למכירה: רעיונות. יש קונים?

• פותח הנושא n_eli
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
למכירה: רעיונות. יש קונים?

בעולם הגדול יש מי שעושה כסף, ואפילו הרבה מאוד, ממכירת רעיונות. נראה שאצלנו זה לא יעבוד; ככל שרעיון גאוני יותר, הוא פשוט. ומי ישלם כאן לפרסומאי תמורת רעיון "פשוט"? פורסם: 02.02.09, 10:35

בראיון שהתפרסם בשבוע שעבר טענה מנכ"ל גיתם BBDO, מיכל המאירי, שנושא התשלום למשרדי פרסום יצטרך להשתנות, כך שמשרד הפרסום יוכל לגבות כסף בעבור רעיון, ולא רק בעבור רכש מדיה.
כל מלה בסלע. ברור שהיא צודקת. אך האם זה גם בר ביצוע? האם ימצאו לקוחות שיהיו מוכנים לשלם תמורת רעיון? ואם כן, כמה? לצערי התשובות הן: לא, לא ומעט מאוד.
שיטת התיגמול של משרדי הפרסום - המבוססת על עמלות מהמדיה - ארכאית ונוצרה עם הולדת הפרסום במדיה, לפני יותר מ-100 שנה, כשהפרסומאים היו סוכני המדיה. מאז השיטה לא השתנתה.
פרט לשיטת העמלות, כל הענף עבר שינויים מפליגים: משרדי הפרסום הם כבר מזמן לא הסוכנים של המדיה; השירותים שמעניקים משרדי הפרסום התרחבו, השתכללו והתמקצעו; תורת הפרסום השתנתה מן היסוד יותר מפעם אחת; אמצעי הפרסום התרחבו והשתכללו ללא הכר. רק שיטת
העמלות נשארה בעינה. למה? כי המפרסמים מעדיפים אותה, בעיקר מסיבות אמוציונליות. נוח להם עם השיטה הישנה והמוכרת הניתנת לכימות, למיקוח ולפיחות.

ההבדל בינינו לגויים

לפני כ-5 שנים התפרסמה במגזין ADVERTISING AGE כתבה מאת יהודי בשם ג'וי ריימן. הוא טען ש"הסחורה" המבוקשת ביותר בשוק היא "רעיונות". לגרסתו, עולם העסקים - התחרותי והממציא חידושים מדי יום - אינו יכול להתקיים רק על הון, חומרי גלם וטכנולוגיה; אלה הם נחלת הכלל. רעיונות מבריקים הם שעושים את ההבדל בין המצליחים לנכשלים. אלא שרעיונות הם מטבעם חמקמקים, ולכן יקרי ערך.
כשריימן עמד על התובנה הזאת הוא הקים חברה למכירת רעיונות. לדבריו, את הרעיון הראשון שלו הוא מכר תמורת 30 אלף דולר. את הרעיון הבא הוא מכר תמורת 75 אלף דולר. את הבא אחריו הוא כבר מכר בעבור 450 אלף דולר. כיום הוא מוכר רעיונות תמורת יותר ממיליון דולר ליחידה.
הרעיון שלו למכור רעיונות הצליח משני טעמים: א. הלקוחות שלו לא היו יהודים, ובוודאי לא ישראלים. ב. הוא לא פרסומאי.
אינני מכיר אף מנכ"ל או יזם ישראלי שיהיה מוכן לשלם תמורת רעיון. מה עוד, שככל שהרעיון גאוני יותר - כך הוא פשוט יותר. ומי ישלם כסף תמורת רעיון "פשוט"?! ונניח שיימצא ה"פראייר" שיעשה טובה ויהיה מוכן לשלם, האם זה יהיה סכום ראוי? ודאי שלא.
ישראלים מוכנים לשלם תמורת מוצרים מוחשיים, ופחות תמורת שירותים, אבל לא תמורת רעיונות שלאחר שנחשפו בפניהם, הם בטוחים שיכלו להגות בעצמם.

הפרסומאי כנדבן

כל מי שנזקק להוכחה לטענתי זאת, מצא אותה לצד הראיון עם מיכל המאירי. שם מצוטט גם עדי כהן, סמנכ"ל השיווק של סלקום, האומר: "אם היה מגיע אלינו רעיון חדשני, הייתי מוכן לשלם עליו למשרד הפרסום. אבל זה צריך להיות רעיון גדול, פורץ דרך... בלי ספק הייתי מוכן להמר עם משרד הפרסום, באופן מושכל כמובן, לתגמל אותם בהתאם". מרוב סייגים, הסתייגויות והתניות ברור לגמרי שאין לו כל כוונה לשלם לפרסומאי תמורת רעיון.
אילו מר ריימן היה פרסומאי, הוא לא היה מצליח לגבות ולו סנט שחוק אחד תמורת הטוב שברעיונותיו. כי מהפרסומאי מצפים משום מה שיחלק את רעיונותיו בחינם כחלק מהשירותים שתמורתם הוא מקבל עמלה מהמדיה.
כל פרסומאי שעובד מספיק שנים במקצוע יודע שהוא תרם ללקוחותיו רעיונות, שהם מצדם בנו עליהם אימפריות ואיש לא הציע לו מעולם תשלום תמורתם; אפילו לא כמחווה של רצון טוב. זה נראה כל כך מובן מאליו.
אביא כאן דוגמא אחת מני רבות. בשנות ה-80, המכללה למינהל נמנתה עם לקוחות משרד הפרסום שלי. בזמנו, המכללה היתה אוסף של קורסים ללימודי תעודה. החל בקורסים למזכירות וכלה בהנהלת חשבונות. עקב כך סבלה המכללה מדימוי ירוד ביותר.
אני זוכר שהצעתי לד"ר פוקס, שהיה אז מנכ"ל המכללה, להיות הראשון שיעניק תואר B.A במינהל עסקים עם התמחות בפרסום ובתקשורת. באותן שנים לא היה אף מוסד שקיים לימודי פרסום ותקשורת אקדמיים, ותואר במינהל עסקים אפשר היה לעשות רק כתואר שני אחרי לימודי כלכלה.
אמרתי לד"ר פוקס שהרעיון שהעליתי בפניו פשוט לכאורה, אך מבטיח לו שלושה יתרונות בלעדיים: "גם תהיה הראשון והיחיד שמציע תואר אקדמי בתקשורת, גם תהיה הראשון והיחיד המעניק תואר במינהל עסקים כתואר ראשון וגם תעשה שידרוג לדימוי הנמוך של המכללה".
ד"ר פוקס, באופן מפתיע, אימץ את עצתי, הקים את המסלול האקדמי והשאר היסטוריה. כששאלתי אותו יום אחד כמה שווה לדעתו הרעיון הזה, הוא תקע בי מבט מזרה אימה ולחש: "אל תחשוב על זה אפילו". והוא לא היה איש רע או קמצן, הוא פשוט לא היה שונה מהלקוח הישראלי המצוי.

חינם, עד להודעה חדשה

לכן, הרעיון של המאירי נכון וראוי, אך לצערי הרב בלתי ישים. גם אם מישהו יצליח למצוא את הלקוח שיסכים לשלם תמורת רעיון, הוא יתקשה מאוד לגבות מחיר הולם תמורתו. ואם המחיר הוא סמלי או בלתי ראוי, אז מוטב כבר לוותר עליו.
אבל לפני שמדברים על הצורך בתשלום בעבור רעיונות, בואו נתחיל בתשלום בעבור אסטרטגיה שיווקית, עבור עיצוב ועבור קוֹפּי. אחרי שיקבע תעריפון מוסכם בעבור כל אלה, אפשר יהיה להתקדם לחיוב בעבור רעיונות.
ואחרי כל זה, אני חוזר ואומר, כמו קאטו הזקן: הגיע הזמן לשנות את מודל התיגמול של משרדי הפרסום. הם כבר מזמן לא סוכנים של המדיה. הם יועצים של המפרסמים, וצריכים להיות מתוגמלים ככאלה.
לסיום, למען הסר ספק: כשאני מדבר על רעיונות שראוי שמפרסמים ישלמו תמורתם, אינני מתכוון לרעיונות בתחום הפרסום (שגם הם ראויים לתשלום). אני מתכוון בעיקר, לרעיונות שיווקיים ו/או עסקיים ו/או תפעוליים, שאינם קשורים לפרסום עצמו, ובכל זאת פרסומאים מקצועיים נוהגים להציע אותם ללקוחותיהם, חדשות לבקרים, חינם אין כסף.

הכותב הוא מנכ"ל ADMAN החברה למשאבי אנוש לענפי הפרסום, השיווק והתקשורת

• הוסף לסימניות
כ"כ נכון לגבי המשרדי פרסום שעושים היום "הכל כלול"

אני לא יודעת אם זה קשור לישראלים שלא מעריכים קונספט בשביל לשלם עליו, זה יותר העניין שאנשים כבר לא פריירים.

זה כ"כ נכון מה שהוא כתב:

ישראלים מוכנים לשלם תמורת מוצרים מוחשיים, ופחות תמורת שירותים, אבל לא תמורת רעיונות שלאחר שנחשפו בפניהם, הם בטוחים שיכלו להגות בעצמם.

שוב, לא מסכימה עם ההכללה הגורפת לגביי הישראלים, אלא דוקא לגבי אנשים שחושבים שיש להם הכל ביד, ו"סבתא שלהם כבר היתה חושבת על רעיון יותר חזק" ו"השותף בעבודה , כמה שהוא לא מבין בפרסום יש לו יציאות כאלה, שאפשר רק לתפוס..."

אבל הכי אהבתי הם בטוחים שיכלו להגות בעצמם כי זה פשוט נכון, במיוחד כשזה רעיון שזה דבר בלתי מוגדר, אז אתה בא ואומר: וואלה שלא ירגישו את עצמם הם והמשרד המחופת שלהם, גם אני שבוע שעבר חשבתי על הרעיון הזה בעצמי.

אבל ה450 אלף דולר שריימן עשה על רעיון אחד, לא גורם לי צורך לקום מחר בבוקר ולבקש מכל הלקוחות שלי תשלום רטרואקטיבי על הרעיונות, ממש לא.

אני אפילו לא אנסה, ולא בגלל חוסר מוטיבציה.

פשוט: "בעסקים כמו בעסקים..."

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י n_eli;215747:
אני מתכוון בעיקר, לרעיונות שיווקיים ו/או עסקיים ו/או תפעוליים, שאינם קשורים לפרסום עצמו, ובכל זאת פרסומאים מקצועיים נוהגים להציע אותם ללקוחותיהם, חדשות לבקרים, חינם אין כסף.

אוי [וגם: ויי]כמה שזה נכון!

• הוסף לסימניות
היו שם כמה אמיתות באמת כואבות

• הוסף לסימניות
עזוב "רעיונות", הלקוחות שלי לא חושבים לשלם על ייעוץ שיווקי שוטף (!!).

למי יש אולי רעיון איך לגרום לעשות את זה בכל זאת?..

• הוסף לסימניות
הדבר הקשה בתחום הזה , זה הרעיון עצמו לבצע הרבה יותר קל , אם יש למישהו רעיון ורק צריך לבצע את זה לא נדרש הרבה(חלילה אני לא מזלזלת ביצירה) אבל אם מישהו מגיע בלי כלום הוא בהחלט צריך לשלם על הרעיון , וככל שהרעיון בומבסטי התשלום צריך לבוא בהתאם .

• הוסף לסימניות
אם מישהו יפתור איך אפשר להציג רעיון (עדיין ללא זכויות, כיוון שלא בוצע בפועל) ועם כל זה לשמור עליו זה יהיה רעיון !

• הוסף לסימניות
רעיון ישן, לרשום כפטנט, זה מייגע, אך שווה,

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ראש_בריא;217105:
הדבר הקשה בתחום הזה , זה הרעיון עצמו לבצע הרבה יותר קל , אם יש למישהו רעיון ורק צריך לבצע את זה לא נדרש הרבה(חלילה אני לא מזלזלת ביצירה) אבל אם מישהו מגיע בלי כלום הוא בהחלט צריך לשלם על הרעיון , וככל שהרעיון בומבסטי התשלום צריך לבוא בהתאם .

לא מדברים כאן על פטנטים, ושאר רעיונות גאונים כהמצאת הגלגל.
מדברים כאן על רעיונות שיווקיים ועצות שניתנות ע"י הפירסומאים חינם אין כסף.

אם אני באתי כחלק ממקצועי, נקרא לזה "לקשט" את הגן.הסתכלתי עליו ונתתי לגננת
במקום עצה להפוך את כל הסדר בגן מבחינת קירות , פינות ומקומות ישיבה ועד היום היא זוכרת שזה ממני והיא לא גומרת לברך אותי - הרי שהייתי "חייבת" לתת את הרעיון, מספיק שהיא שילמה את הכסף על שאר העבודה - הרי לצייר היא לא יכולה על הרעיון היא ודאי היא היתה חושבת.
(וזו לא היתה השנה הראשונה שלה במקום.)

וכן הלאה, וכן הלאה, כל אחד ממקומו נתתי רק דוגמא.

• הוסף לסימניות
ואגב, אני חושבת שיש לי כמה רעיונות די טובים - בענוה יתרה.
למוצרים שחיפשתי מאד בשוק ולא ידוע לי שהם קיימים.
איך מוציאים רעיונות לפועל?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י mig;217268:
ואגב, אני חושבת שיש לי כמה רעיונות די טובים - בענוה יתרה.
למוצרים שחיפשתי מאד בשוק ולא ידוע לי שהם קיימים.
איך מוציאים רעיונות לפועל?

יש את המרכז הישראלי לממציאים בהנהלת ר' יוסף שניידר, שמתעסק בהורדת הרעיונות למעשה בפועל.
לפרטים: www.icoi.co.il.

בהצלחה.

• הוסף לסימניות
פוס: לא נראה לי שרעיונות שמכונים "קניינים רוחניים" מטופלים ע"י ציוותו של יוסף שניידר.
הוא מתעסק בפטנטים רגילים, לא ברעינות שיווקים.

לגבי רעיונות פרסומיים: יש כמו שכתבתי, יש דבר כזה ששמו "קניינים רוחניים" ואת זה עושים ע"י עורכי דין.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י הרשל'ה;217076:
עזוב "רעיונות", הלקוחות שלי לא חושבים לשלם על ייעוץ שיווקי שוטף (!!).

למי יש אולי רעיון איך לגרום לעשות את זה בכל זאת?..

נכתב ע"י אברוש;217126:
אם מישהו יפתור איך אפשר להציג רעיון (עדיין ללא זכויות, כיוון שלא בוצע בפועל) ועם כל זה לשמור עליו זה יהיה רעיון !

אם אתה 'רק' פרסומאי, והתפקיד שלך זה 'רק' ללמוד את המוצר, לפרסם אותו לקהל מטרה, כמובן אחרי שלמדת אותו היטב, ואתה צריך לדאוג 'רק' לעיצוב מא' ועד ת', אתה כמובן מקבל משכורת (??) לפי המדיה שבו התשמשת. אבל אם אתה פסיכולוג, או יועץ בכיר כלשהו, או כל דבר אחר שצריך להמתין מאחורי דלתו בדחילו ורחימו, תוכל לקבל כסף גם על ה ר ע י ו נ ו ת .

אוף, אוף, אוף, אוף, אוף, ועוד פעם אאאאווווווווווווווףףףףףףףףףףףףףףף!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

כותבת: א-מתוסכלת...

:mad::(:mad::cool::confused:

• הוסף לסימניות
לא - ירושלמית,

כאחת שמכירה היטב את תחום היעוץ והפסיכולוגיה ושות'. אני רוצה להעיר שזה לא נכון בדיוק. כי עבור שיחות טלפוניות שאנשים מטרטרים אותך - לא מקבלים אגורה שחוקה! טוב, אולי רק מי ש"נחשב". אבל, זה נכון לכל תחום, וגם לפרסום. אינני מאמינה שהפירסומאים הגדולים "מזיזים ת'צמם" ומבצעים איזשהי פעולה, ללא קבלת משכורת או תמורה.

:eek:התנחמי! צרת רבים...;)
ותקוה כמוסה:
אולי יום אחד יתמחרו את העבודה שלנו גם באיכות ובשעות החשיבה בלילה וביום המוקדשות ללמידת הפרויקט.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה