האמריקאים בירושלים זו חתיכת חוויה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אקורד;2490878:
יש כאן שתי סוגי מגיבות באשכול,

ירושלמיות,
ולא ירושלמיות,

הירושלמיות סובלניות פחות -כי זה נוגע להן ביומיום,
וכל השאר דנות בתאוריה בלבד,

:confused::confused::confused:

אני צודקת???

לא צודקת
ואולי החלוקה שלך כוללנית מידי
ירושלמיות שגרות בבניינים ואזורים שהפכו לרוב חוצניקים
ואלו שלא

• הוסף לסימניות
לא קראתי את כל האשכול.
מתגובות אחדות כבר הבנתי את הלך הרוח שלו.

אז כבת להורים אמריקאיים, יש לי גם קצת מה לומר, יא?

אני חושבת שהאמריקאיים בירושלים מתחלקים ל-2. אלו הוותיקים שעלו ארצה במסירות נפש אמיתית וחיו כאן חיי דחק כאברכי כולל בשנות השבעים והשמונים כשקוטג' וגבינה צהובה היוו רק חלום ונוסטלגיה של געגועים לארץ המקור.
כאלו היו ההורים שלי.
זוג צעיר שעזב הכל ועלה ארצה. התיישב בשכונות ירושלים הצפוניות ובנה את ביתו בדם ודמע והרבה מאוד יזע.
טלפונים היו ענין נדיר ביותר. עם ההורים בארה"ב דברו פעם בחודש. לידות ילדו כאן לבד, ללא עזרה של בני משפחה, רק תמיכה של קבוצת חברות קרובות בנפש שחיו באותה סירה של בדידות ומסירות נפש. כסף לא היה בשפע בכלל. חיו בצמצום אבל מתוך תחושת שליחות אמיתית. ישיבת מיר היתה מפוצצת אז באברכים מהזן הזה.
היום האברכים האלו כבר בעלי זקן מלבין ומשפחות מפוארות שגודלו באמת מתוך רצון אמיתי לעשות מה שנכון ולגור וללמוד באווירה של ארץ ישראל.

מה שקרה היום, נוגע לזן השני של האמריקאיים. כן, אלו הצעירים.
אלו שאתם רואים בקניון רב שפע, בתנובת הארץ, בשמגר, וגם בשכונות הצפון היום.
כשאני מגיעה להורים שלי אני מרגישה כאילו נחתתי בארץ זרה.

יש אמנם פלח די קטן של כאלו שעדיין חיים מתוך הדחק ובצמצום, אברכים באמת.
אבל, רובם הגדול לא כזה. במחילה.
ואני חיה את זה.
מספיק לי לבוא לבנין של ההורים שלי ולראות משפחות עם שלושה ארבעה ילדים שיש לה 3 מכוניות משטרה של ליטל טייקס + רכב משפחתי ענק אמיתי [מה זה אוטובוס?]. שלא לדבר על ערבי חגים וחופשים שבהם הלובי מתמלא במזוודות של הטסים לחו"ל להיות עם המשפחה...
אלו חיים על חשבון ההורים. הנשים לא עובדות. יש להן עוזרת כל שבוע ובייביסיטר קבועה.

בכיף, אנחנו מפרגנים. אבל הבעיה היא שהם הכניסו מושגים לבנות שלנו שלומדות איתן. בכיתות בית יעקב מטרסדורף, למשל, יש קבוצות של בנות שעוזבות את ספסל הלימודים כל שנה בראש חודש ניסן כדי לטוס לארה"ב. נראה לכן הגיוני? לי לא.
בת דודותי, אמריקאית שמתגוררת ברמת אשכול היתה צריכה להתחייב שלא תטוס עם הבנות על חשבון הלימודים ולא תכניס את מושגי האמרקיאיות לבית הספר [צפון, סנהדריה] כשרשמה לשם את בנותיה. זה היה תנאי קבלה. ולא בכדי.
סגנון הלבוש, הנעליים היוקרתיות וכל אלו מעלים את רף הדרישות של הבנות מהבתים הישראליים או מכאלו שבהם גדלתי אני, והתנהלות זו היתה לנו לצנינים.
הם האורחים, אנחנו המארחים, לא? המנהג הוא לנהוג על פי מנהג המקום. רק כמו שכבר כתבה נוי, לפעמים כשאני מגיעה לשכונה הירושלמית הכייפית שבה גדלתי אני מגלה שאולי מנהג המקום הוא כבר לא מה שהכרתי אלא מנהג ברוקלין...

מרגישה זרה בארץ שלי.

ושוב- לא כולם כאלו, אבל מה לעשות ואלו הם הבולטים.
גם אמא שלי שהיא אמריקאית בכל נימי נפשה ועד היום מתקשה להגות עברית בצורה שלא תסגיר את מוצאה, לקול צחוקינו הרם, [היא כאן למעלה מ-40 שנה, יס?] כבר איבדה את עצמה בתוך תבשיל האמריקאיות הזו.
ושלא תחשבו- היא מרוויחה מהם, כסוכנת נסיעות, ובכל זאת כל ההתנהלות המפונקת שלהם היא לא משהו שאפשר לומר עליו במסירות נפש באו לארץ.

וקצת חבל.
כי הם אנשים טובים.
רק מה? שכחו קצת להתאים את עצמם למקום אליו הגיעו. במקום זה הם מתאימים את המקום של המקור ממנו הם הגיעו.

• הוסף לסימניות
רק אני רואה את הקנאה מבצבצת פה בין השורות והתגובות?
לא, חלילה, אף אחד לא מקנא. פשוט, מפריע לנו ש.. וכואב לנו ש..
ומה אכפת לכם אם יש להם או אין להם????
מאחלת לכולם לחיות ברמה גבוהה וללא מחסור !!

גם לישראלים המסכנים, וגם לאמריקאים המסכנים

העיקר שכולם יהיו האומללים וככה סוף סוף יבוא הגואל?? (ע"ע דור שכולו חייב)

ורק שתדעו, שכשאני מגיעה לביקור בUSA - שומו שמיים!!-
אני נתקלת בהכנסת האורחים הכי יפה ומדהימה שיש! שנותנת לי הרבה מה ללמוד על איך מכניסים אורחים כמו שצריך! (ולא, לא דווקא אצל משפחות שיש להן..(!) )
אני רואה משפחות שגרות על ה14 וה16 AV. והן מסתפקות במועט, וחיות בפשטות, והנשים (!) עובדות למחייתן.. ! בדיוק כמוני וכמוך וכמו רוב האנשים החיים ע"פ כדור הארץ.
אז נכון שכשהן רוצות לתת ממתק לילד הן מחלקות לו טוויזלרס ולא טופי של כרמית, אבל זה כבר קשור לעד כמה משתלם היבוא אצלנו בארץ.. וארה"ב היא שוק למאות מליוני אמריקאים, ומטבע הדברים כח הקניה שם הרבה יותר גדול אז יש להן הרבה יותר הציע.

הן מקטרות שהחיים קשים ולא מצאו פונפונים מתאימים - כי על הקשיים האמיתיים שלהן הן לא תספרנה. בדיוק כמוני, וכמוך, וכמו כל אשה שפויה שלא מספרת בחוץ על קושי אמיתי שהיא עוברת.

"הן גרות שם בבתים של כמה קומות" נו, מה הן אשמות שככה בונים שם את הבתים?
אם הם יגלחו מהבית קומה או שתיים יעשה אתכם מרוצים???
אספר לכם סוד. ששש... לא לגלות! הרבה בתים של "כמה קומות" מורכבים מדירות דירות, ויש שם דירות שיותר קטנות מדירה ממוצעת בבני ברק. אבל ששש... ! זה ביננו

אדרבה, לכו לגור שם. מכירה הרבה ישראליות שעשו את זה
אח"כ תפתחו אשכול קיטורים מקביל בפרוג

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Ayalam;2490889:
לא צודקת
ואולי החלוקה שלך כוללנית מידי
ירושלמיות שגרות בבניינים ואזורים שהפכו לרוב חוצניקים
ואלו שלא

גם לא צודקת.

על החתום ירושלמית שגרה בבנין שלפחות מחציתו תוצרת חוץ:)

• הוסף לסימניות
כשדוד שלי הגיע לארץ (וכן, יש לו בית על 3 קומות!)
הוא הודיע שהבית שלו על כל קומותיו- לא עולה כמו דירה של ההורים שלי כאן בארץ- בירושלים.... והדירה שלהם כולה 4 חדרים.
אז אפשר לקחת את גודל הדירה בפרופורציה מתאימה ;)

• הוסף לסימניות
הניק דונלד טראמפ, תגובתך נדרשת באשכול הזה.....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י hbecker;2490900:
לא קראתי את כל האשכול.
מתגובות אחדות כבר הבנתי את הלך הרוח שלו.

אז כבת להורים אמריקאיים, יש לי גם קצת מה לומר, יא?

אני חושבת שהאמריקאיים בירושלים מתחלקים ל-2. אלו הוותיקים שעלו ארצה במסירות נפש אמיתית וחיו כאן חיי דחק כאברכי כולל בשנות השבעים והשמונים כשקוטג' וגבינה צהובה היוו רק חלום ונוסטלגיה של געגועים לארץ המקור.
כאלו היו ההורים שלי.
זוג צעיר שעזב הכל ועלה ארצה. התיישב בשכונות ירושלים הצפוניות ובנה את ביתו בדם ודמע והרבה מאוד יזע.
טלפונים היו ענין נדיר ביותר. עם ההורים בארה"ב דברו פעם בחודש. לידות ילדו כאן לבד, ללא עזרה של בני משפחה, רק תמיכה של קבוצת חברות קרובות בנפש שחיו באותה סירה של בדידות ומסירות נפש. כסף לא היה בשפע בכלל. חיו בצמצום אבל מתוך תחושת שליחות אמיתית. ישיבת מיר היתה מפוצצת אז באברכים מהזן הזה.
היום האברכים האלו כבר בעלי זקן מלבין ומשפחות מפוארות שגודלו באמת מתוך רצון אמיתי לעשות מה שנכון ולגור וללמוד באווירה של ארץ ישראל.

מה שקרה היום, נוגע לזן השני של האמריקאיים. כן, אלו הצעירים.
אלו שאתם רואים בקניון רב שפע, בתנובת הארץ, בשמגר, וגם בשכונות הצפון היום.
כשאני מגיעה להורים שלי אני מרגישה כאילו נחתתי בארץ זרה.

יש אמנם פלח די קטן של כאלו שעדיין חיים מתוך הדחק ובצמצום, אברכים באמת.
אבל, רובם הגדול לא כזה. במחילה.
ואני חיה את זה.
מספיק לי לבוא לבנין של ההורים שלי ולראות משפחות עם שלושה ארבעה ילדים שיש לה 3 מכוניות משטרה של ליטל טייקס + רכב משפחתי ענק אמיתי [מה זה אוטובוס?]. שלא לדבר על ערבי חגים וחופשים שבהם הלובי מתמלא במזוודות של הטסים לחו"ל להיות עם המשפחה...
אלו חיים על חשבון ההורים. הנשים לא עובדות. יש להן עוזרת כל שבוע ובייביסיטר קבועה.

בכיף, אנחנו מפרגנים. אבל הבעיה היא שהם הכניסו מושגים לבנות שלנו שלומדות איתן. בכיתות בית יעקב מטרסדורף, למשל, יש קבוצות של בנות שעוזבות את ספסל הלימודים כל שנה בראש חודש ניסן כדי לטוס לארה"ב. נראה לכן הגיוני? לי לא.
בת דודותי, אמריקאית שמתגוררת ברמת אשכול היתה צריכה להתחייב שלא תטוס עם הבנות על חשבון הלימודים ולא תכניס את מושגי האמרקיאיות לבית הספר [צפון, סנהדריה] כשרשמה לשם את בנותיה. זה היה תנאי קבלה. ולא בכדי.
סגנון הלבוש, הנעליים היוקרתיות וכל אלו מעלים את רף הדרישות של הבנות מהבתים הישראליים או מכאלו שבהם גדלתי אני, והתנהלות זו היתה לנו לצנינים.
הם האורחים, אנחנו המארחים, לא? המנהג הוא לנהוג על פי מנהג המקום. רק כמו שכבר כתבה נוי, לפעמים כשאני מגיעה לשכונה הירושלמית הכייפית שבה גדלתי אני מגלה שאולי מנהג המקום הוא כבר לא מה שהכרתי אלא מנהג ברוקלין...

מרגישה זרה בארץ שלי.

ושוב- לא כולם כאלו, אבל מה לעשות ואלו הם הבולטים.
גם אמא שלי שהיא אמריקאית בכל נימי נפשה ועד היום מתקשה להגות עברית בצורה שלא תסגיר את מוצאה, לקול צחוקינו הרם, [היא כאן למעלה מ-40 שנה, יס?] כבר איבדה את עצמה בתוך תבשיל האמריקאיות הזו.
ושלא תחשבו- היא מרוויחה מהם, כסוכנת נסיעות, ובכל זאת כל ההתנהלות המפונקת שלהם היא לא משהו שאפשר לומר עליו במסירות נפש באו לארץ.

וקצת חבל.
כי הם אנשים טובים.
רק מה? שכחו קצת להתאים את עצמם למקום אליו הגיעו. במקום זה הם מתאימים את המקום של המקור ממנו הם הגיעו.
אוה! תודה בעד הדברור.
ואם אסכם בכמה מילים:
כאחת שגדלה בשכונות הללו, והיום אני מרגישה שם כגר בארץ נוכריה זה לא נעים.
חשבו על האנקדוטה הקטנה עם בתי המסכנה שאפילו לא תפסה שסונטים בה.
אני לא מדברת בכלל בכלל על תרבות הצריכה האחרת זה לא מטריד אותי, אני לא גרה שם. אין לי מליונים כדי לגור ליד אבא/אמא, ואני חיה בגן עדן מבחינת תרבות צריכה.
אני כן מדברת על אפס רצון השתלבות בסגנון הארצישראלי, ולהפך דרישה מהקהל הישראלי להתאים את עצמו. אולי זו לא דרישה, אבל איך אפשר להסביר את העובדה המוזרה שבכל פעם שאני מגיעה לאזור פונים אלי באנגלית כמובן מאליו?
מי אמר שאני מבינה בכלל?
ואין תחושתי האישית לגבי כיבוש מחוזות ילדותי המורידה מהערכה הגדולה לכל אלה שמוסרים נפשם על תורת ארץ ישראל.
יש לי די קרובי משפחה אמריקאיים שעשו כמה שנים בארץ. אגב, לא כולם כאלה מליונרים גדולים, ,אלה מבתים אברכיים מליקווד לדוגמה, שגרים בחורים קטנים העקר להיות ליד הישיבה של הבעל, והאישה עובדת כאן בארץ.

• הוסף לסימניות
יום אחד חיכיתי בתחנת אוטובוס עמוסה עם עוד 100 איש, פתאום עוצר רכב ובתוכו כמה בחורי ישיבות אמריקאייים, אחד מהם פותח את החלון ושואג: ברוך... שהכל נהיה בדברו! ומגרגר פחית קולה לגרון. תוך שהוא מזכה את כולנו בעניית אמן מהודרת. אז הבנתי את עוצמת הבעיה שלהם.
לא פשוט לחיות ללא מסגרת משפחתית.
נכון שהם לומדים תורה ואשרי חלקם, אבל חלקם שכחו את השפיות במטוס.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י cha123;2490903:
רק אני רואה את הקנאה מבצבצת פה בין השורות והתגובות?
לא, חלילה, אף אחד לא מקנא. פשוט, מפריע לנו ש.. וכואב לנו ש..
ומה אכפת לכם אם יש להם או אין להם????
מאחלת לכולם לחיות ברמה גבוהה וללא מחסור !!

גם לישראלים המסכנים, וגם לאמריקאים המסכנים

העיקר שכולם יהיו האומללים וככה סוף סוף יבוא הגואל?? (ע"ע דור שכולו חייב)

ורק שתדעו, שכשאני מגיעה לביקור בUSA - שומו שמיים!!-
אני נתקלת בהכנסת האורחים הכי יפה ומדהימה שיש! שנותנת לי הרבה מה ללמוד על איך מכניסים אורחים כמו שצריך! (ולא, לא דווקא אצל משפחות שיש להן..(!) )
אני רואה משפחות שגרות על ה14 וה16 AV. והן מסתפקות במועט, וחיות בפשטות, והנשים (!) עובדות למחייתן.. ! בדיוק כמוני וכמוך וכמו רוב האנשים החיים ע"פ כדור הארץ.
אז נכון שכשהן רוצות לתת ממתק לילד הן מחלקות לו טוויזלרס ולא טופי של כרמית, אבל זה כבר קשור לעד כמה משתלם היבוא אצלנו בארץ.. וארה"ב היא שוק למאות מליוני אמריקאים, ומטבע הדברים כח הקניה שם הרבה יותר גדול אז יש להן הרבה יותר הציע.

הן מקטרות שהחיים קשים ולא מצאו פונפונים מתאימים - כי על הקשיים האמיתיים שלהן הן לא תספרנה. בדיוק כמוני, וכמוך, וכמו כל אשה שפויה שלא מספרת בחוץ על קושי אמיתי שהיא עוברת.

"הן גרות שם בבתים של כמה קומות" נו, מה הן אשמות שככה בונים שם את הבתים?
אם הם יגלחו מהבית קומה או שתיים יעשה אתכם מרוצים???
אספר לכם סוד. ששש... לא לגלות! הרבה בתים של "כמה קומות" מורכבים מדירות דירות, ויש שם דירות שיותר קטנות מדירה ממוצעת בבני ברק. אבל ששש... ! זה ביננו

אדרבה, לכו לגור שם. מכירה הרבה ישראליות שעשו את זה
אח"כ תפתחו אשכול קיטורים מקביל בפרוג

לא נראה לי שזה ענין של קנאה.
אני חיה בתוך המאריקאיים. כבר כתבתי שכל משפחתי המורחבת כזו. רק ההורים שלי הם היחידים ממשפחותיהם שגרים בארץ, כל היתר שם.
לא מקנאה.
טוב לנו. ב"ה לא חסר לנו כלום.

יש כאן ענין של סגנון שנכנס לבתי הספר שלנו בשכונות המדוברות והמשפחות השיראליות הן הסובלות מזה בסופו של דבר. לא מפריע לאף אחד מה הם אוכלים בבית ואיזה ממתקים הם מקבלים [ואני גם גדלתי על טוויזלרס ששלחו לנו משם...] אבל להכניס את המושגים האלו אל תוך בתי הספר, זה כבר לא פייר.

ואין לי קשר ישיר לענין כי אני כבר לא גרה שם. אני גרה במקום הכי ישראלי שיש. ב"ה.

• הוסף לסימניות
זהו,
יש כאן שתי הבטים,

מבחינת האמריקאיות -הקרבה לבוא לגור כאן,
מבחינת הישראליות הירושלמיות - הבעיות שהסטייל יוצר,

וכולם צודקים!!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אקורד;2490983:
זהו,
יש כאן שתי הבטים,

מבחינת האמריקאיות -הקרבה לבוא לגור כאן,
מבחינת הישראליות הירושלמיות - הבעיות שהסטייל יוצר,

וכולם צודקים!!!

ויש אמריקאיים של פעם שמסרו את נפשם לגור כאן, מסירות נפש של ממש, שעיניהם כלות לראות את הסגנון המפונק שהכניסו האמריקאיים של היום...[לא כולם, אני מדגישה]. ולא משנה מה הסיבה להתנהלות הזו. היא קיימת. סיבוב אחד בשכונות הצפון בבוקרו של יום חול או בשבת בבוקר יסביר לכם הכל. מי שלא חי שם, כנראה לא יבין.

ואין לי כלום נגד אף אחד, גם אני ממשפחה אמריקאית.

עכשיו יבואו הטוענים שאני מדברת מקנאה.
בכיף

אבל אני בכלל לא שם....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י hbecker;2490979:
אני חיה בתוך המאריקאיים. כבר כתבתי שכל משפחתי המורחבת כזו. רק ההורים שלי הם היחידים ממשפחותיהם שגרים בארץ, כל היתר שם.
לא מקנאה.

יש כאן ענין של סגנון שנכנס לבתי הספר שלנו בשכונות המדוברות והמשפחות השיראליות הן הסובלות מזה בסופו של דבר. לא מפריע לאף אחד מה הם אוכלים בבית ואיזה ממתקים הם מקבלים [ואני גם גדלתי על טוויזלרס ששלחו לנו משם...] אבל להכניס את המושגים האלו אל תוך בתי הספר, זה כבר לא פייר.

עזבי, יש אנשים שמבחינתם כל מי שאומר דעה שונה מהם, זה כמובן מקנאה.
זה לא רק באשכול הזה... תסבירי להם בק"ן טעמים את הבעיה שלך, אבל ישר יתקיפו אותך כקנאית.

• הוסף לסימניות
הישראלים לא יודעים כמה עולה:
1- לשלוח ילד/ה למוסד לימוד בארה"ב!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2- כמה עולה ביקור סטנדרטי אצל רופא משפחה בארה"ב!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נתין;2491000:

1. נכון. למוסד יהודי. מוסדות ממשלתיים הם חינם או בגרושים אבל כמובן לא מתאימים ליהודים, בטח לא כאלו שחרדים לדבר ה'. המוסדות החרדיים עולים הון כ חודש.
2. יש ביטוחים, מידיעה. דוד שלי רופא בליקווד. את הכסף הוא מקבל מביטוח. זה לא קופ"ח אלא ביטוחים פרטיים. הם עולים יותר יקר מביטוחי קופ"ח אבל זה בהתאם להכנסות.

דודה שלי שיש לה גן פרטי בפאראקווי מקבלת מכל ילד 500$ בחודש [$ לא שקל, כן...] כפול 12-15 ילדים...
אז הכל שונה שם. אי אפשר להשוות מה שקורה שם.
אנחנו מדברים על מה שקורה כאן בארץ, לא שם.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י hbecker;2490991:
ויש אמריקאיים של פעם שמסרו את נפשם לגור כאן, מסירות נפש של ממש, שעיניהם כלות לראות את הסגנון המפונק שהכניסו האמריקאיים של היום...[לא כולם, אני מדגישה]. ולא משנה מה הסיבה להתנהלות הזו. היא קיימת. סיבוב אחד בשכונות הצפון בבוקרו של יום חול או בשבת בבוקר יסביר לכם הכל. מי שלא חי שם, כנראה לא יבין.

ואין לי כלום נגד אף אחד, גם אני ממשפחה אמריקאית.

עכשיו יבואו הטוענים שאני מדברת מקנאה.
בכיף

אבל אני בכלל לא שם....

כמה שהם ינסו לחקות ולהכניס לכאן את הווי החיים של שם. זה לא יהיה זה, כן?
ולכן זו עדיין מסירות נפש גדולה של לגור בארץ ישראל, זה שהם מכניסים לכאן את הווי החיים של שם זה רק נסיון לפצות על החסר של המרחק והבדידות וכל שאר האתגרים כמה שניתן (כמו שלכם שלחו ממתקים מחו"ל)

ובמקביל, מה שקורה שזה מכניס רוח זרה לארץ וזה באמת מצב מאד כואב, עליית הרף הנוראית, שבמצטבר זה משפיע בסופו של דבר על כל הארץ.

שתי הצדדים צודקים וזו בדיוק הבעיה כאן.
אבל כמו שבכל קונפליקט, א"א לפתור בעיה אם לא מנסים לראות אותה בעיני הצד שכנגד.

ובכלל, חושבת עכשיו, כתוב שבימות משיח היוקר מאמיר, אז הם בסה"כ שליחים.... יחד עם קיבוץ הגלויות כמו שכתבה כאן מישהי למעלה.
זה עוד שלב של חבלי משיח.

• הוסף לסימניות
אני גדלתי בירושלים עד שהתחתנתי.
הקושי הגדול שלי היה תחושת העליונות שהרגשתי מהחוצניקים, הזלזול בתרבות הישראלית, הראייה של הישראלים כפחות מתורבתים. הרבה חברות שלי, ואני רואה את זה גם היום,אצל בנות סמינר ירושלמיות אמצו לעצמן מין דיבור צפוני-אמריקאי, חולצה עם סמלי מותגים, הדרכה בקמפים, ועוד ועוד. היתה תחושה כאילו שווה יותר להיות חוצניק.

אני שמחה שהיום ילדי גדלים במקום אחר, בריא יותר, למרות הגעגועים הצורבים לירושלים. ובכל ביקור בה אני שמחה עוד יותר (וגם מתגעגעת יותר).

מאד קשה להיות "סוג ב'" בעיר שלך, להרגיש זר במולדתך.
וזו הבעיה שלי עם אמריקאים.
ולדעתי, עולי תפוצות אחרות פחות בוטים בזלזול הזה, וכך צריך להיות.
עם כל הכבוד, ויש כבוד, אתם האורחים, אתם באים לשנה-שנתיים-שלוש ואנחנו אלה שגרים פה כבר כמה וכמה דורות ונגור פה הלאה. תכבדו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נתין;2491000:

מה הקשר? את מי זה מענין?
באותה מידה אפשר לכתוב: האמריקאים לא יודעים מה זה לתלות כביסה!!!!!!!!!! הם לא יודעים מה זה לעשות פסח בלי עוזרת!!!!!!!! (שכחתי כמה סימני קריאה? סורי)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י hbecker;2490979:
לא מקנאה.

ברור שזהעניין שנודע לסגנון שלך ומשפיע על ילדותייך ועל הווי הבית שלך זכותך שזהיפריע לך . מהנקודה הזו
אבל התיאורים הללו, וההשוואות בין מה שיש שם למה שיש כאן צורמים מאד, כאילו אין להם קשיים הרי שם יש להם - - מה זה משנה בכלל?
על זה דיברתי

נכתב ע"י cha123;2491023:
ברור שזהעניין שנודע לסגנון שלך ומשפיע על ילדותייך ועל הווי הבית שלך זכותך שזהיפריע לך . מהנקודה הזו
אבל התיאורים הללו, וההשוואות בין מה שיש שם למה שיש כאן צורמים מאד, כאילו אין להם קשיים הרי שם יש להם - - מה זה משנה בכלל?
על זה דיברתי

אף אחד לא משווה בין מה שיש שם למה שיש כאן.
הנידון הוא על מה שיש כאן מדורי דורות ומה שהם הביאו לכאן

מה שיש שם לא מעניין ולא נוגע.
זה מה שיש כאן. בשכונות הירושלמיות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה