הילדה שלי חסרת ביטחון עצמי

• הוסף לסימניות
מעלה נקודות בשבילך למחשבה.
(מתנצלת מראש אם ירדתי מידי לעומק...)

ניסית לשבת עם הילדה לשיחה נינוחה על הנושא?
אולי להתחיל משיתוף על כך שגם את היית ביישנית בעבר ואיך הרגשת ומה היה,
לשמוע איך היא רואה את פני הדברים, האם לה הדבר מציק או לא, יש ילדים שאוהבים את הפינה שלהם ולא רוצים שיפריעו להם ויש רוצים מאוד להיכנס למעגלים חברתיים ורק לא יודעים איך.
הפריע לה שחברות שלה לא קראו לה? הפריע לה שלא היה לה אומץ לרדת בלי שיקראו לה?
מה לדעתה חוסם אותה? מה לדעתה יקל עליה?
מתי בעבר ניסתה להתחבר ולא הלך או כן הלך?

על אותו הכיוון הייתי ממליצה לך לדבר עם המורה, היא רואה את הילדה בהשוואה לבנות גילה וכן בסיטואציות שאת לא רואה ויש לה ניסיון רב.
מעניין לשמוע איך המורה מתרשמת וכן לקבל ממנה טיפים, אולי המורה יכולה לסייע לילדה בכיתה, בגיל הזה לעמים אפילו רק החלפת מקומות פשוטה יכולה לעזור.
ההיכרות עם אחת מהחברות הקרובות ביותר שלי נולדה מהיום בו הבת שלידי חסרה והיא עברה לשבת על ידי.

בנוגע לעניין של הלתת חום, קודם כל כל הכבוד לך על הפתיחות והשיתוף, ממש לא מובן מאליו.
אני גם מצטרפת לדעת קודמותיי שכדאי לטפל בזה גם בשבילך וגם בשביל הילדים.
ממליצה לך לנסות כן לפתוח את הנושא עם בעלך, ברור שזה קשה מאוד, אבל הרי הוא רואה את זה מעצמו ויוכל לעזור לך ללבן מאיפה זה בא, לתמוך בך בניסיון לשנות ובמודעות שלו לנסות לתת הוא יותר חום פיזי לילדים.
חוץ מזה, נכון שלתת חום פיזי חשוב מאוד, אבל אם קשה לך אולי בינתיים תנסי במודע להגביר ביטויים אחרים של אהבה- פתקים קטנים של אהבה על הסנדוויץ', זמן איכות, להגיד במפורש אני אוהבת אותך, גאה בך..., לברך את הילדים לפני שבת, לקנות הפתעות קטנות ולומר קניתי לך כי ידעתי שזה ישמח אותך/ כי התחשק לי לפנק אותך/ כי התגעגעתי...
לנסות לקבוע לעצמך שפעם ביום כל ילד מקבל חיבוק/ נשיקה לפני השינה/ לפני יציאה ללימודים וכדו'

מבחינת קבלת החלטות של הילדה,
אולי כדאי לצמצם לה אפשרויות, לתת לה לבחור איזה בגד היא אוהבת מתוך 2-3, ככה יהיה לה יותר קל לבחור,
לומר לה במפורש היום נלך לקניות ואני רוצה שתבחרי מה שאת אוהבת, אני אעזור לך אבל זו בחירה שלך,
בהתחלה זה יהיה לך קשה כי היא רגילה שבסוף את מחליטה בשבילה וכאן בעצם זזת מהמשבצת ושינית את הדינמיקה, אבל עם הזמן היא תתרגל אם באמת תהיי עקבית ולא תיכנעי בסוף להחליט בשבילה או להביע ביקורת על הבחירה שלה.
נסי לתת לה עצמאות ויכולת בחירה בעוד תחומים- בחירה בחוג/ בקניית ממתק לשבת/ בקינוח לשבת/ באוכל לארוחת ערב או להפסקת אוכל וכדו'
נסי לשתף אותה בהתלבטויות שלך, תגידי לה שהיא הבכורה והבת היחידה בבית וחשוב לך לשמוע את דעתה על X.

את כותבת שאת מרגישה ריחוק מהילדה-
ממתי זה התחיל? מה השתנה אז?
מה היה הקשר שלך עם אימך בגיל שלה?
האם עם חברות טובות יש לך קשר קרוב או גם מרוחק כזה?
האם הילדה משתפת אותך בחוויות טובות? בכישלונות? באכזבות? בסתם חוויות שלה מהיומיום?
איך את מגיבה לחוויות שלה? האם את נוטה לשפוט אותה? לבקר? להביע אמפטיה?
האם את משתפת את הילדה בחוויות שליליות וחיוביות שלך? בהתלבטויות? בהתמודדוית שלך כיום וכן מהתמודדויות שלך מהגיל שלה?
האם הילדה מזכירה לך תכונות שאת לא אוהבת אצלך? למשל איך הביטחון העצמי שלך?

המלצות לפיתוח ביטחון עצמי:
- אחריות אישית- לתת לילדה משימה שעליה היא אחראית משהו שהיא אוהבת ותצליח בו ותקבל פידבק חיובי למשל עריכת שולחן שבת יפה עם מפיונים וכו' ואז היא מקבלת מחמאות שבזכותה יש עונג שבת אמיתי ולשבח כמה לא הייתם מסתדרים בלעדיה
- הבעת הערכה על השקעה ומאמץ ולא על תוצאה
- לחפש תחום שהיא חזקה בו מאוד ולפתח אותו אצלה
- שיתוף בקבלת החלטות למשל בקביעת סוג החופשה או התפריט לחג ולקבל רעיונות ממנה
- לתת חיזוקים על דברים שהילדה עושה ביומיום- שימחת אותי היום כש... ראיתי שהבלגת כששימי פגע בך.... קחי משהו טעים כי... לא צריך לחכות לתעודה או למעשה הירואי
- לפתח מודעות והערכה עצמית- למשל אחרי מבחן שהילדה הצליחה בו- האם המבחן היה קל או שידעת את החומר? אולי למדת היטב? האם היית יודעת אם לא היית לומדת היטב?
- למתוח ביקורת על הפעולה השלילית ולא על הילדה בעצמה.
- מחמאות ועידוד אמיתיות בלבד כי מחמאות מוגזמות רק פוגעות בביטחון העצמי

וואו, יצא לי ארוך, מקווה שיועיל לך.

• הוסף לסימניות

קודם כל, מעריכה אותך ביותר, על שימת הלב, על המודעות לרגשות הקשים שאינך מדחיקה ומביטה להם בעיניים, את בדרך למקום טוב בעזרת ה'.

האם רגשות הריחוק נובעים מהאופי הרפה של הילדה? את כאילו לא יכולה לסבול את הביישנות וחוסר הבטחון שהיא משדרת?
אם כן, זה הגיוני שזה קורה דווקא כי היית בעצמך שקטה וביישנית, יתכן ששנאת את עצמך על ביישנותך הרבה עד שהצלחת להשתחרר ממנה ואת רגשות השנאה הללו את חשה כעת מול האופי של הילדה.
במידה ואת מתחברת לכיוון, את צריכה קודם כל להשתחרר מנקיפות המצפון, את אוהבת את הילדה מאוד, את דואגת לה ושבורה מהקושי שלה.
בנפרד יש לך רגשות קשים של דחיה מאופי חלש ורפה. קשה להתגבר עליהם אבל אפשרי בס"ד
את לא אשמה במצב הזה, את אמא מצוינת ובעזרת יעוץ טוב והכוונה תעלו שתיכן על דרך המלך בעזרת ה'
טיפים לאהוב ילד שקצת קשה-
תנסי להיזכר בפוזות ממיסות של הילדה מגילאים קטנים יותר,
תפתחי תמונות ישנות כשהיא תינוקת קטנה
תספרי לה ולכל המשפחה איך ומתי בדיוק נולדה, כמה התענגתם על השיער או על הפולקעס
תביטי עליה הרבה כשהיא ישנה זה פותח את הלב.

לגבי טיפול רגשי לילדים, מכירה כאלה שהקפיצו ילדים קדימה, באיזו עיר את?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חויד;n5110296:
תחשבי רגע לעצמך - כשהיא תגדל/תתחתן, איך את רוצה שהיא תתייחס אליך? תשנא את אמא שלה? או תהיה מעורבת במשפחה?
לפעמים תקופות עוברות ודברים משתנים עם הזמן, אבל כדאי לטפל כבר עכשיו, לפני שתתבגר לגמרי.
גיל 11 עדיין ניתן להשפעה.

ולזכור שאלו דיני נפשות... לא כדאי לדחות את העניין.
המון סיעתא דשמיא ובהצלחה!

לא תמיד זה נכון.
באופן אישי, הקשר הקרוב שלי עם אמא שלי התחיל רק כשהייתי בשנות הסמינר המאוחרות.
והיום הוא קשר קרוב, אוהב והדוק במיוחד.
עד אז הוא היה קשר שמזכיר אולי את מה שמתואר כאן.
רק שאני הייתי הבת, והרגשתי את זה.
אבל אז חוויתי חוויה קשה מאוד, והרגשתי שמי שבאמת דואג לי, אכפת לו ממני הכי בעולם ולא משנה מה יהיה הוא תמיד יהיה איתי - זה אמא שלי.
מאחלת לך שהבת שלך תגלה את זה קודם, ובנסיבות טובות יותר.
אבל אני חושבת שזו ההרגשה שאת צריכה להעניק לה, גם אם לא זה הגורם לבעיה. זה טוב וחשוב לכל דבר בחיים.
ולא - אמא שלי לא חיבקה אותי ונישקה אותי ואמרה לי כמה שהיא אוהבת אותי. זה גם לא היה הגיל המתאים לזה.
אבל היא נתנה לי תחושה שהיא תמיד תמיד תגן עלי, תהיה איתי ואני הכי חשובה לה בעולם.

• הוסף לסימניות
הרב יעקובזון מדבר הרבה על הנושא של חום ואהבה
לדבריו 70 % מחינוך זה "אהבה"
וכאשר יש רגשות של דחיה [אנחנו רק בני אדם...]
לזכור שכל ילד הוא יציר כפיו של הקב"ה,
כי בצלם אלקים עשה את האדם
ואנו כהוריו באנו לעולם בשביל לעזור לו לצמוח, לגדול
[וכבר היה מעשה באב לבן נושר ל"ע, שאמר לאיש חינוך דגול "יש לי 13 ילדים, אז 1 יצא כך... נו...
ענה לו: שוטה שבעולם, כל מטרת ביאתך לעולם היה בשביל הילד הזה, השאר לא צריכים אותך כ"כ...]
נקודה חשובה - לתת אהבה, בפרט לילדים בוגרים, היא לא דווקא נשיקה,
אלא הבעת אכפתיות ודאגה כנה למצבו, טפיחה על השכם, נקוי קל של הבגד שלו,
לומר לו "חשבתי עליך היום" איך עבר עליך היום?
לזכור כשיש לו מבחן וכדו'...
בהצלחה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י i am;n5110327:
לא תמיד זה נכון.
באופן אישי, הקשר הקרוב שלי עם אמא שלי התחיל רק כשהייתי בשנות הסמינר המאוחרות.
והיום הוא קשר קרוב, אוהב והדוק במיוחד.
עד אז הוא היה קשר שמזכיר אולי את מה שמתואר כאן.
רק שאני הייתי הבת, והרגשתי את זה.
אבל אז חוויתי חוויה קשה מאוד, והרגשתי שמי שבאמת דואג לי, אכפת לו ממני הכי בעולם ולא משנה מה יהיה הוא תמיד יהיה איתי - זה אמא שלי.
מאחלת לך שהבת שלך תגלה את זה קודם, ובנסיבות טובות יותר.
אבל אני חושבת שזו ההרגשה שאת צריכה להעניק לה, גם אם לא זה הגורם לבעיה. זה טוב וחשוב לכל דבר בחיים.
ולא - אמא שלי לא חיבקה אותי ונישקה אותי ואמרה לי כמה שהיא אוהבת אותי. זה גם לא היה הגיל המתאים לזה.
אבל היא נתנה לי תחושה שהיא תמיד תמיד תגן עלי, תהיה איתי ואני הכי חשובה לה בעולם.

נכון, אז תראי בדיוק מה כתבתי.
קודם כל, גיל 11 זה עוד ילדה רגע לפני שהיא מתבגרת לגמרי.
שנית, למה ללמוד לאהוב מתוך חוויה קשה, אם אפשר להגיע לזה מצד האמא בדרך סלולה רגועה ובטוחה?
הורים נוטים להגן על ילדיהם בכל מחיר, גם אם הילדים לא תמיד קולטים את זה. (לא מדברת על הפרעות אישיות גבוליות, כן ;))

• הוסף לסימניות
השתתפתי בהרצאה של הרבנית צביה טוקצינסקי תחי' ההרצאה תיארה בדיוק את מה שאת מספרת ואפילו יותר
יש לה שיטה מדהימה עם תרגול מעשי ופרקטי מאוד יעיל , ממליצה בחום לנסות להתחיל עם זה ולא עם טיפול רגשי ,

בגיל הזה טיפול רגשי יכול לפעמים לתת לילדה סטיגמה על עצמה ,

וזו ששאלה על בחור בן 17 - השיטה הזו יעילה מאוד אפילו על בעל והורים

בהצלחה!

• הוסף לסימניות
הערה חשובה,
צריך להבחין בין ביישנות לחוסר ביטחון עצמי.
ילד יכול להיות ביישן וטוב לו עם עצמו
או ההפך מביישן אבל חסר ביטחון עצמי.
אין צורך להכריח ילד ביישן להיות משהו שהוא לא
אבל כן ללמד אותו לאהוב את עצמו להעריך את היכולות שלו
וגם את הביישנות שלו.

• הוסף לסימניות
אמא יהודית, קראתי עכשיו את התוספת, ואם כך הם פני הדברים, את בדרך פתרון בעזרת ה'. ואגב, כמו שכבר כתבו לך כאן, זה דבר מאד אופייני עם בכורים
והמודעות היא אם כל הפתרונות!
דעי שמחכה לך כעת עבודה לא קלה ולא פשוטה, הרבה הרבה עבודה פנימית על עצמך, על המחשבות שלך כלפי הילדה, על הטבע שלך, על הפעולות שאת עושה או לא עושה כלפיה. בתחילה זה יהיה קשה מפרך, אולי מעושה, את תרגישי לא טבעית, ואפילו שקרנית כלפי עצמך. גילויי חיבה וקרבה שלא הורגלנו בהם יכולים לגרום ממש ליסורי נפש. אבל לאט לאט זה קורה. תרגישי איך משהו בתוכך נפתח, ובאמת. וגם תראי נפלאות אצל ביתך.
ובסופה של הדרך ממתין לך אוצר גדול, ואני לא מתכוונת רק לשינוי שיחול בעזרת ה' בילדה, אלא בך. את תרגישי צומחת מהניסיון הזה בצורה שלא הרגשת אף פעם קודם לכן.
חזקי ואמצי!

בנוסף יש לי בשבילך שאלת מפתח שלי מאד עוזרת בכל מיני צמתים בחיי ובפרט בחינוך הילדים.
מה התפקיד שלי בעולם? למה ה' שם אותי כאן עם האנשים האלה ובסיטואציות האלה?
ואת הוכחת את עצמך ככנה ומודעת, כך שאני מניחה שגם לשאלות האלה תוכלי לענות בכנות, בצורה שתוביל אותך לפתרון.

מלבד ההמלצה שכתבתי לך באישי, אני בהחלט מצטרפת להמלצה על הגב' טיקוצ'ינסקי, שמעתי נפלאות עליה ועל גישתה.

• הוסף לסימניות
אני לא יודעת אם תבחרי ללכת לטיפול או לא, (ממליצה שכן, אבל רק אם תרגישי שזה מתאים לך ושהמטפלת אמפתית אלייך ולא מאשימה או פוגענית).
דבר אחד אני רוצה שיהיה לך מאד ברור - אל תאשימי את עצמך.
להרבה הורים יש רגשות דחייה או חוסר אמפתיה לילד בפרט אם הוא מאתגר /מפר ציפיות סדרתי (זה קורה בפרט עם בכורים) או סתם משקף תכונות שהם נלחמו בהם כל השנים. וכשהם מקבלים את האומץ לספר על זה הם מקבלים תגובות בנוסח "את/ה רואה? בגלל זה הילד/ה שלך כז/את". "לכן הבעיות הרגשיות שלו/ה".
זה שאת מודעת לקושי שלך מול הילדה, זה צעד גדול מאד. (וכל אמא הייתה מרגישה קושי, מבוכה ובושה לשבת בארוע משפחתי עם ילדה שנצמדת אליה ומתנהגת כמו בת שלוש וחצי). אני מבינה לגמרי שהדחייה שאת חשה הגיעה בעקבות ההתנהגות שלה ולא קודם.
בשלב הזה כדאי לך לקחת מחוות קטנות שיעזרו לך מול הילדה (ל-א להסתער עליה לפתע פתאום בחיבוקים ונשיקות!), אם יש זמנים שהיא נינוחה ונחמדה בהם, לשבת איתה אז. להביט בה. לחשוב עליה ועל הטוב שבה ופחות להתעסק במקומות שהיא מטרידה אותך בהם (אל תדחפי אותה לפעילות חברתית, זה מתסכל אותך לראות את התגובה שלה יותר ממה שזה מתסכל אותה). בשלב הראשון תבני בתוכך את האהבה שלך - אליה בלי קשר למצבה החברתי ולהתנהגותה בקהל, אולי אפילו תנסי להמנע מלהגיע איתה למקומות ציבוריים בהם ההתנהגות שלה הופכת לחסרת ביטחון ומקשה עלייך.
וכמובן- הרבה תפילות.

• הוסף לסימניות
יש דבר נוסף ששמעתי הרבה מחיים ולדר,
שלהעצים זה לקחת משהו שהילדה הזו טובה בו,
תחום שבו יש לה נקודת פתיחה טובה יותר(אפיה , ריקוד , שירה, ציור, התעמלות וכו'...)
או למקהלה (הוא ממליץ על מקהלה כי הוא ראה שזה מצמיח פלאים- כמובן רק אם יש לה גישה לזה).
זה מעצים ומחזק ביטחון עצמי.

ואני שקיימה את העצה הזו- וכאחת שחוותה בעצמה משהו כזה בנערות והצמחה דרך חוג (בלי פרוט)
יכולה רק לאשר ולהמליץ.

• הוסף לסימניות
ללכת עם הילדה לאחד מהטיפולים שציינו כאן
או הנחיית הורים

• הוסף לסימניות
יתכן והבת שלך מפחדת, העולם גדול מידי בשבילה ומלחיץ,
ולכן בחוץ היא מעדיפה להיות לידך שם היא מוצאת ביטחון.
היתה לי בת שהיתה נדבקת אלי בחוץ - לקחתי אותה לטיפול רגשי כשהיא היתה בת 4, ואחרי תקופה פשוט לא היכרתי את הילדה, היום היא מובילה בקבוצה.
את מצידך חייבת להיות שם בשבילה ולתת לה כמה שיותר ביטחון.. אבל את חייבת קודם כל להאמין בה ובמעלות שלה.
תקחי דף ותכתבי את כל המעלות שאת רואה בה. מה כן חיובי בה.
ואת הנקודות החזקות לפתח בה.
בכל יום תאמרי לה כמה פעמים איך שאת מאמינה בה לפי הנקודות שרשמת..
לדוגמא.. אני כ"כ שמחה שסידרת את החדר.. זה מראה לי שאת אחראית ואפשר לסמוך עליך וכו וכו'.
ובמקביל תבררי על מטפלת רגשית טובה להעצים אותה.
ס"ד והצלחות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אמא יהודית;n5110813:
אפשר לקבל טלפון של הרבנית טוקוצינסקי?

אולי אפשר להגיע אליה דרך אירגון איל"ה או דרך ההשתלמויות של סמינר החדש/ מעלות היא מוסרת שם סדרות בנושא

• הוסף לסימניות
יש היום חוגים ייעודיים לילדים עם בעיות חברתיות כמו חוסר בטחון עצמי. אם את ירושלמית יש לי מקום מצויין להפנות אותך, אני שלחתי לשם את הבן שלי, הוא היה מאוד פגיע וכל שטות היה מתחיל לבכות. שלחתי אותו לחוג כזה וזה שינה אותו פלאים. לפעמים אפשר לחסוך אבחונים וייעוץ בדרכים אחרות. פרט לכך יש פעם בחודש בערך מפגש הכוונה לאמהות של ילדי החוג, מין פורום פתוח לשאלות שיש להן ובסוף המפגש היה הרצאה לשני ההורים עם מחנך גדול ג"כ מעין פורום פתוח.
קוראים לזה מת"ת ויש להם חוגים גם לבנות, אם תרצי אבדוק לך מספר טלפון.

• הוסף לסימניות
אני מוסיפה כאן שורה שאני מאד מתביישת לכתוב אותה, אבל האנונימיות עוזרת לי, במשך השנים כנראה כתוצאה מהאופי שלה שקשה לי להכיל אותו נוצר לי סוג של ריחוק מהילדה, אפילו דחיה, זה משהו שאני מתביישת לספר אפילו לבעלי.
כמו כן יש לי בעיה לתת חיבוקים ונשיקות לילדים הגדולים שלי, היא לא מקבלת ממני מספיק חום ויחס חם, אני יודעת את זה ועדיין יש משהו לא מוסבר שמונע ממני לתת את זה.

הי אמא יהודית יקרה!
המודעות שלך והיכולת שלך לומר ולהיות כנה בזה שאת בעצם לא מתחברת אליה, והיא דוחה אותה במובן מסויים דווקא היא זו שיכולה לסייע לך!!!
כאמור אני עוד לא פסיכולוגית קלינית (בדרך...) והשורות האלו תפסו אותי!
כמובן שטיפול רגשי יעיל וטוב עם הדרכת הורים יקדם אותה ויברר למה ואיך בדיוק זה קורה לה התיאור שאת מתארת,
אבל...יש כאן סוד שיכול לתת לך המון,
תחשבי עם עצמך: כשאת היית ילדה, היית דומה לה? יש בך את התכונות האלו? משהו בה דוחה אותך כי ייתכן וזו את בעצם...
מעגל כזה חייב להפסק, את אמא שלה וכפי שנשמע היא ביתך היחידה, את רוצה שהיא תגלם אותך (כמו כל אמא נורמלית...שבתוך תוכה מחפשת את הדמיון בינה לבין בנותיה תהליך טבעי ביותר כשהוא לא מגיע למקום פתולוגי כמו זה - שאת בעצם פתחת דחייה כלפיה...כי הציפייה שלך ממנה לא מתגשמת.
אז קודם כל תפרידי - היא זו היא ואת זו את, מצד שני המודעות המיוחדת שיש לך נצלי אותה ותחשבי האם באמת המקום שלך כלפיה הוא לא משהו שיש בך.
תאפשרי לה להיות מי שהיא - וזה יביא לצמיחה ופריחה שלה
מן הסתם השורות כאן לא מאורגנות ולא כל קורא יצליח להבין אבל את בטוח כן...
שלך
ברכי
אני אישית ממליצה על ד"ר רונית לזר עו"ס קלינית מצויינת! קליניקות באלעד בני ברק ובית שמש
היא מרצה במכוני בית יעקב - בהשתלמויות בירושלים
ד"ר רונית לזר, עו"ס קלינית. מטפלת פסיכואנליטית במבוגרים, נוער וילדים. <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי> או לנייד 052-6346334
אני מאמינה במקצועיות ולא בכל אחת שקבלה תעודה - עם כל הכבוד-

• הוסף לסימניות
מבלי קשר עדין לכל עניני הטיפול המקצועיים, שכמובן נראים פה חשובים ונחוצים, כמה עצות מניסיון חינוכי בתחום:
זה בהחלט מעורר נקודה למחשבה כאשר לילדה אין דעה משל עצמה וכו.
זה אחד הדברים הכי מסוכנים בחברה של היום. כדאי מאד להשקיע בענין הזה.
אפשר לשחק משחקים עם קלפים ששדורשים להגיד איך הרגשת ומה מזכיר לך וכו, קלפים שמפתחים שיחה וכו.
(ולא לשתף במשחק הנ"ל את הילד הכריזמטי שאולי גורם לה להעצים את תחושת חוסר הביטחון העצמי.)
כמו כן, זה הזמן הקריטי לקשור קשר טוב עם הילדה, אפשר להפעיל אותה בהכנת עוגה, כדורי שוקולד ולא לחסוך במחמאות.
המחמאות חייבות להתיחס למה שהילדה עשתה ולאופן בו עשתה ולאישיותה שבאה לידי ביטוי בפעולה.
כמו כן סיפור טיפולי גם יעיל מאד, לפני השינה לשבת ולספר לילדה ולשמוע את דעתה וכו.
וכבר מעכשיו להשקיע וכן להתאמץ לחבק וכו את הילדה, כי אח"כ יווצר נתק וזה יראה מאד מוזר ככל שהיא תגדל.
לגבי הנושא של החסמים לאהוב את הילדה, זה דורש מהאם מחשבה עמוקה עם עצמה, להבין מאיפה הדבר נובע.
להחדיר לך היטב לראש שזו הילדה שבורא עולם בחר לתת לך, כי את בכלים שלך יכולה לפתח ולהעצים אותה.
תפחיתי את הציפיות שהחברה תעריך אותך לפי ההתנהגות הלא כריזמתית של בתך.
תשקיעי בה כל שאת יכולה כדי לפתח אותה מבחינה רגשית וחברתית.
יתכן שהדחיה היחסית מופעלת מנקודת הכאב שאת חשת באותו זמן, או שחשבת שחשת באותו זמן, או אפילו מפחד סמוי בענין.
כדאי להזמין למשל חברה כאשר יש פעילות שמרכזת את בתך וחברתה כמו הכנת כדורי שוקולד וכו, ולא, לאט סביב זה תתפתח שיחה.

• הוסף לסימניות
אמא יקרה, אני רוצה להעמיד בספק את הרעיון שבגלל ההרגשה שלך כלפי בתך, הילדה מתנהגת באופן מאתגר. ישנם מחקרים שמראים כי התהליך הוא הפוך. לעיתים ילד מגלה קווי אופי מאתגרים או רוכש התנהגויות מאתגרות בגיל צעיר, דבר שמשפיע על דפוסי ההתקשרות של ההורה עם הילד וגורם להורה להפגין ריחוק, גוננות יתר או כל דפוס חריג אחר שיש לו השלכות הדדיות על הילד ובחזרה על ההורה. לא נראה שרגשות אשמה ועצות בסגנון - היא מתנהגת ככה כי את מרגישה כלפיה ככה - יועילו. אני גם מהממליצות ללכת בצורה מסודרת לקופ"ח שם אפשר לבקש טיפול רגשי מפסיכולוגית, עו"ס קלינית או מטפלת באומנויות. טיפול מקצועי כולל גם הדרכת הורים. הפניה לקופ"ח גם תוזיל לך מאוד את העלויות וגם תנגיש לך מטפלים מקצועיים עם ניסיון, ולא כאלו שתתקשי לדעת מה רמת המקצועיות שלהם. בהצלחה והרבה נחת!

• הוסף לסימניות
קודם כל כל הכבוד על השיתוף הגלוי! זה ממש לא פשוט ולא מובן מאליו. ונשמע שבאמת אכפת לך ואת הכי רוצה לעזור לבת שלך.
ממליצה לך בחום על טיפול רגשי, ו\או על הדרכת הורים.
זה מחולל פלאים.
טוב שאת פונה בזמן הזה, זה גיל חשוב, שינוי ועזרה בגיל הזה יכול לתת לה כלים וביטחון לכל החיים.
ושוב- כל הכבוד על השיתוף :)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: