אלף כזו פעם? אני לא. תראה כמה היא יפה וכמה אנחנו לא יודעים. בזמנו הוא היה עילוי, הוא היה צבי נרקיס של אותה התקופה ואני בכלל לא הכרתי אותו".

העתקת כתבי היד הישנים הרחיבה את הארסנל של העיצוב. "הבנתי שעד שאני לא אתרגל את היד שלי לא אדע איך לא לעשות טעויות. אז גם לקחתי שיעורי קליגרפיה. אם אתה לא עושה את זה אתה

נידון להעתקה חוזרת ונשנית של הדברים שעשו במאה ה-20. זה בדיוק ההבדל ביננו לבין המעצבים ה'סו קולד' קלאסיים. הם התאמנו בכל כך הרבה סגנונות ולא היו צריכים למחזר".

זה לא חלק ממשהו גדול יותר ששייך לעידן המחשב?

"אני מאוד אוהב את המחשב, לא הייתי רוצה להשמיץ אותו, אבל אני עוד יותר אוהב את המסורת. אם אפשר לא להפסיד את שניהם זה עושר גדול. אנחנו עניים כשאנחנו מסתכלים רק על המאה ה-20, אבל אני לא טמבל. אני לא הולך לעבוד עם רפידוגרף, אני רוצה להשתמש בקדמה עם תודעה שהיא לא מוגבלת. המחשב הוא רק כלי".

בסיום התהליך יצר עזר פונט שלם וקרא לו "עזר קלאסי", ומיד גנז אותו. "בשלב הזה כבר לא רציתי להתפשר על פחות מפונט טקסט סריפי (ראו מסגרת). זה נראה לי אדיוטי ליצור עוד פונט. תיסכל אותי שהוא היה פונט יפה אבל לא מספיק קריא. הייתי מאוד מתוסכל, כי מדובר בשנתיים וחצי של עבודה. יום אחד פתחתי בלוג וראיתי מאמר של רוב קלר, בוגר טיפוגרפיה מאוניברסיטת רדינג, שסיפר איך הוא יצר את vesper, הפונט של עבודת הגמר שלו. הפונט נראה לי 'יהודי' בחיתוכים ובסגנון שלו, הוא הזכיר לי ברוח הדברים את פונט הדסה בצורה יותר זורמת. אז נפלו לי מיליון אסימונים. יצרתי קשר עם קלר שנתן לי אישור לעצב גרסה עברית לפונט שלו, וככה נוצר פונט רץ".

התוצאה: פונט סריפי בחמישה משקלים - קל, רגיל, בינוני, שמן וכבד. לא מדובר בעניין של מה בכך. לשם ההשוואה, לפונט הדסה ולפרנק-ריהל יש שני משקלים, ולקורן משקל אחד. המאפיין הדומיננטי השני של פונט רץ הוא שאם ברוב הפונטים הסריפיים (המשמשים לרוב לקריאות ארוכות) הקווים האופקיים שמרכיבים את האותיות עבים יותר מהקווים האנכים, עזר שינה את היחס. "במין חוצפה החלפתי את הכיוון, וזה מה שגם איפשר לי לעצב חמישה משקלים. זה לא שלא עשו את זה בפונטים אחרים אבל לא בפונט סריפי".

למה להפוך?

"כששאלו את רפאל פרנק למה הוא יישר את גגות האותיות - של ה'ז' או של ה'ש', הוא אמר שהוא מודע לזה שהוא עשה משהו שכביכול אסור לעשות, אבל מבחינתו זה מעביר את רוח הזמן. אם יורשה לי להיתלות באילנות גבוהים כל כך, אני יכול לתת את אותה התשובה. האתגר שעמד לנגד עיני כל הזמן היה איך אנחנו מתקדמים עם רוח הזמן, ובמקרה הזה לוקחים מאפיין שהוא לטיני בלי לאבד את הנשמה העברית; להישאר נאמן לכתב העברי הקלאסי אבל לא לעצב פונט שייראה כאילו הוא עוצב במאה ה-19. לא רציתי לעצב משהו שהוא רטרו".

הפונט מאוד מזכיר פונט אחר שלך, "מעודד סריף".

"זה נכון, פונט רץ בנוי על הארכיטקטורה שלו. אני מאוד אוהב את מעודד סריף אבל אני חושב שהוא פחות מתאים לספר מפונט רץ. במעודד סריף יש משהו שהוא אחיד יותר, ולכן הייתי משתמש בו לטקסטים ארוכים אבל לא ארוכים מדי. מה שמייחד את פונט רץ הוא שאפשר להדפיס בו ספר שלם והוא עדיין יהיה נעים לעין ולא יעייף אותה. יש בו משהו יותר רך. אולי היה צריך לקרוא לו פונט רך", אומר עזר בחיוך.

הוא מתאים לאייפד ודומיו?

"אני עובד על זה עכשיו. אין הרבה ידע בארץ על התאמת פונט פרינט למסך".

זה לא אמור להיות הפוך? לא היה הגיוני יותר לעצב קודם פונט למסך לאור התפתחות הטכנולוגיה?

"הנושא הזה עדין בחיתוליו אבל אתה צודק, זה הדבר החיוני הבא. אני פשוט רק בן אדם אחד".

על המשקל

תרצו משקל אחד ב-240 שקל או 120 משקלים ב-2,320 שקל? כך פועלת תעשיית הפונטים בישראל

כשמעצב גרפי מעוניין להשתמש בפונט עברי, עומדות בפניו שתי אפשרויות. האחת, לעצב פונט משלו, עניין מורכב עד מאוד (ולראיה, שלוש השנים שלקחו לעזר לפתח את פונט רץ). השנייה, לפנות למי שמתמחה בעיצוב פונטים ולרכוש ממנו חבילת פונטים. שתי חברות גדולות שולטות כיום בשוק הפונטים הישראלי: "מסטרפונט", שמציעה למכירה כ-500 סוגי פונטים, ו"פונטביט", שמציעה למכירה כ-350 סוגים. הקטלוג הגדול של החברות האלו מאפשר להן להציע חבילות של גופנים ומשקלים (כבד, נטוי, קל וכן הלאה) במחירים תחרותיים, גם אם בדיעבד אין צורך בכמות גדולה כל כך של גופנים. לדוגמה, ב"מסטרפונט" יעלה משקל בודד 224 שקל, בעוד ש-120 משקלים יעלו 2,320 שקל (כ-20 שקל למשקל). המחירים ב"פונטביט דומים": 240 שקל למשקל בודד, 2,900 שקל ל-140 משקלים.

מלבד שתי החברות הגדולות קיימים גם מספר מצומצם של מעצבי גופנים עצמאיים, הידועים לעומת החברות הגדולות כ"מעצבי בוטיק", אולם אף אחד מהם אינו מתפרנס ממכירת פונטים בלבד ורובם עוסקים במקביל בעיצוב גרפי ללקוחות מסחריים. לדוגמה: שמואל סלע, עודד עזר, ינק יונטף ומיכל סהר ודני מירב ("הטייס") שמשווקים את הגופנים שלהם תחת השם "הגילדה". מעצבים אלו מציעים למכירה בדרך כלל מספר מצומצם של גופנים, שנחשבים בקרב קהילת המעצבים איכותיים ומקוריים יותר. המחירים, כצפוי, יקרים יותר, מכיוון שמעצבים אלו לא מציעים חבילות משקלים גדולות כל כך, אולם התמורה מצדיקה לרוב את המחיר.

עניין של אופנה

קבוצה מצומצמת של מעצבים יצרה את הפונטים העבריים בעיתונים ובספרים של היום

המחצית הראשונה של המאה ה-20 היתה מהפכנית למדי במונחים של עיצוב כתבים עבריים. רשימת הגופנים הסריפיים הבולטים (פונט סריפי הוא בעל תגים, שהם המשיכות הקטנות של הפונט לצדדים, מעין גרסה מודרנית למשיכת המכחול הקליגרפי, ובו משתמשים לרוב בטקסטים ארוכים יותר) שנוצרו במהלכה, מתחילה באות פרנק-ריהל שעוצבה על ידי רפאל פרנק ונוצקה על ידי אוטו ריהל בסביבות 1908; ממשיכה באות שוקן, יצירתה של פרנצ'סקה ברוך מאמצע שנות ה-40; ומסתיימת בשלישייה הידועה מסוף שנות ה-50: קורן (אליהו קורן) ב-1957, הדסה (הנרי פרידלנדר) ב-1958 ודוד (איסמר דויד) ב-1959, ועד נרקיס לינוטייפ (צבי נרקיס) ב-1965.

מאותה תקופה לא יצא פונט סריפי בולט, ועיקר הפונטים העבריים שזכו להצלחה מסחרית היו פונטים נטולי תגים (סנסריפיים). אפשר להסביר זאת בכך שלכאורה קל יותר לעצב פונט סנסריפי, מכיוון שהוא מיועד בעיקר לכותרות או לטקסטים קצרים ולא דורש את המורכבות של טיפול בטקסטים ארוכים. בין הפונטים הסנסריפיים הבולטים מהעשורים האחרונים: נרקיס בלוק (צבי נרקיס); אורון (אשר אורון); אריקה סנס (ינק יונטף), שהותאם לפונט הלטיני גיל סאנס; היציאה הבאה (ינק יונטף) - עיבוד לאותיות שבהן השתמשו המהנדסים של מע"צ; דרום (מיכל סהר); אלכימאי (עודד עזר) ו"וטו" (רענן אליזוב), שהיה פונט קוריוזי, תפס לתקופה קצרה ונעלם באותה מידה, עדות לכך שגם פונטים הם עניין של אופנה.

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1207918.html

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה