דממה לעוד בית יהודי

נכתב ע"י שירו;n5090581:
על טעם אישי אין להתווכח. ממה שאת נלהבת - אני לא סובלת, וזה בסדר.
ואם סופרת שמספיק אמיצה לכתוב את שמה המלא ולא להסתתר תחת שם אנונימי הרשתה לעצמה לפתוח קן דבורים - היא צריכה לקחת בחשבון את העקיצות.
ולי, באופן אישי, (וכמוני רבים מהמגיבים שפה )אין אמון באחת שחשפה את שולחן הניתוחים לציבור הרחב.
היא חצתה גבול. היא ירדה מפסים של "עינייני" למקום פרטי מאד, שצריך לגשת אליו בעדינות ובמקצועיות - ולא בתור ספר קריאה ("מוגבל ל.........?!?).

לא קראתי את הספר, ואני מודעת לנזיפות שאקבל. מרגישה צורך להעיר. העידה בפני אשת מקצוע, מהשורה הראשונה של המטפלות החרדיות, שהספר עורר פולמוס נוקב אצל אישים חשובים מהממסד הרבני וגם אצל פסיכולוגים. הספר נועד להציף נושא ולהעלותו לסדר היום. אבל תוך כוונה זו הוא חוטא לאמת.
א. רוב הסובלים מהפרעת אישיות גבולית הן נשים.
ב. הספר לא נגע אפילו בסבלם של הנגועים בהפרעה.
ג. הספר לא הציג אבטיפוס של התנהגות נגועה בהפרעה. הוא הציג התנהגויות סדיסטיות בעליל.

ולהדיוטות הנחשפים למידע חלקי ולא מדויק יש לומר: הפרעת אישיות גבולית היא קושי המלווה את האדם. אומנם היא יכולה להופיע ברמות שונות. כשם שיש אדם חולה סכרת, שהוא מאוזן, כך יש מופרע שיכול לנהל חיים נורמטיביים לחלוטין.
שורה אחרונה: הפרעת אישיות אינה סטראוטיפ של התאכזרו או תאוות שלטון. ויש אסכולות פסיכולוגיות הגורסות שהאדם עשוי להחלים ממנה עם הזמן ועם טיפול מתאים.

נכתב ע"י שריונה;n5090742:
בספר עצמו מסופר שכן.
האישה למדה איך 'לאלף' את עצמה [לא את בעלה -למרות שאם מדברים על אילוף במובן החייתי אז הכי מתאים היה לאלף אותו]
היא אמנם הישירה לו מבטים ואף סיננה משפטים אבל,
זה עלה לה בבריאות נפשה!
והסופרת אף הדגישה זאת, המצב נהיה נסבל אבל כל הזמן על אש נמוכה עם יד על הדופק.
ושכל אחד יעשה חשבון נפש עם עצמו כמה כוחות נפש יש לו בשביל לשמור על שפיות.

זה לא חיים נורמלים זה אולי לשרוד את החיים איך שהם...
לדעתי צריך לתת הדרכה לאותם אנשים שמגלים בעיה כזאת אצל בן זוגם
איך לגרום לו לבוא לטיפול כי ז ההדבר היחיד שיכול לעזור לשניהם כי גם הצד המופרע סובל מאד

שמעתי על אמא שמרביצה לילדים שלה ללא שליטה וא"כ בוכה על זה ומתפללת שתוכל להפסיק עם זה אבל לטיפול היא לא מוכנה להתקרב
מדובר באשה שכלפי חוץ נראית מדהים, חמה לבבית .. אבל בתוך הבית ד' ירחם .. ולא שהיא רעה היא פשוט מסכנה ומה שיכול לעזור לה זה טיפול
רגשי ולפעמים גם תרופתי.

אם משהו יתן הדרכה איך לשכנע/לגרום שילכו לטיפול לדעתי זה יכול לפתור הרבה מהבעיות

אני מכירה שני בני אדם המאובחנים (ולא ע"י גולשי פרוג) כבעלי הפרעת אישיות גבולית, ועם זאת הם מהאנשים הרגישים ביותר לזולת שעוברים לי בראש מבין כל מכרי.
ידוע שאנשים בעלי הפרעת אישיות לעיתים מצוי שקיימות להם הפרעות נוספות כocd(כפייתיות) וכדומה, אז יתכן שיש להם הפרעה נוספת כאישיות אנטי סוציאלית וכו' או סתם בעלי מידות שצריכות עיבוד.
- אציין שאת החלק השני של המשפט הקודם (לאחר הפיסוק) הוספתי מהבנתי, אך מה שברור הוא שרוב המגיבים כאן מגיבים לאחר הבנת המושג הפרעת אישיות גבולית, (שחוששתני שהתוודעו אליו לראשונה)כבר ברור להם שהפרוש המילוני של הנ"ל= אלימות.

יהודית, איך ובמה מתבטאת ההפרעה של שני בני האדם המאובחנים - והרגישים לזולת?

נכתב ע"י צפורן;n5090691:
אבל בכל מקרה, נתוני הגרושין מעידים יותר על שמרנות המגזר, ופחות על איכות הזוגיות בו.

יש אמת בדברייך.
"בכל מקרה" מהיכן הודאות?!
-
בא נאמר.
בשאלה שהעלתי, רציתי להפנות את המבט פנימה אל עצמינו.
האם אין במסקנות החפוזות והאשמת השמרנות/ הדרכה/ ספרים וסיפורת/ מגזריות/ צמצום/ סגירות /פתיחות יתר וכו' וכו'
בריחה מהתמודדות אמיתית, או חסר בצורת המבט ובכלים להתמודדות.

ואני שואלת את השאלה מתוך הכרות עמוקה עם מגוון מגזרים.
וכאשר אני שומעת את אותם טענות ומענות, ובעיקר -חיפוש האשמה-

- מכאן באה השאלה.
וזה יכול היה להיות מצחיק אם זה לא היה באמת עצוב כל כך.

התלבטתי מאוד אם להגיב אבל מאחר והרבה מן המגיבים ממש לא מבינים החלטתי לכתוב.
יש לי במשפחתי הקרובה אישה הלוקה בהפרעת אישיות גבולית.
קודם כל אין גבול לסבל ולכאב שהיא גרמה וממשיכה לגרום לעצמה היא הורסת וממשיכה להרוס בעשר אצבעותיה כמעט כל מערכת יחסים שאי פעם היתה לה וזה כולל חברות קרובות בני משפחה מעסיקים שונים וכדו.
רק אציין ששנים רבות מאוד ניסו רק לרצות אותה ואז אולי למנוע את ההתפרצויות האלימות ואת המניפולציות הרגשיות שהיא מפעילה על סביבתה.
רק לפני כשלוש שנים החלטנו כמשפחה ללכת לקבל ייעוץ מקצועי איך להתמודד איתה מאחר והיא בעצמה אינה מוכנה להכיר כלל בכך שהיא בבעיה וללכת לקבל עזרה.
תבינו שאנשים חיים כך שנים ולא קולטים שהם לא הבעיה ושהאדם מולם הוא הבעיה.
לצערנו כיום כדי לשמור על בריאות הנפש שלנו אנחנו ניתקנו איתה כל קשר (לא שזה עוזר יותר מדי היא ממשיכה להציק)אבל הכל ביגבוי של רב גדול בישראל שמנחה אותנו לאורך כל הדרך.
ועכשיו השאלה שלי למה כאשר אנחנו קוראים ספר שמתאר התמודדות עם מחלה גופנית קשה אז לא קמה צעקה שאולי אנשים חושבים שהם לוקים במחלה הזו? כי ישנם סימפטומים שמצביעים על חולי מסויים אם הוא קיים או לא.
כך גם בבריאות הנפש ישנם סימפטומים שמצביעים על בעיה ואני רק חושבת שמי שנדמה לה שבתים מתפרקים רק בגלל ספר כזה או אחר כנראה אף פעם לא התמודדה ולא נפגשה באמת עם מישהו מופרע אישיות.
יש לי חברה קרובה מאוד שהודתה באוזני שהיא לא ממש הבינה את מה שאני עוברת עד שלצערה מישהי שהיא ניסתה לעזור לה התבררה כמופרעת אישיות והעבירה גם אותה במדורי הגיהנום הזה ורק אז היא הרגישה שהיא מבינה אותי.

נכתב ע"י יחשבאף;n5090897:
התלבטתי מאוד אם להגיב אבל מאחר והרבה מן המגיבים ממש לא מבינים החלטתי לכתוב.
יש לי במשפחתי הקרובה אישה הלוקה בהפרעת אישיות גבולית.
קודם כל אין גבול לסבל ולכאב שהיא גרמה וממשיכה לגרום לעצמה היא הורסת וממשיכה להרוס בעשר אצבעותיה כמעט כל מערכת יחסים שאי פעם היתה לה וזה כולל חברות קרובות בני משפחה מעסיקים שונים וכדו.
רק אציין ששנים רבות מאוד ניסו רק לרצות אותה ואז אולי למנוע את ההתפרצויות האלימות ואת המניפולציות הרגשיות שהיא מפעילה על סביבתה.
רק לפני כשלוש שנים החלטנו כמשפחה ללכת לקבל ייעוץ מקצועי איך להתמודד איתה מאחר והיא בעצמה אינה מוכנה להכיר כלל בכך שהיא בבעיה וללכת לקבל עזרה.
תבינו שאנשים חיים כך שנים ולא קולטים שהם לא הבעיה ושהאדם מולם הוא הבעיה.
לצערנו כיום כדי לשמור על בריאות הנפש שלנו אנחנו ניתקנו איתה כל קשר (לא שזה עוזר יותר מדי היא ממשיכה להציק)אבל הכל ביגבוי של רב גדול בישראל שמנחה אותנו לאורך כל הדרך.
ועכשיו השאלה שלי למה כאשר אנחנו קוראים ספר שמתאר התמודדות עם מחלה גופנית קשה אז לא קמה צעקה שאולי אנשים חושבים שהם לוקים במחלה הזו? כי ישנם סימפטומים שמצביעים על חולי מסויים אם הוא קיים או לא.
כך גם בבריאות הנפש ישנם סימפטומים שמצביעים על בעיה ואני רק חושבת שמי שנדמה לה שבתים מתפרקים רק בגלל ספר כזה או אחר כנראה אף פעם לא התמודדה ולא נפגשה באמת עם מישהו מופרע אישיות.
יש לי חברה קרובה מאוד שהודתה באוזני שהיא לא ממש הבינה את מה שאני עוברת עד שלצערה מישהי שהיא ניסתה לעזור לה התבררה כמופרעת אישיות והעבירה גם אותה במדורי הגיהנום הזה ורק אז היא הרגישה שהיא מבינה אותי.

אפשר לקחת מילה אחר מילה ולהגיד על כל אחד מהם: אמת יציב ונכון.

נכתב ע"י בית היין;n5090873:
יש אמת בדברייך.
"בכל מקרה" מהיכן הודאות?!
-
בא נאמר.
בשאלה שהעלתי, רציתי להפנות את המבט פנימה אל עצמינו.
האם אין במסקנות החפוזות והאשמת השמרנות/ הדרכה/ ספרים וסיפורת/ מגזריות/ צמצום/ סגירות /פתיחות יתר וכו' וכו'
בריחה מהתמודדות אמיתית, או חסר בצורת המבט ובכלים להתמודדות.

ואני שואלת את השאלה מתוך הכרות עמוקה עם מגוון מגזרים.
וכאשר אני שומעת את אותם טענות ומענות, ובעיקר -חיפוש האשמה-

- מכאן באה השאלה.
וזה יכול היה להיות מצחיק אם זה לא היה באמת עצוב כל כך.

אין לי כמובן ודאות, אבל נשמע לי עוד יותר נאיבי לטעון שבמגזרים מסוימים הזוגיות טובה יותר מאשר במגזרים אחרים, או שהעובדה שאנשים חיים יחד מוכיחה שהזוגיות שלהם מצוינת.
זוגיות טובה דורשת עבודת המידות מתמדת, ומסקנות חפוזות וחיפוש אשמה הם אכן בריחה מהתמודדות.

נכתב ע"י בבא קמא;n5090878:
עכשיו אני עושה 1+ 1...
בבני ברק התפוצץ סיפור לפני כמה שנים בקול רעש גדול, כאשר כמה שעות לפני שבת הגיעה ניידת משטרה לביתו של אחד מחשובי האברכים בשכונה, ועצרה אותו באשמת אלימות במשפחה.
האברך שוחרר כעבור זמן קצר, ומה שהתברר כי אשתו, שנחשבה כאשה משיכמה ומעלה עם קשר מצויין וחם עם חברותיה ושכנותיה, היתה נוהגת באלימות קשה וקיצונית כלפי ילדיה, כשבעלה הצדיק היה מגן עליהם בחירוף נפש. באותו יום ששי החליטה לחנך אותו והזמינה משטרה...
בחסדי שמים הבית הזה פורק והילדים עברו עם האב לעיר אחרת, הוא בנה שוב את ביתו תוך כדי השאת הילדים בזה אחר זה, והיום הוא וילדיו חיים ב"ה באושר ובשמחה.
מעולם תמהתי איך תיתכן הניגודיות הזו בחוץ ובפנים, אחרי כל התיאורים פה נופל לי האסימון.

בבקשה, אל תעשי 1+1 ותעלי חזרה את האסימון.
כבר מתחילת האשכול אני מתלבטת אם להגיב או לא אבל כשהגעתי להודעה שלך כבר הייתי חייבת לכתוב:
אם אתם אנשים מהצד שלא קשורים ישירות לבית המדובר ואתם לא יועצי הנישואין או הדיינים בבקשה אל תשפטו, אל תתערבו ואל תרכלו
לעולם לא תדעו מה באמת קורה בתוך הבית ואין זה מתפקידכם לדעת
גם כשאתם לכאורה יכולים לעשות 1+1...
מנין לך שהיתה נוהגת באלימות קשה וקיצונית כלפי ילדיה? ראית את זה?
מנין ראית שבעלה צדיק גם בתוך הבית?
ולמה הוא בחר לקחת ממנה את הילדים במקום לטפל בה? בגלל שהיא הזמינה משטרה?
אין לי שום הכרות עם הזוג הנ"ל אבל אני מניחה שיש עוד אי אלו פרטים שאנשים לא יודעים.
וכן כל הרכילויות האלה הן איסורי תורה של ממש. משום מה כשבנ"א מתגרש יש דעה בציבור שהוא יצא מגדר 'עמיתך'...

חוץ מזה שלדעתי הם בכלל התגרשו בגלל שהאישה קראה את הספר.

נכתב ע"י 1Bold;n5091029:
אין לי שום הכרות עם הזוג הנ"ל אבל אני מניחה שיש עוד אי אלו פרטים שאנשים לא יודעים.
וכן כל הרכילויות האלה הן איסורי תורה של ממש. משום מה כשבנ"א מתגרש יש דעה בציבור שהוא יצא מגדר 'עמיתך'...

חוץ מזה שלדעתי הם בכלל התגרשו בגלל שהאישה קראה את הספר.
יש תשובות ברורות ופשוטות, אבל כדאי למחוק את ההודעה בגלל החשש שיש שמכירים. לא חשבתי מספיק לפני שפירטתי את המקרה.

נכתב ע"י צפורן;n5091013:
אין לי כמובן ודאות, אבל נשמע לי עוד יותר נאיבי לטעון שבמגזרים מסוימים הזוגיות טובה יותר מאשר במגזרים אחרים, או שהעובדה שאנשים חיים יחד מוכיחה שהזוגיות שלהם מצוינת.
זוגיות טובה דורשת עבודת המידות מתמדת, ומסקנות חפוזות וחיפוש אשמה הם אכן בריחה מהתמודדות.

תלמידה שאלה אותי פעם אם לחרדים אסור להתגרש. שאלתי אותה למה היא חושבת כך, אז היא ענתה - עובדה שהם לא מתגרשים.
עזר לי ה' ושם את המילים בפי - עניתי לה - אצל חרדים יש פחות גירושין כי הם חושבים פעמים לפני שמתחתנים. (כמובן אח"כ הסברתי לה שזה מותר ויש אפילו מסכת גיטין בגמרא וכו')
מובן שבציבור שאינו שומר תומ"צ מתגרשים יותר כי יש פחות אמון בין בני הזוג, פחות הדרכה ופחות שמירה על טהרת הבית (מה שתורם באופן ישיר לשלמות הבית)

חני

נכתב ע"י ariels;n5089466:
א. לא מדובר בהכרח על אלימות פיזית.
ב. גם אם האלימות היא פיזית, לא בהכרח שהיא מופנית כלפי האישה עצמה (למשל - שבירת חפצים, או אלימות כלפי הילדים במסווה של חינוך וכד').
ג. מאוד נפוץ שמי שחוו מערכת יחסים כזו בילדות, ולא קיבלו טיפול הולם - משחזרים אותה בבגרות. אם כתוקפים ואם כקרבנות.
ד. פעמים רבות מבינים שיש בעיה, אבל מאשימים את עצמם.
יש נטייה לחשוב ש"אם אני אשתפר רק עוד קצת" - הבעיה תיפתר.
זה כמובן לעולם לא קורה, כי בן הזוג החולה לעולם לא יחדל למצוא במה להאשים את הצד השני.
ואם מחליטים לטפל?
דוגמה -
יש מצבים בהם מבינים שיש בעיה, ומנסים ללכת לטיפול זוגי,
בן הזוג החולה משכנע את המטפל שהבעיה היא לא בו (כי הוא מקסים, ואדיב, ועונה לעניין, ורק אשתו "קצת היסטרית" או "טיפה לא יציבה").
אחרי פגישה אחת בד"כ המקסים הנ"ל מודיע שהמטפל לא מוצא חן בעיניו, ובכלל, הוא לא מאמין בשטויות האלה וכו'.
לדעתו מי שצריך טיפול זו רק אשתו, הוא הרי לגמרי בסדר.
להמשיך?
אחרי שנים כאלה האישה פשוט משתכנעת שהיא באמת לא בסדר.
הניתוק הרגשי שהיא חיה בו גם נותן את אותותיו.
לאט לאט היא הופכת לסמרטוט, נתונה לדפוסי התנהגות חוזרים שמתישים אותה
(למשל - תקופות של התעלמות מוחלטת ממנה כי עשתה משהו לא תקין).

ושוב, זה יכול להיות גם הפוך, לאו דווקא שהחולים הם גברים והקרבנות נשים.

מילה במילה!
מכירה מקרוב:(

נכתב ע"י שמואל גרינשטיין;n5091183:
תלמידה שאלה אותי פעם אם לחרדים אסור להתגרש. שאלתי אותה למה היא חושבת כך, אז היא ענתה - עובדה שהם לא מתגרשים.
עזר לי ה' ושם את המילים בפי - עניתי לה - אצל חרדים יש פחות גירושין כי הם חושבים פעמים לפני שמתחתנים. (כמובן אח"כ הסברתי לה שזה מותר ויש אפילו מסכת גיטין בגמרא וכו')
מובן שבציבור שאינו שומר תומ"צ מתגרשים יותר כי יש פחות אמון בין בני הזוג, פחות הדרכה ופחות שמירה על טהרת הבית (מה שתורם באופן ישיר לשלמות הבית)

חני

מובן ששמירת תורה ומצוות מביאה לחיים מאושרים, ובכלל זה, זוגיות טובה יותר.
לא לזה התכוונתי כשהתייחסתי למגזרים.
מצד שני, לפני חמישים שנה היו הרבה פחות גרושין גם אצל החילונים, לכן כתבתי שנתוני הגרושין מצביעים על שמרנות ולא על אושר.

יכול להיות שכוונתה היתה לטובה
אבל אני מכירה מדי הרבה נשים שקריאת הספר הזיקה להן. אם לכמה ימים וזה עבר, אם לטווח ארוך יותר, אם הצטרכו כמה טיפולים כדי להתגבר על ההצפה שזה גרם להן.
יותר מדי.
יותר מכדי מה שספר רגיל אמור לעשות.
גם אם היתה תועלת לנשים אחרות - הנשים האלו נפגעו.
ועל זה אין חולק.

האם היא ידעה שזה יקרה? לקחה זאת בחשבון?
עשתה חשבונות ברומו של עולם, והקריבה נשים אלו כדי התועלת לנשים אחרות?

מה שנכתב כבר נכתב, ואין להשיב.
מקווה שכולן סולחות לה
ומקווה שתלמד את הלקח ולא תכנס שוב לנושאים כאלה.

אולי תשובת המשקל - איזה ספר שיאיר זוגיות טובה, שיראה מה קשר טוב ובריא תורם לאשה, איך עבודה עצמית יכולה להעלות זוגיות על דרך המלך, ותיאור עדין ומשמעותי על זוג שחי טוב, ירפא את הכאב שגרמה.

תרצה-
את יכולה להציע את זה לסופרת בעצמה ואפילו לשאול אותה כל זאת- רוצה את כתובת המייל שלה? הוא כתוב גלוי על כל ספר וספר שלה.
רק שתדעי שכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. היא שאלה וקיבלה את ברכתם.
אז כל מה שקרה, ולמה. אילו חשבונות שמים. ולא אנו צריכות להתחשבן איתה על זה.

כבר היו על הספר הזה כמה וכמה אשכולות שעסקו הן בבחירתה של ברטלר לעסוק בנושאים רגישים אלו והן בהפרעות אישיות.
באחד האשכולות מצאתי לנכון להגיב באריכות משום הבלבול שעלה מן ההודעות בנוגע להפרעות אישיות בכלל והפרעת אישיות גבולית (בורדרליין) בפרט.
אני מעתיקה לפה את הודעתי מן האשכול ההוא ומקווה כי תהיה לתועלת

טוב. זה הולך להיות ארוך...

את התרשמותי הראשונית מן הספר הזה העליתי באשכול הראשון שנפתח אודותיו וכבר נמחק.
בעיניי, הספר הזה הוא פורץ דרך. נוגע בזהירות בסוגיות רגישות, ומציע דרך אפשרית -אך קשה- לפיתרון. הסצינות מקוריות ויפות, כמו תמיד בספרים של ברטלר.
גם אישה שלא נתקלה ברוע הזה מעולם יכולה לקחת ממנו מסרים נפלאים. אני אישית לקחתי ממנו את המוטו של נעימות וכבוד- זכותה של כל אישה לקבל זאת, וחובתו של הבעל להעניק לה ערכים אלו. ראיתי שחוי רוזנברג התייחסה בדיוק לנקודות הללו כך ש'ברוך שכיוונתי':)

מפה לשם התגלגל הדיון מן הספר לסוגיות טיפוליות בספריה של ברטלר ולמושג של הפרעות אישיות בכלל והפרעת אישיות גבולית(המכונה בורדרליין) בפרט.

אציין, והזכירו זאת כבר, כי האבחנה של הגברים הבעייתים בספר לא צויינה בשם. בהקשר אחר וזניח הזכירה הסופרת את המושג הפרעות אישיות - ולא כתבה כי זו שם הבעיה.
מה שכן, זכור לי כי כן ציינה מושג כמו 'מחלת שליטה' בבואה לתאר את הבעיה שאפיינה את ארבעת הדמויות הגבריות (שמעיה, ירחמיאל, בעלה של רייזי ופנחס בעלה של מלי).

מי שקורא את האשכולות שעוסקים בספר ברור לו שהדמויות הללו בסיפור לקו בהפרעת אישיות גבולית ואין לי מושג על סמך מה!

ליוויתי באופן אישי שלושה אנשים שלוקים בהפרעת אישיות. שניים מהם - הוגדרו על ידי פסיכיאטר כלוקים בהפרעת אישיות גבולית, השלישי עם הפרעת אישיות אנטי סוציאלית. (יש לציין כי גם לפסיכיאטרים בכירים יש קושי לאבחן הפרעת אישיות ויש גם פסיכיאטרים שכופרים בכלל במושג הזה.) עוד משהו: אף אחד מן השלושה לא מצוי במערכת זוגית ולא בכדי.
אינני מטפלת במקצועי אך כן ליוויתי אותם לאורך הטיפול המקצועי שלהם מתוך עניין בנושא ורצון לעזור, ועל כן צברתי ידע בתחום. ובכן, הפרעת אישיות גבולית בכלל לא מתאימה לדפוס של אף אחד מן הדמויות הנזכרות! המאפיינים הכי בולטים של הסובלים מהפרעה זו בכלל לא נוכחים בחיים של הגיבורים! בעלי הפרעת אישיות גבולית מאופיינים במערכות יחסים מאוד בלתי יציבות, באימפולסיביות מטורפת, בזבזנות, מתירנות, פחד עז מנטישה, במקרים רבים מאוד- ניסיונות לפגיעה עצמית. זה כל כך לא הדמויות שבספר!

נכון שהדפוס מתאים להפרעת אישיות אבל לא גבולית!

לד"ר מרים אדהאן יש ספר שנקרא 'מילים כקוצים וברקנים' שעוסק בטיפוסים הללו בדיוק.
רציתי לכתוב דברים מדויקים ולכן התעכבתי עם הכתיבה עד עתה כי רק עכשיו התפניתי לקרוא אותו.

ובכן: ספר זה עוסק בגברים ונשים כאחד, הלוקים בהפרעה הנקראת APD- ABUSIVE PERSONALITY DISORDER.
חיפשתי להפרעה הגדרה בעברית, ולא מצאתי הגדרה מקצועית מקבילה אלא רק תרגום רעיוני-מילולי: 'הפרעת אישיות פוגענית'. ד"ר אדהאן מכנה זאת בספרה גם בשם 'הפרעת התעללות'. (מצאתי הגדרה נוספת בספרות מקצועית: בן זוג טורף- המטריד נפשית)

ביאור האבחנה חשוב מאוד בעיניי ועל כן אצטט אותו מספרה:
"אנשים הסובלים מAPD משיגים שליטה על הזולת באמצעות זלזול והשפלה במזיד... זוהי התמכרות קשה ומסוכנת הנובעת מהפרעה באישיות...פירוש APD הוא הפרעת אישיות המתבטאת בהתעללות באחרים. הלוקים בהפרעה קונים שליטה מוחלטת על אחרים באמצעים אכזריים כמו התפרצויות אלימות והתעלמות מופגנת שמתחלפות לעיתים ברגעים של הפגנת קסם אישי וידידות, אין להם רגשות אשמה כלל וגם לא סימפטיה כלפי הקורבן, אם הם בכל זאת מתנצלים הרי זה כדי לזכות מחדש באמונו של זה שהם פגעו בו, וברגע שהאמון מושג הם תוקפים שוב במלוא העוז, כמו המכורים לסמים ולאלכוהול הם מכורים לתאווה להשפיל ולבזות אחרים...הם מסוגלים להתייחס אל הקורבן בצורה מקסימה ואכזרית לסירוגין המבלבלת אותו, הם יסרבו לקבל טיפול נפשי מכיוון שהם כלל לא מכירים בכך שהם סובלים מבעיה כלשהי. מבחינתם הם רק מגיבים לפרובוקציות בצורה מוצדקת, ושאותם רגעים שבהם הם שופעים ידידות וקסם, מהווים פיצוי על הכל... דבר נוסף: תדמיתם הציבורית של הלוקים שונה לחלוטין מהתנהגותם בחייהם הפרטיים... המסתכל מבחוץ לעולם לא יוכל לדמיין לעצמו את הרשעות הפורצת החוצה כשהם מצויים בין כתלי ביתם... אי אפשר לעולם לרצות אותם.". קיצרתי כי ההגדרה בספר ארוכה מאוד וכוללנית.

שימו לב איך האבחנה המורחבת הזו עונה במדויק על התיאור של ארבעת הבעלים שבספר! כאילו הן כתבו את הספר במשותף וחסיה ברטלר מתארת בהרחבה, בפן הספרותי ובדוגמאות מהחיים את ההגדרות המקצועיות של מרים אדהאן!

בהמשך ד"ר אדהאן גם מבדילה בין סוגים שונים של נשאי APD (המוסרי הקפדן/כוכב על מהמם/הרודן המדכא/הרכושן החרד) ועושה עוד משהו קריטי נוסף שעלה פה באשכול: מבדילה בין 'דרגות הכאב'. וזו תשובה להרבה נשים חרדות שקראו את הספר וחושבות כי זו המערכת בביתן. היא מבארת את ההבדל בין פגיעה אקראית, תוקפנות ללא התעללות, לבין אכזריות לשמה- שזו הAPD. והכל עם דוגמאות והסבר המניע, הקשר וטון הדיבור.

ובכן, ההודעה התארכה, אבל חשבתי שיש בה תועלת מרובה. הן למי שחלילה מצויה במערכת כזו ומעוניינת במידע מקצועי מצוין, השם דגש על כל הנקודות שעלו פה (מתי לפנות לייעוץ ומתי אין לזה סיכוי, האם זה באמת 'זה', איך להתמודד כבן זוג, כילד, מול אישיות כזו), והן למי שחוששת לשווא שמדובר בהפרעה שכזו, והספר מבדל את העניין באופן ברור.

ותודה שקראתם עד פה.

עד כאן הציטוט של ההודעה שלי. מקווה שהבהיר קצת את העניינים.

נכתב ע"י תקוה;n5091389:
תרצה-
את יכולה להציע את זה לסופרת בעצמה ואפילו לשאול אותה כל זאת- רוצה את כתובת המייל שלה? הוא כתוב גלוי על כל ספר וספר שלה.
רק שתדעי שכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. היא שאלה וקיבלה את ברכתם.
אז כל מה שקרה, ולמה. אילו חשבונות שמים. ולא אנו צריכות להתחשבן איתה על זה.

לא התחשבנתי, ואין לי הצעות אליה. היא לא מעניינת אותי משום כיוון.
היא עשתה את הבחירות שלה, וזכותה המלאה.
זו תגובה לכל אלו שהגנו עליה פה בלהיטות.

היא נטלה עצה מן הזקנים ולכן מה, הנזקים שהיא גרמה אינם נזקים?
היה מעניין פעם אחת ולתמיד לדעת שם מדויק של אותם רבנים, סתם בשביל האינטלגנציה הכללית.
כי מטפלים ובעלי מקצוע רבים לא הסכימו עם הגישה.

לעשות נזקים ולהתלות ב"חשבונות שמיים" של הניזוקים תמיד היה מוצאם של הפחדנים.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה