הילדה שלי חסרת ביטחון עצמי

• הוסף לסימניות
שלום לכן
פתחתי ניק במיוחד כדי להציג את הבעיה שלי בלי להחשף.
יש לי ילדה מתוקה בת 11, בת בכורה, אחריה יש רק בנים.
הילדה שלי ילדה חרוצה מאד מאד (הכל טוב מאד), חכמה, נחמדה, אחראית וטובת לב.
הבעיה שלה זה חוסר ביטחון עצמי וביישנות.
החברה שלה 'הכי טובה' בכיתה זה הבת החלשה ביותר (לא שאכפת לי, אבל זה מראה את מעמדה)
כשהיא פוגשת חברה ברחוב היא בקושי אומרת שלום (החברה כן)
אם אני הולכת לקנות איתה בגדים, כמעט כל מה שאני בוחרת היא אוהבת, אם אני אומרת לה לבחור היא לא ממש יודעת לעשות את זה (אין לה טעם אישי?)
בדרך כלל אין לה דעה בשום ענין, זורמת עם כולם (וגם אם יש לה היא תשתוק ולא תגיד בקול)
בכל אירוע שאני נמצאת היא באה, מתיישבת לידי ונדבקת אלי ולא הולכת לשחק או לדבר עם אחרים.
לא יוזמת חברויות, אם משעמם לה היא מקסימום תתקשר לחברה הכי טובה (שלעיל) וזהו.
אני חייבת להגיד שבבית שומעים אותה, והיא מדברת וצועקת, משתלטת על האחים שלה, נורא לא אוהבת להרגיש פריירית ובכלל לא בשקט, הבעיה היא רק מחוץ לבית (גם במשפחה הקרובה היא לא פוצה פה)
היום ראיתי את כל החברות שלה משחקות למטה ונצבט לי הלב, הם לא באו לקרוא לה אפילו והיא? אם לא יקראו לה היא לא תרד.

כדי לאזן את הרושם אני ארשום שבחופש היא כן רצתה לארגן קייטנה, אמרתי לה שתתקשר לחברות ולתדהמתי הרבה היא עשתה זאת, אבל אף אחת לא רצתה...

אני מוסיפה כאן שורה שאני מאד מתביישת לכתוב אותה, אבל האנונימיות עוזרת לי, במשך השנים כנראה כתוצאה מהאופי שלה שקשה לי להכיל אותו נוצר לי סוג של ריחוק מהילדה, אפילו דחיה, זה משהו שאני מתביישת לספר אפילו לבעלי.
כמו כן יש לי בעיה לתת חיבוקים ונשיקות לילדים הגדולים שלי, היא לא מקבלת ממני מספיק חום ויחס חם, אני יודעת את זה ועדיין יש משהו לא מוסבר שמונע ממני לתת את זה.

אני מאד מאד דואגת לה, היא עכשיו בתקופה של התבגרות ואני מפחדת מבעיות רגשיות והמסתעף, כמו כן אני רוצה שהיא תשתחרר, שיהיה לה טוב.
אז מה עושים, איך מחזקים ביטחון עצמי, למי פונים (איך עוזרים גם לי)?

תודה מראש!

• הוסף לסימניות
טיפול רגשי.
זה דבר ראשון. לאבחן את הגורמים ולטפל בהם, ויפה שעה אחת קודם.
ובנוסף- ייעוץ מקצועי. (אם את בבני ברק- אפשר אולי להתייעץ עם חיים ולדר)
כדי לדעת איך לך כאמא כדאי לגשת לזה, ומה את יכולה לעשות בשבילה.

וכמובן- הרבה אהבה (גלויה) ותפילות של אמא...

נ.ב. רק להרגעה- את העתיד א"א לצפות, ולא תמיד הילד הביישן מגשים את התחזיות וגדל למבוגר עם אופי דומה.
מהיכרות קרובה ומנסיון...

• הוסף לסימניות
אשמח לפירוט בנושא טיפולים רגשיים, כי אני לא מספיק מכירה את התחום ומהיכרות שטחית אני מפחדת שזה כלי לסחיטת כסף בלי הרבה תוצאות.
(חוץ מזה שאני לא מכירה שום מטפלת רגשית ברדיוס הקרוב)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אסתר;n5110143:
לפי איך שאת מתארת את זה, נשמע שהבת שלך באמת זקוקה לעזרה.
ואולי עוד קודם לכן, יכול להיות שאם את בעצמך תלכי לקבל הדרכה והכוונה, ותיישמי אותה, זה יספיק ותוכלי לעזור לה בכלים שה' חנן אותך כאמא של הילדה, בלי לתייג אותה כבעייתית שצריכה ללכת לעזרה מקצועית. לא שהליכה ליעוץ ושליחת ילד לבעל מקצוע בהכרח מובילה לתיוג, אבל לפעמים ילדים לוקחים את זה קשה יותר ממבוגרים, ובפרט ילדה שאת מתארת אותה כחסרת ביטחון עצמי. ואני באופן אישי מאמינה שהקב"ה נותן ילדים להורים בהתאמה אישית מדוקדקת. לפעמים הדרכה הורית יכולה לחולל נפלאות בלי לחשוף את הילד בעצמו ליעוץ. בהסתייגות קטנה, ובענין הזה, ההשגחה פרטית שמעתי היום בשיעור מוקלט של הרבנית נוישטט, שכשהורים מרגישים שיש משהו שהם לא יכולים לתת אותו לילדים, אין שום בושה בכך שהם ילכו לשליח. צריך פשוט להתפלל לה' שיכוון אותנו לשליחים הנכונים עבור הילד.
עוד דבר, בכל מקרה הייתי מיעצת לך לא להסתפק בפרוגיסטיות הנחמדות שבוודאי יתנו לך כאן עצות בשפע. ואני בתוכם.
אלא בכל מקרה להחליט שאת הולכת על משהו מקצועי.
ייעוץ חינוכי פרטני לדעתי יכול מאד להועיל לך, מניסיון.
אני הלכתי לכמה פגישות אצל יועצת חינוכית ומטפלת ריגשית בענין מסוים שהיה אצל אחד מילדי לפני ארבע שנים. רתמתי לצורך הענין את בעלי (וזה לא היה קל...) ויצאנו פעם בשבוע לשעה של יעוץ שפתחה לנו את העיניים והאירה הרבה זויות בדרך. אני יכולה לומר שהיא לא הביאה את הגאולה, אך בהחלט סללה אצלנו ההורים מסילות ונכונות להתבונן יותר פנימה באופי הקשר, בדינמיקה, במהלכים החיצוניים והפנימיים של קשר הורים-ילדים. היא פתחה לנו את העיניים בהרבה מובנים, ועד היום, ארבע שנים אחרי, אני מייחסת את המודעות הפנימית הגבוהה שיש לנו ב"ה לאותן פגישות.

כיוון שפתחת ניק חדש ואני לא יודעת מי את, אני מרשה לעצמי להציג כאן עוד רעיון, אבל הוא עשוי להיות חריף בעיניך.
אז אנא אני מבקשת סליחה מראש, אבל זהו כלי עוצמתי שבעיני ראיתי דרכו אצלי דברים מדהימים.

שבי עם עצמך ברגע של שקט (ורגעים כאלה נעשים נדירים יותר ויותר בחיינו ככל שחולף הזמן והעומס גובר ועוד ילדים מצטרפים לשיירה.
קחי דפים ועט ותתחילי לכתוב לעצמך שאלות שמתעוררות בך בקשר לילדה שלך, נסי לתת להן תשובות.
אומרים שהילדים מצמיחים אותנו, אז תשאלי את עצמך באיזה אופן ייתכן שהילדה הזו עם האתגר הזה רוצה להצמיח אותי?
השאלות יכולות ללכת אחורה בזמן, עד עת הולדתה ואפילו עוד קודם לכן.
הגרסה המשודרגת של הכלי הזה זה לכתוב לסירוגין ביד ימין וביד שמאל, (ביד החזקה וביד החלשה) כשהיד החזקה מייצגת את ההיגיון, השכל, המודע, והיד החלשה מיצגת את התת מודע. אני באופן אישי לא ניסיתי.
אני יכולה רק לומר שבשבוע שעבר מישהי ראיינה אותי בנושא כלשהוא הקשור לגידול ילדים, ובמהלך הריאיון עלתה בי תשובה מאד מפתיעה שהסבירה לי המון דברים בהתנהלות ביני לבין אחד הילדים שלי.

שה' יעזור לך ותמצאו את הדרך הנכונה לעזור לילדה ולהעלות אותה על דרך המלך.
הרבה נחת!

אני אשמח לקבל שמות.. אפשר גם באישי

• הוסף לסימניות
למה לדעתך אין לה ביטחון עצמי בחוץ?
לפעמים כשעולים על הסיבה, זה כבר חצי פתרון.

ואת באמת אמא יהודיה טובה.
כל הכבוד לך.

• הוסף לסימניות
הוספתי הוספה מאד חשובה שהתביישתי לרשום בהתחלה
התביישתי מעצמי כמובן, זה משהו שאני יודעת אותו וקשה לי מאד עם זה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;n5110163:
למה לדעתך אין לה ביטחון עצמי בחוץ?
לפעמים כשעולים על הסיבה, זה כבר חצי פתרון.

ואת באמת אמא יהודיה טובה.
כל הכבוד לך.

זה סוג של ביישנות שמלווה אותה מאז שהיא קטנטונת
אבל אם זה היה רק ביישנות לא הייתי דואגת

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אמא יהודית;n5110108:
אני מוסיפה כאן שורה שאני מאד מתביישת לכתוב אותה, אבל האנונימיות עוזרת לי, יש לי סוג של ריחוק מהילדה, אפילו דחיה, זה משהו שאני מתביישת לספר אפילו לבעלי, כמו כן יש לי בעיה לתת חיבוקים ונשיקות לילדים הגדולים שלי, היא לא מקבלת ממני חום, אני יודעת את זה ועדיין יש משהו לא מוסבר שמונע ממני לתת את זה.
זה משהו שנוצר בשנתיים-שלוש האחרונות ואני לא יודעת איך לטפל בעצמי, לא מכירה אנשי מקצוע בכלל!

בעיקרון, כתבת את התשובה!
ילד מרגיש אם אוהבים אותו או לא. גם אם לא מראים לו את זה בגלוי.
ילד שמרגיש דחוי, בעיקר מההורים - זה מתכון בטוח לחוסר ביטחון עצמי!

ויותר מזה, אני יודעת שמכוני יעוץ לקשב ועוד, מתחקרים ע"י שאלון עוד משלב ההריון... איך קיבלתם את תינוק/ת בהתחלה, עד כמה חיבקתם ושיחקתם עם התינוק/ת, חיי הילד מושפעים עוד מלפני שנולד.
ולכן חשוב מאד לעבוד בדיוק על הנקודה הזאת. כי היא הגורם העיקרי.
יש ילדים שיהיו חסרי ביטחון, ויש שיצאו לרחוב אחרי כמה שנים... אצל כל ילד זה מלווה בסגנון אחר לפי האופי שלו וגורמים נוספים.

תבדקו עם עצמכם, בד"כ ילד שאתם לא ממש מסמפטים אותו או שלא קיבלתם אותו באמת בהתחלה - יש איתו בד"כ חיכוכים.

אגב, הרב יעקובסון באחת משיחותיו אומר שהם תיחקרו פעם את כל הנושרים - מה גרם להם לזה, התשובה המוחצת הייתה: חוסר אהבה/חום/הכלה - מצד ההורים.
לפעמים הורים לא מודעים או לא מתכוונים ופועלים בדפוסים סטנדרטים בלי לחשוב מה מילה יכולה לחולל אצל ילד, לטוב ולמוטב. כנ"ל לחסרי ביטחון - כשיש קרקע יציבה ובטוחה, הילד פורח ומרגיש בטוח.

• הוסף לסימניות
נשמע יותר כמו פחד להשמיע את עצמה, פחד מהסביבה,
לדעתי כמו שכתבו קודמותי - לפנות ליעוץ - אבל דבר ראשון את, כי נשמע שיש לך איזושהי חסימה וא"א לדעת אם זה לא קשור אחד בשני, ואולי אפי' תוצאה של....
יכול להיות שזה דבר מאוד פשוט שאם רק תעלי על הבעיה - מאיפה\ממה זה בא ותטפלי בזה זה יעבור, (אולי זה מפגיעות והשמצות מחברה בכיתה, גם יכול להיות). לבדוק מאיפה זה בא. ויכול להיות שזה דברים יותר מורכבים.
בהצלחה!! הרבה נחת!

• הוסף לסימניות
אחרי ההערה, עוד יותר מעריכה אותך שאת מודעת לזה ומודה בזה.
כפי שחויד כתבה, (ובהנחה שאת סומכת על ניקית מלפפונית בפרוג ולא הולכת לאשת מקצוע)
, באמת זה עלול להוות טריגר לחוסר הביטחון שלה.

ביטחון נבנה מכך שילד יודע שסומכים עליו ואוהבים אותו.
הוא מקבל גב חזק שנותן לו יציבות.

גם אם קשה לך, את לא חייבת להתחיל עם הרגשות אלא רק עם מעשים.
פשוט לחבק אותה גם אם את חשה שזה לא אמיתי ולא נובע מתוכך.
לקחת אותה לבד למקומות, להשקיע בה.
אחרי הפעולות נמשכים הלבבות.

ואני רוצה לומר לך שהרבה פעמים יש את הילד הזה המעצבן שהאמא מרגישה שהיא לא מספיק איתו.
אבל היא לא חייבת לתת לזה להשתלט עליה, להשקיע בו יותר ואחרי הפעולות הלב ימשך בע"ה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חויד;n5110219:
בעיקרון, כתבת את התשובה!

ויותר מזה, אני יודעת שמכוני יעוץ לקשב ועוד, מתחקרים ע"י שאלון עוד משלב ההריון... איך קיבלתם את תינוק/ת בהתחלה, עד כמה חיבקתם ושיחקתם עם התינוק/ת, חיי הילד מושפעים עוד מלפני שנולד.
יש ילדים שיהיו חסרי ביטחון, ויש שיצאו לרחוב אחרי כמה שנים... אצל כל ילד זה מלווה בסגנון אחר לפי האופי שלו וגורמים נוספים.

תבדקו עם עצמכם, בד"כ ילד שאתם לא ממש מסמפטים אותו או שלא קיבלתם אותו באמת בהתחלה - יש איתו בד"כ חיכוכים.

שימי לב, שיניתי מעט את הציטוט
היא הבכורה שלי, הילדה המועדפת, אהבתי אותה בצורה בלתי רגילה, עד כדי כך שנולד אחיה כעסתי עליו איך הוא העיז לתפוס את מקומה. (הבן הזה עם עודף בטחון עצמי, למרות שבפירוש היה לי דחיה אליו כשנולד)
והיא תמיד היתה ביישנית, בתחילה חשבתי שזה יעבור, גם אני הייתי ילדה מאד ביישנית והיום אנשים לא מאמינים לי כשאני מספרת את זה.
ואז נוצר לי סוג של חיכוך רגשי איתה, לדעתי זה בגלל שקשה לי להשלים את האופי שלה, ברור שהיא לא שהיא אשמה בזה וברור לי שזה לא משפר את מצבה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חויד;n5110219:
בעיקרון, כתבת את התשובה!

אגב, הרב יעקובסון באחת משיחותיו אומר שהם תיחקרו פעם את כל הנושרים - מה גרם להם לזה, התשובה המוחצת הייתה: חוסר אהבה/חום/הכלה - מצד ההורים.
לפעמים הורים לא מודעים או לא מתכוונים ופועלים בדפוסים סטנדרטים בלי לחשוב מה מילה יכולה לחולל אצל ילד, לטוב ולמוטב. כנ"ל לחסרי ביטחון - כשיש קרקע יציבה ובטוחה, הילד פורח ומרגיש בטוח.

כמה נכון!!!
ואגב, גם לא אומר - לפעמים זה עובר אח"כ ומשתנה, גם לא כל ילד שהיה או שנראה היה מלא ביטחון עצמי - נשאר כך בבגרות. מניסיון.

• הוסף לסימניות
אמא יהודיה
מעריכה אותך מאד על הרצון שלך לעזור לבת שלך ועל כך שאת חושפת גם קטעים פחות נעימים בשביל זה
ובכל זאת, מציעה לך לפנות לעזרה מקצועית, יש כאן כמה ניקיות שהוכחו כמטפלות או ככאלה שיכולות לשדך לך
לא מציעה לך לנסות ללכת לפי כל הדעות המופיעות פה, הן תפרענה לך והן תפרענה לילדה

אני לא חושבת שהנקודה שציינת היא זו שגורמת לילדה את הסגירות הסביבתית שלה, כי הרי הבעיה הזו הגיעה אחרי הבעיה של הילדה
נסי לפנות לאנשי מקצוע, לא כ"כ בעיה להגיע אליהם היום (אבל מקצועיים באמת) ותראי רק נחת ממנה ומעצמך

• הוסף לסימניות
ממליצה על ייעוץ בשבילך אך ורק בשבילך ולא לילדה, וכאחת שניסתה המון דברים גם טיפול רגשי וCBT ועוד אין ספור כלים ממליצה לך על מודעות עצמית בגישת שפר, בקבוצה או בפרטי אני ממליצה על פרטי כי יועצת טובה יכולה גם לעזור לך בקשר לילדה, (אני הלכתי למישהי מעולה אם תרצי פרטים באישי) אני יודעת שיש הרבה נגד הגישה אבל אני ניסיתי המון דברים ובסופו של דבר זה היה הכלי הכי חזק!

• הוסף לסימניות
באמת כל הכבוד! אמא יהודית, אכפתית ואוהבת! ניק חדש... פתיחת כל הקלפים... מכירה במגבלות שלך אך גם מחפשת פתרונות. מעריכה מאד.
רציתי להוסיף שבהרבה קופות יש היום צוות שנותן הדרכת הורים. (לרוב מדובר בעו"ס שעברו הכשרה ארוכה בתחום ההנחיית הורים- אך בציבור שלנו אסור לאמר עו"ס...) בכללי מדובר על צוות עם הרבה נסיון וידע. שנותן אפשרות לחשוב על הילד וצרכיו תוך מודעות עצמית הורית. לרוב השירות בחינם דרך התפתחות הילד. ממליצה לבדוק את השירות בקופה שלך.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אמא יהודית;n5110166:
הוספתי הוספה מאד חשובה שהתביישתי לרשום בהתחלה
התביישתי מעצמי כמובן, זה משהו שאני יודעת אותו וקשה לי מאד עם זה.

אל תרגישי כל כך רע עם עצמך,

הרבה הורים מרגישים סוג של 'דחיה' מהילד שהכי הרבה דומה להם ומציב להם מראה מול העיניים. בהרבה מהמקרים זה גם קורה עם הילד הבכור.
הילד שמזכיר לנו איך אנחנו היינו כשהיינו בגילו וקשה לנו לחזור לזה. ואנו גם דואגים בשבילו כי הוא צריך להתמודד עם אותה התמודדות שלנו.
(סוג של דחיה מעצמנו, לפני עבודת המידות שעשינו, או לפני שהצלחנו לבנות תדמית שמסתירה טוב טוב את הדברים השליליים שלנו)
בדרך כלל הורים מתנגשים עם הילד שהכי דומה להם למרות שהוא עושה בדיוק את הטעויות שהם עשו.

דבר נוסף, הרב יעקובסון אומר שלמי שקשה לתת אהבה גלויה, להתחיל לתת אותה בתוך כדי שינה ועם הזמן זה קל יותר. מה עוד שבשינה הילד סופג את האהבה שנותנים לו מבלי שינסה לדחות אותה.

בהצלחה!

• הוסף לסימניות
אל תאכלי את עצמך. אני ממש מתחננת.
ב"ה אכפת לך ממנה, נכון? מה זו אהבה אמתית, אם לא הדאגה והאכפתיות הזו?
את האמא הכי טובה ואוהבת ודואגת.
את רוצה בוודאי לתת לזה ביטוי מעשי וקשה לך.
אולי תנסי בכל יום למצוא ולהגיד לה מילה טובה אחת. מילה של הערכה, זה כבר ישנה את המצב.

• הוסף לסימניות

תמיד טוב לפנות לייעוץ מקצועי
קבלי כמה עצות מעשיות, בשביל להתחיל...
ואולי תראי שיפור כבר אחרי זמן מועט.

1. קודם כל תשבי עם עצמך ותחשבי מה דוחה אותך בילדה - אני מניחה שאת כבר יודעת את התשובה, מה הגורם לכך (אולי, אולי.. זה משהו שאת גם היית כזאת, או תכונה שיש למישהו אחר שת לא סובלת..?)
אחרי שיש לך הגדרה - יהיה לך הרבה יותר קל גם מבחינה מעשית וגם רגשית להבין מאיפה נובעת הדחייה.

2. שתדעי שיש המון הורים, אפשר להגזים ולומר ממש כולם שמתמודדים עם הבעיה הזאת עם ילד אחד לפחות אם לא יותר, יש המון שפשוט לא מודעים לזה, וזה יפה שאת מודעת לעצמך.

3. תכלס:

- לקחת את הילדה פעם בשבוע לסיבוב בערב, אחרי שהקטנים הלכו לישון, רק את והיא (אפשר גם לשבת בבית במקום שקט) ופשוט לדבר, מספיק חצי שעה, מומלץ לחשוב מראש ולתכנן מה לדבר ואיזה נושא להעלות, לפעמים אפשרי שיחה חופשית לגמרי.

- אם קשה לך הקרבה הפיזית - תוכלי לכתוב לה פתקים מידי פעם, לשים לה בקלמר או בכל מקום אחר. זה עושה ובונה המון!

- נשיקת לילה/בוקר טוב. גם לגדולים.

- הכי חשוב: להתחיל להחמיא ולשבח את הילדה כל הזמן, על כל מה שרק אפשר, קחי כמה תחומים שהיא טובה בהם, או כל דבר קטן שאפשר תנסי לראות את החיובי ולהחמיא. כמה שזה קשה ככה זה שווה! זה סוג של תחליף דמו לחום פיזי.

תחשבי רגע לעצמך - כשהיא תגדל/תתחתן, איך את רוצה שהיא תתייחס אליך? תשנא את אמא שלה? או תהיה מעורבת במשפחה?
לפעמים תקופות עוברות ודברים משתנים עם הזמן, אבל כדאי לטפל כבר עכשיו, לפני שתתבגר לגמרי.
גיל 11 עדיין ניתן להשפעה.

ולזכור שאלו דיני נפשות... לא כדאי לדחות את העניין.
המון סיעתא דשמיא ובהצלחה!

• הוסף לסימניות
העצות שנכתבו להלן מתאימות גם לבחור בן 17 שמצבו די עונה להגדרות שתוארו כאן??

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: