כללי ההתחמקות של מאסטרפונט

• הוסף לסימניות
אבקש מהמנהלים להשאיר אשכול זה כאן בפורום למרות שאולי מקומו בפורום הפונטים, עקב מיעוט המשתתפים בו.
לאחר שרכשתי במשך השנים כמויות ענק של פונטים מפונטביט ולאחר שטעמתי (ולא שבעתי) מהפונטים המוצלחים של פונטייפ, החלטתי שהגיע הזמן לבדוק "הכצעקתה?", האם באמת יש מקום לתלונות על מאסטרפונט, השירות ואיכות הפונטים.
הצטרפתי למבצע 140 משקלים ב-2100 ש"ח ורכשתי מהם אופן טייפ סטנדרט.

אני מודה, חושבני שטעיתי.

ראשית - קיבלתי 13 משקלים שבהם האות ו' כלל אינה תואמת את צורת הפונט.
סידרו לי את זה...

לאחר מכן כשכבר התקנתי ראיתי להפתעתי שברבים מן המשקלים, כשמנקדים את האות א' בפתח, האות הופכת לעיגול שחור. פשוט כך.
אמרתי לעצמי: עוד באג...
בהתחשב בזה שלפני כמה שנים קניתי 70 משקלים TTF ממאסטרפונט עבור חברת תקשורת מסוימת, ושם הניקוד היה מוצלח (כמובן ברמה הבסיסית של הניקוד)...
להפתעתי גלגלו "מקצועני" מאסטרפונט עיניים לשמיים והתחילו בהצטדקויות:
המוכרנית: הפונט לא אמור לתמוך כלל בניקוד (פלא שכמה עשרות מתוך המאה וארבעים משקלים כ-ן תומכים... פלא שבכל הניקוד כולו הכל בסדר, רק אופס.. באות אל"ף בפתח יש באג...)
לאחר מכן אמרה לי המוכרנית שהיא לא מבינה בזה, ושאשלח למר צביקה רוזנברג אי מייל עם תלונתי.
כך עשיתי:

שלום צביקה,
בשבוע שעבר רכשתי ממכם במסגרת המבצע 140 משקלים אופן טייפ בסיסי.
להפתעתי, בשמונים אחוז מהמשקלים ניקוד המערכת (לא ניקוד אופן טייפ מורחב) הבסיסי לא עובד טוב על האות א' כשהיא מנוקדת בפתח.
במקום לראות את האות א' רואים פשוט עיגול שחור גדול.
כפי שאני מבין זאת, קיבלתי כנראה גרסה לא מתוקנת של הפונטים.

יצויין, כי בשאר החברות מהם רכשתי במשך השנים את חבילות הפונטים שלי בגרסאות TTF ואופן טייפ סטנדרט, דבר זה לא קיים, קרי: ניקוד המערכת הבסיסי של WINDOWS
עובד בפונטים כראוי. (למעט הבעיות הידועות של מיקומים לא מדוייקים וכדו'). מעולם לא קרה לי שמשקל מסוים יביא לי במקום א' בפתח - עיגול שחור.

זאת ועוד - בזמנו רכשתי ממכם עבור מקום עבודתי הקודם 70 משקלים TTF, כאשר הניקוד הבסיסי של המערכת עובד כתקנו.

לתשובתך אודה

והנה תגובתו:
עלי לתקן ולומר שאין "ניקוד מערכת". הפונטים כולם מגיעים עם ניקוד סטנדרטי במרכז האות, - ריש עם חיריק באמצע וגם דלת עם חיריק באמצע.
זו התופעה של הניקוד הבסיסי של חלונות - הניקוד אינו של המערכת אלא של הפונט.
ברגע שפונט אופן טייפ פרו מתוכנת להציג את הניקוד במקומו המדוייק ובהתייחס למרכז האופטי של האות שמעליו,
חלונות יודעת להציג תכונות אופן טייפ כאלה.
אם נשאיר את הניקוד בפונטים סטנדרטיים במיקום הסטנדרטי, יצעקו כולם "למה הניקוד לא במקום" - מה נסביר להם? שזה בדיוק כמו הניקוד הגרוע של חלונות?
איננו רוצים לספק פונטים עם ניקוד גרוע בתואנה ש ֿ"זה גרוע כמו בחלונות אז זה לא נורא...."
עדיף בעיני, מן הבחינה המקצועית, שלא יהיה ניקוד בלתי מדוייק.
במצב זה, או שיש ניקוד מדוייק או שאין ניקוד. עדיף שלא יהיה תו בכלל (עיגול שחור או מסרת ריקה) מאשר ניקוד גרוע...

בברכה​
צביקה רוזנברג

אז בואו נבין יחד את דבריו:
איננו רוצים לספק פונטים עם ניקוד גרוע בתואנה שזה גרוע כמו בחלונות אז זה לא נורא.
טיעון יפה רק לא אמיתי, בהתחשב בעובדות ש:
1. לפני שנתיים הם כן סיפקו והתואנה הזו לא הפריעה להם...
2. במשלוח הפונטים הללו כן סופקו לי פונטים איכותיים עם ניקוד נורמלי (משפחת נרקיס ומשפחות אליהו פריד)....

עדיף בעיני מר רוזנברג, כך הוא כותב, שלא יהיו ניקוד כלל מאשר שיהיה ניקוד גרוע.

אז - מדוע סופקו לי פונטים עם ניקוד ולא נשתל בהם הבאג באות אלף בפתח?
ב. מדוע כל האותיות כולן עובדות טוב ורק אלף בפתח לא עובד? פתאום באמצע הדרך מישהו התייאש מלעבוד, והפך את העצלנות לאידיאל?

תמהני שפונטביט, מהם יש לי 360 משקלים ופונטייפ מהם יש לי 30 משקלים לא חושבים כמו המאסטרו. הם התאמצו ובנו פונטים לפי כללי הפונטים ושתלו בהם את הניקוד הבסיסי. אם הלקוח ירצה להשתדרג פעם - בברכה, בינתיים, לא נתקע אותו בניקוד הבסיסי המקובל.

החזרתי למר רוזנברג את תשובתי:
<style></style>אם כך, אינני מעונין בפונטים בפורמט הזה. נא לספק לי אותם בפורמט הרגיל של TTF.
אני תמה על גישה "מתחמקת" זו ולא אסכים לה.

תודה.

השאלה הגדולה היא: מה ייחודו של ה"פורמט החדש" שלכם, כפי שצועקת כרזת הפרסומת באתרכם. אופן טייפ בסיסי בלי יכולת לנקד?? מה זה??

לשמחתי, נענה מר רוזנברג לפנייתי והיום בבוקר קיבלתי את כל הפונטים בפורמט TTF כאשר הניקוד תקין. האלף בפתח והכל טיפ טופ ברמה הבסיסית של הניקוד.

אני מאוד מקווה לטובתם של מאסטרפונט שיבינו שהעולם צועד קדימה. האיכויות והדרישות של הלקוחות מאתמול לקבל כך וכך, אינם הדרישות של היום. ואם שאר חברות הפונטים מוכרות באותו מחיר חבילות של אופן טייפ עם ניקוד סביר (פונטביט) או TTF עם ניקוד מעולה שמתיישב היטב על כל האותיות (כן, גם החיריק שמתחת לדל"ת), אז אין סיבה שמאסטרפונט לא ישתדרגו אף הם.

בהצלחה לכל חברות הפונטים, כי הצלחתם היא הצלחתנו בסופו של דבר.

• הוסף לסימניות
אוהב!
דע שכולנו איתך במאבק הזה.

מסטרפונט חייבים אבל ממש חייבים לשפר את השירות שלהם, שלא לדבר על האיכות שהיא כבר מזמן לא עומדת בתחרות אבל זו בעיה שלהם בלבד...

• הוסף לסימניות
בעברית פשוטה:
הם משתמשים בתכונות OT כדי לדפוק אותך עם ניקוד כדי שתשתמש בפונט עם ניקוד מושלם בתוספת מחיר?
נשמע לי מוזר, הזוי, וגם... קצת חוצפה.

אוהב, אני מקווה שאכן זה נכון מה שכתבת.

יש את פונטביט. יש את אלי פריד. יש עוד אחרים וטובים. אני לא יודע כמה השירות של האחרים טוב יותר או גרוע יותר.
דבר אחד אני יודע; משום מה יש המון עשן מכיוון מאסטרפונט.
יכול להיות שנחליט שיש עשן בלי אש. אבל לא נראה לי...

• הוסף לסימניות
גם אני חשבתי לגוון עם חבילה ממאסטר.
אך אם זה כך לגבי הניקוד, אז זה לא רלוונטי.

• הוסף לסימניות
למה לבדוק בנקודות, כשאפשר באותיות עצמן..?
אני מציע לספור עד 3 ולחזות במו עיניכם בתגובות העתידות להצטבר באשכול זה, ובדעה ה"חיובית" שיש למרבית היוצרים הגרפיים על סטודיו רוזנברג. כנראה שהם הרוויחו את המוניטין הזה ביושר.

ואגב, ממש לא מדובר על המגזר הדתי-חרדי בלבד.

• הוסף לסימניות
יכול להיות פונט OpenType שלא יתמוך בניקוד מושלם כי OpenType זה בסה"כ פורמט של פונטים, וכמו שב"צייר" של חלונות אפשר לצייר ציור של עיגול שחור-לבן, ובשמירה כברירת מחדל זה יישמר כביטמפ של 24-bit, שישקול הרבה יותר מאשר אם ישמרו את הקובץ כ monochrome למרות שהציור יהיה זהה, כך גם אפשר לשמור פונט בלי להגדיר לו ניקוד בכלל בפורמט OpenType.
זה מה שנקרא "עבודה בעיניים".

• הוסף לסימניות
(אני אישית לא יכול להעיד על השירות של מסטרפונט לשום כיוון, כי מעולם לא הייתי לקוח שלהם)

• הוסף לסימניות
סופטוב הכל טוב.
רק חבל שחייבים אשכול בפרוג בשביל לקבל דברים שמגיעים לך על פי השכל הישר.

• הוסף לסימניות
זה נושא כואב מאסטרפונט ושרות הלקוחות שלהם.
מעדיפה לנצור את פי....
זה אם יתנו לי בחינם, אומר יפה: לא, תודה!

• הוסף לסימניות
סתם כך, דוגמא לשירות לקוחות של חברה עמיתה.

הזמנתי בשעות הצהריים פונטים מתוך חבילה שרכשתי. אחרי שעתיים כבר היו הפונטים אצלי במייל, ושעה אח"כ התקשרה אלי נציגת החברה לבדוק אם הכל בסדר.

לזאת יאמר: שירות לקוחות!

• הוסף לסימניות
שלא ישמע לא נכון. להבדיל מכל התלונות ברחבי גוגל על השירות של מסטרפונט, אני חייב לציין שהשירות היה סביר ומעלה. כל ההתנהלות היתה מכובדת. רק חבל, שרמת המקצועיות של הפונטים לא תואמת את רמת הפונטים של הקולגות, אלא משתרכת הרבה מאחור.

• הוסף לסימניות
אם לזה אתה קורא 'שירות סביר ומעלה', מה זה באמת שירות?

• הוסף לסימניות
אני מתכוון לסגנון, לא לתוכן. לא היו התלהמויות ומריבות.

• הוסף לסימניות
טוב מאד. זאת תודעת שירות אולי, או יותר נכון - יחסי אנוש. אבל כלקוח הייתי מצפה לשירות איכותי. עם יחסי אנוש גרועים הייתי מסתדרת, אבל ההתחמקויות...

• הוסף לסימניות
מצטרפת לתלונות, שבוע שעבר קניתי גופן אצל מסטר פונט, הוא לקח המון כסף על הגופן (הוא אמנם אמר לי שזה גופן יקר לפני הקניה) אבל חיפשתי גופן מסויים, ורק לו היה את מה שחיפשתי, הגופן, אמור היה להיות מושלם, ואחרי התשלום, הם שלחו לי אותו רק במשקל כבד בטענה שהוא מגיע רק בכבד, ואין לו משקלים דומים, הוא גם לא מגיע בעוד משקלים, אז שילמתי המון כסף, ואני תקועה עם משקל אחד.
הגופן אמור לעבוד עם נקוד וטעמים וכד', אבל הנקוד לא ממוקם בכלל כמו שצריך.
אני כן חייבת לציין שצביקה ניסה לעזור לי, הוא תמיד בטענה שהוא מאוד עסוק, והמשרד תחת המון לחץ, ומה שהיה צריך לקחת יומיים כבר נסחב לנו חודשיים, וזו לא גוזמא! ועדיין אני לא יכולה להשתמש בגופן!!! המזכירות אף פעם לא חוזרות באימייל, היחיד שעובד שם קצת זה צביקה, והוא מנסה לעזור אבל צועקת שם חוסר המומחיות בנושא, וחוסר האכפתיות, רק צמא לכסף של הקליינט!!!
חבל מאוד! הבעיה היא שאין מספיק מבחר לגופנים בשוק, ולכן הם עדיין נמצאים שם, עמוק עמוק ומוכרים בלי סוף. ואנחנו סובלים!

• הוסף לסימניות
א. שבוע שעבר קניתי גופן אצל מסטר פונט,
ב. ומה שהיה צריך לקחת יומיים כבר נסחב לנו חודשיים, וזו לא גוזמא!

מעניין איך קונים לפני שבוע והעניין נסחב כבר חודשיים, אתמהה...

• הוסף לסימניות
היי.
קנית פונט מסויים. ראית איך הוא נראה. למה שתקבלי גם קל? מייצרים ממנו רק כבד.
לא ביררת מה את קונה? זבשל"ך...

מה שכן, במידה וקנית פונט עם ניקוד וקיבלת משהו צולע... את באמת צודקת.

חברים, נא להקפיד שלא לכתוב השמצות או כאבי בטן כאלו ואחרים בגלל שלא הייתם מרוצים מעיסקה מסויימת. תמיד יש 2 צדדים למטבע.
בבקשה להקפיד על עובדות מוצקות, בלי הגזמות. אף אחד מהחברים כאן לא מעוניין בתביעת דיבה.

• הוסף לסימניות
לי יש פונטים טרוטייפ של מסטרפונט. בעיקרון אני אוהבת להשתמש בהם לפונטים מנוקדים שאני צריכה למילים בודדות, לכותרות וכאלה, כי הניקוד הבסיסי שלהם יותר מוצלח מזה של פונטביט (עגולים ולא מרובעים, ומיקומים קרובים יותר למקום הנכון). אבל כבר קרה לי לא פעם ולא פעמיים שאות מסוימת עם ניקוד או עם דגש נהפכה פתאום לעיגול שחור, כמו שתואר קודם. לא חשבתי אף פעם שאפשר להתלונן על זה, והייתי פשוט עוקפת את הבעיה ומציירת ידנית עיגול מעל הכתוב במקום להוסיף דגש, כדי שהאות לא תיעלם לי.
אני יכולה לבדוק באילו פונטים ובאלו ניקודים זה קורה, אבל זה נפוץ למדי, לא פעם ולא פעמיים.

• הוסף לסימניות
אני חושד במשהו אחר.
ישנם המון פונטים של MF שמסתובבים בשוק, בלי יכולת הטמעה ב-PDF. התלוננו על זה לא פעם ולא פעמיים.

התשובה הטפשית שהסתובבה פה בפורום היתה 'הפונט, חוקי?'.
כל מי שטיפה מבין בתחום יודע שהתשובה היא שהפונט לא עשוי טוב.
אז כנראה ש-MF תקנו את הבעיה, אבל רק מי שהיה לו חוקי עידכן את מלאי הפונטים שלו, ומי שלא - לא. כך שנוצרה אוירה כאילו מכיוון שיש פונטים גנובים הם אינם ניתנים להטמעה.
עכשיו מספרים פה על הניקוד.

האם יתכן שיש שם מישהו שפשוט לא יודע מימינו ומשמאלו בבניית פונטים מההיבט הטכני?

• הוסף לסימניות
א. שבוע שעבר קניתי גופן אצל מסטר פונט,
ב. ומה שהיה צריך לקחת יומיים כבר נסחב לנו חודשיים, וזו לא גוזמא!

אני אתם בקשר לגופן הזה כבר למעלה מחודשיים, שבוע שעבר הם העבירו לי את הגופן, מה שהם קראו לו הגופן המסודר, כי עד עכשיו אף קובץ לא עבד, ועדיין, גם המסודר לא מספק את הצרכים שלי!
בקשר למשקל, יש לי בעיה עם האתר אינטרנט שלהם, ולא יכולתי לראות את הגופן מוצג באתר, דיברתי איתם בטלפון על זה, הסברתי להם מה אני צריכה, ונכון, לא דיברנו ישר על "בכמה משקלים הגופן מופיע" אבל הם גם לא יידעו אותי שהוא מופיע רק במשקל כבד, וזה היתה דרך התחמקות מצדם, כדי שאני לא אחזור בי לפני קניית גופן שבאמת מאוד יקר, כשמשלמים כל כך הרבה כסף על גופן, לא עלה על דעתי שיכול להיות מצב שהוא כל כך מוגבל.

אני לא מבינה בכלל בגופנים, אני יודעת שכל מה שרציתי דובר מאוד ברור עם מסטר פונט לפני קנית הגופן, בעקר בגלל שאני באמת לא מבינה במערכת הגופנים ואיך הם עובדים, הם ידעו מה אני צריכה, ולמה אני רוצה את זה, ואשרו לי שוב ושוב שהגופן יעבוד בדיוק לצרכים שלי. היה להם ברור שאם זה לא יעבוד לי, אני לא רוצה את הגופן, ולמעשה זה לא עובד!
שוב אני אומרת, המנהל שלהם באמת מנסה לעזור לי, אבל למעשה, קניתי גופן, שילמתי עליו הרבה מאוד כסף, והוא לא מצליח למקם לי את הניקוד והטעמים במקום שלהם, הכל נדרס אחד על השני...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה