התייעצות תודעת עוני

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
וואיי, נקודה רגישה!!
יצא לי לחשוב על זה לא מעט לאחרונה.
נכון שכדי להגיע להכנסות גבוהות צריך להתאמץ יותר.
אבל אם אני רוצה להגדיל הכנסה בעוד כמה אלפים בודדים, זה ממש לא משתלם!!!
2700 למעון, ולפעמים יש 2 ילדים במעון, זה יוצא כמו ההכנסה שהגדלתי.
וזה, כשאין לי מטרה להגדיל יותר מהכמה אלפים האלו... (נגיד להגדיל ב-5000 ולא ב15000)
כי להגדיל יותר, זה לעבור שלב מכמה בחינות, זה לא רק רמת הכנסה. ולא לכולם זה מתאים!

• הוסף לסימניות
אני חושבת שצריך לקחת בחשבון בנושא הזה גם את המטרה
בסוף המטרה בבית זה לגדל את הבית והמשפחה,
לא בכל מקצוע קל כ"כ להגדיל הכנסה ותוספת במאמץ ושעות מעבר לשעות שיש שהם מספיק רבות
יכולות לגרום לשפע כלכלי אבל עוני משפחתי!!!
תמיד צריך לשים את המטרה מול העיינים - המשפחה או העסקים?
אני מעדיפה בסוף משפחה שמחה וחמה מאשר הרבה כסף בכיסים
פרנסה היא משמיים , יש השתדלות וצריך לעשות אותה אבל גם לזכור לא לחרוג ממנה

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
אשמח לדעתכם
אני פוגשת לאחרונה מיזמים רבים של יועצים שמעודדים להרוויח הרבה כסף.
מאידך, אני רואה את ההשלכות המיידיות של הגדלת ההכנסות על הבית החרדי:
הנחה בארנונה (3-6 א"ש שנתיים)
דרגות במעון (30 א"ש לילד לשנה)
מענק עבודה+פעוטות (5-20 א"ש לשנה)
ב"ל - מדרגה מוגדלת
מס הכנסה
מענקי חג - חסדי יעקב, טובה וברכה וכד'.
ועוד...

ואני שואלת האם באמת כ"כ נכון להגדיל את ההכנסות?
במידה מסויימת יש איזשהו מעגל תמיכה שממש עוצר את האוכלוסיה מלהרוויח יותר גם כשהיא יכולה.
ואני לא מדברת על שכירים שהעלאה הופכת קבועה.
אלא על עצמאיים - שבין להרוויח 8 א"ש ל12 א"ש - זה הפסד! וברגע שהם עולים להיות עוסקים מורשים הם מכניסים את עצמם למחוייבות קבועה של להכניס 30 א"ש חודשיים ע"מ לא להפסיד מהמהלך.
שואלת ממקום של אשה צעירה לילדים קטנים ומפרנסת יחידה.
לא מה נכון תודעתית, אלא מה באמת נכון טכנית.
תודה.
בלי לקרוא את כל האשכול,
אענה לך בתשובה חכמה שענה לי פעם האדמור שלנו כשבאנו לפני מעל עשור לשאול אותו על העסק בפתחנו אם להיות שחור או לבן...
הוא אמר לנו,
תחליטו אם אתם רוצים להשאר מתחת לשולחן, תגיעו עד לגובה השולחן.
ואני יכולה להגיד שהמשפט הזה, הוא כ"כ נכון וכ"כ חכם.
אם אני אצפה ליהנות מכל התגמולים שהמדינה נותנת לנו (הנחות בארנונה, במעון, חסדי טובה וחסדי געצל)
אני אשרוד אולי את היומיום (יותר בטוח שלא)
וזהו, אשאר שם.
אבל כל מי שצמח, ואני אומרת את זה ממקום כעצמאית שסביבי הרבה מאוד בעלי עסקים שצמחו מחלום קטן וגרעין קטן, להיות עשיר, והיום עומדים במקום הזה!
סביבי בעלי עסקים שמרוויחים גם 250 אלף שקל בחודש, והם התחילו עם חלום כמוכם בדיוק, רק בלי תודעת העוני.

תצאו מתודעת העוני הרווח שתרוויחי מכל החסכונות האלו של ביטו"ל, חסדי טובה, והמעון, שווים להכנסה אחת שתעשי בחודש.
זה ישאיר אותך בגובה השולחן מקסימום

• הוסף לסימניות
מסכימה מאד עם חלק מהדברים שנאמרו פה.
לגבי זה שמחלחל לילדים ההתעסקות בכסף- ראיתי בעיניים שדווקא ילדים לבעלי בתים שחזרו הבייתה ללימוד יצאו יותר אברכים ולא מכלילה- אבל בבתי אברכים שיש התעסקות בכסף ופה חסר ואי אפשר לקנות כי חסר ( צריך לומר איזה זכות שאבא לומד! זכינו שהוא מקדיש את הזמן לעולם הבא ולא למסדרון בדרך אליו) יצאו יותר כאלה שעובדים
מצטערת שלא עזרתי כל כך בפן הפינססי, מקווה מאד שעזרתי בעסק החשוב יותר

• הוסף לסימניות
זה בהחלט חשבון נכון.
דעה לא פופולרית (בטח בעידן קמפינסקי), אבל לאנשים מסויימים סוציאליזם זה טוב ונכון מאוד.

אם השאיפות שלכם לא גדולות מדאי, ואתם מסתדרים כיום עם כל ההטבות, אין סיבה לשנות ולהפסיד במיידי על הספק שאולי תרוויחו יותר ועל הדרך תעברו סטרס.

ביום שהשאיפה או הצורך שלכם יגדלו, אתם תדעו את זה. ותפעלו בהתאם.
מה שנכון לכם לא נכון לאחרים, וגם ההיפך.

• הוסף לסימניות
זה בהחלט חשבון נכון.
דעה לא פופולרית (בטח בעידן קמפינסקי), אבל לאנשים מסויימים סוציאליזם זה טוב ונכון מאוד.

אם השאיפות שלכם לא גדולות מדאי, ואתם מסתדרים כיום עם כל ההטבות, אין סיבה לשנות ולהפסיד במיידי על הספק שאולי תרוויחו יותר ועל הדרך תעברו סטרס.

ביום שהשאיפה או הצורך שלכם יגדלו, אתם תדעו את זה. ותפעלו בהתאם.
מה שנכון לכם לא נכון לאחרים, וגם ההיפך.
אני מתכוונת להגיע למקסימום האפשרי כמובן במסגרת הנוכחית וכמובן לייעל את העבודה שהיא תהיה נוחה ונכונה.
אנחנו חיים נוח, מוציאים על כל מה שצריך - אבל בהחלט במקומות המוזלים ולא מזניחים שום צורך (אבל כן פועלים הרבה בשיטת עשה זאת בעצמך) מאוזנים בהחלט וגם קונים מעת לעת דברים מעבר (דרימי, חופש, פאה חדשה וכד')
מנגד מבינים שעוד כמה שנים שיהיה שורה של ישיבות סמינרים מעונות וכד' ההוצאות ילכו ויגדלו - ונהיה חייבים תוספת.

משום מה רוב האנשים שמרימים לסכומים הגבוהים - הם גברים.
שנראה לי פחות דינמיים כמו נשים לענין בית-ילדים-בריאות-הריון-התארגנות לחגים ושמחות.
מבחינתם כל חודש הוא חודש מלא למעט חול המועד...
בתפיסה שלי של המציאות העכשווית - כמעט חצי שנה בכל שנה היא בתפוקה נמוכה (עקב 4.5 חודשי הריון בשנה בממוצע, חגים, חופשות, שמחות וכו')- מה שמצריך תפוקה גבוהה מאוד בחצי השני.
ועקב סגנוני האישי שאינו מחקה את אילון מאסק, או את טראמפ או להבדיל את הרב סורוצקין או את דן גרטלר ...
סביר להניח שהממוצע החודשי יגיע נניח ל15 א"ש - ואז מה עשינו?...

איך יש דרך לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה?
להרוויח יותר בלי להיכנס לסחרחרה של הסכומים הגבוהים שאין ממנה דרך חזרה?

• הוסף לסימניות
התשובה שלי לא עונה בדיוק על השאלה אבל חשוב לי לכתוב אותה:

כל מי שמנפנף במושג 'תודעת עושר' -
אני חלילה לא אומרת לשאוף לחיות בעוני, להזדקק לעזרה, למענקים ולהנחות.
אבל תעצרו ותבדקו עם עצמכם בכנות האם אתם נזהרים לא להפוך את הכסף לעיקר.
האם המרדף אחרי הגדלת ההכנסות לא מקצין מדי ובא על חשבון דברים אחרים. בית, משפחה, וחיים פשוטים וטובים של בני תורה.

אני לא אומרת את זה סתם. אני מכירה אנשים, וראיתי מקרים שבהם זה מתחיל מתוך רצון אמיתי להקל מהלחץ הכלכלי, לשפר את הרווחה בבית —
אבל איפשהו בדרך, הכסף הופך למטרה בפני עצמה.
אנשים משקיעים הכול, גם כשכבר יש להם די והותר, רק כדי להמשיך להרחיב ולהרוויח, ושוכחים שהעולם הזה זמני.
ההשקעה הזו לעיתים באה על חשבון זמן יקר, שהיה יכול להיות מנוצל לדברים שקונים לנו נצח, ומשמעותיים באמת.

אני לא באה לומר שזה או פה או שם- בכל דבר צריך איזון, ולא להקצין לשום כיוון

רק תזכורת... משהו שלא נעים להזכיר לאנשים פנים אל פנים. תבדקו את עצמכם, זה הכל
אותו דבר יכול לקרות גם כשרודפים אחרי הנחות וסיוע.
זה עניין של אופי ותעדוף יותר מאשר של הכיוון שאליו מפנים את המאמצים.

• הוסף לסימניות
אותו דבר יכול לקרות גם כשרודפים אחרי הנחות וסיוע.
זה עניין של אופי ותעדוף יותר מאשר של הכיוון שאליו מפנים את המאמצים.
אני לא שוללת שזה יכול לקרות בכל מצד ולכל אחד.
אבל אין מה להשוות.

כשאנשים רודפים אחרי כסף, זה ידוע ומוכר עד כמה מהר זה הופך לאובססיה – הרצון לעוד ועוד נהיה עיקר החיים, וזה קורה הרבה יותר ממה שחושבים.

ובכל אופן, לא באתי להמליץ דבר ולא לומר שצריך להימנע מלהכניס יותר כסף – רק להזכיר שחשוב להיזהר ולשים לב, זה הכול. באופן כללי, בפרוג רואים לא מעט אמירות בסגנון של "להכניס כמה שיותר", "לא לעצור", "השמיים הם הגבול" – וצריך לזכור שזו לא המטרה שלנו.

• הוסף לסימניות
מנגד מבינים שעוד כמה שנים שיהיה שורה של ישיבות סמינרים מעונות וכד' ההוצאות ילכו ויגדלו - ונהיה חייבים תוספת.
דודה מבוגרת וחכמה אמרה לי
משהוא אחד אפשר לדעת בוודאות
ההוצאות שלכם רק הולכים לגדול ולגדול בעזרת ה' ההכנסות ספק
משום מה רוב האנשים שמרימים לסכומים הגבוהים - הם גברים.
מדויק גם על פי התורה
אבל בציבורים מסוימים אסור להגיד את זה
בשם העיקרון שרק האישה מפרנסת

• הוסף לסימניות
  • הוסף לסימניות
חברה התלוננה לי שאין לה הנחה במעון. אמרתי לה: "תשמחי שאת לא צריכה הנחה במעון"!

זה יפה מאד שאנשים שצריכים א מתביישים לקבל- אם זה הנחות, הטבות, או כרטיסי 'טובה וברכה', אבל הבעיה היא שזה גורם לאנשים להתמכר ולחפש כל החיים להיות תלותיים. זה ממש לא נכון. אם התופעה הזאת לא היתה מנורמלת לא היתה כאן שאלה. הרי לשבת בתחנה מרכזית עם גיטרה ולקבל מאנשים כסף באופן הזה פחות יעלה על הדעת של רב משתמשי פרוג. מדוע? כי זה לא מנורמל.
צריך למצוא את האיזון בו מי שזקוק מקבל בשמחה ובלי בושה ומי שלא- לא. וגם זה בשמחה.

חשוב מאד לא להשריש אצל הילדים את התודעה של לקבל ולקבל. גם אם צריך- אפשר לעשות את זה בחכמה. כי לפעמים זה ממש סותר את החינוך לנתינה, וחבל.

(שוב- אני ח"ו לא נגד ארגוני צדקה כאלו ואחרים, זה יפה ומקסים שיש לאן לפנות כשצריך ושזה גם לא בושה, ושיש הנחות במעונות, בארנונה וכדו' למי שצריך, אבל- - -)

• הוסף לסימניות
אני לא שוללת שזה יכול לקרות בכל מצד ולכל אחד.
אבל אין מה להשוות.

כשאנשים רודפים אחרי כסף, זה ידוע ומוכר עד כמה מהר זה הופך לאובססיה – הרצון לעוד ועוד נהיה עיקר החיים, וזה קורה הרבה יותר ממה שחושבים.

ובכל אופן, לא באתי להמליץ דבר ולא לומר שצריך להימנע מלהכניס יותר כסף – רק להזכיר שחשוב להיזהר ולשים לב, זה הכול. באופן כללי, בפרוג רואים לא מעט אמירות בסגנון של "להכניס כמה שיותר", "לא לעצור", "השמיים הם הגבול" – וצריך לזכור שזו לא המטרה שלנו.
אנשים רודפים אחרי רמת חיים יותר מאשר אחרי כסף כשלעצמו, בדרך כלל.
זה בהחלט משהו שצריך להיזהר ממנו כשמנסים להגדיל הכנסות, מכל מיני סיבות. בהחלט יש משהו בזה שעם האוכל בא התיאבון.
אבל במובנים מסוימים הרדיפה אחרי רמת חיים היא יותר אובססיבית ויותר שואבת דווקא אצל מי שהאמצעים שלו מוגבלים. גם כי הוא נאבק על דברים שיותר קשה אובייקטיבית לוותר עליהם, גם כי אין תחושה של פת בסלו.
בסופו של דבר, יותר קל להסתפק במה שיש לך ולא לרדוף אחרי עוד כשיש לך ברווח.

• הוסף לסימניות
ילדים לא נמצאים לנצח במעון... נכון שאצלנו החרדים יכול להיות 10 שנים ברצף ילד במעון
אבל לא אנחנו מנהלים את העולם ולא תמיד החשבונות מסתדרים עם המציאות
הכרתי פעם אחד שחי בצמצום ותוך כמה שנים מהחתונה חסך סכום יפה לחתונות הילדים ולבסוף כל הכסף הלך על טיפול להביא ילדים...

מי שעובד אז נכון שהוא מפסיד את כל ההנחות אבל מצד שני יש לו הטבות אחרות כמו שכבר כתבו פה לפני

יש בעיה נוספת שבציבור יוצאים מנקודת הנחה שמי שאברך בהכרח נזקק ומי שעובד לא
כמובן שאנו מעריכים את לומדי התורה ושמחים לתמוך בהם (למרות שיש טענה שהנזקקות והרדיפה אחרי החלוקות זה ההפך מכבוד התורה) אבל בפועל לא תמיד האברך הוא הנתמך והעובד לא לפעמים האברך ממשפחה מסודרת עם דירה והעובד מקבל שכר מועט ומשלם משכנתא גבוהה
ולענייננו פה בדיון האברך מקבל את כל סוגי ההנחות לעומד העובד כך שבפועל בסוף חודש בשקלול הוצאות\הכנסות האברך ביתרה על העובד

• הוסף לסימניות
פותחת האשכול העלתה שאלה טכנית. האם שווה תכלס להגדיל הכנסות
ויש פה קצת סטיה מהנושא
ואני מצטרפת לשאלתה.
יכול להיות 2 נשים ששתיהם מרויחות משכורות בפער של כמה אלפים
אבל בסופו של דבר זו שהרויחה פחות מקבלת יותר.
כי לדוג' בסוף שנה מענק עבודה היא תקבל יפה יותר מהשניה וכו' כל ההטבות שציינו פה
על זה היא שאלה
לא שאלה אם כדאי לחיות בתודעת עוני.

• הוסף לסימניות
פותחת האשכול העלתה שאלה טכנית. האם שווה תכלס להגדיל הכנסות
ויש פה קצת סטיה מהנושא
ואני מצטרפת לשאלתה.
יכול להיות 2 נשים ששתיהם מרויחות משכורות בפער של כמה אלפים
אבל בסופו של דבר זו שהרויחה פחות מקבלת יותר.
כי לדוג' בסוף שנה מענק עבודה היא תקבל יפה יותר מהשניה וכו' כל ההטבות שציינו פה
על זה היא שאלה
לא שאלה אם כדאי לחיות בתודעת עוני.
רוב הדברים כמו הנחות במעון או מענק הכנסה הם דיפרנציאליים, כך שלא בבת אחת מאבדים הנחות.
לשכיר כמעט תמיד משתלם להרוויח יותר, לפחות בקצת, וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את עניין הפנסיה שהוא מאד משמעותי. כלומר אולי עובדים יותר ונשארים עם סכום לא הרבה יותר גדול, אבל אין מצב שנשארים פתאום עם הרבה פחות.
אני מבינה שלעצמאים זה יותר מסובך, אבל עדיין זה לא שפתאום הכל הולך. במעון למשל, ההפרשים בין ההנחות בדרגות הם קטנים יותר מאשר ההפרש בהכנסות שמגדירות את הדרגות.

• הוסף לסימניות
שאלה
האינפלציה והמחירים גואים ,שכר המינימום עלה
האם יש מנגנון שמעלה אוטומטית את טבלת הסכומים להנחות בארנונה, מענקי עבודה, מס הכנסה..?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה