מחשב לגרפיקה - מה המינימום לזיכרון שצריך?

• הוסף לסימניות
מה המינימום גודל של כרטיס זכרון למחשב גרפיקה?

• הוסף לסימניות
אז ככה לגבי זכרון. היום מחשב לגרפיקה נהוג לקחת מינימום 2 גיגה זכרון רם. כמובן שהמחשב יעבוד גם על גיגה אחד. אבל את התוצאות תראי במהירות. אם את רוצה להשקיע עוד קצת, לכי על 4 גיגה זכרון.

(האמת, יצא לי כבר להתקל בכאלו הקוראים מחוסר ידע לנפח הדיסק קשיח - זכרון של המחשב. אם התכוונת לנפח הדיסק הייתי אומר לך ללכת על מינימום 300 גיגה.)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י prog;70368:
(האמת, יצא לי כבר להתקל בכאלו הקוראים מחוסר ידע לנפח הדיסק קשיח - זכרון של המחשב. אם התכוונת לנפח הדיסק הייתי אומר לך ללכת על מינימום 300 גיגה.)

קודם כל המחשב משתמש עם זכרון וירטואלי דרך הדיסק קשיח.
חוץ מזה אפשר להגדיר חלק מהדיסק קשיח כזכרון ממש. ככה שזה לא בדיוק חוסר ידע.
נחכה לשמוע מה שבריס אומר.

• הוסף לסימניות
ונתנו10,

אמנם המחשב משתמש בזכרון הוירטואלי, אבל רק ממש כשאין לו ברירה. ואין בכלל מה להשוות במהירות, זה הרבה הרבה יותר איטי.

לגבי זכרון לגרפיקה, עם 1 ג'יגה אפשר לעבוד, אבל בשביל לעבוד כמו שצריך, מומלץ 2 ג'יגה, ואם התקציב והלוח מאפשרים אז בוודאי עדיף 4 גי'גה.

מי שיש לו וויסטה, יש אופציה להשתמש בסוגים מסויימים של דיסק און קי בתור זכרון, המהירות אמנם היא לא כמו של זכרון RAM, אבל זה יהיה יותר מהר מאשר להשתמש בזכרון וירטואלי בדיסק הקשיח.

• הוסף לסימניות
תודה חברה, לאט לאט אנחנו לומדים!
היום התקינו לי 2 ג'יגה ובינתיים - לא רואה את ההבדל.
יש לי אפשרות להוסיף עוד 2, אולי בהמשך.
ההוא המחשביסט הוציא לי את ארבעת רבעי הג'יגה והתקין כרטיס אחד של 2 - האם יש ענין להשאיר 2-3 רבעים במקום הפנוי??

• הוסף לסימניות
שלום עליכם,

בכל פעם שאתם פותחים חלון או תכנית אתם מנצלים מעט מנפח הזכרון.
ניתן לצפות במדדים דרך מנהל המשימות.
תוכלו לראות שם את כמות הזכרון הפיזי , הוירטואלי, והשימוש בפועל.
אני משוכנע שתגלו שאתם לא מגיעים לאמצע הניצולת ולכן לא תרגישו בהבדל כלל בין 2 ג'יגה ל-15
הנקודות בהם קיים הבדל הוא בשברירי רגע שבו קוראים ארועי תוכנה שונים ובתוכם אין סוף שגיאות תכנה ושגיאות החלפה של החומרה.
רבים נגרמים מקוד שגוי ונוטים לכיוון של ניצול מקסימלי של הקיים ולכן,
אם בעקבות שימוש פתחתם המון חלונות והכל עובד במקביל אכן אתם זוכים לאיזשהוא שיפור בעקבות הוספת זכרון, אבל אם אתם כמוני מנצלים פחות מחצי, אותם רגעי הפיק יהיו ארוכים יותר (כי יש יותר זכרון פנוי) ומכאן שנפגעים הביצועים!
בסופו של דבר, תשקיעו בזכרון עם נפח מספק העיקר שיהיה זכרון כמה שיותר מהיר.
ואל תתביישו, אחרי שנתיים קונים זכרונות חדשים למרות שהישנים עוד עובדים!
אגב, עיבוד גראפי לא צורך כ"כ הרבה, רנדור של וידאו צורך הכי הרבה זכרון.
ובפירוש, אל תתקינו ויסטה עדיין, חכו לפחות עד שנה הבאה.
מקווה שעזרתי...

• הוסף לסימניות
לא בטוחה שהבנתי- עם יש הרבה זכרון מיותר הוא עלול להכביד???

• הוסף לסימניות
הרבה מאוד אזורים עם גוונים שונים של אפור,

התשובה היא לא כן/לא שחור/לבן.....

זה תלוי בהרבה פרמטרים, לפעמים התשובה היא כן ובד"כ לא אבל בטוח שאם אני ישים 8GB אז בזבזתי אלף ש"ח ואני בחיים לא ישתמש בזכרון העצום שרכשתי.

• הוסף לסימניות
התשובה הנכונה היא שלילית. זיכרון מיותר לא פוגע בביצועים.

אמנם התועלת השולית של הזיכרון הולכת ופוחתת ככל שמשתמשים ביותר זיכרון. כלומר: ההפרש בביצועים בין 256 מ"ב ל-512 מ"ב הוא עצום, וכך גם בין 512 מ"ב ל-1 ג"ב, אבל כשמרחיבים ל-2 ג"ב ההבדל פחות מורגש (כי בשימוש רגיל - XP עם 2-3 תוכנות פתוחות - לא מנוצל יותר מג'יגה בכל רגע נתון), וכשמרחיבים ל-4 ג"ב זה כבר ממש לא מורגש.

בקיצור, זיכרון רב מדי לא פוגע בביצועים אבל כן פוגע בכיס.

• הוסף לסימניות
שייך שמישהו יסביר לי מהו זכרון פיזי, זכרון וירטואלי, פנימי, חיצוני?
ושאלה שניה: האם פנטיום ארבע יהיה בשבילי הרבה הרבה יותר מפנטיום שלוש עם הרבה זכרון?

• הוסף לסימניות
ברוב המקרים יספיק בין 1 ל2 GB ולא צריך יותר [למעשה 1 מספיק]
הזכרון נועד להשאיר כמה שיותר חומר מעובד ע"י המעבד זמין בזמן אמת
ולכן יספיק זכרון בגודל הנ"ל כיבדר"כ לא עוברים את זה [3 GB כבר ממש מיותר]
תוספת זכרון למעלה ממה שצריך לא מוסיפה כלום אך גם לא מזיקה

אם מנצלים למשל רמת זכרון של 2 GB, ואוהבים תוך כדי זה להשתמש בתוכנות כבדות נוספות ולא הכוונה לשמיעת מוסיקה יצטרכו כגרון גדול יותר עבור ריבוי המשימות ברקע
[כמו עיבוד בPS ורינדור וידאו בו זמנית]
-אם מדובר על עבודה בגרפיקה איכותית עם קבצים בנפח של 50 - 100 MB והרבה שכבות כדאי יותר מ2 GB זכרון

-כל מחשב העובד ב32 BIT לא מזהה יותר מ4 GB זכרון, כך שתוספת מעל 4 GB זה לא רלוונטי, מעבד מסוג 64 BIT ומערכת הפעלה תואמת מזהים יותר מ4 GB של זכרון, אך מערכת הפעלה כזו, אם היא XP, היא מלאה באגים ואינה מוצלחת, וכן מודים בזה מפורשות באתר מיקרוסופט הרשמי, או לשים VISTA , שהיא צרה צרורה בפני עצמה, והוכרז כבר על מחליפתה "וינדוס 7" מוקדם מהצפוי,

-דיסק קשיח, אני ממליץ על 500 GB, כמה שתקחו זה מתמלא מוקדם ממה שתחשבו... ומחירו כיום בסיבות 350 ש"ח [מי היה מאמין] ועדיף כמובן של חברת WD

-המחשב משתמש בזכרון הוירטואלי גם "כשיש לו ברירה" וכשפתחו את הפוטושופ תראו את זה.

-מי שיש לו ויסטה [וכן ע"י תוכנה מיוחדת עבור XP] יש אפשרת להשתמש בדיסק און קי \זכרון פלאש = SSD , לאתחול של מערכת ההפעלה ממנו, וההבדל במהירות עצומה יותר מזכרון RAM, כי SSD שומר נתונים גם ללא חשמל, כך שכשהמחשב סגור הנתונים שמורים בזכרון וברגע שתאתחל זה פועל ביתר מהירות [ לעצם המהירות אני לא ידוע מה יות רמהיר, ומסתבר שהRAM יותר מהיר]

-זכרון DDR III טרם מומלץ, אך ורק בשל מחירו הגבוה, ובאותו מחיר אפשר לקנות DDRII בפחות מחיר בנפח גבוה יותר ולפצות בביצועים יותר גבוהים. [כמובן שDDR3 צריך לוח חדש התואם עבורו.

• הוסף לסימניות
וטיפ נוסף להמהרת המחשב, להגדיר את הזכרון הוירטואלי על כונן "פיזי" אחר ממערכת ההפעלה, [אם יש כונן C וכונן D שהם כונן פיזי אחד רק מחולק במחיצות וירטואליות זה לא יעזור לשים על הD, אלא הכוונה לכונן "פיזי" נוסף.

• הוסף לסימניות
אבל מה זה זכרון וירטואלי? ומה זה פיזי? אני בורה בענין זה. מה אומר מספרו של הפנטיום? כמות הזכרון שהוא מכיל או מה?

• הוסף לסימניות
זו הצריכת זיכרון אצלי... השודדים הגדולים הם: פוטושופ, ברידג' ואקרובט. דפדפן פעיל.

קבצים מצורפים

• KB 26.1 · צפיות: 24
  • הוסף לסימניות
נכתב ע"י מקארתור;111331:
-כל מחשב העובד ב32 BIT לא מזהה יותר מ4 GB זכרון, כך שתוספת מעל 4 GB זה לא רלוונטי, מעבד מסוג 64 BIT ומערכת הפעלה תואמת מזהים יותר מ4 GB של זכרון, אך מערכת הפעלה כזו, אם היא XP, היא מלאה באגים ואינה מוצלחת, וכן מודים בזה מפורשות באתר מיקרוסופט הרשמי, או לשים VISTA , שהיא צרה צרורה בפני עצמה, והוכרז כבר על מחליפתה "וינדוס 7" מוקדם מהצפוי,
-אז ככה, טעות נפוצה, בין ויסטה ובין XP (שהחודש הפסיקו לשווק אותה באופן רשמי) יש להם שתי גירסאות, 32 ביט שיכולה לעבוד עד 4GB זיכרון, ו64 שלא מוגבלת (לא בטווח הנראה לעין בכל אופן, אפילו שאני זוכר שאמרו את זה גם על WIN95 שהיתה הראושנה ב32 סיביות).
אין שום באגים מיוחדים במערכת ההפעלה XP 64 ביט, נהפוך הוא, הגרעין שלה (ה KERNEL) הוא של SERVER 2003 הידועה לטובה באמינותה, אלא מה? בגלל המנגנון של 64 ביט, היא מריצה תוכנות שנכתבו ל32 ביט במצב תאימות - אמולציה- זה נכון גם לויסטה 64 ביט, ועם זה יש לעיתים רחוקות בעיות. זה תלוי בעיקר באיכות התוכנה הנכתבת ולא כ"כ בוינדוס עצמו, אם התוכנה נכתבה לפי תקן סטנדרטי לא אמורות להיות שום בעיות. אבל יצרני התוכנות לא תמיד דואגים לשוק של ה 64 ביט בגלל שהוא יחסית מאוד קטן ולפעמים לא דואגים לתקן באגים.
החדשות הטובות, שהתוכנות המקצועיות שבגלל ממילא עובדים עם מערכת הפעלה 64 ביט עובדות יפה מאוד וגם מותחזקות טוב, למשל 3D MAX או כל התוכנות של אדובי (שהם 32 סיביות אבל עובדות טוב על 64) וכדו'.
ישנו הבדל קטן, ש XP 32 יזהה רק 3 גיגה ומשהוא מתוך ה-4 ואילו ויסטה32 כן תזהה את כל ה-4, ההסבר מאוד פשוט שב SP1 מיקרוסופט שינו את הגישה והמערכת מראה כמה זיכרון פיזי מותקן ולא כמה זמין באמת למערכת לשימוש , סתם שינוי קוסמטי -הנה המדריך הרישמי של SP1 - שם קראתי את זה
http://www.microsoft.com/downloads/...83-1013-4f9c-a3f9-c56e7120a5e9&DisplayLang=en
לגבי הנושא ויסטה או XP כל אחד ישעה את השיקולים שלו, אבל כדאי שיתיעץ עם מבינים שניסו ויסטה יותר מ-5 דקות.

-דיסק קשיח, אני ממליץ על 500 GB, כמה שתקחו זה מתמלא מוקדם ממה שתחשבו... ומחירו כיום בסיבות 350 ש"ח [מי היה מאמין] ועדיף כמובן של חברת WD
אין שום עדיפות לWD על פני אף יצרן אחר (יש סה"כ 4 יצרנים וכולם זהים פחות או יותר, יש עוד 2 שמייצרים רק לניידים או שרתים), אפילו איסטרוניקס היבואנים הסופר-שמרנים של אינטל בארץ משווקים היום סיגייט (שיותר זולים ויותר מהירים)

-המחשב משתמש בזכרון הוירטואלי גם "כשיש לו ברירה" וכשפתחו את הפוטושופ תראו את זה.

-מי שיש לו ויסטה [וכן ע"י תוכנה מיוחדת עבור XP] יש אפשרת להשתמש בדיסק און קי \זכרון פלאש = SSD , לאתחול של מערכת ההפעלה ממנו, וההבדל במהירות עצומה יותר מזכרון RAM, כי SSD שומר נתונים גם ללא חשמל, כך שכשהמחשב סגור הנתונים שמורים בזכרון וברגע שתאתחל זה פועל ביתר מהירות [ לעצם המהירות אני לא ידוע מה יות רמהיר, ומסתבר שהRAM יותר מהיר]
התכונה שאתה מדבר עליה נקראת SPEED BOOST, היא משמעותית רק למחשבים עם מעט זיכרון כמו 512MB או 1GB, ליותר מזה זה לא משמעותי בכלל. והסיבה של ההאצה לא קשורה בכלל לעובדה שהפלאש כן צריך או לא צריך חשמל, והוא גם בד"כ איטי באופן משמעותי מדיסק קשיח, אלא יש לו יתרון קל בזה שאין לו ראש מכני כמו בדיסק קשיח שצריך לחפש את המתונים אם הם לא ברצף, אלא הוא יכול לגשת לנתונים מפוזרים או רציפים כמעט באתה מהירות - מה שנקרא בעגה המקצועית SEEK TIME.
התוכנה הנ"ל ל XP לא מוסיפה כלום (חוץ מחלונות כחולים).

-זכרון DDR III טרם מומלץ, אך ורק בשל מחירו הגבוה, ובאותו מחיר אפשר לקנות DDRII בפחות מחיר בנפח גבוה יותר ולפצות בביצועים יותר גבוהים. [כמובן שDDR3 צריך לוח חדש התואם עבורו.
הבעיה עם DDR3 (ואותה בעיה היתה עם DDR2 בתחילת ימיו) שאפילו שהמהירות גבהה, השיהוי שלוקח לזיכרון לספק את הנתונים גבה מאוד , מ-5 מחזורי שעון ל-7 או 9 ב DDR3, כך שעד שהמהירות לא תהיה הרבה הרבה יותר גבוה כדי לפצות על השיהוי הנוסף (נקרא CL) הוא כלל לא יותר מהיר בפועל.
תוך שנה פחות או יותר אני מאמין שהוא כבר יכנס להיות סטנדרט.

• הוסף לסימניות
הנה חלוקת השוק בין היצרנים השונים של ההרדיסקים, כפי שתראו דווקא סיגייט הם המובילים.

• הוסף לסימניות
נרגעתי,

רכשתי מחשב חדש מפלצת אמיתית בהנחה שאתקין עליו XP 64BIT ונבהלתי לרגע
עכשיו אחרי ההודעה של בריס אפשר להרגע

• הוסף לסימניות
בקשר לסיגייט: אחוזי מכירות לא מעידים על איכות אלא על השיווק, ואני כשלעצמי מאז שקראתי את זה אני מתייחס אליהם אחרת, ליצרן מכובד זה לא היה קורה [ואין מה להשוות אותם לסוני וכו']

הנה: מתוך צ'יף מגזין:
בשבת האחרונה נכתב באתר של סיגייט (www.seagate.com), יצרנית הדיסק הנייד Maxtor Basics Personal Storage 3200 שיתכן והדיסקים שתאריכי הייצור שלהם אחרי אוגוסט 2007, נגועים בוירוסים. גם יצרן האנטי וירוס קספרסקי יצא בהודעה דומה. הדיסקים עצמם הורדו מן המדפים ולא ניתנים לרכישה במקומות מסודרים.
יש לציין שכבר בחודש ספטמבר נכתב במגזין הבריטי "The Register" שמעבדות קספרסקי מצאו וירוס מותקן מראש בדיסקים הקשיחים מסוג Maxtor 3200 שנמכרו בהולנד, בשם Virus.Win32.AutoRun.ah
החקירה בנושא גילתה שהיצרן האמריקני שמכר את הדיסקים בטייוואן משתמש בקבלני משנה סיניים בתהליך הייצור. תחת אותם קבלנים התרחשה כנראה ההדבקה בסוס טרויאני אשר מעלה באופן אוטומטי וללא ידיעת הבעלים, את המידע שנשמר בדיסקים לאתרי אינטרנט בבייג'ין.
סיגייט מצאו במהלך החקירה כי מספר קטן של הדיסקים אצל קבלן המשנה היו נגועים. עם זאת, הם לא הסבירו דבר על השלב בתהליך הייצור בו התקין ספק המשנה את הסוס הטרויאני. חברת היצרן דיווחה כי המוצרים בקבוצה הבעייתית נסרקו וכל הוירוסים נוקו, וכי התהליך יעשה גם בכל הדיסקים שהוחזרו בטרם ישובו לחנויות המכר. היא גם המליצה לכל הלקוחות שרכשו את המוצרים, להתקין תוכנת אנטי וירוס הגנתית.
השמועות אומרות כי כאשר הווירוס ניגש לתוכנה, הוא מחפש סיסמאות ומוחק קובצי MP3. על פי The Register, מאמינים בקספרסקי כי הדיסק מגיע מפורמט וברגע שהמשתמש מתקין את הדיסק ומקליק על הצלמית שלו, הווירוס מותקן.

ואנחנו בצ'יף אמרנו כל הזמן לא לגעת בדיסקים הללו, אין להם כל יתרון על דיסק קשיח רגיל במארז USB רגיל.

• הוסף לסימניות
-מותה של XP, זה לא משנה מתי היא תגמר סופית, הואיל ובהשוואה XP מוצלחת יותר, ולולא האגרסיביות של MS לא היו כמעט קונים לויסטה, חוץ מזה שעדיין ימשיכו להפיץ את XP חברות כמו DELL, ASUS , HP, כל מה שקראת מדובר על קניה אישית בחנויות ולא ב OEM,

- לא בדקתי אבל כמה שידוע לי, XP 64 BIT מופצצת בבאגים ומסיבה זו ננטשה ע"י MS, יכול להיות שאני טועה, ולא נראה לי, והסיבה שיצרני תוכנות לא דואגות ל64 BIT זה לא בגלל פלחי שוק למינהם, השוק מת על כל גווניו למוצר כזה, מחברות גדולות ועד שוק הגיימרים כולל עיבוד גרפי, הבעיה היא שכל חברה צריכה מחדש לכתוב את כל התוכנה בצורה שונה, וזה לא פשוט, התוכנות היציבות שכן עובדות זה כי פשוט חייבים אותם כמו תוכנות 3D, שהם משתמשים בחוות רינדור של מאות מעבדים עבור מספר מועט של פריימים, והתוספת של 64 BIT מזניקה את הביצועים,

-לגבי העדיפות XP או VISTA, אני ממש מתפלא עליך, לא תמצא ביקורת אחת טובה על VISTA, גגל ותמצא ביקורות קטלניות בכל מקום אפשרי, ואתה לא צריך יותר מזה שMS בעצמה, קדמה את הOS הבאה מוקדם מהצפוי, וגם אם VISTA היתה מערכת מוצלחת איך אתה משווה לOS ותיקה ומעודכנת בלי סוף בתיקוני באגים, לOS חדשה, למעשה אם תקרא תראה שיש מייחסים לVISTA את הערך של WIN ME, ש"דולגה" ונגוזה במהירות, ואני לא רק מדבר מיידע, השתמשתי בכמה גירסאות של VISTA תקופה ארוכה, וראיתי כמה היא שווה.....

-HDD ברור שאפשר להשתמש בסיגייט, כמו שאפשר להשתמש במעבדי VIA, בוא נראה אותך, אפי' AMD אלולא הביצועים שלהם [בתקופות ההם] מי היה קונה, [חוץ ממחשבי ערך] מדובר כאן באשכול על מחשב גרפי לא מכונת ביצועים לסוליטר,

-אתה לא מבין שכSSD בצורת זכרון שאינו נדיף מאתחל בגלל שהנתונים קיימים ללא צורך ביצירה מחודשת? ולכן זה משמעותי בכל מחשב שהוא, [אם כבר, השינוי יהיה מינורי דווקא במחשבים עם מעבדים ממש חזקים ועוד יותר HDD בני 15K RPM ומעלה, כי מדובר על יצירה מהירה, ולא נפח אגירה, משא"כ בSSD אי"צ ביצירה],

• הוסף לסימניות
אז גם אל תקנה גם IPOD כי גם להם היה מקרה דומה שכמה נגנים שיוצרו בסין היו נגועים בוירוס.
(מקור http://www.techworld.com/security/news/index.cfm?newsid=10635 )

זה קצת תת רמה לקבוע איכות של דיסק בגלל שכמה סינים שמו עליו וירוס....

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: