- הוסף לסימניות
התכוונתי שלא התקדמו לשום מקום. הכוונה למקום טוב יותר ממה שהיו.רחוק זה תמיד מתוך נקודת מוצא אחת ויש שני כיוונים לרחוק. לפחות שניים
אפשר להתפלסף עד מחר אבל זו מציאות.
התכוונתי שלא התקדמו לשום מקום. הכוונה למקום טוב יותר ממה שהיו.רחוק זה תמיד מתוך נקודת מוצא אחת ויש שני כיוונים לרחוק. לפחות שניים
הוא התכוון שזה כאילו מלאך רע או איזה שד אם אני לא טועההציור בפני עצמו יפיפה.
המצב המצויר כואב מאד מאד.
עצוב אם למישהו בלב צעקה של אלול נשמעת ככה![]()
הבן הבנתיהתכוונתי שלא התקדמו לשום מקום. הכוונה למקום טוב יותר ממה שהיו.
אפשר להתפלסף עד מחר אבל זו מציאות.
הקומיקס הוא העתק מדויק מספרי טינטין על כל המשתמע. כלומר, הצייר של ספרי טינטין היה אנטישמי לא קטן. דבר שבא לידי ביטוי פה ושם. וגם כאן.הציור עצמו נראה מצחיק ומעניין - אכן קצת צרם ההשוואה לקריאת האלול, אפי' שגם אני הייתי בחור ישיבה (לפני כ10 שנים..) אך מכאן ועד אנטישמיות וכו' הדרך ארוכה..
מזכיר את סגנון "קלפי השומרים"
צפה בקובץ המצורף 1202282
מי שזוכר גם עליהם הייתה סערה, אפי' שהתכוונו לטובה
ומשום מה זה הזכיר לי את זה
צפה בקובץ המצורף 1202278
לא חושבת שהציור מעורר אמוציות בגלל הענין של הגישה לצעקת ה'אלול'.... והיחס אליה לטוב או למוטב...מצטער שבאתי באיחור, אבל בכל זאת הייתי רוצה לתת את הפרשנות שלי לציור. אדגיש, שאיני מתיימר לקבוע מה חשב היוצר כשצייר את הציור (אם כי אוכל להעריך בזהירות שהוא לא סבור שליהודים יש זנב, ושהספר ׳הפרוטוקלים של זקני ציון לא היה ההשראה שלו), אלא אני בוחן את הציור מנקודת מבטי ועל פי ראות עיני בלבד.
לדעתי, האיור מבטא יותר מכל תופעה מסוימת, שניתן לתמוך בה וניתן לשלול אותה, אולם אין להתעלם ממנה. והיא, הניסיון שנעשה לעיתים, כמעט בכוח, לקשר את חודש אלול לתחושות של פחד.
אדגיש, שאין כוונתי לומר שהפחד והיראה נעדרים ממהותו של חודש אלול. הלא ספרי המוסר וגם ספרי הצדיקים מלאים בציטוטים ובסיפורים על אנשים מן הדורות הקודמים, גם אנשים פשוטים, שליבם התמלא ביראה עם כניסתו של חודש הרחמים והסליחות. אצל אנשים מזוככים אלו, הקריאה ׳אלול׳ לא צריכה הייתה להישמע בזעקה מחרידת קירות על מנת שהפחד והיראה ייכנסו לליבם. למעשה, ייתכן והם כלל לא נדרשו לקריאה הזו, משום שעצם הידיעה שהתאריך הגדול מתקרב גרמה להם להיאחז בחיל ורעדה ולעסוק בתשובה ובמצוות.
אולם בדורנו אנו, לצערנו הרב, זו אינה המציאות. חודש אלול נכנס, והעולם כמנהגו נוהג.
וכעת נשאלת השאלה, האם יש טעם לנסות להפחיד בכוח אנשים שאינם מפחדים? והאם בכלל ייתכן ליצור תחושות פחד כאלו? האם הקריאה ׳אלול׳ גרמה לרעדה אצל מאן דהו באמת ובתמים, או שמדובר בסך הכול בשריד מימי קדם, בבחינת ׳זכר לדבר׳?
יראה אינה מגיעה על ידי צעקות, יראה מגיעה מהכרה אמיתית ועמוקה. התבוננות אמיתית עשויה להביא את היראה, לא עד לרמה של רעדה אימתנית לפני יום הדין, אולם בהחלט די בכך כדי לעורר את ליבו של האדם לתשובה.
ובכל זאת, המציאות היא שחודש ׳אלול׳ מקושר כל-כך לאותם רגשות עמוקים של פחד,ֿ עד שלעיתים נראה כאילו נוצרה תחרות מי יוכל לשאת דרשה מפחידה יותר, מי יוכל לצעוק את צעקת ה׳אלול׳ המסורתית חזק יותר. ולא שיש לי דבר נגד הקריאה המעוררת המיתולוגית הזו, אלא שכאשר היא מגיעה בלי הכנה אמיתית, בלי הבנה אמיתית של המציאות, אין היא יותר מצעקה חסרת תועלת ומשמעות.
הציור הזה, שמעורר אמוציות ובצדק, כי הוא נוגע כאן בעצב חשוף ורגיש, לא בא לזלזל במהותו של חודש אלול, כחודש של תשובה שמקורה בשברון הלב. ודאי שחוסר הפחד שלנו מגיע מחסרון ידיעה אמיתי, ובוודאי שלו היינו מבינים לנכון את המציאות היינו מתמלאים באותה תחושה עמוקה של רעדה.
הציור הזה בא לבטא מציאות אחרת, עצובה, של זעקה שלא נובעת ממעמקי הלב, אלא מן השפה לבחוץ. אין זו צעקה ספונטנית, שפורצת מלב טהור ברגע של פלצות, אלא זו זעקה קפואה, מחושבת להפליא, של אדם שבעוד רגע ירד מן הבמה וימשיך בשגרת יומו כרגיל, שבע רצון על הפחד שעורר בקהל. זו צעקה שכל מטרתה להיות חזקה, עוצמתית מספיק, מפחידה מספיק. וכך היא באמת... מפחידה, ותו לא. צעקה ותו לא...
אדגיש, שכמובן איני מתכוון להכליל כאן. ברור לי שישנם אנשים ש׳חיים׳ את הדבר כל-כך עד שאצלם מדובר באמת שפורצת החוצה, גם אם הם קיבלו את ההשראה מבני הדורות הקודמים. דבריי, ולדעתי גם הציור, מכוונים אל השוליים, וכבר ראיתי לא פעם ולא פעמיים תופעות כאלו.
אף אחד לא צועק על הציור שלו....@יוסף יוסף ,
כשאנשים צועקים על אומן בגלל אומנות שלו,
הוא יודע שהוא עשה עבודה עמוקה.
הוא נגע.
אם זה לא היה אמיתי במקום כל שהוא , זה לא היה אכפת.
הכאב הזה, שאלול מפחיד אותנו, (ולא רק מהמקום הטוב) מכאיב לנו.
וזה כואב לראות את זה מוחשי כל כך.
אתה אומן טוב. האשכול הזה הוא עוד הוכחה לכך.
השאלה אם התפקיד שלנו, כאומנים, לפגוע בבטן הרכה, היא שאלה לאשכול נפרד.
rhon.co.il
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים