מידע שימושי מי שלא מחסנת לכאן!

• פותח הנושא cyp
  • פורסם בתאריך
כשבני היה בן שנה וחצי הוא פרכס לאחר 2 חיסונים שקיבל במרפאה. בבית החולים ביקשו בדחיפות ובהיסטריה פנקס חיסונים, זרקו משהו על זה שייתכן שזה בגלל זה ואחרי זה שתקו ולא עשו עניין.
אין לנו במשפחה היסטוריה של פרכוסים ומאותו מקרה זה קרה לו די הרבה (אמנם פרכוסי חום, אבל זה צץ די צמוד לחיסון).
מאז, אין לי אומץ לגשת לטיפת חלב.
עכשיו אני נדרשת לחיסון לבתי בכתה א' - חצבת-חזרת-אדמת ואבעבועות רוח וכן האחות טוענת שחסרה לה מנה שניה של צהבת A.
מישהי תוכל להחכים אותי מתוך ידע אמתי על נחיצות חיסונים אלו / להפנות אותי למקורות בעניין?
תודה רבה

נכתב ע"י nori;2389198:
אני לא ראיתי סרטון ערוך ומגמתי.
רק ביום אחד בהיר אחותי שלחה לי סרטון של בנה שביום שצפיתי בסרטון הוא בן חמש עם אוטיזם בינוני ופיגור קל, לא מדבר כמעט ולא מתקשר עם הסובבים.
בסרטון הוא נראה במעון בסביבות גיל שנתיים במסיבה, מבצע אחרי ההוראות של הריתמיקאית שמפעילה אותם, מישיר מבט, נהנה ומחויך, עושה תנועות יותר טוב משאר בני גילו. הסרט הזה זעזע אותי כי למרות שלא שמנו כל כך לב להדרדרדות שלו שהיתה איטית, פתאם קלטתי שהילד היה רגיל עם יכולות תקשורתיות מוכחות ומשהו הפסיק את זה. אני לא יודעת מה. ולא מסוגלת לבצע מחקרים, מצד שני עד שאני לא יודעת אם זה לא מחיסון ממה זה כן. אני בהחלט עם פחות חשק לחסן, ועם המון רעד.
וברור לי שאת הילד הבא לא אחסן בגיל צעיר, כנראה שאחסן באיחור רציני. ומה שכתבת בסוף כל כך נכון, רק שלצערי בכלל לא ברור מהי ההשתדלות הנכונה.
אוטיזם יכול להחמיר עם השנים
ועם הפער שנצבר
מה גם שהתקשורת המצופה מבן שנתיים ומבן חמש שונות

נכתב ע"י riki aharon;2389204:
כשבני היה בן שנה וחצי הוא פרכס לאחר 2 חיסונים שקיבל במרפאה. בבית החולים ביקשו בדחיפות ובהיסטריה פנקס חיסונים, זרקו משהו על זה שייתכן שזה בגלל זה ואחרי זה שתקו ולא עשו עניין.
אין לנו במשפחה היסטוריה של פרכוסים ומאותו מקרה זה קרה לו די הרבה (אמנם פרכוסי חום, אבל זה צץ די צמוד לחיסון).
עכשיו אני נדרשת לחיסון לבתי בכתה א' - חצבת-חזרת-אדמת ואבעבועות רוח וכן האחות טוענת שחסרה לה מנה שניה של צהבת A.
מישהי תוכל להחכים אותי מתוך ידע אמתי על נחיצות חיסונים אלו / להפנות אותי למקורות בעניין?
תודה רבה

בד"כ כשמפצלים יש פחות תופעות לוואי

נכתב ע"י nori;2389198:
רק ביום אחד בהיר אחותי שלחה לי סרטון של בנה שביום שצפיתי בסרטון הוא בן חמש עם אוטיזם בינוני ופיגור קל, לא מדבר כמעט ולא מתקשר עם הסובבים.
בסרטון הוא נראה במעון בסביבות גיל שנתיים במסיבה, מבצע אחרי ההוראות של הריתמיקאית שמפעילה אותם, מישיר מבט, נהנה ומחויך, עושה תנועות יותר טוב משאר בני גילו. הסרט הזה זעזע אותי כי למרות שלא שמנו כל כך לב להדרדרדות שלו שהיתה איטית, פתאם קלטתי שהילד היה רגיל עם יכולות תקשורתיות מוכחות ומשהו הפסיק את זה. אני לא יודעת מה. ולא מסוגלת לבצע מחקרים, מצד שני עד שאני לא יודעת אם זה לא מחיסון ממה זה כן. אני בהחלט עם פחות חשק לחסן, ועם המון רעד.
וברור לי שאת הילד הבא לא אחסן בגיל צעיר, כנראה שאחסן באיחור רציני. ומה שכתבת בסוף כל כך נכון, רק שלצערי בכלל לא ברור מהי ההשתדלות הנכונה.
זו תופעה נפוצה שאוטיזם יוצא לאור רק בגילאים בין שנתיים לשלוש.
מכירה כמה וכמה מקרים של ילדים שהיו נראים נהדר, והתנהגו מעולה מבחינה תקשורתית ולקראת גיל שלוש התחילה נסיגה עד כדי אוטיזם שהיום ברמה חמורה.
אוטיזם אמור להיות מבנה מולד של מוח , לא?
נזק מוחי זה סיפור אחר לגמרי.

נכתב ע"י נוי;2389253:
זו תופעה נפוצה שאוטיזם יוצא לאור רק בגילאים בין שנתיים לשלוש.
מכירה כמה וכמה מקרים של ילדים שהיו נראים נהדר, והתנהגו מעולה מבחינה תקשורתית ולקראת גיל שלוש התחילה נסיגה עד כדי אוטיזם שהיום ברמה חמורה.
אוטיזם אמור להיות מבנה מולד של מוח , לא?
נזק מוחי זה סיפור אחר לגמרי.

אוטיזם זה בהרבה מקרים מנזק מוחי ולאו דווקא מבנה מולד.
מכירה כמה.

הבן שלי שהיה בן 3 שבועות היה עם שעלת (לא התחסנתי כי לא ידעתי זה היה בתחילת ההתפרצות של השעלת ) עברנו תקופה לא קלה בכלל ועכשיו הוא בן שנתיים !! ועדיין יש לו תופעות לוואי. וכל זה למה?
כי היה מישו בברית עם שעלת לא מטופלת (אל תשאלו אותי למה הוא בא לברית)(כידוע שעלת מתפרצת אחרי שבועיים שלוש)

גם אם לכם זה מפריע לחסן , ולא נעים וכו' יש עניין של אחריות ציבורית.

תודה רבה
עלה לו החום בעקבות החיסון?
אולי הוא פשוט פירכס מהחום?
זה לא פרכוס אמיתי (אפילפסיה)
וזה חולף באיזור גיל 5.
מה שצריך לשמור זה תמיד לתת משהו להורדת החום בחום מעל 38 מעלות.

תודה רבה

גם הבת שלי פירכסה אחרי פרווינר (מחומש) פעמיים- בגיל 5 חודשים ובגיל שנה
בבית חולים ביקשו לשלוח את זה למשרד הבריאות והם הודיעו לנו לפצל את החיסון. ב"ה זה לא חזר
אבל במשפחה של בעלי יש היסטוריה של פירכוסי חום (והיא גם לא היחידה מהילדים שלי שפירכסה מחום כך שאני לא נלחצת)

בהחלט יש לבדוק איזה חיסון מקבלים וכו' אבל האסון היותר גדול זה להמנע! (כמו השעלת שזו סכנת חיים לתינוקות ומבוגרים...)

נכתב ע"י מלפפון;2389097:
נזכרתי אתמול שלא מזמן הראו לי סרט על ילד שנולד בריא ולאט לאט החל להראות סימני אוטיזם.
לאחר זמן האם מגלה באמצעות מחקר עצמי והרבה כח להתנגד לרפואה שהבעיה היא החיסונים.
נכתב ע"י nori;2389198:

מאוד מעניין אותי מהו מחקר עצמי. איך אדם בביתו יכול לבודד את נושא החיסונים מעוד 999 דברים שיכולים להשפיע על הבריאות שלנו? לדוגמא, עישון (גם פאסיבי), זיהום אויר, קרינה סלולארית ואחרת, תזונה לקויה, גנים לקוים ובעיות תורשתיות, חיידקים ווירוסים או מחלות שונות שעלולות לפגוע בתפקוד, ועוד ועוד...

הילדים שלי פרכסו בחום. בלי קשר לחיסון.
אה, אולי זה מהחיסון שהם קיבלו שנה לפני או על שם החיסון העתידי חצי שנה אחרי.
יכול להיות....

כל עליה של חום דרסטית עלולה לגרום לפרכוסים.
תבדקו כמה ילדים חוו פרכוס בחום בלי קשר לחיסונים.

פגשתי את גיסתי ברחוב מובילה עגלה ועצבנית לחלוטין.
"אני חוזרת עכשיו מטיפת חלב, והאחות איימה עלי, שאם לא אסכים לתת לתינוק 5 חיסונים בבת אחת, היא תרשום לי הערה: 'הורים סרבניים'. כל כך חששתי שהיא תעביר את שמי לרווחה, שהסכמתי בדמעות".

נכתב ע"י נתין;2389357:
מאוד מעניין אותי מהו מחקר עצמי. איך אדם בביתו יכול לבודד את נושא החיסונים מעוד 999 דברים שיכולים להשפיע על הבריאות שלנו? לדוגמא, עישון (גם פאסיבי), זיהום אויר, קרינה סלולארית ואחרת, תזונה לקויה, גנים לקוים ובעיות תורשתיות, חיידקים ווירוסים או מחלות שונות שעלולות לפגוע בתפקוד, ועוד ועוד...

אני כתבתי מחקר? כתבתי שאני לא יכולה לחקור את זה.
ואפילו לא כתבתי מסקנות. רק שאני יותר מפחדת לחסן את ילדי אחרי הספור הזה.

בכל מקרה במקרה הספציפי שאני ספרתי עליו קל לי מאד לבודד עישון, תזונה, גנים (נעשו בדיקות) ובעיות תורשתיות לאורך דורות. וגם מחלות נראות לעין.

למרות זאת אתה צודק שאי אפשר להסיק שום מסקנה ממקרה ספציפי זה או אחר. אבל להעלות תהיות? לחשוש? נראה לי מתבקש.

נכתב ע"י שרה'לה;2389462:
"אני חוזרת עכשיו מטיפת חלב, והאחות איימה עלי, שאם לא אסכים לתת לתינוק 5 חיסונים בבת אחת, היא תרשום לי הערה: 'הורים סרבניים'. כל כך חששתי שהיא תעביר את שמי לרווחה, שהסכמתי בדמעות".
חבל על דמעותיה.
היא לא היתה צריכה להסכים.

והסיפור הזה, עם כל העצבות, לא משליך על שום מסקנה.
(חוץ מלתת לגיסתך המסכנה שפכטל על הראש).

נכתב ע"י שרה'לה;2389462:

האחות היתה שולחת אותי לרופא ילדים שישכנע אותי לתת מחומש+פרבנר+רוטה ביום אחד. ועל אף שהלכתי לרופא שצחק עלי אגב. עמדתי על שלי.

כיום האחות מכירה אותי...ואף על פי כן היא מקפידה לאמר כל פעם שהיא מחסנת אלפי תינווקת בשנה ולא קרה להם דבר.

נכתב ע"י שרה'לה;2389462:

ממש מפחיד...

לא מזמן הייתי אצל האחות ורצתה לחסן אותי בשפעת, אמרתי לה שאני לא מעונינת. אמרה אז אני ארשום לך סרוב!
אמרתי לה אוקי..

עם מבט מבשר רע היא מסובבת את הפנים למחשב ואומרת בקול חלש, אה, כבר כתבו לך.. מענין שאני עוד מסתובבת חופשי עם הרישום הזה.

הפחד של אנשים שומרי חק והורים שמגדלים את ילדיהם בצורה טובה דיה מהרוחה הוא לא פחות ממגוחך בעיני, כאילו יש לך מה להסתיר? את מפחדת שיגלו משהו? עשית משהו רע? אז מה הפחד. וזה בהקשר של כל שאלה בחדר מיון, אצל הרופא או בטיפת חלב. מחובת כל אלה לשאול שאלות ולחפש בעיות. אבל מה מפחיד בזה? דמעות?

נכתב ע"י nori;2389198:
בסרטון הוא נראה במעון בסביבות גיל שנתיים במסיבה, מבצע אחרי ההוראות של הריתמיקאית שמפעילה אותם, מישיר מבט, נהנה ומחויך, עושה תנועות יותר טוב משאר בני גילו. הסרט הזה זעזע אותי כי למרות שלא שמנו כל כך לב להדרדרדות שלו שהיתה איטית, פתאם קלטתי שהילד היה רגיל עם יכולות תקשורתיות מוכחות ומשהו הפסיק את זה.

אוטיזם הוא מולד, אך מתפרץ בד"כ לקראת גיל 2-3.
אך אוטיזם יכול להתפרץ גם בגיל גבוה מאוד.
אני מכירה ילדה עם התפרצות של אוטיזם בגיל 7,
והדרדרות מהירה עד למצב "אוטיסטית" שכולם מכירים.

לא שאני רוצה להפחיד, אך הכרתי מישהי עם התפרצות כזו בגיל 13,
והדרדרות מטורפת תוך חודש!!! למצב שהיתה חייבת שתים שישמרו
עליה בכל רגע נתון. להזכירכם-היא הגיעה למצב הזה מילדה רגילה לחלוטין!
נורמלית לכל דבר.

הכל-רק תפילות.

אז מה אם יהיה כתוב לה "הורים סרבנים"? אני מוכנה לכתוב לה 10 פעמים "הורים אחראיים"! תגידו מה נהיה? מה יעשו לה? עונש?
אגב, כשאני אמרתי לאחות שאני מפצלת חיסונים היא אמרה לי - את צודקת. אני בעד!
אולי זה תלוי באיזור. אני גרה באיזור חילוני.

נכתב ע"י דיצה;2389508:
אוטיזם הוא מולד, אך מתפרץ בד"כ לקראת גיל 2-3.

הכל-רק תפילות.

ואת זה את אומרת על סמך?
רב הנסתר על הנגלה בכל הקשור לאוטיזם.
ועד שלא יגלו איזה משהו מבני שאפשר לזהות אותו בגיל לידה, אף אחד לא יכול להגיד משפט כזה בכזו ודאות.
בכל מקרה אולי יש משהו מולד שמשהו בחומר הכימי של חיסון כלשהו גורם לזה להדרדר/ להחמיר? יש כל כך הרבה שאלות לא פתורות, או תרחישים שלי לפחות נראים הגיוניים. שאני לא מבינה מאיפה הבטחון שלך ושל אחרים.

אני לא יודעת על קשר, אבל אני לא חושבת שעם המידע שיש בידייך את יכולה להפריך את הקשר.
עם המשפט האחרון אני מסכימה בהחלט. וגם המחסנים רואים בו תמיכה לדרכם וגם אלו שלא...

נכתב ע"י nori;2389507:
ממש מפחיד...

לא מזמן הייתי אצל האחות ורצתה לחסן אותי בשפעת, אמרתי לה שאני לא מעונינת. אמרה אז אני ארשום לך סרוב!
אמרתי לה אוקי..

עם מבט מבשר רע היא מסובבת את הפנים למחשב ואומרת בקול חלש, אה, כבר כתבו לך.. מענין שאני עוד מסתובבת חופשי עם הרישום הזה.

הפחד של אנשים שומרי חק והורים שמגדלים את ילדיהם בצורה טובה דיה מהרוחה הוא לא פחות ממגוחך בעיני, כאילו יש לך מה להסתיר? את מפחדת שיגלו משהו? עשית משהו רע? אז מה הפחד. וזה בהקשר של כל שאלה בחדר מיון, אצל הרופא או בטיפת חלב. מחובת כל אלה לשאול שאלות ולחפש בעיות. אבל מה מפחיד בזה? דמעות?

גם לי האחות שאלה בטלפון אם לכתוב לי סירוב. עניתי לה שכן, ואם אחליט לשנות את דעתי אודיע לה.

ויום אחד היא התקשרה לבעלי. הוא נתן לה את המספר שלי, והיא אמרה לו שקשה לה להתנהל איתי. (יום אחד אמרתי לה שאין לי זמן כרגע וניתקתי מהר את הטלפון).:(

נכתב ע"י nori;2389531:
ואת זה את אומרת על סמך?
רב הנסתר על הנגלה בכל הקשור לאוטיזם.
ועד שלא יגלו איזה משהו מבני שאפשר לזהות אותו בגיל לידה, אף אחד לא יכול להגיד משפט כזה בכזו ודאות.
בכל מקרה אולי יש משהו מולד שמשהו בחומר הכימי של חיסון כלשהו גורם לזה להדרדר/ להחמיר? יש כל כך הרבה שאלות לא פתורות, או תרחישים שלי לפחות נראים הגיוניים. שאני לא מבינה מאיפה הבטחון שלך ושל אחרים.

אני לא יודעת על קשר, אבל אני לא חושבת שעם המידע שיש בידייך את יכולה להפריך את הקשר.
עם המשפט האחרון אני מסכימה בהחלט. וגם המחסנים רואים בו תמיכה לדרכם וגם אלו שלא...

מאד משתתפת בצער ובכאב, לראות כזו הידרדרות אצל בן משפחה יקר.
רק רוצה להבין: למה "התלבשת" דווקא על החיסונים?
אולי זה בגלל שהילד אכל הרבה במבה? (סתם זורקת מהראש)
רק בגלל המחקר האחד ההוא שהופרך לחלוטין?

נכתב ע"י nori;2389531:

אגב, מקרים רבים של אוטיזם מגיעים בזוגות באותה משפחה.
זה גם החומר הכימי?.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

אשכולות דומים

13 ביוני 2025

מבצע עם כלביא

משרד העבודה מפרסם: שאלות ותשובות בנושא זכויות עובדים

בעקבות מצב החירום שהוכרז בעורף היום (13.6.25), ולאחר הערכת מצב עם שר העבודה יואב בן צור, מנכ"ל משרד העבודה ישראל אוזן עם הממונה הראשית על יחסי עבודה במשרד העבודה, עו״ד רבקה ורבנר, אנו מפרסמים תשובות לשאלות עובדים:

1. איך אני יודע אם אני עובד חיוני או לא?

על העובד לברר מול מעסיקו אם הוא נמנה על רשימת העובדים שבצו הקריאה.

מקום עבודה שאושר כמפעל למתן שירותים קיומיים או כמפעל חיוני מחזיק באישור רלוונטי ממשרד העבודה ובאחריות המפעל לעדכן את כלל העובדים על כך שהמפעל מוגדר ככזה וכי יש לו אישור בתוקף.

ניתן לבדוק האם מפעל אושר כמפעל למתן שירותים קיומיים או כמפעל חיוני במנוע החיפוש באתר אגף כח אדם לשעת חירום, בהזנת מספר החברה, או מספר המפעל או שם המפעל בקישור הזה במנוע החיפוש . יש לשים לב שמנוע החיפוש אינו כולל מפעלים של מערכת הביטחון ומפעלים שהינם עוסקים מורשים.

כמו כן, ניתן לבדוק עם המעסיק האם המפעל בעל אישור כאמור והאם העובד נמצא ברשימת העובדים החיוניים המצויים בידי משרד העבודה.

2. אני עובד חיוני- האם אני מחויב להגיע למקום העבודה?

מי שהוצא לה/ו צו קריאה לשירות עבודה חייב/ת להתייצב לעבודה בין אם פיזית או עבודה מרחוק לפי בחירת המעסיק.

אי הגעה לעבודה במפעל חיוני מהווה לכאורה עבירה פלילית

3. מי לא חייב להתייצב לשירות העבודה חיוני?

חובת התייצבות לשירות העבודה לא תחול על :

שוטר; חייל – כולל המשרת שירות מילואים לפי צו על פי סעיף 8 לחוק שירות המילואים;

אישה בהיריון או שטרם חלפה שנה מיום הלידה;

אם טרם מלאו לך 16 שנים או הגעת לגיל הפרישה כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004.

4. אני הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 ואני מוגדרת כעובדת חיוני- האם אני מחויבת להגיע לעבודה?

בקריאה לשירות עבודה של אישה שהיא אם לילדים הנתונים לטיפולה יובאו בחשבון הקשיים העלולים להיגרם לאשה בטיפולה בילדיה ובדאגה להם.

5. אני מוגדר כעובד חיוני- האם אני רשאי לעבוד מהבית?

המעסיק רשאי, לפי לשיקול דעתו ובתום לב לאשר, בין אם מיזמתו או על פי בקשת העובד, ביצוע עבודה מרחוק.

במצב שאין באפשרות העובד לבצע את העבודה מרחוק נוכח נסיבות מסוימות יש ליידע את המעסיק על כך ולסכם מולו מסגרת העבודה.

6. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי סגור- האם אני רשאי לעבוד מהבית?

המעסיק רשאי, לפי לשיקול דעתו ובתום לב לאשר, בין אם מיזמתו או על פי בקשת העובד, ביצוע עבודה מרחוק.

במצב שאין באפשרות העובד לבצע את העבודה מרחוק בשל השגחה על ילדים עד גיל 14 שבהחזקתו הבלעדית או בשל אי הגעה לעבודה לפי הוראות פיקוד העורף, יש ליידע את המעסיק על כך. המעסיק אינו יכול לחייב עבודה מהבית שכן ממילא החוק מקנה הגנה מפיטורים לעובד שזכאי להיעדר, כולל אי ביצוע עבודה.

7. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי סגור- האם יכולים לפטר אותי על כך שלא הגעתי לעבודה?

ככל שלא ניתן לקיים פעילות במבנה או במקום שאפשר להגיע ממנו למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות אין חובת התייצבות לעבודה וקיימת הגנה מפני פיטורים.

"פיטורים" – לרבות אי-חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה, שהוא אחד מאלה:

(1)חוזה עבודה לתקופה קצובה של שנים עשר חודשים או יותר;

(2)חוזה עבודה לתקופה קצובה הפחותה משנים עשר חודשים, שהאריך או שחידש העסקה קודמת של העובד שהיתה סמוך לפני תחילת תוקפו של החוזה;

8. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי סגור- האם אני יכול לממש את ימי החופשה שלי?

רשאי המעסיק לסכם עם העובד לממש ימי חופשה על חשבון ימי חופשה שנתית ככל שעומדים לרשותו.

9. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי סגור- האם אני זכאי לתשלום שכר?

ככל שהעובדים נעדרו מהעבודה, שלא בשל אחת הסיבות המנויות בחוקי העבודה –כולל חופשה שנתית או מחלה יחול האמור להלן:

עד כה לא נקבעה הזכות לשכר בשל היעדרות באזורים שהוכרז לגביהם מצב מיוחד זאת בשל ציות להוראות פיקוד העורף או בשל טיפול בילד שהמוסד הלימודי שלו נסגר לפי הוראות פיקוד העורף. במערכות קודמות קביעת הפיצוי וגובהו בעתות ואזורי הלחימה נבחן ומוכרע בדרך כלל, לקראת סוף המערכה או בדיעבד בדרך כלל בתום התקופה של הכרזה על מצב מיוחד בעורף.

בעבר, בעקבות הסכמים קיבוצים בין ארגוני המעסיקים והעובדים שהורחבו בצו בידי שר העבודה על כלל העובדים ותקנות מס רכוש עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדם (עד גיל 14) בעקבות הודעות פיקוד העורף קבלו תשלום שכרם כאילו עבדו.

אנו מצויים בעת לחימה ולאחריה תאוסדר הזכאות לשכר. כאמור נושא הפיצוי והשכר המגיע לעובדים בעת היעדרם מהעבודה מוסדר בדרך כלל בדיעבד.

10. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי פתוח ואני הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 והמוסד החינוכי נסגר לפי הוראות פיקוד העורף- האם אני רשאית להיעדר מהעבודה והאם אני מוגנת מפיטורים?

הינך רשאי/ת להיעדר מהעבודה וחל איסור על פיטוריך בשל כך ובתנאי:

הילד נמצא בהחזקתך הבלעדית או שהינך ההורה העצמאי של הילד;

בן הזוג עובד או עובד עצמאי, ולא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, לצורך השגחה על הילד, ואם בן הזוג אינו עובד או עובד עצמאי – נבצר ממנו להשגיח על הילד.

אין במקום העבודה של העובד או של בן זוגו סידור נאות להשגחה על הילד.

11. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי סגור ואני הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 והמוסד החינוכי נסגר לפי הוראות פיקוד העורף- האם אני יכולה לעבוד מהבית?

המעסיק רשאי, לפי לשיקול דעתו ובתום לב לאשר, בין אם מיוזמתו או על פי בקשת העובד, ביצוע עבודה מרחוק.

במצב שאין באפשרות העובד לבצע את העבודה מרחוק בשל השגחה על ילדים עד גיל 14 שבהחזקתו הבלעדית או בשל אי הגעה לעבודה לפי הוראות פיקוד העורף, יש ליידע את המעסיק על כך. המעסיק אינו יכול לחייב עבודה מהבית שכן ממילא החוק מקנה הגנה מפיטורים לעובד שזכאי להיעדר, כולל אי ביצוע עבודה.

12. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי פתוח ואני הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 והמוסד החינוכי פעיל לפי הוראות פיקוד העורף- האם אני רשאית להיעדר מהעבודה?

הינך חייב/ת להתייצב לעבודה בהתאם להסכם העבודה שחל על מקום העבודה, למעט אם הינך זכאי/ת להיעדר מהעבודה בשל אחת הסיבות המנויות בחוקי העבודה, כולל היעדרות בשל מחלת עובד, מחלת בן משפחה או בשל קיום חובת אבלות ובכפוף לתנאים שנקבעו לעניין סיבת ההיעדרות.

13. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי פתוח ואני הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 והמוסד החינוכי סגור על פי הוראות פיקוד העורף- האם אני רשאית לעבוד מהבית?

במצב שאין באפשרות העובד לבצע את העבודה מרחוק נוכח נסיבות מסוימות יש ליידע את המעסיק על כך ולסכם מולו מסגרת העבודה.

14. על פי הנחיות פיקוד העורף-מקום העבודה פתוח אבל אני מפחד ללכת לעבודה. האם אני זכאי לשכר?

מעסיק אינו מחויב לשלם שכר לעובד שלא הגיע לעבודה ככל שההיעדרות לא מוסדרת בחוק או בהסכם. על כן, מעסיק יכול לדרוש מעובד להגיע למקום העבודה, למעט אם הוראות פיקוד העורף הנחו אחרת במפורש. עם זאת, עובד ומעסיק יכולים להסכים על היעדרות בתשלום או על מימוש ימי חופשה, לדוגמה.

15. האם חייבים להגיע למקום העבודה גם אם אין בו מרחב מוגן?

יש לנהוג בכל מקום לפי הנחיות פיקוד העורף ואסור לפטר עובד בגלל ציות להוראות. לכן התשובה תלויה בהנחיות פיקוד העורף באותו זמן ובאותו מקום.

יובהר כי אם אין הגבלות על המשך פעילות במקום העבודה לפי הנחיות פיקוד העורף או העובד אינו נעדר מהעבודה לצורך השגחה על ילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 עקב סגירת מוסד חינוכי לפי הוראות פיקוד העורף, ההיעדרות על אחריות העובד. אין באמור כדי לגרוע מזכות העובד בשל היעדרות רגילה לפי חוקי העבודה, כגון חופשה, מחלה ועוד.

16. על פי הנחיות פיקוד העורף- מקום העבודה שלי יכול לפעול, אך המעסיק בחר שלא לפתוח את העסק מסיבותיו- כיצד המעסיק צריך לפעול?

על המעסיק לסכם מול עובדיו את הסדר ההיעדרות, בין היתר:

הוצאת העובדים לחופשה שנתית עד 7 ימי חופשה ללא הודעה מוקדמת. באשר לחופשה העולה על שבעה ימים, על המעסיק להודיע לעובד על כך שבועיים מראש. לא ניתן להכניס את העובד ליתרת חופשה שלילית ללא הסכמת העובד המפורשת.

הוצאת העובד לחופשה ללא תשלום בכפוף לקבלת הסכמת העובד המפורשת.

מעבר לעבודה חלקית או גמישה לרבות צמצום היקף משרה ובלבד שהתקבלה הסכמת העובד. שינוי חד צדדי ללא הסכמת העובד עלול להיחשב כהרעה מוחשית בתנאי העסקה – יש לשים לב כי קיימות קבוצות מוגנות מכוח חוק עבודת נשים –

ככל שבכל זאת המעסיק שוקל לסיים העסקת העובד, יש לקיים הליך פיטורים כדין ובשל נימוקים מוצדקים.

עובד שלא הסכים לחל"ת או ליתרת חופשה שלילית, אומנם אין הוראת חוק המחייבת תשלום שכר במצב זה, אך ייתכן והעובד יהיה זכאי לשכר עבור ימי עבודה שבהן העמיד את עצמו לרשות העבודה אך המעסיק סגר את העסק- לעניין זה על העובד להגיש תביעה בבית הדין לעבודה.

17. אני הורה לילד בן 15 ומוסד החינוכי סגור על פי הנחיות פיקוד העורף- האם אני זכאית להיעדר מעבודה ולקבל פיצוי תשלום?

בעבר ניתן פיצוי להורים לילדים עד גיל 14 שנאלצו להיעדר מהעבודה. הורים לילדים בני 15 ומעלה לא זוכו בשכר על ימי היעדרותם. העובד יכול לממש כרגיל את זכאותו להיעדרות בשל מחלת ילד, בהתאם לחוק דמי מחלה. אין באמור כדי לגרוע מזכאות העובד להיעדר מהעבודה בשל מחלת ילד לפי חוק דמי מחלה.

18. אפוטרופוס שלא יכול לעבוד כי החוסה שוהה בבית בשל מסגרת יומית סגורה. האם המעסיק אמור לשלם לו משכורת על הימים האלה ?

חוק הגנה על עובדים בשעת חירום מעניק הגנה מפיטורים לגבי הורה לילד עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 בשל סגירת המוסד החינוכי לפי הוראות פיקוד העורף.

האמור אינו חל על אפוטרופוס שאינו ההורה של הילד. בהסכמים קיבוציים שהסדירו את חובת תשלום שכר בשל היעדרות מהעבודה עקב מצבי חירום קודמים, לא קבעו חובת תשלום שכר לאפוטרופוס שאינו ההורה של הילד.

19. האם עובד שעתי שעובד ארבעה חודשים בלבד שנאמר לו לא להגיע לעבודה עקב הוראות פיקוד העורף ולא פוטר- זכאי לקבל משכורת?

על מנת שעובד יהיה זכאי לשכר נדרש מקור חוקי או הסכמי. כך לדוגמה תשלום שכר בעד היעדרויות שאנחנו מכירים כגון חופשה או מחלה.

עד כה לא נקבעה הזכות לשכר בשל היעדרות במסגרת המערכה זאת בשל ציות להוראות פיקוד העורף או בשל טיפול בילד שהמוסד הלימודי שלו נסגר לפי הוראות פיקוד העורף. במערכות קודמות קביעת הפיצוי וגובהו בעתות ואזורי הלחימה נבחן ומוכרע בדרך כלל, לקראת סוף המערכה או בדיעבד בדרך כלל בתום התקופה של הכרזה על מצב מיוחד בעורף.

בעבר, בעקבות הסכמים קיבוצים בין ארגוני המעסיקים והעובדים שהורחבו בצו בידי שר העבודה על כלל העובדים ותקנות מס רכוש עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדם (עד גיל 14) בעקבות הודעות פיקוד העורף קבלו תשלום שכרם כאילו עבדו.

חשוב להדגיש כי בהתאם לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, חל איסור על מעסיק לפטר עובד שנשאר להשגיח על ילד עד גיל 14 או על ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21, מפאת סגירת מסגרת חינוכית, בשל הוראה שניתנה עקב מצב מיוחד בעורף, וזאת בכפוף לאחד מאלה:

ההורה הוא הורה עצמאי או שהילד נמצא בחזקתו הבלעדית

שיש לו בן זוג אשר נבצר ממנו להשגיח על הילד.

במקרה שמקום העבודה של העובד או בן זוגו סיפקו סידור נאות להשגחה על הילד, העובד לא יוכל להעדר מהעבודה ולא תקום לו ההגנה מפני פיטורים. ככל שעובד פוטר בניגוד לחוק, המעסיק חשוף לענישה פלילית והעובד אף רשאי להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בשל פיטורים שלא כדין ועל המעסיק יהיה הנטל להוכיח כי הפיטורים היו כדין.

העובד לא נקרא לעבודה לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום.

20. האם ניתן להעדר מהעבודה כשהעובד מטפל יחיד בהורה סיעודי?

חוק הגנה על עובדים מעניק הגנה מפיטורים בשל ציות להוראות פיקוד העורף המגבילות פעילות במקום העבודה או לצורך השגחה על ילדים עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 בשל סגירת המוסד החינוכי לפי הוראות פיקוד העורף.

העובד רשאי לבדוק זכאותו להיעדר מכוח חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת הורה).

21. מקום העבודה שלי פועל כרגיל -אך בשל מוגבלות אני לא יכול להגיע לעבודה. האם מותר לפטר אותי?

אם העובד לא יכול להגיע לעבודה בשל הוראות פיקוד העורף, חל איסור לפטר אותו. במקרה שהוראות פיקוד העורף מאפשרות לו להגיע לעבודה, אך הוא לא יכול בשל מוגבלותו, פיטורין יכולים להיחשב לאפליה פסולה.
בחצי השנה האחרונה כתבתי תוכנה שמפיקה את זמני היום על פי מודול חישובי שנקראת NOAA.
מתוך כך, חקרתי את נושא החישובים של הזמנים ובחנתי לוחות שונים.
לאחר בדיקות והשוואות רבות בין לוחות שונים — “חזון שמים”, “עיתים לבינה”, “לוח ירושלים”, וגם חישובי NOAA ו-VSOP — הגעתי למסקנה חד-משמעית:
אין דבר כזה “זמנים מדויקים”.
כל לוח טוען שהחישוב שלו המדויק ביותר, אך בפועל קיימים ביניהם הבדלים של דקות שלמות — וכל אחד מהם “צודק” על פי ההנחות שעליהן הוא מבוסס.
אבל האמת הפשוטה היא שאין שום דרך לדעת בוודאות מתי באמת מתרחשים הזמנים האלו במציאות.
הלוחות אינם אלא אינדיקציה משוערת, המבוססת על נוסחאות מתמטיות ותנאים תאורטיים — ולא על מדידה ממשית של תופעה פיזית.

למה אי-אפשר לדעת בדיוק?
1. שבירה אטמוספרית משתנה מדי יום לפי טמפרטורה, לחות ולחץ אוויר.
2. גובה המקום והנוף הסובב משפיעים על השקיעה והזריחה עד דקה-שתיים.
3. הגדרות שונות – האם מחשבים לפי מרכז השמש או שפתה, לפי גובה ‎-0.833°‎ או אחר – יוצרות הבדלים ניכרים.
4. אין “מד” טבעי שאפשר להצמיד לאופק ולומר “כאן בדיוק השקיעה”.

גם אם המחשב משתמש במודל מדעי מדויק כמו NOAA או VSOP87 – מדובר רק בהערכה גיאומטרית, לא בתוצאה מדודה מהשטח.

ומה לגבי “חזון שמים” ודומיו?
גם “חזון שמים” אינו אלא מודל חישובי – משוכלל מאוד, מותאם להנחות הלכתיות, אך עדיין מודל בלבד.
אין שום הוכחה אמפירית שהחישוב הזה מדויק יותר ממודל אחר; לכל היותר ניתן לומר שהוא עקבִי ומתבסס על שיטה מסוימת.

המסקנה:
הלוחות אינם “מציאות” אלא אינדיקציה.
הם כלי עזר חשוב – אך אין להסתמך עליהם בצמצום ובדקדוק של שניות.
ההבדלים בין לוח ללוח משקפים הנחות שונות, לא “טעויות”.

לכן נכון לומר:
אין זמני היום מוחלטים – רק חישובים משוערים.
והשכל הישר הוא להשתמש בלוחות כהכוונה כללית, לא כמכשיר מדידה מדויק.

לשם דיון:
מה דעתכם?
האם אפשר בכלל לדבר על “דיוק מוחלט” בזמני היום, או שכל לוח הוא בסך הכול אינדיקציה נוחה?
האם לדעתכם יש דרך מעשית לבדוק את הזמנים בפועל, למשל באמצעות תצפיות מצולמות או מדידות אור?
אשמח לשמוע דעות, מקורות וניסיון מהשטח.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה