השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד

מאמרים אחרונים באתר

כל תחנת אוטובוס, כל אתר חדשות, כל פורום שנכנסים אליו, יש מישהו שמלמד איך להשקיע, איך לעשות כסף, איך לחתן ילדים, ואיך להתנהל כלכלית.
לי משום מה, זה מזכיר משהו.
זוכרים את כל האלו שהזמינו ספינרים בערימות, כשזה עלה 70 ש''ח, ונתקעו עם זה כשזה ירד לשקל לשלישייה? זוכרים איך מי שקנה פלאפון קיבל ספינר, וזרק אותו בחוץ לפח, כשהבועה התפוצצה?
זוכרים את המשפחות שהזמינו מיליון מסיכות, וקיבלו אותם רק כשירדה החובה, ואף אחד לא היה צריך אותם?
זוכרים את ה...
בקיצור, הבנתם.
אז יש אשכול פה, של
@כסף-חכם שמסביר שזה לא בועה. י מומחים שהסבירו שגם אם כל הכסף הנזיל בישראל ילך לתוך המדד, ואז יצא ממנו, זה עדיין לא יצור בועה.
אבל מה לגבי ההתעניינות?
יש היום 3 אנשים שמלמדים את זה, על כל 2 שרוצים ללמוד. מה יקרה כשהם יגמרו? האם תתפוצץ הבועה?
אז אני לא מודאג מהעבודה של המלמדי קורסים האלה, כי הם אותם אלה שמכרו ספינרים, ואז מסיכות, ועכשיו הם מוכרים סנופי, או שולחים צינתוקים של חברות דרייבר. אחר כך הם ימכרו משקפיים חכמות של אוצר החכמה או משהו.
אני כן מודאג, מהתפוצצות של הבועה אצל הצרכנים.
שכמו כשאוכלים מדי הרבה שוקולד, אנשים יראו ספר אמיתי על השקעות, או ישמעו מחבר עיצה אובייקטיבית, ויגידו, כן, היה לי מספיק מהאס-אנד-פי, מיציתי עם זה.
אז אשמח לדעתכם. האם זו נראית לכם בועה? האם היא תייצר ריאקציה? ומה יכולים לעשות אנשים שבאמת מלמדים להשקיע, כדי לשמור על הציבור שפוי ופתוח.
אשמח לתשובתכם בסקר, וגם במילים. לאן זה הולך, האם זה מוגזם, האם זה אבוד. ואיך אתם לא נסחפתם, או שכן.
(אצלי ספציפית, הקו האדום זה כשמישהו מציע לי לנהל מיליונים, ושם לי מודעה שהוא עיצב בAI חינמי. זה לדעתי כבר מהווה נורה אדומה)
אמל"ק: זה לא בועה, אבל עדיין צריך לדעת איך עושים את זה נכון.

בשנה באחרונה, אנו עדים לנהירה הולכת וגוברת של משקיעים ישראלים אל מדד ה-S&P 500. רבים רואים בכך סימן מדאיג, ואף טוענים שמדובר בבועה שעומדת להתפוצץ.
כתבות שמתפרסמות חדשות לבקרים מדברות על בועה שעומדת להתפוצץ ואנליסטים חוזי שחורות מדברים על כך שהמדד שעומד בשיא כל הזמנים עתיד לטפוח למשקיעים רבים על פניהם.

אך האם גישה זו נכונה? האם השקעה ב-S&P 500 היא באמת הימור מסוכן?

להלן מספר נקודות שחשוב לזכור:

• ה-S&P 500 אינו מניה בודדת, אלא מדד המורכב מ-500 החברות הגדולות ביותר בארה"ב. משמעות הדבר היא שהשקעה במדד אינה השקעה ספקולטיבית וחשוב להבין זאת, השקעה במדד היא השקעה בעסקים מכל קשת הכלכלה האמריקאית.
    לדוגמא: הייתה תקופה של נורמליזציה בתחום הקנאביס ובעקבות כך משקיעים רבים ראו בקנאביס את הסקטור החם הבא (בעיקר עקב קריאת כתבות שונות... אבל זה נושא למאמר אחר), האם זו הייתה החלטה רציונלית? כנראה שלא, משקיע פאסיבי יודע שחדשות כלכליות אודות חברה או תחום מסוים כבר מגולמות במחיר המניה,
    משקיעים רבים חוו הפסדים בעקבות ההשקעה בתחום הקאנביס בגלל שזה היה לא פחות מאשר טרנד לתקופה.
    דוגמא עדכנית יותר: לפני שבועות אחדים היה דיווח על הנפקת קרן סל עוקבת ביטקוין, ובעקבות כך משקיעים רבים רכשו את המטבע, האם העליה בערך המטבע מבטאת ערך אמיתי? או אולי זה איזשהו אופנה שסופה להיות כשל הקנאביס? נקודה למחשבה.
    בניגוד לדוגמאות הללו, השקעה בסנופי היא השקעה בעסקים רווחיים ולא באופנות חולפות מתוך ציפייה לעשיית רווח מהיר.
  • הכלכלה האמריקאית היא החזקה והיציבה ביותר בעולם. לאורך ההיסטוריה, היא הוכיחה את עצמה שוב ושוב כחסינה מפני משברים ותהפוכות,
    משברים רבים עברו על השוק האמריקאי ומכולם היא התאוששה בזמן קצר (יחסית כמובן, אנחנו מדברים על השקעה לטווח ארוך.), המשבר הארוך ביותר ארך כעשר שנים ואני מדבר כמובן על השפל הגדול (המשבר הכלכלי העמוק ביותר בארה"ב שהחל בשנת 1929)
  • החברות המרכיבות את מדד ה-S&P 500 הן מובילות בתחומן. הן נהנות מיתרונות הגודל, טכנולוגיה מתקדמת וחדשנות רבה.
    וכמובן שהחברות נתונות לחלופה בהתאם למצבן בכל רבעון, שכן חברות שנכשלות מפנות את מקומן לחברות טובות יותר.
  • המדד הניב תשואות מרשימות לאורך זמן. לאורך למעלה מ-90 השנים האחרונות, התשואה הממוצעת של המדד עמדה על כ-10% לשנה(במונחים נומינלים).
לאור הנתונים הללו יש דגש שאנשים לא ממש שמים לב אליו:
כשאני בא להשקיע במדד אני לא משקיע בשביל להנות מעליית הערך של המדד! אני משקיע בשביל להנות מעליות ערך ומרווחים של חברות רבות שכולן איכותיות, אני רוכש שותפות בחברות שמעסיקות עובדים ומניבות רווחים עבורי,
אם אני בעל עסק עצמאי, אני מן הסתם צריך מפעם לפעם להזרים כסף לעסק בשביל לפתח אותו, זה למעשה השקעה במניות העסק שלי, למרות שהוא לא מונפק בבורסה, ההשקעה שלי בעסק שלי תניב לי רווחים בדיוק כמו השקעה בעסקים אחרים שמונפקים בבורסה.

לאור האמור, השקעה במדד היא השקעה מצוינת, בעסקים מצוינים, שמביאים רווחים מצוינים,

ובמקרה של משבר כלכלי? מן הסתם עסקים נכנסים למיתון בו הם מרוויחים פחות, מה שמשפיע על מחיר מניות החברה, האם זה אומר שהמשקיע נמצא בהפסדים? ברור שלא, המשקיע במדד נמצא במיתון ביחד עם כל הכלכלה שעתידה להתאושש, ומשברים כלכליים זה מחזוריות קבועה ובריאה בכלכלה.

חשוב להבין את זה כשבאים להשקיע במדד, מכיוון שבעיתות משבר, אלו שהשקיעו בגלל ששמעו מחבר או בגלל שקראו בפורום כזה או אחר שזה השקעה טובה מבלי להבין למה, התוצאה עלולה להיות הרת אסון.

מה דעתכם?
מייל שקיבלתי מאוריה (שם בדוי):
אתמול בדקתי את הפנסיה של אמא שלי
וגיליתי שנצברו לזכותה רק שמונים אלף
הזדעזעתי
היא כבר עובדת למעלה מ 30 שנה
זה נראה לי חשוד בטירוף!!!

יש לכם ידע פיננסי?! להורים שלכם פחות?!
זאת הזדמנות לקיים מצוות כיבוד אב ואם שאין למעלה הימנה.
אנא תעזרו להם!
מבשרך אל תתעלם!

מניסיוני כל מי שבדק את הפנסיה של הוריו, גילה שיש מה לשפר!
זאת התנסחות עדינה, כי בדרך כלל מה שמגלים מקומם.

אל תתביישו להציע להם בדיקה
מוצאים מסלקה פנסיונית
ובודקים היכן יש חסכונות,
האם הפרשות כסדרן,
מהן דמי הניהול,
מהו מסלול השקעה,
האם קיים מקדם המרה מובטח,
אלו חסכונות חסכונות שאינם פנסיוניים אפשר לייעל,
האם ישנה פנסיה תקציבית,

אם לא נעים לכם, זה מובן.
זאת לא סיבה להשאיר את המצב כמות שהוא..
תציעו להם לפנות ליעוץ מקצועי.

שימו לב: החוקים השתנו כאן במדינה, יתכן שעל החסכונות של ההורים חל החוק הישן.

גיליתם שעשקו את ההורים שלכם?! שתפו כאן.
כך ילדים נוספים יאזרו אומץ לצאת לבדיקה.

הסקר אנונימי, הצביעו והשפיעו!
עולם ההשקעות בכלל ותחום הפנסיה והביטוח בפרט, זהו עולם שנוגע לכל אחד, והוא משמעותי הרבה יותר מהרבה תחומים אחרים בחיים (בלי להמעיט מערכם...) שבהם כולם משקיעים את כל מרצם (הנחה במעונות? סיוע בשר דירה?) אבל למרבה ההפתעה דווקא בנושא הזה שהוא משמעותי בפער רוב האנשים אינם מבינים.

הכנסתי את הפוסט בקטגוריה "השקעות" כיוון שהפנסיה וכן ביטוח רפואי זהו השקעה לכל דבר אמנם לא מתוך מטרה להגדיל הון אלא מתוך מטרה להגיע לזקנה ברוגע. חשוב לציין שהמודעות בקרב אלו שמסתובבים בפורום היקר הזה הוא גבוה מאוד כך שאולי הוא כמעט מיותר כאן...

האינטרס של הסוכן – שלך או של החברה?

רבים מהלקוחות אינם מודעים לכך שהיועצים והסוכנים שאמורים לייעץ להם אינם מקבלים את שכרם מהם ישירות, אלא מחברות הביטוח ובתי ההשקעות. המשמעות היא שהאינטרסים של היועצים עלולים להיות מוטים – במקום לשרת את הלקוח בלבד, הם עשויים להיות מושפעים מהתמריצים שהם מקבלים מהגופים המוסדיים.

כאשר סוכן ביטוח או יועץ פנסיוני ממליץ לך על מסלול השקעה, פוליסת ביטוח או קרן פנסיה, חשוב להבין מה מניע אותו. חברות הביטוח ובתי ההשקעות מציעים לסוכנים עמלות שונות בהתאם למוצר שהם מוכרים, ולעיתים אף מעניקים להם בונוסים על מכירה של מסלולים מסוימים. כתוצאה מכך, הלקוח עשוי למצוא את עצמו משלם דמי ניהול גבוהים יותר או לקבל המלצות שאינן אופטימליות עבורו.

חשוב להבהיר כי מטרת המאמר אינה לפגוע ביועצים פנסיוניים או בסוכני ביטוח, מסץובבים כאן בפורום מספיק יועצים מוכשרים שעושים את עבודתם נאמנה! המטרה היא לעורר מודעות בקרב הציבור. הלקוח חייב להבין את התהליך ולהיות צרכן חכם – לא לרכוש מוצרים בעיניים עצומות, אלא ללמוד, להשוות ולבחון כל מוצר פיננסי לפני קבלת החלטה. כאשר הלקוחות מודעים יותר, הם יכולים לדרוש תנאים טובים יותר ולבחור את הפתרונות המתאימים להם באמת. והכי חשוב לא לעשות טעויות שעלולות להיות גורליות, לא פחות. אפשר ואף רצוי להיעזר בשירותיו של סוכן, אבל לעולם להבין את התהליך ואת המשמעות של המוצר שאתם רוכשים.

הדוגמאות הבולטות הם אנשים שהיום נמצאים סביב גיל ה־40 שעובדים כבר 15 שנה או יותר ורק בשלב הזה גילו שהפנסיה שלהם למעשה עומדת להיות הלחם והחלב בגיל פרישה, אבל לא היה להם מושג שיש להם דרך להשפיע על כך.

דוד (שם בדוי) בן 42 הגיע אליי לפגישה לפניי מספר שבועות והוא זה שגרם לי להתיישב לכתוב את המאמר הזה. דוד עובד כבר קרוב לעשרים שנה, במהלך הפגישה גילינו שבקופת הפנסיה שלו יש רק 347,000 ₪! לפי החשבון במידה והכל ימשיך להיות כפי שהיה, הוא יגיע לפנסיה עם תיק של כ־1,400,000 ₪ ממנו הוא יוכל למשוך קצבה של בין 7,000 ₪ ל־8,000 ₪.

למה זה אמור להספיק בעוד 25 שנה בקצב של האינפלציה? אבל הסוכן לא טרח לספר לו במהלך כל השנים שאולי יש מצב שכדאי לו לערוך שינויים.

מעט מידי אבל למזלו לא מאוחר מידי יש לו עדיין טווח מספק יחסית של שנים עד גיל פרישה בשביל לשנות את המצב.

אז מה ניתן לעשות?

ההמלצה הרגילה היא: "בדקו מול מי אתם עובדים" אבל האמת היא שהדבר הנכון לעשות הוא פשוט להשקיע כמה שעות ולהבין מהו המוצר שאתם רוכשים, ומהם האפשרויות העומדות בפניכם ולהגיע מוכן!

והכי חשוב לעולם לא לחשוש להטיל ספק! אנשים רבים מתבלבלים מול המושגים החדשים ומהנהנים בראש בכל אימת שהאיש מקצוע מזכיר את המילה "תגמולים" "היוון" או "תקופת הבטחה"

תעצרו! ותשאלו: מה הכוונה?

לעולם אל תחששו להיחשב לבורים, עדיף להבין ולהיחשב לבור מאשר לטעות ולצאת "חכם".

לסיכום אם לא שילמת ישירות עבור השירות – ייתכן שאתה בעצם המוצר. במערכת שבה היועצים והסוכנים מתוגמלים על ידי החברות ולא על ידי הלקוח, האינטרסים שלהם עלולים להיות מוטים. כדי להגן על הכסף שלכם, ויותר מכך על העתיד שלכם. היו ערניים, שאלו שאלות, והשוו מחירים. בסופו של דבר, האחריות היא עליכם לדאוג שההחלטות הפיננסיות שלכם יהיו הטובות ביותר עבורכם ולא עבור הסוכן או החברה!
אשמח אם כל אחד יכתוב פה
מניה או מספר של מניות שלדעתו יזנקו בטווח הקרוב (תוך שנה)
ביותר מ40 אחוז
TSLA
AXSM
IOVA
ASTS
PFE

עריכת מנהל:
ההודעות הועתקו מאשכול מי רוצה להמר על מניות?

מילות ברכה

מה שלומך היום?

ראשית, עלי לבקש את אמונכם בעסקה זו; זאת מעצם טבעו כסודי לחלוטין וסודי ביותר. כתבתי לך בעבר ואני כותב בפירוט מלא.

למרות שאני יודע שעסקה בסדר גודל כזה תגרום לכל אחד לחשוש ולדאוג, אני מבטיח לכם שהכל יהיה בסדר בסופו של יום.

הרשו לי להתחיל בכך שאציג את עצמי בפניכם כראוי, אולי תופתעו לקבל ממני את המייל הזה מכיוון שלא הייתה בינינו התכתבות קודמת, שמי עורך דין רוברט לוין עורך דין אישי של ד"ר משה אבי ז"ל הוא היה אדם מצליח, הוא היה יתום והוא אהב את בית היתומים עד יום מותו.

הוא נהרג בתאונת דרכים שאירעה ב-15 ביולי 2015 ולא הותיר אחריו כל תיעוד של משפחה או קרבה משפחתית, מאז כל פניותיי כאן לאיתור קשרי המשפחה המורחבת של מרשי לא צלחו.

לכן החלטתי לחפש עם שמו דרך הרשומות הציבוריות כדי לאתר מישהו מבני משפחתו המורחבת ולכן ראיתי את שמך והחלטתי ליצור איתך קשר לאחר הצגת שמך לבנק, אני יודע שאתה אולי לא קשור ביולוגית אליו אבל יש לך את אותו שם זו תהיה העברה קלה מכיוון שהבנק ביקש ממני ליצור איתך קשר כקרוב משפחה לרשת אותו נדל ן.

החלטתי ליצור איתך קשר כדי לאפשר לנו לקבל את הפיקדון הזה מהבנק שבו הוא מופקד.

לפני תאונת הדרכים שגבתה את חייו, הוא הפקיד סכום כולל $5,500.000.00 (חמישה מיליון חמש מאות אלף דולר ארצות הברית בלבד) בבנק כאן.

הבנק האמור חייב אותי להציג בן משפחתו (יורש/יורש) להגשת תביעה או שהפיקדון יוחרם ויילקח ללשכת הממשלה כקרן ללא דורש. בקשר לכך, אני מבקש את הסכמתך להציג אותך כקרוב משפחה של הנפטר על מנת שקרן העיזבון תשוחרר לך והתכולה שתחולק בינינו ביחס של 45% עבורך, 45% עבורי ו-10% תשמש לסיוע לילדי בית היתומים, כל מה שאני דורש ממך הוא שיתוף פעולה כנה כדי לאפשר לנו לראות את העסקה הזו עוברת.

אני מתחייב כי עסקה זו תבוצע תחת הסדר לגיטימי שיגן עליך מפני כל הפרה של החוק. ניתן לפנות אלי במייל לבירור נוסף. אל תחזור אליי גם כשאתה לא מוכן לשתף איתי פעולה כדי לקדם את החיפוש שלי אחר בן זוג אחר.

אחכה לתגובתך האדיבה.

ברכות החמות.
כבוד עורך הדין רוברט לוין, עו"ד
לוין ועו"ד מספר טלפון: +22893109512
הרפובליקה של טוגו, מערב אפריקה

אני אינני בקיא גדול אבל אני שומע שטוענים בא ונשים 100000 לדוג' בשביל הילד עכשיו במדד כל שהוא שבעוד 21 שנה לפי החשבון של ריבית דריבית יהיה שווה 800000-כמובן לפי הממוצע השנתי בעבר שהוא 10 אחוז לשנה
ואני שואל שהרי גם המומחים הגדולים מודים שיכול להיות שדברים ישתנו לחלוטין שכל הממוצע היה רק ע"פ מה שהיה עד היום אבל אולי ישתנו לגמרי הדברים בשנים הקרובות
ואמנם עד היום זה לא קרה אבל כשמדובר בכסף שהוא מוכרח ולא עוד כסף שיכול לעזור בעתיד שאם לא הוא לא ניפול לגמרי אפשר לסמוך על טענות אלו (ואני שואל אפי' על אלו שלא יברחו כאשר יהיה קריסה וכדו' היינו לפי כל הכללים של היועצים)
ובמיוחד שעכשיו אנחנו לכאו' בפתחו של עידן חדש של הבינה המלאכותית וכי אפשר לדעת איזה דברים הזויים היא פתאום תמצא אולי היא תייתר את כל חברות הנפט? רפואה? כל מיני טכנולוגיות חדשות? (וראינו מה קרה ברגע קטן עם הסינים)
ועוד יש להוסיף הרי סין ממש על קו הזינוק להתעמתות מול ארה"ב וכו' ומי יודע מה יהיו התוצאות של כל זה
מה אתם אומרים???
הודעות הועברו מאשכול
גם לדעתי לא כדאי לנג'ס יותר מדי!..
זה לא טוב בשום תחום
ובוודאי לא במצב כמו שתיארת.

בהחלט שייך ומומלץ להשקיע בדרכים נוספות
כמו שהציע @ה. שלמה
וגם אם תשלם מס
זה אומר שהרווחת לפחות פי 3!

אז אתה עדיין ברווח!
תיהנה!

ד.א. בדיוק גיליתי לאחרונה עוד דרך
אמינה, חוקית ומוחלטת
לא לשלם מס ריווחי הון.
לאחר 10 ימים של ירידות במדד תל אביב 35
היום המדד נסגר בעליות
ככה סוקרו אתמול הירידות:
כלכליסט
ביזפורטל
ספונסר
דה מרקר

העליות היום לא סוקרו בהרחבה
להלן הסקירות של כלכליסט ודה מרקר:
כלכליסט
דה מרקר

ניכר שיש שמחה בירידות
ועצבות בעליות
רק לי זה נראה כך?
כידוע, שכרוצים להשקיע במדד מסויים ע"י קרן סל ורוצים לדעת את השווי הנוכחי של מחיר הקניה של הקרן,
לא בודקים בהכרח את שער הקנייה האחרון, כיוון שיכול להיות שהוא כבר לא רלוונטי,
אלא בודקים את פקודות הקניה והמכירה ורואים מה הפער בין המחיר הגבוה ביותר בביקוש, למחיר הנמוך ביותר בהיצע (Spread בלע"ז) וכך יודעים בגדול, את השווי ההוגן של הקרן באותו הרגע.
בכדי שהמחירים יהיו באמת לפי שווי המדד אותו הקרן מחקה ולא יברחו למקומות אחרים לפי ההיצע והביקוש של הקרן הספציפית הזו, לכן עושה השוק נותן פקודות קנייה ומכירה הוגנות.
למשל אם מדובר על קרן מחקה מדד s&p 500 שנסחרת בארץ בשקלים, כשבעצם שעות המסחר בקרן ושעות המסחר במניות המרכיבות את המדד לא חופפות, כיוון שהקרן הזו נסחרת לפי שעות הבורסה בישראל, ולשם הדוגמא נניח שהמדד (או ליתר דיוק אחזקות הקרן/החוזים) עלה ב1% ביום שני (שזה בעצם לאחר יום המסחר בישראל) אזי בפתיחת יום המסחר של יום שלישי בישראל, עושה השוק יזרים פקודות קנייה ומכירה לפי השווי של +1% פלוס מינוס. (כנ"ל לפי שינוי בשווי של שער הדולר בקרנות שקליות) אא"כ הסוחרים בשוק, יזרימו פקודות קניה ומכירה הוגנות שאז עושה השוק לא יתערב.
שאלתי היא: מדוע בכלל יצרו את הקרן סל כדבר סחיר עם היצע וביקוש ולא כמוצר שמחקה את המדד (או פיזית או סינתטית) ואפשר לרכוש או למכור בו יחידות השתתפות?
במצב כזה שווי הקרן והמחיר ייקבע בצורה ממוחשבת לפי שווי הנכסים או החוזים (בדיוק כמו המדד עצמו) וגם לפי שער הדולר- (בקרנות שקליות), ולא ע"י פעולות של קנייה ומכירה (ללא אופציה של לימיט, אלא רק של מרקט) ככה גם השווי השער ההוגן והעדכני יוצג בזמן אמת גם ללא עיסקאת בקרן, כשהרווח של הקרן הוא אותו רווח כמו היום- הדמי ניהול.
מדוע בחרו לסבך ולהפוך את זה למוצר סחיר שעושה השוק חייב כל הזמן לתת פקודות קנייה ומכירה הוגנות?
@ה. שלמה @השקעות R הון @מקצועי בלבד וכו'
כתבה מתוך ביזפורטל על התחזית לרווחים בS&P ל10 שנים הקרובות.

צוות של אנליסטים בבנק הגדול בארצות הברית ג'י פי מורגן פרסמו מחקר, המתבסס בעיקר על חישובים מתמטיים, ומסקנתם עגומה: בעשור הקרוב על המשקיעים לצפות לתשואות שנתיות ממוצעות נמוכות בהרבה ממה שהורגלנו בעשורים האחרונים.
על פי המחקר השווי הנוכחי של שוק המניות גבוה יחסית מבחינה היסטורית, בעיקר עקב ביצועי היתר של המניות הגדולות. על פי הנתונים התשואות בטווח הארוך מתיישרות אל הממוצע, ולכן, עם מכפיל רווח של 23.7 במדד הדגל ה-SP500, התמחור של המדד גבוה ב-25% מהממוצע של 35 השנים האחרות שעומד על 19 בלבד. החוקרים השתמשו בקריטריון ערך נוסף - שיעור מכפיל הרווח המתואם המחזורי של רוברט שילר, שמשקף תמחור יקר אף יותר מהמכפיל הממוצע הרגיל. מסקנת החוקרים מהחישובים האלו שהתשואה השנתית הממוצעת בעשור הקרוב תעמוד על 5.7% בלבד, לעומת כמעט כפול בעשור הקודם.
בנוסף לחישובי התמחור, החוקרים התבססו גם על נתונים פונדמנטלים נוספים. המרכזי שבהם הוא הזדקנות האוכלוסיה. משקיעים מבוגרים יותר נוטים להפחית את הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות שלהם, לכן אוכלוסיה מבוגרת יותר משמעותה זרם כספים נמוך יותר לשוק המניות. כעת אחוז המניות מתוך תיק ההשקעות בשיא היסטורי. עם פרישתם לפנסיה של יותר ויותר אנשים מדור הבייבי בום (ילידי 1946 - 1964), ולאחריהם מדור ה-X (ילידי 1965-80), האחוז הזה צפוי לרדת.

גורמים נוספים שעלולים להוריד את ההחזר הממוצע הם עצירת הגלובליזציה, התגברות הרגולציה נגד החברות הגדולות (כאמור, המנוע העיקרי לעליות בשנים האחרונות), עליה בחוסר היציבות הפוליטית בארצות הברית ותהליך הדה-דולריזציה בעולם.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שלפחות חלק מהגורמים האלו נמצאים איתנו כבר זמן מה, ולפחות בינתיים, לא ניכרת השפעה כשלהי שלהם על שוק המניות שממשיך לדהור לשיאים חדשים כל העת. ה-SP500 עלה ביותר מ-24% בשנה שעברה ומעל 18.5% השנה. מבחן הזמן יקבע עד כמה ההערכות האלו לטווח ארוך כל כך מדויקות, והאם ההתימרות לקבוע אחוז שנתי ממוצע ברמת דיוק של עשירית האחוז (5.7%) אל פני כל כך הרבה חוסר וודאות ונעלמים, כשאיש לא יודע מה צופה העתיד, יש לה על מה להסתמך.
איתי גל מנהל קבוצת שור פיננסי העלה פוסט חשוב שראוי לכל משקיע פאסיבי לקרוא:

כמות הדעות נגד השקעה פאסיבית ברשת בזמן האחרון מפתיעה.

עוד יותר מפתיע שרוב התגובות תומכות בדעות האלה, כאילו פתאום כולם משקיעי ערך מוצלחים כבר שני עשורים, כולם משקיעי דיבידנדים שצורכים מהתיק שלהם, כולם סוחרי יום נהדרים ואף אחד לא גם לא מוכר לאחרים שום ידע או קורס או ליווי כזה או אחר.

‏תודה לכם שאתם מוכיחים שהשקעה פאסיבית רחוקה מלהיות קלה ועושים את העבודה שלי משמעותית יותר.

‏השקעה פאסיבית היא אסטרטגיית ההשקעה הכי קלה טכנית ועם זאת הכי קשה פסיכולוגית. באסטרטגיה הזו אין לכם שליטה על כלום, אתם אמורים להיות רובוטים ולקנות לאורך שנים ארוכות, בני האדם לא מתוכנתים להיות כאלה.

‏להיות אקטיבי זה הרבה יותר קל כי אתם תרגישו תחושת שליטה. זו לא תחושת שליטה מזויפת, אבל סטטיסטית השליטה שלכם תביא תשואה פחות טובה לאורך זמן.

‏כן, יש לא מעט אנשים שמנצחים את המדד, אבל הם מהווים אחוז קטן והם מתעסקים בזה הרבה יותר ממה שהם מודים.

‏"הבעיה" עם אותם משקיעים שניצחו את המדד היא שהם יודעים לספר על זה רק בדיעבד. היו איתם רבים אחרים שפעלו בצורה דומה ולא ניצחו אותו. הם לא ידעו בוודאות שינצחו את המדד, לפחות לא בוודאות של 100%

‏רוצים ללמוד להשקיע פאסיבית? תתכוננו לזה שהלמידה היא לא איך לבצע את הפעולה הטכנית, הלמידה היא פסיכולוגית. התיאוריה היא רק החלק הקצר והראשון. מחכות לכם שנים ארוכות של למידה על סיבולת הסיכון שלכם ויכולת ההתמדה שלכם כשכל הרשת גועשת נגדכם ולפעמים גם בזמן שהשוק צונח והתיק שלכם מדמם.

‏כשקוראים לכם עדר מטומטם כשאתם קונים בירידות, כשקוראים לכם עדר חסר הבנה כשאתם קונים כשהשוק יקר.
‏תמיד יהיה מישהו שיסביר לכם למה לא עכשיו.

‏רוצים להתברג למשקיעים הטובים בעולם?
‏תתמידו באסטרטגיית ההשקעה הפאסיבית לאורך עשורים, מעטים מסוגלים לעמוד במשימה.

‏מה שיעזור לכם להתמיד הוא להמשיך ללמוד, להיות בקהילה תומכת, לנהל דיונים בנושא ולהבין לעומק את האסטרטגיה שלכם, לא רק כי מישהו פעם סיפר לכם על זה ובאותה תקופה זה היה טרנד.

‏בהצלחה!​
דודי הוא טיפוס דיוני ומתפלסף.

לאחרונה הוא
קיבל הצעה מסוכן של אינפיניטי, להעביר אליהם את קרן הפנסיה מכיון שהאיזון האקטוארי שלהם חיובי.
דודי לא מתמהמה ונכנס לעבי הסוגיה, פותח את הדפדפן מקיש בגוגל "איזון אקטוארי פרוג", בשביל להבין את הדבר הזה. לאחר שיטוט של כרבע שעה ברשת, הוא מצליח להבין פחות או יותר את המנגנון הזה, ואת המנגנון של הכיסוי הביטוחי.
דודי מוגיע את מוחו כעת בשאלה דלהלן:
כל חוסך בפנסיה משלם את המרכיב הביטוחי מתוך הקרן לפי הצרכים הביטוחיים שלו, לדוגמה - מי שהצבירה שלו גבוהה יותר מהסך המגיע לו בשביל קצבת שארים, לא ישלם כלום על הביטוח הזה, וכל כך מהסיבה הפשוטה, שהביטוח לא נותן לו כלום, ולכן גם לא עולה כלום.
מאידך, חוסך שהצבירה שלו נמוכה, ישלם יותר עבור מרכיב זה, מאותה סיבה.
יש שינויים בפרמיות שגם נוגעים לגילאי המבוטח.

נשאלת השאלה, באיזה צדק האיזון האקטוארי מתחלק בצורה רוחבית בין כל החוסכים, ולא משולם כהחזר או תוספת על הפרמיה הביטוחית לפי גודלה.

דודי בינתיים מנסה לפנות לח"כים לפעול לשנות את העניין, ומגלה להפתעתו, שאין להם שמץ מושג בעניינים הללו.
אולי המקושרים של פרוג, ידעו למי לפנות בשביל לגרום לשינוי בעניין, או לפחות ליישב את השאלה, באופן שתשקיט את רוחו של דודי הנ"ל.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה