- הוסף לסימניות
בשמחה: (הסיפור משוכתב על פי זכרוני, יכול להיות שיש אי דיוקים או גרסאות טיפה שונות)
רבי זושא היה כידוע עני מרוד.
והנה הגיע הזמן לשדך את ביתו הבכורה. היא יושבת בבית, ונדוניה אין.
בצר לו יצא מעירו, ופנה לחברו רבי פנחס מקוריץ -
לבקש המלצה כדי שיוכל לקבץ כסף להכנסת כלה.
רבי פנחס מקוריץ נחרד מהרעיון שרבי זושא יסתובב בעיירות ובכפרים ויקבץ נדבות,
לכן נתן לו 300 רובל כנדוניה (סכום עצום באותם ימים)
ושלח אותו בשמחה למצוא חתן הגון לבתו.
יצא רבי זושא ופנה לחזור לעירו. באחת העיירות עצר ללינת לילה, והנה הוא שומע בשוק זעקות וצעקות. יצא לברר על מה המהומה והנה התברר שכלה יתומה עומדת להכנס היום לחופה בשעה טובה, אך קרה דבר נורא - סכום הנדוניה שאספה האם פרוטה לפרוטה - אבד ואיננו. 300 רובל שאספה וקיבצה בעמל רב, והצרור נעלם. האלמנה האומללה התעלפה כשגילתה שכספה אבד, אבי החתן דורש את הנדוניה בכל תוקף, והחתן מסרב להכנס לחופה.
נעמד רבי זושא בתוך הקהל המבוהל וצעק - האבידה נמצאה!
אני מצאתי היום בשוק 300 רובל.
עיני כולם נפקחו בתדהמה - מלאך מושיע ירד משמים. מיהרו אליו וביקשו שיתן את הכסף.
אומר להם רבי זושא - הכסף שמור באכסניה שלי, תנו סימנים - איזה שטרות היו שם, ואלך מיד להביא הכל. נתנה לו האלמנה סימנים, ורבי זושא מיהר לאכסניה, לקח את צרור כספו וניגש לחלפן - להחליף את הכסף על פי הסימנים שנתנה האישה.
כשחזר שמחו כולם - עכשיו תיערך החופה סוף סוף, בשעה טובה.
אבל רבי זושא מסרב להחזיר את הצרור.
הוא מבקש שכר טרחה.
לזאת אף אחד לא ציפה. חוצפה כזו מעולם לא פגשו! רבי זושא דורש 10% מהכסף - שכר טירחה על השבת האבידה. הקהל הקדוש ביזה אותו בכל פה, ואח"כ הוציאו ממנו בכח את צרור הכסף ושילחו אותו בבזיון מן העיר.
לאחר זמן נודע הדבר לרבי פנחס מקוריץ, שביקש לברר עם רבי זושא מדוע נהג בצורה כה מוזרה. מצד אחד - ברור כשמש שאת כספו שלו מסר לאלמנה המסכנה, ומצד שני - לא מתאים לצדיק ות"ח כרבי זושא לדרוש שכר טירחה בצורה תמוהה שכזו.
ענה רבי זושא -
בדיוק כשהכרזתי שמצאתי את הכסף שמעתי קול קטן בלבי - אוי, זושא, איזו מצווה עצומה!!! אבל הצלחתי להכניע את הקול הקטן הזה. אך כשניגשתי למסור לאלמנה את הצרור שמעתי אותו שוב - אוי, זושא, כזה צדיק וקדוש אתה, ממש יחיד ומיוחד! איזו אהבת ישראל יש לך!
מיד הבנתי שיש לי פה עסק עם עקשן רציני, בעל גאווה ורודף כבוד, ועד שלא יספוג בזיונות לא יעזוב אותי בשקט.
כבוד אתה רוצה? אמרתי לו. תיכף תראה איזה כבוד תקבל!
ומיד דרשתי שכר טרחה, ניצלתי מהגאווה והכבוד, וזכיתי במצווה שלמה.
רבי זושא היה כידוע עני מרוד.
והנה הגיע הזמן לשדך את ביתו הבכורה. היא יושבת בבית, ונדוניה אין.
בצר לו יצא מעירו, ופנה לחברו רבי פנחס מקוריץ -
לבקש המלצה כדי שיוכל לקבץ כסף להכנסת כלה.
רבי פנחס מקוריץ נחרד מהרעיון שרבי זושא יסתובב בעיירות ובכפרים ויקבץ נדבות,
לכן נתן לו 300 רובל כנדוניה (סכום עצום באותם ימים)
ושלח אותו בשמחה למצוא חתן הגון לבתו.
יצא רבי זושא ופנה לחזור לעירו. באחת העיירות עצר ללינת לילה, והנה הוא שומע בשוק זעקות וצעקות. יצא לברר על מה המהומה והנה התברר שכלה יתומה עומדת להכנס היום לחופה בשעה טובה, אך קרה דבר נורא - סכום הנדוניה שאספה האם פרוטה לפרוטה - אבד ואיננו. 300 רובל שאספה וקיבצה בעמל רב, והצרור נעלם. האלמנה האומללה התעלפה כשגילתה שכספה אבד, אבי החתן דורש את הנדוניה בכל תוקף, והחתן מסרב להכנס לחופה.
נעמד רבי זושא בתוך הקהל המבוהל וצעק - האבידה נמצאה!
אני מצאתי היום בשוק 300 רובל.
עיני כולם נפקחו בתדהמה - מלאך מושיע ירד משמים. מיהרו אליו וביקשו שיתן את הכסף.
אומר להם רבי זושא - הכסף שמור באכסניה שלי, תנו סימנים - איזה שטרות היו שם, ואלך מיד להביא הכל. נתנה לו האלמנה סימנים, ורבי זושא מיהר לאכסניה, לקח את צרור כספו וניגש לחלפן - להחליף את הכסף על פי הסימנים שנתנה האישה.
כשחזר שמחו כולם - עכשיו תיערך החופה סוף סוף, בשעה טובה.
אבל רבי זושא מסרב להחזיר את הצרור.
הוא מבקש שכר טרחה.
לזאת אף אחד לא ציפה. חוצפה כזו מעולם לא פגשו! רבי זושא דורש 10% מהכסף - שכר טירחה על השבת האבידה. הקהל הקדוש ביזה אותו בכל פה, ואח"כ הוציאו ממנו בכח את צרור הכסף ושילחו אותו בבזיון מן העיר.
לאחר זמן נודע הדבר לרבי פנחס מקוריץ, שביקש לברר עם רבי זושא מדוע נהג בצורה כה מוזרה. מצד אחד - ברור כשמש שאת כספו שלו מסר לאלמנה המסכנה, ומצד שני - לא מתאים לצדיק ות"ח כרבי זושא לדרוש שכר טירחה בצורה תמוהה שכזו.
ענה רבי זושא -
בדיוק כשהכרזתי שמצאתי את הכסף שמעתי קול קטן בלבי - אוי, זושא, איזו מצווה עצומה!!! אבל הצלחתי להכניע את הקול הקטן הזה. אך כשניגשתי למסור לאלמנה את הצרור שמעתי אותו שוב - אוי, זושא, כזה צדיק וקדוש אתה, ממש יחיד ומיוחד! איזו אהבת ישראל יש לך!
מיד הבנתי שיש לי פה עסק עם עקשן רציני, בעל גאווה ורודף כבוד, ועד שלא יספוג בזיונות לא יעזוב אותי בשקט.
כבוד אתה רוצה? אמרתי לו. תיכף תראה איזה כבוד תקבל!
ומיד דרשתי שכר טרחה, ניצלתי מהגאווה והכבוד, וזכיתי במצווה שלמה.
הנושאים החמים