"כיצד תרכשו ידידים והשפעה" גרסה מודרנית- חוו"ד

• הוסף לסימניות
בשמחה: (הסיפור משוכתב על פי זכרוני, יכול להיות שיש אי דיוקים או גרסאות טיפה שונות)

רבי זושא היה כידוע עני מרוד.
והנה הגיע הזמן לשדך את ביתו הבכורה. היא יושבת בבית, ונדוניה אין.
בצר לו יצא מעירו, ופנה לחברו רבי פנחס מקוריץ -
לבקש המלצה כדי שיוכל לקבץ כסף להכנסת כלה.
רבי פנחס מקוריץ נחרד מהרעיון שרבי זושא יסתובב בעיירות ובכפרים ויקבץ נדבות,
לכן נתן לו 300 רובל כנדוניה (סכום עצום באותם ימים)
ושלח אותו בשמחה למצוא חתן הגון לבתו.

יצא רבי זושא ופנה לחזור לעירו. באחת העיירות עצר ללינת לילה, והנה הוא שומע בשוק זעקות וצעקות. יצא לברר על מה המהומה והנה התברר שכלה יתומה עומדת להכנס היום לחופה בשעה טובה, אך קרה דבר נורא - סכום הנדוניה שאספה האם פרוטה לפרוטה - אבד ואיננו. 300 רובל שאספה וקיבצה בעמל רב, והצרור נעלם. האלמנה האומללה התעלפה כשגילתה שכספה אבד, אבי החתן דורש את הנדוניה בכל תוקף, והחתן מסרב להכנס לחופה.

נעמד רבי זושא בתוך הקהל המבוהל וצעק - האבידה נמצאה!
אני מצאתי היום בשוק 300 רובל.
עיני כולם נפקחו בתדהמה - מלאך מושיע ירד משמים. מיהרו אליו וביקשו שיתן את הכסף.
אומר להם רבי זושא - הכסף שמור באכסניה שלי, תנו סימנים - איזה שטרות היו שם, ואלך מיד להביא הכל. נתנה לו האלמנה סימנים, ורבי זושא מיהר לאכסניה, לקח את צרור כספו וניגש לחלפן - להחליף את הכסף על פי הסימנים שנתנה האישה.
כשחזר שמחו כולם - עכשיו תיערך החופה סוף סוף, בשעה טובה.
אבל רבי זושא מסרב להחזיר את הצרור.
הוא מבקש שכר טרחה.
לזאת אף אחד לא ציפה. חוצפה כזו מעולם לא פגשו! רבי זושא דורש 10% מהכסף - שכר טירחה על השבת האבידה. הקהל הקדוש ביזה אותו בכל פה, ואח"כ הוציאו ממנו בכח את צרור הכסף ושילחו אותו בבזיון מן העיר.

לאחר זמן נודע הדבר לרבי פנחס מקוריץ, שביקש לברר עם רבי זושא מדוע נהג בצורה כה מוזרה. מצד אחד - ברור כשמש שאת כספו שלו מסר לאלמנה המסכנה, ומצד שני - לא מתאים לצדיק ות"ח כרבי זושא לדרוש שכר טירחה בצורה תמוהה שכזו.
ענה רבי זושא -
בדיוק כשהכרזתי שמצאתי את הכסף שמעתי קול קטן בלבי - אוי, זושא, איזו מצווה עצומה!!! אבל הצלחתי להכניע את הקול הקטן הזה. אך כשניגשתי למסור לאלמנה את הצרור שמעתי אותו שוב - אוי, זושא, כזה צדיק וקדוש אתה, ממש יחיד ומיוחד! איזו אהבת ישראל יש לך!
מיד הבנתי שיש לי פה עסק עם עקשן רציני, בעל גאווה ורודף כבוד, ועד שלא יספוג בזיונות לא יעזוב אותי בשקט.
כבוד אתה רוצה? אמרתי לו. תיכף תראה איזה כבוד תקבל!
ומיד דרשתי שכר טרחה, ניצלתי מהגאווה והכבוד, וזכיתי במצווה שלמה.

• הוסף לסימניות
חמוד

אואוא... נחמד, פורום השקפה והדרכה.

לי זכור מהספר הזה דבר אחד: "תשתדל להחמיא לאנשים כמה שיותר... זה ייצור בהם רצון לרצות אותך"

עוד משהו: בחיים אל תעיר ביקורת ישירה, כמו אם המזכירה שלך הגיעה לעבודה בלבוש בלתי מכובד, אל תגיד לה ישיר... אלא דבר איתה על הצורך למראה מכובד... אנשים חכמים מידי מכדי להיות טפשיים, והיא תבין אותך, ולא תפגע על הדרך.

• הוסף לסימניות
ציטוט מהספר "מהיום והלאה" של הרב יצחק פנגר :
הספר "כיצד תרכוש ידידים והשפעה" הוא ספרו הידוע של דייל קרנגי.
ספר זה, שהתפרסם מאד ברחבי העולם, מבטא את השקפת העולם – הוא יעיר לי?! אני אקשיב לו ואשנה את דעתי או את הרגלי?! מה פתאום?! להיפך, אני אשנה אותו, ואגרום לו לחשוב כפי שאני רוצה!!
הספר מביא, בין השאר, שש דרכים שבהן תוכלו לגרום לכך שבני האדם יחבבו אתכם. הוא מביא תריסר דרכים להבאת בני אדם לכלל מחשבה כמוכם. וגם: תשע דרכים לחולל שינוי אצל בני אדם בלא לפגוע או לעורר התנגדות.
על פי ספרו של דייל קרנגי, לחבר אין שום דבר ללמד אותי, ואין לו שום דבר להוסיף לי. הוא נמצא שם רק כדי לתת אישור לעצמותי, ולשמש כלי למחשבותיי ולרצונותיי. לכן אני אלמד שיטות לשנות את חברי - שיאהבו אותי ולא יבקרו אותי על שגיאותיי, שיעריצו אותי כפי שאני. אני אלמד טכניקות, שיסייעו לי לשנות את המחשבות שלהם, כדי שלא יהוו סתירה למחשבות שלי. אני אשנה אותם ולא הם אותי!
'החבר' עפ"י דייל קרנגי הולך מאחוריי, הוא רק מושפע ממני, והוא לא עוזר כלל להתקדמות ולבנייה שלי.

• הוסף לסימניות
נשמע לא טוב. אבל זה עניין של הסתכלות, מפני שבשדה השיווק זה עובד בדיוק ככה, לא? (והרי בשדה הזה הספר עוסק...)

• הוסף לסימניות
ישנו ספר מדהים בשם "אני הרוח והנפש שבי" (פרקים במודעות עצמית יהודית) מאת הרב ש. אביחי כהן.
בספרו הוא מקדיש פרק שלם על דייל קראנג'י ושיטתו. מסביר ומבאר איפה נקודת המוקש שאינה עולה בקנה אחד עם תפיסת היהדות. ואז מציג את אותם כללים בדיוק אך כאשר המטרה בהם היא: "איך לגרום שהשני יהנה", "איך לתת לשני הרגשה שאני זוכר אותו" וכו'... במקום אינטרסנטיות ושימוש בחברים ככלי שרת = נטילה. הוא הופך את הכללים ל"נתינה" שהיא "סוד הקשר במערכת יחסים"
ציטוט: "לכל אורך הדרך מתייחס קארנגי לצורך האדם להיות 'נאהב', צורך המתבטא ב'לקיחה', והמשותף לכל בעל חי, אין צורך זה מגיע ממקור עליון ופנימי, הוא צורך חומרי- ארצי....תורת קארנגי לא הוסיפה אהבה לעולם כלל וכלל לא. היא תורה חיצונת שאינה נוגעת לפנימיות, הוא גם לא התכוון לכך, הוא התכוון אך ורק לדבר אחד: כיצד אתה תוכל לרכוש את ידידיך כדי שהם יעשו מה שאתה רוצה!..... (עם הדגשה בכל מקום בתורת קארנגי שהכל כדי שיהיה לך, ויחבבו אותך, ויגלו עניין בצרכיך, ואם לא זה לא ישתלם לך וכו'...)..... בהשקפה היהודית הגישה שונה היא בתכלית השינוי. התקשורת בין בני אדם היא על מנת ליצור "אהבה" בין הבריות. "אהבה" היא "עבודה" על מערכת יחסים עבודה המתבטאת במימוש הצורך העליון של האדם "לתת" נתינה לשם נתינה, נתינה שאינה על תנאי הקבלה. אתה מחייך לחברך כדי לעשות לו טוב.....מעתה הבה ונחזור על כלליו של דייל קארנגי אך על פי מטרת האהבה היהודית. את חלק זה של ששת הכללים נפתח בכותרת "שש דרכים שבהם תביאו לידי כך שתאהבו את בני האדם" (להבדיל מקראנגי : "שש דרכים שבהם תביאו לכך שבני אדם יחבבו אתכם")..... אותם כללים אך מטרה שונה. אלו הם ששת הכללים שאנו מציעים לאור השאיפה שלנו לפנימיות, התרחקות מן החיצוניות שיתכן שמועילה היא לדברים שבחיצוניות אך לפנימיותנו ל"אני" האמיתי שלנו לא רק שאינה תורמת, היא הורסת ומזיקה רבות לנפשו, לעומתה באחיזתנו בכללים הנובעים מפנימיות אמיתית, בראש ובראשונה אנו דואגים לטפח את ה"אני" האמיתי שלנו, זה השואף לעזור ו"לתת" ....."

ספר מדהים ומומלץ מאד!

• הוסף לסימניות
הוא דווקא כן מדבר בספר על זה שמי שלא אוהב בני אדם - לא יגיע רחוק...
ואחד הסיפורים שממש אהבתי הוא על עורך עיתון שנותן במה לסופרים מתחילים ויודע לזהות האם הסופר המתחיל הזה יהפוך לסופר מצליח על ידי פרמטר אחד בלבד -
האם מתוך הסיפורים שהוא כותב ניכר שהוא אוהב בני אדם?
אם כן - הוא יהפוך לסופר מצליח.
אם לא - לא משנה כמה הכתיבה שלו תהיה מהוקצעת - הוא יכשל.

נכון, המחבר הוא גוי
והוא אכן לא אמור לכתוב את הספר שלו לפי אמות מידה יהודיות
מי שמצפה לקרוא ספר השקפה - שלא ינסה לקרוא את דייל קארנגי.
ב"ה יש לנו המון מקורות שנותנים מענה נפלא לנושא.
והספר הזה הוא כנראה לא אחד מהם, וטוב שכך...
(ועדיין לדעתי יש מה ללמוד ממנו)

• הוסף לסימניות
כפי שזכורני, בספרו של הרב דסלר, הוא מביא שורת דברים שדומה להפליא למה שכותב דייל קרנגי בספרו הנ"ל, ויש שם אפילו ביטויים והגדרות מדויקות שלכאורה נראות כלקוחות משם.
כמו למשל ששמו הפרטי של האדם חביב עליו יותר מכל, ולכן כשמדברים עם מישהו יש לנקוט בשמו הפרטי. וכמו למשל הענין של לדבר עם השני על דברים שמעניינים אותו, ובכך להתחבב עליו. ועוד ועוד.
אלו דברים ידועים שכבר דשו בהם רבות, ובטח ישנם כאלו שיביאו מקורות מדויקים בענין.

מההיכרות וההתרשמות האישית שלי, הכלים של דייל קרנגי טובים ומצוינים מאוד, וכל אחד יכול להשתמש בהם לפי דרכו.
דייל קרנגי לא 'משכנע' אותך להיות אנוכי ומושחת. הוא נותן לך כלים להיות טוב יותר, וכתוצאה מכך, אהוד ומוערך יותר. כל אחד מוזמן לעשות עם הכלים האלו מה שנראה לו. כרגיל, ה' נותן לך בחירה, גם כאן.

• הוסף לסימניות
בחנויות יפה נוף, ובחנויות נוספות.

• הוסף לסימניות
קנה לך חבר
זה לא בשביל החבר, זה לך
וכן אנחנו צריכים ידידים והשפעה בשביל להשפיע (קרי לתת מה שאנחנו חושבים לטוב)
ולכל המתנגדים לאורך כל הספר אין שום מניפולציה ( מניפולציה היא הצגה של דברים שאינם מדויקים או שיקריים כדי לגרום לשני לעשות מעשים מסוימים ) אלא התחשבות בזולת, רגשותיו וכבודו מתוך הבנה שהוא לא שונה מאיתנו
על פי ספרו של דייל קרנגי, לחבר אין שום דבר ללמד אותי, ואין לו שום דבר להוסיף לי. הוא נמצא שם רק כדי לתת אישור לעצמותי, ולשמש כלי למחשבותיי ולרצונותיי. לכן אני אלמד שיטות לשנות את חברי - שיאהבו אותי ולא יבקרו אותי על שגיאותיי, שיעריצו אותי כפי שאני. אני אלמד טכניקות, שיסייעו לי לשנות את המחשבות שלהם, כדי שלא יהוו סתירה למחשבות שלי. אני אשנה אותם ולא הם אותי!
לא נעים אבל במפורש דייל כותב שיש לגשת לוויכוח מתוך הבנה שאנחנו יכולים לטעות בדיוק כמו שאנחנו חושבים שהשני טועה
ובספר יש פרק שלם שיועד לגרום לאנשים להודות שהם טעו
ואם אפשר לתמצת את הספר זה ככה:
תעריכו בני אדם,
חפשו בכל דרך את המעלות שלהם,
תגידו להם כמה אתם מעריכים אותם באמת ולא מתוך חנופה,
תכבדו אותם ואל תבזו אותם,
דברו בענווה וידיעה שאתם לא יותר טובים,
לא נראה לי שכל זה יהפוך אותכם לאנשים פחות טובים או פחות יהודים

• הוסף לסימניות
אנחנו יכולים לנסות לאהוב את הזולת, אבל בסופו של דבר כל צעד שנעשה בחיים זה לטובת עצמנו.
ואת זה לא אני אמרתי. אלא קראתי את זה בספר - יהדות כמובן.(אולי מאמר אמונה ובטחון של הרב וסרמן - ממש ממש לא בטוחה) ואני וחברה שלי החלטנו לבדוק אם זה באמת נכון.
אחרי שחקרתי בעצמי אני אכן הבנתי שהכל אנחנו עושים מתוך אינטרסים - אנחנו אוהבים את האחרים לטובת עצמנו כי אנחנו צריכים את הרגש הזה של האהבה. אנחנו עושים מצוות בשביל שאנחנו נקבל שכר, ואם אנחנו עושים לא על מנת לקבל שכר. אז אנחנו מרגישים כל כך טוב עם עצמנו על זה שאנחנו צדיקים וחסודים כך שזה חוזר שוב אלינו. אנחנו בכלל רואים כל דבר בחיים דרך עצמנו.
בהתחלה קצת התאכזבתי, כי בכל זאת אני כמו כמעט כל בן אדם רוצה ושואפת להיות בן אדם קצת יותר נעלה וטיפה פחות אגואיסט.
אבל בסופו של עניין הבנתי שככה האדם נברא, ופשוט אנחנו צריכים לתעל את זה לצורה חיובית ולעשות כמה שיותר טוב לאחרים דרך האינטרסים שלנו.
דברי חכמה, אולם כאן יש צורך לחדד:
יש הבדל מהותי בין נפש אנושית לנפש יהודית.
בהבטה ראשונית - הנ"ל נכון לחלוטין.
אולםפ למדונו הראשונים [וביניהם חובות הלבבות וראשית חכמה] שליהודי ישנן תכונות נפש חריגות בנוף של העולם הזה, הוא יכול באמת לאהוב ולחלוטין לרצות בטובתו של השני.
איך?
שאלה טובה. התשובה איננה ידועה.
כלומר, אין לזה הסבר שהשכל האנושי מבין, אלא תחושות פנימיות ישירות מהנשמה, שמתעוררות כאשר האדם מזדכך.
אם יהודי זוכה לזכך את עצמו ע"י לימוד התורה ו/או עשיית מעשים טובים, יחד עם עשיית פעולות של אהבת ישראל - כדי למשוך את ליבו אחריהן, לאט לאט הוא יותר ויותר יאהב יהודים, עד שהדרגה העליונה בזה היא - שכחת עצמו לחלוטין.
ואכן, זוהי מדרגה גבוהה מאד, אולם 'לא עליך המלאכה לגמור, ואי אתה בן חורין להיבטל ממנה', עלינו להתייגע בכיוון, ולהתקדם עוד קצת ועוד קצת ככל יכולתנו, ועם השנים נראה שזכינו לעשות צעדים משמעותיים.
לסיום - סיפור מדהים שיבטא זאת:
מעשה שהיה בכ"ק האדמו"ר בעל הפני מנחם מגור זיע"א, שהכח אצל רופא עיניים לצורך טיפול הכרחי, אחד מני רבים. בבואו ביקש מהרופא לברר כמה פרטים לצורך אי אלו מחסידיו, עד שכבר [כמעט] לא נותר זמן עבור עניינו של הרבי עצמו.
כשסיים, התפנה אל הרופא, שביקש להבין: 'רואה אנכי את האדמו"ר עמל ויגע כה רבות - היום ותמיד - למען אחרים, ושאלה לי לשאול: כיצד יכול הרבי לזלזל בצרכי עצמו בו בזמן שהוא מתאמץ כה הרבה על אותם דברים בעבור אחרים?'
ענה לו הרבי:
כשתינוק נולד, הוא מוקף באהבה, דאגה ותמיכה. הוא בטוח שאימו וכל העולם נועדו עבורו. כשגודל, מבין שיש עוד בני בית, גודל עוד ומבין שיש חברים בגן, כעבור שנים נוספות הוא כבר קולט שישנם עוד אנשים רבים בעולם, ולא הכל מיועד עבורו.
'אם לא עוצרים את ההבנה הזאת', אמר הרבי, 'היא נמשכת ומתעצמת עד שהאדם שוקע כל כולו בצרכי אחרים, עד ששוכח מעצמו'...

• הוסף לסימניות
בדיוק זו הבעיה בשיטתו (החכמה מאוד)

העובדה שהוא התאבד מוכיחה את אנוכיותו
הוא מת בשנת 1955 מסרטן במערכת הלימפה.
לפי הביוגרפיה שלו בבסיס הנתונים IMDb.

• הוסף לסימניות
הוקפץ כבר פעם אז אני מקפיץ שוב......

כפי שזכורני, בספרו של הרב דסלר, הוא מביא שורת דברים שדומה להפליא למה שכותב דייל קרנגי בספרו הנ"ל, ויש שם אפילו ביטויים והגדרות מדויקות שלכאורה נראות כלקוחות משם.
כמו למשל ששמו הפרטי של האדם חביב עליו יותר מכל, ולכן כשמדברים עם מישהו יש לנקוט בשמו הפרטי. וכמו למשל הענין של לדבר עם השני על דברים שמעניינים אותו, ובכך להתחבב עליו. ועוד ועוד.
אלו דברים ידועים שכבר דשו בהם רבות, ובטח ישנם כאלו שיביאו מקורות מדויקים בענין.

שמעתי גם שזה מוזכר אצל הרב דסלר, וחיפשתי ולא מצאתי, אשמח עם מישהו יעדכן אותי איפה זה (לא מוזכר בקונטרס החסד).

שמעתי מהרב יחיאל יעקובזון שהוא מאוד הזדעזע כשראה את זה כיון שזה היה לפי הסדר.... וברור שנלקח משם, והוא שאל את הרב כרמל (העורך של כתבי הרב דסלר) ,והוא ענה לו שהרב בא להדגיש איך שבאותם פעולות שאפשר להשתמש בהם לנטילה, אפשר להגיע איתם לנתינה הכי גדולה.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה