- הוסף לסימניות
חבל שאי אפשר לתת יותר מצלצול אחדנכתב ע"י אסתר;1683699:אם זו הגישה שלך מלכתחילה, הייתי ממליצה לך לא להגיב באשכול הזה.
לא מכריחים אף אחד לדבר באידיש. ואולי, במקרה שעשו לו את העוול הנורא הזה בקטנותו, זכותו ברבות הימים לבחור לעצמו את הדרך ולדבר עברית, אנגלית, צרפתית, רק לא אידיש מאוסה.
לענייננו, בנוגע לשפת האידיש, חלה בשנים האחרונות הקצנה גם בחוגים חסידיים שאינם קשורים לעדה החרדית. המעבר לשפת האידיש, והחזרה לשמות אידישאיים, הם חלק מהמאפיינים שלה.
וזה לא בלי סיבה.
מלבד העניין לשמר את מנהגי אבותינו, האידיש מבדילה את דובריה מהרחוב, כך אומרים גדולי האדמו"רים בדורנו. על כך ורק על כך, באה הדרישה לאידיש.
וכמובן להדגשה: לא שיש לאי מי ביטוח. שאף אחד לא יפרש שדוברי האידיש מתימרים להיות יותר צדיקים. במסיבה בגן באידיש, עמדה אחת האימהות, והסריטה את המסיבה באמצעות אייפון.
אפשר לעשות את כל העבירות רח"ל בשפת האידיש, ולעומת זאת אני וגם אתם מכירים אנשים צדיקים וטובים לפי כל קנה מידה, שלא דוברים מילה בשפה.
מתכוונים לרמת העיקרון.
וברגע שזה לא מגיע מתחושת בטן, אלא כהוראה מגבוה מגדולינו שעליהם אנו נשענים בכל נושא ועניין, אף אחד לא יכול לזלזל בדבקות הזו, רק כי לו זה נראה מטופש.
גם לדוברי האידיש בארץ ישראל יש רגעים קשים. לפעמים הם מתוסכלים מאוצר המילים הדל, וחושבים לעצמם, די, כבר עדיף לדבר בעברית... אבל אתם יודעים מה? דוברי האידיש בוויליאמסבורג ובבורו פארק, משלבים בשפתם הרבה יותר אנגלית, מאשר אנחנו משלבים בה עברית!
בכל אופן, כשיודעים שבכך אנו זוכים לשמוע לקול גדולינו, זה בהחלט מקל על הניסיון.
שמעתי סיפור על האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג זצ"ל שכלתו היתה מדברת אידיש עם הרבה שגיאות, והוא היה מעיר לה עליהן. בשלב מסוים היא התעצבנה והחליטה שזהו. היא לא מתאמצת. היא לא תדבר באידיש בזמן שכל הזמן היא זוכה להערות ולתיקונים.
האדמו"ר שאל אותה מדוע היא לא מדברת יותר באידיש, ומששמע את התשובה הגיב: עדיף לדבר באידיש עם שגיאות.
ומאז אותו יום הפסיק להעיר לה.
מה שנזכרתי עוד משהו
הייתי כבר בכמה מקומות בעולם, ובכל מקום איפה שהגעתי רוב היהודים יודעים פחות או יותר שפת האידיש
וכאן בארץ תמצא יהודים שלא יודעים מילה אחד באידיש
גם אם מדברים עברית, אפשר גם להשריש קצת שפת אידיש
הנושאים החמים

Reactions: אבסולוט פרימה בלרינה, חלומות ירוקים, Harmonyapro ועוד 113 משתמשים116 //