מידע שימושי יעוץ נישואין בי-ם

• הוסף לסימניות
פנחס זלצמן
0527687384

יועץ נשואין מעולה! מבירורים עליו שמענו שהציל המון משפחות שהיו בדרך ל... או בתחילת הדרך,
בעל הקשבה סבלני מאוד! וקליטת הקו הרופף ושיטה חוייתית.
עובד עם כל המגזרים חסידים,ליטאים ספרדים חילונים.

• הוסף לסימניות
ישנם שני חסידי בעלזא ירושלמיים הנחשבים יועצים זוגיים מוצלחים מאד.
האחד הוא הרב אוברלנדר, השני הרב רובינפלד, מנהל חינוכי בחיידר בעלזא - בעל הכשרה רחבה בתחום ייעוץ נישואין וייעוץ פרטני.

• הוסף לסימניות
תסלחו לי רבותי,
הגישה של הפסיכולוגיה שונה באופן מהותי מהגישה התורנית כמעט בכל תחום ועניין.

מספיק עם הנחיתות הזו, שכל מי שתולה תעודה יפה בחדר מטעם איזו אוניברסיטה, הוא יותר מומחה ומבין מרבנים שעוסקים בתחום.
מעבר לזה שזה נחיתות, זה מביא לתוצאות הרות אסון.

אל תתפתו לתעודות הממוסגרות, לא חסרים רבנים שמטפלים לא פחות טוב בבעיות השונות, ובניגוד לבעלי הדיפלומה, הם לא מייצרים בעיות חדשות.
לא מספיק 'היכרות עמוקה עם הציבור החרדי',
צריך לפעול על פי הוראות היצרן.

גם כשחולים או צריכים ניתוח לא כדאי לבדוק האם הרופא המנתח הוא בעל רישיון ותעודה. מספיק שיהיה רב וזהו,לא?
מניסיון טיפולי עם רב הקהילות המינסטרימיות החרדיות- הרבנים היום מפנים רובם ככולם לאנשי מקצוע ומחפשים להכיר בעלחי מקצוע חרדיים או כאלו העובדים עם הציבור החרדי בהתאמה מלאה.

• הוסף לסימניות
גם כשחולים או צריכים ניתוח לא כדאי לבדוק האם הרופא המנתח הוא בעל רישיון ותעודה. מספיק שיהיה רב וזהו לא?

חכמה בגויים תאמין, תורה בגויים אל תאמין.
רפואה היא בגדר חכמה, כמו מתמטיקה, פיזיקה ואסטרונומיה. אין לנו בעיה ללמוד מהם חכמה.
לעומת זאת הטיפול בנפש, וודאי בתחומי הזוגיות, הוא בגדר תורה. (כל מה שקשור להתנהלות האדם ולאורח חייו, הוא בגדר תורה) ופה 'שולחנך גדול משולחנם' אין לנו מה לחפש אצלם.

גישת הפסיכולוגיה רחוקה מאד מהגישה הנכונה, גישת התורה, בשלל נושאים מהותיים. ביניהם: בחירה חופשית, שוויון ודמוקרטיה, דרכי התמודדות עם פיתויים ועוד. (וזה בראשי פרקים על קצה המזלג. יש לכל אחד מנקודות אלו השלכות רוחב עצומות)

לא אמרתי שכל רב מוסמך לייעץ ולטפל, כפי שלא כל רב מוסמך לפסוק בכל תחום מתחומי התורה. אבל אלו שבקיאים בתחום וקיבלו הסמכה מרבותיהם מהדורות הקודמים - ראויים הרבה יותר מכל המדופלמים, הן מבחינת השקפה וגישה, והן מבחינת אחוזי הצלחה.

אכן יש רבנים ששולחים לאנשי מקצוע במקרים מסוימים, תחת פיקוח והדרכה. יש מושג של 'קליפתו זרק ותוכו אכל', אבל זה לא מכשיר את כל המקצוע. כפי שהכשר על מוצר מסוים של חברה פלונית הוא לא תעודת כשרות על כל תוצרי החברה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
חכמה בגויים תאמין, תורה בגויים אל תאמין.
רפואה היא בגדר חכמה, כמו מתמטיקה, פיזיקה ואסטרונומיה. אין לנו בעיה ללמוד מהם חכמה.
לעומת זאת הטיפול בנפש, וודאי בתחומי הזוגיות, הוא בגדר תורה. (כל מה שקשור להתנהלות האדם ולאורח חייו, הוא בגדר תורה) ופה 'שולחנך גדול משולחנם' אין לנו מה לחפש אצלם.

גישת הפסיכולוגיה רחוקה מאד מהגישה הנכונה, גישת התורה, בשלל נושאים מהותיים. ביניהם: בחירה חופשית, שוויון ודמוקרטיה, דרכי התמודדות עם פיתויים ועוד. (וזה בראשי פרקים על קצה המזלג. יש לכל אחד מנקודות אלו השלכות רוחב עצומות)

לא אמרתי שכל רב מוסמך לייעץ ולטפל, כפי שלא כל רב מוסמך לפסוק בכל תחום מתחומי התורה. אבל אלו שבקיאים בתחום וקיבלו הסמכה מרבותיהם מהדורות הקודמים - ראויים הרבה יותר מכל המדופלמים, הן מבחינת השקפה וגישה, והן מבחינת אחוזי הצלחה.

אכן יש רבנים ששולחים לאנשי מקצוע במקרים מסוימים, תחת פיקוח והדרכה. יש מושג של 'קליפתו זרק ותוכו אכל', אבל זה לא מכשיר את כל המקצוע. כפי שהכשר על מוצר מסוים של חברה פלונית הוא לא תעודת כשרות על כל תוצרי החברה.

היה פה בנושא הנל אשכול ארוך- חפש תחת הקטגוריה סיביטי של צישינסקי.
זו הסיבה למה צריכים אנשי מקצוע משלנו
אבל שיהיו אנשי מקצוע יחד עם המשלנו.
ואפרופו פסיכולוגיה- ברובה הינה מדעית ואמפירית ולכן היא נחשבת רפואה כך שמבחינת חכמה היא נחשבת חכמה בגויים תאמין.
לגבי כל הנושאים שהועלו לעיל כמו שוויון זכויות וכו
שום מטפל הכי אתיאיסטי ושמאלני שיש- בבואו לטפל בבני זוג חרדים- לא ישנה את דרכם. בדיוק כפי שאני מקבלת מטופלת השונה מדרכי ואיני משנה את אורחות חייה.
המטרה של טיפול זוגי היא לא לשנות את מהות חייו של הזוג ולא להפוך אותם על סגנונם וכו
ובודאי הטיפול מתיחס להקשר התרבותי והערכי של חייהם. קולגה שאינה שומרת תורה ומצוות- ספרה לי כי הגיעו אליה לטיפול בני זוג מן המיינסטרים החרדי וקשורים לחסידות שמרנית מאד.
הקושי עמם הגיעו היה היערכות לשבת. יום שישי אצלם בבית היה בוקה ומבולקה וגורם למתח ותסכול זוגי רב.
לכאורה אותה קולגה חילונית לא היתה אמורה להתרגש מן הסיטואציה ואולי חלילה לזלזל או לומר: לא יקרה כלום אם תתארגנו עוד שעה בנחת ותכניסו את השבת יותר מאוחר.
כי אצלה שמירת שבת לא קיימת
ואצל אותו זוג הם ערך עליון.
הם עברו אצלה תהליך זוגי מיוחד ומדהים שהטריגר אליו היה השבת שהיערכות עליה השפיעה עליהם לשלילה וגררה כעסים רבים.
בסופו של התהליך, היא לא התחילה לשמור שבת, והם הצליחו להגיע לשבת בניחותא ובשלווה תוך לימוד שיטות מיומנויות תקשורתיות שגררו את הקשר לעומק ושלווה.
זה ההבדל בין טיפול ליעוץ- המטופל לא מגיע לשמוע את חוות דעתו של המטפל ולא חשוב כלל בחדר הטיפול מה המטפל חושב/מרגיש/ופועל
אלא המטופל ואורחות חייו הוא במרכז.
ההבדל המאד בסיסי בין טיפול פסיכולוגי לטיפול זוגי הוא שבטיפול הזוגי אין חפירות אל מעמקי הנפש אלא מקום לרכישת מיומנויות תקשורת
מקום שלו ובטוח בו הזוג מצליח לדבר ולהידבר מה שברב המקים לא מצליח לקרות בטריטוריה הביתית, כאשר ישנם ויכוחים ומחלוקות וכל אחד מתחפר בעמדתו.
ובעיקר ישנה יד מקצועית, חיצונית המנווטת את התהליך המאד לא פשוט- לחוף מבטחים.

• הוסף לסימניות
פסיכולוגיה- ברובה הינה מדעית ואמפירית

שני רופאים שונים שיבדקו חולה אחד, יאבחנו את אותה מחלה ויציעו אותו טיפול ב-98 אחוז מהמקרים.
האם זה כך גם בפסיכולוגיה ובטיפול? לא.
למה לא? הרי זה אמפירי? זה מדע מדוייק, לא?
לא!
בפסיכולוגיה המחקרית יש אכן חלקים שנבחנו אמפירית (וגם עליהם יש טענות מתודולוגיות לא מעטות),
אבל בדרך הטיפול, פשוט וברור שכל מטפל מביא את האישיות שלו ואת תפיסת העולם שלו, גם אם לפי הספר זה לא אמור לקרות. הוא לא רובוט.

לא אמרתי שמטפל שאינו שומר שבת, ישכנע את מטופליו לא לשמור שבת, או לא יוכל להבין את הצורך הזה שלהם. דיברתי על הזרמים התת קרקעיים, ומה שרוחש מתחת לפני השטח. שם המטפל ניזון מעקרונות הבסיס של הפסיכולוגיה שכאמור סותרות את האמת שאנו יודעים אותה מהתורה.

מכשיר מקולקל, מתקנים אצל מי שמכיר את הוראות היצרן. ולא מי ש'התעסק עם מכשירים'.
הנפש והזוגיות שלנו יותר יקרים ויותר רגישים ממכשיר. והוראות היצרן נמצאות אצלנו (מי שיודע למצוא אותם), למה לחפש מתחת לגשר את האוצר שנמצא בבית?

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
שני רופאים שונים שיבדקו חולה אחד, יאבחנו את אותה מחלה ויציעו אותו טיפול ב-98 אחוז מהמקרים.
האם זה כך גם בפסיכולוגיה ובטיפול? לא.
למה לא? הרי זה אמפירי? זה מדע מדוייק, לא?
לא!
בפסיכולוגיה המחקרית יש אכן חלקים שנבחנו אמפירית (וגם עליהם יש טענות מתודולוגיות לא מעטות),
אבל בדרך הטיפול, פשוט וברור שכל מטפל מביא את האישיות שלו ואת תפיסת העולם שלו, גם אם לפי הספר זה לא אמור לקרות. הוא לא רובוט.

לא אמרתי שמטפל שאינו שומר שבת, ישכנע את מטופליו לא לשמור שבת, או לא יוכל להבין את הצורך הזה שלהם. דיברתי על הזרמים התת קרקעיים, ומה שרוחש מתחת לפני השטח. שם המטפל ניזון מעקרונות הבסיס של הפסיכולוגיה שכאמור סותרות את האמת שאנו יודעים אותה מהתורה.

מכשיר מקולקל, מתקנים אצל מי שקרא את הוראות היצרן. ולא מי ש'התעסק עם מכשירים'.
הנפש והזוגיות שלנו יותר יקרים ויותר רגישים ממכשיר. והוראות היצרן נמצאות אצלנו (מי שיודע למצוא אותם), למה לחפש מתחת לגשר את האוצר שנמצא בבית?

זו רק מחזק את הבסיס למה צריך אנשי מקצוע משלנו- שיהיו אנשי מקצוע. בלי פשרות לכל תחום

• הוסף לסימניות
דווקא גבר?
אם לא יש לי מישהי מספר 1

• הוסף לסימניות
פנחס זלצמן
0527687384

יועץ נשואין מעולה! מבירורים עליו שמענו שהציל המון משפחות שהיו בדרך ל... או בתחילת הדרך,
בעל הקשבה סבלני מאוד! וקליטת הקו הרופף ושיטה חוייתית.
עובד עם כל המגזרים חסידים,ליטאים ספרדים חילונים.
מה ההתמחות שלו?

• הוסף לסימניות
זו רק מחזק את הבסיס למה צריך אנשי מקצוע משלנו- שיהיו אנשי מקצוע. בלי פשרות לכל תחום

האמת היא שלא רציתי להגיב כי הדיון די מיצה את עצמו, אבל בעקבות הקפצה של האשכול המסועף והמרתק על הסי בי טי, גיליתי שגם שם נהגת באותו האופן. לחתום את הדיון ב-'זה רק מחזק את טענותי', בלי קשר לטענות עצמן.

לכן אסכם את עיקרי הדיון הנוכחי:
אני טענתי שפסיכולוגיה (ונספחיה הטיפוליים) היא לא חכמה אלא תורה ולכן אין אנו צריכים ללמוד ממקורות חיצוניים אלא רק מהוראות היצרן, מהתורה הקדושה. חכמה בגויים תאמין, תורה בגויים אל תאמין.
(ההגדרה לחילוק בין חכמה לתורה היא שכל מה שנוגע לאורח חיי האדם הוא בכלל תורה, ואיך מתנהל הטבע והעולם הוא בכלל חכמה)
הטענה הנגדית הייתה שכשם שאין בעיה ללכת לרופא חילוני או גוי, כך פסיכולוג או מטפל. דהיינו שפסיכולוגיה היא חכמה ולא תורה.
אני עניתי שיש הבדל בין רופא לפסיכולוג משום שמה שקשור למערכות הגופניות הוא בכלל חכמה, וההוכחה היא שכל רופא יציע את אותו אבחון, לעומת מה שקשור לנפש שכל שלכל פסיכולוג תהיה אבחנה אחרת ודרכי טיפול אחרים ואם כן זה לא נכנס בכלל חכמה, זה לא מדע מדויק.
(ובניגוד למה שכתבת כאן שהפסיכולוגיה ברובה היא מדעית ואמפירית, באשכול ההוא כתבת "התהליך הטיפולי הוא לא מדעי הארד קור")
ואז הגיע 'זה רק מחזק את טענותי'. זה מחזק טענות אחרות, לא אלו שנידונו כאן.

כהערת אגב, אני רוצה להביא כאן עוד שני ציטוטים מהאשכול על הסי בי טי.
א. "לא הייתי מוותרת על חלקיק מהלימוד שלי, זה מה שבנה והפך את האישיות שלי- לפני המקצועיות"
כלומר, גם הטענה שצריכים להיות אנשי מקצוע משלנו היא סתירה מניה וביה. מי שעבר את כור ההיתוך האקדמי-פסיכולוגי, זה 'הופך את אישיותו', ככל הנראה הוא כבר לא נשאר עם תפיסה וגישה תורנית טהורה. וכאמור מה שצריך בשביל לטפל זה להכיר את הוראות היצרן, ולא את מה שטפטפו לכם על 'מקצועיות'.

ב. ציטוט נוסף "אני כמובן לא אובייקטיבית בדעותי, כאשת מקצוע, ויש לי אינטרס שהשוק החרדי יוצף באנשי מקצוע מקצועיים"
זה מסביר הרבה...

כהשלמה לעניין, הייתי ממליץ לכל מי שהנושא מעניין אותו, להאזין לסדרת ההרצאות המצוינת של הרב שלום סרברניק על 'פסיכולוגיה רוחנית'. שם הוא מסביר בהרחבה ובטוב טעם על הכשלים של הפסיכולוגיה המערבית, ומהי הדרך הנכונה של התורה בהבנת נפש האדם ובדרכים הנכונות לטפל בה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אחלק את תשובתי לפי הנקודות לעיל-
ציטוט שלי-(ובניגוד למה שכתבת כאן שהפסיכולוגיה ברובה היא מדעית ואמפירית, באשכול ההוא כתבת "התהליך הטיפולי הוא לא מדעי הארד קור")
איני מוצאת שוני בתוכן מלבד הניסוח. לא ציינתי כי הפסיכולוגיה כולה הינה מדעית ואמפרית - אלא ברובה. ובציטוט השני כתבתי כי היא לא מדעית הארד קור- והכוונה בשתיהן כוונה זהה.
הנחת היסוד של מדע הפסיכולוגיה היא שההתנהגות האנושית אינה מקרית, אלא ישנה חוקיות בהתנהגות בני אדם וחוקים אלו ניתנים למדידה ותיעוד. הפסיכולוגיה גורסת שהבנת חוקים אלו מאפשרת להסיק ניבויים לגבי העתיד ובהתאם לכך גם לשלוט ולנווט את ההתנהגות. ישנם תחומים רבים בפסיכולוגיה, כאשר כל אחד מהם עוסק בהיבטים אחרים של ההתנהגות ומנסה להבין אותה מתוך מוקד אחר. חלק מענפי הפסיכולוגיה חולקים אלו על אלו וחלקם משתלבים זה בזה. הגישה הרווחת כיום בפסיכולוגיה היא גישה אינטגרטיבית, כלומר, לשלב מגוון של גישות כדי להגיע לתוצאה הרצויה המקסימלית.
בעיה בתחום הפסיכולוגיה היא שהיא עוסקת בין השאר במחשבות וברגשות פנימיים אותם קשה להעריך בצורה אובייקטיבית וחד משמעית. לשם כך, חוקרי מדעי הפסיכולוגיה מנסחים הגדרות אופרציונליות - הגדרות חד משמעיות שמאפשרות מעבר מהרמה התאורטית אל הרמה התצפיתית שמאפשרת חקירה מדעית. כך למשל, רמת אינטליגנציה מוגדרת לעיתים בצורה אופרציונלית כציון במבחן משכל (מבחן IQ).- מצוטט מויקיפדיה.

כהערת אגב, אני רוצה להביא כאן עוד שני ציטוטים מהאשכול על הסי בי טי.
א. "לא הייתי מוותרת על חלקיק מהלימוד שלי, זה מה שבנה והפך את האישיות שלי- לפני המקצועיות"
כלומר, גם הטענה שצריכים להיות אנשי מקצוע משלנו היא סתירה מניה וביה. מי שעבר את כור ההיתוך האקדמי-פסיכולוגי, זה 'הופך את אישיותו', ככל הנראה הוא כבר לא נשאר עם תפיסה וגישה תורנית טהורה. וכאמור מה שצריך בשביל לטפל זה להכיר את הוראות היצרן, ולא את מה שטפטפו לכם על 'מקצועיות'.

אפרט בצורה נרחבת אודות הכוונה לעיל
בשונה מלימודי רפואה/סיעוד/ריפוי בעיסוק או כל מקצוע טיפול אחר שבו מטפל מסייע ללקוח ואין הוא נדרש ליחסים עמוקים עימו- ישנו פחות דגש על החלק הטיפולי של המטפל אלא ניתנת שימת לב מרכזית למטופל.
ביחסים בין מטפל למטופל בטיפול הפסיכולוגי ניתנת תשומת לב לימודית ופרקטית רבה לתהליך המתרחש בינהם במהלך הטיפול ועליו מתבסס הטיפול עצמו- השיחה הטיפולית.
העברה, ולכן קורסים רבים בפסיכולוגיה ובעבודה סוציאלית לא עוסקים רק בהבנת המטופל אלא שמים דגש על התפתחות אישיותו של המטפל עצמו. חוויותיו, מודעותו העצמית, התמודדויותיו בשדה הפרקטיקום ועוד.
תעדנה הקולגות שלי למקצוע, ומעידה אני שנית כפי שצוטטתי באשכול ההוא.. אני גאה לומר כי נכנסתי ללימודים ויצאתי מהם בצורה שונה אישיותית- ולא הכוונה לשינוי אורח חיים, תפיסות, השקפות ודעות. הכוונה לתהליך אישי אותו עוברים הסטודנטים למקצועות טיפוליים. היכולות והמיומנויות האישיות משודרגות פלאים. המודעות האישית והשיח האישי והבינאישי משתנים לטובה בזכות קורסים ממוקדים ברגשות וברגש של המטפל- לשם הדוגמה, מטפלים מקורסים של למד וטפל, לא נדרשים לעבור כקורסי חובה קורסים אלו, אינם חווים תהליך עומק על עצמם ובטח לא מוכוונים ללכת בעצמם הם לטיפול פסיכולוגי כדי להיהפך להיות כלי קיבול איכותי ורגיש יותר למען מטופליהם.
אצלינו כן.

ב. ציטוט נוסף "אני כמובן לא אובייקטיבית בדעותי, כאשת מקצוע, ויש לי אינטרס שהשוק החרדי יוצף באנשי מקצוע מקצועיים"
זה מסביר הרבה...

ודאי ווודאי ושוב ודאי
כי הציבור החרדי צריך וראוי לטיפול שאינו חסר הן בפן הערכי והן בפן המקצועי.
עם כל הרצון הטוב- ויש הרבה כזה- בקהיליית המטפלים החופשית ,המקבלת קליינטורה חרדית- השפה, הקודים, ההתמודדויות, הקונפליקים, אורח החיים ועוד- דורשים מטפל ירא שמיים שומר תורה ומצוות. כזה שאמונתו נמצאת בחדר הטיפול ולא מחוצה לו,
אך יחד עם זאת חובה עלין לממש את שני הכתרים של מטפל ירא שמיים.
כתר יראת שמיים וכתר הטיפול
בדיוק כמו שנרצה עבור ילדינו מחנכים יראי שמיים ולא נסתפק באנשי חינוך שאינם תואמים את אורחות חיינו, או נסתפק באנשים צדיקים אשר אינם מבינים כלל בחינוך.

וזו הסיבה לכך שאיני אובייקטיבית אלא כמטפלת חרדית, אשמח לראות את שורות אנשי מקצוע, יראי השם ותורתו- מתרבים- פרנסה, עד בוא משיח, לא תחסר לאף אחד מאיתנו..

ועכשיו אפרט מעט על חשיבות שני הכתרים הללו.
בראשית התפתחות הדיסצילינות הפסיכולוגיות גרסה הפסיכולוגיה כי רק המטפל הינו בר הסמכא לגבי המטופל. הוא ואין בלתו.
בהמשך נסתה הפסיכולוגיה להוציא את אישיות המטפל אל מחוץ לחדר הטיפול ולהיות טבולה ראסה עבור מטופליו. שתי שיטות מוקצנות אלו התפתחו לסינתזה הנוכחית לפי המטפל ראוי להוציא עצמו, אישיותו, דעותיו אל מחוץ לחדר הטיפול- אך היות והדבר הוכח כבלתי אפשרי, עליו לנתב את עצמו כך שיביא את המיטב עבור מטופליו. זו הסיבה לכך שמטפלים ואנשי מקצוע חייבים, מקצועית, להימצא תחת הדרכה, ולא משנה כמה שנות וותק רשומות ברזומה.

היות ואוכח כנל, וזו השיטה הרווחת כיום, זה מחזק את טענותי על החשיבות של אנשי מקצוע מתוך המחנה- היות ובלי רצון וכוונה- אישיות המטפל נוכחת ונמצאת ומשפיעה בחדר הטיפול.

לגבי הנכתב לעיל אודות תפיסת הפסיכולוגיה כחכמה וכתורה- מפנה לסדרת מאמרים מצויינים באתר צריך עיון:https://iyun.org.il/article/psychology/בין-רפואת-הרוח-לרפואת-הנפש/

• הוסף לסימניות
מעלה את המאמרים לבקשת מי שחסום
ישנם מאמרי תגובה נוספים
אעלה לבקשתכם
כמו כן ישנו את המאמר המרכזי מה רע בפסיכולוגיה- עליו נכתבו מאמרי תגובה אלו
המאמר הראשון - בחלקו הראשון, לא הצלחתי להעלותו נכון. בהמשך הוא מסודר ונח לקריאה

קבצים מצורפים

• בין רפואת הרוח לרפואת הנפש.docx
    KB 32.7 · צפיות: 74
  • פסיכולוגיה כדרך חינוך.docx
    KB 35.9 · צפיות: 84
  • הוסף לסימניות
על דבר אחד אני יכול להסכים. אם כבר איש מקצוע, עדיף שיהיה אדם חרדי וירא שמיים מאשר אדם שאינו שומר תומ"צ. הרע במיעוטו.
ועדיין, אני סבור שר' ישראל סלנטר / הסבא מקלם / ר' אייזיק שר / ר' שלמה וולבה, הבינו בנפש האדם יותר מכל אנשי ה"מקצוע" בעלי הדיפלומה גם יחד.
וגם בימינו לא חסרים אנשי חינוך ורבנים שמבינים את נפש האדם ומכירים אותה מהמקור, ממי שברא אותה. למרות שהם לא יודעים להשתמש במילים לועזיות מפוצצות.

אחתום בציטוט של הסופר האמריקני אפטון סינקלר:
קשה לשכנע אדם להבין דבר מסוים, שהמשכורת שלו תלויה בכך שלא יבין אותו.

[בתנכ"ית: כי השוחד יעוור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים
בפסיכולוגית: דיסוננס קוגנטיבי]

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
כמטפלת מקצועית (בעלת רישיון משרד הבריאות)
אצטט מה שאמרה לי פסיכולגית קלינית בכירה ומוערכת מאד מאד ראש תחום ב..... (בעלת תשובה).
כי אין ספק שעדיף פחות מקצועי אך אדם ירא שמים. (בתחום הנפש)
והיא בעצמה מטפלת רק בילדים קטנים ולא בבני נוער או מבוגרים. כי כשהיא הייתה מתבגרת, הנפש שלה לא נבנתה כמו שצריך בהתאם לחינוך שלנו.
ולכן היא לא רוצה כך לטפל!!
(בגלל ההשלכות וההעברות וכו' וכו')
מצד שני!!!
אין ספק כי הציבור החרדי נוהה אחרי שרלטנות.. וכל מטפל CBT הפך פסיכולוג.
אדרבה שיקומו האנשים / העמותות בהן ניתן להתייעץ על אנשים משכמם ומעלה בעלי ידע רחב וקליינטורה ארוכה בשנים-
הנזקים שאנשים לא אחראיים יכולים לגרום...כואבת ..וקשה להכיל..
צריך ללמד את הציבור ביקורת אקדמאית מקצועית כלפי שיטות שפותחו..מטפלים שקסמו קסמים וכו'..
אין קיצורי דרך....אין קסמים...אין תיקונים...יש דרכי טיפול מקובלות , נחקרות וותיקות.
ופה הציבור שלנו נופל

• הוסף לסימניות
ועדיין, אני סבור שר' ישראל סלנטר / הסבא מקלם / ר' אייזיק שר / ר' שלמה וולבה, הבינו בנפש האדם יותר מכל אנשי ה"מקצוע" בעלי הדיפלומה גם יחד.

אם הם היו היום ביננו, היה נהדר.

ואם לא הייתי רואה את הנזקים המוכחים של הכשרה לא מקצועית (מפורסמת) על בנ"א יר"ש, הייתי שותקת.

• הוסף לסימניות
ב"ה הקב"ה שם אותנו בדור שלנו וכמו שאנחנו יכולים להיות יהודים כשרים בלי הח"ח אז הוא גם דאג בתחומים אחרים.
אין אפשרות לומר שאדם ואפילו משלנו שלמד את כל הפסיכולוגיה וכו' מאנשי אקדמיה שפנימיותם מקולקלת ולא נדבק בו משהו מהקלקול. צריך להיות מל"ו צדיקים כדי שזה לא יקרה. טבע האדם להיות נמשך....
לא שהענין בא להכשיר שרלטנים אבל אדם משלנו שתורת הטיפול שלו מבוססות על פי דרך רבותינו ויש עליו המלצות של רבנים ואנשים שהתנסו ברור שהוא לא באותה ליגה של אקדמאים... (כמובן כמה מעל, עם כל תעודותיהם...)

• הוסף לסימניות
אם הם היו היום ביננו, היה נהדר.
תלמידיהם ותלמידי תלמידיהם נמצאים היום בינינו.
רק דוגמאות על קצה המזלג לתלמידי חכמים, מומחים בתחומם שיונקים אך ורק מהתורה הקדושה ולא ממקורות זרים, וכמובן שאחוזי ההצלחה שלהם גבוהים במיוחד:
זוגיות - הרב שמחה כהן
חינוך והמסתעף - הרב משה גולדשטיין (ראש ישיבת שערי יושר - איילת השחר)
בנין האישיות ותחומי הנפש - הרב משה שוחטוביץ
התמכרויות: הרב חייקל מילצקי (ראש ישיבת רש"י)

• הוסף לסימניות
הרב משה פוליאס
ממוקד עניני בעל הקף ידיעות ענק במדעי הנפש ווההתנהגות

• הוסף לסימניות
ועדיין הרב שמחה כהן שולח למומחים שלמדו במקרה הצורך...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...