העומדים מאחורי הקמפיין של פרוש

• הוסף לסימניות
כך הצליח משרד פרסום תל אביבי ומרוחק להפוך את המועמד לראשות עיריית י-ם, מאיר פרוש, מחרדי קיצוני ומרתיע לטוב-טוב הגמד שמשגע את החילונים

אליק מרגלית | 2/11/2008 17:20
article_toolbar_suitcase.gif
article_toolbar_write.gif
article_toolbar_send.gif

המעלית במגדל הגבוה ביותר במזרח התיכון, הממוקם בגבול רמת גן ותל אביב, זינקה במהירות מאיימת לקומה ה~49. ביציאה ממנה הובילו אותי מסדרונות מנוכרים ומתועשים לדלת זכוכית כבדה ומבהיקה, שחצצה ביני לבין לבה המפמפם של חברת הייעוץ האסטרטגי "ספין".

066.jpg

ח''כ מאיר פרוש צילום: שימי נכטיילר

העושר ניכר בכל פינה, כיאה ליועצים אסטרטגיים שעשו הון מקמפיינים מוצלחים. העיצוב חדשני על גבול האקסטרווגנטי ומשופע במיטב האקססוריז שמשרד יכול לאחל לעצמו. רחוק שנות אור, ולא 60 ק"מ בלבד, מירושלים המתחרדת והצנועה.
אולם ריחוק זה הוא כאין וכאפס לעומת המרחק העצום הקיים בין בעלי החברה, יובל פורת, לאדם שהוא מריץ לראשות העירייה, ח"כ מאיר פרוש.
חברת "ספין" היא זו שאמונה, כאמור, על הקמפיין הייחודי של פרוש, אותו קמפיין ששינה את חוקי המשחק ברמה המקומית ואף הארצית, גם אם לרבים בעיר האיור של פרוש גורם לגיחוך קל, ובטח שלא לתמיכה בו.
פורת (33), איש שמאל לשעבר השייך לאותו מיליה שבו נהנה פרוש לחבוט מעת לעת, הוא האיש שאמור להמליך את חבר הכנסת, שהיה עד לפני חודש מועמד חסר סיכוי בסקרים, על נתיניו הירושלמים.
הדיסוננס המובהק בין חברת האסטרטגיה התל אביבית לפרוש מרתק את עולם הפרסום ואת הביצה הפוליטית המקומית. בינתיים החיבור עובד, אפילו טוב מאוד. פרוש, שהחל את הקמפיין כברווזון המכוער במקרה הטוב או כברווז צולע במקרה הרע, נוסק בזמן האחרון בסקרים.
ברקת, שנהנה לפני כמה חודשים מיתרון
מבטיח ביותר של 24 אחוז, נאלץ בשבועות האחרונים להציץ במראה, שם מתגלה זקנו של פרוש, קרוב הרבה יותר ממה שנדמה היה למועמד החילוני. ככה זה עם מראות.
גם אם פרוש לא יצליח במשימתו להכריז על הקמת שושלת הפרושים בעיר, מדובר עדיין באחד הקמפיינים המבריקים והחשובים שנעשו בשנים האחרונות. בראיון עם אבי הרעיון של הקמפיין האינטרנטי המאויר של פרוש, מגלה פורת כיצד הצליח להפוך את המועמד שישב על משבצת החרדי הגרוטסקי והמאיים לסנטה קלאוס חביב – וכשר, כמובן.
הוא משלנו
שלטון החרדים בעיר, שנראה לפני כחמש שנים כהתגשמות הסיוט החילוני, הוצנע כבר מתחילת הקדנציה של אורי לופוליאנסקי.

858.jpg

ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי צילום: פלאש 90

ראש העירייה נזהר שלא לטשטש את הסטטוס קוו העדין ממילא, ובעזרת סוללת יועצים אפילו הצליח לחבב עצמו על הירושלמים. רק אלוהים באמת יודע איך זה הצליח.
הסכם הרוטציה שנשלף מארכיונו של פרוש, שבו התחייבה סיעת דגל התורה לוותר על מועמד לראשות העירייה לטובת סיעת שלומי אמונים של פרוש, סלל את הדרך לחזרתו של לופוליאנסקי ל"יד שרה".
פרוש הפך למועמד שרבים אוהבים בעיקר לשנוא. מועמד שהסיכוי להזניק אותו לחיקו החמים של הקונצנזוס הוא בערך כמו הסיכוי להפוך את משה פייגלין ליו"ר הליכוד.
"זה אחד הקמפיינים היחידים שידעתי שאעשה עוד ששמעתי לראשונה על ההתמודדות", מגלה פורת. "אנחנו ב'ספין' רואים כחלק מתפיסת העולם שלנו חשיבות גדולה בקמפיינים לא שגרתיים, ואפילו קשים כמו במקרה של פרוש. אנחנו מעדיפים קמפיינים שנוגעים בלבה של החברה הישראלית".
החיבור ביניכם לפרוש הוא לא טבעי. אתם מגיעים מלב הליברליות החילונית התל אביבית, ואילו הוא מגיע מלב הקנאות הירושלמית.
"עוד לפני שפרוש ידע עלינו, כיוונו לשם. עד כדי כך שכאשר פנה אלינו גוף גדול בירושלים, עוד לפני שדיברנו עם פרוש ואנשיו אמרנו שיש לנו כבר התחייבות", מספר פורת. "המפגש הראשוני עם פרוש היה מרתק. הסתכלתי עליו כאיש מקצוע, כמובן, וגם תחת הכובע של אדם תל אביבי חילוני.
הקמפיין הזה נכון גם מבחינה ערכית. חשוב לי לעבוד עם אנשים מוסריים, ערכיים. אני לא פוליטיקאי, לעולם לא אעבוד עם אנשים פסולים, מושחתים ורעים. היה חיבור ראשוני טוב שהושג בעזרתו של דודי זילברשלג. ברמה האישית אני שואל את עצמי מה אני מרגיש, כי צריך להיות מחובר גם לתחושות, ולא רק לראש. פרוש הוא לא חרדי מחמד, הוא לא לופו וגם לא אריה דרעי. לופו התקבל בציבור, ודרעי, למרות הביקורת עליו, עובר מצוין בטלוויזיה והתקשורת אוהבת אותו.
כמובן, יש להוסיף לזה שאני תל אביבי חילוני, ואינטואיטיבית אני מרגיש פחות קרוב אליו מאשר למועמד חילוני שחווה יום~יום דומה לשלי. עכשיו, אני אדם די ביקורתי, אם ואני שואל את עצמי אם פרוש מתאים, אז כן".
באמת?
"בסופו של דבר הוא מסוגל, וזה ברור. פרוש הוא אחד הפוליטיקאים המשופשפים, המנוסים והביצועיסטים. אתה רואה שהוא בולדוזר, הוא יודע למנות אנשים טובים. להוביל את עיריית ירושלים זה לא להוביל את קריית אונו. אתה לא מנכ"ל, 90 אחוז מהתפקיד שלך זה להניע חקיקה בממשלה.
גם אני לא רוצה ירושלים חרדית, זה גם לא נכון לחרדים ואני מבין שזה לא מה שפרוש מבקש. הוא אמביציוזי ורוצה להירשם כראש עירייה מאוד מוצלח. הוא מבין באופן אותנטי שהוא יכול להצליח רק אם הוא יהיה מקובל על כולם. הסטטוס קוו לא מעניין אותו, כי הוא לא יפגע בו. זו לא בית"ר עילית, הוא מעוניין לעשות מהפכה אזרחית. הבעיה המרכזית היא בעיקר פסיכולוגית, כי הקריטריונים אמנם בעדו, אבל השאלה היא האם הוא משלנו או לא".
יד ביד עם המתנחלים
לא בכדי הלכו פרוש וראשי המטה שלו לפורת, בעוד שניר ברקת הלך על בטוח כשבחר בארתור פינקלשטיין, ליאור חורב ואייל ארד המנוסים והמתוקשרים. ל"ספין" היו הצלחות מוכחות בהיסטוריה הקצרה שלה, ולדברי פורת, האוונגרדיות והיצירתיות של החברה שלו הכריעו את הכף לטובתה.

677.jpg

יובל פורת צילום: ברקאי וולפסון

חברת "ספין" הוקמה ב~1999 בידי פורת ושותפו זיו ברנע. החברה עוסקת בייעוץ אסטרטגי לחברות וועדים גדולים, ובייעוץ פוליטי. "אנחנו לא משרד פרסום ולא משרד יחסי ציבור", ממהר פורת להסביר. ברנע שימש בעבר יועץ בכיר בכמה משרדי ממשלה, וניהל עמותה גדולה של מרצ.
פורת, שהכיר את ברנע מימי השמאל העליזים של מפ"ם ור"צ, עשה היסטוריה כשכבר בגיל 17 וחצי מונה כחבר במזכירות מפ"ם.
פורת שירת בגלי צה"ל ושימש עורך תכנית הבוקר. לאחר מכן השחרור המשיך בעולם התקשורת ועבר לעיתון "הארץ", שם עבד בתפקידי עריכה במשך כמה שנים.
כאדם שהסוציאליזם היה בעבורו דרך חיים, מפתיע לראות את חדירת הקפיטליזם לחייו, עם המשרדים המפוארים והדירה בשרתון סיטי טאוור, החליפות המוקפדות היטב ואספרסו משובח שהוא מכין בעצמו.
"אם אתה לא סוציאליסט בגיל 20, אין לך לב. אם אתה סוציאליסט בגיל 30, אין לך שכל", מנמק פורת את מנעמי חייו. אך לא רק בנושא זה נדרש פורת להסברים: חברת "ספין", שהוקמה כאמור בידי שני שמאלנים תל אביבים, הפכה לחברת המחמד של הימין.

717.jpg

אריאל שרון אי-פי-איי

לאחר שהצמד כבר התבסס היטב בקהילת העסקים התל אביבית, כשבאמתחתו ועדי העובדים של בנק לאומי ובנק ישראל וגופים כגון בנק ישראל, מינהל מקרקעי ישראל ועוד, הוא השתלט בהדרגה על הסמנים הימניים של המפה הפוליטית.
זה החל עם הקמפיין האגרסיבי נגד ההתנתקות, קמפיין שייזכר כהתקפה אישית על ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, עם הסלוגנים "שרון קורע את העם" ו"תנו לעם להחליט". ב"ספין", בניגוד לגורמים הקודמים שייעצו למועצת יש"ע, הלכו על קו מיליטנטי, שהוביל את המתנחלים להתנגשות חזיתית עם המדינה.
הקמפיין, שנחשב בתחילה אפקטיבי, לא הצליח כמובן, אך פורת טען שההישגים היו רבים מהכישלון. לכך יש להוסיף את העובדה שהחיבור של "ספין" ליש"ע זכה ללא מעט מתנגדים, ובראיון ל"מעריב" ב~2005 אמר פורת כי "מהרגע הראשון חזינו שיהיו למהלך הזה השלכות עסקיות". הקמפיין הכתום שצבע את המדינה אמנם לא עצר את ההתנתקות, אך הצליח להגיע לכלל המגזרים בחברה הישראלית, והאימפקט היה עצום.

כמו כן, ב"ספין" מתגאים בכך שהפכו את גדעון סער למה שהוא היום -חבר כנסת בכיר בליכוד -כנגד כל הסיכויים. פורת מסביר שחלק מההצלחה נזקפת דווקא לעובדה שהם נתפסו כשמאלנים שמבינים את התקשורת ויכולים לדבר את השפה של השמאל.
אך ההצלחה הגדולה ביותר של החברה הייתה בבחירות האחרונות ב~2006. פורת וברנע הצליחו לקחת מותג כושל ועלום בשם "הגמלאים" ולהפוך אותו לדבר החם במערכת הבחירות, ולטרנד מבוקש גם בקרב הצעירים.
בקמפיין יצירתי ששילב את האינטרנט לראשונה בצורה יעילה, הצליחו ב"ספין" לגרוף שבעה מנדטים לגמלאים, באחד ההישגים המרשימים בפוליטיקה הישראלית. "היצירתיות היא לא כלי אלא ערך", משחרר פורת קלישאה המנסה להסביר את הצלחת החברה. "ביום שבו נרגיש אחרת נשלם פיצויים לעובדים ונעזוב. אנחנו עושים את עבודתנו מתוך תשוקה ואהבה למקצוע".
לשבור את הסטריאוטיפ
אז איך, למען השם, מפרקים מוקש ששמו פרוש? לפי פורת, מדובר בקצת יצירתיות ולא יותר. ראשית, אין תמונות של פרוש. לא צריך. רק קריקטורה של גמד טוב לב ולא מזיק. מין סנטה קלאוס מתוק כזה שקופץ מתוך ביצת "קינדר".

680.jpg

יובל פורת מפגין נחישות צילום: ברקאי וולפסון

"כשהתחלנו לעבוד על הקמפיין היו לנו כמה הנחות עבודה: קודם כול, סדר היום של הבחירות הוא אזרחי - דיור, תעסוקה, חזות העיר ועוד. דבר שני, התברר לנו גם, בעזרת סקרים וניתוחים, שהנושא הדתי-חילוני הוא לא הסיפור החשוב.
דבר נוסף הוא שהבוחרים מבינים שראש עירייה חרדי אינו אומר שהאינטרס החילוני לא עומד מול עיניו, וזו לא אמירה נאיבית", מסביר פורת.
"הבנו שיש לפרוש יתרון מול ברקת ברמת היכולת הביצועית שהאחרון לא מציג. להיות חבר כנסת זה לא סטארט~אפ, זה קשה. עם זאת, הבנו שיש בעיה ברמת הבטן והרגש. אם יש חרדי עם זקן ארוך, אנשים יאמרו 'עכשיו מגיע הדבר האמיתי'.
חשוב להבין שתחושות זה דבר משמעותי. הרי הכי קל להאמין למישהו שחי כמוך. כלומר, יש קושי אמיתי, או משוכה פסיכולוגית, לשבור את הסטראוטיפ, לגרום לשקשוק מחדש ולהחליף דיסקט. והנה, דווקא חרדי יכול לתת חדשנות, ניהול חכם ולבחון את הדברים בצורה עניינית. צריך לשבור את המסגרות ולהפסיק את הקלישאה שהחרדי הוא סקטוריאלי. הסיפור של פרוש דומה לברק אובמה".

וואו. זה בערך ההקשר הכי תלוש שאני יכול לחשוב עליו.
"הוא דומה. זו הפעם הראשונה שבה מתאפשר ללבנים להצביע לשחור, וזה מראה על התבגרות. אותה חדשנות נדרשת גם אצלנו. יצרנו קמפיין חדשני ביותר, ובכלל החדשנות היא חלק מרכזי בו. אנחנו מריצים את פרוש כמועמד פתוח וחדשני, שיודע לקבל החלטות מהירות ומודרניות, עם אומץ לב נדיר".
האיור הוא השוס של הקמפיין. לטוב ולרע.
"האיור הוא קריצה, חיוך והומור עצמי. יש מעט מאוד פוליטיקאים שיש להם את היכולת הזאת להומור עצמי".
פרוש הלך עם זה בקלות?
"הוא התלבט, הייתה לו הכרעה לא פשוטה. החרדים תקפו בהתחלה את האיור מטעמים מובנים. חשוב להבין שלא היה קמפיין פוליטי כזה בעולם שמשתמש באיור, וזה מעיד על פתיחות, בעיקר כשזה בא מחרדי.
אין לי ספק שבנימין נתניהו ואהוד ברק היו מסרבים לקמפיין כזה. פרוש רצה בהתחלה לקבל תגובות על הרעיון, אך הוא קלט אותו מהר מאוד. לדעתי בשל כך הוא זכה בלא מעט נקודות, וגם במגזר החרדי התלהבו בסופו של דבר".
ומה לגבי הבטחת הקמפיין ש"ירושלים תאהב את פרוש"? מה עומד מאחוריה?
"גם כאן יש שימוש בהומור עצמי. אחד הדברים שמאפיינים פוליטיקאים הוא חוסר בחוש הומור ובסרקזם. זה מאוד לא נכון, צריך לשבור חומות ולא להתלהם. ההבטחה בקמפיין היא בעצם 'אני אדאג שתאהבו אותי, מדובר בקדנציה ארוכה שתאהבו אותה ואותי'.
כלומר, פרוש לוקח אחריות על האהבה של הציבור ואומר 'אני יודע שלא כולם אוהבים אותי, אני מוכן לדבר על זה'. זו נקודה משמעותית וחשובה. השימוש במילה 'אהבה' אצל חרדי הוא משמעותי ביותר.
זו משמעות סמלית שנועדה להמחיש את זה שהוא זוכה לתמיכה מכולם, ולא ליצור תפיסה שציבור אחד הביס ציבור אחר. כמו כן, נעשה מאמצים לסכל את הניסיון לצבוע את ברקת כממלכתי ובצבע כתום. נציג את פרוש כבעל ניסיון אדיר ורקורד של עשייה. ברקת אופורטוניסט, ונוכיח שפרוש לא רק דיבר, אלא גם עשה".

• הוסף לסימניות
קמפיין מוצלח, בפרט בנסיבות, וכמובן נופת צופים של פירגון עצמי לספין עם הליכה בין הטיפות בצורה מרשימה! [אני לא... אבל הוא...]
נתון נוסף על ההצלחה, פרוש לוקח מהמגרש של ברקת החילוני 2% [מינה צמח מהיום]
וכמובן שגם אם פרוש יכשל, [לא אם יקרוס], זה עדיין הצלחה לפי כל קנה מידה הן במגזר החילוני וכמובן בחרדי

• הוסף לסימניות
מקארתור אני לא שמח להשבית שמחות... (גם אני חשבתי כמוך) אך ההכרח לא יגונה.
במקרה הזה כנראה מדובר על השבתת שמחתו של פרוש, והתחלת שמחתו של ברקת.

המועמד החרדי לראשות העיר ירושלים חוזה שבעשור הקרוב ישתלטו החרדים על כל הרשויות המקומיות בישראל: "בלי עין הרע, בעוד 10 שנים לא יהיה חילוני בשום ראשות עיר בכלל. אנחנו הרי גדלים ומתרבים בקצב מהיר"
רונן מדזיני פורסם: 02.11.08, 20:25

מאיר פרוש, המועמד לראשות העיר ירושלים, מנסה להתחבב על החילונים בעיר, אבל תשמעו מה שאמר אמש (שבת) בכנס בחירות של חסידי בעלז בעיר: "בלי עין הרע, בעוד 10 שנים לא יהיה חילוני בשום ראשות עיר בכלל. אולי רק באיזה כפר עזוב".

פרוש מדבר ביידיש לחסידי בעלז

פרוש אמר לבאי הכנס: "מורי ורבותי, תראו מה מתרחש פה. לא יקח הרבה זמן, לא הרבה זמן, 10 שנים, 15 שנים, ובקרוב יצטרכו לחפש מועמד חילוני שיעמוד בראש עיר מסוימת. אנו עומדים כעת בסיטואציה שבירושלים יהיה מועמד חרדי, כבר היה חמש שנים ויהיה עוד חמש שנים, ועוד ועוד. לא רחוק מכאן, בעיר בית שמש, בעזרת השם תוך עשרה ימים יש ראש עיר חרדי, וכן הלאה, הלאה, הלאה".

פרוש הסביר שהמציאות הפוליטית הזו היא תוצר בלתי נמנע של קצב הריבוי הטבעי בקרב החרדים: "אנחנו הרי גדלים ומתרבים בקצב מהיר, בלי עין הרע, ובעוד 10 שנים לא יהיה חילוני בשום ראשות עיר בכלל. אולי רק באיזה כפר עזוב. איפה שיש ציבור שלנו, פעם יהיה דתי ופעם יהיה חרדי לא יהיה דבר כזה ראש עיר חילוני".

הערב הגיע פרוש ליריד ברחוב עמק רפאים בירושלים. כשנשאל, הכחיש תחילה שהדברים נאמרו. משנודע לו שהדברים הוקלטו והופצו ברבים, אמר ל-ynet: "דיברתי על החיבור בין הציבור הדתי לאומי והחרדי. עוד 10-15 שנים יהיה לחילונים קשה להיבחר לעיריית ירושלים, זו המציאות, כמו מפלגת העבודה ומפלגת הליכוד שמתמודדות היום באופן עצמאי וכמו גם מפלגות אחרות. זו המציאות, בגלל הרכב האוכלוסייה".

שמעון ביגלמן, מועמד למועצת העיר ירושלים מטעם מרצ, מתח ביקורת קשה על פרוש: "מרצ ירושלים דוחה בשאט נפש את דבר המועמד מאיר פרוש, ודבריו מוכיחים כי מטרתו אינה להיות ראש העיר של כולם, אלא רק של החרדים". הוא הוסיף כי הרוב החרדי צריך להבין שניהול עיר אינו ניהול סקטוריאלי.

ד"א הכתבה הזו קיבלה 401 תגובות ועדיין עולה.
לדעתי הקמפיין הענק שלו נהרס חלקית אם לא סופית מצד החילונים.

• הוסף לסימניות
בעקרון זה פאשלה רצינית אבל לא חייב להיות, יתכן שישבו בבית,
בפוליטקה יש תפקיד של שומרי ראש לסתימת פיות מלדבר עצמם לדעת, זה לא סתם, זה מצרך חובה לכל פוליטיקאי

ומה שהבאת זה הראשון, השני זה בג"ץ לדחות את הבחירות להצמדה עם הבחירות לכנסת

• הוסף לסימניות
חלק לא קטן מהחילונים אוהבים את פרוש משנאת המן[ברקת]

• הוסף לסימניות
כמובן שלא התכוונתי שברקת הוא המן, אלא התכוונתי לפתגם.

• הוסף לסימניות
תגידו...

ביום שאחרי הבחירות, (מאיר פרוש יהיה ראש העיר)

איך תזכרו את הפרסומת עם דמות הזקן הארוך, של פרוש.

אני עד היום לא מצליח להבין מה בדיוק הם רצו.

זה ברור שהכיוון היה להראות כמה שהוא חביב ונחמד, ולא מזיק.

אך משום מה, זה נדמה לי כקריקטורה שלא מיצתה את עצמה.

• הוסף לסימניות
זה לא נועד עבורך, זה נועד לציבור שחי על מנות גדולות של קריקטורות וכדו'

• הוסף לסימניות
אבל,
כל הקריקטורות שלהם מאוירות כאילו זה עתה יצאו מהשיעור הראשון של אילוסטרייטור?!

בתחילה, כל הרעיון היה נראה שייך למישהו לא מקצועי והתייחסתי לזה בסלחנות, אבל לאחר שקראתי כאן מי עומד מאחוריו, גדלה התמיהה.

• הוסף לסימניות
האיור לא נועד עבורכם.
האיור נועד לחילונים שפחדו מפרוש הדוס המפחיד עם הזקן הענק.
ע"י האיור, הם הפכו את פרוש מחרדי מאיים - לבובה חמודה ו'לא מזיקה' שתדאג יפה לזוגות הצעירים ולביוב העירוני.
את התוצאות המוכחות ראינו בסקרים.

• הוסף לסימניות
בדיוק!
וכדאי שתקראו את כל הכתבה הזו ואז בטוח תבינו יותר.

• הוסף לסימניות
יש איורי קומיקס מורכבים וכבדים ויש פשוטים, פשוטים נותנים אוירה נינוחה ופשוטה

• הוסף לסימניות
לא יודע למה מזכירים בלי סוף את "ספין" ופורת, ולא מדברים מילה על "בולטון" שהם חלק הארי בקמפיין החילוני והחרדי.
הקופירייטר המוכשר והצנוע של בולטון פוטנציאל יוסי הלפרין הוא זה שעומד מאחורי הסיסמה "ירושלים תאהב את פרוש. מנסיון." ושאר כל הסיסמאות של פרוש בכל המגזרים.

• הוסף לסימניות
אכן, בולטון פ, עושים את העבודה בציבור החרדי, אך אם כדבריך מה חלקו של 'ספין' בקמפיין בציבור החילוני?

אז אם פרוש יצליח יהללו את 'בולטון', ןאם לא יאשימו את 'ספין':)

• הוסף לסימניות
אם כבר, גם שי הורביץ וזילברשלג

• הוסף לסימניות
אז מה נשאר ל'ספין'? רק הקרדיט...

מבינים, מחכים להבהרה בענין!

• הוסף לסימניות
סטיקר הומוריסטי וחביב.

....

קבצים מצורפים

• 83769.jpg
    KB 48.3 · צפיות: 35

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה