דרוש מידע להשתכר בפורים.... זה טוב או לא?

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
שנה אחת הכל פסק. אף אחד לא הבין מה קרה. הגרב"צ פלמן כמעט ולא נגע ביין במשך הפורים, ואת ה'עד דלא ידע' קיים בדרכים אחרות. רק לאחר פטירתו התגלה הסוד…

בשנים קדמוניות היה מנהגו של הגרב"צ פלמן זצ"ל בפורים לקיים את ההלכה של 'חייב איניש לבסומי' כפשוטה. מיד אחרי מנחה גדולה התחיל בשמחת פורים לשתות יין יותר מהרגלו, והשמחה רבתה עד מאוד – עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי; וכידוע נכנס יין יצא סוד, ואלו שכל מהותם הוא בבחינת סוד, שחיים בעולם פנימי שכולו עבודת ה' יתברך ואהבתו, הרי כאשר נכנס יין מתגלה הסוד במלוא הודו והדרו. כך היה אצל הגרב"צ, כאשר נכנס יין יצא הסוד, והתחיל לחזור בעל פה על ספר 'נפש החיים' שער ד' ועל קטעים שלמים מספר 'ראשית חכמה' ועוד, הרבה ספרי יראה יצאו שגורים על לשונו מילה במילה, והיו תלמידיו שומעי שיעוריו עולים לביתו לראות את הפלא הנשגב הזה, כמה פנימיות של יראה ואהבה טמונים בתוך האדם הגדול הזה.

לאחר מכן היה נוסע עם המשפחה לבית הוריו בתל אביב, ושם היו הגרב"צ ובן דודו הגאון רבי יוסף ישראלזון זצ"ל מתפלפלים בעת משתה היין בדברי תורה ואגדה, וכל אחד מוסיף ידיעות מכל חלקי התורה כולה, וכולם יושבים ונהנים מהמחזה הזה, והשתיה כדת – כדת של תורה. כך היו ימי הפורים נזכרים ונעשים בשמחה ובטוב לבב בכל שנה ושנה.

אבל לפתע, שנה אחת הכל פסק. אף אחד לא הבין מה קרה, מעיקרא מאי קסבר ולבסוף מאי קסבר, אבל כך היא המציאות. דינא ד'עד דלא ידע' התקיים בדרכים אחרות, ולמעשה הגרב"צ כמעט ולא נגע ביין במשך הפורים.

לאחר פטירתו התגלה הסוד. הרבנית פלשניצקי, אחותו של הגרב"צ, סיפרה ששנה אחת לאחר פורים חשש שמא בשעה שהיה מבוסם בפורים אמר איזה משפט שמישהו היה שיכול להיפגע מכך. מיד כשהתעורר החשד בלבו, רץ לביתו של אותו אדם וביקש ממנו מחילה שח"ו לא התכוון בשום צורה לפגוע או לצערו במשפט הזה. אותו אדם מחל מיד בלב שלם ולא הקפיד על כך מאומה, אבל הגרב"צ אמר: אם היין יכול לגרום לחשש של פגיעה באיזה אדם, הכל לא שווה מאומה, ומאותו רגע החליט שמכאן ולהבא יותר אינו משתכר בפורים. אי אפשר לקיים את מצוות עד דלא ידע ביין כאשר יש חשש שזה יביא לאיזה אדם שבעולם צער, וכך עשה עד סוף ימיו.

(שלמים מציון)

מקור

• הוסף לסימניות
אינני יודע לגבי החתונות באירופה לגבי נשיאת כפיים כמדומני שכהן ששתה רביעית יין אסור לישא את כפיו
מדובר על נשיאת כפיים במוסף של שמחת תורה
שיש הרבה קהילות שלא נושאים שם כפיים בגלל שכרות

• הוסף לסימניות
צריך לדעת איך להשתכר.
הרבה לא יודעים ולכן "קורים מקרים".
אולי מישהו מרים את הכפפה וכותב מדריך, בעיקר לצעירים שבחבורה.
בבקשה, [נשלח הבוקר בניוזלטר של "דרשו"].
(אין בדברים עידוד שלי לשכרות לא ראויה, ראו מה שהעליתי בהודעתי הקודמת, בכל אופן לטובת אלו שזה יסייע להם בכל זאת...)

כללים הבאים יכולים למנוע או לכה"פ למעט תופעות לא רצויות, והם מבוססים על מקורות רפואיים מוסמכים.

לאדם שאינו חש בטוב מומלץ להימנע משתיית אלכוהול, הפוגע במערכת החיסונית של הגוף.

לפני השתייה:
א. לאכול הרבה, במיוחד מאכלים שמנים (יש שהמליצו על שמן זית מעורב במאכל אחר), מטוגנים או המכילים פחמימות (מוצרי קמח, תפוחי אדמה, אורז וכדו').
ב. כדאי מאד לאכול טוסט שרוף, הפחמן שבו מסייע רבות לעיכול האלכוהול.
ג. לשתות מים או משקאות קלים, במיוחד אותם המכילים ויטמינים. מומלץ אף לקחת כדורי ויטמינים.
על אף שהאוכל מאט את השפעת האלכוהול איננו מונע את ההשתכרות! האכילה והשתייה המוקדמת מונעת את התייבשות הגוף, ומסייעת בעיכול האלכוהול, וע"י כך מונעת תחושת בחילות וכדו'.

תוך כדי השתייה:
א. חשוב מאד לבחור משקאות איכותיים (בדרך כלל נמדד ע"פ המחיר). וכן עדיפים משקאות הבהירים בצבעם וכאלו שאינם מכילים סוכר, כל אלו מתעכלים בגוף ביתר קלות.
ב. אין לשתות סוגי אלכוהול המיוצרים ממקורות שונים זה מזה (כגון: יין, בירה, וודקה, ויסקי וליקר).
בשום אופן אין לשתות בירה ואח"כ יין.
ג. אין לשתות הרבה בבת אחת, יש להמתין בין מנת משקה (כוס יין של 13% אלכוהול או כוסית משקה חריף של 45%) למנה אחרת כחצי שעה לפחות, כדי לתת לגוף זמן לעכל את האלכוהול.
המתנה אינה מונעת את ההשתכרות!
ד. יש להקפיד ששתיית האלכוהול תהיה מלווה באכילה ושתיית מים ומשקאות קלים (אכילת טוסט שרוף מועילה במיוחד). מומלץ לשתות לפחות כוס אחת של משקה קל על כל מנת אלכוהול.
ה. יש להתרחק לגמרי ממשקאות מוגזים. הם מסבכים את עיכול האלכוהול.
ו. מומלץ להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין (קולה, קפה, תה וכדו'), הקפאין מייבש את הגוף בנוסף לאלכוהול.
אם הנך מרגיש בחילה, הפסק לשתות אלכוהול, שתה כמה שיותר מים, ואכול מאכלים עם פחמימות. לא לאכול כלל - זו טעות!

אחר השתייה:
בכדי להחזיר לגוף את הויטמינים שאיבד מחמת השתייה המרובה, וכן לעזור לגוף לעכל את האלכוהול שעדיין נשאר בו, יש להקפיד להמשיך לשתות מים ומשקאות קלים המכילים מלח, סוכר, וויטמינים (במיוחד ויטמין C ואשלגן), מומלץ לקחת גם כדורי ויטמינים.
אם אינך חש בטוב בבוקר שלאחר מכן, מומלץ לאכול בננות, ביצים (עדיף מבושלות מאשר מטוגנות) ובמיוחד טוסט שרוף. דברים אלו מכילים רכיבים תזונתיים המסייעים לגוף לשקם את עצמו. כמו כן המשך לשתות ולנוח היטב.
מקור

• הוסף לסימניות
והם מבוססים על מקורות רפואיים מוסמכים.
לא נראה. להלן:
ב. כדאי מאד לאכול טוסט שרוף, הפחמן שבו מסייע רבות לעיכול האלכוהול.
---
ובמיוחד טוסט שרוף.

זה פה מהאתר, וזה מתוך אתר הכללית:
אוהבים את השרוף של הלחם? חבל!

לקריאה נוחה
מתים על טוסטים שרופים, חיים בשביל על האש ומגרדים את התחתית של הסיר? יש לנו קבוצה לא נחמדה של חומרים להכיר לכם: AGE. הם נוצרים כשסוכרים נקשרים לחלבונים ולחומרים נוספים במהלך בישול, והם ממש לא בריאים. למה, ואיך אפשר להיזהר?

בקיצור
1.
AGE הוא שם לקבוצת חומרים שהגוף שלנו מייצר כתופעת לוואי. עוד דרך שבה הם נוצרים היא על ידי בישול בחום יבש ובטמפרטורה גבוהה.

2.
וכאן הבעיה: ממחקרים עולה שכשהחומרים נוצרים במזון, הם מסכנים את הבריאות שלכם, כולל נטייה ללקות במחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן.

3.
נסו לאכול פחות מהשחור השרוף הזה, לבשל באידוי או ברוטב ובחום נמוך, לצרוך פחות גבינות שמנות ויותר ירקות, ואת הבשר משרים במרינדת חומץ או יין.

מאוהבים בחלקים הכי קשים של הג'חנון? או מאלו שמקפידים לצלות את הבשרבגריל כדי לחסוך קלוריות ושומן? בכל מקרה יש משהו על השחור השרוף הזה שכדאי שתדעו.

בגדול, אפייה וצלייה כן עדיפות על טיגון, אבל בשנים האחרונות התברר ששיטות בישול בחום יבש ובטמפרטורה גבוהה מביאות איתן חסרון בולט - יצירת חומרים הנקראים בשם הכולל AGE , שמזיקים לבריאות.

מה זה AGE? זה קשור לגיל?
לא. זה שם לקבוצת חומרים שנוצרים כשסוכרים נקשרים לחלבונים ולמולקולות גדולות נוספות - כמו שומנים וחומצות גרעין (דנ"א). הם נקראים בשם הכולל "תוצרים סופיים של קשירת סוכר מתקדמת" או Advanced Glycation End products. ובמקום לקרוא להם תסקס"מ, בואו פשוט נקרא להם AGE.

איפה אפשר למצוא את החומרים האלה?
מזונות חלבוניים מן החי עשירים ביותר ב־AGE, במיוחד בשר בקר וגבינות צהובות. ככל שאחוז השומן בגבינות גבוה יותר, כך תכולת ה־AGE גבוהה יותר. גם מזונות עשירים בפחמימות יכולים להכיל AGE אם עברו הכנה בחום יבש - למשל קרקרים, ביסקוויטים וטוסט.

בישול בטמפרטורה גבוהה ובחום יבש כמו בתנור ובצלייה על האש מעלה משמעותית את כמות ה־AGE במזון, כי בתנאים האלה מתרחשת תגובה כימית שנקראת "ריאקציית מייארד". במהלכה נקשרים סוכרים לחלבונים, שומנים וחומצות גרעין (דנ"א) ויוצרים את הקרום השחום והפריך על המזון.

שחום ופריך זה טעים! מה הבעיה?
זה גם לא בריא. הגוף מייצר חלק מהחומרים באופן טבעי, הם תוצרי לוואי של תהליכים שונים שמתרחשים בו. ככל שמתקדמים בגיל, הגוף מכיל יותר מהם, וזה בסדר. אבל העודפים שמגיעים מהמזון כבר משנים את חוקי המשחק, לרעה.

מחקרים שונים מצביעים על כך שהם מעודדים תהליכי דלקת ותהליכי חמצון - שניהם עלולים להגביר סיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, בסוכרת סוג 2, במחלות כליה ואפילו בסרטן.

בנוסף, AGE יכולים להיקשר לקולטן מסוים במוח שמעביר חלבונים בשם ביתא-עמילואידים שמעורבים בהתפתחות אלצהיימר. בעבר חשבו שהחומרים לא עוברים ממערכת העיכול לדם ומופרשים מהגוף בצואה, אבל בשנים האחרונים מבינים שאנשים סופגים כ־10% מה־AGE שבמזון.

זה אולי לא נשמע הרבה, אבל ממחקרים על בעלי חיים עולים ממצאים מדאיגים על ההשפעה הבריאותית שיש ל־AGE מהמזון. תזכרו שהאדם הוא בעל החיים היחיד שהתפתח תוך אכילת מזון מבושל, וייתכן שההשפעה עלינו אמנם פחותה מזו שעל בעלי חיים. עם זאת, החומרים כן מזיקים ומומלץ למזער את כמותם בתזונה.

ומתי דאגתם לבטן שלכם לאחרונה?
יש לנו טיפ שיעזור לכם לאכול בלי שהיא תכאב

איך אוכלים פחות AGE בצלחת?
אי אפשר להפחית לאפס את כמות ה־AEG בתזונה שלכם, אבל אפשר בהחלט לצמצם אותה מאוד עם כמה טיפים:

1. מבשלים יותר בבית:
השליטה על שיטות הבישול, הטמפרטורה וזמן הבישול יישארו בידיים שלכם, ובהתאמה כמות ה־AGE תוכל להיות נמוכה יותר מזו שבמזון מעובד.

2. מעדיפים בישול איטי בטמפרטורה נמוכה יחסית:
נסו לבשל לאט ולא מהר בטמפרטורה גבוהה. כך תוכלו להוריד במחצית את כמות ה־AGE בחלק מהמזונות.

3. מבשלים יותר בחום "רטוב":
מאדים, מבשלים ברוטב או חולטים את האוכל במקום לצלות בגריל, לאפות בתנור או לטגן.

4. משרים בשרים במרינדה חומצית:
שימו את הבשר במרינדה שמכילה מיץ לימון, חומץ ואפילו יין. כדי שתתרחש ריאקציית מייארד בה נוצרים חומרי ה־AGE צריכה להיות סביבה בסיסית. החומצה מעכבת את יצירת החומרים ויכולה להפחית במחצית את כמותם במנה.

5. אוכלים יותר מזונות מן הצומח:
ואוכלים אותם בצורה הקרובה ביותר לצורתם הטבעית. ירקות, פירות, דגנים, קטניות, אגוזים וזרעים הם הדלים ביותר ב־AGE באופן טבעי.

6. בוחרים בתבונה מוצרי חלב:
מעדיפים יוגורט, חלב ניגר וגבינות לבנות בעלות אחוזי שומן 5% ומטה.

טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית מקבוצת כללית

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
ומה שאף אחד לא הזכיר, זה את האזהרה הרפואית הכי חשובה:
לא משנה איזה סוג אתם שותים, וכמה תערבבו או לא תערבבו/תאכלו קודם/לא, שתיה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות. מוכרחים להגביל את הכמות ששותים, כ"א לפי משקלו ומצבו הרפואי.
צריכה כזו עלולה לגרום להרעלת אלכוהול, בעיקר אם השתייה מתבצעת תוך זמן קצר.
הרעלת אלכוהול מתרחשת כאשר כמויות האלכוהול העודפות מתחילות לפגוע בתפקודי מערכת הנשימה, קצב הלב ורפלקס ההקאה (המונע חנק). הרעלת אלכוהול עלולה לגרום לתרדמת ואף למוות.
סימפטומים של הרעלת אלכוהול כוללים:
  • בלבול.
  • הקאה.
  • פרכוס.
  • נשימה כבדה ואיטית (פחות מ- 8 נשימות בדקה).
  • עור חיוור או כחלחל.
  • עור קר ודביק למגע.
  • אובדן הכרה.
    • במידה שמתעורר חשד להרעלת אלכוהול יש להזמין אמבולנס. בזמן ההמתנה לאמבולנס:
      • אין לגרום להקאה מאחר שהאדם שנפגע עלול להיחנק מהקיא של עצמו.
      • יש להשכיב את האדם שנפגע על הצד ולמקם כרית תחת ראשו כדי למנוע מצב שייחנק מהקיא שלו.
    • אין להשאיר אדם שנמצא במצב של חוסר הכרה בעקבות שתיית אלכוהול לבד בשום מקרה, גם אם נראה שנשימתו תקינה. רמות האלכוהול בדמו עלולות להמשיך לעלות במשך עד כ- 30-40 דקות לאחר שתיית המשקה האחרון, דבר שעלול לגרום להחמרה פתאומית של הסימפטומים.
(מתוך אתר מכבי)

• הוסף לסימניות
סרקתי מתוך "קובץ גליונות" האחרון.
כדאי לקרוא... [על מרן הגראי"ל שטיינמן זצוק"ל]
יחסו של מרן הגראי''ל שטיינמן לשכרות בפורים.jpg

• הוסף לסימניות
אני לא יודעת הלכות, אבל בטוחה שהם ביררו את זה טוב טוב.
אינני יודע לגבי החתונות באירופה לגבי נשיאת כפיים כמדומני שכהן ששתה רביעית יין אסור לישא את כפיו
לא מבין איך הם ביררו את זה היטב, הלכה פסוקה היא שאסור להתפלל בשכרות (לא רק לישא כפים), ושיכור שהתפלל תפילתו תועבה, ובגמ' בברכות נאמר ששיכור שמתפלל כאילו עובד עבודה זרה.
הכף זכות שניתן לומר שלא היו ממש שיכורים אלא קצת מבוסמים.

• הוסף לסימניות
הכף זכות שניתן לומר שלא היו ממש שיכורים אלא קצת מבוסמים.
בדרך כלל זה כך, מה שאני ראיתי. נותנים לעצמם מנוחה מסוימת, וכשעיקר השכרות פגה, על אף שעוד עייפים מאוד וכו' - מתפללים בזמן. וגם מבקשים לפני כן מסביבתם, שאם תיפול עליהם שינה להעיר אותם בזמן.

• הוסף לסימניות
יש ביאור הלכה כמדומני במשנה ברורה שכותב
שזה מצווה אך לא חובה
ולפ''ז אדם יכול לבחור אם לקיים או לא

• הוסף לסימניות
רביה"ק מוהר"ן זי"ע אמר בזו הלשון: "נאך בראנפן - נאך תיקון הברית". (לגבי פורים בלבד, במשך כל השנה ידוע ומפורסם כמה החמיר רבינו באיסור לשתות לשוכרה)
וכך נהג מוהרנ"ת זי"ע, היה מקיים עד דלא ידע כפשוטו ומשתכר עד הסוף - לגמרי.
(ובליקוטי תפילות רואים שרבי נתן מתפלל לה' שיזכה להשתכר, ושיהיה באופן שלא יזיק בשום דבר, ושיזכה על ידי זה למעלות גדולות. ובליקוטי הלכות בכמה וכמה מקומות מאריך רבי נתן על גודל מעלת השכרות בפורים)
ודווקא על ידי זה אפשר לזכות למעלות גבוהות והשגות, לתשובה שלמה ולאהבת השם גדולה, ועוד ועוד מה שאי אפשר לזכות רק בפורים ודווקא על ידי שכרות.
אשרי מי שזוכה לשמוח באמת בפורים, לרקוד שעות עד בלי די ולקפוץ ולעשות מילי דשטותא ולהשתכר כהוגן עד דלא ידע ועד שיפול על הרצפה.
וכך נהגו כל זקני אנ"ש, עובדי השם אמיתיים צדיקים וקדושים, יחד עם פשוטי העם.
"כי עיקר היהדות - זה תמימות ופשיטות... ולחכמות אין צריכין כלל"

עוד ועוד על גודל מעלת השכרות בפורים ראו כאן

http://www.breslevcity.co.il/שיחות-ברסלב-שכרות-בפורים

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
לאור הדיונים אני רוצה להעלות אנקדוטות מניסיון עצמי במשך שנים לא מעטות.

ברור לי כשמש שרבים מהכותבים ובעיקר הכותבות מתבלבלות בין שיכור למבושם.

מעולם לא הייתי שיכור בפורים אך תמיד הקפדתי להיות מבושם כדבעי. וכבעל ניסיון אני מסוגל לקבוע נחרצות שזה המצב של רוב האנשים שאתם רואים בפורים. מי שרואה אותי ורבים כמוני בפורים רואה הוכחה ברורה שממש אין צורך להיות שיכור מוחלט בשביל לעשות את שיא המצב הנפלא הנעים והמשמח בסביבה שלך.

כן. בכל פורים ירושלמי לאחר שאני גומר בקבוק יין קברנה של פיטרברג אני מתנדנד (בהתחלה בכוונה..) ולא מסוגל לזהות ברור צורת אות או צורת אדם כי האדים של האלכוהול מזגגים לי את הראייה מהעיניים אבל חוש ההומור הטבעי שלי משתבח במיוחד בפורים וכולם נהנים.

השפעת היין (שכל השנה אני לא מסוגל להריח אותו מרוב הטראומה מההקאות שהוציאו לי את הנשמה באיטיות דרך הגרון כגרירת קוצים מפשתן-עד לפורים הבא) גורמת לי לא לראות בעיניים ולא להתבייש מאף אחד ופשוט להרעיף בדיחות ופעלולים מצחיקים על כל סובביי ויעיד על כך האדמור וחצרו המצומק שאני זוכה לגור לידם וכבר שנה אחר שנה שאני מצליח להקפיץ את זקני החסידות שעד שאני מגיע יושבים כעדר זקנים וכשאני מגיע מתנדנד ומבושם להיכל הקודש אני מצליח להקפיץ את כולם על הרגליים. וכל זה כשאני לא שיכור אלא מבושם חזק אך יודע היטב מה קורה איתי ומה אני עושה ורק פשוט לא מחשבן יותר מידיי דברים שבפורים לא צריך לחשבן וכך כל העולם שמסביבי נהנה עד הגג ביחד איתי ואני זוכה להחדיר בהם שמחת החג.

אבל!!! יתהפך העולם וגם אם היצר יעלה לי בראש עם איזה בדיחה פצצה על מישהו באופן שעלולה לפגוע בו קשות לא אעשה זאת. כמו כן אני נזהר לא להיות עלוקה על מישהו. ואם הבן אדם מסרב לזרום איתי בריקוד סוער או חיבוק שיכורים קל (או עז..) אני פשוט יעבור לזורם הבא.

ואת זה הרבה שתויים לא מפנימים ולכן לא מבינים למה אנשים לא אוהבים שהם שיכורים. ובמיוחד כשהם אלימים פיזית או מילולית (באמת איכס גדול..).

השיא שלי בפורים: לאחר כל השמחה והצחוקים מגיעות הרגעים של דבקות עילאית בקודשא בריך הוא ברמות עזות שלא אוכל לתאר ואז כל עוצמות הרגש שבי פורצות בעוצמות אדירות ואני בוכה בהתרגשות עצומה ומרגיש קירבת אלוקים אדירה. רק מי ששותה כמוני ומרגיש כמוני מבין על מה אני מדבר וכמובן שזה לא מעטים במיוחד בני התורה. וזה משפיע על כל סובביי ורבים לוקחים ברגעים הללו ספרי תהילים ומצטרפים לזעקותיי אל השם בבקשות ישועות על הכלל והפרט. כי הרי כתוב במפורש שכל הפושט יד ביום זה אין בודקין אחריו אלא נותנים לו ובפרט ישירות מהמלך.

שנה שעברה מה שגרם לי להתרגשות עצומה ולבכי טהור ומיטלטל זה היה השיר המקפיץ ואילו פינו מלא שירה כים מהדיסק סוכות אין ויזניץ וכך מתוך ריקודים וזינוקים לתיקרה זעקתי ובכיתי שאין אנחנו מספיקין להודות לך השם על כל הטוב והחסד שאתה עושה איתנו ועם כל בני ביתנו כל השנה כל רגע. וכך המשכתי בהתרגשות עצומה בשירי הרגש הטהורים שהושמעו.

אגב. נראה לי שבפורים הזה השיר שהכי יעשה לי את זה זה יהיה השיר המקפיץ שובה שובה השם עד מתי והינחם על עבדיך שבעינו בבוקר חסדך ונרננה ונשמחה בכל ימינו..

לקטע הבכי חייבים להכין נפשית קודם פורים את האישה והילדים. להדגיש בפניהם גודל מעלת יום הפורים ואת רגעי השיא אלו הרגעים של הדבקות בהשם מתוך שמחה טהורה וקדושה ורגעים הללו מנצלים לתשובה שלימה מעומק הלב ולבקשות נשגבות. להבהיר שהבכי הוא לא מתוך מצב שעצובים אלא להיפך ואלו רגעים הכי נפלאים ומתוקים ומיוחדים והכל מתוך שמחה טהורה ושפשוט האלכוהול גורם להיות משוחררים קצת בבכי ובצחוקים..
אם תכין אותם מראש כמו שצריך שוב ושוב הם יהנו ממך בהכל. גם מהשמחה וגם כשתבכה..

והכי חשוב לשותה לזכור ולשנן במוחו קודם ששותה. כלל הברזל הוא אל תפגע באף אחד גם אם אתה שיא השתוי וכמו כן אל תשב עלוקה דביקה יותר מידיי על זולתך אפילו לא על מישהו שזרם איתך. באיזה שלב נמאס לו ואתה נעול על הכיף שלך איתו והוא פשוט מתפרץ עליך.

בקיצור גם כשמשתחרר לך אל תציק לזולתך

אפריילעכן פורים

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
נקודות קריטיות מניסיון אישי בעניין השתיה בסעודת פורים.

1. בשום אופן לא לשתות על בטן ריקה אלא רק לאחר שמילאת בטנך כדבעי.

2. לא לשתות כל יין זול שמציעים לך ובשום אופן לא מחברות בלתי מזוהות.

3. בשום אופן לא לערבב סוגים כמו ערק ואחר כך יי יבש וכדומה וכן לא יין מתוק ולא אקסל. רק יין יבש.

4. בשום אופן לא לשתות ברצף כוס אחר כוס לפחות לא בכוסות הראשונים. זה יעיף לך את הכל החוצה מהגרון עוד לפני שהספקת להתבשם במוח מאדי האלכוהול. לתת מנוחה של כמה דקות בין כוס לכוס וכך זה יישב לך נוח בבטן ויתעכל כדבעי אט אט יחד עם האוכל ובנתיים אדי האלכוהול יטפסו לך למוח.

בהצלחה

• הוסף לסימניות
הלכה פסוקה היא שאסור להתפלל בשכרות (לא רק לישא כפים),
פחד תוקפו.
כאשר ניגשים לתפילה - היין עובר... מניסיון.

אצלנו בבית כולם אבל כולם שיכורים,
אשתי היא המביאה של היין, ואבוי למישהו שלא ישתה... ויהיה מבושם כדבעי,
אצל ההורים לא כל כך אהבו את הענין של השיכורים, אז התחלנו לעשות בבית.

בצהרים יש מסיבה עם עובדי החברה, כמובן שהיין נשפך כמים - כולם מגיעים רק עם מונית, ורק גברים.
לאחר מכן באים חברים, ובחורי ישיבות מכל סגנונות הישיבות,
אחד הרגעים המאושרים שלי בפורים זה לראות את הישיבות הכי יריבות ביניהם רוקדים יחד באהבה ואחווה, שרק פורים יכול לעשות.
ואז הסעודה עם אחים גיסים וכל מיני מסכנים שאין להם איפה לאכול...
ושוב היין נשפך כמים....
האווירה מאד רוחנית, מאד מתגעגעת לבורא עולם, ואת האווירה הזו לא הייתי מחליף לעולם.

• הוסף לסימניות
עד שנטפלתם לדבר שמוגדר בחז"ל כחיוב וכל אחד ינהג כפי המסורת המקובלת במשפחתו ולפי רבותיו הרי שצריך לגנות את הדבר המגונה שבחורים משתכרים בחתונות ממש גועל נפש
צודק לחלוטין.

וכן.
המעלה של היהודים היא שגם כשהם מעט שיכורים הם שומרים על קלה כבחמורה
פורים שמח.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה