חם מהתנור חדש - AI לשאלות תורניות

מצב
הנושא נעול.
שמע. לכתוב במחשב את החידושי תורה או כדי למצוא את המראי מקומות אם לא זוכר על משהו ספציפי לכאורה אין בעיה לדעתי…
כי בכל אופן הוא משתמש בכך רק כדי לכתוב.
ולגבי האם הוא היה רוצה-
תגיד ככה על כל העולם הטכנולוגי.
אל תיסע ברכב כי הוא היה יוצר ביום הראשון. תרכב על סוס… 🐎
תכבס ביד- מאותה סיבה..היה בורא ןכו׳ .תכבס בדלי…🪣
אל תתפור במכונה אלא ביד… 🪡
וכן הלאה…
כמובן עפר אני לכפות רגליו של אותו רב, אך אני יכול לקחת את המשפט הנ״ל לכל העולם…

חבל על החריפות שנכתבת לריק
כולה אמרתי שיש עשיר גדול שמנסה להכניס את זה כפרויקט לציבור
מה זה התגובה הזאת???
לא התכוונתי להעליב חלילה.
ואני מתנצל על כך.
אלא היה משתמע מדבריך ש- ״אם הוא עושה זאת אז הוא יודע״
ואני בא להעמיד דברים על דיוקם- אם הוא חוטא זה לא אשמתי…

ההודעה הראשונה שלי היתה הצגת עובדות יבשות
דעתי האישית היא שהשילוב בין לימוד תורה לAI הוא קטלני כפשוטו.
זהו.
ואני יודע שגדולי הדור (טוב, באשכולות פרוג אתה מגלה לפעמים כל מיני חדשים בתואר הזה) אוחזים שזה נורא.
ודעתי שזה מובן גם בלי בנין אב מפרה אדומה...
מסכים לגמרי.
מחילה על ההודעה הקודמת. ❤️

ואני יודע שגדולי הדור (טוב, באשכולות פרוג אתה מגלה לפעמים כל מיני חדשים בתואר הזה) אוחזים שזה נורא.
ודעתי שזה מובן גם בלי בנין אב מפרה אדומה...
ר' אלחנן וואסרמן אמר שלכלל ישראל יש חוש הריח.... (לא ל"יהודי" אלא ל"כלל ישראל", כלומר - יהודי אחד יכול לטעות אבל דבר שכמעט כל יהודי יר"ש תופס חלחלה, בהחלט ניתן לסמוך ע"ז, גם אם עדיין לא יצא קול קורא...)

לא התכוונתי להעליב חלילה.
ואני מתנצל על כך.
אלא היה משתמע מדבריך ש- ״אם הוא עושה זאת אז הוא יודע״
ואני בא להעמיד דברים על דיוקם- אם הוא חוטא זה לא אשמתי…
אם תחפור קצת תגלה על מי אני מדבר ואז תראה שאתה לא בדיוק צודק וד"ל ואכמ"ל

אולי תשלח לרב שליט"א (ששמו עלום כאן) שיעין ויכיר את "בינתא",
בינה שמעתיקה בדיקנות את לשונות חז"ל, גמרות ראשונים ואחרונים, ומאפשרת למשתמש לגשת לטקסטים המלאים ולבחון בעצמו את הדברים ממקורם.
1768999224736.png

יש הבדל עצום בין בינה מלאכותית שיכולה להיכנס לגוף הדברי תורה, לבין מחשב שהוא כמו כותב דברי תורה בעזרת עט ונייר...
בא נסכם דברים שיש כאן קונצנזוס בין כל עוקבי האשכול
א. אין לפסוק הלכה דרך AI
ב. אין לתת לו להיכנס לחשיבה במקום חשיבה עצמאית ואמיתית
במה אנו כן חלוקים
א. האם כדאי לעשות בוט AI לחיפוש מארי מקומות
ב. האם הוא יכול לעזור לנו בעריכה וכתיבה
ג. האם הוא יכול לפתוח לנו אפיקים למחשבה

במה אנו כן חלוקים
ג' שייך לקטגוריה הראשונה
ב' הרעיון ללמוד בספר שהבינה מלאכותית ניסחה אותו נעורר בי גועל נפש מרוכז...
א' כאן יש לדון אם יש חשש להיגרר אח"כ גם למחשבה שלו...

בא נסכם דברים שיש כאן קונצנזוס בין כל עוקבי האשכול
א. אין לפסוק הלכה דרך AI
ב. אין לתת לו להיכנס לחשיבה במקום חשיבה עצמאית ואמיתית
במה אנו כן חלוקים
מדוייק!

ג' שייך לקטגוריה הראשונה
ב' הרעיון ללמוד בספר שהבינה מלאכותית ניסחה אותו נעורר בי גועל נפש מרוכז...
א' כאן יש לדון אם יש חשש להיגרר אח"כ גם למחשבה שלו...
במחשב אי אפשר להיגרר לקומות שהגדרת "גועל נפש מרוכז " ברכב אי אפשר להיגרר למקומות מסוכנים ובכל המקרים יש להזהר מאד לא להגיע למקומות האלו

הרבנים פסקו שדברי תורה ש AI כתב צריך לשרוף כי זה כמו כל מינות ואפיקורסות שיכתבו דבר תורה!!!

אולי אפשר למצוא פתרון שהוא יענה רק על מקורות או רעיונות מלמעלה
ולא ח''ו יביע דעה בעניינים של אמונה השקפה וכו'

דרך אגב בשנים הבאות לדעתי הבינה המלאכותית תגיע למצב שבו היא יכולה להביע סברות דקות בכל סוגיא בגמרא לא פחות מתלמיד חכם (AGI)
אולי של תלמיד חכם בן ימנו 2026...
לא סברות שאומר אותם איש שאפילו קצת התייגע על התורה ועל העבודה, בבחינת 'יגעת ומצאת' שרק אז תאמין. ובטח לא סברות שנכתבו על ידי הראשונים ואחרונים ויהודים שכל חייהם ישבו על התורה ועל העבודה, נתדבקו בחכמת התורה, וקבלו שכל מובדל שמכוון לאמיתה של תורה.

יש לדאבוננו גם גויים שלומדים סוגיות מסובכות בשביל להשתעשע ולהחכים, כביכול מכירים באמת. אבל בלי ספק במאה אחוז, הסברות שלהם - גם אם החשיבה שלהם תקינה - נטולות עומק וחיות תורני, ובבדיקה רחבה יתגלה שהם גם לא אמיתיות. כשאין קדושה ויגיע אין סייעת שמיא, ולומר סברות נכונות בתורה אכן צריך יגיעה וס"ד.

אגב שמעתי פעם מאחד מהצדיקים, שאנשים לפעמים נמנעים מלשאול רב כזה או אחר, חושבים שהרי הרב לא גאון יותר גדול מהם, אבל לא תופסים, שלרב יש סייעתא דשמיא מיוחדת לא להיכשל, מה שלהם אין.

למה לא?
דוקא ממנו (גוי פוקר עול) יתכן לשמוע סברא טובה,
סברא עם עומק וחיבור אמיתי לתורה ?? ממש לא. סברא טובה שיתקבל באהדה בהרצאות באוניברסיטה אולי כן.
יכולת ניתוח של טקסטים ולקבוע הבדלים ביניהם זה לא החכמה הגדולה. אנחנו מחפשים לכוון כמה שיותר לאמיתה של תורה. כמה פעמים רואים סברות בש"ס או פוסקים שממש נראים לנו הפוכות מדעת בעלי בתים שלנו, ורק בסוף (ולא תמיד כמובן זוכים להבין) מבינים את העומק והאמיתיות, ואת הטעות שמעיקרא.

אגב פנינה יפה שמובא בספר הישר לר"ת. שמביא (שער הראשון) ראיה ששכל האדם יש לו חשיבות ממה שאנו רואין כמה פעמים ששכל האדם מכוון למה שכתוב בתורה הק' שהיא דעת העליונה ב"ה, כגון כיבוד אב, וזה ראייה ששכל האדם נחשב למאומה. והוא היפוך מדעת פילוסופים שרוצים בשכלם להסביר הטעם של כל המצוות שבתורה הקדושה, הלא תורתינו הק' כולה אמת קודש קדשים בין שמבין הטעם או לא מבין.

מה שלא נכון על AI
הבעיה לדעתי בAI היא שאנשים מצפים לקבל ממנו משהו שהוא לא
אין לו הבנה אין לו סברא יש לו בסך הכל יכולת ניסוח
בעיה נוספת היא ש AI נותן לך את ההרגשה שהוא פוסק הלכה והרבה יותר נוח לאנשים שאנם בעלי ידע נרחב פשוט לשאול אותו ולקבל תשובה (שהיא טעות) בכפית והיא נראית תמימה להפליא
אכן, וכידוע כשהבעיה מטושטשת, צריך עוד יותר להתרחק ממנו !!

האמת הוא שאני די בהלם מהנכתב כאן.
לענ"ד, ה'אכשר דרי' מתגלה כפשיטת רגל טוטאלית, ומסכנים יהיו ילדינו עם מה שהם יצטרכו להתמודד.
אני לא כותב זאת דווקא נגד האתר הנ"ל, שב"ה חסום לי על ידי נתיב, לא בדקתי ולא מתכוון לבדוק את האתר הנ"ל.

נערך לאחרונה ב:
לא סברות שאומר אותם איש שאפילו קצת התייגע על התורה ועל העבודה, בבחינת 'יגעת ומצאת' שרק אז תאמין. ובטח לא סברות שנכתבו על ידי הראשונים ואחרונים ויהודים שכל חייהם ישבו על התורה ועל העבודה, נתדבקו בחכמת התורה, וקבלו שכל מובדל שמכוון לאמיתה של תורה.

יש לדאבוננו גם גויים שלומדים סוגיות מסובכות בשביל להשתעשע ולהחכים, כביכול מכירים באמת. אבל בלי ספק במאה אחוז, הסברות שלהם - גם אם החשיבה שלהם תקינה - נטולות עומק וחיות תורני, ובבדיקה רחבה יתגלה שהם גם לא אמיתיות. כשאין קדושה ויגיע אין סייעת שמיא, ולומר סברות נכונות בתורה אכן צריך יגיעה וס"ד.

אגב שמעתי פעם מאחד מהצדיקים, שאנשים לפעמים נמנעים מלשאול רב כזה או אחר, חושבים שהרי הרב לא גאון יותר גדול מהם, אבל לא תופסים, שלרב יש סייעתא דשמיא מיוחדת לא להיכשל, מה שלהם אין.

סברא עם עומק וחיבור אמיתי לתורה ?? ממש לא. סברא טובה שיתקבל באהדה בהרצאות באוניברסיטה אולי כן.
יכולת ניתוח של טקסטים ולקבוע הבדלים ביניהם זה לא החכמה הגדולה. אנחנו מחפשים לכוון כמה שיותר לאמיתה של תורה. כמה פעמים רואים סברות בש"ס או פוסקים שממש נראים לנו הפוכות מדעת בעלי בתים שלנו, ורק בסוף (ולא תמיד כמובן זוכים להבין) מבינים את העומק והאמיתיות, ואת הטעות שמעיקרא.

אגב פנינה יפה שמובא בספר הישר לר"ת. שמביא (שער הראשון) ראיה ששכל האדם יש לו חשיבות ממה שאנו רואין כמה פעמים ששכל האדם מכוון למה שכתוב בתורה הק' שהיא דעת העליונה ב"ה, כגון כיבוד אב, הרי ששכל האדם נחשב למאומה. והוא היפוך מדעת פילוסופים שרוצים בשכלם להסביר הטעם של כל המצוות שבתורה הקדושה, הלא תורתינו הק' כולה אמת קודש קדשים בין שמבין המעם או לא מבין.

אכן, וכידוע כשהבעיה מטושטשת, צריך עוד יותר להתרחק ממנו !!

האמת הוא שאני די בהלם מהנכתב כאן.
לענ"ד, ה'אכשר דרי' מתגלה כפשיטת רגל טוטאלית, ומסכנים יהיו ילדינו עם מה שהם יצטרכו להתמודד.
אני לא כותב זאת דווקא נגד האתר הנ"ל, שב"ה חסום לי על ידי נתיב, לא בדקתי ולא מתכוון לבדוק את האתר הנ"ל.
שוב , הבעיה שהרבה האנשים שמדברים נגד ואומרים שלעולם לא יגיע לרמה גבוהה לא אומרים את זה כי הם לא מאמינים אלא אידיאולוגית הם מדברים מהרגש ולא מהשכל
כלומר הם רוצים שזה לא יקרה, ונגד זה .

אבל המציאות היא שככל הנראה הוא לא רק יצליח להגיד סברות דקות כמו תלמיד חכם אלא אפילו יותר .

תנסה לחשוב על זה בצורה הגיונית ולא לכעוס על זה .

שוב , הבעיה שהרבה האנשים שמדברים נגד ואומרים שלעולם לא יגיע לרמה גבוהה לא אומרים את זה כי הם לא מאמינים אלא אידיאולוגית הם מדברים מהרגש ולא מהשכל
כלומר הם רוצים שזה לא יקרה, ונגד זה .

אבל המציאות היא שככל הנראה הוא לא רק יצליח להגיד סברות דקות כמו תלמיד חכם אלא אפילו יותר .

תנסה לחשוב על זה בצורה הגיונית ולא לכעוס על זה .
לא יודע על מה מבוססת האידיאולוגיה היהודית שאתה מכיר. זאת שאני מכיר, מבוססת על שכל טהור.
ולפי האידיאולוגיה היהודית שאני מכיר, אין תחליף לאדם.
ולא, לעולם לא יהיה יצור בעל תודעה, שאינו בן אדם.

כל הדיבור על "תודעה" של AI, מבוססים על חוסר אמונה, שלא לומר כפירה.
ממילא, גם אם יגיע מצב שה AI יצליח לחקות ברמה מושלמת, באמצעות תחזיות סטטיסטיות, את יכולת החשיבה של בני האדם. הוא לא יכול לחקות לוגיקה שלא קיימת...

זאת מבלי לגעת כלל בנקודה, שאין שום משמעות לסברה בדברי תורה, שמקורה בחישוב סטטיסטי.

חברים גם אם תרצו וגם אם לא לאט לאט גם דברים תורניים הולכים ליעזר ב AI אתם אפ' לא תדעו בכך כשאתם קוראים איזה מאמר תורני שהכתב השתמש ב AI כדי למצוא מקורות או לנסח מאמרים וכ' לכן אתם יכולים להתכחש לזה [אגב כמו שיש הרבה שמתכחשים עד עצם היום הזה בעצם קיום המדינה וכן עם האינטרנט בכלל וכ'] ואתם יכולים לחיות גם לצד זה ולדעת מה מותר ומה אסור מה עושים ומה לא עושים אז בהצלחה

הרבנים פסקו שדברי תורה ש AI כתב צריך לשרוף כי זה כמו כל מינות ואפיקורסות שיכתבו דבר תורה!!!
חוזרים על זה כאן שוב ושוב בלי להביא אפילו מקור אחד.
אשמח מאד למקור לדברים.
ואני לא מדבר על פסקי הלכות, אלא לעיוני ולעורר המחשבה.
אין צורך לכתוב שוב "פשיטא!!!!!" עם המון סימני קריאה, אני מחפש מקור!

נראה לי שזה מובא מר יצחק זיילברשטיין בספרו ובגיליונו שמשווה את זה למינות ואפיקורסות

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה