כי עדיין לא הכל אמיתי. לא הכל חייב להיות אמיתי. ואלו כללי המשחק.
ברור שלא הכל חייב להיות אמיתי! אחרת בשביל מה יש סופרים?
אבל... מינימום של הגיון. או נגדיר כך:
סופר תפקידו: להמציא באופן משכנע...
זו לא אחריותו של העורך? (אחרי אחריותו של הסופר)
תלוי כמה אחריות לוקח העורך, וכמה קשה מוכן הסופר לעבוד
כבר ראיתי ספר שעבר עריכה ספרותית מדמות נחשבת, ובכל אופן היה שם 'כדור אקדח' שנורה מרובה צלפים...
וגם היה סיפור שעבר עריכה, ובו בסצינת קרב החליט אחד הלוחמים בגבורה 'להקריב את עצמו ולהסיח את האויב'.
ובכן, הלוחם הגיבור יצא מהמחסה בגופו, זינק לתוך קו האש בידיים פרושות, וכמובן קיבל כמה כדורים, ואז החברים שלו נאלצו לחלץ עוד פצוע תחת אש...
אז נכון שגם אני חשבתי בגיל-עשרה ש'הסחת האויב' היא משהו בסגנון של קפיצת התאבדות, אבל מאז למדתי ש'הקרבה עצמית' בשדה הקרב היא לא התאבדות חסרת דעת, אלא החלטה אסטרטגית, בה הלוחם מאפשר לחבריו לברוח ונשאר בזירה - במחסה - וממשיך להילחם בזהירות ובשיקול דעת, עם כוונה להילחם עד הסוף: של האויבים או של התחמושת...
והספר ההוא עבר עריכה!!! רק שכנראה עריכה ספרותית ולא תחקיר אסטרטגי
(יונה ספיר, לדוגמא, משתמשת בשלמה דודק לתחקיר ולכן אולי בחלק של הדמויות והעלילה יש מה לשפר, אבל בחלק הצבאי היא אלופה ומעמידה רף מצוין)
מה לעשות?
כל ספר דורש עבודת תחקיר הזויה ואפשר לראות את התחקירים המושקעים שמבצעים סופרים בשביל ספר, החל משמות רחובות ואתרים, ועבור דרך סוגי נשק, סוגי רכבים, פציעות, רעיונות יצירתיים והרבה עבודה קשה.
אבל דווקא בחלק הצבאי/אסטרטגי/ממסדי יש נטיה לסופרים ליפול ולהתעלם מההגיון הבריא שאומר, לדוג', שכשמישהו מאיים על אזרח פשוט ושומר חוק - האזרח הולך למשטרה. בשביל זה היא קיימת... ואם הוא לא עשה את זה - הוא כנראה פושע/מסובך חוקית/בלי שום גישה למשטרה/שהמשטרה בצד של המאיים.
משומה האזרחים בספרים מעולם לא חשבו על מעשים פשוטים והגיוניים אלא בחרו בדרכים ארוכות וסבוכות שנבחרו רק כדי לייצר עלילה. ואני בעד! אבל בבקשה שיהיה עם תירוץ משכנע.
אני לא חושבת שזה התפקיד של העורך לבדוק את רמת הנכונות והאמיתות של הפרטים בסיפור, אבל אולי כן..
יש לי חברה שמתעסקת בעריכה ספרותית*. היא אמרה לי בפירוש: "אני לא מתעניינת בחלק הצבאי/לוגיסטי של הסיפור. אני מתעניינת בהגיון של העלילה". ככה נאלצתי למצוא חייל לשעבר ולשאול אותו:
באמת חיילים עורכים מסדרים כל בוקר ו'סופרים את הכוח'?
(התשובה: הג'ובניקים, כן. כי מטרטרים אותם. חיילי עילית לא מתעסקים בזוטות כאלה... הם הרי התנדבו ליחידות העילית והם מתאמנים ברצינות...)
האם חיילים שמתגנבים צריכים ללכת על קצות האצבעות כדי שלא ישמעו אותם?
(תשובה: לא מסתבר. חיילים מסתובבים בזירת הקרב עם אטמי אוזניים... בגלל רעש הירי)
*בד"כ היא שואלת אותי שאלות בסגנון: למה הגיבור בחר לסגת ולא להילחם, אם בנית לו אופי לוחמני? למה הנבל שובר כאן את כל הכלים, כשלאורך הסיפור הוא שקול וקר רוח? למה הגיבור בוחר בצעד מופרך אם הוא יכול להשיג את המטרה שלו בצורה הרבה יותר פשוטה?