אני מתענין במניות וניסתי לעבור פה על כל האשכול והסתחררתי מרוב דעות והסברים
אני ישמח אם אני בתור בחור שיש לו לדוגמא 1,000 2,000 ש"ח ואני רוצה להשקיע אותם
מה הדרך הכי יעילה ומוצלחת להשקיע
תודה מראש לכל העונים
תמקד, ונוכל לענות במדוייק.
אבל הנה הדברים שאתה צריך לדעת.
1) מה הסיבולת תנודתיות.
כלומר, מהי תקופת הזמן שאתה
באמת, מוכן לא לראות את הכסף, וגם לראות אותו יורד כל יומיים לחצי.
הדגש על באמת, זה כי בסכום כזה, אתה מצד אחד לא כל כך צריך אותו, מצד שני, אם עוד חודש אתה נתקע באיזה צ'ונטיה בלעדיו, אז דווקא בגלל שזה סכום כזה קטן, ואתה אלוף בחשבון, אתה יודע שהאלף שקל האלה יעשו לך סכום שיש לך מה לעשות איתו רק עוד איזה 40 שנה, וגם אז לא כזה הרבה, אז לעזאז... הכמה שקלים של עוד 40 שנה, בא לי צ'ונט, ואני יחזיר לשם כפול שתים עוד שלוש שנים.
אז אתה צריך להסתכל לעצמך בלבן של העיניים, ולשאול כמה זמן אתה באמת מוכן עכשיו, ולכמה זמן תמשיך להיות מוכן את הכמה זמן הזה, של להיפרד מהכסף לגמרי.
דבר שני, אתה צריך לחשוב מה הסכום המקסימלי שזה יורד אליו, מחר בבוקר, או אפילו אחרי שזה עלה פי שש, ואתה לא נוגע בו, ולא בורח. אם האלף יורד ל500, אתה תשרוד? אם זה יורד ל100? אם זה יורד ל100 אחרי שזה כבר היה 3000? ואז נתקע ב100 לשלוש חודשים? ואז יורד ל50?
לשאלה הראשונה קוראים אמנם משך השקעה, אבל זה לדעתי בסכום כזה, אצל בחור שאין לו הכנסה קבועה, וזה הכסף שלו, קשור עם השני ביחד תחת סעיף סיבולת תנודתיות. אחד תנודתיות של הכסף, אחד של הבחור.
אחרי שתענה על זה, תדע כמה סיכון לקחת, כמה מניות, וכמה אג''ח וכו'. כי אם אתה מוציא את הכסף עוד שלוש חודשים, אל תקנה טסלה, תשים בקרן כספית. אם אתה מתחייב לא ליגוע לשמונה אלף שנים, גם אל תקנה טסלה, כי עד אז הם מזמן לא יהיו בשוק, ושום ברוקר לא ימצא את המנייה שלך בארכיון. תקנה מדד שמתעדכן עם השוק כל הזמן. אם אתה לא אוהב תנודות, תקנה אג''ח, פיקדון, או משהו 2000, לא זוכר איך קוראים לו. אבל גם אל תבנה על המון רווח, זה מטוטלת, התנועה לשני הצדדים היא אותו הדבר. אם אתה אוהב מלא סיכון, אתה יכול להשקיע בקריפטו, אבל זה לא בהכרח אומר שתרוויח יותר מאסאנדפי הסולידי, למרות שיש יותר סיכון, וזה בגלל מודל הקוף, שאין לי כוח להסביר עליו. אבל זה אומר, שמחד, פחות סיכון מסנופי, אומר פחות רווח מסנופי, ויותר סיכון מסנופי, על פני טווח ארוך, אומר רק שהסיכון יתממש ברוב המקרים, ועדיין יהיה פחות רווח מסנופי.
לכן שולי הסיכון הם בדרך כלל, מאג''ח וקרן כספית בצד הקל, עד מדדים רחבים וצרים בצד הקשוח. וחריגה מכל אחד מהצדדים, מובילה את רוב האנשים להפסד, נראה לעיין או אינפלציוני.
2)גיימר, או משקיע?
אני יודע שהמון אנשים הולכים להתעצבן עכשיו, אבל וורן באפט, שהוא האיש שעשה הכי הרבה כסף אקספוננציאלי בהיסטוריה אמר פעם, "יש אנשים שמעשנים, יש אנשים שעושים לוטו, ויש אנשים שסוחרים במניות. אבל שאף אחד מהם לא יאמר שהוא משקיע".
אז אתה צריך לשאול את עצמך קודם כל אם אתה מסכים איתי או לא, שמי שסוחר הוא גיימר, ולא משקיע. ואז להחליט מה אתה רוצה להיות
ולא, זו לא ביקורת. קודם כל, יש גיימרים שעושים מיליונים ביוטיוב. דבר שני, זה לגיטימי שבכל אחד יעשה עם הכסף שלו מה שהוא רוצה. אני לא אוהב את האלה שאומרים לי "אל תקנה פיצה, כי עוד 40 שנה זה יהיה 4000 ש''ח אם תשקיע את זה" ואני לא רוצה להיות מאלה שאומרים לאחרים, אל תקנה קריפטו כי הסנופי עוד 100 שנה יביא לך יותר.
אני לגמרי חושב שכל אחד יכול להוציא כסף על מה שהוא אוהב, בלי לחשוב רק על הטווח הארוך. מה שכן, אתה צריך לחשוב אם הפיצה שלך שווה את כמה שאתה משלם עליה. אם אני יראה מישהו קונה פיצה ב100 אל''ש, אני כן ישאל אותו למה הוא לא קונה בחמישים שקל ומשקיע את השאר.
בכל מקרה, אחרי שתחליט אם אתה משקיע אקטיבי או פאסיבי, ואז תלמד מה זה אומר, ומה באמת ההשלכות, ותשנה את דעתך, שוב ושוב, אז תדע האם אתה משקיע במדדים, ומחכה שהזמן יעשה את שלו, או שאתה פותח פלטפורמת מסחר, יושב שם כל היום, וקונה דברים שכבר מימשו את עצמם בתיאורית השוק היעיל. אם אתה מאמין בו. אם לא, אתה מוזמן לדרוש את הנובל שלו לעצמך...
3) השלב הבא, הוא השאלה אם אתה אזרח ארה''ב
אם לא, אז תדלג על הקטע. אם כן, אז בגדול פרוש מהרעיון, שים את הכסף בקרן כספית, ותחכה שיהיה לך, או לאשתך רואה חשבון ממילא, ואז יהיה שווה לך להשקיע. או עד שהסכום יהיה פי 30 בערך. כי הרווח שתעשה מ1000 ש''ח כל שנה, אף פעם לא יכסה את הדו''ח שאתה תצטרך לשלוח לרשויות שם. יש גם עוד כמה דברים לעשות, אבל אני לא ירחיב עליהם פה, מי שרוצה, שישאל בפרטי, או יתייג אותי.
4) איזה פלטפורמה
על השאלה הזו אני לא יכול לענות לך, כי זה תלוי מאוד מה התשובה שלך לכל אחד מהשאלות האלה ועוד רבים. אחרי שתדע בדיוק מה אתה הולך לעשות, או לחילופין תדע מה אתה לא יודע, תשאל, נענה, ואז תדע מה לעשות, תציג תמונה של אסטרטגיה, סיטואציה, וכו', ויש פה מלא אנשים שימליצו לך על פלטפורמות, וגם יתנו לך קישור שנותן להם כסף, וגם לך אולי.
מה שכן, תבדוק טוב טוב לפני שתה משקיע דרך הבנק. זו היא דוגמא לפיצה, שהייתה יכולה להפוך להרבה הרבה כסף בעתיד, ולא אתה אוכל אותה בכלל. אז חבל.
הבהרה, הכותב אינו יועץ, ממליץ, או כותב תוכן בעל רישיון. הכותב אינו חבר בבית השקעות, ואפילו לא בקהילת כתיבה כלשהיא. אין באמור משום יעוץ, שלילה, או הכוונה. ואין לקחת זאת בצורה שכזו.
סליחה מכל המהמרים, הגיימרים, והסוחרים היומיים. אני יודע שלמרות שהסטטיסטיקה מראה שאתם מפסידים, זה נכון רק כקבוצה אבל כל אחד ממכם ספציפית דווקא מביס את השוק. אז אני מודיע שאני לא דיברתי עליכם כ"כל אחד ספציפית" אלא כקבוצה.. עימכם הסליחה.
כמו כן, מה שהצגתי, לא היה נגד דעה אחרת, אלא את דעתי. מי שאינו אוהב את איך שדעתי מנוסחת. אני ממש ממש מתנצל. אבל זה לא אישי, זה לא תקיפה, או שלילה של דרככם, זה פשוט איך שאני מסביר דברים.
תודה שלא התעצבנתם. ואם כן, אפשר אימוג'י כועס, או הודעה בפרטי. לא כולם צריכים לסבול בגללי...