אתגר אתגר דו שבועי - מתמודד!

• הוסף לסימניות
היד כואבת, נורא. היד צועקת חזק כמו דב גדול.

מהר מהר, לפני שקורה לי משהו, אני קוראת לאחות נטלי, היום יום שלישי והיא נמצאת. אני מכירה את הסדריום
במחלקה מצוין.
היא מלטפת אותי לאט לאט, מוחקת לי את השביל שהדמעות שרטטו לי על הלחי, על הפנים שלה יש כזה מין מבט שאני לא רגילה אליו.
אחרי עשרים דקות, כשהדב הגדול מפסיק לשאוג, נותרות לי פעימות חזקות בכבישים שהולכים לי בידיים, והאזניים שלי מתחילות לעבוד בחזרה.

"הכי קשה לי לראות את חלי" חלי זה אני ונטלי אומרת את השם שלי כמעט בוכה. "מה שמשאית יכולה לעשות!" היא קצת צועקת, ומשהו נכנס לי בלב, טוב ורע. רע וטוב.
אני מסתכלת על הגבסים שיש לי כמעט על כל הרגליים. אני יודעת שייקח מליון זמן עד שהרגליים האלו יתרפאו. וגם שמעתי משהו מלחיץ על זה שהם אףפעם לא יהיו כמו לפני התאונה. ועדיין, משהו בטעם מתוק זוחל לי לתוך הלב. מדגדג אותו בעונג.

אמא ישבה על הכסא לידי כל הלילה, התעוררתי שלוש פעמים בלילה, כאב לי נורא הידיים והרגליים. בכל זאת כשנפתחו לי העיניים ראיתי שאמא עם עיניים פתוחות לפני. היא הסתכלה עלי המון. הסתכלה עלי כל הזמן.
אנ'לא יודעת מתי אמא ישנה. ואני גם לא חושבת על זה כל כך הרבה. אני רק רואה את העיניים שלה עלי, ואת הקול שלה ששואל: "מה שלומך חלוש? יותר טוב?" ושוב המשהו הזה נכנס לי בלב. רע, אבל טוב. כואב, אבל נעים פתאום.

יש את הזמנים של הכאבים הגדולים. אני מתקפלת ולא מצליחה לחשוב על כלום. כואב כמו שלא ידעתי שיכול לכאוב אי פעם.
אבל כמעט בכל הזמנים האחרים, שהמרדימים של הכאבים עובדים, פתאום טוב לי.

עד היום הייתי הילדה הכי שלא שמים לב אליה בכיתה. הגעתי בבוקר, ואני חושבת שלא כל הילדות היו יודעות לזכור שהגעתי ביום הזה. אולי רק היומן השחור שעל השולחן של המורה.
יש לי המון מה לעשות. לא צריכה ת'טובות של החברות האלה. אני מקשיבה מצוין למורה בשיעור. ובהפסקות כותבת את כל השיעורי בית. ואז בבית, אמא לא צריכה לשבת איתי ולראות איך אני פותרת תרגילי כפל וחילוק. יש לה מספיק זמן לטפל ברותי ונועה וחיים ואליהו וגם להרים טלפון לסבתא וגם להכין ארוחת ערב טעימה ועוגה לסיום של אבא. אני לא מפריעה.

עכשיו כל החברות שלי עושות תורנות ביקורים במחלקת ילדים, אני רואה איך הן שמחות כשאני מחייכת אליהן, זה משמח אותן שהן משמחות אותי. פעם החיוך שלי לא היה שווה להן בכלל, הן היו עוברות לידי ולא מחייכות אלי וגם לא מחכות שאני אחייך אליהן. ועכשיו הן כל כך מרחמות עלי, זה סוג של כיף ממש!

גם המורה בעצמה הגיעה! היא דברה איתי איזה חצי שעה ושאלה אותי אם אני אוהבת לצייר.
ברור שאני אוהבת לצייר! אם המורה היתה שואלת אותי את זה לפני חודש כבר הייתי מספיקה לצייר לה קישוטים יפים לקיר! אבל עכשיו, עם הפציעה בידיים וכל זה, אני לא יודעת מתי אוכל לצייר בחזרה. חבל שהיא לא שאלה אותי לפני זה. בכל זאת, אני מרגישה את הטוב הזה מחליק בגרון והמורה פתאום מסתכלת עלי גם במבט כזה שאני יודעת שהוא מרחם, ושאחר כך היא תגיד שהיה לה קשה לראות את חלי ככה סובלת. אבל בשבילי היא מחייכת ומשמחת אותי ומתייחסת אלי מאד יפה.

אף פעם לא ידעתי שכל כך כיף שכולם מסתכלים ומתייחסים אליך! כווולם! אבא, אמא, החברות, אפילו הילדות הכי מחליטות בכיתה, כל המשפחה, ויעלי ושירה אחיות שלי הגדולות מביאות לי דברים טעימים ופרסים. סבתא באה לבקר, בכתה קצת וחבקה אותי חזק. אני לא זוכרת מתי מישהו חיבק אותי לפני התאונה. העיקר שכבר עכשיו אחרי התאונה חבקו אותי 7 פעמים: אמא 3 פעמים, אבא רק ליטף, שתי אחיות שלי הגדולות, סבתא זילבר וסבתא פינסקי.

גם גיליתי עוד משהו, שאני ילדה חכמה. פתאום אמרו לי את זה בערך 6 פעמים. וגם אמרו לי שאני גיבורה. אבל את זה באמת לא יכולתי לדעת לפני התאונה כי לא היו לי כאלה כאבים נוראים כמו להקת זאבים.

אני רק מפחדת מה יקרה כשיעבור לי כל הכאבים האלה ונטלי האחות תפסיק להבהל מלראות אותי. ואוי ואבוי מה יהיה אם ישחררו אותי הביתה, עוד פעם אף אחד לא ישים לב למה שאני ומה שכואב לי, ואולי כולם גם ישכחו שאני חכמה כמו שגילו עכשיו.

מה אני אעשה? מה אני אעשה? הלוואי שאני הולכת להשאר כאן המוווווווווווון זמן! השם בבקשה! שאני לא אתרפא כל כך מהר! בבקשה!!!!! תעזור לי השם, אתה בטוח מתייחס אלי כל הזמן, נכון?

• הוסף לסימניות
"נו, מה אכפת לך, בואי כבר. אני זזה, את באה?"
ריקי שואלת בפעם השלישית, כאילו שהתשובה שלי תשתנה.
אני לא טורחת לענות.
בשביל מה?
היא גם ככה לא תבין.
אני בעצמי לא מבינה. רק מרגישה מועקה כבדה ואפורה שחונקת לי את הלב, קוברת. ואין מי שיאמר קדיש.

בסוף אני באה, אלא מה? אין איש בעולם שיכול לעמוד מול העקשנות של ריקי. יש רק אישה. סבתא.

"שומעת?" ריקי משפריצה עלי בעליזות את כל חוויותיה מיום לימודים ארוך, וכל מה שאני שומעת הוא צליל עמום ומתמשך: אוווווווווווווףףףףף.
אין לי כח.
לא לביקור אצל סבתא, לא להשפרצות של ריקי, ולא בכלל.
כאילו הוכרז מבצע חיסול על שרידי כח אחרונים, והחיים מיהרו לחטוף לפני שהמלאי יגמר. נגמרתי אני. נותרתי מרוקנת. ריקנית.

ריקנית זו מילה של המורה ליבוביץ. וואו, כמה זמן לא נכנסתי לשיעורים שלה. היא בטח מרוצה מאד מזה שאני לא נכנסת, כך היא יכולה להטיף לכולן מאחורי גבי "להתרחק מחברה מסכנה, מסוכנת וריקנית". זו אני, החברה הריקנית והמסוכנת, אם מישהו לא הבין.
רק ריקי אחותי עוד לא הבינה את רמת המסוכנות. עקשנית.

אני נגררת אחריה במעלה המדרגות העתיקות, חונקת את ה"אווווווווףףףףף" שעדיין מצטלצל בראשי בהד חלול ועייף.
מתפללת. לא יודעת על מה.
עקשנית וריקנית נכנסות אל הבית החמים, אומרות שלום, מחבקות בנימוס.
ריקי מקבלת בתודה את עוגת התפוזים המיתולוגית, מחסלת עד הפירור האחרון.
אני חנוקה. אין מקום לפירור, גם אם הוא בטעם תפוזים סבתאי.

הממטרה של ריקי עוברת להשפריץ על סבתא בעליזות סיפורי עבר והווה, חלומות של עתיד.
אני שותקת.
סבתא מסתכלת עלי. רואה קבר. רואה לב. רואה קדיש יתום.
ריקי נשלחת לקניות דחופות, ידה של סבתא נשלחת אל כתפי, וכל ה"אוווווווווףףףף" הגדול שבתוכי נשלח אל החלל בבת אחת, משפריץ מהעיניים.

סבתא שותקת.
סבתא מחבקת.
אני בוכה אל תוך החיבוק שלה את כל הבלבול, את כל התסכול, את הנפילות, האכזבות, הבורות, המדרונות, את כל הניכור והזרות. את התמימות האבודה, את הגעגוע.

ורק עכשיו אני מבינה כמה.
כמה אני מתגעגעת לילדה התמימה שהייתי. ואין מי שיאמר קדיש.

החיבוק של סבתא הוא אינסופי, ממשיך לחבק אותי כל הדרך הביתה.
הממטרה של ריקי לשם שינוי כבויה ושותקת. שותקת גם הצעקה בראשי. דקת דומיה לזכר התמימות האבודה.

נכנסת הביתה, מביטה במראה, מוצאת אותי בעיניי. נס תחיית המתים.

• הוסף לסימניות
כותבת, ויודעת שלא יודעת כלום. רק משתדלת לכתוב בזהירות, להיכנס לכמה שניות לראש של מישהי אחרת, שמתמודדת עם החזרה הביתה. להבין אותה. להרגיש אותה. קצת.
והלוואי שתקראו מה שכתבתי וזה יכנס לכם ללב, ונמשיך להתפלל שכולם יחזרו הביתה בריאים בנפשם ובגופם. אמן.

----

הגעתי. לים. לשבת מול המים, לראות גלים מתנפצים. כאלה שמזדהים עם הלב שלי.

חזרתי לכאן שוב. ברחתי מהעיניים של כל העולם. מהמבט המרחם שיש בהם. מבט שכבר קשה להכיל.

בקושי את עצמי אני מכילה.

רק יודעת, חיה ומבינה. שחזרתי. הביתה. וכמה שחיכיתי, והשתוקקתי כבר לחזור, זה לא קל. בכלל. לא חשבתי עד כמה.

הסיוטים חוזרים אלי ביום, רודפים אחרי בלילה. ובתוך כל הבלבול שלי, כולם רוצים לשמוע, להזדהות. לעזור.

ועוד לא הזדהיתי מול עצמי.

אני כאן, שבורה. יושבת מזרחית, בפינה הכי צדדית, שלא יראו. ויזהו אותי. יסתכלו עלי, ויביעו קשת של רגשות.

בהתחלה יקפאו, ואז יתלחששו כאילו אני לא רואה, ומרגישה. ורגישה. אחר כך יביטו בהערצה, שבחיים לא ביקשתי. היא פשוט נכנסה לחיים שלי יום אחד. מביאה איתה סופה שלימה ואוריקן שכואב לכולם ביחד. ובנפרד.

ואלה שמגיעים. ושואלים. בקטע טוב, כן?, שורטים לי את הלב. הסיפורים נשפכים מהם, הכאב שלהם עצום. ועוצר-- נשימה-- ואיפה אני להכיל אותם?

בקושי את עצמי אני מכילה.

אז אני יושבת כאן שעות, לבד. בוהה בגלים שמולי, מאזינה לרעש שלהם כשהם מתנפצים. בהתחלה נרתעתי מהרעש, צמרמורות עברו בי. אבל התרגלתי.

מבינה ומכירה את ההרגשה כשמשהוא מתנפץ. זה כואב. ושובר. ויש רעש גדול. ובמקרה שלי, גם בוום. ועוד כמה תופעות לוואי.

'אז', הבטחתי לעצמי שלעולם לא אחזור לימים של שקט. היה לי מספיק מהם. אבל מסתבר שהתרגלתי לזה, התמכרתי ללבד, למחשבות.

אכזבתי כמה אנשים בדרך. הרגשתי רעה. ידעתי שלא.

ידעתי שלא אני גרמתי לעצמי להיכבות, להשאיר אשן וריח של שריפה מאחורי. ואת עצמי של פעם, שמוטה על ספה, אוחזת שתי ידיים על הראש, בולעת את השקט, שבפעם היה מבול של יריות וצרחות.

ידעתי, שגם אני, עוד לא מכירה את עצמי החדשה.

הטבע מרגיע אותי, האויר נותן לי מרחב. השמש מלמעלה מלטפת אותי. מותירה אותי בסוף יום אדומה, ושורפת.

והלב שלי עוד שורף בעצמו.

לא רק שהוא בוער, הוא מפורק לאלפי שברים קטנים, כמעט כמו החול עליו אני יושבת. יושבת ובוכה.

הדמעות שלי מתערבבות עם החול, יוצרות בוץ לח, ממנו פעם, עוד ניסתי לבנות ארמון.

מאז שקרה הכל, חלמתי על ארמון יציב. על בית שעומד, ונישאר. לא מתפוצץ על יושביו, מותיר מהם שברים ואפר.

בידיים רועדות, בניתי לי את החלום שלי. והוא התפרק מהגל הראשון שהגיע.

ואני עוד מפורקת בעצמי.

חולמת שיהיה טוב. רוצה להאמין. ומודה לו שחזרתי. ואני כאן, בריאה ושלימה. וכואבת. ושורפת.

והכל ביחד מתערבב, ועוד לא החלטתי מה יותר כואב.

לבינתיים, אני כאן. נותנת לעצמי לחלום, נותנת מקום. כואבת עם הלב שלי, כשהוא מתנפץ מחדש.

במילא, הלב שלי עוד שבוי. שם.

בוכה עם אלו שעברו מה שעברתי, עם אלו שעוד עוברים. בוכה את החלק הזה בי, שכנראה לא יצליח להתרפא לעולם.

מתפללת שאולי אולי, יום אחד, אצליח לבנות את עצמי. מחדש.

וכמה שקשה לי עם התחלות חדשות.

וסוף כואב. לא ידוע.

רק אלוקים שלי יודע.

• הוסף לסימניות
הרבה אנשים כבר כתבו על זה.
מרגיש לי קצת מייאש לכתוב על זה שוב. מרגיש לי ריסקי לקחת אותי, שם וסיפור, לצלחת, להגיש ולקוות שיאהבו.
כי אם לא?
יש עטים מרגשים יותר. עטיהם של מוכשרים אמיתיים בעלי רגש מפותח שתקפו את זה מכל כיוון שעלה במוחם. הם הותירו את הנושא אכול ואותי עם סיפור נדוש, מסופר, וחסר ברק יצירתי.
אם אתם אוהבים סיפורים כאלה- אני אשמח שתמשיכו אחרי הכוכביות. אם לא- יש רבים וטובים ממני. באמת.
נכון תמיד מספרים על נערת הסמינר התמימה והמתוקה שסרטון במחשב של חברה דרדר אותה?
אז תחליפו תמימה בנאיבית, סרטון בסרט ולא אחד, וחברה באינספור חברות.
כולן היו כאלה. לכולן היו הורים טובים, מדהימים. אף אחת לא באה מבית הרוס או קלוקל. אף אחת לא סבלה משום הפרעה.
הייתה רק רוח, דקיקה, מדביקה, זרה.
היו רק סטנדרטים מעט מאפשרים יותר.
הייתי רק אחת, שאז התחילה לחפש זהות. אבל הייתי צריכה למצוא אותה ולברזל אותה, לפני שיהיה מאוחר מדי.

אני אקצר-
היום לא נעים יותר.
האישיות שלי עדיין חוטפת עוויתות התבגרות מדי פעם בפעם. אבל מעליה, תלוי חץ עשוי בטון ואשת המראה את הכיוון.

זהו. חשבתי הרבה, אין לי איזה משפט מלא פאתוס לסיום.

• הוסף לסימניות
בס"ד
זה היה יום עמוס ממש ז"א לילה.
סוג של גיליתי מקום חדש לברוח אליו, והמצפון גם לא עבד באותו רגע אז זה היה מושלם.
הם קראו לזה ירוק, אני קראתי לזה חלום מתוק, ואמא קראה לזה סמים.
אבל המשכתי כי זה מה שגאל אותי מעצמי ועצמי אהב להיות מנותק ממני.

אני כבר הרבה אחרי המדרון התלול, העלה הנושר, התפוח שנפל מהמשאית של המטע, תמשיכו אני חסין להכל .

בבוקר התגנבתי הביתה, אמא הכינה ארוחת בוקר במטבח ואני התגנבתי לממד, כולם ישנים בקומה למעלה אני ישן למטה שלא אשפיע עליהם, ואני גם נמצא פה בחסד, הם אולי לא אומרים את זה אבל אני מבין את זה לבד , כמה אפשר להזכיר את החברים שעפו מהבית, חטפו מכות, גזרו להם את הג'ינס, ומידרו אותם מהמשפחה.
ישנתי קצת והתעוררתי, המשכתי לשכב ולחפש קליטה מהחדר המנותק הזה , תרתי משמע. אחיות שלי המציאו שיר חדש לקורונה, אח שלי החליט להמשיך לזייף בגיטרה למרות שאתמול זרקתי לו שהצרצרים מחפשים מנצח, אמא אמרה שהוא נעלב, אז מה שיתחשל , מה שלא הורג מחשל , ומה שהורג מחשל את אמא.
אני כנראה הרגתי את אמא שלי כמה פעמים...

עברו 3 שנים מהקורונה אני בצפת , עובד בקיוסק , בערב הולך לשמוע שיעור, לתת משהו לנשמה.
אני כנראה עדיין חתום סתום ובלום כי בנתיים הנשמה שלי היא בעיקר מצפון זקן ומשויף.
אבא אמר שכל המוזרים מגיעים לצפת, אמא ביקשה שאנסה להידבק בקדושה, אחותי ביקשה שאתפלל עליה אצל רבי שמעון (אפילו שזה רחוק) אני ביקשתי שקט.

וגם קצת מצאתי , פתאום זה אני מול הקב"ה, כל כוס מיותרת בלילה זה קנס מיותר ביום – והוא לחלוטין מיותר כי העו"ש שלי, אם אפשר לקרוא לו ככה, מכריז על מינוס והעובד הווירטואלי של הבנק שולח לי וואצפים שנמאס לו – אבל בעיקר זה הרב שאמר שאני אקבל על עצמי לא לנהוג אם שתיתי, אפילו בירה, כי הדם עולה לי לראש מהר.

תראו מזה כבר 6 שנים שלא קיבלתי על עצמי משהו.
ואני גם עם ציצית כי הייתי צריך לעבור טסט.
ואני לומד תורה, כי איזו בחורה נורמלית תיקח בחור שלא לומד קצת, ואני רוצה בחורה נורמלית , אני רוצה להיות נורמלי.

אולי לא נורמלי כמו אבא ואמא,
גם לא כמו אחותי שקראה עלי 40 יום תיקון הכללי כפול 7 פעמים כי זה מספר של הספירה משהו.
גם לא כמו אח שלי שהחליט שהוא לא יהיה זרוק כמוני, אלא יתגלש באלגנטיות ועכשיו הוא לומד ראיית חשבון.

אני נורמלי וגם הרב אומר את זה ולפעמים גם החברים והקב"ה גם עושה לי קצת חסדים אז אולי בסוף אחרי הכל , נשארתי קצת סביר ויש מצב שיהיו לי ילדים חמודים ושמחים, ואישה טובה ורגועה והדרך שלי תהיה סלולה ואני אצליח לראות מסלול בלי ללכלך אותו בדם יזע ודמעות.
(וכן לפעמים אני גם בוכה אני לא כזה אטום כמו שחשבתם)

• הוסף לסימניות
"זה פורץ לי, כואב, חורש בי, דואב, זה הלב שלי צועק, קורא לי, פורק."

שבת בלילה. אני יוצאת עם חברה לסיבוב.
היא מדברת איתי על מורה שכעסה, על מבחן שנכשלה, על איזו מסיבה שאני לא בדיוק שמעתי מה.
היא ממשיכה לדבר, ואני מהרהרת בלב.
מפחדת שתראה את הצלקת על הלחי ותשאל מה קרה.
מפחדת שאפגוש אותו, את דניאל.
אני עושה את עצמי שומעת, מהנהנת.

ואז היא מבקשת שנרד לרחוב השקט.
אני נחרדת ומגמגמת, יודעת שדניאל נמצא שם.
איכשהו אני משכנעת אותה שחבל שנצטרך לעלות.
היא שואלת אם קרה משהו, אבל אני מעבירה מהר את הנושא ומסבירה לה שלא קרה כלום.
אנחנו ממשיכות, למרות שהיא רצתה לרדת.

ופתאום אני שמה לב לשעה.
מסיימת מהר עם החברה ורצה הביתה.
השעה 12:05. אני פותחת את הדלת בשתיקה,
מנסה לא להקיץ איזה דוב ישן. אבל אז, באותו הרגע, אני שומעת את קולו של אבא:
"למה חזרת כל כך מאוחר? כמה פעמים אני אצטרך לומר לך שזה לא מקובל עליי ועל אמא?"
אני רוצה לצעוק לו: "אני לא במקום הזה! מתי תבין?"
אבל הוא בשלו, ממשיך:
"בפעם הבאה אנעל עלייך את הדלת, ואז נראה מתי את חוזרת."
אני אפילו לא מרימה עיניים.
בורחת לחדר, טורקת את הדלת, רצה לכרית, מחבקת,, מתרפקת, מתפרקת.

למה? אני צועקת בשקט, מתי הם יבינו מול מה אני מתמודדת?
כמה אני סוערת, נאבדת בתוך העולם המטורף הזה שדורש ממני לגדול.
אני עדיין ילדה קטנה, צריכה חום, אהבה והבנה –
ומקבלת רק מכות במתנה.

ואז, למרות שזו הייתה שבת, בכיתי כל הלילה.

בבוקר לא קמתי בזמן.
שוב אבא אמר לי: "לא חבל שככה את מפסידה תפילה בזמן?"
שוב רציתי לצעוק, אבל הלב שלי לא נתן לי, הוא ציווה עליי לשתוק – וסתמתי.
ישבתי בסעודה, בקצה, מבוישת.
אבא שלי דיבר על כך שחברה רעה גוררת את האדם למקומות רעים.
ואמא הסתכלה עליי במבט מאשים.
כולם הבינו שהוא מתכוון אליי.
הוא מנסה לחנך אותי ככה.

רציתי לקבור את עצמי במקום, לברוח.
"אני לא במקום הזה! תקבלו אותי איך שאני! תחבקו, תאהבו – זה ייתן לי כוח!"
אבל לא אמרתי כלום.
רק חשבתי, והמשכתי לשתוק.
שמרתי בבטן הכול, למרות שלא יכולתי להכיל את זה.
חיכיתי שהסעודה תסתיים, כדי שאוכל לברוח משם.
אבא שלי המשיך לדבר ולעקוץ, וכבר לא הקשבתי למה שהוא אמר.

אחרי שהסתיימה הסעודה, רצתי לחדר, סגרתי את הדלת, נעלתי פעמיים.
הלכתי למיטה, הרמתי את המזרן, הוצאתי את הספר.
ידעתי שאמא לא מסכימה לי לקרוא אותו, ואם אבא ידע שאני קוראת אותו – הוא יזרוק אותו לפח.
ידעתי שאם אני קוראת אותו – אני בורחת מהקושי, מהכאב.
וזה לא היה אכפת לי.
רציתי לשרוף את העולם.
רציתי לברוח מהמציאות.
נמאס לי להיות במלחמות כל הזמן.
לנסות להבין את עצמי, את ההורים שלי, את הסביבה.
להתמודד, להתמודד, להילחם, ליפול ולהמשיך – כאילו לא קרה כלום.
אז פשוט שקעתי בתוכו.

כנראה שנרדמתי, כי באיזשהו שלב אחותי הקטנה דפקה חזק על הדלת.
היא צעקה שהיא רוצה את המוצץ שלה ושכבר סעודה שלישית.
קנאתי בה.
גם אני רציתי לצעוק ולדפוק –
שיראו אותי, שישמעו מה אני רוצה וצריכה.
סגרתי את הספר שהיה מושלך על הרצפה.
הרמתי את המזרן והנחתי אותו שם.
הבטחתי לו שאשוב –
כאילו זה מה שמחזיק אותו, כי אותי הוא זה שהחזיק .

פתחתי לה את הדלת, והיא נכנסה.
הסתכלתי עליה ורציתי גם להיות קטנה.
ואז היא הסתכלה עליי ושאלה:
"אילה, למה את כל הזמן עצובה?"
הסתכלתי עליה חזק וחייכתי.
לא ידעתי מה לומר לה, אז רק חיבקתי אותה.
היא שאלה: "אילה, את מגיעה לסעודה?"
והעיניים שלה חיכו שאני אגיד כן.
אמרתי לה שלא – וסגרתי את הדלת, נעלתי.

לא פתחתי את הספר.
פתחתי את הלב.
ישבתי מכורבלת במיטה, דיברתי עם אלוקים – אבא שלי.
היחיד שיודע מה אני מרגישה.
חיבקתי את עצמי ובכיתי.
רציתי לרדת לדניאל.
לספר לו על השבת, על הכאב.
ידעתי שאם אני יוצאת מהחדר,
אבא שלי יצעק עליי ולא ייתן לי לצאת.
המשכתי לשבת מכורבלת.
צבטתי את עצמי חזק.
כאב לי נורא.
המשכתי לבכות,
עד שאחותי שוב דפקה בדלת ואמרה שעושים הבדלה.
ניגבתי את הדמעות, ויצאתי.
אחותי הקטנה ראתה שבכיתי, היא באה אליי וחיבקה אותי.
היא אמרה: "הגננת שלי אמרה שמי שבוכה – זה סימן שכואב לה. מה כואב לך?"
אמרתי לה: "הלב."
היא שאלה: "מה, הלב זה שיש לנו בתוך הגוף?"
חייכתי. "את האחות הכי חמודה בעולם," אמרתי לה.

אחרי ההבדלה, אבא נזף בי:
"מחר את הולכת ללימודים. בלי משחקים. אני רוצה לשמוע שאת מתפקדת!"
הורדתי את העיניים ואז אמרתי לו:
"מה אתה מצפה ממני? אתה לא רואה שבכיתי? אתה לא רואה שקשה לי? שאני נשברת?"
הוא המשיך לכעוס: "זה לא צורה ולא דרך! כל אחד עובר קשיים, ואת הולכת איתם לקיצוניות, ואפילו לא מספר מה עובר עלייך!"
התלבטתי אם זו הזדמנות, כי זו הפעם הראשונה שהוא בא לקראתי ורוצה לשמוע.
ואז החלטתי –שאם אני באמת רוצה אותו בצד שלי, אז זה הזמן.
סיפרתי לו:
"אני עוברת תקופה קשה, תבין אותי. אני לא מורדת, אני יודעת מה מקובל עליך ומה לא, אתה אפילו לא שואל אותי מה קרה, אתה אפילו לא יודע שאני לא במקום שאתה חושב.
אני נלחמת ונופלת, אני בקשר עם בן, אני רוצה לנתק.
אף אחד לא נמצא שם בשביל לעזור לי.
אתה לא רואה את הצלקת על הלחי? את העיניים השבורות שלי?.
אולי תתחיל לקבל אותי?
את הבת שלך, הרעה, המורדת, שאתה לא מסתדר איתה?
ונתחיל, במקום לריב – להיות אחד בשביל השני?"
הוא השפיל את עיניו, לא היה לו מה לומר.
אחרי דקה, שהרגישה כמו נצח –הוא הרים אותן.
ובמקום כעס, היו שם דמעות.

הוא פתח את ידיו בהיסוס –
וחיבק.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
דבר ראשון היה כיף ממש לקבל כ"כ הרבה היענות על האתגר...
ולענייננו:
לאחר בחינה חוזרת שוב ושוב של כל המאמרים המדהימים שכתבו כולם
היו פשוט מושלמים! ובאמת שהיה קשה לבחור...!
אז ניסנו להיצמד לכללי האתר כמה שיותר
ולהלן התוצאות:

במקום שלישי:
@אוראל סולטן - כתיבה מדהימה! נגעת בנקודות... אליפות!
@קפטן אמריקה - כנ"ל הצלחת לבטא טוב מאד את הרגשות וכל המלחמה הפנימית מעולה!

במקום שני:
@אניגמאמין - קטע מרגש, נוגע בהחלט! הצלחת להעביר אותנו בסיפור של ממש...

במקום הראשון:
@ילדה של אלוקים - כמעט והיינו מפספסים את הקטע שלך... קטע אחרון וממש מסכם!
נוגע מאד ללב, הצלחת לבטא את הרגשות והדילמות הקשות בפנים, הצלחת גם להביע את הקשר של ההורים
ואיך שהם רואים את הסיפור..
.והסוף, היה כ"כ...
מושלם!

תודה לכולכם! היה לי בהחלט נעים מאד!
שנזכה לשים לב לכל המתמודדים סביבנו
ונזכה גם אנו (כי מי לא מתמודד בעולם הזה...?) לצלוח את ההתמודדות שלנו ולעלות אותה על נס!

• הוסף לסימניות
קערת הפלסטיק, על תכולתה הצהובה־לבנה, נופלת על הרצפה בקול רעש שלא תואם לחומר שממנו היא עשויה, ואשר הקטן ממהר לזחול בחדווה אל תוך התערובת המעוכה של קורנפלקס-חלב. רינה, בלי כל חרטה על פניה, קופצת מהכיסא ואצה להצטרף אל הבריכה שיצרה במו ידיה.

עיניי נעוצות בהם, רואות ולא רואות, ואצבעותיי ננעצות בכריות ידיי, מניחות לייאוש להזדחל ביניהן, לקנות לו שבת בתוך הלב המצומק. מה אני. אישה קטנה. חסרת־כוחות. אפילו לטפל בילדיה אינה מסוגלת. לא מסוגלת לגבור על שני ילדים שגילם פחות משנתיים ימים.

הם בני פחות משנתיים, העוללים, שמתעוללים כעת בהנאה במי הבריכה שהיו פעם אכילים, מעוללים שמות לרצפה, שמות ללב הקפוא שלי. עפעפיי כבדים כשאני מרימה אותם אל חלון המטבח שמעליהם. השמש זורחת שם, ועוז וחדווה במקומה, לועגת לי בקריצת עין צהובה: עוד זמן יחלוף עד שהוא ישוב, ייטול את הפיקוד מבין אצבעותיי היוצרות חריצי דמעות אדומים בכריות ידיי.

מה אני. מי זוכר אותי בכלל.

הצהוב של השמש מתערבב בצהוב של הקורנפלקס, גורם לעיניי למצמץ. לבכות כך לעיני הילדים? אולי כן. גם כך הם עסוקים ברצפה, לא זוכרים שאמא אדמה להם. אני.

ציפור חולפת במעוף־כנפיים עליז, דואה במהירות מקצה אחד של החלון אל קצהו השני, ונעלמת. הדג הבודד באקווריום הקטן שעל אדן החלון – למה קנינו אותו בכלל? – שוכב ללא תזוזה על גבו. הוא מת?

גם אני מתה. מתה מהלכת. או שכבר לא מהלכת. ברכיי מתקפלות, קורסות אל הרצפה. הגוף שלי ג'לי, עוד מעט יהפוך לעיסה, כמו הקורנפלקס שעל הרצפה בסמוך. רק שאני, שלא כמו הקורנפלקס עתיר הסוכר, אשאר מרירה.

אני על הרצפה, ומבט עיניי הכבדות משנה כיוון. כבר לא שמש חמקנית בלבד נשקפת מהחלון, כי אם גם שמים. ענקיים, נשגבים, אלוקיים. ואני - חלק אלוקָ ממעל. האמנם? האם עוד נשמה בגופתי המתה?

"אמא!" רינה צוחקת, מקפצת פתאום לעברי, הקערה שהכילה קודם את הקורנפלקס משמשת ככובע מאולתר לשערותיה המלוכלכות. "אמא – אִיצפה?"

אשר זוחל גם הוא בעקבותיה, מושיט ידיים שמנמנות - כאילו מאז ומעולם מקומה של אמא שלו על הרצפה, כאילו לא נשתנו סדרי בראשית בשבילו, בשבילה. בשבילי.

אני קטנה. פצפונת. ממש כמו הילדים שלי, הילדים שניתנו לי במתנת חינם בלתי מוסברת. אני קטנה, בקושי ראויה להיקרא אמא. קטנה, לעומת השמים הגדולים ההם, שרק פיסה מהם נקרעה בשביל חלון המטבח שלנו. קטנה - אבל עדיין נושמת. כנראה שיש בי עדיין נשמה. נשמה שנחצבה אי־משם, מבין השמים התכולים הללו – אם ללכת לפי ציורי הילדות שנשמתי בעברי. וגם בעוללים הללו, המלוכלכים מכף רגל שמנמנה ועד עיניים צוחקות, יש נשמה. והיא ראויה לטיפוח. והיא ראויה לאמונה. והיא ראויה לאמא – שפשוט תהיה שם בשבילה. גם על הרצפה.

השמים משחירים אט־אט בשעות הבאות, כשאני ממשיכה להיות נטועה כך ברצפה, נדבקת בלכלוכיה, נדבקת בטינופיהם של ילדיי, מגפפת אותם בלי חשבון, בלי התחשבות בריח החלב החמוץ הנודף מהם. חבילת מגבונים נמצאת על הספה. בבוקר הוא החליף כאן חיתולים - מאז זה לא קרה, כי לא הייתי מסוגלת. מסמנת לרינה להביא את החבילה, מלמדת לקולל צהלותיה כיצד מעניקים עזרה ראשונה ומגבונית לרצפה מלוכלכת. אשר מצטרף, תורם את מכנסיו למאמץ, וכוכבים גדולים שולחים קצוות מאורם על שערו הכהה, משלחים אליו ואליי נשיקות־שלום אלוקיות.

נושמת עמוק. הרצפה כבר קרה. איך אשר שורד עליה כל היום - נשגב מבינתי, שעד עכשיו לא חשבה אפילו להתבונן בשאלה. אני קמה בזהירות, בודקת שכל האיברים המפורקים שלמים, פועמים, מושכת אחריי את הגופים העגלגלים של ילדיי המטונפים בברכה אלוקית, וביחד, באיטיות, תוך נשימות עמוקות נוספות, תוך פסיעה עקב בצד אגודל, אנחנו הולכים אל חדר האמבטיה. אל המים המנקים. המטהרים.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: