עזרה ליל הסדר בבית? לא משלימה עם זה...

• הוסף לסימניות
מבינה אותך ואת כל מי שכתבה שקשה לה.
אבל צריך להסתכל על זה מכל הכיוונים .
זה שאנחנו עושים משהו שונה ממה שהכרנו, זה בכלל לא אומר שהוא פחות טוב, אולי הוא יותר טוב, ואולי הוא טוב באותה מידה, אבל שונה. ואולי הוא גם פחות טוב ממה שהכרנו, אבל הוא ממש לא רע!!!

זה באמת סדר אחר כשאין 20 איש, ושאין את כל ההווי וההרגשה העילאית הזאת שהכרתם עד היום.
אבל יש גם צדדים מאד יפים שאתם עדין לא מכירים, בלשבת בשולחן הסדר שלכם, רק אתם.
אינטימי, קטן, אישי, אם יש ילדים אז בכלל, את תראי שהרבה יותר טוב להם בבית, הם מקבלים את היחס המגיע להם מעיקר הדין. סדר רגוע, שלו, הם מבינים את מה שמדברים ולא יושבים ומשתעממים עד שהמבוגרים יסיימו לספר ביציאת מצרים עד עלות השחר...

את הסדר הראשון שלי, עשיתי מבחירה, לא רק מבחירה, אלא חיכיתי לזה הרבה שנים, כל שנה אמרנו "שנה הבאה עושים לבד" וכשעשינו את זה היינו ממש מאושרים.
אבל כשהגיע היום הגדול, ובעלי ככה יצא מהבית, הרגשתי איזו עננה כזאת, של, "איפה כולם?" ואיזה שקט ומה עשינו לעצמינו וכו'.
אבל זה היה ככה ממש לכמה דקות, כי כשהוא חזר והיה ליל הסדר כזה מושלם, והילדים אמרו פירושים, והם היו מעורבים ועירניים, וראיתי את הזיק בעיניים שלהם. זה משהו שאי אפשר לוותר עליו.

• הוסף לסימניות
בשנה רגילה כשהילדים מוכנים מבתי הספר מהגנים, הם אכן משתפם פעולה ונהנים מתשומת לב שנותנים להם בלילה הקדוש, ולכן אין ללמד מהצלחות של שנים לא כ"כ דומות.

• הוסף לסימניות
בשנה רגילה כשהילדים מוכנים מבתי הספר מהגנים, הם אכן משתפם פעולה ונהנים מתשומת לב שנותנים להם בלילה הקדוש, ולכן אין ללמד מהצלחות של שנים לא כ"כ דומות.
ממה נפשך.
עוד יותר אנחנו מחוייבים לספר להם, ויש המון מה ללמד אותם בליל הסדר.
ואם מאד רוצים אפשר גם להכין אותם לפני זה.
חוץ מזה, הילדים בגנים ממש לא מזמן הם למדו בפרשת השבוע וארא-בא את כל המכות ויציאת מצרים. עכשיו רק צריך לחזור איתם על זה.

• הוסף לסימניות
חוץ מזה, הילדים בגנים ממש לא מזמן הם למדו בפרשת השבוע וארא-בא את כל המכות ויציאת מצרים. עכשיו רק צריך לחזור איתם על זה.
נכון.
כשספרתי להם עכשיו בשביל להכין אותם הייתי ממש מופתעת איך הקטן שלי- בן 3.5 ידע לשחזר את כל המכות עם הפרטים ו'איזה הצגה הגננת עשתה להם'.

• הוסף לסימניות
נכון שזה קשה, אך יש לזכור שלהורים זה לא יותר קל....
מלבד זאת יש לי את ההרגשה שבשנה הבאה יהיו הרבה זוגות צעירים שכבר יעדיפו להישאר בבית... אחרי שיהנו השנה ויראו איך זה... ואז באמת יקשה הדבר על ההורים.

• הוסף לסימניות
מסכימה איתך לגמרי...
זה נשמע הזיה בהתחלה הייתי מבואסת כי אני מאד מאד אוהבת להיות אצל ההורים שלי בליל הסד ולא דמיינתי איך אני מוותרת על זה
אבל מה שעזר לי להפנים ואפילו להתרגש מזה
זה דבר ראשון כמו שאמרו פה הדמיון וההכנה איך זה יראה במעשי עם השולחן היפה ואיך נערוך והכל...
ודבר שני ניסיתי לדמיין את כל סדר ליל הסדר (לפי השיר של רבי אלתר ;) "קדש ורחץ...")
ודמיינתי איך זה יראה, מה נעשה בכל שלב ושלב
והדמיון ואיך שזה עובר במח של הליל הסדר שלב אחר שלב
איכשהו עשה לי את זה אפילו בכיוון ההפוך
והתחלתי להתלהב מזה.....
אולי זה יבוא לך ככה גם...

ומה שעוד כיף לזכור- שזה רצון ה' עכשיו...נכון,זה נראה עלוב אולי בכזה מערכת מצומצמת ולא איך שרגילים
אבל ה' רוצה שנתחבר אליו בלילה הזה דווקא כך
ובואו ננסה לקבל את זה
כי זה בכל אופן-;) הכי טוב בשבילינו..

• הוסף לסימניות
הכיוון שלי:
להבין שליל הסדר לבד לעולם לא יהיה תחליף ליופי של ליל הסדר הגדול, וזה בסדר שזה חסר.
מצד שני נעשה הכל שליל הסדר לבד יתן לנו חוייה חילופית (זאת אומרת סוג אחר של חוייה שיכולה "לפצות" אותנו על המחסור בחוייה המקורית)
ככל שנצליח להגדיל את החויה המחליפה, ככה פחות יחסר לנו החוייה המקורית שחסרה לנו כעת.

מקווה שזה מובן מספיק, לי זה עזר בכמה שינויים מוכרחים שהיו לי בחיים.

• הוסף לסימניות
אבל אנחנו זוג צעיר, בינתיים בלי ילדים.. איך אפשר לעשות סדר לבד? מרגיש לנו דיכאון:(
לעניות דעתי, אם מתעמקים בהגדה קודם, יש לכם המון המון שיח משותף בליל הסדר, הסיפור יציאת מצרים האישי שלכם מעמיק ומגיעים לרבדים שלעולם לא הייתם מגיעים בסדר משפחתי מורחב.

• הוסף לסימניות
אני רוצה לכתוב לכם את הצד השני של המפה....

נראה לכם שאנחנו בבית מעכלים את זה שנשב בסדר שלושה נפשות?
אבא, אמא וילדה, אחרי שכל השנים יש לנו סדר עם מלא אורחים ואחיינים מקסימים?
נראה לכם שלנו קל שהזו"צ שהתחתן לפני שנה או שנה וחצי עושה סדר לבד???
רק מהלחץ הזה ההורים שלי לא ישנים בלילה.....
נראה לכם שלי נחמד להיות כל היום בבית בלי ששום אח/ות קופצים פעם ב..... להגיד שלום ולהחליף חווית?

אז תסתכלו גם על הצד השני, ותתקשרו יותר להורים
ואל תשכחו שכמה שלכם קשה לנו קשה פי אלף!!!!

• הוסף לסימניות
אני רוצה לכתוב לכם את הצד השני של המפה....

נראה לכם שאנחנו בבית מעכלים את זה שנשב בסדר שלושה נפשות?
אבא, אמא וילדה, אחרי שכל השנים יש לנו סדר עם מלא אורחים ואחיינים מקסימים?
נראה לכם שלנו קל שהזו"צ שהתחתן לפני שנה או שנה וחצי עושה סדר לבד???
רק מהלחץ הזה ההורים שלי לא ישנים בלילה.....
נראה לכם שלי נחמד להיות כל היום בבית בלי ששום אח/ות קופצים פעם ב..... להגיד שלום ולהחליף חווית?

אז תסתכלו גם על הצד השני, ותתקשרו יותר להורים
ואל תשכחו שכמה שלכם קשה לנו קשה פי אלף!!!!
המון כח!!!!
באמת לא קל!!!

• הוסף לסימניות
תרחמו. תרחמו על גלמודים ובודדים
על אנשים מבוגרים שיושבים יומיום לבדם, שיחגגו את הפסח ממש לבד, כדי לשמור על החיים שלהם.
עליהם צריך לרחם ולהקל כמה שאפשר במסגרת הוראות משרד הבריאות
לא קל להם בעת הזו.

• הוסף לסימניות
בלת"ק.
אצלי זו גם פעם ראשונה, אבל בלי קשר כבר 'סגרנו' את זה שנה שעברה שהפעם נעשה לבד.
ודוקא בגלל שאני לא נבהל מזה, כי שנה שאני מתכונן לזה 'נפשית', אני יכול קצת לראות את הדברים בפרופורציה נכונה. :)

השנה נהיה בבית. נקודה. אין מה לעשות עם זה וזה מה שהשם רוצה מאיתנו כרגע ואנחנו צריכים, מצד אחד לראות במה אפשר להתחזק ולעשות חשבון הנפש, ומאידך, לשמוח עם מה שהוא החליט בשבילנו!
התפקיד שלנו כרגע, זה להכין לעצמנו את ה'סדר' עד כמה שאפשר בצורה הכי טובה והכי יפה. אחרי הכל- חג פסח! חג החירות! כולנו בני מלכים!

הנשים צריכות לשבת עם עצמן (הביאו פה גם כמה באשכולות סמוכים), ולהכין רשימת קניות (שיהיה בפשע, אל תדאגו זה לא על חשבוננו, הוצאות שבת ויום טוב), להכין רשימת נקיונות וכו'.

האבות- לשבת ולהכין סיפור יציאת מצרים, כל אחד לפי הגילאים של הבנים שלו (זה הרי המצווה שלנו בלילה הזה- והגדת לבנך).
ממליץ מאד לקרוא כל מיני הגדות מיועדות לזה (כמו ההגדה של הרב פרלמוטר, שכחתי את שם ההגדה, אאל"ט הוא פרסם שנה שעברה את עיקרי הדברים איך להתכונן לספר לילדים, בבתי הכנסת בחינם) או כל אחד מה שהוא מרגיש שהוא מתחבר לזה.
ממליץ לקרוא את הספר 'קורמו'. זה מכין מאד. להבין כל מיני ניואנסים מצריים, ולהרגיש מחוברים לנס וליציאת מצרים, כדי שאנחנו נוכל להרגיש 'כאילו הוא יצא ממצרים', וכל נוכל להעביר את זה לילדנו.
לקנות הגדת וקסברגר (למי שזה עוד לא נדוש לילדים שלו), בכדי להמחיש כמה שאפשר את המכות.
העיקר להכין מראש. הכי גרוע זה להגיע לא מוכנים. וכרגע יש לנו גם את הזמן לשבת ולהתכונן קצת.

עוד משהו קטן,
כפי שכבר אמרו, יש הרבה פלוסים בזה שעושים את זה בבית. כל ילד מקבל את תשומת הלב המרבית. הוא לא בבית של הסבא עם עוד 20 בני דודים. חשוב מאד להסתכל על החצי כוס המלאה!

העיקר שיהיה הצלחה רבה לכולנו, ושנעבור את התקופה הלא קלה הזו, וניקח ממנה את הדברים הטובים שהיא מביאה עמה, ונזכה כולנו לבריאות איתנה וחג שמח.

• הוסף לסימניות
ליל הסדר הוא יום מיוחד כזה
שכל אחד מתכונן אליו עם חוויה מהסוג שהוא מכיר
כל בעל בית טרי מנסה לחכות את ליל הסדר שחווה בבית הוריו
או לחילופין איזה פנטזיה מסוג שהוא טווה בחלומותיו.
כל אחד מרגיש שצריך להגיע לשלב הזה כשהוא בשל מספיק כדי להיות ב"דרגה" מסויימת כדי לעמוד במשימה הזאת.

אבל- בשנה כמו השנה, שהמציאות כפתה עלינו סוויטש בראש
הרבה מאיתנו עומדים מול מציאות שלא היו מוכנים אליה, והם מרגישים שזה "גדול" עליהם
וכאן באה העבודה העצמית שלנו-
ליל הסדר לא חייב להיות כמו זה של אבא או של השווער
הוא צריך להיות ליל הסדר שלכם, כמו שטוב לכם.
זה ליל יום טוב שיש בו מצוות שמחה וזה העיקר
יש גם מצוות סיפור יציאת מצרים שזו מצווה מיוחדת ללילה זה
תעשו את זה כמו שמתאים לכם ורק לכם
בקצב שלכם, בסדר שלכם, בטעם שלכם
תשקיעו בעיצוב השולחן, יש הרבה מה לתכנן
תשקיעי בסעודה יפה ומכובדת לשולחן עורך ובכלי הגשה יפים
ובמחשבה על כל פרט- זה יעשה לכם טוב
ויעלה לכם את המצב רוח
ובטוח שתצליחו.
זאת נקודת בניה בבית הפרטי שלכם.

אני בטוחה גם שלא כל זוג מתמודד עם זה אותו דבר
לאחד- זה נשמע ממש מרגש ומיוחד
ולזוג אחר- עם אופי והרגלים שונים- זה כמעט עונש.

אני חושבת שמי שמכירה את מציאות חייה ויודעת שלא יהיה לה הרבה שיתוף פעולה
תדאג לעצמה למלא את החסר
בדברים חיצוניים כמו איבזור, מפות, וקישוטים

בהצלחה, חג שמח
וגאולה שלימה!

• הוסף לסימניות
וואו זה פשוט משהו שאין לי מושג אייך להתמודד איתו
אי זוג צעיר שנה ראשונה ואין לי מושג מה עושים איייך בכלל עושים פסח לבד מה לקנות ומה לא יודעת זה נשמע הזוי לגמריי
תתנו עצות!

• הוסף לסימניות
לא מצליחה להשלים עם זה.
לא מסוגלת...
עד אתמול הייתי בטוחה שנתארח אצל הורי בעלי (אולי הייתי בהתכחשות?)
אבל אחרי שבעלי דיבר אתמול עם אימו והיא רמזה שכל אחד יהיה בביתו עקב המצב, מתחיל אט אט לחלחל בי המחשבה שאולי אצטרך לעשות ליל הסדר בביתי הקט.
רק המחשבות על כך מכניסות אותי לעצבות.
אני רואה כאן נשים שכותבות שהן כל כך מרוגשות שפעם ראשונה הם יעשו את החג בבית, וזה ממש מרגש ומשמח...
אותי זה לא משמח.
בכלל.
אני מבינה שכך ה' רצה, וצריך לנהוג לפי כללי משרד הבריאות ולשמור על חיינו וחיי משפחתינו, וברור לי שזה לפני הכל.
אבל אני לא מצליחה להשלים עם זה.
לא מסוגלת לחשוב שנשב לבד בליל הסדר, במקום לשבת עם 15-20 איש כמו כל שנה...
מישהי מזדהה איתי?
אן שזו רק אני....
זה באמת מתסכל. את כולנו!
אבל כאן תוכלי לקבל כח בחוברת מיוחדת של הרב פנחס ברייער
הכנה לליל הסדר
שנכתבה בדיוק לשנה זו ומלאה ברעיונות טכניים ורוחניים. בשעה הקרובה אני מסיימת את העריכה והעימוד.
אך כבר כעת ניתן להרשם ולקבל אותה תיכף ללא עלות.

• הוסף לסימניות
מישהי יכולה לעלות לפה את הצו של הרבנים לא ללכת להורים והאם מותר לעשות עם אחים נשואים

• הוסף לסימניות
גם אני באותה סירה - זו"צ ללא, וכנראה נחגוג ליל הסדר לבד.
ואני כותבת "כנראה", כי גם אני עדיין לא מעכלת, מצפה לאיזה נס טוב...

נראה לי שכל אחד מתמודד עם המצב בצורה שונה,
אולי תנסי לחשוב מה יכול לעזור לך? איזו מחשבה יכולה להרגיע ולשמח אותך?
לי אישית מאוד עזרה והרגיעה הידיעה שמדובר במצב זמני,
השנה נחגוג את הסדר לבד, אבל בע"ה שנה הבאה, וגם בשנים שלאחר-מכן, נחגוג כל המשפחה ביחד.

• הוסף לסימניות
ההיפך. ממש ליל הסדר כמו שהתורה ציוותה - שהאב יספר לבניו, ולא הגננת או המלמד. כל שנה אני מתוסכלת מזה שליל הסדר זה חזרה על הנלמד בגן. תארו לכם איזו עצמה מקבל הערב כשהוא ערב חד שנתי שמוקדש לזה שהאב יושב ומספר לבניו את ההיסטוריה של העם אליו אנחנו משתייכים.

• הוסף לסימניות
חושבת שצריך לפתוח אשכול נוסף - מה עושים עם ההורים החוששים וסוברים שאין לעשות יחד, אבל קשה להם לחשוב על סדר בלי הילדים, וקשה להם גם להסביר לילדים שמשום מה לא מבינים. לחץ קשה מאד נפשי.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה