דרוש מידע "הנחיית הורים" עם הגב' חדוה וסלי

אני מסרבת להכנס לדיון הדתי כי הוא לא הנושא כאן.
בגדול - אם יש ילד שהקושי שלו מתנגש בחובה הלכתית, זה דבר שדורש בירור מעמיק מול רב שמכיר את התחום.
לא באתי בקטע הלכתי. אלא רק להראות שאיפה שבטוח לנו שאי אפשר לעגל פינות פתאום הילד מסוגל.

קודם כל הבה נפריד בין להתקיים - שורדנות.
לבין להתרגל להתנהגות אנושית - השתלבות בחברה.
להתחנך למצוות - יהדות. (ומטרה עליונה)

לשום קיום די בידע על טיפול עצמי, התגוננות, ושמירה מסכנות.

לשמוע בקול מבוגרים - יכול להתחלק לחלקים חשובים מאד ולחלקים לא חשובים בכלל.
לנקות את הלכלוך שלו - זה כדאי שהוא ילמד אבל הרבה פחות חיוני למשל מדברים אחרים.
להיות מחוייב לחוקים - זה כמו שפירטת בעצמך כוללני, אלא יותר מדויק לומר יכולת עמידה בגבולות מסוימים.

האשכול כאן לא עוסק בילדי קש"ר עצות וטיפים לגידולם וחינוכם. (אולי כדאי לפתוח כזה אשכול)
אלא הנחיית הורים בגישה המטרתית ע"י גב' וואסלי.
לכן, חבל להרחיב בנושא. ודי בכך שאמהות יקרות יכירו בכך שיש גורמים שלא פעם מקשים על הילדים שלנו, והכרה שלנו כהורים בגורמים לא מונעת בחירה חופשית של הילד, אלא מאפשרת לנו להגיע לחינוך בדרך המדויקת של הילד "על פי דרכו" כך שבע"ה החינוך יהיה כזה שישא פירות לנצח.
גם אם הוא לא ישמע בקולנו מיד, והתיק שלו יהיה זרוק על הרצפה מפעם לפעם.
כל מילה!
אבל להגיד מראש- ילדי קש"ר לא מסוגלים לסדר חדר! (אם כן אז כנראה אין להם קש"ר)
ילדי קש"ר לא מסוגלים לסיים מטלות!
זה נורא בעיני
לוותר על הילד מראש?

בלת"ק
יש אופנה ללכת להדרכת הורים.
אני חושבת שהורה שאוהב את הילד שלו, ומביע לו אהבה ואמון ביכולות שלו - מצליח גם בחינוך.
נראה לי מגוחך לשבת ולנתח התנהגות של ילד, מטרות ומניעים כשהוא באמצע הפגנה...
ההתייחסות הפשוטה האוהבת, והגבולות הברורים עובדים טוב יותר.
בדורנו בגלל שהקשר הבין דורי לא איתן כמו פעם ויש השפעות קשות שלא היו פעם (טכנולוגיה למשל)
כדאי מאד ללכת להנחיית הורים מוסמכת ומאוזנת למי שמרגיש נבוך בחינוך הילדים
וחבל לרפות ידי הורים שעושים דרך כדי להסכים להתייעץ.
למילים אלו עלולות להיות השלכות מזיקות על הורים שכן צריכים להיעזר לא בגלל האופנה אלא בגלל המצב.
מתלבטים אם כן או לא.
אין מה להשוות את ההורות היום לפעם בשום פרמטר. זו תורה ולימוד היא צריכה.
גם הורה שמאד אוהב את הילד, באמת, זקוק להכוונה וחבל שלא יקבל אותה.
לא מנתחים את התנהגות של ילד בשעת מעשה אלא מקבלים כלים על סמך תופעות/התנהגויות שונות
לגבי הגבולות מזדהה איתך לחלוטין
והרבה ממתנגדי חדוה וסלי פשוט מתקשים להציב גבולות ברורים לענ"ד, מרגישים "רעים" לומר לא,
או כי גדלו כך או כי קבלו יותר מידי "לא"

אם אני מאמינה ביכולות של הילד שלי ושהוא יכול להגיע גבוה מאד אני חושבת שהוא באמת יגיע הרבה יותר מאשר ילד לאמא שחושבת שהוא "לא יכול".
אוי ואבוי אם אני אוותר לבת שלי כי יש לה בעיה ב"תפקודים ניהוליים" איך היא תנהל בית בעז"ה? מהר מאד זה יגיע לרווחה... לא חסר כאלו בתים.

השאלה מה המטרה ומה האמצעי.
ועל מה שווה לריב.
הכוחות של ההורים, כל הורים, הם מוגבלים.
וייתכן בהחלט ששווה להתמקד בילדה שמחה ומאושרת עם בטחון עצמי שמצליחה בלימודים והחדר שלה מבולגן, מאשר לריב איתה באובססיה על סידור החדר.

ילדה כזו תוכל לגדול למבוגרת יצרנית ועצמאית, שמחה ובטוחה בעצמה, שלוקחת עזרה בנקיון פעמיים בשבוע, ועזרה בכביסות וגיהוץ פעמיים נוספות. ואולי בעלה יהיה זה שישטוף כלים. יכול להיות שיהיה שווה לו, אשה יצירתית וכיפית שיושבת עם ילדיו ומשחקת איתם בסבלנות, כשהוא מסייע בינתיים בתחזוק הבית.

(הפחדות הן דבר מיותר. באותה מידה אפשר לאיים מהצד השני של הדיון, ש'ילדה שההורים שלה רבים איתה באובססיה על סידור החדר, תגיע מהר מאוד לנשירה כי היא תשנא אותם ותרגיש מושפלת ודחויה'. )

מרחבית, הרחבת את דברי..
השאלה מה עושות אימהות אחרי קורסים כאלו...
שוב, לא מכירה את גב' וסילי.
כמדומני שבשפר, יש כאלה שלומדות להתעלם מהילד, שזה גרוע ומזיק ביותר לנפש ולחינוך. והם משוכנעות שזה בסדר, כי הם לא ממעלמות כביכול ממנו אלא רק מ... השלימי את החסר.
הן לא מודעות לכך, שבחווייה של הילד - הן מתעלמות ממנו לגמרי. נעלמות כל פעם כשיש לו כביכול דרך לא נכונה למטרת השייכות.
ושתסלחנה לי, אמהות שאני ראיתי, לא רק הילד חווה שהן מתעלמות ממנו. גם כל מי שרואה את זה מבחוץ. וממש לא משנה ההתפלספויות והחילוקים. להתעלם מהילד בכל אותם זמנים, זה להתעלם ממנו עצמו. במובן הכי פשוט.

נערך לאחרונה ב:
תמיד משעשע אותי הערבוב של אדלר, עם הרב וולבה שהתנגד נחרצות לשיטה האדלריאנית (זריעה ובניין בחינוך)
התוצאות האדלריאניות פחות משעשעות

כל מילה!
אבל להגיד מראש- ילדי קש"ר לא מסוגלים לסדר חדר! (אם כן אז כנראה אין להם קש"ר)
ילדי קש"ר לא מסוגלים לסיים מטלות!
זה נורא בעיני
לוותר על הילד מראש?

מי וויתר על הילד?

הם, במצבם הנוכחי, לא מסוגלים לסדר.

צריך לבדוק מה אפשר לעשות כדי לקדם אותם. למשל - ריטלין. למשל - אימוני התנהגות בליווי מקצועי. למשל - ריפוי בעיסוק עם דגש על תפקודים ניהוליים.
ילד כזה שיטופל היטב, בליווי אנשי מקצוע, יוכל בהמשך גם ללמוד לסדר חדר. אבל זה לא יקרה עם אמא נחרצת שמכריחה אותו לסדר, ללא כל טיפול ועזרה, כי 'הוא מסוגל'.

אני פשוט לא מבינה איך אפשר להגיד או להרגיש שילד שהוא "לא מסוגל" ולחשוב שבכך אנחנו עוזרים לו.
אם מישהו אינו נכה ממש. למרות שכבר שמענו מקרים שרופאים אמרו לבן אדם שהוא לא יוכל להתגבר על נכותו אבל בכח הרצון הצליח מעל ומעבר.
אם אני מאמינה ביכולות של הילד שלי ושהוא יכול להגיע גבוה מאד אני חושבת שהוא באמת יגיע הרבה יותר מאשר ילד לאמא שחושבת שהוא "לא יכול".
אוי ואבוי אם אני אוותר לבת שלי כי יש לה בעיה ב"תפקודים ניהוליים" איך היא תנהל בית בעז"ה? מהר מאד זה יגיע לרווחה... לא חסר כאלו בתים.

כאמא שמאמינה מאד ביכולות של הילדים שלה וביכולות אנושיות בכלל.
יש הבדל בין לתת לילד כלים ולדבר בשפה שלו.
לבין לדרוש מנו הישגים שאולי הוא אכן יגיע אליהם אבל המחירים שידרשו עבור כך יהיו יקרים יותר מידי.

לפעמים הגישה המטרתית אכן מוכיחה הישגים, וזאת נקודת החוזק שלה. אחרת היא לא היתה פופולרית כ"כ.
אך לא פעם המחיר נגבה בטווח הארוך.

סמכות, אמון בילד, גבולות, עצמה הורית, כל אלו אינם ערכים בלעדיים לה. אפשר בהחלט להעצים את הילדים ולהביא אותם ליכולות. גם בגישות אחרות רכות יותר. שמכירות גם בצדדים חלשים של הילדים. ובגורמים שונים שמקשים על הילדים ודורשים מאיתנו ההורים עוד קצת תיווך, עוד קצת חתיכות הורות, ועוד קצת סבלנות ואורך רוח.

השאלה מה עושות אימהות אחרי קורסים כאלו...
שוב, לא מכירה את גב' וסילי.
כמדומני שבשפר, יש כאלה שלומדות להתעלם מהילד, שזה גרוע ומזיק ביותר לנפש ולחינוך. והם משוכנעות שזה בסדר, כי הם לא ממעלמות כביכול ממנו אלא רק מ... השלימי את החסר.
הן לא מודעות לכך, שבחווייה של הילד - הן מתעלמות ממנו לגמרי. נעלמות כל פעם כשיש לו כביכול דרך לא נכונה למטרת השייכות.
ושתסלחנה לי, אמהות שאני ראיתי, לא רק הילד חווה שהן מתעלמות ממנו. גם כל מי שרואה את זה מבחוץ. וממש לא משנה ההתפלספויות והחילוקים. להתעלם מהילד בכל אותם זמנים, זה להתעלם. במובן הכי פשוט.
נכון
מי שיודעת לעשות הפרדה בין התעלמות מהילד עצמו לבין להתעלם מדברים מרגיזים וכד' שעושה תצליח.
מי שלא עושה את ההפרדה עדיף שתקח מהגישה דברים אחרים כמו העצמה וכד'
או שלא תקח בכלל.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
כאמא שמאמינה מאד ביכולות של הילדים שלה וביכולות אנושיות בכלל.
יש הבדל בין לתת לילד כלים ולדבר בשפה שלו.
לבין לדרוש מנו הישגים שאולי הוא אכן יגיע אליהם אבל המחירים שידרשו עבור כך יהיו יקרים יותר מידי.

לפעמים הגישה המטרתית אכן מוכיחה הישגים, וזאת נקודת החוזק שלה. אחרת היא לא היתה פופולרית כ"כ.
אך לא פעם המחיר נגבה בטווח הארוך.

סמכות, אמון בילד, גבולות, עצמה הורית, כל אלו אינם ערכים בלעדיים לה. אפשר בהחלט להעצים את הילדים ולהביא אותם ליכולות. גם בגישות אחרות רכות יותר. שמכירות גם בצדדים חלשים של הילדים. ובגורמים שונים שמקשים על הילדים ודורשים מאיתנו ההורים עוד קצת תיווך, עוד קצת חתיכות הורות, ועוד קצת סבלנות ואורך רוח.
גישת חדוה וסלי תומכת במה שכתבת.
ולא מתיימרת שמחדשת משהו אלא אוספת כלים בהתאמה לדור שלנו ע"פ המקורות.

והרבה ממתנגדי חדוה וסלי פשוט מתקשים להציב גבולות ברורים לענ"ד, מרגישים "רעים" לומר לא,
או כי גדלו כך או כי קבלו יותר מידי "לא"

אמממ, אולי פשוט מתנגדים לשיטה?
לא יכול להיות כזה דבר?

מי וויתר על הילד?

הם, במצבם הנוכחי, לא מסוגלים לסדר.

צריך לבדוק מה אפשר לעשות כדי לקדם אותם. למשל - ריטלין. למשל - אימוני התנהגות בליווי מקצועי. למשל - ריפוי בעיסוק עם דגש על תפקודים ניהוליים.
ילד כזה שיטופל היטב, בליווי אנשי מקצוע, יוכל בהמשך גם ללמוד לסדר חדר. אבל זה לא יקרה עם אמא נחרצת שמכריחה אותו לסדר, ללא כל טיפול ועזרה, כי 'הוא מסוגל'.
כנראה שכל הויכוח היה מיותר..
לא התכוונתי להכריח ילד לסדר. ברור שעם טיפול- אימון התנהגות או ריפוי בעיסוק וכו' כמו שציינת. או כל דבר אחר שיוכל לעזור לילד.
אני הבנתי שהכוונה של "לא מסוגל" זה "לא מסוגל" כי ילד נכה שאליו השווית גם אחרי אימון או טיפולים שונים לא יהיה מסוגל ללכת.
אבל ילד שמסוגל אחרי שלומדים איך לעבוד איתו. זה לא נקרא שהוא לא מסוגל- עובדה שהוא מסוגל!!

אבל ילד שמסוגל אחרי שלומדים איך לעבוד איתו. זה לא נקרא שהוא לא מסוגל- עובדה שהוא מסוגל!!
אבל אם עובדים איתו בצורה שלא מתאימה לו, הוא ימשיך להיות לא מסוגל ובאמת לא יהיה מסוגל.

מעניין: יש כאן מישהי שלמדה אצל חדוה וסלי את הקורס במלואו
התחברה לרעיון
יישמה את הדברים בלי למחוק את רגשותיה
התייעצה איתה לכל אורך הדרך הלא קלה
ומצאה עצמה נפגעת במובן כלשהו מהגישה?
הדגשה: בטווח הארוך. אפילו 10 שנים
כי לא רואים מיד הצלחות/נזקים.

אמממ, אולי פשוט מתנגדים לשיטה?
לא יכול להיות כזה דבר?
בהחלט לא כולם מסכימים
אך בכנות: האם ההתנגדות באה מקושי לעשות סויטש בהפרדה מחוויות הילדות שלי
או מקושי אוביקטיבי/חוסר הסכמה ניטרלי, בלי אמוציות.

בהחלט לא כולם מסכימים
זה מזכיר לי איך בדיונים על החופש הגדול כל מי שהיתה בעד קיצורו הואשמה על ידי אי מי בחוויות קשות מבית הספר...
יש לאנשים שכל והם בוחרים להשתמש בו. בכלי של חשיבה ביקורתית.
יש שיהיו בעד השיטה ויש שיתנגדו לה ולשניהם יש נימוקים מושכלים. לא יתכן שרק המתנגדים הם אמוציונלים.

בהחלט לא כולם מסכימים
דווקא את אלו שמתנגדים לשיטה בגלל חוויות ילדות שלהם, אני הכי יכולה להבין. :)

כנראה שכל הויכוח היה מיותר..
לא התכוונתי להכריח ילד לסדר. ברור שעם טיפול- אימון התנהגות או ריפוי בעיסוק וכו' כמו שציינת. או כל דבר אחר שיוכל לעזור לילד.
אני הבנתי שהכוונה של "לא מסוגל" זה "לא מסוגל" כי ילד נכה שאליו השווית גם אחרי אימון או טיפולים שונים לא יהיה מסוגל ללכת.

גם אצל ילדים נכים, לפעמים אפשר למתוח את גבולות היכולת. השאלה כמה מאמצים צריך בשביל זה, והאם הם שווים. האם הליכה מקרטעת של כמה צעדים בודדים, שווה כדי לשלם עליה מאות אלפי דולרים במצטבר + שנים ארוכות שבהם להורים אין חיים חוץ מההשקעה בילד, או שעדיף שהוא ילך עם הליכון/קביים, וישקיע את זמנו (וכספם של הוריו) במיליון דברים אחרים שהוא יכול לעשות בקלות ויעזרו לו בחיים הרבה יותר.

ולגבי האימוני התנהגות וריפוי בעיסוק, הנה הגענו לנקודת הויכוח. הוא לא מיותר בכלל:
האם בשיטות הנחית ההורים המדוברות, מנחים את ההורה לגשת קודם כל לאבחון - אחר כך לטיפול - אחר כך לריפוי בעיסוק/ניתוח התנהגות וכולי, ורק אז להתחיל עם הדרישות והמטרתיות?!

או שההנחיה היא ש"כל ילד מסוגל לסדר את חדרו, ואם לא ילך בנחרצות, ילך בעוד יותר נחרצות"?

זה מזכיר לי איך בדיונים על החופש הגדול כל מי שהיתה בעד קיצורו הואשמה על ידי אי מי בחוויות קשות מבית הספר...
יש לאנשים שכל והם בוחרים להשתמש בו. בכלי של חשיבה ביקורתית.
יש שיהיו בעד השיטה ויש שיתנגדו לה ולשניהם יש נימוקים מושכלים. לא יתכן שרק המתנגדים הם אמוציונלים.
ברור, אל תקחי את זה לקיצוניות השניה...
רק שנראה לי שרבים האמוציונאליים בעניין זה על פני החולקים נטו. עייני באשכול המתארך...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה