..כמה ימים לאחר הכנס.מה שפרינצלה הייתה אומרת?

• הוסף לסימניות
לא יודע. אצלינו אמרו שמי שמריח זבל בכל מקום, משהו לא בסדר לו באף.

והמבין יבין, רמז נורא, ודי לחכימא משמעויות נסתרות של סוד כמוס למעלה מכל השגה לאנשים פשוטים.
וגם אני כותב שלוש נקודות רק כדי שזה יהיה ממש דרמטי הנה: ...
זה היה דרמטי גם בלי...
אבל דרמטי תמיד טוב...
...

• הוסף לסימניות
אלונה יקרה, יש אמת בדברייך אך את מבלבלת בין כל מיני דברים...ואשרייך שאת ברמה רוחנית כזו, לא מכירה הרבה אנשים כמוך, באמת.
אבל אני מבטיחה לך שאם המרצה ההיא הייתה בוחרת סצנה אחרת מהסרט המדובר לא היית אומרת את מה שכתבת.
ודעי לך שגם לי הדברים הפריעו ואני לא פעם ולא פעמיים דיברתי על עניינים שכאלה עם בעלי הי"ו ויש עניין של "קלקול" ויש עניין של "חכמה בגויים". ובאמת כמו שלד אמרה כבר זו הדרך שבנתיים אנו צריכים לברור את המוץ ולהפיק משהו זך וטהור. אנחנו שואפים להמחיש לדורות הבאים את היופי שבעולם ובאהבת ה' בלי להתפשר על מקצועיות, ודברים גדולים שכאלה כנראה שחייבים לעבור בירור שכזה עד שבע"ה אנחנו שמשתדלים להיות עובדי ה' באמת, נוכל להיות אלא שנעביר את הכל על טהרת הקודש.
ונורא אבל באמת נורא הפריע לי שלא הוזכר ה' בכל האירוע הגדול בהיסטוריה של היוצרים בציבור החרדי...לדעתי החטיאו את המטרה...באמת שלי הרגיש הרבה חוליות שם. אבל אני מבינה שזה "עושה את זה" לאנשים. אני לא באותו מקום של כנראה הרבה אנשים. ולכן לא אבוא ואביע את עמדתי על אוזניים ערלות.
ובכל אופן לשם השוואה, זה כמו שא"י נקנית בייסורים- אנחנו יודעים אילו אנשים הקימו את המדינה, איזו מגילת עצמאות בלי הזכרה של ה' למרות כל הניסים שעשה...ואיזה אופי יש למדינת ישראל. ואעפ"כ גם זהו רצון ה'! אבל אנחנו צריכים להכיר את מקומנו ולפעול בצורה שלא גורמת לחילול ה', בדך של תורה בדרך של כפיפות לדעת חכמים. לא לבלוע כל דבר שאומרים לנו וקבלת האחר בבחינת פיס אנד לוב, אבל גם לא לבטל אנשים בשם ה' בטח שלא להמציא דברים חדשים בשם התורה.
ולזה צריך זהירות רבה, זה ללכת בין הטיפות, ולפעמים באמת הגבול אינו ברור.

• הוסף לסימניות
קשה לי להפריד את הקב"ה מהמציאות ולשמוע הרצאה בלי לחבר את מה שאני שומעת להקב"ה.
כשהבעש"ט הק' אומר ש"מכל דבר שיהודי רואה או שומע" עליו ללמוד הוראה בעבודת ה', הכונה היא שגם כשרואים איזה איוואן מדבר עם איוואן אחר, גם שם יש עבורי הוראה. כששומעים דרשה זו לא חוכמה גדולה. כששומעים הרצאה מאדם שלא שומר תורה ומצוות לעת-עתה, וגם את זה רותמים לענינים טובים - זה כל הענין.

• הוסף לסימניות
אלונה יקרה, יש אמת בדברייך אך את מבלבלת בין כל מיני דברים...ואשרייך שאת ברמה רוחנית כזו, לא מכירה הרבה אנשים כמוך, באמת.
אבל אני מבטיחה לך שאם המרצה ההיא הייתה בוחרת סצנה אחרת מהסרט המדובר לא היית אומרת את מה שכתבת.
ודעי לך שגם לי הדברים הפריעו ואני לא פעם ולא פעמיים דיברתי על עניינים שכאלה עם בעלי הי"ו ויש עניין של "קלקול" ויש עניין של "חכמה בגויים". ובאמת כמו שלד אמרה כבר זו הדרך שבנתיים אנו צריכים לברור את המוץ ולהפיק משהו זך וטהור. אנחנו שואפים להמחיש לדורות הבאים את היופי שבעולם ובאהבת ה' בלי להתפשר על מקצועיות, ודברים גדולים שכאלה כנראה שחייבים לעבור בירור שכזה עד שבע"ה אנחנו שמשתדלים להיות עובדי ה' באמת, נוכל להיות אלא שנעביר את הכל על טהרת הקודש.
ונורא אבל באמת נורא הפריע לי שלא הוזכר ה' בכל האירוע הגדול בהיסטוריה של היוצרים בציבור החרדי...לדעתי החטיאו את המטרה...באמת שלי הרגיש הרבה חוליות שם. אבל אני מבינה שזה "עושה את זה" לאנשים. אני לא באותו מקום של כנראה הרבה אנשים. ולכן לא אבוא ואביע את עמדתי על אוזניים ערלות.
ובכל אופן לשם השוואה, זה כמו שא"י נקנית בייסורים- אנחנו יודעים אילו אנשים הקימו את המדינה, איזו מגילת עצמאות בלי הזכרה של ה' למרות כל הניסים שעשה...ואיזה אופי יש למדינת ישראל. ואעפ"כ גם זהו רצון ה'! אבל אנחנו צריכים להכיר את מקומנו ולפעול בצורה שלא גורמת לחילול ה', בדך של תורה בדרך של כפיפות לדעת חכמים. לא לבלוע כל דבר שאומרים לנו וקבלת האחר בבחינת פיס אנד לוב, אבל גם לא לבטל אנשים בשם ה' בטח שלא להמציא דברים חדשים בשם התורה.
ולזה צריך זהירות רבה, זה ללכת בין הטיפות, ולפעמים באמת הגבול אינו ברור.
עדינות של מנתח מח
ומענטשקייט של בעל מוסר
אני מוריד את הכובע.

• הוסף לסימניות
אם כבר להיות רגיש - אז להיות רגיש ב"אשר התרת אסרתי".
למה? למה באמת לא לאסור את מה שמותר? זה לא ייראת שמים?
זהו, שלא.
כי אולי, רק אולי, אנחנו פשוט לא סובלים מי ששונה ממנו.
ומדביקים עליו את כל הדחפים של שנאת השונה. בשם השם כמובן.

ושוכחים, שישנה הלכה פסוקה, והיא מגדירה את רצון השם, וכל דחף של רתיעה מדבר שונה הוא דחף אנושי ולא רוחני.

וחלק מהוידוי הוא - אשר התרת אסרתי. לקחתי דברים רגילים שבראת בעולם - והעמסתי עליהם איסורים משונים. ועיוותי את רצון ה'.

אז להפסיק להמציא הלכות ורתיעות, להתמקד במה שחשוב, ואם משהו מעורר בנו רתיעה, לבדוק אם זה לא המידות הרעות שלנו. רק לבדוק.
לא הייתי בכנס, ולא ראיתי את הסרטים, אבל אם הם היו באמת בעייתיים,
אז אפשר להוריד את הכפפות ולאמר בפשטות שאצלינו זה א-ס-ו-ר!
גם אם זה למטרה נעלית של התמקצעות!,
גסות וחוסר צניעות הם תועבה אצל ה', וזה הדבר הראשון שצריך לעמוד לנגד עיננו!

• הוסף לסימניות
לא הייתי בכנס, ולא מביעה דעה על מה שכן היה או לא היה שם.
אבל סתם באופן כללי,
לא חכמה להפוך לצחוק כל מה שמישהו הרגיש שצרם לו, גם אם הוא לא יודע בדיוק להגדיר על איזו הלכה עברו או לא עברו.
ועוד משהו באופן כללי - בשם "ההלכה" אפשר להגיע רחוק מאוד מאוד, מאוד.
אפשר כמעט לאבד קשר ליהדות, ולהיות בטוחים ש"אנחנו עושים מה שההלכה דורשת, ולא מוסיפים חומרות שאין להם שום בסיס ולא שיערום אבותינו"
שוב, לא מביעה דעה בשום עניין ספציפי.
אבל בהחלט יש גם מקום לרגש של יראת שמיים.

• הוסף לסימניות
דעה אישית:
הסרטים לא היו כמובן על טהרת הקודש, אבל אני לא ראיתי בעיה הלכתית ובטח לא מקום לומר 'אסור'. אסור זו מילה שקצת שכחו את המשמעות שלה. אסור זה אסור ע"פ ההלכה, זה אומר שאם אתה עושה את זה אתה חוטא.
יותר הפריעו לי דברים אחרים כמו חוסר הפרדה בשעות האחרונות של הכנס. זה למשל- 'אסור'. לראות סרט של דיסני יכול להוריד מהעדינות שלך, להכניס לראש שלך שטויות ולהכניס אותך לתזזית. זה אולי לא מהודר, אבל זה עדיין לא אסור. בואו נשמור על העברית ועל המשמעות של ההלכה.

• הוסף לסימניות
אלונה, אני מסכימה איתך,
הבעיה שכשמביאים מרצה לא דתי, בטוח שהוא ידבר גם דברים פסולים.
צריך תמיד זהירות ותפילה ולקחת רק את החלק המקצועי שבענין (כמה שאפשר...)
אישית צרם לי הסרטים המצוירים שהיא הביאה, הורדתי את העיניים ולא הסתכלתי
חבל שקרתה טעות כזו, בטוח שאם פרוג היו מסנכרנים איתה את החומר, היו פוסלים את הסרט הזה,
ראו שהיא פשוט לא מבינה מה מותר ומה אסור לראות.
בתקוה שלא נכשל לעולם
חיות מפלצתיות מפחידות ומאיימות, ילדים בעולם נשארים שפויים אחרי כאלו סדרות? רחמנות על ילדי העולם של היום
כמה טוב לנו שלא עשנו כגויי הארצות.
אנאל אהבתי מאוד את התגובה שלך

• הוסף לסימניות
רק תגיד לי, הרב אבימי,
אם החברה פה טוענים שהיו צריכים להוריד את העיניים כדי לא להסתכל,
מה שייך פה 'לסבול את השונה'? אני לא מצליחה להבין...

• הוסף לסימניות
אין לי שום דבר נגד המרצה.הוא בא מעולם אחר משלנו ואין לי שום דבר נגד רובוטים או נגד הקידמה.
מי שלא קרא בין השורות והבין-אין לי מה להסביר לו.
גם אם לא הייתי מדברת על אותה הרצאה ,ניסתי להבהיר משהו לגבי העולם הזה של הטכנולוגיה וכל מה שכרוך בדבר לגבי עבודת השם שלנו קרי,את הסיכונים הנילווים...
כנראה שאני מדברת עם אנשים שעקפו ופשוט נמצאים כבר במקומות ממש עליונים שה"קידמה" לא פגעה בהם.אשריכם ישראל....

• הוסף לסימניות
יש פה שתי דברים.
יש את ההרצאה שהיתה רק למאיירות שהראו בה סרטים מצוירים.

ויש את ההרצאה על רובוטים.
שמשום מה אנשים ראו בה משהו כפרני
ובאמת. שעוד לא הבנתי איך ולמה?!?
ועלזה אבימי דיבר (כאילו, נראלי..)
בעקיפין-שההתנגדות היא בגלל שההרצאה לא באה מאדם חרדי. עצם הענין. בעקיפין.
עמוק

פסדר..כבר אמרנו
והמבין יבין

• הוסף לסימניות
זה לא היה יום עיון רוחני, זה היה יום עיון מקצועי. אני יודעת שכולנו היינו שמחים אם כל אנשי המקצוע שהרצו היו חרדיים יראי ה' ואוהביו, אבל לצערינו זה לא קורה בינתיים. ברור שיש דברים לשפר. אבל לא זה הנושא.
אני מרגישה שחלק מהתגובות חושבות שהניקים שהגיבו כאן- מתנשאים, אבל לדעתי מי שחושב שהוא כל כך עניו כדי לכתוב בצורה חסודה כזו, הוא מתנשא בצורה מעצבנת יותר. (בכוונה לא שמה שלוש נקודות. ואני גם לא דרמטית- למרות שאני אוהבת להיות כזו. אה ועוד משהו: יש אמרה של איזה אדמו"ר שאני לא זוכרת בדיוק את שמו וסליחה, שאומרת: "אל תתנהג כאילו אתה כל כך קטן, אתה לא כזה גדול." וזהו נראה לי להיום)

עריכה אחרונה: אין בדברים אף פניה אישית כנגד אף ניק. אלונה אני מעריכה את פתיחת האשכול והייתי שמחה אם היית מבהירה יותר במה הייתה הבעיה לדעתך כי בשעות אלו אין לי את היכולת 'לקרוא בין השורות'.

• הוסף לסימניות
את האמת, לא ידעתי שהדברים ירחיקו לכת עד לכאן.
איניי רוצה להיכנס להתפלספויות על הדת שלנו.זה לא המקום.
אני לפחות הרגשתי שהדברים שנאמרו שם לא היו גלאט.נמות מי זה?-לא!
אבל משהו ברוחניות שלנו יכול להיפגם.
גדי פולק באחת ההרצאות שלו בפרוג דבר על הסכנות של הסרטים ההללו ונתן דוגמא את מלך האריות-שהם אותם יוצרים גויים מכניסים מסרים תת הכרתיים וע"י כך משפיעים עלינו,ולא לחיוב,
והוא לא המליץ בכלל לאפשר לילדי ישראל לצפות בסרטים הללו.
גדי פולק כיוצר עושה זאת בציורים שלו מכניס מסרים שכאלה,אבל הם כמובן על טהרת הקודש ולעומתם כל מה שהוא מנסה לעשות -זה להשפיע את שם השם בעולם.
על אותו עיקרון,אותו מרצה, לעניות דעתי הכניס מסרים שלא תואמים את הלכיי חיינו ,לא יודעת מה איתכם ,אבל הלכי חיי ,שהם חיי תורה.כל השאר נלווה.וכשם שאני אזהר לא להכניס לפי מאכלות לא כשרים ואבדוק כשרויות כך גם אבדוק מה אני מכניסה לראש שלי ומה אני שומעת- ולא בכל מחיר גם אם זה בכוונה להתמקצע.וכפי שאמרתי-יש סרטים ויש סרטים...
אחזור אומר שכל מטרתי הייתה שניקח את הדברים לתשומת ליבנו, וכל מי שמצא לנכון להתקיף אותי שיחשוב פעמיים למה זה כל כך מפריע לו?

• הוסף לסימניות
המון מלל. בסופו של דבר נכתב פה דבר תמוה:
מי שאומר שגישה עסקית היא מנצחת - זה נגד הגישה היהודית, כי רק הכובש את יצרו מנצח.
כלומר -
אם אני אומר שהבן שלי ניצח אותי בשחמט, אני נגד משהו ביהדות, כי רק הכובש את יצרו מנצח.
אם לא הייתי מחזיק שכל המשתתפים כאן הם אנשים נבונים, ומוחזקים כפיקחים,
הייתי אומר שאלה דברי הבל ממש.
אך אני מחזיק מכולם כצדיקים וחכמים מופלגים, אז רק אומר שטעות נפלה כנראה בהקלדה של הכותבת החשובה, והיא התכוונה להתמקד בדברים אחרים, חשובים יותר (כמו שמישהו ציינה פה - חוסר השמירה על ההפרדה, למשל.)

לגבי תכנים שלא הולמים, לא ראיתי,
ולא הבעתי דעה כלפי החלק הזה.
בניגוד למישהו פה, שלא ראה, ועדיין מביע דעה באופן תמוה.

את אשר התרת אסרתי חמור כמו את אשר אסרת התרתי.
ומי שמצא לנכון להתקיף, שיחשוב פעמיים למה רק החלק הזה מעניין אותו, ולא השני.
ותרבה החכמה, ואשרינו שזכינו לדור דעה שכזה. אה, אה.

• הוסף לסימניות
מישהו יכול להגיד בברור מה היו הדברים המזעזעים והאסורים שהראו.?
כי לא הצלחתי להבין עדיין..
אני שואלת ברצינות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה