וואקום - ביקורת עט

• הוסף לסימניות
באזור אחרי-פסח-כזה, התמקמתי עם הלוח החדש שלי. שהוא וואקום 24" פרו. שיא האופנה והסטייל הוואקומי בעולם כולו וביקום בכלל. אז למה התעכבתי בכתיבת הסקירה הזאת? כי ידעתי איך זה יתקבל ואיך זה ישמע למעריצי וואקום למיניהם. ופחדתי. אני יודעת שזה נשמע מגוחך. לוח זה לוח זה לוח. מה הסיפור הגדול? אבל צ'מעו, אנחנו הציירים אנשים רגשניים שסגורים הרבה מידי זמן עם הרבה מדי מכשירים בחדר לבד. פלא שאנחנו נקשרים רגשית לאלקטרוניקים שלנו? פלא.

והיי, אפילו אני לא האמנתי לעצמי. לקח לי עד עכשיו לשכנע את עצמי שמה שאני רואה וחווה בידיים שלי עצמי הם האמת שלי ועליה להיאמר.

לטובת כל מעריצי וואקום אני שמה בזאת ספוילר בראש העמוד: הסקירה הזאת לא מיועדת עבורכם. אתם מוזמנים ללחוץ על אחורה פנה ולעבור לאשכול אחר. חבל על לחץ הדם שלכם. גם ככה אנחנו צורכים הרבה מדי מלח בימינו. קניתי וואקום כדי להיווכח אחת ולתמיד האם הדבר הזה שווה את המחיר. המסקנה בסוף היא שהיא לא.

יהיו כמובן אי אילו השגות, זה לא יהיה חד משמעי, והצד הריאלי שלי (זה ששילם את הכסף) ירים וואחד התנגדות, אבל זו עדיין המסקנה שתהיה לי בסוף הסקירה. אתם תראו בביקורת שלי שאני סוטה לסקור את החברה כולה במקום להתרכז במוצר עצמו. אני כותבת את הקטע הזה לציירים שמתלבטים על איזו חברה ללכת. תנו לי להראות לכם כמה עובדות אמיתיות על החברות ועל הלוחות האלה. האשכול הזה בשבילכם.

כמה הודעות חשובות:

1. הביקורת תתפרס על פני תקופה כי זה המון חומר ואתם חייבים זמן לעכל ולשאול שאלות. וגם לי אין כוח כמו פעם.

2. אני מצהירה בזאת שהויון או כל חברה אחרת לא מתמלגת אותי על אף מילה ושמעולם לא היה לי הסכם איתם, ומעולם לא ראיתי שקל עלוב מאף מכירה שחברות אלה עשו אי פעם.

3. כרגיל למילים המודגשות יהיה הסבר בסוף הפוסט. אם אין לכם כוח לקרוא את כל המלל תוכלו לקרוא את המסקנה הסגולה בסוף הפסקאות. מילים סגולות הם לינק.

ראיתי הרבה ביקורות של לוחות שמתעסקים בגימור ובסטיילינג, במתנות הקטנות, בעיצוב הקופסא כשבאים לדבר על כלי ציור. זוטות. אני מסרבת לתת לגימורים לנהל פה את השיח, כי אנחנו לא מדברים על מותג בגדים, אלא על עט. ועל העט נדבר. (הצד הריאלי אומר לי שאתם תגידו שאני לא מדברת על ש"זוטות" האלה כי כשנגיע לזה וואקום ינצחו בעיניים קשורות, אז יודעים מה? נתן לזה פסקה קטנה בסוף.)

הקדמה לבורים שאפשר לגמרי לעקוף:
יש כמה מוצרים לציור דיגיטלי. הלוח הגרפי (לוח אטום) ועט תצוגה הם השחקנים הכבדים. אפשר לראות הרחב כאן בסקירה הזו נדבר על עטי תצוגה.

יש הרבה חברות שמוכרות עטי תצוגה, וכמעט את כולם אפשר להשיג באמזון. שלושת החברות שמככבות בשוק הישראלי הם Wacom, XP-Pen, Huion. אפשר להתחיל.

העט בעל 8192 רמות לחץ.

כאן יש מסר מיוחד לאלה שטוענים שאין הבדל בין 2048 רמות לחץ ל 8192:
יש הבדל והוא משמעותי. 8192 רמות לחץ מציירות קו עדין, רגיש וחלק בהרבה.
1 רמות לחץ.JPG
יותר רמות לחץ נותנות יותר "מדרגות" בין הלחיצה החלשה ביותר לבין הלחיצה החזקה יותר. הדבר דומה להבדל בין מצלמה דיגיטלית עם מסך של 2M פיקסלים למצלמת 8M פיקסלים. אם אתם מהדור הזקן שלי, אתם יודעים על מה אני מדברת.
רק מה? דרושים שתי מאפיינים כדי להנות מהרמות ולא לכולם יש אותם.

1. שליטה במוטוריקה עדינה.
היכולת להחליט על כמות הלחץ שהיד שלי משחררת אל הדף היא משהו שלא כולם דאגו לפתח. אולי אתם מעדיפים לשחק עם הגודל בעזרת הסוגריים המרובעות. אם הציורים שלכם נראים ככה, אתם לא משתמשים ברמות הלחץ של העט במו שצריך, ואתם לא תראו הבדל.
upload_2019-6-24_1-26-6.png

2. מסך עם רזולוציה גבוהה מHD.
אם הפיקסלים במסך לא מספיק קטנים וצפופים, לא תוכלו לנצל את הדיוק הזה, והעט יתנהג בערך כמו עט עם 2048 רמות לחץ.
5 UHD.JPG

ברגע הכתיבה רק בלוחות וואקום 24" פרו, וואקום 16" פרו יש את המאפיינים שמאפשרים לכם להנות מכל רמות הלחץ. בכל שאר הלוחות בעולם , כולל כל הלוחות האחרים של וואקום, המספר הזה מהווה מאפיין פרסומי/פסיכולוגי בלבד.
עד כאן ראינו שאם לקנות וואקום אז רק פרו. ואם פרו אז רק 24" או 16".

הלוח מזהה הטייה של העט.

ישנם מסכים שמזהים את כיוון ההטייה של העט. ישנן תוכנות ציור שיודעות לנצל את זה כדי לסובב את המברשת שעל המסך לפי זיהוי המיקום של הקצה העליון של העט ביחס לחוד.
זיהוי הטייה.JPG

זה די מגניב אבל אתם צריכים שני דברים כדי להנות מזה:
1. מוטיביציה להשתמש בזה.
רוב המברשות של פוטושופ ומנגה אומנם מסוגלות לעשות בזה שימוש, אבל אין לזה כמעט משמעות. אפשר להסתדר יופי בלי זה, ולמעשה זוהי הסיבה שרובכם לא משתמשים בזה בכלל.

2. תוכנה שעושה שימוש בעל משמעות בפיצ'ר הזה.
בדרך כלל תוכנות שעושות שימוש טבעי ונוח של הפיצ'ר הזה הן תוכנות שמנסות לחקות ציור במדייה טבעית כמו שמן, מים או עיפרון. תוכנה כמו קורל פיינט למשל. לא מדובר פה על המראה של הציור הסופי. אפשר לעשות כל דבר עם פוטושופ ומעט יצירתיות. מדובר על אופן התפעול של התוכנה שמנסה להעניק לכם חווית עבודה והרגלים שמדמים כמה שיותר את העולם האמיתי שמחוץ למסך.
3 קורל פיינט.JPG

רובכם לא משתמשים בתוכנות לציור מדיה טבעית, כך שהפיצ'ר הזה לא משמש אתכם.
הויון מייצרים עטים שמזהים הטייה מזה שנה ומחצה.
אקס -פי יצאו לפני שלוש חודשים עם הדגם הראשון עם הפונקציה הזאת.
עד כאן ראינו שזיהוי הטייה אינה סיבה מספקת לקנות וואקום.

בפעם הבאה נדבר על רזולוציה.

המושגים:
לוח גרפי - לוח אטום שמזהה מגע של עט מיוחד. הלוח מתחבר למחשב, והצייר מניע את העט על גבי המשטח בעודו צופה בציור המצטייר על גבי מסך המחשב שלו.

עט תצוגה - מסך לציור שמזהה מגע של עט מיוחד. הלוח מתחבר למחשב, והצייר מניע את העט על גבי המסך ומצייר עליו.

רמות לחץ - הנתון שמייחד עט דיגיטלי לציור היא הטכנולוגיה שמאפשרת למסך לזהות את כמות הלחץ שהיד מפעילה על העט. תוכנות ציור מנצלות את הרגישות הזאת כדי לצייר קו טבעי בדומה לשימוש בכלי ציור פיזיים. רוב הלוחות כיום מגיעות עם 8192 רמות לחץ, ומיעוטם עדיין מוכרות 2048 רמות.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
לכאורה,
מה שכתבת על הקשר בין רזולוציה לבין לחץ עט הוא .. ממש שטויות. אבל ממש. וזה אחרי שהתאמצתי לעדן ולכתוב 'לכאורה', כי אני מודה שעוד לפני שהתחלתי לקרוא, כבעלים של סינטיק פרו הגאוני אני חולק על הטון הביקורתי שלך כלפי החמוד והיקר.
אז סליחה מראש.
עכשיו לעניין-
הרזולוציה היא אכן מאוד חשובה (מאוד חשובה!), אבל היא בסך הכל המסך בו רואים את הקנווס שלך,
בעוד הלחץ עט משפיע על הקו שמצטייר על הקנווס בלי שום קשר לבאיזה מסך רואים אותו.
ולכן אין שום קשר בין לחץ עט לרזולוציית מסך ! (ואפשר לקנות סינטיק עם 8342324 רמות לחץ עט, ולעשות מלא קווים יפים, גם אם לא מחובר כרגע שום מסך עם שום רזולוציה. מאיפה את מביאה את הרעיונות המוזרים האלה?)
אלא אם כן תפתיעי אותי עם איזה ידע מעמיק שלא שמעתו אוזן. <--- רק כותב את זה בשביל להשמע לא מעוצבן.
הדלקת אותי לפני שאכלתי ארוחת בוקר, זה לא יפה. ולגבי מה שכתבת על הטייה.. כפרה. אין תוכנה שלא משתמשת ב'פיצ'ר' הזה. כולל מנגה. וכמובן פוטושופ. טוב די אני הולך לאכול.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
רגע רגע, יש לי שאלה-
היינו פעם חברות, נכון?
אזזזזז
אפשר אולי לקבל את הסינטיק שלך?
אני ממש אשמח, באמת. ההובלה עלי

(ואגב, כל הכבוד על ההשקעה)

• הוסף לסימניות
@שאול יצחק
בסופו של דבר לא הבנתי מה אתה אומר.
לצייר בלי שאתה רואה איך זה בדיוק נראה? לצייר משהו מפוקסל ולדמיין איך זה יראה על מסך אחר?
נשמע לי חוויה די מפוקפקת

• הוסף לסימניות
@שאול יצחק
בסופו של דבר לא הבנתי מה אתה אומר.
לצייר בלי שאתה רואה איך זה בדיוק נראה? לצייר משהו מפוקסל ולדמיין איך זה יראה על מסך אחר?
נשמע לי חוויה די מפוקפקת
זה לא הנקודה.
הנקודה היא שהרזלוציה של המסך לא משנה בשום אופן את האופן בו העט משפיע על הקובץ של הציור.

• הוסף לסימניות
זה לא הנקודה.
הנקודה היא שהרזלוציה של המסך לא משנה בשום אופן את האופן בו העט משפיע על הקובץ של הציור.
ברור,
אבל איך אתה יכול להנות מזה / להשתמש בזה, בלי רזולוציה מספיקה?
שים לב, היא כתבה כך:
דרושים שתי מאפיינים כדי להנות מהרמות

• הוסף לסימניות
ברור,
אבל איך אתה יכול להנות מזה / להשתמש בזה, בלי רזולוציה מספיקה?
שים לב, היא כתבה כך:
ואף אחד מהם לא נכונה.
מוטוריקה של לחץ זה דבר טבעי בידיים של כולם,
( ואדרבא, בדיוק להפך, כמה שיהיה יותר רמות לחץ ורגישות בעט, ככה זה גם הופך יותר טבעי ויותר שימושי לכולם, ופחות מצריך מוטוריקה עדינה לתפעול כי זה ממש כמו על דף וקורה באופן טבעי. וכשיש מעט רמות לחץ עט, זה מצריך יותר תודעה ומוטוריקה להשתמש בהן.)
אבל זה לא הנושא,
והמאפיין השני כבר דברנו שהוא שטויות במיץ, אבל נראה לי שאת סתם נהנית לראות אותי מתעצבן פה :)
אז אפסיק כאן

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
@שאול יצחקלצייר משהו מפוקסל ולדמיין איך זה יראה על מסך אחר?
נשמע לי חוויה די מפוקפקת
אחרי ארוחת בוקר.
במידה ואת שואלת ברצינות אענה לך בשאלה.
מה הקשר בין פיקסול ורזולוציה ללחץ עט?
לחץ עט איכותי נותן אפשרות לקו דינמי יותר, ושינויים דינמיים יותר ברמת שקיפות/רוחב קו, וכדומה. הקו הזה נרשם בקובץ של הציור כשתלחצי ctrl s .
למה נדמה לך שברזולוציה נמוכה זה משפיע על כל זה?
הכל נראה אותו דבר בכל מסך ובכל רזולוציה, כשמסתכלים על הציור במצב של actual size .
והאם באמת נדמה לך שכשידפיסו את הקו שלך בתוך הספר ילדים, הוא יהיה מפוקסל כי ציירת אותו על מסך ברזולוציה נמוכה?
הרי אין שום (שום) קשר בין ה2. וכל הקונה סינטיק פרו 14" או אינטואוס פרו החדש אפילו (שאין לו מסך!) , נהנה מככככללל הרמות של הלחץ עט בדיוק כמו במסך 4k

• הוסף לסימניות
אחרי ארוחת בוקר.
במידה ואת שואלת ברצינות אענה לך בשאלה.
מה הקשר בין פיקסול ורזולוציה ללחץ עט?
לחץ עט איכותי נותן אפשרות לקו דינמי יותר, ושינויים דינמיים יותר ברמת שקיפות/רוחב קו, וכדומה. הקו הזה נרשם בקובץ של הציור כשתלחצי ctrl s .
למה נדמה לך שברזולוציה נמוכה זה משפיע על כל זה?
והאם באמת נדמה לך שכשידפיסו את הקו שלך בתוך הספר ילדים, הוא יהיה מפוקסל כי ציירת אותו על מסך ברזולוציה נמוכה?
הרי אין שום (שום) קשר בין ה2. וכל הקונה סינטיק פרו 14" או אינטואוס פרו החדש אפילו (שאין לו מסך!) , נהנה מככככללל הרמות של הלחץ עט בדיוק כמו במסך 4k
את זה הבנתי.
מה שאני אמרתי זה,
שאיך אפשר להנות מציור, ואיך אפשר בכלל לצייר,
כשאתה רואה אותו מפוקסל?
וצריך לדמיין לעצמך איך הוא יראה לא מפוקסל אחרי ההדפסה.
מדברים על חווית המשתמש, לא על התוצאה הסופית בהדפסה.

אז ענית לי חלקית כשכתבת שממילא בדר"כ מגדילים זום כשעובדים על ציור.
ואז זה לא נראה מפוקסל.

• הוסף לסימניות
את זה הבנתי.
מה שאני אמרתי זה,
שאיך אפשר להנות מציור, ואיך אפשר בכלל לצייר,
כשאתה רואה אותו מפוקסל?
וצריך לדמיין לעצמך איך הוא יראה לא מפוקסל אחרי ההדפסה.
מדברים על חווית המשתמש, לא על התוצאה הסופית בהדפסה.

אז ענית לי חלקית כשכתבת שממילא בדר"כ מגדילים זום כשעובדים על ציור.
ואז זה לא נראה מפוקסל.
יפה. הבנתי אני אוהב.
עכשיו לגבי הפיקסול,
hd לא נראה מפוקסל גם בלי הגדלת זום. אלא משמיט מהמסך חלק מהפיקסלים ביחס לרזולוציות גבוהות יותר, ע"י חישוב. ששוב, דבר זה לא מטריד אותנו בהקשר לרמות לחץ עט.
במילים אחרות- גם בשנות ה90 , אם היו ממציאים אז לוח עם 8000 רמות רגישות לחץ, זה היה דבר אדיר ושינוי מורגש וניכר מאוד בחוויית הציור. אפילו שהרזולוציה אז היתה חצי מhd

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
רק הבהרה-
דעתי היא שרזולוציה גבוהה זה דבר מאוד נוח, ולדעתי כדאי מאוד כי זה מגדיל את השטח עבודה משמעותית. (כי בציור גדול, אם שמים אותו בלי זום אין הוא יכנס כולו בתוך המסך, וברזולוציות נמוכות יותר יראו רק חלק מהציור)
אבל העניין שזה פשוט לא קשור לרמות לחץ עט או לחווית ההנאה מהן.

• הוסף לסימניות
@ronitg צודקת במה שהיא אומרת. ועכשיו הפוסט על הרזולוציה תתעכב כדי שאוכל להסביר לכולם מה זה זיהוי לחץ מהתחלה עד הסוף.

אני רק אתן שוב תזכורת עדינה:
לטובת כל מעריצי וואקום אני שמה בזאת ספוילר בראש העמוד: הסקירה הזאת לא מיועדת עבורכם. אתם מוזמנים ללחוץ על אחורה פנה ולעבור לאשכול אחר. חבל על לחץ הדם שלכם. גם ככה אנחנו צורכים הרבה מדי מלח בימינו.

אני מבינה אתכם. כולנו נקשרים ללוח הראשון שלנו. בבקשה לא פה. תודה.
אני כשלעצמי אשתדל כמיטב יכולתי לסקור בצורה הגיונית וריאלית בהתחשב בעובדות ובחוויות שלי, בלי להיכנס למקומות רגשניים או נוסטלגיים. עד לפוסט האחרון לפחות.

• הוסף לסימניות
@Ammo תודה תודה תודה!!
על כל אות בנפרד שכתבת אי פעם בפורום הזה

• הוסף לסימניות
ברור שרונית צודקת. אגב יש לך טעות נוספת, חוץ מנושא ההטייה של העט והתוכנות שמשתמשות בזה, וחוץ מההבנה מה הם הרמות לחץ שנדמה לך שהם קשורים לדיוק ולרזולוציות,
גם טעית לגבי הפרטים הטכניים של הדגמים. לגבי- הרזולוציה של ה13" - יש לו רזולוציה UHD
ולא HD , בעוד ל16 ומעלה יש 4K ולא UHD
אבל הנה, די. אני יורד מהבמה
תמשיכי בדיוק מאיפה שהפסקת.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: