• הוסף לסימניות
המדריך למיתוג העסק הקטן
התחרות העסקית מחריפה והולכת, הצרכן הופך מתוחכם, בררן ומבין יותר. כל אלה יוצרים צורך בשיווק מתוחכם. דרך יעילה להביא להצלחתם של מאמצי השיווק ולבלוט בשוק תחרותי היא מיתוג העסק.
מותג אינו רק שם מסוגנן, לוגו או עיצוב. מותג הוא הבטחה לצרכן, הבטחה שבכל עת הוא יקבל את אותו אוסף ייחודי של תכונות, תועלות ושירותים. מותג הינו ערובה לאיכות. מותג הינו האופן שבו הלקוח תופס את העסק/המוצר ולכן עסק הופך למותג רק כאשר הלקוח חושב אותו לכזה!
מיתוג יוצר יתרונות לעסק הקטן - הגברת המודעות לעסק והסיכוי שהלקוחות יזכרו אותו ויתנו אמון וביטחון בעסק ומוצריו/שירותיו. מותג בונה נאמנות לקוחות, מקנה מוניטין ומאפשר גם את מתיחת המותג - הוספת קווי מוצרים/שירותים סינרגטיים תחת כנפיו.
בתהליך המיתוג אין ממציאים את העסק מחדש. נהפוך הוא, הקיים הוא הבסיס. המיתוג צריך לשקף את אופיו האמיתי של העסק. התהליך מתחיל במענה לשאלות שהן הבסיס בהגדרת העסק כמותג:
מה עושה העסק?
מיהו קהל היעד? 
מה התועלת החשובה ביותר שהעסק מציע לקהל היעד? 
ממה נובעת התועלת הזו?
מיתוג העסק בנוי על התשובה לשאלה הפשוטה למדי: "למה שהלקוח ירכוש אצלי ...?". לכאורה התשובה פשוטה. לא כך היא. תשובות טריוויאליות אינן הפתרון. כדי ליצור תשתית למיתוג שישמש כאמצעי להתמודדות מול התחרות בשוק, יש צורך ליצור בידול - זהות ייחודית לעסק, המבדלת אותו באופן ברור ומובחן ממתחריו.
להגדרת מותג רצוי שיתלוו אמצעים ויזואליים ומוחשיים, אשר יחזקו את המודעות לו, את ההיכרות עימו ואת הזיהוי שלו: לוגו, צבעים ופונטים מאפיינים ועקביים. לשם כך כדאי אפילו לשכור מעצב גרפי מיומן. . יש לבחור לוגו נקי ומוקפד. אפשרית גם סיסמה קצרה וקולעת המעבירה את הבידול, היתרון או הערך המרכזי של העסק. יש להקפיד על מיתוג מקיף וכולל של העסק או הארגון.
הערה חשובה: מרגע שהוחלט על לוגו, סמל וסיסמא מאפיינים יש להקפיד שהם יופיעו בכל פרסומי הארגון. זה מתחיל בלוגו ובנייר המכתבים. לכאורה עניין של מה בכך, אך עיצוב לוגו הוא בעל משמעות רבה. זהו הסמל המאפיין המשדר לסביבה את מהות העסק. כאמור, רצוי שהלוגו יתנוסס על כל שלט, פרסום, נייר, תזכיר, לוח שנה, כרטיס ביקור וכל אי-מייל שהעסק שולח.
שמירה על המותג דורשת רציפות בשימוש במסר שעומד מאחוריו ולא רק באמצעים הויזואליים המאפיינים אותו. זה דורש ביטוי מתמיד ועקבי בהיבטים התפעוליים של העסק, כולל בהטמעה פנים-ארגונית המוודאת שכל עובדי העסק מכירים את ערכי המותג ופועלים לפיהם. העיקר הוא בקיום ההבטחה, העומדת בבסיס המותג, לאורך כל הדרך.
יש לזכור כי מיתוג הינו תהליך שאורך זמן ולכך שמותג דורש מחויבות מתמדת מצד העסק, בעליו ועובדיו.

שאלות כוון בנושא "מותג"
1. האם אתם מאמינים ביצירת "מותג"?
2. מהם הסיכונים למול הסיכויים בהחדרת "מותג" לשוק?
3. האם לדעתכם תקציב ה"מיתוג" הינו חלק מתקציב ה"פרסום" או שיש לחלקם ל-2 תקציבים נפרדים?
4. בטווח הארוך ברור שיש השפעה משמעותית למיתוג, האם לדעתכם גם בטווח הקצר יש משמעות למיתוג?
5. למה בנ"א נוטים להתחבר למותגים, ומוכנים לשלם עבורם הרבה יותר?
6. מותג שנכשל (עיין ערך רמדיה) האם שווה לו להשקיע בתיקון המותג, או עליו לקבור את המותג ולייצר תחליף חדש?
7. האם בניתם בעבר /בהווה מותג? נשחמ אם תשתפו אותנו בתהליך, ובתוצאות.

• הוסף לסימניות
תודה על החומר המעניין...

מאוד מעניין מה עומד מאחורי המושג "מיתוג".
אני חושבת שמיתוג חשוב מאוד, היות ואני, למשל, מאוד נצמדת לסמלים מוכרים, ויש לי אמון - לא תמיד מוצדק - באיכות ללא פשרות שהם מציעים. מן בטחון כזה. מה שקרה לרמדיה היה הרה אסון מבחינתה. אפילו כשהיא הציעה מבצעים לא קניתי והעדפתי חברות אחרות. לדעתי אין מה לשקם והיא צריכה לשנות הכל הכל. כמו כן, הרציפות שבפרסום חשובה כי היא מראה על עמידות בסערות השוק והמתחרים. משום מה אני באופן אישי בהחלט מחפשת את ה"ביטחון" הכוזב הזה ולא איכפת לי לפעמים לשלם יותר בשביל הרוגע הנפשי. למה כוזב? כי היו לי הפתעות לא נעימות בכלל ממוצרים ממותגים חזק. אני לא יודעת אם שייך להעלות דוגמא ספציפית, אבל החשדנות שלי עלתה מאוד בשנים האחרונות ואני מנסה להכריח את עצמי הרבה פעמים שלא להסחף אחרי המוצרים הממותגים היטב ולבחון גם את אלה ששוכנים בירכתי המדף בחצי מחיר. לפעמים שמחתי ולפעמים נתבדתי.
יש למשל אנשים שלא מעניין אותם כלום חוץ מהמחיר-והם לא יתבוננו בפן האיכותי או באריזה הצבעונית (שמאוד משפיעים עלי ואני מודעת לכך!).
מצחיק שאני יודעת שהמותג זה הרבה פעמים בלון נפוח אבל אני נסחפת אחריו. בכל זאת אי אפשר בלעדיו, הוא נחוץ וחשוב בהיותו משקף את החברה (גם אם לא תמיד זה נכון...) ולפי רמת תיכנונו כך גם רמת השפעתו על ציבור הצרכנים.

• הוסף לסימניות
מותג זה דבר חשוב מאין כמוהו.

אבל ישנה בעיה לא תמיד מצליחים לשכנע ולהסביר ללקוח (מזמין המיתוג והפרסום) את הענין, או אפילו שהוא כן מבין אבל לא מצליח לבצע ברמת השטח בחיכוך עם הלקוחות שלו.

• הוסף לסימניות
ננסה לענות...

שאלות כוון בנושא "מותג"

בהחלט.

סיכויים גבוהים כמובן בתנאי שהמיתוג נעשה כפי שצריך, בצורה חכמה ומקצועית. סיכונים? במקרה שמנסים להציג את המותג בצורה לא נכונה, או בצורה מוגזמת ורחוקה מן המציאות, מה שיגרום לציבור וללקוחות לחוסר אימון שיתורגם בעתיד להפסד צורב. במקרה כזה אולי היה עדיף לא להתחיל... לתקן קשה יותר מאשר לבנות מחדש.

3. האם לדעתכם תקציב ה"מיתוג" הינו חלק מתקציב ה"פרסום" או שיש לחלקם ל-2 תקציבים נפרדים?
לדעתי יש לחלק את זה ל2 תקציבים נפרדים. קודם כל ה'מיתוג', לאחר מכן מתחילים בפרסום שהוא יכול להיות תהליך יותר ארוך ומצד שני גם יותר קצר, תלוי במה מדובר. לכאורה ה'מיתוג' כולל את פרסום המותג עצמו, ופרסום החברה וכו'. פרסום השירותים או המוצרים הוא כבר תקציב שונה עם טווחים ויעדים שונים.

4. בטווח הארוך ברור שיש השפעה משמעותית למיתוג, האם לדעתכם גם בטווח הקצר יש משמעות למיתוג?
תלוי מאוד במה מדובר. מה היעד ומהם האמצעים שהושקעו בתהליך.

אנשים מחפשים ביטחון, קוראים סיסמאות למרות שיודעים שכתבו את זה רק בשביל הלקוח הפוטנציאלי. ע"ע תגובת מימון... חן חן על הכנות...
עלה בדעתי שזה דומה למחמאה. גם מחמאות אנשים אוהבים לקבל גם כשיודעים לפעמים שזה לא כל כך קשור למציאות... זה עושה טוב על הלב. אולי זה מכוח "חן מקח על לוקחו" שאמרו חז"ל. אדם שקונה מוצר גם אם הוא קונה את זה כי הוא צריך את זה, גם אם אין לו ברירות אחרות, הוא יחפש את המעלות במוצר, יקרא את ההבטחות, ינסה כמה שיותר להרגיש טוב עם זה.

6. מותג שנכשל (עיין ערך רמדיה) האם שווה לו להשקיע בתיקון המותג, או עליו לקבור את המותג ולייצר תחליף חדש?
במקרה של רמדיה, לדעתי היה עליהם לקבור לחלוטין את המותג הישן (עם כל הכאב) וליצור מותג חדש בלי שום קשר למוצר הקודם. למרות שאני אישית הייתי כן קונה מרמדיה. מי שנכוה בחמין נזהר בפושרין ולכאורה הם יותר ייזהרו מפאשלות נוספות בעתיד... אבל הציבור פחדן בד"כ ונוטה ללכת תמיד עם המצליחנים, עם אלו שאף פעם לא נכשלים... כל אחד אוהב להשען על צור איתן ולא על משענת קנה רצוץ...

7. האם בניתם בעבר /בהווה מותג? נשחמ אם תשתפו אותנו בתהליך, ובתוצאות.
עדיין לא... עיצבתי לוגו לא פעם ולא פעמיים, סלוגנים, מודעות פרסום, אך לא בניית מותג בצורה מקצועית ומלאה.

גילוי נאות: כותב השורות לא למד פרסום, לא מיניה ולא מקצתיה, לא עבדתי במשרד פרסום ולא ביחסי ציבור. בסך הכל מעצב גרפי עם נטיה לפרסום. אי לכך יש לקחת את כל הנ"ל בפרופורציות הנכונות...

• הוסף לסימניות
בסייעתא דשמיא

אענה על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון.

1. האם אתם מאמינים ביצירת מותג?

אני מאמין באמונה שלימה שמכל דבר ודבר אם הוא מובדלמדברים אחרים, אפשר ליצור ממנו מותג, גם מדברים פעוטים וזנוחים, ובכלל זה אין יוצא מן הכלל.
אביא לפניכם לדוגמא סקר קטן;
יש הרבה אנשים שמכהנים כרבנים ומורי הוראה בציבור החרדי (הם חלילה לא עסוקים במיתוג, אבל הבידול יצר זאת).
את הרב שלזינגר אתם מכירים ( - חלק כן וחלק לא).
את הרב כלפון אתם מכירים ( - חלק כן וחלק לא).
את הרב זילברשטיין אתם מכירים? ( - חלק כן וחלק לא).
את הרב ויא אתם מכירים ( - כן) למה???

2. מהם הסיכונים למול הסיכויים בהחדרת מותג לשוק?

אם הבידול הוא ברור ואמיתי, והוא ניכר היטב במותג, והמיתוג נעשה באורח עקבי, ומגיע באופן סדיר ותדיר למודעות הציבור (בפרסום, בהודעות לעיתונות, בכנסים, ביחסי ציבור, בחסויות ועוד כהנה וכהנה), אין מצב שהמותג לא יוחדר לשוק, אם הבידול הוא לא עד הסוף, ואין במותג מסר ברור הסיכון גבוה מאד.
לכל העוסק מלהתמתג יש להיות כנה עם עצמו ואם צוות עובדיו כדי להבין ולהפנים היטב את הבידול.

עצם תהליך המיתוג הוא מהווה גם כעין "תהליך פרסום" מסוים לחברה, אולם לאחר שהמותג כבר התמתג כל מה שצריך זה רק לנהל אותו ע"י הפרסום.

4. בטווח הארוך ברור שיש השפעה מהותית למיתוג, האם לדעתכם גם בטווח הקצר יש משמעות למיתוג?

בכלל לא, מיתוג הוא דבר שאורך שנים לבנותו, כפי שכתבתי מקודם עצם תהליך ההתמתגות, עוזר לעסק ע"י הפרסום שנלווה אליו, וע"י רעיון הבי\דול שמתחיל להיות מוזכר וישנם אנשים שקולטים אותו וזה מה שמניע אותם לעבוד עם עסק זה.

5. למה בנ"א נוטים להתחבר למותגים, ומוכנים לשלם עבורם יותר?

כי הם ברורים במה שהם קנו, כי הם מרגישים טוב עם זה, וגם כי עצם תהליך ההתמתגויות השונות גרם ל'מודה' האומרת 'כך צריך לעשות'.
אם זה לא היה עובד כך לא היה שווה להשקיע בלהתמתג.

6. מותג שנכשל (עיין ערך רמדיה), האם שווה לו להשקיע בתיקון המותג, או עליו לקבור את המותג ולייצר תחליף חדש?

אזכיר לכם דוגמא קצרה, בלי להיכנס לפוליטיקה כלל; לפני עשרים שנה היה במדינה אדם ימיני קיצוני, חובב מלחמות, שונא ערבים, מקים התנחלויות, קראו לו - אריאל שרון. לפני שנתיים ימים הריצו אותו לראשות ממשלה כאיש מרכז מתון, רודף שלום, אוהב ערבים, הורס יישובים שמחוץ לקו הירוק.
וכל זאת למה? כי גם מותג שנכשל לפעמים שווה להשקיע בתיקונו, אמנם זה דורש אמצעים כבדים יותר מאשר הליך מיתוג רגיל, אבל עצם קיומך כבר ידוע, יכול להיות שעצם התיקון שהמותג עושה בעצמו גם יביא לו לקוחות אמון ובידול.
במקרה של רמדיה, שזה דבר שגרם למות ולתחלואת תינוקות דבר שלא מתקבל על הדעת בשום מקום מתורבת, זהו מקרה חריג שאין לו תקנה.

• הוסף לסימניות
רק אחד - יישכויח.
הלוואי הייתי יודעת לנסח את הרעיונות שלי ככה
מותגים בפוליטיקה זה לא חכמה לדעתי, במילא הציבור יודעים שמוכרים להם לוקשים, ושפוליטיקאים חושבים על הכסא, הוולוו והמשכורת השמנה... במיוחד אם תלוי להם איזה תיק פלילי מעל הראש, הם יעשו שמיניות באידאולוגי'ה כדי לצאת מזה. שרון בסה"כ הסתבך בפלילים, אז מה זה אידאולוגי'ה מול משפט פלילי? טוב, סטיתי מהנושא, סליחה.

אני חושבת שאנשים מתחברים למותגים בגלל תחושת השייכות שזה מעניק להם, וחסכים רגשיים מסויימים שזה ממלא.
"אני צעיר" (כי הוא מרגיש מזדקן)
"אני דואגת לבריאות של הילדים שלי" (כי היא מרגישה שהיא לא מספיק דואגת לבריאות של ילדי'ה)
"אני נהנה מהחיים" (כי הוא חי בתחושת ריקנות מוחלטת)

סתם ככה אין לגוף שלנו שום צורך בקולה, למשל. להיפך, נכון? כולם יודעים שזה מזיק לשיניים וכו'
אז מה כל כך מוצלח במשקה המוזר הזה?
אם אף אחד לא הי'ה שותה זאת הייתם מסכימים לשלם כך וכך על בקבוק סודה שחורה בטעם קרמל?
ועוד לקרוא לדבר הזה "טעם החיים"???
ה"י, אבל איזו הצלחה הייתה לזה!
כי המיתוג פנה לאנשים שמחפשים טעם לחייהם בהנאות קטנות של רגע, ויש אנשים שחיים ככה כל החיים.

• הוסף לסימניות
זה פשוט מפחיד! המשחק מכור מראש!
תמיד אני אקנה קפה עלית ושעון קסיו, נעלי ספורט של נייק...
האמון העיוור הזה במותג, בחוזק שמאחוריו הוא סכנה מוחשית של בלבול כל החושים...
כל זה רק מוכיח כמה חזק ערכו של המותג.

אני רק לא מאמינה בלוגו שיצר המעצב הגראפי כהר גורל.
לדעתי, הכח זה במה שיוצקים ללוגו. הפרסומות השידורים ברדיו ובטלוויזיה וכל תהליך הפרסום
כל זה מתנקז ללוגו הקטן שהוא לדעתי אמצעי זיהוי נחמד... וכמובן נעים שהוא גם יפה וקולע....
אל תקטלו אותי על הערה הזו... כברהרבה זמן אני חושבת על זה...

• הוסף לסימניות
מאמין, אבל עם הרבה כח והשקעה, ניתן להפוך אותו ממוצר פשוט למותג יוקרתי. לא אחת אנו נתקלים בחברה שהחליפה חברת פרסום, ומשרד הפרסום משווק את אותו המוצר בדרכים שונות ומגוונות, אך אותו מוצר נשאר כפי שהוא היה, מה שגורם לחשוב לפעמים כי המיתוג הוא שקר גס, לדוגמה, לפני זמן קצר, בידיעון של ביתר עילית ראינו מודעת פרסום למפעל מטבחים, המודעה פשוטה מאוד שרצה משך כמה שנים, יום בהיר התבשרו תושבי ביתר כי חברת "מותג במטבח" של ..... שינתה כיוון וכו' בלה בלה בלה.... ואותה חברת פרסום שאני מנוע מלפרסם את שמה כיון שהוא חברי, פרסם קבל שיפוצים, והפכה אותו למותג. הרי בינינו כולם יודעים שהקבלן הוא קבלן טוב גם בלי המיתוגים והיפורים סביבו, כאילו מה כאן הבלאגן סביבו. אני לא קניתי את הסיפור הזה, שהקבלן התחיל לבנות טוב יותר.

הסיכויים טובים, אם עושים זאת נכון, בבחירות האחרונות בביתר עילית ישבתי שעות רבות עם קופירייטר חזק ומוצלח, גאון שיווקי, שהצליח להחדיר מותג לציבור שראש העיר הבא יהיה ראש עיר הרבה יותר מוצלח מהקודם, אולי זה נכון או לא, אך בזה הוא הצליח, לאור ההצלחה אני מפרסם את שמו "צביקה גייגר", הסיכונים שהוא לקח הם גדולים, כיון שהכל יכול להתנפץ ביום בהיר כשהמפלגה היריבה תוציא את ערימת הזבל נגד ראש העיר שאנו מקדמים. אבל הוא לקח את הסכיון והצליח להחדיר את המוצר הזה, ואכן ב"ה הוא ניצח. כשתשאלו אותו איך הוא עשה זאת הוא יאמר לכם: "להאמין במוצר שהוא טוב".כן הדבר בשאר מותגים שחודרים לשוק. צריך להאמין במוצר שהוא טוב.

4. בטווח הארוך ברור שיש השפעה משמעותית למיתוג, האם לדעתכם גם בטווח הקצר יש משמעות למיתוג?בהחלט. אני חושב שאם המיתוג נעשה בצורה טובה הוא יכול להשפיע גם לטווח הקצר מאוד. רשת החליפות ברודווי הוצגו לציבור בצורה משפיעה ויוצאת מהכלל, כיום, ברחוב הירושלמי הוא מתמודד הליגה הגבוהה של יצרני החךיפות דוגמת דסקל ואמריקן. צריך לשכנע את הציבור כי החליפה היא טובה, והמחיר הוגן ושירות אדיב. זה מה שהציבור אוהב מעבר למיתוג.

כי מאמינים בסחורה, וותק של שנים עושים את העבודה למותגים. קחו לדוגמה את Renuar ו Fox, אין אשה חרדית כחילונית שלא תרצה להלביש את בגדי הרשתות הללו, זה נוצר מאמינות של שנים, וגיזרה מיוחדת. כמובן המחיר גם עושה את העבודה, אם המחיר הוא זול ברור שהוא לא ימכר, העובדה שהמחירים שם לא זולים יוצרים רושם של חנות יוקרה ברמה אחרת.

לדעתי, מותג שנכשל, הוא נכשל וזהו. כל השינוי מותג אפשר לעשות לחברה כמו "אגד", למוצר שהרעיל תינוקות אף אמא לא תיקח סיכון גם למוצרים אחרים של אותה חברה.7. האם בניתם בעבר /בהווה מותג? נשחמ אם תשתפו אותנו בתהליך, ובתוצאות.הייתי שותף בכמה וכמה פרוייקטים לציבור החרדי. אך אני די מנוע מלגב ר עליהם. סליחה. אשאל קודם את האחראי אם אפשר לפרסם.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה