מידע שימושי ח. ברטלר - מתי יוצא הספר הבא?

מצב
הנושא נעול.
נכתב ע"י מלפפון;2264890:
למה את מציעה?
ולמה התגובות שלי פה נראות לך בעיתיות?
התדיינתי לגופו של פרומו.
וכבר ציינתי את זה, שאני מדברת על ההצהרה שהספר אמור לטפל במה שמטפלים טובים לא הצליחו.
ואת ההצהרה הזו קראתי באופן מלא.

ואם לא נח לך, אין לי בעיה למחוק.
רק תני טיעון חזק..

אין צורך למחוק
תקראי בעיון את התגובה שלפנייך ותביני איך נשמע בן אדם שמבקר דבר שלא קרא

אני קראתי יש לי ביקורת
ועדיין אני חושבת שיש פה יותר טוב מרע

נכתב ע"י סבתא של נעה;2264879:
אף אני לא קראתי את הספר
אבל קראתי את כל ספריה הקודמים (כמדומתני)
ואני מצטרפת ומחזקת מאד מאד את מלפפון על דבריה
כשמישהי מתיימרת לפתור בעיה שמוגדרת כבלתי ניתנת לריפוי
אני תמהה וגם מתחילה לחשוש
במיוחד כשאני מכירה את סגנון הטיפול שמציעה גברת ברטלר
ומתייחסת אליו
מבחינה ספרותית- היא כותבת מיוחדת מאד
מבחינת מסרים וערכים- יש לטעמי הרבה מה לקחת ממנה
אבל
התיאורים הטיפוליים והגישה הטיפולית שהיא מתארת
הם פרי פיתוח פרטי שלה
זוהי אינה שיטה מקצועית
היא אינה מקובלת על ידי אף אחד (מקצועי אמיתי אני מתכוונת ותבדקו אותי)
יש בה הרבה מאד סכנות
ובהחלט צריך להיזהר מכניסה למערכת יחסים שכזו
ומצורת כזו של טיפול

את מוזמנת לקרא את הסתייגותי מהאלילות שמייחסים למקצועיים בהודעתי הקודמת.

נכתב ע"י מלפפון;2264839:
אגיד לך מה.

אבל כאן היה פרומו. בפרסומת נכתב שהספר מתיימר לתקן מצב שהפסיכולוגים הטובים הרימו ידיים.
ורוב הדיון פה הוא על המסר של הספר.
בעוד את מתייחסת אליו כאל ספר ספריה נחמד, הוא בעצם בא להראות לך כאן השקפה.
אם ההשקפה לא נכונה, במקרה כזה היא גם הרסנית.

ולא קראתי את הספר. אני מגיבה רק על הפרסומת שהעלתה פה הניק חפציבה.

כתוב שם שהיא מציעה בזהירות מירבית ובהסתיגות גדולה את הדרך הזו.
מטרת הספר לא להציע פתרון לכאלא בעיות
אלא,
להעלות למודעות של נשים שסובלות מהסיפטום הזה,
שלא הן האשמות, שתחושת האשמה שלהן לא נכונה.
ובנוסף להעלות למודעות של נשים צעירות,
מה הפרוש הנכון של אישה בבית, על פי היהדות...

סליחה שאני מטריחה,
אבל מעתיקה את הדש האחורי בכדי שתשפטו בעצמכם,
שימו לב עד כמה כל מילה כאן שקולה בפלס:

"לילה ולא דומיה עוסק בבעיות שפסיכולוגיה
רואה בהם חשוכות מרפא.
בדעה כמעט אחידה סבורים אנשי המקצוע כי אי אפשר
לשנות את אופיים של האנשים מהסוג המסופר כאן,
ועל כן המאמץ נידון לכשלון מראש.

ב'לילה ולא דומיה' מנחה הרב דרך סבוכה, מסוכנת וחסרת פשרות,
שעשויה במקרים מסוימים להביא לשיפור בהתנהלות המשפחתית.
השיפור פותח את הדלת לחיים סבירים, ולעיתים אפילו טובים.
אם ההטבה מחזיקה מעמד, יבואו בס"ד
חיי משפחה קרובים ושמחים,
לפחות חלקית, תוך כדי שינוי איטי והדרגתי של האופי.

אל הדרך הזו פונים רק כאשר כל הדרכים האחרות נוסו ונכשלו.
יש ניסיון מוכח, יש הצלחות יפות,
והלואי שתהיינה עוד---

ולצד הבנת המסלול המיוחד הזה,
מעניק הספר תובנות רבות,
שיעמדו לעזר לכל אישה באשר היא
ולכל משפחה ומשפחה"

ההדגשות הן שלי.

לא ברור לי איך מגיבות פה נשים שלא קראו את הספר, כל כך נגד. קצת נסחפתן. וגם אם קראתן איזושהי הקדמה לספר, באמת נראה לכן על פי זה לשפוט?

אין לי ענין להתווכח.
היה לי חשוב לכתוב מה שכתבתי לטובת אלו שתקראנה ועלולות להינזק.
מכיון שהדברים נאמרו ונכתבו, אני רואה לעצמי זכות לחדול מלהתדיין בנושא.

יש לי שאלה לכל המטפלים החשובים דפה
האם יש דרך /רמז/סימן לדעת מראש לפני השידוך על קיומה של בעיה כלשהיא מסוג הבעיות המובאות בספר או דברים דומים(הפרעת אישיות וכו' ל"ע)האם בברורים או בפגישות ניתן להבין איכשהוא או שזה סתום מבני אדם? נקרע הלב לשמוע את הסיפורים האלו , דוקא עשיתי סקר קטנטן בין כמה גרושות ושאלתי מה היה לפני האם היה רמז כלשהוא? הרגשתן חיפוי ?ובחלק מהתשובות נעניתי שבמבט לאחור היו סימני שאלה הן בברורים והן בפגישות אבל העדיפו להחליק עניינים.
אז מה אתן חושבות תנו סימני דרך אם יש!

נכתב ע"י חדוה;2264925:
יש לי שאלה לכל המטפלים החשובים דפה
האם יש דרך /רמז/סימן לדעת מראש לפני השידוך על קיומה של בעיה כלשהיא מסוג הבעיות המובאות בספר או דברים דומים(הפרעת אישיות וכו' ל"ע)האם בברורים או בפגישות ניתן להבין איכשהוא או שזה סתום מבני אדם? נקרע הלב לשמוע את הסיפורים האלו , דוקא עשיתי סקר קטנטן בין כמה גרושות ושאלתי מה היה לפני האם היה רמז כלשהוא? הרגשתן חיפוי ?ובחלק מהתשובות נעניתי שבמבט לאחור היו סימני שאלה הן בברורים והן בפגישות אבל העדיפו להחליק עניינים.
אז מה אתן חושבות תנו סימני דרך אם יש!

אני לא מטפלת ולא נראה לי שהמטפלות החשובות דפה יענו לך ויקחו אחריות
אני רק אישה חסידות ופשוטה שמתנהלת לפי מה שאמר הבעש"ט: שלפני המעשה בנ"א צריך לעשות את מקסימום ההשתדלות האפשרית, ולאחר המעשה גם אם נראה לו שהוא אשם ויכול היה למנוע זה ברור שזה היה רצון השם.

אני לגמריי מצטרפת לביקורת שהיתה פה על ספריה. יאמר לשבחה שספריה האחרונים היו פחות שערורייתיים...

קראתי את הספר. לא ממש את כולו כי לא הייתה לי סבלנות לכל הגיג והמיה של תינוק...
אבל אני חייבת לציין שהיא עשתה פה עבודה ממש טובה !!! ואמיצה!!
ובאמת שמי שלא קראה את הספר עדיף לה לא להגיב...
למרות המשפט האומלל שלה שם על ההתימרות.. עזבו.. זה לא הנושא!

עד שלא נתקלתי בתופעה הזו. לא האמנתי כמה נשים חיות בכלא הזה. גם אם האלימות היא לא פיזית! אני לא האמנתי עד שלא נחשפתי לסיפורים של כמה משפחות שבחיים לא הייתי מאמינה שזה מה שקורה שם בבית!! לפעמים אפילו בכזו אלגנטיות אבריכית שקטה....

בכל אופן. מה שעולה מהספר (וזה גם מה שבאמת חשוב...) זה לאו דווקא הנושא של הגרושין או לא. לא זו הנקודה!!
ההתמקדות היא בריקוד המשותף הזה... באיך זה מתחיל וממשיך.. ותופח...
איך קורה דבר כזה בבית?? ועוד חרדי??
אז דווקא פה החלק של האישה הוא שמשמעותי!!
ואם מישהי פה אמרה שהפיתרון הוא רק גירושין. כי הוא אשם! וזה לא קשור אליה! אז זה נכון. אבל רק באופן שטחי.
זה לא נכון במובן הזה שגם לה יש חלק גדול בזה שהיא הסכימה לכך... היא נתנה לו מהרגע הראשון לרמוס אותה... ולמה? כי היא באמת מאמינה היא לא שווה.. ושמגיע לה! ושהיא אשמה ונוראית....
וחס וחלילה חס וחלילה חס וחלילה לא ממקום שיפוטי...
כאן יש עבודה טיפולית להבין למה התחושות האלה נמצאות? ולא. הן לא התחילו רק כשהבעל דאג שהיא תרגיש כך!
הוא פשוט נכנס לדלת פרוצה!
ולכן בעיניי הנקודה של הגירושין היא לא העניין (שוב. לא שאני לא מצדדת בעד. בטח שברב המקרים גרושין לאלתר!) כי אם היא לא תבין את הריקוד הזה שבו היא. כן. היא. נתנה שירמסו אותה!! הסכימה לזה שהיא שווה כקליפת השום ואפשר לזלזל וללעוג ולהביך ולהטריד ולהפחיד להפחיד ולקחת ממנה זכויות בסיסיות של צלם אנוש. שהיא אפילו לא קולטת שהן מגיעות לה כבן אדם. כבתו של ה' יתברך!!
אז אם היא לא תעשה את העבודה הקשה הזו. וזה לא יאומן לנו - מהצד עד כמה זו עבודה קשה בשביל אותן נשים שנקלעו למסכת כזו ... עד שלא תרפאנה הן יכולות לשחזר את אותה מערכת גם בפרק ב... (גם אם הוא לא יהיה אלים או שתלטן... )

ואת הדרך הזו היא מתארת בספר. ממש בבסיס. דברים פשוטים כל כך...
אבל כשנחשפים לסיפורים כאלה ולעדויות של נשים כאלה... מבינים כמה זה נצרך!! כמה הן היו רוצות לרכוש את התובנות הבסיסיות האלה....

ולסיום... האומץ שלה הוא בזה שהיא פותחת את הקלפים על השולחן ויוצאת נגד כל אלו שלצערינו... יש בציבור שלנו דמויות שהיו אמורות להיות לעזר או לייצג את דעת התורה... (ןאני מתבטאת בעדינות...) ובמקום ללכת בדרך האמת והישר מושכות את האישה שנים.... בהגיגים שונים במקרה הטוב ובהטלת אשמה עליה במקרה הרע.... ועוד בלי לדבר על קונצנזוסים קהילתיים וכל המשתמע מכך.... שבעה מדורי גיהנום....

"זה לא נכון במובן הזה שגם לה יש חלק גדול בזה שהיא הסכימה לכך... היא נתנה לו מהרגע הראשון לרמוס אותה... ולמה? כי היא באמת מאמינה היא לא שווה.. ושמגיע לה! ושהיא אשמה ונוראית....
וחס וחלילה חס וחלילה חס וחלילה לא ממקום שיפוטי...
כאן יש עבודה טיפולית להבין למה התחושות האלה נמצאות? ולא. הן לא התחילו רק כשהבעל דאג שהיא תרגיש כך!
הוא פשוט נכנס לדלת פרוצה"!

הכל טוב ויפה מלבד מה שכתבת פה.
חברות שעברו את המסכת הזו, הן בנות שהיו חזקות מאד.
אלא מה, שצריך להבין את דפוס ההתנהגות של הבעלים הללו.

יצא לך להיות באיזה מקום עם פקידה מעצבנת?
נניח בביטוח לאומי.
היא אומרת לך משהו, ואת מתנגדת אבל יודעת שאין לך ברירה.

הבעל נוקט בהתנהגות שהאשה מנסה בתחילה להדחיק. היא לא רוצה לפרק בית.
הוא יודע ללחוץ על הנקודות הרגישות שלה.
למרות שהיא היתה חזקה מראש, היא נמצאת בתחושה מושפלת,
בתחילה זה נראה לה הגיוני: "למה הבית תמיד מפוזר"?
נכון, היא באמת לא מספיק מסדרת אותו.
אח"כ זה נמשך:
"למה את כזו לא יוצלחית? אפילו זו וזו אמרה עלייך כך בשידוכים.
ובעבודה הבוסית חושבת שאת ככה בגלל--- (הרי חסר לנו התחככות עם בוסים בעבוןדה? וכשהבעל מנצל את הענין להשפיל, בלי תמיכה, האשה הופכת לסמרטוט).

ואחרי הכל, הוא מתחיל לנקוט גם באלימות רגילה, והיא מאמינה שזה מגיע לה.
ואז הוא מנסה לפצות אותה כביכול ולומר לה שלא תגיד כי הוא מתחרט,
ואחכ שלא תגיד כי הוא יגיד עליה שהיא לא בסדר.

ולפעמים הוא גם יודע לגייס את המשפחה שלה! לצורך הענין.
אומר להם שהיא קצת עצלנית, והם זוכרים שגם בילדותה היא התעצלה לסדר את הבית.
ואמא שלה קוראת לה לשיחה ומבקשת ממנה לשמור על שלמות הבית כי למנחם כבר קשה נפשית לסדר כל היום.

והיא מתחילה להאמין בכך, כי גם ההורים שלה כבר עם מנחם.
ובתוך ליבה היא מרגישה שזו לא התנהלות. והיא סובלת ורוצה לברוח.
אבל היא תפרק את הבית שלה?
היא שבורה רגשית ונפשית. אין לה את הכוחות.
אין לה את התמיכה.

קשה מאד לצאת מזה!!!
וחלק מהעבודה של הבעלים הללו היא להוכיח לאשה שהיא זו האשמה.
היא זו שנותנת את הלחי שלה.
הוא מסוגל יום אחד להתעצבן עליה באלימות פיזית, כי למה היא לא זזה כשהוא הזיז את היד שלה בתנופה?

מה שאמרת פה, זה בדיוק סימפטום הבעל המתעלל.

זו לא אשמתה של האשה!!!
ואם זו המסקנה של הספר שם, זה נורא נורא נורא!!
כי מילא האשה, ממילא אין לה כוחות להילחם והיא נשארת עם המצב הזה.
אבל בני המשפחה שלה שאמורים לתמוך בה לצאת מזה,
אבל הם קראו שניתן להישאר עם המצב הזה!!

אז אולי היו מקרים בודדים בהם הבעל שנקט באלימות שב מסורו (איך בדיוק? אברך רגיל נוקט באלימות?? זו התנהגות נפשית שקשה לצאת ממנה), ואולי על פי השיטה של ברטלר הבית צלח. נגיד.
אבל המחיר הכבד של כל הנשים שאין להן פתרון.
ונשארות עם בעל שמכה אותן ומשפיל.

תגידו אישה צריכה להישאר במסכת הזו?

והניקית שכתבה לי באישי למחוק את מה שכתבתי שרבנים מורם להתגרש במקרים כאלו,
אני נסמכת על הוראה של רבנים לחברה שלי.
שסבלה והצליחה לצאת מהמצב ממש לא בקלות.
כי יש לה אופי מאד חזק.
והנזק כבר נעשה, והיא סבלה במשך שנתיים,
ועשתה בסוף את הדבר הנכון
והפסיקה את הסבל שלה.
עם כל הכאב של פירוק בית.
נראה לכם שהיה לה קל?
אבל זה מה שהורו לה הרבנים.

אז כמובן אל תקבלו את דבריה של ניקית בפרוג. תשאלו רבנים.
אבל אם אתן או מישהו ממשפחתן סובלת, תוציאו אותה כמה שיותר מהר.

זה לא מה שהרבנים רוצים.
זה לא מה שהקב"ה רוצה.

ולגבי הקושי לקבל את זה שנשים רגילות כמונו גם הן מתקשות להתמודד עם אלימות כזו,
אז תדענה שגם לי היה קשה לקבל את זה.
'יעצתי' לחברה שלי: היית נותנת לו זבנג וגמרנו...
אבל לבסוף הבנתי שזה לא כזה פשוט.
זה תהליך.
ואני בטוחה שלכל אחת מכן קרה שהיא הרגישה מושפלת רגשית באיזו שהיא סצנה מול דמות שאילצה אותה להתנהג אחרת ממה שהיא רגילה.
(אני למשל מנעתי מעצמי בכח לצרוח על הפקידה האטומה במכס, ורק אחרי זה קלטתי שהיא פשוט הובילה אותי להיכנע לה).
כך שהאשה לא אשמה. תוציאו את זה מהלקסיקון.
כשאתן אומרות זאת אתן בעצם משרתות את ההתנהגות של הבעל ו'עוזרות' לאישה להישאר בסבל שלה.

והערה: ברור שמי שיכול להוציא את עצמו מהמצב הזה- זו האישה.
רק היא יכולה לפנות לעזרה.
אבל גם ככה היא צריכה תמיכה חזקה מאד מבחוץ כדי לא להאמין שמגיע לה חיים רגילים.
כי הנזק כבר נעשה.

רק היא יכולה להוציא את עצמה משם, אבל לא היא אשמה במצב שלה.

ועוד הערה:
בעל לא אמור להכות את אשתו בכל מקרה.
אבל בעלים אלימים זו לא מכה אחת במשך החיים.
אלא זו התנהלות אלימה.
ויש גם זמנים שהאשה אומרת לעצמה: סתם רציתי לעזוב הכל. הנה, כזה נחמד עכשיו.
עד שהזעם הבא מגיע.

נושא טעון...

קראתי פעם מאמר של חיים ולדר בעניין
לטענתו, תמיד יש את הפעם הראשונה. הרי אלימות פיזית או מילולית לא מתרחשת בפגישה הראשונה, וגם לא בשניה וגם לא... עד שהיא באה.
צריך בס"ד לעצור את הפעם הראשונה, לדחות אותה בכל העוז והכח.
כי אחרי הפעם הראשונה, באה גם הפעם השניה וה...
זה הופך להיות סוג של הרגל ויהיה קשה למגר אותו.

במציאות, הרבה פעמים אומרים לא נורא, זה חד פעמי,
וגם לא נעים להיות קצת אגרסיבי ואסרטיבי וה' ישמור.

ומאז שקראתי, אני אומרת לכל חתן או כלה שאני מכירה את הדברים שלו,
כשאני מקדימה להם: תמיד לימדו ומלמדים אותנו לשמור על הכבוד של הבן זוג - וזה חשוב!!
אבל חשוב יותר שנילמד ונלמד את עצמנו לשמור על הכבוד שלנו!!!
(כמובן לא מתוך גאווה או אגואיסטיות...)

האמת, שאני כבר מסוקרנת לקרוא את הספר.
יש לברטלר קו שאני מאד מעריכה ולדעתי הוא אמיתי אצלה,
היא מכוונת להתחבר לאמת הפנימית של האדם, ומשם לפתוח קשר אמיתי עם בורא עולם.
כך שאני מאמינה שגם בתוך הסיטואציה הקשה שהיא מתארת, היא מכוונת לנקודה פנימית של אמונה.

עוד נקודה, השיפוטיות של הציבור שווה לדעתי ספר בפני עצמו.

מלפפון, אני מסכימה עם כל ההודעות האחרונות שלך, רק דבר אחד:
זה כן ההתנהגות של האישה שאפשרה את ההתנהגות של הבעל
אבל זאת לא אשמתה!

מלפפון. לא מה שאני כתבתי. ולא מה שכתוב בספר - בא לחזק את יידי הבעל!!!!
כל מה שכתבת בתגובה שלך נכון. ואני חושבת שזה היה ברור. ואם לא אז אדגיש שוב - בוודאי וובבדאי שאין שום הצדקה להתנהגות האלימה של הבעל!!!! ובוודאי ובוודאי שהוא אשם!!!
ובוודאי שכל מה שתארת אכן מתרחש!! וכדור השלג רק תופח ותופח... ומה שאני כתבתי למטה בכמה שורות עמומות קיים גם קיים בתוך מה שתארת....
ואפשר להסתפק בזה!!
זו בחירה אחת!!

אבל.
אפשר גם להעמיק... ומי שמבין או רוצה להבין בענייני הנפש...
יבין את הדינמיקה... את חלקה של האשה בריקוד המשותף הזה...
ואני יודעת שזה יכול להשמע מאשים. אבל אני (וגם בספר!! ובבקשה עד שאת לא קוראת אותו... את לא יכולה לצאת בהצהרות נגדו!! היא נותנת שם בהחלט מענה לכל התהיות וההתנגדויות שלך!!) ממש ממש לא באה מהמקום השיפוטי והמאשים... ממש לא!!!!!!!!!

מהמקום שבדיוק כמוך - רוצה להפריד את הזוועה הזו ממנה. ולהעצים אותה!!!
אבל בשונה ממך. מאמינה בזה שאי אפשר לקום יום אחד ולאמר זהו. התגרשתי. היה נגמר עכשיו נשתקם!!
איך משתקמים??? (ולכן זה לא קשור לגירושין. כי אני מדברת על העבודה הטיפולית שצריכה להיעשות . בלי קשר . גם אם אחרי הגירושין)
אני לא מאמינה רק בסביבה תומכת ונופש מרענן....
אני מאמינה שהשתקמות אמיתית תבור רק אחרי העבודה הקשה הזו של להבין מה הביא אותה לסוג הדינמיקה הזו... ושוב. ושוב. לא ממקום מאשים!!! בוודאי שהבעל הוא זה גרם לאלימות!!! והוא זה שלא בסדר!!! והוא צריך לרצות את הדין!!!
אבל בלי שום קשר אליו. ובלי להוריד כמלוא הנימה מחומרת חלקו ומעשיו !!!!

באמת מהמקום שמתעסק בנפש שלה... שרוצה לעזור לה להשתחרר... וזה יקרה רק בתהליך לא קל של הבנה... והתפכחות... ולאט לאט צמיחת כנפיים...
והתחשלות....

אני ממש רועדת כשאני קוראת את ההודעות האחרונות.
זה נושא כל כך כואב, כל כך טעון...
אחד הדברים הקשים במציאות הזו של הפרעת אישיות, היא שאין לה טיפול מובהק, כמו במחלת נפש.
כמה ש"הפרעת אישיות" נשמעת קלה יותר לעיכול מ"מחלת נפש", למעשה באחרונה ניתן לטפל בעזרת תרופות וטיפול רגשי, ולהגיע למצב מאוזן (יחסית), בעוד שבהפרעת אישיות- לולא האדם עצמו מכיר בכך, ופונה לטפל בעצמו ע"י שיחות טיפוליות- אין ישועה....

אני מחפשת כבר שנים סיפור של חיים ולדר שהתפרסם בזמנו, על משפחה שאחת מבנותיה סובלת מהפרעת אישיות ומקלקלת את שמה של המשפחה בהוצאת דיבתם.
מוכר? יש למישהו מושג איפה למצוא? (כבר חפרתי את "אנשים מספרים" לאורך ולרוחב)

נזכרתי:
בהיותי ילדה, כשסיפורי חול ומועד של יתד היה בגודל ג'מבו. חיים ולדר היה כותב סיפור וכל החג היו מתדיינים עליו כל חלקי המשפחה. כל מי שבא לבקר בביתינו היה ממשיך את הדיון או מתחיל אותו מהתחלה.
היה את הסיפור של הנערה שכל אחיה עקפו אותה עד האחרון שבהם בגלל ברכה אחת שאמא שלה קיבלה.
כל חד סוכות/פסח היה לחיים ולדר סיפור שנושאו העסיק אותנו כמעט עד החג הבא.

נראה שברטלר הולכת על הז'אנר הזה. ;)
כל סיפור שלה משחרר כאן דיונים ודיוני דיונים אינסופיים.

עוד פרוג יבקשו ממה תשלום על קידומי המכירות הללו.

ייתכן שזה הסיפור המבוקש- אני זוכרת במיוחד את התיאורים איך הנערה מספרת שהוריה ומשפחתה מונעים ממנה להינשא, שונאים אותה וכו', בשעה שבני משפחתה כורעים תחת נטל שקריה...
ידוע לך אם הסיפור הזה נכנס לאחד מספריו?
מתי היית ילדה ? :)
כלומר לפני כמה שנים התפרסם הסיפור?

אתן מדברות על שני סיפורים שונים.
קלסר התכונה לסיפור שבו הנערה לא רצתה להינשא מכיון שבילדותה שמעה את הרב מברך שאימה תיזכה להיות בחתונתה והיא הבינה נכך שאחרי חתונתה היא תמות. וכדי להאריך את חיי האם היא נשארה רווקה ובאמת יום אחרי השבע ברכות האחרון האמא נפטרה.

את מדברת על סיפור אחר- לא מוכר לי.

לא בטוחה אבל שני הסיפורים הללו לא נכנסו לספר כלשהו

תגובותי בקצרה:

1. חבל שיש אנשים שמגיבים על הספר בלי לקרוא אותו. חלק מהתגובות כאן ממש הזויות ולא קשורות לתוכן הספר בשום צורה.

2. חבל שיש ניקיות שמתפלספות על נושאים כמו אלימות במשפחה בלי שום ידע מקצועי, בלי הכרות עם מקרים כאלו באופן אישי. זורקות המלצות להתגרש/לתת כאפה לבעל/לא רוצה להוסיף את שאר הדיבורים.

3. ראוי לציין שיש בעיות שהפסיכולוגיה רואה כחסרות מרפא, בעוד היהדות רואה אותן כברות תיקון. ראוי לציין שאין הצדקה לשום גורם להחליט שיש בידו לפתור בעיות כאלו [למעט התייעצות עם סמכות תורנית גבוהה מאד] . ראוי לציין גם שאין שום הצדקה להכריע לצד גירושין או לצד ההפוך בלי להכיר את הנפשות הפועלות ואת הדינמיקה המשפחתית, ובלי להכין את האישה למצב הזה. כי ברוב המקרים אישה מוכה גורמת לעצמה צרות צרורות גם אחרי הגירושין, שלא באשמתה כמובן. ובהרבה מקרים שאני מכירה- כשהאישה הצליחה לצאת מהמודל של המוכה הבעל לפתע הפסיק לשחק את תפקיד המכה. וכשהוא הבין שהיא לוקחת את העניינים לידיים הוא גם ברוב המקרים הסכים ללכת לטיפול.

4. ראוי לציין שאין בדברים שום הצדקה לטיפולים הזויים שאינם מוסמכים.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה