כללי בעקבות האשכול "מי מפחד מאליהו פריד"

• פותח הנושא אליהו פריד
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
http://www.prog.co.il/showthread.php?t=116553

ולאור התגובות בנושא אני רואה לנכון להגיב חלק הדברים.
א. לגבי אלו שנתאכזו מקטלוג פונביט 2012 (הן מבינת החידוש והבשורה והם מכמות הגופנים שהונבו השנה.
ב. לאלו שרואים בצעדיהם של פונטביט חיקוי של פונטייפ
ועוד אילו נקודות שראיתי שהועלו במהלך אשכול זה.
ראשית אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם.
החברה של פונטביט הם אנשים חכמים בעלי נסיון בתחום.
הם אינם מזלזלים בשום מתחרה, אם זה פונטייפ, אאא, או אפילו מעצב פונטים מתחיל.
ההרגשה שלנו בפונטייפ היא שפונטביט עוקבים אחר התפתחותינו ושיטת פעולתינו בשטח הן בקרב הציבור ממנו יצאנו (הווי אומר החרדים) והן בקרב הציבור הכללי.
וברור לעין שהן מווסתים את עצמם למצבים החדשים שנוצרים בשוק.
האם הפעולות של פונטביט נובעות מפחד פונטייפ, התשובה היא שלילית.
האם השינויים בפונטביט מתרחשות בגלל פונטייפ יתכן מאוד שכן, אל לא ממקום של פחד אלא אדרבה ממקום מושכל כמו שכל מונופול משנה פוליסות מסויימיות בהתאם למצב חדש שנוצר במקרה זה פונטייפ.
יש שאומרים שהטיפוגרפיה של פונטייפ היא ברמה גבוהה מאוד ועדיפה מזו של פונטביט ואילו ישנם אחרים שאוחזים בדעה הפוכה שהפונטים של פונטביט הם המקצועיים ביותר

בין נדב וביני שוררת הערכה עמוקה והדדית אחד לגבי פועלו של השני, וכן מכירים במיוחדתו של השני בגישתו הייחודים בתחום הטיפוגרפה ויישומו בעיצוב. בסופו של יום, ערכה הדדית זו נובעת מההכרה המשותפת שכל אחד מעצב גופנים מתוך עצמותו ומתוך כבוד לעובדה שתרומת הגופנים שנדב מעצב אני לעולם לא אוכל לעצב וכן להפך.
לא לעיתים קרובות אני זוכה לדבר עם נדב עזרה, אולם תחושתי שבכל שיחה איתו אנו מדברים כשווים.
וזה לא משנה עם "רמת" עיצוב הטיפוגרפי שלו עולה משלי ואם לאו. מתוך הבנה הדדית שלא רק רמת העצוב והליטוש הוא הקובע, אלא רמת המקוריות והיכולת להוליד בשורה ושפה חדשה לעולם היא זו שבעצם קובעת.
אמנם ככל אדם, לא על כל דבר מסכימים, אבל על כמה דברים יש הסכמה ב95%.
והיא, מעצב פונטים מעצב על פי נטיות נפשו, מצב רוחו ולמען עצמו בעת עיצוב הגופנים.
עיצוב גופנים מאפשרים למעצב האותיות להביע ולבטא את מה שעובר עליו באותו רגע.
נניח שבקטלוג 2013 נתנה התייחסות חלקית לצורת הקטלוג של פונטייפ, אין זה אומר שהם "גנבו" רעיון, אלא סביר להניח שחלק מהגישה שיישמנו בקטלוג מצא חן בעיני צוות פונטים והחליטו אף הם לנכס חלק מרעיונות אלו, בסופו של יום כולנו עושים זאת.

בנוסף, מעצב אותיות אינו מסוגל בשום פנים ואופן להציב מכסת כמות של גופנים שאליהו הוא צריך להגיע בשנה.
אמנם כל מעצב לעצמו מטרת מכסה שאליו הוא שואף להגיע אבל מסי מסיבות אילו ואחרת לא תמיד הוא מצליח להגיע אליהם
קטלוג קטן (כמות פונטים קטנה יותר מהמקובל) אינו אינדיקציה לכשלון או אינדיקציה לכך שהמעצב הגיעו למיצוי שבוא כמע ואין לו מה לחדש. לעיתים פונטים שנדמים כביכול אחד למשנהו עלולים לתוצאות מרחיקות לכת שונות, ולעיתין נוכל לעמוד על כך רק בזמן מאוחר יותר ולאחר שימוש בו בפועל. אותיות אינן נבחנות בתפקודת תוך כדי סקירת ה'א-ב' בלבד.
אם לכל בן אדם מגיע צ'אנס נוסף, הרי לפונטים חדשים מגיע לפחות צ'אנס ראשון

במסגרת זו, הייתי מאוד רוצה לשמוע למה לדעתכם הגופנים של פונטביט עדיפים משל פונטייפ וזאת ע"מ לדעת, ללמוד להשכיל ולהשתפר
בברכה רבה
אליהו פריד​

• הוסף לסימניות
תודה על התגובה היפה.
לעצם העניין, יש איזה ליטוש עיצובי בפונטביט שאין אצל אחרים. למשל אצלכם חלק נןכר מהפונטים נותנים עבודה טובה,ומתאימים לעבודה רחבה ולא ספציפית.
(ולכן גם שימושיים יותר,אצלי) אך לעיצוב ולא עימוד, או ללוגו, יותר מתאים פונט מלוטש עיצובית לרוב.

מסטרפונט למשל גם הם נותנים יותר פונטי עבודה.
ואילו אאא או הבוטיקים הנוספים דומים יותר לפונטביט.

זו דעתי האישית. וכמובן בהכללה גסה.

ואחזור על מה שכתבתי פעמים רבות, שלדעתי כל מעמד ומעצב חייב פונטים מכל החברות. רק כך הוא יקיף סקלה עשירה דיה.

• הוסף לסימניות
אינני מבינה בפונטים, אך נדמה כי האישיות זוהרת בין המילים, ללא אותיות...

• הוסף לסימניות
לא אתייחס לכל האשכול, אבל כן אכתוב כמה נקודות שבהם כדאי שפונטייפ ישתכללו:

1) מספור שיהיה באותה שפה של כל הגופן. אקח כדוגמה את הפונט סקופ. אין שום קשר בין המספור (המוזר, אם מותר להגיד) לפונט העוצמתי והמעניין הזה.
2) קרנינג של סימני פיסוק. לדעתי אתם הולכים על כיוון חדש שלא ממש מתאים. לדוגמה: נקודתיים נמוכים ב20% ויותר מכל תו אחר. (הגם שיש כאלו שמנמיכים, אבל לא ברמה כזו). גרשיים, עולים גבוה מאוד ביחס לתו. ועוד.
3) מרווח בין מילים. בברירת מחדל של (כמעט) כל הגופנים של פונטייפ, הרווח בין מילים הוא פחות מX3 מאשר הרווח בין האותיות. כשאר בפונטביט הרווח הוא יותר מX4. ההבדל משמעותי מאוד.

לסיכום: אני מסתכל על פונט נא - לפני שהתחלתי לעצב בו. בגופני פונטביט אין לי צורך לגעת בשום דבר. הפונט יפהפה כמו שהוא מבחינת הגימור הסופי. בפונטייפ עפ"י רוב אני צריך ולשנות את ההגדרות הקיימות עד שמשיגים את התוצאה הסופית, שתהיה מעולה, כי הפונטים יפים מאוד.

• הוסף לסימניות
באמת לדעתי צריך לשפר את המרווחים בין המילים

כי פעמים רבות כשהשתמשתי בפונטים של פונטייפ, רמת הקריאות היתה נמוכה, אני כותבת את זה לתועלת, כי לדעתי זה דבר שאפשר לשפר בקלות - מכיון שהפונט בפני עצמו הוא יפה, אך כשהגשתי ללקוח הוא ביקש לעשות רווח נוסף בין מילה למילה

בהצלחה

• הוסף לסימניות
גם לי יש כמה הצעות לשיפור:
1) גובה הניקוד. הניקוד של פונטייפ יושב צמוד מדי לאותיות וצריך להנמיך אותו. לעומת זאת גודל הניקוד הוא מצויין ולא כמו פונטביט שם הניקוד קטן מדי.
2) תקן. הפונטים של פונטייפ אמנם משוכללים מאוד, אבל לא תקניים. לפונטים יש תקן ששומר על אחידות, כך שכשמחליפים פונט של חברה מסויימת לפונט של חברה אחרת לא יהיו שיבושים - מה שכן קורה כשמחליפים פונט של פונטביט לפונטייפ. בנוסף, כשאני רוצה למשל להכניס אות מורחבת דרך חלון הגליפים של אינדיזיין, חלק מהגליפים פשוט לא נכנסים, וגם זה אומר שהפונט לא תקני.

אני צריך לרוץ. מקווה שהמשך יבוא..

• הוסף לסימניות
עוד ענין שאפשר לשפר, הוא גודל הניקוד לעומת האות.
לדוג' בפונט וילנא - שמשתמשים בו רבות באופן מנוקד, והניקוד גדול ביחס לאותיות באופן שלפעמים סימני הניקוד נוגעים זה בזה בצורה לא אסתטית.

• הוסף לסימניות
לעומקו של עניין, במילה אחת:
לשתי החברות ישנם פונטיפ איכותיים
לשניהם יש שירות מעולה
לשניהם יש מבחר רחב

ההבדל הוא כך:
לפונטביט יש את הפונטים היפים והמלוטשים, ולפונטייפ את הפונטים העמוקים והמדברים [- עם משמעות עמוקה לכל קוץ וקץ]

• הוסף לסימניות

משמעות עמוקה לכל קוץ וקוץ? עד כדי כך שרבי עקיבא היה יכול לדרוש עליהם תילי תילים של הלכות?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פרופיליזם;887708:
משמעות עמוקה לכל קוץ וקוץ? עד כדי כך שרבי עקיבא היה יכול לדרוש עליהם תילי תילים של הלכות?

כן כן, בדיוק ככה.
למיודענו ר' אליהו יש גישה מיוחדת לגבי תורת עיצוב הפונטים, שבפונט ישנה מלבד העיצוב המרשים גם משמעות עמוקה ומדברת בעד עצמה.
מה שאינו גורע מהייחודיות של פונטביט שיש להם פונטים יפים ומלוטשים הייטב.

קחו לדוגמא: פנינה, שמפניה, בייגלה, וכוליי

אם לא הסברתי מספיק, אז אני יתן את הכבוד לר' אליהו להסביר בהמשך;););)

• הוסף לסימניות
ונתנו ניסח לי את המילים הכי טוב שאפשר,
כשאני לוקחת פונט של פונטביט, אני (כמעט) ולא צריכה לגעת בטקסט, רמת הקריאות שלו בסופו של פסקה היא הכי ברורה.
בפונטים של אליהו אני יושבת ומשחקת, מצרה, מקטינה משנה ריווחים וכו', דווקא בגדול עם הריווחים הם בסדר, יש פונטים של חברות אחרות שאני ממש צריכה להקטים רווח אחרי כל פעם שיש אות מסוימת וכאלו (לדוג', כשיש מילה "יונתן" יוצא לעין שהיוד והוו צמודות מדי לעומת הנון והת', ואפילו לעומת הוו והנון)
קניתי חבילה אצל פונטייפ, ועדיין אני מקווה שפונטביט יוציאו משהו ברמה של נרקיס תם, אין להם אפילו משהו שמתקרב, הפונטים שלהם מאוד "עם דוגמא" לא מוצאת את המילה הנכונה
לעומת זאת, צורת האות של "נפש" , אופיס, פגסוס וגם קלווה אני מאוד אוהבת, אבל הם עוד צריכים עבודה כדי להגיע לליטוש הסופי של פונטביט, (היה צריך לשלב ביניהם..)

• הוסף לסימניות
יש לפונטביט פונטים טובים. רק שבחלק מהם, בזמן ייצוא לPDF ה"אופן טייפ" משתבש בכל מיני צורות מזעזעות.

אצל "פונטייפ" לא נתקלתי בבעיה זו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שלמה;888185:
יש לפונטביט פונטים טובים. רק שבחלק מהם, בזמן ייצוא לPDF ה"אופן טייפ" משתבש בכל מיני צורות מזעזעות.

אצל "פונטייפ" לא נתקלתי בבעיה זו.

דוקא נתקלתי בעבר, ביקשתי תמיכה משירות הלקוחות של פונטייפ, ונושעתי...

• הוסף לסימניות
א. יישר כח על התגובה!

לעניין ההבדל בין החברות, קשה לי להוריד זאת למילים, אך ניסו זאת קודמיי.
בפונטביט אני מרגיש פונט 'מוגמר' (ואני דווקא מדבר מבחינה צורנית, ולא רווחים וכו'...)
בפונטים של פונטייפ, אני מרגיש שחסר ליטוש לצורניות של הפונט.

• הוסף לסימניות
ל קטיעה

כשסוגרים את הפי די אף
אז אם שינו את הזנב העליון
של הל' שישכב בפנינה
הוא פשוט נעלם ולא רואים אותו בקובץ

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה