יצחק פלד אימץ את התמונות המעובדות הסאטיריות שמופצות
ברשתות החברתיות ככלי לשיווק מותגים ■ "כולם מחפשים כיום ויראליות", הוא אומר
מאת:
עידו אפרתי
בתמונה סאטירית מעובדת (מם) שהופיעה ברשתות החברתיות באחרונה יושבים ראש הממשלה ושר האוצר על ספה לבנה. נתניהו פונה אל לפיד בחיוך ושואל: "מע"מ?". לפיד, עם סיגר ביד, מפריח טבעות עשן שיוצרות את הצורה 18%. על פניו זו עוד תמונה ויראלית, אחת מעשרות או מאות שרצות ברשת סביב כל נושא אקטואלי שמקפיץ את הציבור, אך בשינוי אחד: מדובר בפרסומת במסווה סאטירי אקטואלי. הספה שעליה הושיבו את השניים היא של חברת גאלו, שהסמל שלה מופיע בתמונה.
התמונות שמעובדות בפוטושופ צצות ברשת האינטרנט בכל יום מחדש סביב נושאים אקטואליים - סאטירה הום־מייד, מושחזת יותר או פחות, שלעתים מתפשטת ברשת כאש בשדה קוצים ומוצאת עצמה על מסך המחשב ובמכשירי הסמארטפון שלנו. היה זה רק עניין של זמן עד שמישהו ימצא שימוש שיווקי לתופעת הממים ברשתות החברתיות. המישהו הזה הוא יצחק פלד, איש שיווק ופרסום חרדי בן 54 שמתגורר בזכרון יעקב ובעליה של חברת interactive־B.
"בתחום של פרסום ברשת אתה חייב להגיע לקהל היעד ולמשוך את תשומת הלב שלו בכל מחיר", מסביר פלד. "כולם מחפשים כיום ויראליות, ושמתי לב שהממים יוצרים ויראליות. לעשות את הממים האלו זה שטויות לכל מי שמבין פוטושופ. יש ביניהם הבדלים ברמות התוכן ובאיכויות אבל רובם ברמה נמוכה. האמת היא שהופתענו. זה התחיל בתור שעשוע ולא היו לי בכלל ציפיות. גם היה חשש שאנשים יזלזלו או שזה יפגע במותג המפורסם", הוא מסביר.

לפיד ונתניהו. פרסומת במסווה אקטואלי
צילום: עיבוד: be interactive
את המם הפרסומי הראשון העלה פלד לפני כשנה וחצי, כתגובה לאחת הידיעות שפורסמו באתר ynet על נשיא איראן אחמדינג'אד ונתניהו. "הלקוח היה אז רשת המשקפיים אופטיקה הלפרין, שעד היום אני מודה לה על כך. העלינו תמונה של ראש הממשלה במשקפי מולטיפוקאל. זה הביא תוך חמש דקות 300 כניסות ישר לאתר של אופטיקה הלפרין. אז הבנו את הכוח של זה. אנחנו רצים עם זה גם בפייסבוק ורואים אחוזי ויראליות גבוהים. אנחנו משתמשים בזה איפה שאפשר, כי כיום קשה מאוד למשוך את תשומת הלב של קהלי היעד ברשת".
דרושים יצרני ממים
מאז צבר פלד עוד לקוחות שגם בהם הוא מטפל באותו אופן. "הלקוחות לא תמיד חיים את העולם הזה, וחלקם נבהלים כאשר קושרים אותם לסוגיות אקטואליות או עושים מהלך שעלול לזהות אותם פוליטית עם צד מסוים. מעבר לזה, כדי לעשות את זה טוב אתה צריך, מלבד היצירתיות, גם להיות עם היד על הדופק בנוגע למה שמעסיק את הגולשים, והתגובה חייבת להיות מיידית - יש לך יום עד יומיים להוציא את זה לפועל", מסביר פלד. כיום פלד הוא זה שחושב על הרעיונות וגם המבצע. "זה דורש יכולות מסוימות, ויש לי כוונה למצוא ולהכשיר עובדים נוספים בתחום הזה".
לדברי פלד, אורך החיים של חלק גדול מהממים הפרסומיים שלו ברשת נע בין יומיים לשלושה. עם זאת, בחלק מהמקרים נמתח העניין בתמונה המעובדת עד לשבוע וחצי - תלוי עד כמה היא מוצלחת ומקורית, ובכפוף לדומיננטיות של נושאים אחרים שנמצאים על סדר היום.
קשה לאמוד את האפקטיביות של הפרסום באמצעות ממים ברשת בשורת המכירות של בתי העסק, וקשה לבודד אותו משאר הצעדים הפרסומיים. עם זאת, מסד הנתונים שמספקת הרשת החברתית לתנועת הגולשים מאפשר לדעת כמה פופולרי היה הפרסום. כך למשל, התמונה של נתניהו ולפיד בנושא המע"מ פורסמה בדף פייסבוק של 212 חברים, ובסך הכל צפו בה 355 גולשים בתוך שבוע - לא מספר שמפיל מהכיסא. תמונת מם אחרת, שכללה פרסום של רשת המשקפיים אופטיקה הלפרין, נצפתה על ידי 75% מחברי דף הפייסבוק של הרשת ושותפה על ידי 265 חברים מחוץ לדף הפייסבוק של החברה.
נכון, אלה לא המספרים שמהם נהנים ה"מגה־ממים", ששוטפים את הרשת החברתית וזוכים לעשרות אלפי שיתופים, אבל כשהאלטרנטיבה הפרסומית היא באנרים קופצים או דפי פייסבוק פרסומיים, פלד מצא אולי את הדרך לעכב את הגולשים לעוד רגע אחד על שם המותג שהוא מפרסם בעבודת פוטושופ מהירה.
"זו עבודה מורכבת יותר מכפי שנדמה. עוד לפני שאנחנו בונים את הפרסומת עצמה אנחנו מכינים רשימה של זירות אינטרנטיות שבהן חי קהל המטרה שלנו. התמונות מופצות גם בפורומים ובלוגים רלוונטיים, ועד לאחרונה גם הפצנו סרטונים ביו־טיוב ברוח הזאת. בסופו של דבר הלקוח מקבל דו"ח חודשי שמסכם לו את החשיפה בכל הפלטפורמות ברשת. זה מגיע לאלפים".
פלד למד בבצלאל עיצוב מוצר, גלש לתחום העיצוב הגרפי ומשם לתחום האינטרנט. ב–1993 החל לעצב את האתרים הראשונים ברשת המקומית, משם התגלגל ועל הדרך, לפני כ–20 שנה, גם חזר בתשובה.
"הייתי עצמאי והיתה לי חברה שהתעסקה בעיצוב ממשקי משתמש. עשיתי הרבה באנרים ודברים שקשורים לפרסום, וכשראיתי שהשוק נחלש בתחום עיצוב הממשקים עשיתי את הדילוג לתחום הפרסום", הוא מספר. לפני כשנתיים וחצי הקים עם שותפה את interactive־B, שפועלת ללא משרדים. הוא ושותפיו עובדים מהבית, מתקשרים באמצעות שיחות וידאו ואחת לתקופה נפגשים במשרד שכור. "אין לי ספק שזה רק עניין של זמן עד שהתופעה הזאת תתרחב ותלך, והתכנים הוויזואליים של הרשתות החברתיות יהיו פלטפורמה שיווקית", הוא אומר.
מקור: דה מרקר